Kolumne : Kritika znatiželjnog uma

Željka Gavranović

Kolumne

Kritika znatiželjnog uma
Piše: Željka Gavranović
8.4.2018. u 23:00
Prikaza: 1215

Željka Gavranović

Pregled tjedna od 2. do 8. travnja

root : Pregled tjedna od 2. do 8. travnja

Zasluženo, čista je voda i ovaj tjedan bila glavna tema razgovora na svim razinama - lokalnim i državnim, na ulici ili u Gradskoj upravi. Svaka održana konferencija za medije govorila je upravo o toj temi.

USKRŠNJI ponedjeljak donio je buran nastavak jednako kaotičnog vikenda u Slavonskom Brodu. Mnoge je stanje u kojemu se našao grad podsjetilo na apokalipsu, a gradonačelnik je kazao kako se radi o ozbiljnoj situaciji kakvu grad nije doživio od 1992. godine. Državno odvjetništvo i policija u ponedjeljak su konačno počeli s istragom događaja od 28. ožujka kada je, prema policijskom priopćenju, iz cjevovoda "iscurila nepoznata tekućina".

U ponedjeljak je ministar zaštite okoliša i energetike,Tomislav Ćorić, doputovao u Sikirevce kako bi na sastanku s predstavnicima Hrvatskih voda te brodskog i vinkovačkog vodovoda pokušao riješiti nastalu situaciju i pokrenuti spajanje brodskog vodovoda s crpilištem u Sikirevcima. Nepozvani gost, brodski gradonačelnik, Mirko Duspara, pokvario je ugodnu atmosferu sastanka pitanjima o rezultatima analize kakvoće vode koje Brođani tada već dva dana nisu imali na uvid. Ministar Ćorić kasnije je demantirao kako je u bilo kakvom sukobu s Dusparom.

U to se vrijeme situacija s organizacijom podjele i dostupnosti vode u potpunosti stabilizirala pa su građani, već pomalo priviknuti na takvo stanje, na prepunom korzu uživali u suncu, a nekima šalica kave spravljene od vode s visokom razinom ugljikovodika, nije predstavljala problem. Osim toga, građani su pomagali i u osiguravanju dostatne količine vode javnim ustanovama poput Opće bolnice „Dr. Josip Benčević" koja je bila spremna za opskrbu pacijenata i osoblja.

Istovremeno, „mjesto zločina" ekološkog incidenta koji se zasad ne povezuje s onečišćenjem vode, u ponedjeljak nitko nije čuvao. Porušena prometna signalizacija svjedočila je da se par dana prije tu nešto događalo, ali je zemlji na kojoj je izlivena velika količina naftnih derivata mogao pristupiti bilo tko - sa šibicom ili bez nje.

Nakon gradske sjednice Stožera civilne zaštite, Gradonačelnik je jasno formulirao pitanja na koje želi odgovore i iznio svoje zahtjeve - od tvrtke AEKS koja je vršila sanaciju, kao i od vlasnika produktovoda, Plinacra, zatražio je izvješća, a od Vlade oslobađanje Brođana od svih davanja za vodu u periodu kada ona nije bila ispravna - u iznosu od četiri kune i 20 lipa.

U utorak ujutro, gradonačelnikovi ljudi - gradska pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, Ankica Majetić, i pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Damir Klaić u pratnji dva laboranta nezavisnog laboratorija za ekološka ispitivanja uzimali su dubinske uzorke tla kod produktovoda. Takve se radnje nisu svidjele kriminalističkom inspektoru, Đuri Šariću koji ih je u pratnji direktora Čermakovog Croduxa, Branka Radoševića, u tomu (neuspješno) pokušao spriječiti. Isti su dan novinari postavljali pitanja zašto se sanacija vrši istovremeno s kriminalističkom istragom te kako to da krivac za ekološku nesreću može biti na „mjestu zločina" istovremeno s inspektorima i istražiteljima.

