Iz drugih medija

31.12.2018. u 12:30
Prikaza: 1606
|
Autor: Denis Kuljiš

Piše Denis Kuljiš

Hrvatska šizofrenija: Đuro Đaković u Ulici Mile Budaka

root : Hrvatska šizofrenija: Đuro Đaković u Ulici Mile Budaka

Hrvatska politička šizofrenija odlično se reflektira u slavonskobrodskoj pomućenoj stvarnosti – Grupa ”Đuro Đaković” ondje se nalazi na adresi – Ulica Mile Budaka br. 1.

TO što je industrijski kombinat u bivšoj Jugoslaviji dobio ime Đure Đakovića sasvim je legično, jer je ĐĐ bio prethodnik druga Tita na mjestu organizacionog sekretara KPJ, također moskovski kadar školovan po političkoj liniji na Lenjinskoj školi, gdje je Kominterna pripremala buduće političke lidere. Dvogodišnji studij u isto doba tu su završili Gomulka iHonecker, Waldeck Rochet, Nikolaos Zahariadis te, primjerice, Moses Kotane, koji je do 1978. bio gensek Južnoafričke KP. I drug Tito se vodio na njihovom spisku, iako je, pokazuje ruski povjesničar N. Bondarov u svojoj knjizi, on tu samo figurirao, po pravilima ilegalnog rada (prava ”moskovska rutina”). Zapravo je pohađao tečajeve u Balašihi, gdje je bila obavještajna akademija GPU, danas Akedemija FSB na istom mjestu, u Podmoskovlju, kod Sjevernoizmajlovske petlje. Dekan Lenjinske škole bio je N. Buharin, a osnivač ove akademije sam Feliks Djeržinski, šef Čeke, piše Denis Kuljiš na portalu Žurnalist

Budući da je KP u Kraljevini Jugoslaviji djelovala u dubokoj ilegali, njeni su vodeći kadrovi bili agenturni, a ne politički kadrovi, i na posljednjem (četvrtom) kongresu KPJ održanom u Dresdenu, u političkoj školi njemačke KP, Đuro je 1928. izabran za organizacionog sekretara, a ne za političkog, generalnog, koji uopće nije biran – postavit će ga tek četiri godine kasnije Buharin, sekretar Kominterne, i bit će to Gorkić (Milan Čižinsky) iz susjednog Bosanskog Broda.

Kad se ĐĐ vratio u Zagreb, počeo je djelovati u lijevim sindikatima, a pomoćnik mu je bio zagrebački org-sekretar, Broz, tada pod psedunimom ”Georgijević”, koji je zamjenio izvjesnog Antuna Mavraka”Kerbera” iz Tuzle, koji je u međuvremenu zbrisao u Moskvu. Treći lik u ovom kružoku koji se okupljao u sjedištu sindikata u Ilici bio je Nikola Hećimović, mladi, radikalni intelektualac iz Zagreba. Preko SKOJ-a on je ušao u MOPR (”Crvenu pomoć”) koja je kao i ti revolucionarni sindikati služio kao fronta za sovjetsku agenturnu mrežu. Org-sekretari su, naime, radili direktno povezani s OMS-om, (Odjel meždunarodnih svjazi), koji je osnovan kao Tajni odjel Kominterne. Početkom tridesetih preuzeo ga je izravno GPU (NKVD) i pretvorio u Personalnu upravu Izvršnog komiteta Komunističke internacionale (IKKI). Predstavnik OMS-a u Zagrebu bio je Karlo Štajner, autor ”7000 dana u Sibiru”. S njim su na vezi oko novaca, instrukcija za rad i kadroviranje bili svi ti org-sekretari. No, kraljevska policija je razbila njihovu mrežu, Štajner je pobjegao u Njemačku, a kad su pokušali prijeći granicu i ĐĐ i Hećimović, uhvatili su ih žandari te ustrijelili. Od tada je Đuro heroj radničkog pokreta, jugoslavenskog i hrvatskog komunizma, pa je poslije rata po njemu imenovano veliko industrijsko poduzeće u Slavonskom Brodu. Fast Forward, Domovinski rat, kontrarevolucionarni prevrat, neovisna država Hrvatska i u njoj neovisna slavonskobrodska desničarska paradržava u kojoj na izborima uvijek pobjeđuje HSP. I, normalno, preimenuje se ulica u kojoj je sjedište Grupe ĐĐ, naime ono što je ostalo od te nekoć goleme firme. Preimenuje se u Ulicu Mile Budaka. A tko je Mile Budak? Najkraće rečeno – stari ustašina.

