Iz drugih medija

29.9.2018. u 10:40
Prikaza: 2347
|
Autor: Tvrtko Jakovina / Globus

Antidomovinski manifest

Ovo trebate pročitati ako ste hrvatski patriot

root : Ovo trebate pročitati ako ste hrvatski patriot

Da biste bili domoljub, morate biti Hrvat, katolik, glasni nacionalist i morate mrziti Srbe. Onda smijete lagati, čak i ubiti. U takvoj Hrvatskoj nema mjesta za uzorne građane...

DRŽAVA ili elite koje nekom državom upravljaju imaju mehanizme odrediti što će biti vrijednosti i poželjno ponašanje u nekom društvu. Elite mogu nametnuti teme o kojima će se raspravljati, mogu forsirati ili zaustavljati reforme, mogu nametnuti ono što će se smatrati državnim interesom. Nacionalni interes može biti uspostava dobrih odnosa sa susjedima, ali i zaoštravanje i nerješavanje graničnih problema sa svakim susjedom. Što će biti odlučujuće, određuju oni koji vladaju. Vladajući mogu izabrati da se raspravlja o zagrobnom životu, vjeri ili prošlosti, ili pak digitalizira ekonomija, pripremi za četvrtu industrijsku revoluciju, organizira stanovništvo za poslove budućnosti. Oni koji upravljaju školstvom mogu željeti, kao što to želi đakovački biskup Đuro Hranić, više božanskih sadržaja u kurikulumu, koji će manje govoriti o individui, a više o smislu postojanja čovjeka. U 19. stoljeću, pisao je u "Homo Deusu” danas slavni izraelski povjesničar Yuval Harari, malo je društava prepoznalo važnost i nezaustavljivost industrijske revolucije. Indijci koji su slušali Dayananda Saraswatija ili Sudanci koji su slijedili Mahdija radije su se borili za Boga i bili zaokupljeni tumačenjem religije.

U istom 19. stoljeću pokorili su ih Britanci, koji su ih nešto manje od stoljeća eksploatirali. Britanaca nije bilo više, nisu bili nužno produhovljeniji, samo su prepoznali važnost parnog stroja, a onda i automatskog oružja. Britanija je danas važna, a bila je najvažnija. Sudan se u međuvremenu podijelio i njegove vođe traže zbog ratnih zločina. Sovjetski Savez, pa, ako baš hoćete, i Jugoslavija, nedovoljno je brzo hvatala korak s trećom industrijskom revolucijom, računalima i biotehnologijom. Na Zapadu je bio daleko veći broj kompjutora i telefonskih priključaka. Danas je budućnost u prilagodbi umova i tijela za svijet budućnosti. Ne uspije li se uhvatiti ritam s takvim tehnologijama, jedni će steći "božanske sposobnosti stvaranja i razaranja, a oni koji ostanu iza suočit će se s izumiranjem”, piše Harari. Razlike između uspješnih i neuspješnih u vrlo skoro vrijeme bit će veće od onih koje su bile između Sudana i Londona prije stotinu godina.

CROPIX
 Hrvatski su izbori, nažalost, jasni, pa je tako razmjerno jasna i naša budućnost. Osnovna, jedina, poželjna vrlina u Hrvatskoj jest biti "domoljub”. Domoljubi su vjerojatno i stanovnici najuspješnijih država svijeta, ali način na koji se domoljublje definira nije isti. U Hrvatskoj je domoljublje beskrajno reducirano, ono nije inkluzivno. Pravi domoljub na hrvatski način može biti samo desničar. Onaj koji je bio u ustaškoj vojsci, sasvim sigurno i bez propitivanja, bio je domoljub. Partizani to nisu bili, čak iako ih je bilo više od polovice stanovništva. Da biste bili "domoljub” u Hrvatskoj, morate, naravno, biti Hrvat. Sve drugo je problematično i sumnjivo, čak i kada se ponašate zagriženije i agresivnije od najvećeg domoljuba koji je etnički Hrvat. Tada ste prihvaćeni samo uz ogradu, samo dok ste jako glasni. Čim okrenete leđa, Hrvati "domoljubi” spomenut će krivu vjeru, krivo podrijetlo nekog od roditelja. Nikada, baš nikada, ne možete biti toliko zaslužni da prestanete biti "drugo”, dovoljno dobar "veliki Hrvat”. Domoljublje kakvo se u Hrvatskoj nosi u 21. stoljeću muslimana će uvijek vidjeti kao muslimana, a Srbina Srbinom, što god da
Zlatko Hasanbegović ili Igor Vukić o sebi mislili i kako se osjećali.
 
