Iz drugih medija

31.12.2018. u 12:30
Prikaza: 1435
|
Autor: Denis Kuljiš

Piše Denis Kuljiš

Hrvatska šizofrenija: Đuro Đaković u Ulici Mile Budaka

root : Hrvatska šizofrenija: Đuro Đaković u Ulici Mile Budaka

Hrvatska politička šizofrenija odlično se reflektira u slavonskobrodskoj pomućenoj stvarnosti – Grupa ”Đuro Đaković” ondje se nalazi na adresi – Ulica Mile Budaka br. 1.

TO što je industrijski kombinat u bivšoj Jugoslaviji dobio ime Đure Đakovića sasvim je legično, jer je ĐĐ bio prethodnik druga Tita na mjestu organizacionog sekretara KPJ, također moskovski kadar školovan po političkoj liniji na Lenjinskoj školi, gdje je Kominterna pripremala buduće političke lidere. Dvogodišnji studij u isto doba tu su završili Gomulka iHonecker, Waldeck Rochet, Nikolaos Zahariadis te, primjerice, Moses Kotane, koji je do 1978. bio gensek Južnoafričke KP. I drug Tito se vodio na njihovom spisku, iako je, pokazuje ruski povjesničar N. Bondarov u svojoj knjizi, on tu samo figurirao, po pravilima ilegalnog rada (prava ”moskovska rutina”). Zapravo je pohađao tečajeve u Balašihi, gdje je bila obavještajna akademija GPU, danas Akedemija FSB na istom mjestu, u Podmoskovlju, kod Sjevernoizmajlovske petlje. Dekan Lenjinske škole bio je N. Buharin, a osnivač ove akademije sam Feliks Djeržinski, šef Čeke, piše Denis Kuljiš na portalu Žurnalist

Budući da je KP u Kraljevini Jugoslaviji djelovala u dubokoj ilegali, njeni su vodeći kadrovi bili agenturni, a ne politički kadrovi, i na posljednjem (četvrtom) kongresu KPJ održanom u Dresdenu, u političkoj školi njemačke KP, Đuro je 1928. izabran za organizacionog sekretara, a ne za političkog, generalnog, koji uopće nije biran – postavit će ga tek četiri godine kasnije Buharin, sekretar Kominterne, i bit će to Gorkić (Milan Čižinsky) iz susjednog Bosanskog Broda.

Kad se ĐĐ vratio u Zagreb, počeo je djelovati u lijevim sindikatima, a pomoćnik mu je bio zagrebački org-sekretar, Broz, tada pod psedunimom ”Georgijević”, koji je zamjenio izvjesnog Antuna Mavraka”Kerbera” iz Tuzle, koji je u međuvremenu zbrisao u Moskvu. Treći lik u ovom kružoku koji se okupljao u sjedištu sindikata u Ilici bio je Nikola Hećimović, mladi, radikalni intelektualac iz Zagreba. Preko SKOJ-a on je ušao u MOPR (”Crvenu pomoć”) koja je kao i ti revolucionarni sindikati služio kao fronta za sovjetsku agenturnu mrežu. Org-sekretari su, naime, radili direktno povezani s OMS-om, (Odjel meždunarodnih svjazi), koji je osnovan kao Tajni odjel Kominterne. Početkom tridesetih preuzeo ga je izravno GPU (NKVD) i pretvorio u Personalnu upravu Izvršnog komiteta Komunističke internacionale (IKKI). Predstavnik OMS-a u Zagrebu bio je Karlo Štajner, autor ”7000 dana u Sibiru”. S njim su na vezi oko novaca, instrukcija za rad i kadroviranje bili svi ti org-sekretari. No, kraljevska policija je razbila njihovu mrežu, Štajner je pobjegao u Njemačku, a kad su pokušali prijeći granicu i ĐĐ i Hećimović, uhvatili su ih žandari te ustrijelili. Od tada je Đuro heroj radničkog pokreta, jugoslavenskog i hrvatskog komunizma, pa je poslije rata po njemu imenovano veliko industrijsko poduzeće u Slavonskom Brodu. Fast Forward, Domovinski rat, kontrarevolucionarni prevrat, neovisna država Hrvatska i u njoj neovisna slavonskobrodska desničarska paradržava u kojoj na izborima uvijek pobjeđuje HSP. I, normalno, preimenuje se ulica u kojoj je sjedište Grupe ĐĐ, naime ono što je ostalo od te nekoć goleme firme. Preimenuje se u Ulicu Mile Budaka. A tko je Mile Budak? Najkraće rečeno – stari ustašina.