Isti je dan SBplus objavio snimku koja prikazuje kako u tlo iz produktovoda već šest dana nesmetano otječe velika količina benzina. Navodno, za dva sata, slobodnim padom, bez pritiska u cijevi, isteklo je čak tri kubika tekućine. Brođani i dalje nisu imali podataka o analizi vode, a Zelena lista istupila je javno i zatražila dnevno objavljivanje rezultata o kakvoći vode iz brodskih slavina te naglasila kako postoji velika mogućnost da je stari produktovod popucao na više mjesta.

Ministar Ćorić zatim je brže-bolje na konferenciji za medije održanoj u Zagrebu istaknuo prave krivce za brodsku katastrofu i uperio prstom u brodski Vodovod i direktora Stjepana Aščića zbog neodržavanja sustava i nemara u Tvornici za preradu vode na Jelasu.

MOST-ovac i saborski zastupnik, Slaven Dobrović, istu je večer u svom blogu takav postupak nazvao nevjerojatnom zamjenom teza prilikom traženja krivca, naglasivši kako aktivni ugljen u tehnologiji prerade na postrojenju Jelas služi kao biološki filter koji, sve i da je bio nov i zamijenjen od strane brodskog Vodovoda, ne bi spriječio prodor ugljikovodika u sustav.

U srijedu ujutro Duspara je u Gradsku upravu pozvao novinare kako bi s direktorom i glavnim tehnologom Vodovoda još jednom razjasnio problem i naglasio kako Grad neće dopustiti da se krivnja samo tako prebaci na njegovu tvrtku, a stručnjak Zdravko Pavlić i sam se tom prilikom pozvao na Dobrovićevo objašnjenje.

Istog su dana MOST-ovci predvođeni Božom Petrovom, stupili na brodsko korzo ne bi li još jednom naglasili kako se građane Broda pod hitno mora prestati vući za nos i neprestano lopticu krivnje prebacivati u druge ruke. Petrov je ismijao osnivanje posebnog Vladinog Povjerenstva za brodsku situaciju usporedivši je s Katarinom II. koja je bila upamćena po Potemkinovim selima.

U srijedu navečer, kako je prenio N1, konačno se oglasio i umirovljeni general Ivan Čermak, vlasnik tvrtke Crodux, i rekao kako njegova tvrtka nije kriva za ekološku katastrofu u Slavonskom Brodu. Dusparine optužbe da je ministar Ćorić Croduxu dao posao na produktovodu bez natječaja Čermak je nazvao je „laprdanjima i glupošću" kazavši kako su oni direktno dogovorili i ugovorili posao s bosanskom rafinerijom kao glavni inicijatori.

U četvrtak je na 88. sjednici Vlade glavna tema opet bio Slavonski Brod, a premijer Andrej Plenković građane je pozvao na strpljenje naglasivši kako je državni vrh promptno reagirao u cijeloj situaciji i smjestivši vodocrpilište u Sikirevcima u „susjednu Vukovarsko-srijemsku županiju". Ministri Oleg Butković i Tomislav Ćorić, uoči sjednice rado su popili čašu brodske vode koju su im donijeli novinari, ali to je odbio učiniti ministar zdravstva, Milan Kujundžić koji je taj čin nazvao priredbom.

Gotovo tjedan dana od alarma da vodu ne smiju piti, Brođani su saznali nove rezultate prema kojima je, nevjerojatno, razina ugljikovodika sa 800 mikrograma po litri u dva dana naglo pala na dva mikrograma. Ipak, u četvrtak i dalje nitko od nadležnih nije izgovorio čarobne riječi - Brođani, slobodno pijte vodu iz slavine. Za to su, kazao je gradonačelnik, ipak potrebna višednevna kontroliranja uzoraka.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Slavonski Brod, Ivan Vuleta, javnosti je otkrio snimku vatrogasne intervencije na dan curenja nafte u tlo u okolici produktovoda te time potvrdio kako su vatrogasci odmah znali da se ne radi o 150-200 litara tekućine. Površina koju su tretirali pjenom bila je, naime, velika tisuću kvadratnih metara.

