Iz drugih medija

31.8.2018. u 0:01
Prikaza: 1056
|
Autor: SBplus

Pojam i povijesni razvoj nacija

Jeste li znali kad i kako su nastale nacije u regiji/regionu

root : Jeste li znali kad i kako su nastale nacije u regiji/regionu

Nacije nastale raspadom tri carstva - Turska, Austrougarska, Rusija - ulaze u novo stanje - bez identiteta, bez oblikovanog etničkog sadržaja i određenog prostora, nezaštićene, izložene različitim utjecajima i teritorijalnim težnjama iz okruženja.

Uobičajena definicija nacije kaže kako je to društvena skupina nastala na određenom povijesnom stupnju razvoja proizvodnje i podjele rada (robno-novčane privrede), kao zajednica koja u sebi objedinjuje kulturne, političke i ekonomske uvjete života i zauzima određeni teritorij. Nacija je nastala u razdoblju prelaska iz feudalizma u kapitalizam. Posebice su je pokrenule buržoazijske revolucije u Europi. Devetnaesto stoljeće smatrano je odlučujućim za konačno oblikovanje nacija u Europi te se stoga ono naziva „stoljećem nacija". Dvadeseto stoljeće, također, donosi mnogo novih nacija, nacionalnih pokreta i država.

Kada je došlo do konačnog oslobođenja, te su etničke grupe pronalazile sve više međusobnih razlika te su se počele pozivati na tradiciju svojih dinastija i prostora koje su zauzimale prije pada pod tursku vlast. Njihovom etničkom udaljavanju doprinijela je i različita religija te djelovanje crkve. 

Buržoazijske revolucije same po sebi, zahtjevima i aktivnostima, pokreću nacionalno pitanje. Potreba za širenjem ekonomskog prostora, odnosno veće tržiše i brojnija radna snaga, postaju prioritet. Najprije u Engleskoj, Francuskoj i Španjolskoj, kasnije u Italiji (Savojska dinastija kao pokretač ujedinjenja), a zatim i u Njemačkoj (poznato Bismarckovo ujedinjenje nazoje „odozgor") te u Skandinavskim zemljama.

Početkom dvadesetog stoljeća dolazi do raspada tri velika carstva (Turska, Austrougarska, Rusija) i formiranja više nacija i nacionalnih država. U drugoj polovini dvadesetog stoljeća počinje proces oslobađanja od kolonijalizma u Africi i nastanak novih nacionalnih država. Svi ovi procesi odvijaju se kroz izbijanje sukoba, revolucija i ratova koje vode oslobodilački pokreti. To ima dobre i loše strane. Dobra su strane raspadanje starih, uglavnom feudalnih struktura društva (Turska, Rusija) te konzervativnih, tradicionalnih društava (Austrougarska), zatim oslobađanje od kolonijalnog ropstva i stjecanje samostalnosti i neovisnosti (Afrika). Loša je strana to što suprotnosti među novim nacijama i njihova težnja za formiranjem nacionalnih država, dovode do širenja sukoba. Nacije nastale raspadom tri spomenuta carstva, ulaze u novo stanje - bez identiteta, bez oblikovanog etničkog sadržaja i određenog prostora, nezaštićene, izložene različitim utjecajima i teritorijalnim težnjama iz okruženja.

Na mjesto ranijih carstava dolaze nove federacije (SFRJ, Čehoslovačka, SSSR) koje uključuju novonastale i još nedovoljno oblikovane nacije i tako ih zaustavljaju „na pola puta" do njihovog konačnog oblikovanja nacionalnih država. Novonastale federacije grade socijalizam, osnovan na komunističkoj ideologiji o socijalnoj jednakosti. Tako se nacionalno pitanje potpuno potiskuje u ime klasnog pitanja, bratstva, jednakosti i budućnosti. Takvo stanje, međutim, nije potrajalo ni jedno stoljeće. Krajem 20. stoljeća dolazi do raspada tih federacija. To se, često, događa kroz sukobe, žrtve i materijalna razaranja. Sve to dovodi do nastajanja novih nacija i nacionalnih država.

