Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
3.8.2018. u 17:40
Prikaza: 2033

Lijepi kej i ružne uspomene budi(o)

Časne ljude ovjekovječili i nečasnim sjenama

root : Časne ljude ovjekovječili i nečasnim sjenama

Oni koji ratove pokreću, u pravilu, u njima ne sudjeluju kao ratnici nego kao profiteri.

NAKON Velebitskog ustanka, u rujnu 1932. godine, svoj članak 'Ustaše, nama je sudba dosudila', Ante Pavelić je završio pozdravom "Za dom spremni!". Bio je to potpuno logičan usklik, poruka, zakletva čak, s obzirom na okolnosti u kojima su Hrvati tada živjeli u velikosrpskoj Jugoslaviji (naročito poslije atentata na Stjepana Radića i drugove mu u beogradskoj Skupštini 1928.) te u skladu s vojnim pripremama kojima su se tad, kao pripadnici 'Ustaške, hrvatske revolucionarne organizacije' (UHRO), Pavelićevi drugovi bavili u Italiji i Mađarskoj.

Dakle, ako ste u to vrijeme Hrvatom se zvali, ništa logičnije i časnije nije moglo biti od želje za slobodom - izražene i usklikom: "Za dom spremni". Bila je to razumljiva deklaracija kako je netko bio spreman i umrijeti za slobodu svoju, svoje obitelji i svoje domovine.

Nažalost, taj plemenit, čak divljenja vrijedan, deklarirani cilj Ustaše su napustile 1941. te postali sluge okupatora vlastite domovine. Okupatora goreg od Srba. Dapače, donošenjem Rasnih zakona, postali su i teroristi nad drugima. Od tad, usklik "Za dom spremni" više nije bio sinonim slobode i vjernosti, nego znak sluganstva i izdaje. Od tad, Ustaše su prestale biti simbol revolucionarne borbe protiv Velike Srbije, a postali su kvislinzi u funkciji Velike Njemačke. Od tad "Za dom spremni!" prestala je biti poruka nade, a postala prijetnja slobodi. Postala je pandan nacističkom pozdravu "Sieg Heil!". Od tad, onaj tko bi kliknuo "Za dom spremni!" nije poručivao kako je spreman svoj život za slobodu i dom dati, nego je poručivao kako je sprema život i slobodu drugome oduzeti, ako je: 'Srbin', 'Cigan', 'Partizan'… ako nije 'naš'. Ako se nije pokorio Adolfu Hitleru osobno i njegovim namjesnicima u tzv. NDH. Zbog toga, "Za dom spremni!" prestao je biti simbol dobra, a postao je simbol zla.

Koliko zlo, pak, je bio velikosrpski hegemonizam - koji je 1980. prerastao u terorizam na Kosovu, a 1991. u agresiju na Sloveniju i Hrvatsku - te koliko je obrambeni rat protiv njega u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Kosovu bio opravdan, vidljivo je iz činjenice da čak ni paravojne uniforme s ustaškim obilježjima 1991. Hrvate nisu u svijetu kompromitirali do te mjere da im ne bi priznali pravo na samostalnost.

Zbog toga, u onoj mjeri u kojoj 'Ustaše' i njihov usklik "Za dom spremni" vežemo uz Hrvatsku danas, u toj mjeri svijetu se predstavljamo Hrvatskom iz doba mračnog naci-fašizma i obrnuto.

Upravo zato, potpuno je nevjerodostojno kad netko borce za slobodu Hrvatske od Miloševićeve velikosrpske Jugoslavije dovodi u bilo kakvu formalnu i/ili sadržajnu vezu s borcima za Hitlerov Dritte Reich iz 1941.

Zbog toga, otvaranje spomen obilježja u Davoru zaslužnim borcima za slobodu Hrvatske iz 1991. u sjeni kompromitiranog usklika "Za dom spremni" - što je simbolizirala i zvijezda večeri Marko Perković Puška - ustvari, napad je na slobodnu, pravnu, socijalnu i demokratsku te, kao takvu, u svijetu priznatu Republiku Hrvatsku. Napad je na onu Hrvatsku koju su stvarali patrioti i branitelji pod vodstvom Franje Tuđmana.