I dok su neki vatrogasce proglasili herojima, drugi su ih optužili za prikrivanje dokaza i loše služenje narodu na što se Vuleta branio kako njega i njegovu postrojbu tijekom cijele istrage nitko ništa nije pitao niti su od njih zatražene snimke, a znalo se da bilježe sve svoje intervencije radi kasnije analize. Bilo kako bilo, činjenica je da su upravo vatrogasci obavili lavovski dio posla u opskrbi građana pitkom vodom i zbog toga im možemo samo reći jedno veliko - hvala.

U petak je Vuleta nakon sjednice Stožera isto poručio i svim brodskim novinarima kojima je bez problema na licu mjesta ustupio sve snimke kojima raspolaže. S obzirom na nastavak školske godine nakon uskršnjih praznika, gradonačelnik je kao prioritet naveo opremanje školskih zgrada pitkom vodom. Razine ugljikovodika i dalje su bile ispod maksimalne dopuštene razine.

Policija je u petak preuzela dio cjevovoda izrezanog radi kriminalističke istrage koja je u tijeku. Na izuzetom se dijelu, navodno, nalazi rupa promjera tri puta tri centimetra. Brodski Stožer civilne zaštite je od nadležnog ministarstva službeno zatražio dostavu programa sanacije ekološkog akcidenta.

Tijekom cijelog tjedna, ljepšim su Slavonski Brod činili brojni volonteri Crvenog križa koji su starim, nemoćnim, bolesnim i građanima s invaliditetom na kuće adrese dostavljali vodu u bocama te im tako barem malo olakšali postojeće stanje.

U subotu državno povjerenstvo još uvijek nije potvrdilo kako je voda u Slavonskom Brodu zdravstveno ispravna za piće, a brodski Stožer zasijedao je i u nedjelju s istim zaključkom.

Kakav nam je bio tjedan, takav je i njegov pregled - samo voda, voda, voda, što je i razumljivo jer sada shvaćamo koliko nam ona znači i kako bi nam život izgledao bez najvažnijeg prirodnog resursa 21. stoljeća. Luksuz kakav smo do prije desetak dana imali i mi, stanovnici drugih dijelova svijeta odavno su izgubili pa svijetom uglavnom hodaju s plastičnim bocama ispunjenim tekućinom. Tekućinom, kažem, jer su najnovije studije pokazale kako je voda iz bočica itekako zagađena - plastikom. Može li se to onda uopće nazvati vodom?

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedna majka SBplus-u poslala nevjerojatnu lekciju o odgoju

Kao reakciju na članak

Jedna majka SBplus-u poslala nevjerojatnu lekciju o odgoju

8.12.2018. | 21:00
Nakon što je pročitala jučerašnji SBplus-ov članak o nastavnicima koje učenici zlostavljaju na sve moguće načine, jedna nam se majka javila sa svojom mudrošću koja zvuči gotovo nevjerojatno. Njezin koncept odgoja kaže - ako ja mogu kontrolirati svoje dijete kod kuće, a vi to u šk
Nakon što je pročitala jučerašnji SBplus-ov članak o nastavnicima koje učenici zlostavljaju na sve moguće načine, jedna nam se majka javila sa svojom mudrošću koja zvuči gotovo nevjerojatno. Njezin koncept odgoja kaže - ako ja mogu kontrolirati svoje dijete kod kuće, a vi to u šk
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad političari prestanu biti egomanijaci, tada kreće razvoj

