Kolumne : Kritika znatiželjnog uma

Željka Gavranović

Kolumne

Kritika znatiželjnog uma
Piše: Željka Gavranović
2.12.2018. u 22:45
Prikaza: 776

Komentar tjedna

Kad političari prestanu biti egomanijaci, tada kreće razvoj

root : Kad političari prestanu biti egomanijaci, tada kreće razvojDeseta sjednica Gradskog vijeća, studeni 2018.(Foto: Ž.G./SBplus/arhiva)

Pljesak koji se čuo na sjednicu Gradskog vijeća, nakon što je stigla vijest iz Vlade da je Sveučilište uvršteno u državni proračun, mogao bi biti puno češći i jači kada bi se 'male ruke' lokalnih političara češće 'složile' i radile zajedno za dobrobit zajednice kojom upravljaju.

POJEDNOSTAVLJENO, egomanija je bolesna zaokupljenost samim sobom. I upravo ta karakteristika najbolje opisuje slavonskobrodske, ali i druge hrvatske, političare. Uglavnom, sve im je važnije od ispunjenja svoje osnovne zadaće na funkciji - borbe za dobrobit društva koje predstavljaju kao izabrani pojedinci naroda, ili pojedinih njegovih skupina.

San o slavonskobrodskom sveučilištu seže u vremena prije nastajanja dviju, danas najjačih, političkih stranaka u Hrvatskoj. Krajem osamdesetih, dakle prije čak trideset godina, dr.sc. Niko Majdandžić  predlagao je osnivanje visokoobrazovne institucije u gradu.

Tome svakodnevno svjedoče sadržaji velikih i malih medija s različitih sjednica, skupština, sastanaka. Bitno je izgledati dobro na ekranu, a manje bitno je reći nešto pametno. Bitno je istaknuti se dobrom uvredom protivnika, u narodu bi rekli 'kajlom', nego predložiti nešto konstruktivno, Bitno je do kraja gurati svoje i ne odstupiti ni koraka, bez ikakve volje i želje za kompromisom, bez prihvaćanja savjeta boljih i pametnijih te tako i postupiti. Nabrajati se može unedogled o tim nepoželjnim osobinama zbog kojih smo kao zemlja i narod 'u banani'.

Politika je čudna profesija. Kažu, u utrci za vlast i moć ne uspijevaju slabi, tolerantni i puni razumijevanja, nego opaki, oštri, nepokolebljivi i beskrupulozni. Bezbroj je dokaza o tomu kako na lokalnoj tako i na državnoj razini. Što će reći kako su na vrhu opstali upravo najgori. No, i u kukolju se ponekad nađe pokoja vlat žita, pokoji civilizirani normalni političar koji shvaća kako mu ideološki neistomišljenici nisu protivnici i smrtni neprijatelji te se, stoga, s njima ne mora klati, nego je moguće stavove i mišljenja izreći bez vrijeđanja i neargumentiranih 'ad hominem' napada.

Kraj godine i približavanje adventu, izgleda, utjecali su da baš ona sjednica slavonskobrodskog Gradskog vijeća na kojoj se usvajao proračun težak 371 milijun kuna, bude jedna od pristojnijih koje smo imali prilike gledati i slušati Godine Gospodnje 2018. Mada su se, uobičajeno, koplja lomila oko (ne)poštivanja Poslovnika, najčešće oko toga tko ima pravo na riječ i koliko slova ona smije imati, nismo imali prilike čuti uobičajene epitete i uvrede dobačene ispod glasa kako bi udarili 'spod pojasa'.

I, neka se sada netko usudi reći kako Božić nije čaroban - nitko nije napustio sjednicu niti je s nje izbačen, kritike proračuna iznošene su u normalnoj atmosferi, a neke su bile i temeljite, kao i prijedlozi koji su, doduše, svi redom bili odbijeni. Sve to prihvaćeno je bez ekscesa i pobune.

Ipak, u jednom trenutku, svi vijećnici bili su zadovoljni jer su primili vijest kako je hrvatska Vlada prihvatila amandmane slavonskobrodskih zastupnika, primarno iz redova HDZ-a, kojima su Sveučilište Slavonski Borod uspjeli 'ugurati' u državni proračun za 2019. godinu. Zahvaljujući toj činjenici, nakon provedene diobene bilanca sa Sveučilištem u Osijeku, iduće godine Sveučilište Slavonski Brod bit će konstituirano te prvi studenti upisani. Na taj način, uspješno je zaključena glavna prošlotjedna politička tema u Brodsko-posavskoj županiji.

