Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
20.10.2018. u 16:30
Prikaza: 2247

Ekskluzivno i cjelovito

Donosimo kojim je medijima i koliko Duspara platio usluge

root : Donosimo kojim je medijima i koliko Duspara platio uslugeMirko Duspara, dr.med., slavonskobrodski gradonačelnik(Foto: SBplus/arhiva)

Podržavamo Dusparu kad se sa suradnicima trudi njihove ideje, projekte i programe afirmirati putem učinkovitih, a ne podobnih medija. Naime, svaki prosječno pametan lider zna kako niti besplatne medijske usluge nisu od koristi - ako su formalno nedovoljno profesionalne, a sadržajno nedovoljno utjecajne.

"SUDJELUJTE u kreiranju gradskog proračuna za 2019. godinu", pozivaju nas slavonskobrodski vladajući kommunalpolitiker  i na taj način demonstriraju kako im je bliska 'direktna demokracija' svojstvena lijevoj političkoj misli, mada se gradonačelnik Mirko Duspara, nominalno, desnom kititi voli. Kad bi ovdašnjem SDP-u, njegovom opetovanom koalicijskom partneru, mogli pripisati taj politički manir, bilo bi to dobro za demokraciju, međutim, već nekoliko godina, akciju provodi sam gradonačelnik, kako bi s jedne strane svoje izborne programe oplemenio aktualnim prioritetima po mišljenju građana, a s druge strane demonstrirao kapilarnu demokratičnost 'jednog od njih'.

Svoje prijedloge - napisane na obrascu kojeg će dobiti na kućnu adresu u besplatnom primjerku Glasnika - građani mogu dostaviti "na portu Gradske uprave te u poslovnice Gradske blagajne, na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić i Gradskoj tržnici". Dakako, to mogu učiniti i putem elektronske pošte.

Predmnijevajući kako će većina zainteresiranih za boljitak Slavonskog Borda isticati komunalne probleme te predlagati aktivnosti za "unapređenje stanja u prostoru", a potaknuti zabrinutošću dijela gradske oporbe zbog dosadašnjeg "nemilosrdnog" trošenja sredstava poreznih obveznika na afirmaciju aktivnosti gradske Uprave putem lokalnih medija, odlučili smo zaviriti u tu proračunsku nišu kako bismo utvrdili tko je zadnjih 20-ak godina dobivao 'opanke', a tko 'obojke'. Kad je i koliko Grad plaćao medijske 'uhljebe', a kad i koliko medijske usluge.

Ne problematizirajući razinu inteligencije lokalnih političara niti kvalificiranost njihovih promotora, tek primjećujemo kako neki nisu shvatili da više nema partijskih, stranačkih ili korporativnih dotacija nizašto, pa ni za javno informiranje. Kako više nitko diletantima ne dopušta promoviranje njihovih politika, roba i usluga, niti ikome pada na pamet financirati neproduktivne medijske platforme i njihove 'trudbenike'. 

Fotografija Sandre Sandre.

Izgleda, oni koji bi druge voditi htjeli, ne znaju kako je Hrvatska, voljom većine njezinih građana, postala kapitalistička zemlja u kojoj je, osim biskupa Vlade Košića, svet jedino profit. Zemlja u kojoj je politika "eksploatacije čovjeka po čovjeku" postala zaglavni kamen zajednice - u kojoj vrijednost roba i usluga te raspodjelu prihoda ne određuju povjerenstva (hrv. komisije), nego tržište.

Želeći provjeriti odnosi li se slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara prema gradskom proračunu 'manirom dobrog gospodara' ili se ponaša kao 'pijani milijarder'; troši li novac poreznih obveznika racionalno (i) kad je u pitanju korištenje medijskih usluga, ili 'komitetski' financira tek podobne ignorirajući tržišne parametre i Zakon o javno jnabavi, Gradskoj upravi uputili smo zahtjev neka nam dostavi informaciju iz koje će odgovor na ta pitanja biti nedvosmislen i matematički egzaktan.

Iz dokumenta kojeg su nam službenici dostavili, a mi ga objavljujemo kao centralni prilog, vidljivo je kako su se trudili dati sveobuhvatan odgovor na naša pitanja - koliko i kome je Grad Slavonski Brod platio medijske usluge zadnjih dvadesetak godina te s kojim postotkom su te usluge sudjelovale u sredstvima gradskog proračuna?

