Kolumne : Kritika znatiželjnog uma

Željka Gavranović

Kolumne

Kritika znatiželjnog uma
Piše: Željka Gavranović
5.8.2018. u 23:45
Prikaza: 1605

Komentar tjedna

Ovaj tjedan krastavci su prekiseli ili su to tek neki ljudi

root : Ovaj tjedan krastavci su prekiseli ili su to tek neki ljudiSlavonski Brod(Foto: Josip Sudić/SBplus/arhiva)

Svakodnevno, čitatelji portala SBplus šalju upite, molbe, kritike prijedloge... a novinari te male redakcije trude se istražiti teme koje su od šireg društvenog interesa. Vrlo često, upravo ti prilozi izazivaju velik interes i podjele u javnosti. Obično, u pitanju su različita mišljenja o nekom konkretnom problemu, mada nisu rijetka niti isključivo ideološka suprotstavljanja.

PROBLEM 'kiselih krastavaca' u ovdašnjem medijskom prostoru, ovog tjedna, za SBplus uspješno su riješili naši vjerni posjetitelji svojim upitima, komentarima, savjetima, kritikama... Naime, najčitanije teme proteklih sedam dana pokrenuli su upravo čitatelji te je redakcija imala pune ruke posla.

Mada oni koji potiču  teme i rasprave često žele ostati anonimni, ističemo kako je manje važno ime i prezime čitatelja koji se bune, zahtijevaju, pitaju, mole... bitno je da postoje. Naime, za sve nedaće s kojima se društvo susreće, u pravilu, kriva je šutljiva većina.

Sudeći po negativnim komentarima, upravo teme obrađene na poticaj čitatelji dižu najviše prašine. Mi, pak, ne odustajemo pružati odgovore svojim čitateljima bez obzira na to radi li se o pretrpanoj kanti smeća, pećnici postavljenoj na stazi ili, pak, 'ozbiljnijim stvarima' poput sječe drvoreda u gradskoj ulici ili odgodi obnove osnovne škole.

O takvim smo stvarima pisali i ovaj tjedan. Istražili smo što se događa u Gupčevoj ulici jer se veliki broj njezinih stanara žalio zbog, kako su tvrdili, neopravdanog uklanjanja stabala javora i lipe radi izgradnje nove, šire i modernije pješačke staze. Objašnjenja su stigla iz Gradske uprave te iz Komunalca, ali građani njima nisu bili zadovoljni jer su se temeljila na tomu kako je razlog sječe spornih stabala trulež panja, debla i granja, dok je njihovo laičko oko bilo uvjereno kako su debla zdrava.

Možda najviše buke i polemike ovaj tjedan dignula je pritužba jedne (mlade!) slavonskobrodske vegetarijanke na pečenje mesa ispred mesnice smještene u gradu. Većini Brođana miris mesa i nešto ulja na stazi ne smeta, a rado kupuju pečenje koje se spravlja pokraj prometne ceste pa protiv takvog poteza nemaju ništa. Tako da će se slavonskobrodski vegetarijanci, izgleda, ipak morati pomiriti sa slavonskim mentalitetom, bez obzira na pitanje je li uopće dozvoljeno takvu djelatnost, uvjerili smo se, svakodnevno vršiti na površini koja pripada svim građanima.

Upravo člankom o kanti iz koje 'kipi' smeće, putem ankete, propitali smo čitatelje SBplus-a smatraju li da se lokalni mediji trebaju i moraju baviti takvim 'sitnicama'. Nasreću, 87 posto odgovorilo je potvrdno. Kažemo 'nasreću' jer to i jest jedina uloga medija u manjim sredinama, tematski usredotočenim upravo na njih i drago nam je da su čitatelji toga svjesni. Nekima, nažalost, još uvijek nije jasno kako puno toga kreće od sitnica i kako su upravo one odraz strukture društva i sustava koji njime vlada. Stoga mladiću koji nam je poslao vrijednu fotografiju zahvaljujemo kao i svima koji čine SBplus 'sitničavim' i kritičnim, u svrhu poboljšanja okruženja u kojemu živimo, a ne poticanja na podjele, mržnju i nesnošljivost.