Posao koji su na kraju svog mandata započeli SDP-ovci, HDZ-ovci su sada priveli kraju. Zvuči gotovo poput bajke jer je, napokon, na stranu stavljena stranačka pripadnost, a u prvi plan je dovedena želja Brođana da, poput ostalih većih gradova u Hrvatskoj, dobiju svoje sveučilište.

Mada, san o slavonskobrodskom sveučilištu seže u vremena prije nastajanja dviju, danas najjačih, političkih stranaka u Hrvatskoj. Krajem osamdesetih, dakle prije čak trideset godina, dr.sc. Niko Majdandžić predlagao je osnivanje visokoobrazovne institucije u gradu. Prije sedamnaest godina, slavonskobrodski povjesničar Petar Bašić, 2001. godine, kao kandidat za vijećnika u slavonskobrodskom Gradskom vijeću, u svome pisanom programu, tu ideju je reafirmirao i "zbog toga, u to vrijeme, od mnogih bio doslovno ismijan. A kasnije, upravo ti kritičari, licemjerno će u svoje političke programe uvrstiti Sveučilište u Slavonskom Brodu", govori Bašić.

U predizbornom programu SDP-ovca Roberta Lujića, 2009. godine, također se našlo Sveučilište, a 'njihova' Vlada će 2015. godine donijeti Zakon o njegovu osnivanju. Nakon toga, zbog ustavne tužbe rektorskog zbora, cijeli proces je zastao. U kojoj mjeri i zbog poremećaja u osobnosti s početka priče, sad je manje važno.

Ove godine, konačno, Ustavni sud je donio odluku o usklađenosti Zakona o Sveučilištu Slavonski Brod s hrvatskim Ustavom, a u petak, 30. studenog 2018., usvojeni su spomenuti amandmani. Dakle, Strojarski fakultetom u Slavonskom Brodu, po drugi put, bit će kamen temeljac jednom sveučilištu. Naime, 1975. godine bio je glavna sastavnica za osnivanje Sveučilišta u Osijeku.

Trenutno, u Hrvatskoj postoji deset sveučilišta i to u gradovima manjima (Pula) ili puno bogatijima i razvijenijima od Slavonskog Broda (Dubrovnik, Varaždin i Koprivnica - Sveučilište Sjever, osnovano 2015.). Primjeri 'izvana' također govore kako veličina mjesta, njegova razvijenost ili broj stanovnika nisu uvjet za otvaranju takve obrazovne ustanove. Pokazatelj tomu je i uspješno University of Illinois, osnovano 1867. godine, kada gradovi Urbana i Champaign, u kojima se nalaze sastavnice tog Sveučilišta, zajedno nisu imali više od četiri tisuće stanovnika.

Budući da je nepotrebno ponavljati što će sve Slavonski Brod dobiti otvaranjem sveučilišta, ističemo tek kako je praksa još jednom pokazala koliko bi stvari bile jednostavnije, bolje i ljepše kada bi, kao u nekoj bajci, opće dobro bilo iznad pojedinačnog odnosno stranačkog interesa. Pljesak koji se čuo na sjednicu Gradskog vijeća, nakon što je stigla vijest iz Vlade da je Sveučilište uvršteno u državni proračun, mogao bi biti puno češći i jači kada bi se 'male ruke' lokalnih političara češće 'složile' i radile zajedno za dobrobit zajednice kojom upravljaju. 

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 3.12.2018. | 0:28

1

I skoro zaboravih, sve čestitke hadeuzeovim zastupnicima u saboru koji su u život sproveli vizije nabrojanih velikana. Tko zna kako bi grad napredovao da smo njima dali povjerenje. Možda bi i građani aplaudirali. Možda da demonstriramo pravo zajedništvo i svi se skupa upišemo u HDZ?
Stipe

Stipe

Komentirano: 3.12.2018. | 0:27

2

Još jedno pitanje za novinarku. Ako će za plaće zaposlenih na sveučilištu trebati preko 20 milijuna kuna, tko će plaćati grijanje, struju i ostalo što tvori hladni pogon? A u proračunu je planirano 20 milijuna, ako se ne varam. Radije bih vidio neke brojke umjesto ushićenosti aplaudiranjem političkih diletanata.
Stipe