Kako je do 2009. godine Grad o tome evidenciju vodio na jedan, a potom na drugi način, zaključno s 2008. godinom prikazali su nam tek zbirne podatke. Budući da znamo koliko je u to vrijeme bilo medija, to i nije velika mana. Zadnjih deset godina, pak, raščlanili su ukupan izdatak za medije po subjektima čije usluge su koristili "sukladno zakonskim propisima".

Priložena tablica ukupnog iznosa sredstava utrošenog svake godine za informiranje, prije svega, govori o tome da je aktualni brodski gradonačelnik, Mirko Duspara, gorljivo, ponašao se manirom dobrog gospodara jer je, u odnosu na prethodnike i svoje prve godine upravljanja Gradom, prepolovio izdatke za promidžbu vlastitih politika.

Zbog toga, primjereno bi bilo podsjetiti na tezu Mao Ce-tunga (hrv. Mao Zedong) "neka cvijeta tisuću cvjetova" te Gradsku upravu zamoliti neka ne "cijedi vodu iz drenovine". Neka poveća rashode za informiranje i izdavaštvo.

Uzgred, podržavamo Dusparu kad se sa suradnicima trudi njihove ideje, projekte i programe afirmirati putem učinkovitih, a ne podobnih medija. Naime, svaki prosječno pametan lider zna kako niti besplatne medijske usluge nisu od koristi - ako su formalno nedovoljno profesionalne, a sadržajno nedovoljno utjecajne.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
glistun

glistun

Komentirano: 21.10.2018. | 13:16

1

Duspara očito pleše kako "objektivne" ankete sive eminencije sviraju.
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 20.10.2018. | 23:20

2

Vidi ti Sbonline-a, skoro ga nitko ne prati, a u duši, htio bi lovu. Zato sam se i zaprepastio kada je počeo pisati naslove protiv Duspare. Neki kažu pokušavao je na malo "obratan" način doći do love. Pa on nije svjestan da čitatelji znaju tko je objektivan tko piše istinite vijesti, potkrijepljene ARGUMENTIMA...Neće ljudi čitati kupusni list. I djeca bi napravila i vodila bolji portal nego ovaj kojega sam spomenuo...

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

Grad Slavonski Brod

Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

13.11.2018. | 23:30
Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti 'vakat' tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika. N
Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti karijeru tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

Moramo li svugdje biti neefikasni?

Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

12.11.2018. | 0:01
"Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i s drugim ovdašnjim razvojnim agencijama ...
"Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i sa druge dvije ovdašnje razvojne agencije ...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

Izbor ravnatelja je politička rutina

Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

4.11.2018. | 0:01
Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

Zagreb nas pljačka, a nema tko vrisnuti

Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

30.10.2018. | 0:01
Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

Hlao

Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

28.10.2018. | 14:00
Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

Bit će 'capo dei capi'

Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

23.10.2018. | 22:10
Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

Marina Opačak Bilić

Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

23.10.2018. | 0:01
Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kriminalac' - jer voli svoju domovinu

'Nečovjek' - jer je Bosanac

'Kriminalac' - jer voli svoju domovinu

21.10.2018. | 17:00
Jedina ispravna politika u Bosni i Hercegovini je ona koja zastupa cjelovitu zemlju, teritorijalno i sadržajno demokratski ustrojenu državu Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih koji u njoj žive. Sve politike suprotne toj odraz su egoizma nacionalističkih elita, vidljiv u njihovim dru
Jedina ispravna politika u Bosni i Hercegovini je ona koja zastupa cjelovitu zemlju, teritorijalno i sadržajno demokratski ustrojenu državu Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih koji u njoj žive. Sve politike suprotne toj odraz su egoizma nacionalističkih elita, vidljiv u njihovim dru
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako vam mogu pomoći - reče i pogleda me ravno u oči

Iz jedne brodske trgovine

Kako vam mogu pomoći - reče i pogleda me ravno u oči

16.10.2018. | 0:01
Procijenivši valjda kako se ne šalim, nego njezin posao ozbiljno doživljavam, gospođa Zvjezdana me upita: - Koliko novaca namjeravate izdati u te svrhe?
Procijenivši valjda kako se ne šalim, nego njezin posao ozbiljno doživljavam, gospođa Zvjezdana me upita: - Koliko novaca namjeravate izdati u te svrhe?
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovdje su politička borba i nadjebavanje sve pojeli'

Što je gore - stanje ili njegov opis?