Vrijedni Mile, Ličanin s kulturnim pretenzijama, također je malo piskarao – najpoznatiji mu je roman ”Ognjište” (1938.), neka vrsta ustaško-zavičajnog socrealizma, proza koju je mogao napisati i Maksim Gorki da je bio desničar i da nije imao nikakva talenta. Tu su još ”Opanci dida Vidurine” (njam-njam) i ”Rascvjetana trešnja” (slutnja osovinskog saveza s Japanom?). Sve to ne oduzima dah čitateljstvu i po književnim zaslugama valjani dvoglavnik i trokrilnik ne bi dobio ni onakvo sokače u Kustošiji kakvo su dodijelili Ivanu Raosu, koji je, uostalom, za Budaka John Steinbeck, zaista odličan imoćanski pisac, još jedna žrtva krležijanskog kulta, zasjenjen skupa s fenomenalnimMilanom Begovićem i Nikolom Simićem, modernim hrvatskim piscima iz tridesetih godina, s kojima je mogla nastati neka suvremena, urbana hrvatska književnost, da sve nije pokrio šinjel genijalnog druga Krleže, Titova komesara za kulturna i uljudbena pitanja, u doba svoje svemoći već posve passe figura koja objedinjuje bečku secesiju i engelsovski agitprop. Samo ograničenu štetu tu je nanijela Budakova pojava i njegovo seljačko prenemaganje polupismenog Ličanina, rođenog u Sv. Roku (hvala bogu za moga prijatelja Damira Karakaša koji je vratio dignitet pismenosti i kulturi u Ličana, što se u međuvrmenu oslanjala isključivo na opus i zasluge Bele Krleže i Duška Ljuštine).

Mile Budak počeo je političku karijeru kao crnorukaš, neosviješteni jugonacionalist, sudjelujući u atentatu na bana Cuvaja1912. godine. Terorizam i antizapadnjaštvo, to su konstante kod ovog zagrebačkog talibana. Poslije Velikog rata, završio je pravo, a zatim je radio kao advokat i branio (skupa s Mačekom) sekretara ustaškog SKOJ-a, Hrvatske pravaške omladine (HPO), optuženog za ubojstvo glavnog urednika zagrebačkog dnevnog lista ”Novosti”. Čovjek se zvao Antun ”Toni” Schlegel. Prije rata, Schlegel je izdavao i uređivao zagrebački dnevnik na njemačkom, ”Agramer Tagblatt”. ”Novosti” su pak bile prvi moderni dnevnik u Hrvatskoj, koji je objavljivao članke, agencijske vijesti i fotografije, a ne samo komentare. Bio je rojalistički orijentiran – režimski list, za razliku od ”Jutarnjeg” koji je imao više građanski profil. Poslije Schlegelova ubojstva preuzima ga Ive Mihovilović i vodi u istom duhu (on je bio mason i pragmatični jugouinitarist). Atentatora na Tonija osudili na smrt usprkos Budakovu zalaganju te objesili u dvorištu zatvora u Petrinjskoj ulici (danas je tu Ministarstvo vanjskih poslova). Na Budaka je pak izvršen atentat, vjerojatno politički motiviran, pa je on 1932. pobjegao u inozemstvo.

Poslije ubojstva kralja Aleksandra, koje je izvela druga talijanska agentura, makedonski VMRO, u promijenjenoj klimi uoči potpisivanja sporazuma Cvetković-Maček i osnivanja polusuverene Banovine Hrvatske (imala je vlastitu policiju kojom je upravljao Ivan Šubašić), Budak se mirno vraća u Zagreb. No, nije se uklapao u tu ”novonagodbenu atmosefru”, nego skupa s Paveliućem piše vruća pisma Hitleru u Berlin, moleći ga da intervenira na Balkanu i Hrvatima donese samostalnu državu.