Komentar tjedna

Kad političari prestanu biti egomanijaci, tada kreće razvoj

2.12.2018. | 22:45
Pljesak koji se čuo na sjednicu Gradskog vijeća, nakon što je stigla vijest iz Vlade da je Sveučilište uvršteno u državni proračun, mogao bi biti puno češći i jači kada bi se 'male ruke' lokalnih političara češće 'složile' i radile zajedno za dobrobit zajednice kojom upravljaju.
Pljesak koji se čuo na sjednicu Gradskog vijeća, nakon što je stigla vijest iz Vlade da je Sveučilište uvršteno u državni proračun, mogao bi biti puno češći i jači kada bi se 'male ruke' lokalnih političara češće 'složile' i radile zajedno za dobrobit zajednice kojom upravljaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prije 27 godina štošta je zapečaćeno

Komentar tjedna

Prije 27 godina štošta je zapečaćeno

18.11.2018. | 21:00
Ako Marsoniji, gradskom nogometnom klubu budu osigurani bolji uvjeti pa jednog dana ponovno postane drugoligaš, barem ćemo u Slavonskom Brodu imati više 'kruha i igara' (za prvo će se Brođani već nekako sami pobrinuti) pa ćemo još manje vidjeti i znati što se radi „iza leđa“ građ
Ako Marsoniji, gradskom nogometnom klubu budu osigurani bolji uvjeti pa jednog dana ponovno postane drugoligaš, barem ćemo u Slavonskom Brodu imati više 'kruha i igara' (za prvo će se Brođani već nekako sami pobrinuti) pa ćemo još manje vidjeti i znati što se radi „iza leđa“ građ
SBplus.hr, Slavonski Brod : O produktovodu šute svi - građani, mediji, Čermak i Plinacro

Komentar tjedna

O produktovodu šute svi - građani, mediji, Čermak i Plinacro

4.11.2018. | 21:20
Nije potrebno otkrivati toplu vodu pa kazati kako u našem društvu postoji više svetih krava u koje se ne dira ni kada gaze sve pred sobom. Neke od njih su i svi oni koji su u Domovinskom ratu te stvaranju nezavisne Hrvatske bili netko i nešto. Te 'blistave devedesete' alibi su za
Nije potrebno otkrivati toplu vodu pa kazati kako u našem društvu postoji više svetih krava u koje se ne dira ni kada gaze sve pred sobom. Neke od njih su i svi oni koji su u Domovinskom ratu te stvaranju nezavisne Hrvatske bili netko i nešto. Te 'blistave devedesete' alibi su za
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li san o neradnim nedjeljama konačno postati stvarnost?

Komentar tjedna

Može li san o neradnim nedjeljama konačno postati stvarnost?

21.10.2018. | 19:45
Prazni hodnici trgovačkih centara, ali i jednako prazne blagajne zasigurno će rezultirati promjenama. Baš poput savjeta iz popularnih knjiga 'self-help' literature - želiš li nešto dovoljno jako, svemir će se potruditi da to i ostvariš.
Prazni hodnici trgovačkih centara, ali i jednako prazne blagajne zasigurno će rezultirati promjenama. Baš poput savjeta iz popularnih knjiga 'self-help' literature - želiš li nešto dovoljno jako, svemir će se potruditi da to i ostvariš.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nacionalni praznik nije dan odmora, nego slave

Komentar tjedna

Nacionalni praznik nije dan odmora, nego slave

7.10.2018. | 21:10
Njihov odnos prema proslavi dana bitnih za Republiku Hrvatsku, dovoljno pokazuje kako je za njih to samo posao. Ako se vijenci ne polažu sa srcem, a svijeće ne pale u sjećanje na hrvatske 'vitezove' - čemu sve to?
Njihov odnos prema proslavi dana bitnih za Republiku Hrvatsku, dovoljno pokazuje kako je za njih to samo posao. Ako se vijenci ne polažu sa srcem, a svijeće ne pale u sjećanje na hrvatske 'vitezove' - čemu sve to?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mada su Bosanci 'krivi za sve', ovaj su put spasili stvar