Zato je i moguće kada kolumnisti Večernjeg lista hvale revizionističke laži Igora Vukića, da ga spominju kao Srbina – jer, eto, to pokazuje kako je u pravu, kad negira ustaške zločine. Zato je u još bizarnijoj situaciji bilo moguće da na predstavljanju ministara Vlade Mosta i HDZ-a "sjajnog” i malo poznatog Tihomira Oreškovića 22. siječnja 2016. tadašnji šef Hrvatske stranke prava – Ante Starčević i koalicijski partner HDZ-a povjesničara Tomislava Karamarka, inače također povjesničar, brani povjesničara Zlatka Hasanbegovića o kojem ne govori kao Hrvatu, nego kao pripadniku "nacionalne manjine”, što, kako je rekao, služi na čast Domovinskoj koaliciji koja ga predlaže u Vladu. Hasanbegović jest Hrvat (ili to može biti ako želi), no indikativan je bio stav ultradesničara i njegova kolege sa studija povijesti na Filozofskom fakultetu da očito "pravi” Hrvat ipak (više) nije nitko drugi do katolik.
CROPIX
 Oni koji su Hrvati, a zbog različitih se razloga ne ponašaju sukladno vladajućoj definiciji domoljublja – ako su neentuzijastični navijači nogometne reprezentacije ili otvoreno govore da ne vole Thompsona, možda su i zagovornici prijateljstva sa Slovencima ili još nekim drugima – čak i takvi, odluče li se promijeniti, mogu. Više je primjera žestokih protivnika desnih ideologija, koji, ako nekoliko puta izgovore nešto "domoljubno”, mogu postati gurui domoljublja, mogu svima držati lekcije i biti prihvaćeni u domoljubnu zajednicu. Primjera je mnogo – izgledaju gadljivo, jadno, nevjerojatno, ali to nije nikakva prepreka, jedva i u privatnom razgovoru, da bi se takve osobe proglasile lašcima, profesionalnim Hrvatima, neiskrenima. Domoljublje na način kakav je dominantan u modernoj Hrvatskoj opraštajuće je, ono čisti svaku boru, sve nepodopštine. Nema toga krimena koji se domoljubljem kakvo je u Hrvatskoj dominantno ne može s lakoćom zaliječiti. Rebrendirali su se tako Zdravko Tomac, Tihomir Dujmović, brojni drugi, mlađi i stariji, i od jednoga su postali nešto drugo, nespojivo sa svojom ranijim životima.
 
Za način na koji se domoljublje u Republici Hrvatskoj shvaća dovoljno je, osim biološkog, zadovoljiti samo jedan uvjet: biti glasan nacionalist. Glasni nacionalizam dolazi u različitim inačicama. Naposljetku se uvijek vraćamo na isto: mrziti druge (zapravo Srbe), mrziti drukčije, veličati rat, mrziti hrvatsku povijest, osim bajki koje o njoj pričamo, mrziti 20. stoljeće, osim nekoliko godina Drugog svjetskog rata. Zbog svega toga dopušteno je lagati za Hrvatsku, ubiti za Hrvatsku, prokazati druge jer nisu dovoljno "dobri Hrvati”. U Republici Hrvatskoj smijete govoriti neistinu ako ste "domoljub”, i to se ne uzima za zlo. Ako mrzite strance jer ugrožavaju vašu nacionalističku kulturu i običaje, dobar ste domoljub. Možete lagati da se u Jugoslaviji nije smjelo govoriti koje je tko nacije – kao što čini Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske – mada više od pola stanovništva koje predstavlja u Uredu Predsjednice ima sasvim jasna sjećanja na vrijeme kada je "nacionalni ključ” bio temelj upravljanja Titovom Jugoslavijom. Model "ključa” inzistirao je na nacionalnom opredjeljivanju, jer su na određene funkcije ponekad morali doći i pripadnici drugih nacija. Bio je to, razumjet će oni koji su studirali u Americi, "affirmative action” na jugoslavenski način, sa svim nedosljednostima. Zbog toga je ključa i bilo moguće da posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ bude Hrvat, dapače HDZ-ovac, Stipe Mesić, da posljednji predsjednik savezne Vlade bude Hrvat Ante Marković, da posljednji ministar vanjskih poslova bude Hrvat, Budimir Lončar. Međutim, njihovo hrvatstvo za domoljublje u Hrvatskoj 21. stoljeća je lažno, a to je zato što nije desno. Laž, čak i kada se može prelako razotkriti, "domoljublje” prekriva, briše, ublažava.
 