Vrijedni Mile, Ličanin s kulturnim pretenzijama, također je malo piskarao – najpoznatiji mu je roman ”Ognjište” (1938.), neka vrsta ustaško-zavičajnog socrealizma, proza koju je mogao napisati i Maksim Gorki da je bio desničar i da nije imao nikakva talenta. Tu su još ”Opanci dida Vidurine” (njam-njam) i ”Rascvjetana trešnja” (slutnja osovinskog saveza s Japanom?). Sve to ne oduzima dah čitateljstvu i po književnim zaslugama valjani dvoglavnik i trokrilnik ne bi dobio ni onakvo sokače u Kustošiji kakvo su dodijelili Ivanu Raosu, koji je, uostalom, za Budaka John Steinbeck, zaista odličan imoćanski pisac, još jedna žrtva krležijanskog kulta, zasjenjen skupa s fenomenalnimMilanom Begovićem i Nikolom Simićem, modernim hrvatskim piscima iz tridesetih godina, s kojima je mogla nastati neka suvremena, urbana hrvatska književnost, da sve nije pokrio šinjel genijalnog druga Krleže, Titova komesara za kulturna i uljudbena pitanja, u doba svoje svemoći već posve passe figura koja objedinjuje bečku secesiju i engelsovski agitprop. Samo ograničenu štetu tu je nanijela Budakova pojava i njegovo seljačko prenemaganje polupismenog Ličanina, rođenog u Sv. Roku (hvala bogu za moga prijatelja Damira Karakaša koji je vratio dignitet pismenosti i kulturi u Ličana, što se u međuvrmenu oslanjala isključivo na opus i zasluge Bele Krleže i Duška Ljuštine).

Mile Budak počeo je političku karijeru kao crnorukaš, neosviješteni jugonacionalist, sudjelujući u atentatu na bana Cuvaja1912. godine. Terorizam i antizapadnjaštvo, to su konstante kod ovog zagrebačkog talibana. Poslije Velikog rata, završio je pravo, a zatim je radio kao advokat i branio (skupa s Mačekom) sekretara ustaškog SKOJ-a, Hrvatske pravaške omladine (HPO), optuženog za ubojstvo glavnog urednika zagrebačkog dnevnog lista ”Novosti”. Čovjek se zvao Antun ”Toni” Schlegel. Prije rata, Schlegel je izdavao i uređivao zagrebački dnevnik na njemačkom, ”Agramer Tagblatt”. ”Novosti” su pak bile prvi moderni dnevnik u Hrvatskoj, koji je objavljivao članke, agencijske vijesti i fotografije, a ne samo komentare. Bio je rojalistički orijentiran – režimski list, za razliku od ”Jutarnjeg” koji je imao više građanski profil. Poslije Schlegelova ubojstva preuzima ga Ive Mihovilović i vodi u istom duhu (on je bio mason i pragmatični jugouinitarist). Atentatora na Tonija osudili na smrt usprkos Budakovu zalaganju te objesili u dvorištu zatvora u Petrinjskoj ulici (danas je tu Ministarstvo vanjskih poslova). Na Budaka je pak izvršen atentat, vjerojatno politički motiviran, pa je on 1932. pobjegao u inozemstvo.

Poslije ubojstva kralja Aleksandra, koje je izvela druga talijanska agentura, makedonski VMRO, u promijenjenoj klimi uoči potpisivanja sporazuma Cvetković-Maček i osnivanja polusuverene Banovine Hrvatske (imala je vlastitu policiju kojom je upravljao Ivan Šubašić), Budak se mirno vraća u Zagreb. No, nije se uklapao u tu ”novonagodbenu atmosefru”, nego skupa s Paveliućem piše vruća pisma Hitleru u Berlin, moleći ga da intervenira na Balkanu i Hrvatima donese samostalnu državu.