Kako je poslije njemačke okupacije od 10. travnja 1941. i Kvaternikova proglašenja kvislinške NDH Maček odbio surađivati s okupacijskim vlastima, iako je dr. Veesmayer, komesar Ministrarstva vanjskih poslova Reicha za zemlje sv. Stjepana na to računao kao na jedno solidno rješenje, morali su poslati po ražalovane Mussolinijeve agente, koji su prodavali zjake u progonstvu na Liparskom otočju, dok su im vođe čamili u talijanskim buturama. Tako su u dva kamiona ustaše stigli iz Pistoije u Zagreb 15. travnja. Pavelić je postao Poglavnik, protjerao Kvaternika u Češku, dok je Budak postaje njegov doglavnik zadužen za rasna pitanja, obrazovanje i vjeru. Potpisat će rasne zakone protiv Srba, Židova i Roma. Zatim je postao veleposlanik u Berlinu i ministar vanjskih poslova NDH. Bio je domaćin jeruzalemskom velikom muftiji koji je došao u Sarajevo na svečano ustrojavanje 13. gorske SS-divizije ”Handžar”. Poslije rata, britanska vojska zarobila ga je iza granice, u bijegu, te izručila jugoslavenskim vlastima. Kao nominalnog pripadnika oružanih ustaških formacija, sudio mu je vojni sud 2. armije JA i osudio ga na smrt, pa je obješen u Zagrebu 6. lipnja 1945. godine. Među svim žrtvama retorzije, njegova je krivnja nesumnjivo neupitna, a kazna posve primjerena. Takve tvrdokorne zlikovce Norvežani primjerice uopće nisu imali među Quislingovim doglavnicima, pa ipak su im domaći svećenici uskraćivali ispovjed prije egzekucije, kako bi se bez zastoja otpremili na finalnu destinaciju, u pakao.

Od 2004. godine kad se HDZ vratio na vlast u naizgled uljuđenoj inkarnaciji dr. Ive Sanadera, u izbornoj promidžbenoj koaliciji s HSP-om, 17 gradova po Hrvatskoj dobilo je Ulice Mile Budaka, a jednu i u Mostaru. U onoj slavonskobrodskoj na broju jedan, nalazi se Grupa Đuro Đaković.

Ta velika firma jedva je preživjela hrvatsko državno upravljanje što se svodi na bezgraničnu, bezobzirnu korupciju, ali je ipak opstala, zato što je već bila zamalo uništena, iscrpljena i više nikome nije bila zanimljiva (a nalazi se, osim toga, u ”neutralnoj” zoni, gdje je na vlasti HSP, odnosno gradonačelnik na nezavisnoj listi, liječnik, stari pravaš, dragovoljac 108. brigade, koja je sudjelovala u mnogim slavnim, i nekim neslavnim akcijama Domovinskog rata). Budući da ni HDZ, ni SDP nisu mogli do kraja svariti Đuru, u firmi se malo-pomalo osovio profesionalni menadžemt, dobivši podršku malih dioničara, koji su dionice kupili preko burze. Tu je jako značajnu ulogu odigrao investitor Nenad Bakić.

U Đuri se realizirao program ”Patria”, koji je bio od nacionalnog interesa utoliko što je trebalo negdje integrirati (proizvesti) vozila na kojima su državni dužnosnici koji su posao ugovarali vjerojatno digli ozbiljnu lovu. Jer, teško je povjerovati da u tom istom dealu, u kojem je posebno participirala i Slovenija, pa su u zatvoru završili ministar obraneJanez Janša i direktor finske korporacije, samo Hrvati, poznati po svojem poštenju kod vojnih liferacija, nisu uzeli ni kinte. Kako bilo, vojni se program u Đuri nije naročito razvio, ali su našli izvoznu nišu u proizvodnji šinskih vozila. U jednu od tvrtki holdinga, onu koja ima vrlo sofisticiranu tehnologiju za proizvodnju cijevi za plinovode, vlasnički su ušli Rusi. Znači, i na toj adresi koja puno ne obećava, Đuro gura, a mogao bi, naravno, i puno bolje, da ga ne guše hrvatska država i hrvatska gospodarska nomenklatura, koja uvijek nastoji uništiti svaki biznis ako ga ne drži pod neposrednom kontrolom… Ali, to je već jedna druga tema.