Jedna inačica domoljublja jest i čistunstvo u jeziku. Model je da je hrvatski jezik hrvatski zato što nije srpski. Onaj tko kaže zrakoplov veći je domoljub od onoga tko kaže avion. Onaj koji kaže povjerenstvo manje je sumnjiv od onog koji spominje komisiju. Oni koji pak imaju snage reći samokres ili krugoval, ti su posebno dobri Hrvati i time sjajni domoljubi. Ako je Miroslav Krleža dobar pisac, možda i vješt s jezikom, sumnjiv je jer nije bio desno. Govor prepun hrvatskih neologizama bespridržajno može zakriti brojne druge nedostatke. Nedomoljubno ponašanje najboljega i najuspješnijega čini sumnjivcem i smetalom, osobom za kojom nitko neće patiti ako iz zemlje ode. Oni koji drže ruku na grudima dok se svira himna, osim što su vjerojatno članovi jedne partije i što čine nešto što zakonom nije propisano, sasvim sigurno su manje problematični, no što su oni koji stoje mirno, kako to određuje zakon.
CROPIX

Prosvjednici pred šatorom u Savskoj s plinskim bocama

Drugi uvjet da biste bili pravi "domoljub”, daleko manje zahtjevan, jest da ste deklarirani vjernik Katoličke crkve. Ne traži se tu puno, dovoljno je samo reći da ste kršćanin i katolik. Odlasci u crkvu, zapravo, nisu potrebni, a najmanje se traži živjeti životom kršćanina i u skladu s kršćanskim vrijednostima. Ne traži se nikakvo znanje, još manje život u skladu s onim što vjera propovijeda. Dapače, možete činiti posve suprotno, možete ubijati, ali ako ste žestoki nacionalist, kako se danas zove pravo "domoljublje”, sve može proći. U ustaškoj je ideologiji vjera, pod uvjetom da je bila muslimanska ili katolička, također bila manje važna, ali oznaka Hrvata nije bilo katoličanstvo. Danas se to prešućuje. Hrvatstvo kakvo danas promovira vladajuća elita reducirano je do kraja; ono ne pokriva niti polovicu etničkih Hrvata, ne uključuje nijednu drugu religiju, nijednu drugu do desnu ideologiju. Takvo hrvatstvo posve je nepropusno, zatvoreno, borbeno protiv vlastitih pripadnika, pogotovo svih drugih.
 
Na način na koji se danas shvaća "domoljublje”, niti jedan Hrvat koji je liberalan ili lijevo nije dovoljno dobar, on ne može biti "domoljub”, što svaki desničar jest, ma što da činio, ako dovoljno glasno viče da je Hrvat. Generali Petar Stipetić ili Anton Tus, admiral Sveto Letica, general Martin Špegelj, ministar policije Josip Boljkovac, bez obzira na to što činili u Domovinskom ratu, nisu dovoljno dobri, pa makar sačuvali živote Hrvata i pobijedili u ratu. Nogometaš, još jedan diplomirani povjesničar, Zvonimir Boban izgubio je nacionalističku oštricu, prestao je biti ikona desnice najkasnije od intervjua za Jutarnji list uoči izbora 2015. godine. Boban je tada rekao kako će glasati za ljevicu, jer "vjeruje kako je ključno da zbog bolje desne opcije pobijedi lijeva”. Nekadašnji izbornik Slaven Bilić, ako je to ikada bio, prestao je biti simbol "domoljublja” kada je Che Guevaru istaknuo kao jedan od uzora. Sumnjiv je čak i general Ante Gotovina, s obzirom na njegovo suzdržano svrstavanje na "domoljubnu” stranu. Niti jedan od Hrvata koji su imali važnu ulogu u Titovo vrijeme ili se za vrijeme Drugog svjetskog rata nisu borili na ustaškoj strani nije dobar Hrvat, nego je isključivo protivnik Hrvatske. Niti jedan uspješni Hrvat iz vremena "mraka” ne može biti drugo do sumnjiv, barem ako se nije transformirao. Ako su prije pedeset godina i ostvareni najvidljiviji i najuspješniji projekti u znanosti i industrijalizaciji države, sve je bolje uništiti, prekinuti bilo kakvu vezu s prošlosti, kao da je moguće živjeti u vakuumu.
 
