Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
12.11.2018. u 0:01
Prikaza: 5465

Moramo li svugdje biti neefikasni?

Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

root : Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možešDragan Dado Jelić(Foto: Marija Radošević/SBplus/arhiva)

"Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i s drugim ovdašnjim razvojnim agencijama ...

NAKON četiri godine članstva u EU Hrvatska je primila, ukupno 2,4 mlrd. €, a istodobno je uplatila 1,7 mlrd. € u EU proračun, što nam daje pozitivnu razliku od svega 0,7 mlrd. €. To je više nego poražavajući rezultat jer su primici, a time i neto razlika, mogli biti puno, puno veći da su nam vodstva države bila puno, puno pametnija i poštenija.

Fotografija Sandre Sandre.

U članku Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune problematizirali smo činjenicu da, uz ukupno katastrofalnu učinkovitost hrvatske države u povlačenju sredstava iz EU fondova, Slavonija i Brodsko posavska županija u njoj imaju poseban problem s nepoštenom 'distribucijom' sredstava u prostor Hrvatske, primarno, zahvaljujući podijeljenosti zemlje na statističke regije u kojoj su Zagreb i Slavonija u istom statusu. Posljedica je to i činjenice da imamo podaničku, nesposobnu i lijenu državnu birokracije u Zagrebu.

U novom financijskom razdoblju 2014. - 2020., Hrvatskoj je na raspolaganju ukupno 10,7 milijardi eura iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Od toga, 8,43 milijardi eura predviđeno je za ciljeve kohezijske politike, dvije milijarde eura za poljoprivredu i ruralni razvoj te oko 250 milijuna eura za razvoj ribarstva. Dakle, u pitanju je osam puta veći iznosu nego nam je bio dostupan u prethodnom sedmogodišnjem razdoblju.

Prema izvješću Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, do 31. prosinca 2016. ukupno je ugovoreno 1,27 milijardi eura - ili 11,8 posto od ukupno dodijeljenih 10,7 milijardi eura - dok ukupna plaćanja iznose 342,8 milijuna eura odnosno 3,2 posto od ukupno dodijeljenih sredstava. Što je mizeran rezultat.

Zasad, Hrvatska se nalazi na samom dnu ljestvice EU zemalja po stupnju alociranih sredstava. Mada smo ušli u drugu polovicu ovog sedmogodišnjeg financijskog razdoblja, EK je Hrvatskoj, dosad, isplatila tek 935 milijuna eura od dodijeljenih 10,7 milijardi eura, što je svega devet posto od mogućeg.

Fotografija Sandre Sandre.

"Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i s druge dvije ovdašnje razvojne agencije - županijskom i novogradiškom. Ljudi su projekte predali i/li pripremili te čekaju državnu administraciju.

Nasuprot Vuksanoviću, bivši mu kolega i aktualni državni dužnosnik - ovdašnji šampion u poznavanju svih pravila i trikova za povlačenje sredstava iz EU fondova - Dragan Dado Jelić, ispod našeg članka, kliknuo je kako nije istina da su oni u Zagrebu neučinkoviti. Dakle, čovjek brani 'one u Zgrebu' mada njihovo znanje i učinkovitost europska statistika svake godine situira na zadnje mjesto u Europi.

Fotografija Sandre Sandre.

U pravilu, sveobuhvatno, za sve što valja u hrvatskoj državi zaslužan je 'Zagreb' i obrnuto, za sve što nije dobro kriva je hrvatska metropola. Bez iznimke. Nema te globalne društvene oblasti u državi, od demografije preko iseljavanja do zapošljavanja i gospodarskog rasta, za koju odgovara lokalna zajednica.

Da je u promatranom razdoblju Hrvatska povukla 90, a ne devet, posto predviđenih sredstava iz EU fondova, a da je u tom iznosu Slavonski Brod bio na prvom mjestu, za zemlju u cjelini to ne bi imalo poseban značaj jer, za izlazak Hrvatske iz stanja u kojem se nalazi, to nije dovoljno. Dakle, Dado, pogled dolje, glavu gore i počni poticati sve oko sebe neka rade više i bolje kako bi nam svima bolje bilo.

Ili, ako iz nekih razloga nisi u mogućnosti punim kapacitetom djelovati u Zagrebu, vrati se kući te stečenu pamet, iskustvo i veze stavi u funkciju sredine koja Te 'proizvela' kao državnog dužnosnika. Ako već u Zagrebu nisi dovoljno učinkovit - a Europa kaže da nisi - možda to, opet, postaneš u Slavonskom Brodu.