Pregled tjedna 3. do 9. rujna

Mada su Bosanci 'krivi za sve', ovaj su put spasili stvar

9.9.2018. | 21:00
Bit će da je istinita ona kako u drugima najviše mrzimo i najbrže uočimo ono što i na sebi najmanje volimo pa tako teško 'ruku pod ruku' idu oni jedni drugima slični. Najteže je, dakle, sa svojima, a sve te spoznaje o sebi otkriti možemo i ondje gdje smatramo da 'caruje' samo glu
Bit će da je istinita ona kako u drugima najviše mrzimo i najbrže uočimo ono što i na sebi najmanje volimo pa tako teško 'ruku pod ruku' idu oni jedni drugima slični. Najteže je, dakle, sa svojima, a sve te spoznaje o sebi otkriti možemo i ondje gdje smatramo da 'caruje' samo glu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgubljene živote i uništene sudbine nitko ne može vratiti

Komentar tjedna

Izgubljene živote i uništene sudbine nitko ne može vratiti

26.8.2018. | 21:00
Više od četiri i pol godine su prošle otkad je stravična prometna nesreća u Slavonskom Brodu zavila u crno četiri obitelji - one kojima su pripadale žrtve i onu kojoj je pripadao počinitelj. No, vozači teško uče iz tuđih grešaka pa je smrt na ulicama i dalje hrvatska prometna sva
Više od četiri i pol godine su prošle otkad je stravična prometna nesreća u Slavonskom Brodu zavila u crno četiri obitelji - one kojima su pripadale žrtve i onu kojoj je pripadao počinitelj. No, vozači teško uče iz tuđih grešaka pa je smrt na ulicama i dalje hrvatska prometna sva
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovaj tjedan krastavci su prekiseli ili su to tek neki ljudi

Komentar tjedna

Ovaj tjedan krastavci su prekiseli ili su to tek neki ljudi

5.8.2018. | 23:45
Svakodnevno, čitatelji portala SBplus šalju upite, molbe, kritike prijedloge... a novinari te male redakcije trude se istražiti teme koje su od šireg društvenog interesa. Vrlo često, upravo ti prilozi izazivaju velik interes i podjele u javnosti. Obično, u pitanju su različita
Svakodnevno, čitatelji portala SBplus šalju upite, molbe, kritike prijedloge... a novinari te male redakcije trude se istražiti teme koje su od šireg društvenog interesa. Vrlo često, upravo ti prilozi izazivaju velik interes i podjele u javnosti. Obično, u pitanju su različita mi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ostaje li Brod u rukama mladih koji ruše ili onih što grade

Pregled tjedna 23. do 29. srpnja

Ostaje li Brod u rukama mladih koji ruše ili onih što grade

29.7.2018. | 23:00
Otkad je čitavi grad pretvoren u gradilište, gotovo svakodnevno se čini kako nam se promjene sve brže odvijaju pred očima. No, za neke je stvari u Slavonskom Brodu, vrijeme odavno stalo. Bitnije promjene mogu donijeti tek mladi, samo je, kao uvijek, pitanje kakvi će mladi 'pobije
Otkad je čitavi grad pretvoren u gradilište, gotovo svakodnevno se čini kako nam se promjene sve brže odvijaju pred očima. No, za neke je stvari u Slavonskom Brodu, vrijeme odavno stalo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'On je retard i kretenčina! Treba ga ubiti!'

Hrabri anonimusi iza tipkovnica

'On je retard i kretenčina! Treba ga ubiti!'