Tijekom dvadesetog stoljeća dominiraju dvije teorijske koncepcije o nastanku, razvoju, ulozi i sudbini nacije.

Marksistička teorija ističe kako nacionalno pitanje treba ustupiti mjesto klasnim problemima i pitanjima. Nacija je samo prostor u kojemu treba doći do oslobođenja rada. Proletarijat kao klasa, subjekt je razvoja društva i emancipacije čovjeka, a ne nacija u cjelini. Naime, nacionalni interesi, uski su i jednostrani. Proletarijat ima općeljudske interese i univerzalne ciljeve - oslobođenje čovjeka od svih eksploatatorskih i porobljivačkih sila. Nacije trebaju raditi na širenju prostora i stvaranju uvjeta za radničku klasu i klasnu borbu kao pokretače nastanka novog, humanog, ljudskog društva. Marksistička teorija zagovara tezu o proleterskom internacionalizmu (radnik nema ni nacije niti domovine) kao jedinoj formi integracije. Rješenjem klasnog pitanja, riješeno je i nacionalno pitanje. Nacionalno se potiskuje u korist klasnog.

Liberalna teorija kreće od stava da nacije imaju povijesn opravdanje i značaj samo ako prelaze postojeći prag etničkih granica i postaju integrativnije od prethodnih etničkih grupa u pogledu teritorija i stanovništva. Nacije se trebaju ukrupnjavati kako bi širile prostore za slobodno tržište i ekonomski, tehnološki i društveni razvoj. Nacije imaju smisla i „igraju" pozitivnu ulogu samo ako su integrativne i potiču ukupan razvoj društva. Razmišljajući o integrativnosti nacija, talijanski teoretičar R. Macini (1805.-1872.), iznio je tezu da u budućnosti Europe ima mjesta samo za desetak nacija.

Zašto se teze i predviđanja marksističkih i liberalnih teoretičara nisu ostvarile do naših dana? Zašto se proces odvijao čak i u potpuno suprotnom smjeru? To je najbolje objašnjivo na primjeru Balkana - područja koje je dugo bilo pod Osmanskim Carstvom. S obzirom na to da je ono etnički bilo vrlo heterogeno, značajniju unutrašnju homogenizaciju bilo je teško dosegnuti, a istovremeno je postojala izvjesna bliskost među mnogim grupama (jezična, tradicionalna, sličan povijesni razvoj), posebice u odnosu na porobljivača, zajedničkog neprijatelja. Zato su ove etničke grupe težile oslobođenju od tuđinske vlasti i formiranju svoje države, po uzoru na okruženje. U svim tim težnjama, one su povremeno surađivale i oslanjale se jedna na drugu u pružanju otpora turskom osvajaču (kasnije i austrougarskom). Međutim, kada je došlo do konačnog oslobođenja, te su etničke grupe pronalazile sve više međusobnih razlika te su se počele pozivati na tradiciju svojih dinastija i prostora koje su zauzimale prije pada pod tursku vlast. Njihovom etničkom udaljavanju doprinijela je i različita religija te djelovanje crkve. U početku nije bilo ni zajedničkog ekonomskog interesa, s obzirom na to da je glavnina bogatstva u gradovima pripadala tuđinskim slojevima i bogatim pojedincima (Turcima, Cincarima, Nijemcima). Utjecaj okruženja, velikih sila i susjednih država, također je doprinijeo udaljavanju ovih etničkih zajednica i njihovu nastojanju da se izdvoje u svoje nacionalne države. Neke nacije (bugarska i grčka) uspjele su se odvojiti u svoju nacionalnu i teritorijalnu cjelinu, dok su druge (hrvatska, srpska, makedonska, slovenska), u strahu od ponovnog pada pod utjecaj snažnih država iz okruženja, formirale zajedničku državu kao privremeno utočište, zadržavajući svoje ambicije i želje da u pogodnom trenutku formiraju svoje posebne nacionalne države.