U zemlji u kojoj je 69 posto udjela države u privredi i prihodovanju jasno je da nitko ne može dobiti radno mjesto bez blagoslova države. Zato je moguće da se na radna mjesta primaju "naši”, bez obzira na to znaju li raditi posao. Zato je moguće da se televizijski programi HRT-a, javnog servisa, uređuju a da se ne poštuju pravila struke, da se ne pita ima li to gledanost i relevantnost, ima li uopće dodira s istinom. Zato smo imali i tiskane medije, sve dok su oni imali bilo kakvu relevantnost, poput Vjesnika, koji su bili tiskani bez obzira postoji li tržište i zanimaju li ikoga na tržištu. Važno je bilo da podupiru "našu” stvar za tuđi novac. Zato je moguće da se na državni račun otvaraju studiji i studijske grupe bez obzira na to što takve stručnjake nitko neće trebati. Zato je moguće da se na sveučilišta, u znanosti, zapošljavaju samo "naši”, bez obzira hoće li to biti dobro za sveučilište, studente, zemlju. Usudio bih se reći da na našim sveučilištima ne radi niti jedan – jedan jedini – znanstvenik koji je u sustav ušao slučajno, da nije znao i prethodno imao jamstva da će posao dobiti. Manji bi problem bio kada bi se primali izabrani i najbolji; no problem je što se uvlače uglavnom oni koji su "domoljubi”. Tako je i u brojnim drugim područjima života. "Domoljublje” u Hrvatskoj otvara tržište rada, čuva radno mjesto bez obzira zna li tko raditi ili ne. Ako izaberete domoljubnu frakciju, u nekom radnom kolektivu nijedno se dodatno pitanje neće postaviti. Domoljublje na način na koji se danas shvaća jamči da KBC Rebro na usavršavanje pošalje onog tko može reći da je član partije, ne nužno onoga najboljega, pa makar riječ bila i o tehničkom osoblju.
 
Da biste bili dobar, veliki Hrvat i domoljub, ne trebate ništa znati, možete biti i štetočina. Ratni zločinci i lopovi i ubojice, potpuni neznalice, nevješti u poslu koji rade, loši liječnici, nepismeni novinari, huškači, ako su glasni domoljubi, mogu proći bolje na sudu, ostati na radnom mjestu, izbjeći kaznu, ne biti procesuirani. Domoljub na način na koji se to nosi u Hrvatskoj vrlo je lako, a beskrajno isplativo.
 
Branitelji su "naddomoljubi”, oni čak i ne moraju verbalno dokazivati što su. Država im je dala privilegije, a oni mogu odlučivati što je dovoljno hrvatsko u Vladi RH, na koncertnim podijima, u školskim programima. Oni su abolirani od krivnje, a na natječajima za posao imaju prednost. Ovoga je ljeta jedna majka zvala Filozofski fakultet i pitala kako to da joj kći nije upisala željenu grupu. "Nije imala dovoljan broj bodova”, odgovoreno je. "Ja sam hrvatska braniteljica”, bila je replika s druge strane. Možda će u idućem razdoblju to biti dovoljno za upis ako je dovoljno da bi netko postao ravnatelj škole.
 
Domoljublje na način na koji je pretvoreno u hrvatsku državnu ideologiju najbolji je način da se Hrvatska vrlo brzo uništi. Hrvatska ovako promoviranog domoljublja – koje slavi zločince iz Drugog svjetskog rata, a odbija obilježavati Dan pobjede, koja abolira vlastite ratne zločince, a druge upozorava da to čine – osuđuje se na prezir i izgon iz civiliziranih europskih država. Hrvatska čiji domoljubi ovako kadroviraju i vode gospodarstvo i sustav vrijednosti osuđuje se na aktivno nazadovanje. "Domoljubna” Hrvatska ne može prihvaćati druge i time ionako sve malobrojnije stanovništvo osuđuje na siromaštvo i kraći životni vijek. Politika kakvu vode "domoljubi” bila bi pogubna za bilo koju zemlju Europe, čak i najveću. Za mikroskopske je države ovakav stav suicidalan.
 