Naime, za razliku od Miroslava Šišića, Željka Ćelepirovića, Ivana Gelemanovića, Gorana Mihića, Josipa Marjanovića, Jurice Devića, Dragana Benića, Nevenka Olića, Tihomira Devića, Miroslava Butumovića, Branka Pišonića, Zvonka Benića, Ljubomira Dakića, Maria Štivina, Ivice Ivančića, Nikole Ciprića, Ljubomira Relkovića, Dragutina Gelemanovića iz Davora, kao i svih drugih branitelja koji su na Tuđmanov poziv - a protiv volje bezmalo cijelog svijeta - ustali za slobodu Hrvatske, Ustaše su, na poziv Ante Pavelića, Hrvatsku prodali Musoliniju, odnosno, u ime i za račun Hitlera, njome vladali na civilizacijski sramotan način.

Kad su već pobjednici prestali likovati nad gubitnicima, mogli bi i pobijeđeni prestati voditi bitke izgubljene u Drugom svjetskom ratu. Sve dok jedni i drugi ne počnu slaviti branitelje iz Domovinskog rata, bez njihova ekskluzivnog dovođenja u vezu s ustašama ili partizanima, za Hrvatsku neće biti fundamentalnog unutardržavnog političkog mira, niti će njezini građani iskoračiti u budućnost, recimo, stopom rasta društvenog proizvoda većom od 4,5 posto, kako bi mogli početi vraćati lihvarske kredite jer, zasad, nalazimo se u dužničkom ropstvu 'Pavelićevih poslodavaca' - Nijemaca, Talijana i drugih.

TEMELJEM Zakona o pravu na pristup informacijama, općinskog načelnika Davora, Đuru Anđelkovića, zamoli smo neka nam dostavi informaciju o 100 'Poginulih mještana tijekom Drugog svjetskog rata i za vrijeme jugokomunističke vladavine' koji se nalaze na netom podignutoj spomen ploči njima na čast i sjećanje. Naime, želimo znati tko je od navedenih 100 ljudi
poginuo kao pripadnik Ustaške vojnice, a tko kao pripadnik Domobranstva, Partizana, ili kao Civil tijekom Drugog svjetskog rata, odnosno jugokomunističke vladavine poslije njega.
Slične podatke tražili smo i od Episkopa pakračko-slavonskog, Jovana Ćulibrka, kad su njegovi suradnici u Medarima, u 'župnom dvoru', istaknuli ploču s 52 imena poginulih, a da nije navedeno gdje i kako su stradali.
Naime, te nejasnoće su plodno tlo za (ne)svjesno raspirivanje aktualne i poticanje buduće netrpeljivosti među ovdašnjim svijetom, jer manipuliranje načinom i brojem poginulih ljudi jeste najučinkovitije sredstvo za pokretanje novih ratova.
Pritom, oni koji ratove pokreću, u pravilu, u njima ne sudjeluju kao ratnici nego kao profiteri.

 Video priloge snimili su posjetitelji koncerta Marka Perkovića Puške, održanog u Davoru 2. klovoza 2018.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
administrator

administrator

Komentirano: 5.8.2018. | 11:23

1

2005 - predlažem da malo bolje upoznate 'četnika' i 'Jugoslovena' Jerka http://www.sbplus.hr/opcine/donji_andrijevci/zivot/ostalo/jerko_zovak_-_biografske_crtice_.aspx#.W2bBUsKzKUm
Srna

Srna

Komentirano: 4.8.2018. | 12:39

2

Marko Perković THOMPSON Puška te očito žulja umjesto da si ju nosio bavio si se privatizacijom... Veliki domoljub....za svoj đep...
AculeusApis

AculeusApis

Komentirano: 3.8.2018. | 22:35

3

Unatoč više puta zadovoljavajućem objašnjenju autora, skup ipak gromoglasno na poziv odgovara (pogledaj i poslušaj video). Al svaki trud se isplati. Ima li posla za institucije ili nema?