Broj komentara: 31

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
VasilijeBrkic

VasilijeBrkic

Komentirano: 15.11.2018. | 14:38

1

I da pozdrav Mamiću ma gdje bio.
VasilijeBrkic

VasilijeBrkic

Komentirano: 15.11.2018. | 14:31

2

Samo ću vam napisati poznatu Mamićevu-eee nećeš razbojničee
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 15.11.2018. | 13:56

3

Bravo XSIZE . HDZ na konopima...Zamisli, kakvi su, kad su našli Jankovića da "analizira" i piše bedastoće, "poentira" i udara "dobre" naslove: "Duspara laže?", "Grad pljačka građane?" A na kraju naslova veliki UPITNICI. Upitnik je radi toga jer nije siguran u svoje tvrdnje i boji se da ne završi na sudu radi laži. Navodno je majstor u domu umirovljenika, a tamo je glavni Alilović, junačina domovinskog rata, koji je izmišljen od ...ni ime mu neći pisati. Vjerovatno vi komentatori znate tko je mentor Aliloviću. Da je grad pljačkao, kako Janković piše, već bi netko bio pozvan pred institucije sustava. Naprotiv, grad neprestano dobiva priznanja za transparentno poslovanje...Novinar laje..a gradska karavana ide dalje.
europa

europa

Komentirano: 15.11.2018. | 8:33

4

Najlakše je bilo Dadi kada su pozapošljavali sve kumove i svoje i njihove žene u ctr, a i dok im je hdz na vlasti, a vlasta je bogata i vlastaaa te častiiiii. Tako bi i svaka baba iz trnjana dobivala projekte. Ali karijera je stvorena uz potporu hdza. Hdz znaaaa, znaaa, znaaa.
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 15.11.2018. | 8:07

5

Moj Vaso, odmah vidiš da je taj članak sa sbonline-a smeće, kad na naslovnoj slici ima račun na kojem piše, stanje duga na 31.10 je 114 kune a on velevažan još napiše da ga je platio 2.11. Dok novinar ne vidi to i stavlja to na naslovnicu, možeš misliti kolika mu je onda inteligencija da nešto dublje razumije. To čuli od Slavke da je revizija dala nekakvo svoje mišljenje, a to što veze s pameću nema ni mišljenje ni zakon a ni novine koje to prenesu bez nekakve analize, pokazuje da živimo u Lijepoj našoj. I još mi je fora što su sve digli na zadnje noge na vodovod što očitava svaka 3 mjeseca, a ne smeta im kad dobiju od HEP-a za 6 mjeseci nekakve nebulozne račune pa odu u pretplatu i do 500-600 kuna, pa hep kaže, ne možete dobiti te novce, mi ćemo vam umanjiti račune.
Lovac65

Lovac65

Komentirano: 14.11.2018. | 18:43

6

Uvukao se biabi duspariću u šupak tamo mu je ugodno,sad će on kad babo bude morao u ćenifu.
VasilijeBrkic

VasilijeBrkic

Komentirano: 14.11.2018. | 18:40

7

Gdje je onaj što samo s argumentima "barata" https://sbonline.net/kriminalno-lose-poslovanje-brodskog-vodovoda--drzavni-ured-za-reviziju-zakljucio-da-su-gubici-vode-neprihvatljivo-visoki-779
Stipe

Stipe

Komentirano: 14.11.2018. | 14:04

8

Baš danas uspoređujem račun tročlane obitelji u Đakovu s računom jedne umirovljenice u Brodu. Gotovo u kunu su isti, ali naravno, brodska umirovljenica se žestoko razbacivala vodom.
Stipe

Stipe

Komentirano: 13.11.2018. | 20:17

9

marketinghr - ne radi se ovog trenutka o samoj cijeni, nego o količini vode koja se iskazuje na vodomjeru i na računu. Vrlo često radi se o potpuno apsurdnim brojkama. Onda pitanje cijene, uz moju pretpostavku o koeficijentu 2, daje drugu sliku i na cijenu. Ispada da će te 10m3 koštati 270kn, što bi bilo najskuplje od svih navedenih u tablici.
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 13.11.2018. | 20:00

10

http://www.sbplus.hr/slavonski_brod/politika/upravasamouprava/grad_slavonski_brod_opet_poskupljuje_vodu.aspx#.W-sdeWZRfV8 Najjeftinija voda u Hrvatskoj.

Broj komentara: 31

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123...