Stipe

Komentirano: 3.12.2018. | 0:18

3

"Budući da je nepotrebno ponavljati što će sve Slavonski Brod dobiti otvaranjem sveučilišta," - potpuno netočno, potrebno je precizno pobrojati što će sve SB dobiti otvaranjem sveučilišta i točno kada. Građani trebaju točno znati što se time dobija i kada.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedna majka SBplus-u poslala nevjerojatnu lekciju o odgoju

Kao reakciju na članak

Jedna majka SBplus-u poslala nevjerojatnu lekciju o odgoju

8.12.2018. | 21:00
Nakon što je pročitala jučerašnji SBplus-ov članak o nastavnicima koje učenici zlostavljaju na sve moguće načine, jedna nam se majka javila sa svojom mudrošću koja zvuči gotovo nevjerojatno. Njezin koncept odgoja kaže - ako ja mogu kontrolirati svoje dijete kod kuće, a vi to u šk
Nakon što je pročitala jučerašnji SBplus-ov članak o nastavnicima koje učenici zlostavljaju na sve moguće načine, jedna nam se majka javila sa svojom mudrošću koja zvuči gotovo nevjerojatno. Njezin koncept odgoja kaže - ako ja mogu kontrolirati svoje dijete kod kuće, a vi to u šk
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prije 27 godina štošta je zapečaćeno

Komentar tjedna

Prije 27 godina štošta je zapečaćeno

18.11.2018. | 21:00
Ako Marsoniji, gradskom nogometnom klubu budu osigurani bolji uvjeti pa jednog dana ponovno postane drugoligaš, barem ćemo u Slavonskom Brodu imati više 'kruha i igara' (za prvo će se Brođani već nekako sami pobrinuti) pa ćemo još manje vidjeti i znati što se radi „iza leđa“ građ
Ako Marsoniji, gradskom nogometnom klubu budu osigurani bolji uvjeti pa jednog dana ponovno postane drugoligaš, barem ćemo u Slavonskom Brodu imati više 'kruha i igara' (za prvo će se Brođani već nekako sami pobrinuti) pa ćemo još manje vidjeti i znati što se radi „iza leđa“ građ
SBplus.hr, Slavonski Brod : O produktovodu šute svi - građani, mediji, Čermak i Plinacro

Komentar tjedna

O produktovodu šute svi - građani, mediji, Čermak i Plinacro

4.11.2018. | 21:20
Nije potrebno otkrivati toplu vodu pa kazati kako u našem društvu postoji više svetih krava u koje se ne dira ni kada gaze sve pred sobom. Neke od njih su i svi oni koji su u Domovinskom ratu te stvaranju nezavisne Hrvatske bili netko i nešto. Te 'blistave devedesete' alibi su za
Nije potrebno otkrivati toplu vodu pa kazati kako u našem društvu postoji više svetih krava u koje se ne dira ni kada gaze sve pred sobom. Neke od njih su i svi oni koji su u Domovinskom ratu te stvaranju nezavisne Hrvatske bili netko i nešto. Te 'blistave devedesete' alibi su za
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li san o neradnim nedjeljama konačno postati stvarnost?

Komentar tjedna

Može li san o neradnim nedjeljama konačno postati stvarnost?

21.10.2018. | 19:45
Prazni hodnici trgovačkih centara, ali i jednako prazne blagajne zasigurno će rezultirati promjenama. Baš poput savjeta iz popularnih knjiga 'self-help' literature - želiš li nešto dovoljno jako, svemir će se potruditi da to i ostvariš.
Prazni hodnici trgovačkih centara, ali i jednako prazne blagajne zasigurno će rezultirati promjenama. Baš poput savjeta iz popularnih knjiga 'self-help' literature - želiš li nešto dovoljno jako, svemir će se potruditi da to i ostvariš.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nacionalni praznik nije dan odmora, nego slave

Komentar tjedna

Nacionalni praznik nije dan odmora, nego slave

7.10.2018. | 21:10
Njihov odnos prema proslavi dana bitnih za Republiku Hrvatsku, dovoljno pokazuje kako je za njih to samo posao. Ako se vijenci ne polažu sa srcem, a svijeće ne pale u sjećanje na hrvatske 'vitezove' - čemu sve to?
Njihov odnos prema proslavi dana bitnih za Republiku Hrvatsku, dovoljno pokazuje kako je za njih to samo posao. Ako se vijenci ne polažu sa srcem, a svijeće ne pale u sjećanje na hrvatske 'vitezove' - čemu sve to?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mada su Bosanci 'krivi za sve', ovaj su put spasili stvar