Nažalost, ništa nije važno i teško da se ovakvi trendovi mogu promijeniti. Ako je jedino važno dobiti vlast, ako birači, kao što su nakon izbora 2015. u Dalmatinskoj zagori govorili da "neka bude i gore, samo da bude HDZ (ili desni)”, onda se može zaključiti da je elita stanovništvo njegovala na ovakvim vrijednostima. Sasvim je lako dokazivo da je Osijek u odnosu na predratni broj stanovnika danas za trećinu manji. Potrošnja vode u Osijeku ili izdavanje recepata za lijekove u osječkim ambulantama odgovara možda gradu s manje od 70.000 ljudi. Biračima to ne smeta. Ne smeta im ni prazni istok zemlje ili Županja koja ima trećinu manje ljudi nego prije 20 godina.
 
Hrvatska se, naravno, neće napuniti sama od sebe, čak i da se u svakom selu otvori vojarna/kasarna Hrvatske vojske i uvede obvezni vojni rok. Neće biti onih koji će raditi u staračkim domovima, bolnicama, hotelima. Hrvatska se osuđuje na katastrofu i podgrijava stanje trajne podjele i permanentnog građanskog rata. Put je to koji priječi bilo kakvu reformu i bilo kakvu promjenu. Hrvatska je već sada među posljednjim državama EU po inovacijama. Hrvatska sveučilišta dramatično su slaba. Hrvatska s domoljubljem koje će se iscrpljivati na način koji je sada dominantan neće napraviti ništa, osim što će se uništavati. Doduše, nisu možda svi stvoreni da uspiju.
 
Da bismo spremni dočekali budućnost, trebalo bi pokušati njegovati vrijednosti koje bi odgovarale našoj veličini, dobu u kojem živimo. Za razliku od "dobrog Hrvata”, za što ne treba nikakav napor, dosta je toga potrebno da se bude uzoran građanin. Takav plaća porez i ne smatra pljačkom što daje novac za zdravstvo, ceste ili škole, jer to čine i svi njegovi susjedi. U takvu društvu ne postoje oni koji su "glupi” jer poštuju zakone i oni koji su jednakiji od drugih. U takvu svijetu svi plaćaju parkiranje, svi plaćaju televizijsku pretplatu ako je to dio zakona, a grad i televizija zato proizvode program i daju usluge koje su u skladu sa zakonom, svima jednake. Vladavina prava ideal je i sveti cilj, jamstvo da smo ravnopravni. U takvu sustavu netko nije ravnopravniji zato što je Hrvat, a drugi Hrvat zato što je sin ili sam branitelj. Takav građanin nastoji da mu birokracija bude efikasna, vrijedna i fleksibilna. Građani takve države žele biti najbolji što je moguće u poslu koji rade.
 
Malih zemalja na svijetu je puno, ali su samo neke cijenjene, a mnoge se uzimaju zdravo za gotovo. Svaka država može puno učiniti na vlastitom ugledu i tome kako će se tretirati. Finska je mala, Danska je mala, mala je Austrija, mala je i Irska. Nisu sve bile bogate prije pedeset godina, ali uspjele su se izgraditi ili sačuvati vlastiti položaj u svijetu, postati relevantnije i utjecajnije od brojnih velikih zemalja. Sve države svijeta imaju zastavu i himnu i brojne probleme, ali način na koji grade svoje vrijednosti čini ih drukčijima. Za zem­lje članice EU moderno bi domoljublje moralo, kao što je spominjao i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, valorizirati i europski i nacionalni identitet. Zemljice od četiri milijuna stanovnika same ne znače puno; još ako ne proizvode ništa i nemaju znanstvene kapacitete, ne mogu računati na puno. Hrvatska sasvim sigurno ne njeguje moderno domoljublje. Nije otvorena prema novom i budućnosti, ne shvaća kako izbjeglice u Velikoj Kladuši nijedan zid, nikakvi odroni stijena, nikakva termokamera koju će donirati Interpol, nikakva spremnost policije ne mogu zaustaviti u svijetu koji se mijenja. Svijet budućnosti treba graditi i njemu se aktivno prilagođavati. Svijet budućnosti trebamo i mi pokušati graditi ako mislimo postojati u budućnosti.
 