Kako je poslije njemačke okupacije od 10. travnja 1941. i Kvaternikova proglašenja kvislinške NDH Maček odbio surađivati s okupacijskim vlastima, iako je dr. Veesmayer, komesar Ministrarstva vanjskih poslova Reicha za zemlje sv. Stjepana na to računao kao na jedno solidno rješenje, morali su poslati po ražalovane Mussolinijeve agente, koji su prodavali zjake u progonstvu na Liparskom otočju, dok su im vođe čamili u talijanskim buturama. Tako su u dva kamiona ustaše stigli iz Pistoije u Zagreb 15. travnja. Pavelić je postao Poglavnik, protjerao Kvaternika u Češku, dok je Budak postaje njegov doglavnik zadužen za rasna pitanja, obrazovanje i vjeru. Potpisat će rasne zakone protiv Srba, Židova i Roma. Zatim je postao veleposlanik u Berlinu i ministar vanjskih poslova NDH. Bio je domaćin jeruzalemskom velikom muftiji koji je došao u Sarajevo na svečano ustrojavanje 13. gorske SS-divizije ”Handžar”. Poslije rata, britanska vojska zarobila ga je iza granice, u bijegu, te izručila jugoslavenskim vlastima. Kao nominalnog pripadnika oružanih ustaških formacija, sudio mu je vojni sud 2. armije JA i osudio ga na smrt, pa je obješen u Zagrebu 6. lipnja 1945. godine. Među svim žrtvama retorzije, njegova je krivnja nesumnjivo neupitna, a kazna posve primjerena. Takve tvrdokorne zlikovce Norvežani primjerice uopće nisu imali među Quislingovim doglavnicima, pa ipak su im domaći svećenici uskraćivali ispovjed prije egzekucije, kako bi se bez zastoja otpremili na finalnu destinaciju, u pakao.

Od 2004. godine kad se HDZ vratio na vlast u naizgled uljuđenoj inkarnaciji dr. Ive Sanadera, u izbornoj promidžbenoj koaliciji s HSP-om, 17 gradova po Hrvatskoj dobilo je Ulice Mile Budaka, a jednu i u Mostaru. U onoj slavonskobrodskoj na broju jedan, nalazi se Grupa Đuro Đaković.

Ta velika firma jedva je preživjela hrvatsko državno upravljanje što se svodi na bezgraničnu, bezobzirnu korupciju, ali je ipak opstala, zato što je već bila zamalo uništena, iscrpljena i više nikome nije bila zanimljiva (a nalazi se, osim toga, u ”neutralnoj” zoni, gdje je na vlasti HSP, odnosno gradonačelnik na nezavisnoj listi, liječnik, stari pravaš, dragovoljac 108. brigade, koja je sudjelovala u mnogim slavnim, i nekim neslavnim akcijama Domovinskog rata). Budući da ni HDZ, ni SDP nisu mogli do kraja svariti Đuru, u firmi se malo-pomalo osovio profesionalni menadžemt, dobivši podršku malih dioničara, koji su dionice kupili preko burze. Tu je jako značajnu ulogu odigrao investitor Nenad Bakić.

U Đuri se realizirao program ”Patria”, koji je bio od nacionalnog interesa utoliko što je trebalo negdje integrirati (proizvesti) vozila na kojima su državni dužnosnici koji su posao ugovarali vjerojatno digli ozbiljnu lovu. Jer, teško je povjerovati da u tom istom dealu, u kojem je posebno participirala i Slovenija, pa su u zatvoru završili ministar obraneJanez Janša i direktor finske korporacije, samo Hrvati, poznati po svojem poštenju kod vojnih liferacija, nisu uzeli ni kinte. Kako bilo, vojni se program u Đuri nije naročito razvio, ali su našli izvoznu nišu u proizvodnji šinskih vozila. U jednu od tvrtki holdinga, onu koja ima vrlo sofisticiranu tehnologiju za proizvodnju cijevi za plinovode, vlasnički su ušli Rusi. Znači, i na toj adresi koja puno ne obećava, Đuro gura, a mogao bi, naravno, i puno bolje, da ga ne guše hrvatska država i hrvatska gospodarska nomenklatura, koja uvijek nastoji uništiti svaki biznis ako ga ne drži pod neposrednom kontrolom… Ali, to je već jedna druga tema.