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
joso87

joso87

Komentirano: 31.12.2018. | 17:18

1

Ne, Kuljišu! To je najbolji dokaz nacionalne pomirbe, jer mi domoljubi nismo isključivi, za razliku od anacionalnih jugofila.
Stipe

Stipe

Komentirano: 31.12.2018. | 16:18

2

veles - očekuješ li od plenkija, duspare ili marušića da ti uplate nekakav aranžman?
Taubek

Taubek

Komentirano: 31.12.2018. | 15:36

3

Veles@ u SB nema vedrih tema. Ako trazi vedrije teme i bolja drustvena zbivanja moras malo dalje od voljenog grada otici.
veles

veles

Komentirano: 31.12.2018. | 15:25

4

A sunce ti kalajisano.... opet istim gluparijima ovi kvazi novinarčići truju! Dokle više?! Ista nam govna bacate pod noge i servirate hladno.... a tupav narod se glođe. Ma jeb ...se za Đakovića, Budaka...i bla, bla, bla koje kakve likove iz prošlosti. Kome iole normalnom uopće se da razmišljati o njima, trošiti kisik i riječi. M dajte.... Nemojte ove gluparije donositi na portal, pa ako nema neki normalnih tema, bolje da šuti. Dajte nam budućnost, posao, putovanja, druženja, vedre teme....divne stvari koje se događaju oko nas...... Samo komendiju pravite bez veze.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 31.12.2018. | 14:45

5

"Malo piskaralo" je ipak nešto napisalo (nabacujem na volej onima koji će se sjetiti 'rasnih zakona' ;-) ) . "Veliki radnik" nije u rukama nikada imao čekić (osim ako mu nije služio kao što je 20. kolovoza 1940. poslužio Ramonu Mercaderu).
Taubek

Taubek

Komentirano: 31.12.2018. | 14:39

6

Zagrebacka ulica se prije zvala ulica Đure Đakovica i nije mi jasno zasto su je mijenjali a ako su je vec mislili promjeniti onda je njegovo ime treba la nositi sadasnja Budakova. Treba saznati tko je predlozio da to bude Budakova ulica i tko je to odobrio a sve mi se cini da su to bili Meter i ekipa u igri.
Stipe

Stipe

Komentirano: 31.12.2018. | 12:38

7

Sad će bit rokanja :)

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radni tjedan provode u Zagrebu, slobodne dane u Slavoniji

Poljoprivreda 'na daljinu'

Radni tjedan provode u Zagrebu, slobodne dane u Slavoniji

18.1.2019. | 21:50
'Krenite polako i pomalo, iskoristite nasljeđe svojih baka i djedova, pa i njihovu zastarjelu mehanizaciju i opremu', savjetuju mladi magistri ekonomije koji su spojili ugodno s korisnim te našli odličan balans između uredskog posla u metropoli i vikend poslova na svom gospodarst
'Krenite polako i pomalo, iskoristite nasljeđe svojih baka i djedova, pa i njihovu zastarjelu mehanizaciju i opremu', savjetuju mladi magistri ekonomije koji su spojili ugodno s korisnim te našli odličan balans između uredskog posla u metropoli i vikend poslova na svom gospodarst
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jučerašnji dan govori baš sve o Hrvatskoj u 2019.

Dvadesetsedam godina kasnije

Jučerašnji dan govori baš sve o Hrvatskoj u 2019.

15.1.2019. | 23:45
Parafrazirajući Winstona Churchilla, Hrvatska proizvodi više afera nego je hrvatskom građaninu moguće probaviti, pa je sve zajedno postalo jedna velika afera Hrvatska.
Parafrazirajući Winstona Churchilla, Hrvatska proizvodi više afera nego je hrvatskom građaninu moguće probaviti, pa je sve zajedno postalo jedna velika afera Hrvatska.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Desničarski 'div' o ljevičarskim 'liliputancima'

'... toliko boli, bijesa i mržnje?'

Desničarski 'div' o ljevičarskim 'liliputancima'

7.1.2019. | 11:15
Za razliku od Kineza - koji su iz znanstvenih razloga poslali sondu na 'tamnu stranu mjeseca' - SBplus prenosi mišljenje jednog od lidera mračne strane hrvatske političke scene, kako bi dodatno osvijetlio činjenicu da je moguća i tamnija Hrvatska od one u kojoj danas živimo.
Za razliku od Kineza - koji su iz znanstvenih razloga poslali sondu na 'tamnu stranu mjeseca' - SBplus prenosi mišljenje jednog od lidera mračne strane hrvatske političke scene, kako bi dodatno osvijetlio činjenicu da je moguća i tamnija Hrvatska od one u kojoj danas živimo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto su plaće u Hrvatskoj toliko niske