Iz prošlosti su Hrvati preuzeli malo dobroga. Jedna od težih stvari koja je dugoročno uništavajuća jest granični položaj, rubnost. Druga, još ozbiljnija, jest hrvatska nesposobnost na reforme, promjene, novo. Umjesto da frenetično plješću Franji Tuđmanu kada je tijekom govora u Saboru pripojio teritorijalne vode Jadranskog mora hrvatskim četvornim kilometrima i tako nas uvrstio u red srednje velikih država Europe zastupnici su trebali pljeskati na veliki broj u industrijskoj proizvodnji primijenjenih patenata, na ostvarenja naših istraživača, na broj dobrih knjiga. Nama trebaju takvi vođe i takve elite, ne "domoljubi” koji misle da je veličina i snaga neke države u visini zidova, ljubomornom nacionalizmu ili kvadratnom metru (praznog) teritorija. Oh, ne, ne! Veliki zidovi i "domoljublje” kako se definira u Hrvatskoj jamstvo su samo za prostor koji će izgledati poput grobnice. Ona možda može biti krasna, prava pastorala, ali i dalje će biti samo pustopoljina. Hrvata u takvoj zemlji doskora neće biti. Sve će ih ubiti domoljubi.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bila bi šteta propustiti literarnu bravuru s Facebooka

Ljudi, nema bolje stvari na internetu

Bila bi šteta propustiti literarnu bravuru s Facebooka

14.12.2018. | 11:10
Dok su objavljivali portrete gospodina Gorana Marića, mediji su često znali isticati kako je u mladosti “doslovce obožavao poeziju”. Možda dosad nismo dovoljno ozbiljno shvaćali tu tvrdnju, no ministar državne imovine danas je na Facebooku objavio literarnu bravuru kojom se apsol
Dok su objavljivali portrete gospodina Gorana Marića, mediji su često znali isticati kako je u mladosti “doslovce obožavao poeziju”. Možda dosad nismo dovoljno ozbiljno shvaćali tu tvrdnju, no ministar državne imovine danas je na Facebooku objavio literarnu bravuru kojom se apsol
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve manje škola vodi učenike u Jasenovac

Sustavno zaboravljanje povijesti:

Sve manje škola vodi učenike u Jasenovac

14.12.2018. | 0:01
S obzirom na slab interes osnovnih i srednjih škola, i to dugogodišnji, ne čudi sve slabije znanje i razumijevanja zbivanja iz razdoblja NDH i među mladima što za posljedicu ima sve veće razumijevanje i postepenu rehabilitaciju ustaštva u hrvatskom društvu.
S obzirom na slab interes osnovnih i srednjih škola, i to dugogodišnji, ne čudi sve slabije znanje i razumijevanja zbivanja iz razdoblja NDH i među mladima što za posljedicu ima sve veće razumijevanje i postepenu rehabilitaciju ustaštva u hrvatskom društvu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Više ne moraju znati jezik, pismo, kulturu…

Ljude koji žele hrvatsko državljanstvo

Više ne moraju znati jezik, pismo, kulturu…

13.12.2018. | 20:30
Za bračnog druga osobe čije bi primanje u hrvatsko državljanstvo predstavljalo interes za državu, propisuje se uvjet življenja u Hrvatskoj s odobrenim boravkom u trajanju od jedne godine.
Za bračnog druga osobe čije bi primanje u hrvatsko državljanstvo predstavljalo interes za državu, propisuje se uvjet življenja u Hrvatskoj s odobrenim boravkom u trajanju od jedne godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jürgen Klopp obožava igrača iz Slavonskog Broda

'On je bio moj Götze...'