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : I sin bi tata

Vidjela žaba...

I sin bi tata

9.8.2018. | 17:20
Mada fotografija govori više od tisuću riječi, istaknut ću ih tek par za koje držim kako bi mogle biti pokazatelj nekih od karakteristika ovog nametljivca bez respekta.
Mada fotografija govori više od tisuću riječi, istaknut ću ih tek par za koje držim kako bi mogle biti pokazatelj nekih od karakteristika ovog nametljivca bez respekta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U slavu šovinizma, a ne hrvatskog naroda i njegove države

Još jednom monumentalno

U slavu šovinizma, a ne hrvatskog naroda i njegove države

6.8.2018. | 12:30
Hrvatsku smo stvorili mi - patriote i dragovoljci Domovinskog rata - na čelu s Franjom Tuđmanom, unatoč činjenici da ste nas, umalo, u tome spriječili vi 'Košići' i 'Thompsoni' svojim pozivanjem na Antu Pavelića i njegov ratni poklič: 'Za dom spremni!'.
Hrvatsku smo stvorili mi - patriote i dragovoljci Domovinskog rata - unatoč činjenici da ste nas, umalo, u tome spriječili vi 'Košići' i 'Thompsoni' svojim klicanjem 'Za dom spremni!' dok ste nas kroz dizajnirane Ray-Ban naočale, s brojnih ugostiteljskih terasa, gledali kako (i)
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad je potpuno odgovoran za stanje 'spornih' površina

Uprava tvrdi jedno, a građani drugo

Grad je potpuno odgovoran za stanje 'spornih' površina

1.8.2018. | 22:00
Vjerojatno svjesni tog propusta - kao i mnogih drugih nelogičnosti u državi - gradskim upravama od 1990. do danas nije padalo na pamet parkirna mjesta između nebodera dati u koncesiju te parkiranje naplaćivati - mada su u vlasništvu Grada.
Vjerojatno svjesni tog propusta - kao i mnogih drugih nelogičnosti u državi - gradskim upravama od 1990. do danas nije padalo na pamet parkirna mjesta između nebodera dati u koncesiju te parkiranje naplaćivati - mada su u vlasništvu Grada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Partijski Egopučisti dvije godine rade u korist HDZ-a

'Peta kolona'

Partijski Egopučisti dvije godine rade u korist HDZ-a

1.8.2018. | 0:01
Svima je jasno kako se unutarstranačka borba ne vodi oko sadržaja partijskih politika, nego oko sinekura koje Partija osigurava.
Svima je jasno kako se unutarstranačka borba ne vodi oko sadržaja partijskih politika, nego oko sinekura koje Partija osigurava.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U tom brodskom restoranu sve se promijenilo - osim hrane

Zagorjeli grah je dobar tek u braku

U tom brodskom restoranu sve se promijenilo - osim hrane

27.7.2018. | 22:30
Ni sanjati nisam mogao kako ću se osjećati nakon jedne posjete zubaru, jer sam prihvatio savjet prijatelja da ručam kod Oroza gdje, reče mi, između ostalog, poslužuju čobanac, grah, fiš...
Ni sanjati nisam mogao kako ću se osjećati nakon jedne posjete zubaru, jer sam prihvatio savjet prijatelja da ručam kod Oroza gdje, reče mi, između ostalog, poslužuju čobanac, grah, fiš...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Promašeno ulaganje u projekt, ljude koji ga vode, ili oboje?

Brodsko posavski 'Obrovac'

Promašeno ulaganje u projekt, ljude koji ga vode, ili oboje?