Govorkanja po gradu i osude koje su redakciji stigle nakon što je restoran Oroz, navodno, zatvorila Porezna inspekcija zbog pozitivne gastrokritike glavnog urednika Jerka Zovka i pohvale graha, 'natjerale' su nas da pokažemo što glasine mogu učiniti. Lekcija je, naravno, bila uspješna, iako mnogi nisu uspjeli shvatiti njezinu poantu. Mada je bombastičan naslov bio korektno napisan, ne kao tvrdnja nego kao upitna rečenica, mnogi su se naljutili kada su, pročitavši tekst, shvatili da su 'prevareni'. Nije njih, zapravo, naljutio naslov, nego činjenica da nisu bili u pravu, naime, restoran opstaje te i dalje pozitivno posluje.

Drugi tjedan za redom, građani su nas molili da se bavimo statusom staza oko tri nebodera pored korza. Nakon našeg pisanja, držimo da su Gradska uprava i vlasnici stanova shvatili kako nije održivo stanje u kojem stanari parkirna mjesta ispred zgrada koriste kao svoje vlasništvo - mada to nije, a ulaze u zgrade i "zemljište nužno za redovnu uporabu građevina" na kojem se nalaze 'sporne' staze ne žele održavati "jer je to gradsko zemljište" - mada bi po Zakonu njihovo trebalo biti. U svakom slučaju, potičemo jedne i druge neka sjednu za stol i razriješe dosad sporno stanje, jer ruglo u centru Grada mora biti sanirano, neovisno o tome tko će na kraju račun platiti - Grad ili vlasnici stanova.

Građane je ovaj tjedan zanimalo i zašto neke škole, poput najveće Osnovne škole Bogoslav Šulek, prolaze energetsku obnovu dok druge koje su u puno lošijem stanju, poput Osnovne škole Vladimir Nazor, nikako da dođu na red. I, uistinu, iz Gradske uprave stigao je odgovor koji je pokazao opravdanost 'pobune' čitatelja - iako je dokumentacija odavno pripremljena za tu slavonskobrodsku školu, kod nadležnog Ministarstva ona nije došla na red. S obzirom na to da je Grad svoj dio obavio, na višim je instancama da ubrzaju proces kako bi svi učenici u Slavonskom Brodu uistinu imali jednake uvjete.

Jednake uvjete i održavanje kanala te nasipa - kako u centru grada, tako i u njihovom naselju, Brodskom Varošu - žele stanovnici tog dijela Slavonskog Broda koji su redakciji javili da je došlo do odrona velikog komada zemlje uslijed čestih i obilnih kiša tijekom proteklog tjedna. Takva dojava nema funkciju samo zahtijevati poboljšanje, nego i upozoriti sve koji koriste nasip neka pripaze i na moguće buduće odrone, posebice oni koji tim dijelom nasipa prolaze svojim vozilima.

Današnji je sveti dan za sve Hrvate, posebice za branitelje, obilježen možda teškom, ali svakako potrebnom temom koju je potaknula čitateljica SBplus-a koja se, osim porukom, i javno oglasila na društvenim mrežama SBplus-a. Tema o Bajaginom koncertu u slavonskobrodskoj tvrđavi, najavljenom za kraj kolovoza, pokazala je ono što inače pokazuju takve ankete provedene među svima koji žele dati glas - duboku podijeljenost društva. Jedine dostojanstvene zaključke rasprave koja je uslijedila ponudili su neki čitatelji i komentatori SBplus-a. Baš kao što Cece, Karleuše i Seke u slavonskobrodskim noćnim klubovima - svakodnevno i u velikom broju - sluša onaj tko to želi, tako neka i na Bajagin koncert ide onaj kojemu se to 'hoće'. Bez potrebe za podjelama, mržnjom, svađom,…

I tako je još jedan 'tjedan kiselih krastavaca' došao svom kraju. Jesu li krastavci kiseli ili samo ostavljaju takav okus u ustima onima koji ih teže probavljaju - zna svatko za sebe, a to je puno bitnije nego da toga svjesni budu drugi. Nije se jedanput dogodilo da su tekstovi SBplus-a potaknuli na promjene svijeta u kojem živimo, koliko god to nekome smetalo. Bilo da se radi o staklenim bocama koje je netko maknuo sa stupa i tako jednostavnim činom spriječio moguće zlo ili o ulici koja je zasjala nakon što smo triput pisali o gomilama otpada koji ju prekrivaju - naš je cilj jednake veličine i vrijednosti. Promjena svijeta? - s podsmijehom će pomisliti mnogi. Ali to jest naš svijet, možda naš mali svijet, vanjski mikrokozmos, ali svakako onaj iz kojega puno toga kreće i tvori sveukupnu sliku jednog društva koje je samo mali isprepleteni dio šireg mozaika. Mada oni koji potiču  teme i rasprave često žele ostati anonimni, ističemo kako je manje važno ime i prezime čitatelja koji se bune, zahtijevaju, pitaju, mole... bitno je da postoje. Naime, za sve nedaće s kojima se društvo susreće, u pravilu, kriva je šutljiva većina.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedna majka SBplus-u poslala nevjerojatnu lekciju o odgoju