Pregled tjedna 3. do 9. rujna

Mada su Bosanci 'krivi za sve', ovaj su put spasili stvar

9.9.2018. | 21:00
Bit će da je istinita ona kako u drugima najviše mrzimo i najbrže uočimo ono što i na sebi najmanje volimo pa tako teško 'ruku pod ruku' idu oni jedni drugima slični. Najteže je, dakle, sa svojima, a sve te spoznaje o sebi otkriti možemo i ondje gdje smatramo da 'caruje' samo glu
Bit će da je istinita ona kako u drugima najviše mrzimo i najbrže uočimo ono što i na sebi najmanje volimo pa tako teško 'ruku pod ruku' idu oni jedni drugima slični. Najteže je, dakle, sa svojima, a sve te spoznaje o sebi otkriti možemo i ondje gdje smatramo da 'caruje' samo glu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgubljene živote i uništene sudbine nitko ne može vratiti

Komentar tjedna

Izgubljene živote i uništene sudbine nitko ne može vratiti

26.8.2018. | 21:00
Više od četiri i pol godine su prošle otkad je stravična prometna nesreća u Slavonskom Brodu zavila u crno četiri obitelji - one kojima su pripadale žrtve i onu kojoj je pripadao počinitelj. No, vozači teško uče iz tuđih grešaka pa je smrt na ulicama i dalje hrvatska prometna sva
Više od četiri i pol godine su prošle otkad je stravična prometna nesreća u Slavonskom Brodu zavila u crno četiri obitelji - one kojima su pripadale žrtve i onu kojoj je pripadao počinitelj. No, vozači teško uče iz tuđih grešaka pa je smrt na ulicama i dalje hrvatska prometna sva
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovaj tjedan krastavci su prekiseli ili su to tek neki ljudi

Komentar tjedna

Ovaj tjedan krastavci su prekiseli ili su to tek neki ljudi

5.8.2018. | 23:45
Svakodnevno, čitatelji portala SBplus šalju upite, molbe, kritike prijedloge... a novinari te male redakcije trude se istražiti teme koje su od šireg društvenog interesa. Vrlo često, upravo ti prilozi izazivaju velik interes i podjele u javnosti. Obično, u pitanju su različita
Svakodnevno, čitatelji portala SBplus šalju upite, molbe, kritike prijedloge... a novinari te male redakcije trude se istražiti teme koje su od šireg društvenog interesa. Vrlo često, upravo ti prilozi izazivaju velik interes i podjele u javnosti. Obično, u pitanju su različita mi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ostaje li Brod u rukama mladih koji ruše ili onih što grade

Pregled tjedna 23. do 29. srpnja

Ostaje li Brod u rukama mladih koji ruše ili onih što grade

29.7.2018. | 23:00
Otkad je čitavi grad pretvoren u gradilište, gotovo svakodnevno se čini kako nam se promjene sve brže odvijaju pred očima. No, za neke je stvari u Slavonskom Brodu, vrijeme odavno stalo. Bitnije promjene mogu donijeti tek mladi, samo je, kao uvijek, pitanje kakvi će mladi 'pobije
Otkad je čitavi grad pretvoren u gradilište, gotovo svakodnevno se čini kako nam se promjene sve brže odvijaju pred očima. No, za neke je stvari u Slavonskom Brodu, vrijeme odavno stalo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'On je retard i kretenčina! Treba ga ubiti!'

Hrabri anonimusi iza tipkovnica

'On je retard i kretenčina! Treba ga ubiti!'

28.7.2018. | 21:00
Kritika, a ponekad i žestoka osuda, poželjni su mehanizmi za ispravljanje devijantnih ponašanja te njihovu prevenciju u društvu. Takve će poruke utjecati na promjenu svijesti onoga komu su usmjerene, ali i svih koji su pomislili kako je takvo ponašanje normalno i prihvatljivo.
Kritika, a ponekad i žestoka osuda, poželjni su mehanizmi za ispravljanje devijantnih ponašanja te njihovu prevenciju u društvu. Takve će poruke utjecati na promjenu svijesti onoga komu su usmjerene, ali i svih koji su pomislili kako je takvo ponašanje normalno i prihvatljivo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Marijevi vršnjaci dobili su priliku ostati u svom gradu