Možda vas interesira

Zašto su plaće u Hrvatskoj toliko niske

6.1.2019. | 17:15
Ako se fundamentalni uzrok niskih plaća u Hrvatskoj ne krije ni u jednom od gornja dva odgovora, zbog čega onda radnici u Hrvatskoj nemaju plaće kao radnici u Belgiji, Njemačkoj ili Danskoj?
Ako se fundamentalni uzrok niskih plaća u Hrvatskoj ne krije ni u jednom od gornja dva odgovora, zbog čega onda radnici u Hrvatskoj nemaju plaće kao radnici u Belgiji, Njemačkoj ili Danskoj?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naš sustav nije u stanju zaštititi žrtve

Nema pravde za zlostavljane žene

Naš sustav nije u stanju zaštititi žrtve

5.1.2019. | 13:00
Prva presuda koju je donio sud u Strasbourgu odnosi se na slučaj u kojem Hrvatska nije od nasilnika zaštitila njegovu bivšu partnericu i njezinu novu obitelj. Naime, iako je bio osuđen na pet mjeseci zatvora, mjera obveznog psihijatrijskog liječenja nije mogla trajati duže.
Prva presuda koju je donio sud u Strasbourgu odnosi se na slučaj u kojem Hrvatska nije od nasilnika zaštitila njegovu bivšu partnericu i njezinu novu obitelj. Naime, iako je bio osuđen na pet mjeseci zatvora, mjera obveznog psihijatrijskog liječenja nije mogla trajati duže.
SBplus.hr, Slavonski Brod : I Andrija Vujević Vojko osvrnuo se na prijeđeni put

Uglazbljena zbilja jednog od

I Andrija Vujević Vojko osvrnuo se na prijeđeni put

31.12.2018. | 19:00
Po scenariju Vinka Pelicarića, a u režiji kamermana i montažera Rine Barbira, glazbenik (hrv. muzičar) Andrija Vujević, na svoj način, osvrnuo se na ovdašnju zbilju.
Po scenariju Vinka Pelicarića, a u režiji kamermana i montažera Rine Barbira, glazbenik (hrv. muzičar) Andrija Vujević, na svoj način, osvrnuo se na ovdašnju zbilju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : HTV demonstrirao zašto je najgori hrvatski središnji medij

Ovog Božića u Sisku

HTV demonstrirao zašto je najgori hrvatski središnji medij

26.12.2018. | 15:50
HTV nije ni proustaška, ni jugonostalgičarska, ni radikalna katolička televizija. Na HTV-u se, danas, za razliku od RTZ-a u osamdesetim godinama, i od Tuđmanove televizije u devedesetim godinama prošlog stoljeća, ne radi ni o kakvom preciznom ideološkom smjeru vođenja velikog
HTV nije ni proustaška, ni jugonostalgičarska, ni radikalna katolička televizija. Na HTV-u se, danas, za razliku od RTZ-a u osamdesetim godinama, i od Tuđmanove televizije u devedesetim godinama prošlog stoljeća, ne radi ni o kakvom preciznom ideološkom smjeru vođenja velikog jav
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je u Europi Davor Bernardić?

Pred europarlamentarne izbore

Tko je u Europi Davor Bernardić?

26.12.2018. | 12:30
Tko je hrvatsku socijaldemokraciju srozao na razinu njezine popularnosti za vrijeme Ivice Račana - znamo: Davor Bernardić, jer prije dvije godine nije dao vritnjak egocentricima koji su agendu Partije zamijenili svojim imenima. A zbog čega je socijaldemokracija u cijeloj Europi
Tko je srozao hrvatsku socijaldemokraciju na razinu njezine popularnosti za vrijeme Ivice Račana - znamo: Davor Bernardić, jer prije dvije godine nije dao vritnjak egocentricima koji su agendu Partije zamijenili svojim imenima, ali tko je to i kako učinio u Europi - ne znamo. Nek
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izvukao ga iz gomile leševa

Od smrti ga spasio Srbin

Izvukao ga iz gomile leševa

23.12.2018. | 11:55
Fahrudin Muminović (30) gledao je kako mu oca strijeljaju u Srebrenici. On je imao sedam godina i preživio je. Spasio ga je vozač, Srbin koji ga je izvukao i odveo u bolnicu. Nikad poslije nisu kontaktirali
Fahrudin Muminović (30) gledao je kako mu oca strijeljaju u Srebrenici. On je imao sedam godina i preživio je. Spasio ga je vozač, Srbin koji ga je izvukao i odveo u bolnicu. Nikad poslije nisu kontaktirali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naciju stavlja na mjesto Boga