Kao reakciju na članak

Jedna majka SBplus-u poslala nevjerojatnu lekciju o odgoju

8.12.2018. | 21:00
Nakon što je pročitala jučerašnji SBplus-ov članak o nastavnicima koje učenici zlostavljaju na sve moguće načine, jedna nam se majka javila sa svojom mudrošću koja zvuči gotovo nevjerojatno. Njezin koncept odgoja kaže - ako ja mogu kontrolirati svoje dijete kod kuće, a vi to u šk
Nakon što je pročitala jučerašnji SBplus-ov članak o nastavnicima koje učenici zlostavljaju na sve moguće načine, jedna nam se majka javila sa svojom mudrošću koja zvuči gotovo nevjerojatno. Njezin koncept odgoja kaže - ako ja mogu kontrolirati svoje dijete kod kuće, a vi to u šk
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad političari prestanu biti egomanijaci, tada kreće razvoj

Komentar tjedna

Kad političari prestanu biti egomanijaci, tada kreće razvoj

2.12.2018. | 22:45
Pljesak koji se čuo na sjednicu Gradskog vijeća, nakon što je stigla vijest iz Vlade da je Sveučilište uvršteno u državni proračun, mogao bi biti puno češći i jači kada bi se 'male ruke' lokalnih političara češće 'složile' i radile zajedno za dobrobit zajednice kojom upravljaju.
Pljesak koji se čuo na sjednicu Gradskog vijeća, nakon što je stigla vijest iz Vlade da je Sveučilište uvršteno u državni proračun, mogao bi biti puno češći i jači kada bi se 'male ruke' lokalnih političara češće 'složile' i radile zajedno za dobrobit zajednice kojom upravljaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prije 27 godina štošta je zapečaćeno

Komentar tjedna

Prije 27 godina štošta je zapečaćeno

18.11.2018. | 21:00
Ako Marsoniji, gradskom nogometnom klubu budu osigurani bolji uvjeti pa jednog dana ponovno postane drugoligaš, barem ćemo u Slavonskom Brodu imati više 'kruha i igara' (za prvo će se Brođani već nekako sami pobrinuti) pa ćemo još manje vidjeti i znati što se radi „iza leđa“ građ
Ako Marsoniji, gradskom nogometnom klubu budu osigurani bolji uvjeti pa jednog dana ponovno postane drugoligaš, barem ćemo u Slavonskom Brodu imati više 'kruha i igara' (za prvo će se Brođani već nekako sami pobrinuti) pa ćemo još manje vidjeti i znati što se radi „iza leđa“ građ
SBplus.hr, Slavonski Brod : O produktovodu šute svi - građani, mediji, Čermak i Plinacro

Komentar tjedna

O produktovodu šute svi - građani, mediji, Čermak i Plinacro

4.11.2018. | 21:20
Nije potrebno otkrivati toplu vodu pa kazati kako u našem društvu postoji više svetih krava u koje se ne dira ni kada gaze sve pred sobom. Neke od njih su i svi oni koji su u Domovinskom ratu te stvaranju nezavisne Hrvatske bili netko i nešto. Te 'blistave devedesete' alibi su za
Nije potrebno otkrivati toplu vodu pa kazati kako u našem društvu postoji više svetih krava u koje se ne dira ni kada gaze sve pred sobom. Neke od njih su i svi oni koji su u Domovinskom ratu te stvaranju nezavisne Hrvatske bili netko i nešto. Te 'blistave devedesete' alibi su za
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li san o neradnim nedjeljama konačno postati stvarnost?

Komentar tjedna

Može li san o neradnim nedjeljama konačno postati stvarnost?