26.7.2018. | 0:01
Ispričavamo se jer smo pogriješili predstavljajući Centar "u krivom kontekstu". Naime, ta firma zaista nema nikakve veze s "Regionalnom kompetentnosti" iz svoje oblasti, niti je ikakva škola, pogotovo ne ona koja bi imala veze s obrazovanjem đaka i seljaka.
Ispričavamo se jer smo pogriješili predstavljajući Centar "u krivom kontekstu". Naime, ta firma stvarno nema nikakve veze s "Regionalnom kompetentnosti" iz svoje oblasti, niti je ikakva škola, pogotovo ne ona koja bi imala veze s obrazovanjem seljaka i đaka - poljoprivrednika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko, kad, gdje, kako i zašto je zatrovao vodu?

Državno odvjetništvo nije utvrdilo

Tko, kad, gdje, kako i zašto je zatrovao vodu?

22.7.2018. | 0:01
U slučaju da Državno odvjetništvo ne utvrdi tko, kad, gdje, kako i zašto je kontaminirao uzorke pitke vode te javnost ne uvjeri u vjerodostojnost tih kriminalističkih nalaza, ono samo, Županijsko državno odvjetništvo, mora biti podvrgnuto istrazi što je tome uzrok: nesposobnost
U slučaju da Državno odvjetništvo ne utvrdi tko, kad, gdje, kako i zašto je kontaminirao uzorke pitke vode te javnost ne uvjeri u vjerodostojnost tih kriminalističkih nalaza, ono samo, Županijsko državno odvjetništvo, mora biti podvrgnuto istrazi što je tome uzrok: nesposobnost d
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neka pukne koga smeta, Hrvatska nije ruglo svijeta

Mada ih često vodi tek srce

Neka pukne koga smeta, Hrvatska nije ruglo svijeta

17.7.2018. | 18:30
Mada oni tvrde suprotno, Hrvatska ne pripada retrogradnoj manjini Thompson-Kostelićeve provenijencije, nego ogromnoj većini miroljubivog hrvatskog svijeta koji, nakon dobivene bitke za međunarodno priznanje zemlje, nastavlja s obranom ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca
Mada oni tvrde suprotno, Hrvatska ne pripada retrogradnoj manjini Thompson-Kostelićeve provenijencije, nego ogromnoj većini miroljubivog hrvatskog svijeta koji, nakon dobivene bitke za međunarodno priznanje zemlje, nastavlja s obranom ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca u n
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tijekom 'Vatrene' euforije HDZ donio protekcionistički zakon

Zbog (ne)rada Sindikata i zastupnika

Tijekom 'Vatrene' euforije HDZ donio protekcionistički zakon

14.7.2018. | 18:43
Državni aparat je osigurao instrumente putem kojih policiju i vojsku može velikim novcem financirati na mala vrata, jer dobit državnih tvrtki je prošle godine iznosila dvije milijarde kuna. U redovnim društvenim okolnostima, dakako, neće biti potrebno na izvanredan način podizati
Državni aparat je osigurao instrumente putem kojih policiju i vojsku može velikim novcem financirati na mala vrata, jer dobit državnih tvrtki je prošle godine iznosila dvije milijarde kuna. U redovnim društvenim okolnostima, dakako, neće biti potrebno na izvanredan način podizati
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raste broj sudionika zločinačkog poduhvata 'Rimac-Lidl'

INSTITUCIJE U FUNKCIJI KRIMINALA

Raste broj sudionika zločinačkog poduhvata 'Rimac-Lidl'

11.7.2018. | 0:01
U tom sukobu, SBplus podupire Dusparu i njegovu Gradsku upravu, dok Brodportal podupire Rimca i njegove suučesnike u zločinačkom poduhvatu.
U tom sukobu, SBplus podupire Dusparu i njegovu Gradsku upravu, dok Brodportal podupire Rimca i njegove suučesnike u zločinačkom poduhvatu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Možda će trebati sazvati Konvenciju - po izbacivanju pučista