28.7.2018. | 21:00
Kritika, a ponekad i žestoka osuda, poželjni su mehanizmi za ispravljanje devijantnih ponašanja te njihovu prevenciju u društvu. Takve će poruke utjecati na promjenu svijesti onoga komu su usmjerene, ali i svih koji su pomislili kako je takvo ponašanje normalno i prihvatljivo.
Kritika, a ponekad i žestoka osuda, poželjni su mehanizmi za ispravljanje devijantnih ponašanja te njihovu prevenciju u društvu. Takve će poruke utjecati na promjenu svijesti onoga komu su usmjerene, ali i svih koji su pomislili kako je takvo ponašanje normalno i prihvatljivo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Marijevi vršnjaci dobili su priliku ostati u svom gradu

Pregled tjedna 9. do 15. srpnja

Marijevi vršnjaci dobili su priliku ostati u svom gradu

15.7.2018. | 20:00
Bilo je proteklog tjedna puno razloga i za suze i za smijeh, ali nogometna reprezentacija Hrvatske učinila je nemoguće i sve loše teme ostavila za neka buduća vremena. Slavonski Brod dugo nije disao tako ujedinjeno, pozitivno, ispunjeno i sretno. Vatreni su igrači, posebice Mario
Bilo je proteklog tjedna puno razloga i za suze i za smijeh, ali nogometna reprezentacija Hrvatske učinila je nemoguće i sve loše teme ostavila za neka buduća vremena. Slavonski Brod dugo nije disao tako ujedinjeno, pozitivno, ispunjeno i sretno. Vatreni su igrači, posebice Mario
SBplus.hr, Slavonski Brod : I da se od ljubavi živi, mnogi bi umrli od gladi

Pregled tjedna 25. lipnja do 1. srpnja

I da se od ljubavi živi, mnogi bi umrli od gladi

1.7.2018. | 20:30
Priča je svakakvih, a teško je odlučiti jesu li nesretnije one o odlasku ili one o ostanku u Hrvatskoj. Ipak, sa saborskih govornica, medijskih konferencija i zlatnih crkvenih oltara, svakodnevno dolaze poruke kojima se Hrvate uvjerava koliko im je zapravo dobro i koliko se od lj
Priča je svakakvih, a teško je odlučiti jesu li nesretnije one o odlasku ili one o ostanku u Hrvatskoj. Ipak, sa saborskih govornica, medijskih konferencija i zlatnih crkvenih oltara, svakodnevno dolaze poruke kojima se Hrvate uvjerava koliko im je zapravo dobro i koliko se od lj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministar je u Brod došao na kavu, a ne na svečanost

Komentar tjedna 11. do 17. lipnja

Ministar je u Brod došao na kavu, a ne na svečanost

17.6.2018. | 19:15
Oni na vlasti trebali bi služiti svim građanima, neovisno o stranačkoj pripadnosti. Ipak, uglavnom je slučaj da se oni ipak nastavljaju češće družiti sa 'svojima'. Tako je i ministar u ovotjednom posjetu Slavonskom Brodu, više vremena utrošio na kavu s prijateljima iz stranke, ne
Oni na vlasti trebali bi služiti svim građanima, neovisno o stranačkoj pripadnosti. Ipak, uglavnom je slučaj da se oni ipak nastavljaju češće družiti sa 'svojima'. Tako je i ministar u ovotjednom posjetu Slavonskom Brodu, više vremena utrošio na kavu s prijateljima iz stranke, ne
SBplus.hr, Slavonski Brod : Komentar tjedna 28. svibnja do 3. lipnja

Željka Gavranović

Komentar tjedna 28. svibnja do 3. lipnja

3.6.2018. | 20:00
Lijepe, tužne, potresne, inspirativne i vesele priče obilježile su protekli tjedan. Ono što su nekima dosadni natječaji, drugima će zauvijek promijeniti ili poboljšati život. Jednima dosadan sport, nekomu razlog više za borbu i život. Sigurno je kako životne priče malih ljudi, is
Lijepe, tužne, potresne, inspirativne i vesele priče obilježile su protekli tjedan. Ono što su nekima dosadni natječaji, drugima će zauvijek promijeniti ili poboljšati život. Jednima dosadan sport, nekomu razlog više za borbu i život. Sigurno je kako životne priče malih ljudi, is

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.