21.10.2018. | 19:45
Prazni hodnici trgovačkih centara, ali i jednako prazne blagajne zasigurno će rezultirati promjenama. Baš poput savjeta iz popularnih knjiga 'self-help' literature - želiš li nešto dovoljno jako, svemir će se potruditi da to i ostvariš.
Prazni hodnici trgovačkih centara, ali i jednako prazne blagajne zasigurno će rezultirati promjenama. Baš poput savjeta iz popularnih knjiga 'self-help' literature - želiš li nešto dovoljno jako, svemir će se potruditi da to i ostvariš.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nacionalni praznik nije dan odmora, nego slave

Komentar tjedna

Nacionalni praznik nije dan odmora, nego slave

7.10.2018. | 21:10
Njihov odnos prema proslavi dana bitnih za Republiku Hrvatsku, dovoljno pokazuje kako je za njih to samo posao. Ako se vijenci ne polažu sa srcem, a svijeće ne pale u sjećanje na hrvatske 'vitezove' - čemu sve to?
Njihov odnos prema proslavi dana bitnih za Republiku Hrvatsku, dovoljno pokazuje kako je za njih to samo posao. Ako se vijenci ne polažu sa srcem, a svijeće ne pale u sjećanje na hrvatske 'vitezove' - čemu sve to?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mada su Bosanci 'krivi za sve', ovaj su put spasili stvar

Pregled tjedna 3. do 9. rujna

Mada su Bosanci 'krivi za sve', ovaj su put spasili stvar

9.9.2018. | 21:00
Bit će da je istinita ona kako u drugima najviše mrzimo i najbrže uočimo ono što i na sebi najmanje volimo pa tako teško 'ruku pod ruku' idu oni jedni drugima slični. Najteže je, dakle, sa svojima, a sve te spoznaje o sebi otkriti možemo i ondje gdje smatramo da 'caruje' samo glu
Bit će da je istinita ona kako u drugima najviše mrzimo i najbrže uočimo ono što i na sebi najmanje volimo pa tako teško 'ruku pod ruku' idu oni jedni drugima slični. Najteže je, dakle, sa svojima, a sve te spoznaje o sebi otkriti možemo i ondje gdje smatramo da 'caruje' samo glu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgubljene živote i uništene sudbine nitko ne može vratiti

Komentar tjedna

Izgubljene živote i uništene sudbine nitko ne može vratiti

26.8.2018. | 21:00
Više od četiri i pol godine su prošle otkad je stravična prometna nesreća u Slavonskom Brodu zavila u crno četiri obitelji - one kojima su pripadale žrtve i onu kojoj je pripadao počinitelj. No, vozači teško uče iz tuđih grešaka pa je smrt na ulicama i dalje hrvatska prometna sva
Više od četiri i pol godine su prošle otkad je stravična prometna nesreća u Slavonskom Brodu zavila u crno četiri obitelji - one kojima su pripadale žrtve i onu kojoj je pripadao počinitelj. No, vozači teško uče iz tuđih grešaka pa je smrt na ulicama i dalje hrvatska prometna sva
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ostaje li Brod u rukama mladih koji ruše ili onih što grade

Pregled tjedna 23. do 29. srpnja

Ostaje li Brod u rukama mladih koji ruše ili onih što grade

29.7.2018. | 23:00
Otkad je čitavi grad pretvoren u gradilište, gotovo svakodnevno se čini kako nam se promjene sve brže odvijaju pred očima. No, za neke je stvari u Slavonskom Brodu, vrijeme odavno stalo. Bitnije promjene mogu donijeti tek mladi, samo je, kao uvijek, pitanje kakvi će mladi 'pobije
Otkad je čitavi grad pretvoren u gradilište, gotovo svakodnevno se čini kako nam se promjene sve brže odvijaju pred očima. No, za neke je stvari u Slavonskom Brodu, vrijeme odavno stalo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'On je retard i kretenčina! Treba ga ubiti!'

Hrabri anonimusi iza tipkovnica

'On je retard i kretenčina! Treba ga ubiti!'