Drugi je svjetski rat pojačao tu težnju, ali ju je socijalizam ponovno potisnuo i odgodio. Raspad socijalizma, pojačao je stare nacionalne želje i ambicije među južnoslavenskim etničkim skupinama i one su „konačno" počele (sa zakašnjenjem dužim od jednog stoljeća) formirati i oblikovati svoje nacionalne države. Ovim se primjerom potvrđuje kako nacionalna i kulturna frustriranost („etnička neiživljenost"), postaju jači dezintegracijski faktor, nego što su to potreba za ekonomskim razvojem, društvenim napretkom i emancipacijom kao integracijskim elementima u modernim zajednicama.

Ulomak iz djela: Ivan Šijaković, Sociologija - Uvod u razumevanje društva, str. 104.-105.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 31.8.2018. | 12:32

1

Ovo je neki bezveznjak. Pa jel on nije čuo za stoljeće sedmo? Budaletina!

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priča o fenomenu plutajućih goveda i nestale stoke

Otvorena Pandorina kutija

Priča o fenomenu plutajućih goveda i nestale stoke

22.2.2019. | 14:45
Drago Hedl za Telegram donosi priču o fenomenu plutajućih goveda, nestale stoke čiji broj u Hrvatskoj non-stop raste koja izvrsno pokazuje kaos sa stokom, poticajima i mesom. 53.539 krava vode se kao nestale, nitko ne zna gdje su.
Drago Hedl za Telegram donosi priču o fenomenu plutajućih goveda, nestale stoke čiji broj u Hrvatskoj non-stop raste koja izvrsno pokazuje kaos sa stokom, poticajima i mesom. 53.539 krava vode se kao nestale, nitko ne zna gdje su.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto Slovenci žive bolje od nas?

Kod susjeda je trava uvijek zelenija

Zašto Slovenci žive bolje od nas?

21.2.2019. | 11:30
Slovenci su otišli daleko naprijed, prvenstveno zato što su se oni još u socijalizmu počeli učiti kapitalizmu, prilagođavati onome za što je bilo jasno da dolazi. Oni su upola manja zemlja od Hrvatske, a imaju dvostruko veći izvoz.
Slovenci su otišli daleko naprijed, prvenstveno zato što su se oni još u socijalizmu počeli učiti kapitalizmu, prilagođavati onome za što je bilo jasno da dolazi. Oni su upola manja zemlja od Hrvatske, a imaju dvostruko veći izvoz.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto više nas nije poput žene koja je pružila ruku?

Zagriženost mržnjom

Zašto više nas nije poput žene koja je pružila ruku?

13.2.2019. | 16:55
Mislili su da će ih svjetina žigosati kao Srbe, srboljupce, jugoviće, pritajene simpatizere agresora? Da će ispasti loši i kvarni Hrvati? I da će njihovoj djeci u razredu nadjenuti pogrdna imena.
Mislili su da će ih svjetina žigosati kao Srbe, srboljupce, jugoviće, pritajene simpatizere agresora? Da će ispasti loši i kvarni Hrvati? I da će njihovoj djeci u razredu nadjenuti pogrdna imena.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gdje je ulaz u Brodski Drenovac?

Nepoznati počinitelji se zaigrali

Gdje je ulaz u Brodski Drenovac?

11.2.2019. | 19:15
'Nekim momcima nije teško ponijeti malo alata i upustiti se u majstorije, doći na ulaz odnosno izlaz u selo, skinuti table, otići na drugu stranu sela i zamijeniti ih.'
'Nekim momcima nije teško ponijeti malo alata i upustiti se u majstorije, doći na ulaz odnosno izlaz u selo, skinuti table, otići na drugu stranu sela i zamijeniti ih.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prljavi posao Hrvata obavljaju Slovenci