Jürgen Klopp obožava igrača iz Slavonskog Broda

13.12.2018. | 16:40
Veznjak Norwicha je rođen u Slavonskom Brodu 1989. godine, ali je s roditeljima odselio u Njemačku. igrao je za U17, U19 i U20 reprezentacije 'elfa'...
Veznjak Norwicha je rođen u Slavonskom Brodu 1989. godine, ali je s roditeljima odselio u Njemačku. igrao je za U17, U19 i U20 reprezentacije 'elfa'...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska promovira nekažnjivost ratnih zločina

Brammertz:

Hrvatska promovira nekažnjivost ratnih zločina

11.12.2018. | 22:10
Dok "hrvatski sudovi nastavljaju potraživanje pravde za hrvatske žrtve, malo je vidljivog napretka u procesuiranju slučajeva protiv osoba hrvatske nacionalnosti optuženih od sudova susjednih zemalja".
"Ovakva politika utječe na promoviranje nekažnjivosti na račun žrtava širom regije, a koje zaslužuju pravdu", piše u Brammertzovom izvještaju, gdje je, također, navedeno da nije pruženo nijedno zadovoljavajuće objašnjenje za održavanje ovakve politike hrvatskih vlasti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otkrivamo tko je još kumovao suludoj odluci o kupnji aviona

JE LI SAMO KRSTIČEVIĆ KRIV?

Otkrivamo tko je još kumovao suludoj odluci o kupnji aviona

11.12.2018. | 19:30
Ruski igrači uvijek nude novac, direktno, ljudima koji su involvirani u odlučivanje, a zapadni, američki i europski, nude poslove iz kojih se mogu namiriti oni koji vode biznis. No, kod nas nema privatnog biznisa, naročito u području infrastrukture, nego je sve u vlasništvu i pod
Ruski igrači uvijek nude novac, direktno, ljudima koji su involvirani u odlučivanje, a zapadni, američki i europski, nude poslove iz kojih se mogu namiriti oni koji vode biznis. No, kod nas nema privatnog biznisa, naročito u području infrastrukture, nego je sve u vlasništvu i pod
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nisam nasilnik, moja žena laže'

Požeški župan o optužbama

'Nisam nasilnik, moja žena laže'

10.12.2018. | 22:35
Meni je nanesena velika šteta, i meni i mojoj obitelji. Dokazat ću da nisam nikakav nasilnik. Uvijek postoji ono čuveno ali... Ja vjerujem da ću izdržati sve to i upravo kroz odnos prema ljudima dokazati da nisam takav kakav sam prikazan. Samo što nisam kamenovan.
Meni je nanesena velika šteta, i meni i mojoj obitelji. Dokazat ću da nisam nikakav nasilnik. Uvijek postoji ono čuveno ali... Ja vjerujem da ću izdržati sve to i upravo kroz odnos prema ljudima dokazati da nisam takav kakav sam prikazan. Samo što nisam kamenovan.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li u istrazi štitili mladića povezanog s moćnicima?

Traljava policijska istraga

Jesu li u istrazi štitili mladića povezanog s moćnicima?

6.12.2018. | 16:30
Istraživački novinar Drago Hedl od rujna pokušava dobiti odgovor tko je vozio auto u kojem je teško stradala 20-godišnjakinja, nagađajući kako se vozača štiti zbog veza s lokalnim moćnicima. Policija je šutjela, a sada se u slučaj uključio DORH.
Istraživački novinar Drago Hedl od rujna pokušava dobiti odgovor tko je vozio auto u kojem je teško stradala 20-godišnjakinja, nagađajući kako se vozača štiti zbog veza s lokalnim moćnicima. Policija je šutjela, a sada se u slučaj uključio DORH.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uvode niže trošarine, bit će jeftiniji, ali...

Želite kupiti auto?

Uvode niže trošarine, bit će jeftiniji, ali...

30.11.2018. | 11:45
Tako će se prema novom prijedlogu trošarina za automobile s cijenom između 150.000 i 200.000 kuna plaćati s fiksnih 2000 kuna i još 3 posto od prodajne cijene umanjene za 150.000 kuna.
Tako će se prema novom prijedlogu trošarina za automobile s cijenom između 150.000 i 200.000 kuna plaćati s fiksnih 2000 kuna i još 3 posto od prodajne cijene umanjene za 150.000 kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najljepši se školski vrt nalazi u Slavoniji