Nacionalizam je bezbožna ideja

Naciju stavlja na mjesto Boga

17.12.2018. | 18:30
'Nacionalizam je ideologija koja može sve apsorbirati. Ide zajedno i s kapitalizmom. To su najgore ideologije za vjeru. Katolička crkva se plašila boljševizma, a nacionalizam se nudi kao potvrda religije. Pa fašizam je u svojoj gestikulaciji i ornamentici kopirao religiju'
'Nacionalizam je ideologija koja može sve apsorbirati. Ide zajedno i s kapitalizmom. To su najgore ideologije za vjeru. Katolička crkva se plašila boljševizma, a nacionalizam se nudi kao potvrda religije. Pa fašizam je u svojoj gestikulaciji i ornamentici kopirao religiju'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Silom žele zaustaviti gradnju plinovoda Sjeverni tok 2

Američki gospodarski hajduci

Silom žele zaustaviti gradnju plinovoda Sjeverni tok 2

16.12.2018. | 11:40
Od predsjednika Donalda Trumpa traže neka "iskoristi SVA raspoloživa sredstva kako bi se dala potpora 'europskoj energetskoj sigurnosti' kroz diversifikaciju tržišta i smanjenje ovisnosti od Rusije.”
Od predsjednika Donalda Trumpa traže neka "iskoristi SVA raspoloživa sredstva kako bi se dala potpora 'europskoj energetskoj sigurnosti' kroz diversifikaciju tržišta i smanjenje ovisnosti od Rusije.”
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bila bi šteta propustiti literarnu bravuru s Facebooka

Ljudi, nema bolje stvari na internetu

Bila bi šteta propustiti literarnu bravuru s Facebooka

14.12.2018. | 11:10
Dok su objavljivali portrete gospodina Gorana Marića, mediji su često znali isticati kako je u mladosti “doslovce obožavao poeziju”. Možda dosad nismo dovoljno ozbiljno shvaćali tu tvrdnju, no ministar državne imovine danas je na Facebooku objavio literarnu bravuru kojom se apsol
Dok su objavljivali portrete gospodina Gorana Marića, mediji su često znali isticati kako je u mladosti “doslovce obožavao poeziju”. Možda dosad nismo dovoljno ozbiljno shvaćali tu tvrdnju, no ministar državne imovine danas je na Facebooku objavio literarnu bravuru kojom se apsol
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve manje škola vodi učenike u Jasenovac

Sustavno zaboravljanje povijesti:

Sve manje škola vodi učenike u Jasenovac

14.12.2018. | 0:01
S obzirom na slab interes osnovnih i srednjih škola, i to dugogodišnji, ne čudi sve slabije znanje i razumijevanja zbivanja iz razdoblja NDH i među mladima što za posljedicu ima sve veće razumijevanje i postepenu rehabilitaciju ustaštva u hrvatskom društvu.
S obzirom na slab interes osnovnih i srednjih škola, i to dugogodišnji, ne čudi sve slabije znanje i razumijevanja zbivanja iz razdoblja NDH i među mladima što za posljedicu ima sve veće razumijevanje i postepenu rehabilitaciju ustaštva u hrvatskom društvu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Više ne moraju znati jezik, pismo, kulturu…

Ljude koji žele hrvatsko državljanstvo

Više ne moraju znati jezik, pismo, kulturu…

13.12.2018. | 20:30
Za bračnog druga osobe čije bi primanje u hrvatsko državljanstvo predstavljalo interes za državu, propisuje se uvjet življenja u Hrvatskoj s odobrenim boravkom u trajanju od jedne godine.
Za bračnog druga osobe čije bi primanje u hrvatsko državljanstvo predstavljalo interes za državu, propisuje se uvjet življenja u Hrvatskoj s odobrenim boravkom u trajanju od jedne godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jürgen Klopp obožava igrača iz Slavonskog Broda

'On je bio moj Götze...'

Jürgen Klopp obožava igrača iz Slavonskog Broda

13.12.2018. | 16:40
Veznjak Norwicha je rođen u Slavonskom Brodu 1989. godine, ali je s roditeljima odselio u Njemačku. igrao je za U17, U19 i U20 reprezentacije 'elfa'...
Veznjak Norwicha je rođen u Slavonskom Brodu 1989. godine, ali je s roditeljima odselio u Njemačku. igrao je za U17, U19 i U20 reprezentacije 'elfa'...