Pregled tjedna 9. do 15. srpnja

Marijevi vršnjaci dobili su priliku ostati u svom gradu

15.7.2018. | 20:00
Bilo je proteklog tjedna puno razloga i za suze i za smijeh, ali nogometna reprezentacija Hrvatske učinila je nemoguće i sve loše teme ostavila za neka buduća vremena. Slavonski Brod dugo nije disao tako ujedinjeno, pozitivno, ispunjeno i sretno. Vatreni su igrači, posebice Mario
Bilo je proteklog tjedna puno razloga i za suze i za smijeh, ali nogometna reprezentacija Hrvatske učinila je nemoguće i sve loše teme ostavila za neka buduća vremena. Slavonski Brod dugo nije disao tako ujedinjeno, pozitivno, ispunjeno i sretno. Vatreni su igrači, posebice Mario
SBplus.hr, Slavonski Brod : I da se od ljubavi živi, mnogi bi umrli od gladi

Pregled tjedna 25. lipnja do 1. srpnja

I da se od ljubavi živi, mnogi bi umrli od gladi

1.7.2018. | 20:30
Priča je svakakvih, a teško je odlučiti jesu li nesretnije one o odlasku ili one o ostanku u Hrvatskoj. Ipak, sa saborskih govornica, medijskih konferencija i zlatnih crkvenih oltara, svakodnevno dolaze poruke kojima se Hrvate uvjerava koliko im je zapravo dobro i koliko se od lj
Priča je svakakvih, a teško je odlučiti jesu li nesretnije one o odlasku ili one o ostanku u Hrvatskoj. Ipak, sa saborskih govornica, medijskih konferencija i zlatnih crkvenih oltara, svakodnevno dolaze poruke kojima se Hrvate uvjerava koliko im je zapravo dobro i koliko se od lj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministar je u Brod došao na kavu, a ne na svečanost

Komentar tjedna 11. do 17. lipnja

Ministar je u Brod došao na kavu, a ne na svečanost

17.6.2018. | 19:15
Oni na vlasti trebali bi služiti svim građanima, neovisno o stranačkoj pripadnosti. Ipak, uglavnom je slučaj da se oni ipak nastavljaju češće družiti sa 'svojima'. Tako je i ministar u ovotjednom posjetu Slavonskom Brodu, više vremena utrošio na kavu s prijateljima iz stranke, ne
Oni na vlasti trebali bi služiti svim građanima, neovisno o stranačkoj pripadnosti. Ipak, uglavnom je slučaj da se oni ipak nastavljaju češće družiti sa 'svojima'. Tako je i ministar u ovotjednom posjetu Slavonskom Brodu, više vremena utrošio na kavu s prijateljima iz stranke, ne
SBplus.hr, Slavonski Brod : Komentar tjedna 28. svibnja do 3. lipnja

Željka Gavranović

Komentar tjedna 28. svibnja do 3. lipnja

3.6.2018. | 20:00
Lijepe, tužne, potresne, inspirativne i vesele priče obilježile su protekli tjedan. Ono što su nekima dosadni natječaji, drugima će zauvijek promijeniti ili poboljšati život. Jednima dosadan sport, nekomu razlog više za borbu i život. Sigurno je kako životne priče malih ljudi, is
Lijepe, tužne, potresne, inspirativne i vesele priče obilježile su protekli tjedan. Ono što su nekima dosadni natječaji, drugima će zauvijek promijeniti ili poboljšati život. Jednima dosadan sport, nekomu razlog više za borbu i život. Sigurno je kako životne priče malih ljudi, is
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pregled tjedna od 14. do 20. svibnja

Željka Gavranović

Pregled tjedna od 14. do 20. svibnja

20.5.2018. | 18:30
Početkom tjedna najprije su se svađali županijski vijećnici, a zatim su se okupili gradski i s neodobravanjem slušali Dusparine uspjehe. Vjerojatno su mu željeli uzviknuti "Lažeš!" bap kao što je on to učinio na Županijskoj skupštini 'njihovima'.
Početkom tjedna najprije su se svađali županijski vijećnici, a zatim su se okupili gradski i s neodobravanjem slušali Dusparine uspjehe. Vjerojatno su mu željeli uzviknuti "Lažeš!" bap kao što je on to učinio na Županijskoj skupštini 'njihovima'.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.