Pogledajte po čemu je poseban

Najljepši se školski vrt nalazi u Slavoniji

28.11.2018. | 10:00
Žele poticati mlade na poduzetništvo i rad rukama pa djeca uzgajaju salatu, blitvu, mrkvu, špinat, ciklu, a u školi nastaju i razne kreme od nevena, sapuni, čajevi, jabučni ocat. Redovito u velikom kotlu kuhaju i pekmez te rade sir od dunje.
Žele poticati mlade na poduzetništvo i rad rukama pa djeca uzgajaju salatu, blitvu, mrkvu, špinat, ciklu, a u školi nastaju i razne kreme od nevena, sapuni, čajevi, jabučni ocat. Redovito u velikom kotlu kuhaju i pekmez te rade sir od dunje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je, ustvari, klaun - Bauk ili predsjednica?

Zajebava predsjednicu ili svoje birače

Tko je, ustvari, klaun - Bauk ili predsjednica?

27.11.2018. | 23:55
Već u petak saborski će se zastupnici izjašnjavati o amandmanima na proračun, a među njima će biti i jedan zanimljiv kojeg je sastavio SDP-ov Arsen Bauk
Već u petak saborski će se zastupnici izjašnjavati o amandmanima na proračun, a među njima će biti i jedan zanimljiv kojeg je sastavio SDP-ov Arsen Bauk
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad 'ustaška' mladež 'komunističku' omladinu psuje

Mi smo dobri, a vi zli...

Kad 'ustaška' mladež 'komunističku' omladinu psuje

25.11.2018. | 14:30
Budući da na portalu SBplus nemamo kvalificiranih nacionalista, desničara niti predstavnika klerikalne misli, prinuđeni smo prenositi tuđe uratke te i takve provenijencije kako bismo očuvali kakvu-takvu ravnotežu između, uvjetno rečeno, lijeve i desne misli.
Budući da na portalu SBplus nemamo kvalificiranih nacionalista, desničara niti predstavnika klerikalne misli, prinuđeni smo prenositi tuđe uratke te i takve provenijencije kako bismo očuvali kakvu-takvu ravnotežu između, uvjetno rečeno, lijeve i desne misli.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Želi li netko da u ovom slučaju 'vuk ujede magare'?

'Institucije ne/rade svoj posao

Želi li netko da u ovom slučaju 'vuk ujede magare'?

24.11.2018. | 11:55
”Ministarstvo državne imovine ne može se žaliti na odluke nadležnih državnih odvjetništava, nego eventualno može tražiti da ponovno preispitaju svoju odluku”. I što na kraju zaključiti? Pa što drugo, nego: neka institucije rade svoj posao!
”Ministarstvo državne imovine ne može se žaliti na odluke nadležnih državnih odvjetništava, nego eventualno može tražiti da ponovno preispitaju svoju odluku”. I što na kraju zaključiti? Pa što drugo, nego: neka institucije rade svoj posao!
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto danas sirene ne zavijaju za uzbunu?

Zaboravljena smrt djevojčice

Zašto danas sirene ne zavijaju za uzbunu?

23.11.2018. | 19:00
Kronika razvoja događaja nakon nesretne pogibije djevojčice iz Afganistana stoga je kronika društva koje se zatvara i, kotu po kotu, zapravo nestaje. Birokratski cinizam tog procesa možda se najlakše može naslutiti u Izvješću ministra unutarnjih poslova o obavljanju policijskih p
Kronika razvoja događaja nakon nesretne pogibije djevojčice iz Afganistana stoga je kronika društva koje se zatvara i, kotu po kotu, zapravo nestaje. Birokratski cinizam tog procesa možda se najlakše može naslutiti u Izvješću ministra unutarnjih poslova o obavljanju policijskih p
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pronašli način kako se 'izboriti' s izbjeglicama

Tko je strašniji - vukovi ili migranti?

Pronašli način kako se 'izboriti' s izbjeglicama

23.11.2018. | 17:00
Područje Brodsko-posavske županije uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, dugo je vremena dio migrantske rute prema Europi, no i drugi dijelovi Hrvatske nose se s velikim valovima izbjeglica.
Područje Brodsko-posavske županije uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, dugo je vremena dio migrantske rute prema Europi, no i drugi dijelovi Hrvatske nose se s velikim valovima izbjeglica. No, svima je poznato, ni u Slavoniji niti u Dalmaciji ti ljudi ne žele zauvijek ostati. Svj