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
joso87

joso87

Komentirano: 31.12.2018. | 17:18

1

Ne, Kuljišu! To je najbolji dokaz nacionalne pomirbe, jer mi domoljubi nismo isključivi, za razliku od anacionalnih jugofila.
Stipe

Stipe

Komentirano: 31.12.2018. | 16:18

2

veles - očekuješ li od plenkija, duspare ili marušića da ti uplate nekakav aranžman?
Taubek

Taubek

Komentirano: 31.12.2018. | 15:36

3

Veles@ u SB nema vedrih tema. Ako trazi vedrije teme i bolja drustvena zbivanja moras malo dalje od voljenog grada otici.
veles

veles

Komentirano: 31.12.2018. | 15:25

4

A sunce ti kalajisano.... opet istim gluparijima ovi kvazi novinarčići truju! Dokle više?! Ista nam govna bacate pod noge i servirate hladno.... a tupav narod se glođe. Ma jeb ...se za Đakovića, Budaka...i bla, bla, bla koje kakve likove iz prošlosti. Kome iole normalnom uopće se da razmišljati o njima, trošiti kisik i riječi. M dajte.... Nemojte ove gluparije donositi na portal, pa ako nema neki normalnih tema, bolje da šuti. Dajte nam budućnost, posao, putovanja, druženja, vedre teme....divne stvari koje se događaju oko nas...... Samo komendiju pravite bez veze.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 31.12.2018. | 14:45

5

"Malo piskaralo" je ipak nešto napisalo (nabacujem na volej onima koji će se sjetiti 'rasnih zakona' ;-) ) . "Veliki radnik" nije u rukama nikada imao čekić (osim ako mu nije služio kao što je 20. kolovoza 1940. poslužio Ramonu Mercaderu).
Taubek

Taubek

Komentirano: 31.12.2018. | 14:39

6

Zagrebacka ulica se prije zvala ulica Đure Đakovica i nije mi jasno zasto su je mijenjali a ako su je vec mislili promjeniti onda je njegovo ime treba la nositi sadasnja Budakova. Treba saznati tko je predlozio da to bude Budakova ulica i tko je to odobrio a sve mi se cini da su to bili Meter i ekipa u igri.
Stipe

Stipe

Komentirano: 31.12.2018. | 12:38

7

Sad će bit rokanja :)

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pali' najpoznatiji restorani

Varali Poreznu pomoću posebnog softvera

'Pali' najpoznatiji restorani

22.3.2019. | 13:15
Bosanskohercegovačke službe koje se bave teškim kriminalom, u velikoj akciji uhićenja, priveli su vlasnike najpoznatijih kultnih restorana koje sumnjiče da su, pomoću posebnog softvera, utajili milijune maraka poreza.
Bosanskohercegovačke službe koje se bave teškim kriminalom, u velikoj akciji uhićenja, priveli su vlasnike najpoznatijih kultnih restorana koje sumnjiče da su, pomoću posebnog softvera, utajili milijune maraka poreza.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ljudi će se uskoro vraćati'

Plenković pršti od optimizma

'Ljudi će se uskoro vraćati'

14.3.2019. | 19:10
- Snažno gospodarstvo s velikim mogućnostima zaposlenja, geografska blizina, ali i dobro razvijene migrantske mreže razlozi su koji će utjecati na nastavak migracijskih tokova na relaciji Hrvatska-Njemačka - smatraju demografi koji se ne slažu s premijerom.
- Snažno gospodarstvo s velikim mogućnostima zaposlenja, geografska blizina, ali i dobro razvijene migrantske mreže razlozi su koji će utjecati na nastavak migracijskih tokova na relaciji Hrvatska-Njemačka - smatraju demografi koji se ne slažu s premijerom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Dalmaciji već brinu zbog sezonske radne snage

Tko će čistiti za tolikim gostima?

U Dalmaciji već brinu zbog sezonske radne snage

14.3.2019. | 16:40
'Bolje su plaćene nego sveučilišni profesori, ali neće svatko da čisti. Da nije vrijednih čistačica iz obližnjih mjesta, stanje u sezoni bi bilo užasno.'
'Bolje su plaćene nego sveučilišni profesori, ali neće svatko da čisti. Da nije vrijednih čistačica iz obližnjih mjesta, stanje u sezoni bi bilo užasno.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Šest tjedana katoličke detoksikacije