'Ovdje su politička borba i nadjebavanje sve pojeli'

13.10.2018. | 13:10
Zbog toga što komotni, a ponekad i egoistični, obrazovani, pametni i pošteni ljudi s idejama ne uključuju se u poticanje unapređenja odnosa u društvu i zajednici, nedoraslima prepuštaju tako odgovoran prostor za njihovo (i) "nadjebavanje".
Zbog toga što komotni, a ponekad i egoistični, obrazovani, pametni i pošteni ljudi s idejama ne uključuju se u poticanje unapređenja odnosa u društvu i zajednici, nedoraslima prepuštaju tako odgovoran prostor za njihovo (i) "nadjebavanje".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rusi odbacili ucjene generala Čermaka i Hrvatske države

U društvu Kolinde Grabar Kitarović

Rusi odbacili ucjene generala Čermaka i Hrvatske države

10.10.2018. | 22:45
Nakon ove ruske zapovjedi (командe), bit će interesantno pratiti razvoj događaja u igri 'malog lije' i 'velikog medvjeda' ako, poslije današnjeg sastanka, Čermak ne odluči prodati plinski biznis jer, izgleda, neće biti ekstraprofita u količini koja bi zadovoljila tog poznatog hrv
Nakon ove ruske zapovjedi (командe), bit će interesantno pratiti razvoj događaja u igri 'malog lije' i 'velikog medvjeda' ako, poslije današnjeg sastanka, Čermak ne odluči prodati plinski biznis jer, izgleda, neće biti ekstraprofita u količini koja bi zadovoljila tog poznatog hrv
SBplus.hr, Slavonski Brod : Govori kako bi nam trebalo biti, a ne zašto tako nije

Hrvatska predsjednica u Slav. Brodu

Govori kako bi nam trebalo biti, a ne zašto tako nije

10.10.2018. | 0:01
Ako nemate ideju te ako godinama niste učinkoviti u realiziranju deklariranog, što je vaša uloga u zajednici i društvu, ako nije prosipanje demagoških floskula na alibi sastancima i međusobno fotografiranje na politikantskim performansima (hrv. photo session).
Ako nemate ideju te ako godinama niste učinkoviti u realiziranju nominiranog, što je vaša uloga u zajednici i društvu, ako nije prosipanje demagoških floskula na alibi sastancima i međusobno fotografiranja na politikantskim performansima (hrv. photo session).
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potiču procesuiranje tek srpskih zločinaca, ili svih?

Penava i dr. 13. listopada u Vukovar

Potiču procesuiranje tek srpskih zločinaca, ili svih?

2.10.2018. | 0:01
Dobio sam više informacija da je to "tabu tema" o kojoj se ne smije govoriti i da iza njihova ubojstva stoje osobe iz kruga "hrvatskih kadrova", a ne četnički agresori.
Dobio sam više informacija da je to "tabu tema" o kojoj se ne smije govoriti i da iza njihova ubojstva stoje osobe iz kruga "hrvatskih kadrova", a ne četnički agresori.
SBplus.hr, Slavonski Brod :  Kad crveni crne košulje obuku

U ratu mali miševi u miru velike ustaše

Kad crveni crne košulje obuku

1.10.2018. | 0:01
I, dok veliki ratnici slave mir, najčešće njihove vodonoše, pod krinkom komemoriranja žrtava, veličaju sam rat. Pritom, dakako, najčešće izbjegavaju govoriti o svojim (ne)slavnim djelima u njemu.
I, dok veliki ratnici slave mir, najčešće njihove vodonoše, pod krinkom komemoriranja žrtava, veličaju sam rat. Pritom, dakako, najčešće izbjegavaju govoriti o svojim (ne)slavnim djelima u njemu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krmak

'Mačo muškarac', 'mačo maca' ili

Krmak

27.9.2018. | 0:01
Bilo je vrlo ružno. Došla sam po sok i u tom trenutku čula kako vijećnik Boro Grubišić, nagnut preko stola, u pola glasa, kolegici Nikolini govori: 'M'rš u kancelariju, tko si ti da ja s tobom razgovaram'.
Bilo je vrlo ružno. Došla sam po sok i u tom trenutku čula kako vijećnik Boro Grubišić, nagnut preko stola, u pola glasa, kolegici Nikolini govori: 'M'rš u kancelariju, tko si ti da ja s tobom razgovaram'.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.