Bitka za 'dvor' SDP-a

Možda će trebati sazvati Konvenciju - po izbacivanju pučista

1.7.2018. | 23:00
Po prijemu popisa ljudi koji traže njegovu smjenu, Bernardić bi mogao proslijediti ga odgovarajućim partijskim tijelima sa zahtjevom neka ih sve izbace iz stranke, uz obrazloženje kako, iz egoističnih razloga, 18 mjeseci rade na rušenju vodstva SDP-a i na taj način razbij
Po prijemu popisa ljudi koji traže njegovu smjenu, Bernardić bi mogao proslijediti ga odgovarajućim partijskim tijelima sa zahtjevom neka ih sve izbace iz stranke, uz obrazloženje kako, iz osobnih egoističnih razloga, 18 mjeseci rade na rušenju vodstva SDP-a i na taj način razbij
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poniženjem drugih nije moguće uzvisiti sebe

Centralni događaj - vol na ražnju

Poniženjem drugih nije moguće uzvisiti sebe

25.6.2018. | 22:22
Zbog historiografa, a ne andrijevačkih lidera, treba ostaviti poruku: U vrlo rijetkim povijesnim događajima moguće je cijeli narod s njihovim vođama poistovjetiti. Nažalost, današnja proslava u Donjim Andrijevcima nije jedan od takvih.
Zbog historiografa, a ne andrijevačkih lidera, treba ostaviti poruku: U vrlo rijetkim povijesnim događajima moguće je cijeli narod s njihovim vođama poistovjetiti. Nažalost, današnja proslava u Donjim Andrijevcima nije jedan od takvih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li nova predsjednica SDP-a tek sestra Tome Opačka?

Tko je pobijedio: Ona, On ili Oni

Je li nova predsjednica SDP-a tek sestra Tome Opačka?

17.6.2018. | 0:01
Budući da je i previše onih koji drže kako novi lider SDP-a nije Marina Opačak Bilić, nego njezin brat Tomislav Tomo Opačak, trebat će proći neko vrijeme da bi članstvo i javnost vidjeli tko je, ustvari, pobijedio na unutarstranačkim izborima: Ona, Marina; On, Tomo; Oni, obitelj
Budući da je i previše onih koji drže kako novi lider SDP-a nije Marina Opačak Bilić, nego njezin brat Tomislav Tomo Opačak, trebat će proći neko vrijeme da bi članstvo i javnost vidjeli tko je, ustvari, pobijedio na unutarstranačkim izborima: Ona, Marina; On, Tomo; Oni, obitelj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li SDP nastaviti s kadrovskim kanibalizmom?

Izgleda, dobit će prvu predsjednicu

Hoće li SDP nastaviti s kadrovskim kanibalizmom?

15.6.2018. | 12:12
Kako bi lijepo bilo kad bi gubitnici u ovim unutarstranačkim izborima bili na razini s koje je pobjedniku moguće čestitati - ma tko to bio. Kako bi lijepo bilo kad bi i gubitnici željeli dio pobjedničkog tima biti i nastaviti graditi takvu stranku, pobjedničku, a ne rušiti ju na
Kako bi lijepo bilo kad bi gubitnici u ovim unutarstranačkim izborima bili na razini s koje je pobjedniku moguće čestitati - ma tko to bio. Kako bi lijepo bilo kad bi i gubitnici željeli dio pobjedničkog tima biti i nastaviti graditi takvu stranku, pobjedničku, a ne rušiti ju na
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ konačno pobijedio Brođane i gradonačelnika Dusparu

Nakon osmogodišnjeg rata

HDZ konačno pobijedio Brođane i gradonačelnika Dusparu

8.6.2018. | 14:00
'U ovom slučaju, držim kako je važnija veća sigurnost građana u snabdijevanju pitkom vodom od prava svih nas na upravljanje vodocrpilištem Sikirevci. Povinovao sam se odnosu snaga i prihvatio podređen položaj - dok u Salvonskom Brodu ne stasaju ljudi kojima će opći interes zajedn
'U ovom slučaju, držim kako je važnija veća sigurnost građana u snabdijevanju pitkom vodom od prava svih nas na upravljanje vodocrpilištem Sikirevci. Povinovao sam se odnosu snaga i prihvatio podređen položaj - dok u Salvonskom Brodu ne stasaju ljudi kojima će opći interes zajedn

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.