Korizma u Hrvata

Šest tjedana katoličke detoksikacije

10.3.2019. | 9:55
Teško je vrijeme. Promet mnogih roba i usluga opast će u idućih šest tjedana, milijuni kuna bit će izgubljeni u procesu duhovnog i tjelesnog čišćenja, svojevrsnoj katoličkoj detoksikaciji, no sve je to vrijedno žrtve kad vidite bludnike, kockare, pijance, heroinske ovisnike, hade
Teško je vrijeme. Promet mnogih roba i usluga opast će u idućih šest tjedana, milijuni kuna bit će izgubljeni u procesu duhovnog i tjelesnog čišćenja, svojevrsnoj katoličkoj detoksikaciji, no sve je to vrijedno žrtve kad vidite bludnike, kockare, pijance, heroinske ovisnike, hade
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon bezrazložnog napada ostao slijep

Zastrašujuća priča o premlaćivanju

Nakon bezrazložnog napada ostao slijep

9.3.2019. | 12:00
Mladi Slavonac borio se za život nakon što ga je skupina mladića koje nikad prije nije upoznao, bez ikakva povoda, premlatila na parkiralištu u Vinkovcima. Dugo je bio u komi, izgubio je vid, a sada ga čeka još jedna velika bitka.
Mladi Slavonac borio se za život nakon što ga je skupina mladića koje nikad prije nije upoznao, bez ikakva povoda, premlatila na parkiralištu u Vinkovcima. Dugo je bio u komi, izgubio je vid, a sada ga čeka još jedna velika bitka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najavljeno ograničenje brzine u automobilima!

180 kilometara na sat

Najavljeno ograničenje brzine u automobilima!

5.3.2019. | 15:15
Volvo je postavio cilj od nula smrtnih slučajeva ili ozbiljnih ozljeda u njihovim novim automobilima do 2020. godine.
Volvo je postavio cilj od nula smrtnih slučajeva ili ozbiljnih ozljeda u njihovim novim automobilima do 2020. godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veliko istraživanje otkrilo ima li cjepivo veze s autizmom

Provedeno u Danskoj

Veliko istraživanje otkrilo ima li cjepivo veze s autizmom

5.3.2019. | 12:10
Cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole ne uzrokuje autizam, pokazalo je novo istraživanje napravljeno kako bi se razuvjerilo rastući broj roditelja koji se protive cijepljenju.
Cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole ne uzrokuje autizam, pokazalo je novo istraživanje napravljeno kako bi se razuvjerilo rastući broj roditelja koji se protive cijepljenju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vratio se na posao nakon 'jednodnevnog umirovljenja'

To može samo šef državne firme

Vratio se na posao nakon 'jednodnevnog umirovljenja'

1.3.2019. | 14:00
U kratkom vremenu, pojavio se već drugi primjer koji dokazuje kako u tvrtkama čiji je vlasnik Republika Hrvatska, a 'Orljava', tvornica koja se bavi proizvodnjom visokokvalitetnih muških košulja i ženskih bluza, jedna je od takvih, ne vrijede ista pravila kao drugdje.
U kratkom vremenu, pojavio se već drugi primjer koji dokazuje kako u tvrtkama čiji je vlasnik Republika Hrvatska, a 'Orljava', tvornica koja se bavi proizvodnjom visokokvalitetnih muških košulja i ženskih bluza, jedna je od takvih, ne vrijede ista pravila kao drugdje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Propada nekadašnja 'vruća' zgrada 'Komiteta'

Država je loš gospodar

Propada nekadašnja 'vruća' zgrada 'Komiteta'

28.2.2019. | 20:00
Protiv nekih korisnika, Općinsko državno odvjetništvo pokrenulo je postupak radi predaje poslovnog prostora i naplate naknade za korištenje istog.
Protiv nekih korisnika, Općinsko državno odvjetništvo pokrenulo je postupak radi predaje poslovnog prostora i naplate naknade za korištenje istog.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto ljudi toliko vole kebab?

Ante Tomić o zaraženom kebabu

Zašto ljudi toliko vole kebab?