28.7.2018. | 21:00
Kritika, a ponekad i žestoka osuda, poželjni su mehanizmi za ispravljanje devijantnih ponašanja te njihovu prevenciju u društvu. Takve će poruke utjecati na promjenu svijesti onoga komu su usmjerene, ali i svih koji su pomislili kako je takvo ponašanje normalno i prihvatljivo.
Kritika, a ponekad i žestoka osuda, poželjni su mehanizmi za ispravljanje devijantnih ponašanja te njihovu prevenciju u društvu. Takve će poruke utjecati na promjenu svijesti onoga komu su usmjerene, ali i svih koji su pomislili kako je takvo ponašanje normalno i prihvatljivo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Marijevi vršnjaci dobili su priliku ostati u svom gradu

Pregled tjedna 9. do 15. srpnja

Marijevi vršnjaci dobili su priliku ostati u svom gradu

15.7.2018. | 20:00
Bilo je proteklog tjedna puno razloga i za suze i za smijeh, ali nogometna reprezentacija Hrvatske učinila je nemoguće i sve loše teme ostavila za neka buduća vremena. Slavonski Brod dugo nije disao tako ujedinjeno, pozitivno, ispunjeno i sretno. Vatreni su igrači, posebice Mario
Bilo je proteklog tjedna puno razloga i za suze i za smijeh, ali nogometna reprezentacija Hrvatske učinila je nemoguće i sve loše teme ostavila za neka buduća vremena. Slavonski Brod dugo nije disao tako ujedinjeno, pozitivno, ispunjeno i sretno. Vatreni su igrači, posebice Mario
SBplus.hr, Slavonski Brod : I da se od ljubavi živi, mnogi bi umrli od gladi

Pregled tjedna 25. lipnja do 1. srpnja

I da se od ljubavi živi, mnogi bi umrli od gladi

1.7.2018. | 20:30
Priča je svakakvih, a teško je odlučiti jesu li nesretnije one o odlasku ili one o ostanku u Hrvatskoj. Ipak, sa saborskih govornica, medijskih konferencija i zlatnih crkvenih oltara, svakodnevno dolaze poruke kojima se Hrvate uvjerava koliko im je zapravo dobro i koliko se od lj
Priča je svakakvih, a teško je odlučiti jesu li nesretnije one o odlasku ili one o ostanku u Hrvatskoj. Ipak, sa saborskih govornica, medijskih konferencija i zlatnih crkvenih oltara, svakodnevno dolaze poruke kojima se Hrvate uvjerava koliko im je zapravo dobro i koliko se od lj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministar je u Brod došao na kavu, a ne na svečanost

Komentar tjedna 11. do 17. lipnja

Ministar je u Brod došao na kavu, a ne na svečanost

17.6.2018. | 19:15
Oni na vlasti trebali bi služiti svim građanima, neovisno o stranačkoj pripadnosti. Ipak, uglavnom je slučaj da se oni ipak nastavljaju češće družiti sa 'svojima'. Tako je i ministar u ovotjednom posjetu Slavonskom Brodu, više vremena utrošio na kavu s prijateljima iz stranke, ne
Oni na vlasti trebali bi služiti svim građanima, neovisno o stranačkoj pripadnosti. Ipak, uglavnom je slučaj da se oni ipak nastavljaju češće družiti sa 'svojima'. Tako je i ministar u ovotjednom posjetu Slavonskom Brodu, više vremena utrošio na kavu s prijateljima iz stranke, ne
SBplus.hr, Slavonski Brod : Komentar tjedna 28. svibnja do 3. lipnja

Željka Gavranović

Komentar tjedna 28. svibnja do 3. lipnja

3.6.2018. | 20:00
Lijepe, tužne, potresne, inspirativne i vesele priče obilježile su protekli tjedan. Ono što su nekima dosadni natječaji, drugima će zauvijek promijeniti ili poboljšati život. Jednima dosadan sport, nekomu razlog više za borbu i život. Sigurno je kako životne priče malih ljudi, is
Lijepe, tužne, potresne, inspirativne i vesele priče obilježile su protekli tjedan. Ono što su nekima dosadni natječaji, drugima će zauvijek promijeniti ili poboljšati život. Jednima dosadan sport, nekomu razlog više za borbu i život. Sigurno je kako životne priče malih ljudi, is
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pregled tjedna od 14. do 20. svibnja

Željka Gavranović

Pregled tjedna od 14. do 20. svibnja

20.5.2018. | 18:30
Početkom tjedna najprije su se svađali županijski vijećnici, a zatim su se okupili gradski i s neodobravanjem slušali Dusparine uspjehe. Vjerojatno su mu željeli uzviknuti "Lažeš!" bap kao što je on to učinio na Županijskoj skupštini 'njihovima'.
Početkom tjedna najprije su se svađali županijski vijećnici, a zatim su se okupili gradski i s neodobravanjem slušali Dusparine uspjehe. Vjerojatno su mu željeli uzviknuti "Lažeš!" bap kao što je on to učinio na Županijskoj skupštini 'njihovima'.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.