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

Iz brodskog Općinskog suda

Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

8.12.2018. | 0:01
Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

Treba li svijet znati detalje

Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

6.12.2018. | 8:40
Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

Drugi slučaj u 2018. godini

Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

2.12.2018. | 11:00
Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

Kapitalni projekt od 23 milijuna kuna

Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

18.11.2018. | 23:30
Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

Grad Slavonski Brod

Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

13.11.2018. | 23:30
Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti 'vakat' tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika. N
Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti karijeru tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

Izbor ravnatelja je politička rutina

Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

4.11.2018. | 0:01
Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

Zagreb nas pljačka, a nema tko vrisnuti

Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

30.10.2018. | 0:01
Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

Hlao

Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

28.10.2018. | 14:00
Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

Bit će 'capo dei capi'

Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

23.10.2018. | 22:10
Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

Marina Opačak Bilić

Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

23.10.2018. | 0:01
Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kriminalac' - jer voli svoju domovinu

'Nečovjek' - jer je Bosanac

'Kriminalac' - jer voli svoju domovinu

21.10.2018. | 17:00
Jedina ispravna politika u Bosni i Hercegovini je ona koja zastupa cjelovitu zemlju, teritorijalno i sadržajno demokratski ustrojenu državu Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih koji u njoj žive. Sve politike suprotne toj odraz su egoizma nacionalističkih elita, vidljiv u njihovim dru
Jedina ispravna politika u Bosni i Hercegovini je ona koja zastupa cjelovitu zemlju, teritorijalno i sadržajno demokratski ustrojenu državu Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih koji u njoj žive. Sve politike suprotne toj odraz su egoizma nacionalističkih elita, vidljiv u njihovim dru
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo kojim je medijima i koliko Duspara platio usluge

Ekskluzivno i cjelovito

Donosimo kojim je medijima i koliko Duspara platio usluge

20.10.2018. | 16:30
Podržavamo Dusparu kad se sa suradnicima trudi njihove ideje, projekte i programe afirmirati putem učinkovitih, a ne podobnih medija. Naime, svaki prosječno pametan lider zna kako niti besplatne medijske usluge nisu od koristi - ako su formalno nedovoljno profesionalne, a sadržaj
Nemamo ništa protiv kad Duspara sa suradnicima trudi se ideje, projekte i programe afirmirati putem učinkovitih, a ne podobnih medija. Naime, svaki prosječno pametan lider zna kako mu ni besplatne medijske usluge ne koriste - ako su diletantski rađene i/ili zanemarivo konzumirane
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako vam mogu pomoći - reče i pogleda me ravno u oči

Iz jedne brodske trgovine

Kako vam mogu pomoći - reče i pogleda me ravno u oči

16.10.2018. | 0:01
Procijenivši valjda kako se ne šalim, nego njezin posao ozbiljno doživljavam, gospođa Zvjezdana me upita: - Koliko novaca namjeravate izdati u te svrhe?
Procijenivši valjda kako se ne šalim, nego njezin posao ozbiljno doživljavam, gospođa Zvjezdana me upita: - Koliko novaca namjeravate izdati u te svrhe?
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovdje su politička borba i nadjebavanje sve pojeli'

Što je gore - stanje ili njegov opis?

'Ovdje su politička borba i nadjebavanje sve pojeli'

13.10.2018. | 13:10
Zbog toga što komotni, a ponekad i egoistični, obrazovani, pametni i pošteni ljudi s idejama ne uključuju se u poticanje unapređenja odnosa u društvu i zajednici, nedoraslima prepuštaju tako odgovoran prostor za njihovo (i) "nadjebavanje".
Zbog toga što komotni, a ponekad i egoistični, obrazovani, pametni i pošteni ljudi s idejama ne uključuju se u poticanje unapređenja odnosa u društvu i zajednici, nedoraslima prepuštaju tako odgovoran prostor za njihovo (i) "nadjebavanje".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rusi odbacili ucjene generala Čermaka i Hrvatske države

U društvu Kolinde Grabar Kitarović

Rusi odbacili ucjene generala Čermaka i Hrvatske države

10.10.2018. | 22:45
Nakon ove ruske zapovjedi (командe), bit će interesantno pratiti razvoj događaja u igri 'malog lije' i 'velikog medvjeda' ako, poslije današnjeg sastanka, Čermak ne odluči prodati plinski biznis jer, izgleda, neće biti ekstraprofita u količini koja bi zadovoljila tog poznatog hrv
Nakon ove ruske zapovjedi (командe), bit će interesantno pratiti razvoj događaja u igri 'malog lije' i 'velikog medvjeda' ako, poslije današnjeg sastanka, Čermak ne odluči prodati plinski biznis jer, izgleda, neće biti ekstraprofita u količini koja bi zadovoljila tog poznatog hrv

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.