27.2.2019. | 19:00
Ljudi valjda vole pustolovinu, uživaju u riziku možda i više nego u mesu s prilozima, napeto im je hoće li od kebaba dobiti visoku temperaturu i sraćku. Ili je to možda način života, oni naprosto ne znaju drugačije, kad već slušaju muzičko smeće, gledaju televizijsko smeće, glasa
Ljudi valjda vole pustolovinu, uživaju u riziku možda i više nego u mesu s prilozima, napeto im je hoće li od kebaba dobiti visoku temperaturu i sraćku. Ili je to možda način života, oni naprosto ne znaju drugačije, kad već slušaju muzičko smeće, gledaju televizijsko smeće, glasa
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi način opskrbe električnom energijom

Farma plutajućih vjetrenjača

Novi način opskrbe električnom energijom

27.2.2019. | 17:55
Ako se plutajuće farme vjetrenjača pokažu kao dobro rješenje, onda bi mogli duž cijele obale postavljati takve vjetroelektrane i do 2050. proizvoditi dvostruko više energije iz obnovljivih izvora no što ih danas dobivaju iz nuklearnih elektrana.
Ako se plutajuće farme vjetrenjača pokažu kao dobro rješenje, onda bi mogli duž cijele obale postavljati takve vjetroelektrane i do 2050. proizvoditi dvostruko više energije iz obnovljivih izvora no što ih danas dobivaju iz nuklearnih elektrana.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je spriječio susret Mare Tomašević s Predsjednicom?

Tijekom posjeta Slavoniji 2017.

Tko je spriječio susret Mare Tomašević s Predsjednicom?

25.2.2019. | 16:40
Duet Tomašević-Grabar Kitarović zajedno je izveo pjesmu „Umireš li Slavonijo moja?", a predsjednica, kako se može vidjeti na snimci, poslužila se šalabahterom, jer očito nije znala tekst poznate pjesme. Nepoznato je i to je li znala da se Mara Tomašević s njom željela susresti u
Duet Tomašević-Grabar Kitarović zajedno je izveo pjesmu „Umireš li Slavonijo moja?", a predsjednica, kako se može vidjeti na snimci, poslužila se šalabahterom, jer očito nije znala tekst poznate pjesme. Nepoznato je i to je li znala da se Mara Tomašević s njom željela susresti u
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ustaše često pobolijevaju od duševnih boli

Otkad se otkrilo da tu 'leže' pare

Ustaše često pobolijevaju od duševnih boli

24.2.2019. | 10:30
Pati se siroče strahovito i patit će zacijelo sve dok njegova duša ne napusti ovo obličje i ponovno se uključi u vječni ciklus života. Spasit će se kad ponovno postane moljac, ili štakor, ili kokoš, ili majmun, ili konj... Ako mene pitate, sve mu je bolje nego biti ustaša.
Pati se siroče strahovito i patit će zacijelo sve dok njegova duša ne napusti ovo obličje i ponovno se uključi u vječni ciklus života. Spasit će se kad ponovno postane moljac, ili štakor, ili kokoš, ili majmun, ili konj... Ako mene pitate, sve mu je bolje nego biti ustaša.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priča o fenomenu plutajućih goveda i nestale stoke

Otvorena Pandorina kutija

Priča o fenomenu plutajućih goveda i nestale stoke

22.2.2019. | 14:45
Drago Hedl za Telegram donosi priču o fenomenu plutajućih goveda, nestale stoke čiji broj u Hrvatskoj non-stop raste koja izvrsno pokazuje kaos sa stokom, poticajima i mesom. 53.539 krava vode se kao nestale, nitko ne zna gdje su.
Drago Hedl za Telegram donosi priču o fenomenu plutajućih goveda, nestale stoke čiji broj u Hrvatskoj non-stop raste koja izvrsno pokazuje kaos sa stokom, poticajima i mesom. 53.539 krava vode se kao nestale, nitko ne zna gdje su.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto Slovenci žive bolje od nas?

Kod susjeda je trava uvijek zelenija

Zašto Slovenci žive bolje od nas?

21.2.2019. | 11:30
Slovenci su otišli daleko naprijed, prvenstveno zato što su se oni još u socijalizmu počeli učiti kapitalizmu, prilagođavati onome za što je bilo jasno da dolazi. Oni su upola manja zemlja od Hrvatske, a imaju dvostruko veći izvoz.
Slovenci su otišli daleko naprijed, prvenstveno zato što su se oni još u socijalizmu počeli učiti kapitalizmu, prilagođavati onome za što je bilo jasno da dolazi. Oni su upola manja zemlja od Hrvatske, a imaju dvostruko veći izvoz.