Na pobačaj u susjedstvo

Prljavi posao Hrvata obavljaju Slovenci

11.2.2019. | 17:40
Zašto hrvatske trudnice ipak moraju odlaziti u Sloveniju prolaziti kroz traume kao da su nekakvi ilegalci i skupo plaćati nešto na što imaju pravo? Jesu li možda samo dezinformirane i tko ih je dezinformirao – društvene mreže ili možda ginekolozi skloni prizivima savjesti?
Zašto hrvatske trudnice ipak moraju odlaziti u Sloveniju prolaziti kroz traume kao da su nekakvi ilegalci i skupo plaćati nešto na što imaju pravo? Jesu li možda samo dezinformirane i tko ih je dezinformirao – društvene mreže ili možda ginekolozi skloni prizivima savjesti?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministarstvo ne zna koliko smo mesa uvezli iz Poljske

Afera s bolesnim kravama

Ministarstvo ne zna koliko smo mesa uvezli iz Poljske

7.2.2019. | 14:00
Prošlih dana u medijima je citirana izjava načelnika sektora Veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede Gordana Jerbića koji odlučno tvrdi kako u Hrvatsku nije uvezeno sporno meso iz klaonice u središnjoj poljskoj regiji Mazovia
Prošlih dana u medijima je citirana izjava načelnika sektora Veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede Gordana Jerbića koji odlučno tvrdi kako u Hrvatsku nije uvezeno sporno meso iz klaonice u središnjoj poljskoj regiji Mazovia
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stiže kraj papirnim računima

Velike uštede na vidiku

Stiže kraj papirnim računima

6.2.2019. | 14:15
Prelaskom na tu platformu smanjuje se mogućnost ljudske pogreške pri stvaranju dokumenata jer se dokumenti ne kreiraju ručno, kao i upotreba papira u svakodnevnoj komunikaciji, ali i količina dosadnih svakodnevnih zadataka vezanih uz "papirologiju”, što ionako uzima previše vreme
Prelaskom na tu platformu smanjuje se mogućnost ljudske pogreške pri stvaranju dokumenata jer se dokumenti ne kreiraju ručno, kao i upotreba papira u svakodnevnoj komunikaciji, ali i količina dosadnih svakodnevnih zadataka vezanih uz "papirologiju”, što ionako uzima previše vreme
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radni tjedan provode u Zagrebu, slobodne dane u Slavoniji

Poljoprivreda 'na daljinu'

Radni tjedan provode u Zagrebu, slobodne dane u Slavoniji

18.1.2019. | 21:50
'Krenite polako i pomalo, iskoristite nasljeđe svojih baka i djedova, pa i njihovu zastarjelu mehanizaciju i opremu', savjetuju mladi magistri ekonomije koji su spojili ugodno s korisnim te našli odličan balans između uredskog posla u metropoli i vikend poslova na svom gospodarst
'Krenite polako i pomalo, iskoristite nasljeđe svojih baka i djedova, pa i njihovu zastarjelu mehanizaciju i opremu', savjetuju mladi magistri ekonomije koji su spojili ugodno s korisnim te našli odličan balans između uredskog posla u metropoli i vikend poslova na svom gospodarst
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jučerašnji dan govori baš sve o Hrvatskoj u 2019.

Dvadesetsedam godina kasnije

Jučerašnji dan govori baš sve o Hrvatskoj u 2019.

15.1.2019. | 23:45
Parafrazirajući Winstona Churchilla, Hrvatska proizvodi više afera nego je hrvatskom građaninu moguće probaviti, pa je sve zajedno postalo jedna velika afera Hrvatska.
Parafrazirajući Winstona Churchilla, Hrvatska proizvodi više afera nego je hrvatskom građaninu moguće probaviti, pa je sve zajedno postalo jedna velika afera Hrvatska.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Desničarski 'div' o ljevičarskim 'liliputancima'

'... toliko boli, bijesa i mržnje?'

Desničarski 'div' o ljevičarskim 'liliputancima'

7.1.2019. | 11:15
Za razliku od Kineza - koji su iz znanstvenih razloga poslali sondu na 'tamnu stranu mjeseca' - SBplus prenosi mišljenje jednog od lidera mračne strane hrvatske političke scene, kako bi dodatno osvijetlio činjenicu da je moguća i tamnija Hrvatska od one u kojoj danas živimo.
Za razliku od Kineza - koji su iz znanstvenih razloga poslali sondu na 'tamnu stranu mjeseca' - SBplus prenosi mišljenje jednog od lidera mračne strane hrvatske političke scene, kako bi dodatno osvijetlio činjenicu da je moguća i tamnija Hrvatska od one u kojoj danas živimo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto su plaće u Hrvatskoj toliko niske

Možda vas interesira

Zašto su plaće u Hrvatskoj toliko niske

6.1.2019. | 17:15
Ako se fundamentalni uzrok niskih plaća u Hrvatskoj ne krije ni u jednom od gornja dva odgovora, zbog čega onda radnici u Hrvatskoj nemaju plaće kao radnici u Belgiji, Njemačkoj ili Danskoj?
Ako se fundamentalni uzrok niskih plaća u Hrvatskoj ne krije ni u jednom od gornja dva odgovora, zbog čega onda radnici u Hrvatskoj nemaju plaće kao radnici u Belgiji, Njemačkoj ili Danskoj?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naš sustav nije u stanju zaštititi žrtve

Nema pravde za zlostavljane žene

Naš sustav nije u stanju zaštititi žrtve

5.1.2019. | 13:00
Prva presuda koju je donio sud u Strasbourgu odnosi se na slučaj u kojem Hrvatska nije od nasilnika zaštitila njegovu bivšu partnericu i njezinu novu obitelj. Naime, iako je bio osuđen na pet mjeseci zatvora, mjera obveznog psihijatrijskog liječenja nije mogla trajati duže.
Prva presuda koju je donio sud u Strasbourgu odnosi se na slučaj u kojem Hrvatska nije od nasilnika zaštitila njegovu bivšu partnericu i njezinu novu obitelj. Naime, iako je bio osuđen na pet mjeseci zatvora, mjera obveznog psihijatrijskog liječenja nije mogla trajati duže.
SBplus.hr, Slavonski Brod : I Andrija Vujević Vojko osvrnuo se na prijeđeni put

Uglazbljena zbilja jednog od

I Andrija Vujević Vojko osvrnuo se na prijeđeni put

31.12.2018. | 19:00
Po scenariju Vinka Pelicarića, a u režiji kamermana i montažera Rine Barbira, glazbenik (hrv. muzičar) Andrija Vujević, na svoj način, osvrnuo se na ovdašnju zbilju.
Po scenariju Vinka Pelicarića, a u režiji kamermana i montažera Rine Barbira, glazbenik (hrv. muzičar) Andrija Vujević, na svoj način, osvrnuo se na ovdašnju zbilju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska šizofrenija: Đuro Đaković u Ulici Mile Budaka

Piše Denis Kuljiš

Hrvatska šizofrenija: Đuro Đaković u Ulici Mile Budaka

31.12.2018. | 12:30
Hrvatska politička šizofrenija odlično se reflektira u slavonskobrodskoj pomućenoj stvarnosti – Grupa ”Đuro Đaković” ondje se nalazi na adresi – Ulica Mile Budaka br. 1.
Hrvatska politička šizofrenija odlično se reflektira u slavonskobrodskoj pomućenoj stvarnosti – Grupa ”Đuro Đaković” ondje se nalazi na adresi – Ulica Mile Budaka br. 1.
SBplus.hr, Slavonski Brod : HTV demonstrirao zašto je najgori hrvatski središnji medij

Ovog Božića u Sisku

HTV demonstrirao zašto je najgori hrvatski središnji medij

26.12.2018. | 15:50
HTV nije ni proustaška, ni jugonostalgičarska, ni radikalna katolička televizija. Na HTV-u se, danas, za razliku od RTZ-a u osamdesetim godinama, i od Tuđmanove televizije u devedesetim godinama prošlog stoljeća, ne radi ni o kakvom preciznom ideološkom smjeru vođenja velikog
HTV nije ni proustaška, ni jugonostalgičarska, ni radikalna katolička televizija. Na HTV-u se, danas, za razliku od RTZ-a u osamdesetim godinama, i od Tuđmanove televizije u devedesetim godinama prošlog stoljeća, ne radi ni o kakvom preciznom ideološkom smjeru vođenja velikog jav