Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
16.10.2018. u 0:01
Prikaza: 5298

Iz jedne brodske trgovine

Kako vam mogu pomoći - reče i pogleda me ravno u oči

root : Kako vam mogu pomoći - reče i pogleda me ravno u očiGospođa Zvjezdana(Foto: JZ/SBplus)

Procijenivši valjda kako se ne šalim, nego njezin posao ozbiljno doživljavam, gospođa Zvjezdana me upita: - Koliko novaca namjeravate izdati u te svrhe?

RAZLIKA između hrvatskih, posebno slavonskih, i zapadnoeuropskih restorana najvidljivija je u atmosferi. Dok 'unjih', tijekom ručka i večere sve vrvi, stol se uglavnom mora rezervirati, a pristojan žamor gostiju otkriva zadovoljne ljude, 'unas' se, po popunjenosti ugostiteljskih objekata, ne zna koje je doba dana, a gosti su, uglavnom, zaposleni 'uhljebi' ili nezaposleni 'biznismeni'.

Kako god, povratka nema. Cvijet sam kupio, predao prijateljevoj ženi i sad molim Boga da požive. Svi, prijatelj, njegova žena i cvijet s njima. U protivnom, sam sebi ću izgledati kao jedan brodsko-posavski župan koji je saudijskom veleposlaniku - tradicionalno odjevenom muslimanu - poklonio kravatu i paket vina.

Slično bi se moglo reći i za trgovačke centre. Mada su im gazde, interijer i robe isti, kupci i atmosfera u njima su potpuno različiti. Po kupovnoj moći dakako i, posljedično, po brojnosti kupaca te njihovoj (ne)raspoloženosti tijekom kupnje.

U jedan, po lokaciji, slavonskobrodski trgovački centar ušao sam kako bih kupio cvijet. Budući da to činim rijetko, obratio sam se jednoj od tri trgovkinje koje su započele s predbožićnim uređenjem prostora.

- Dobar dan gospođo… Zvjezdana - rekoh nakon što sam pročitao s kartice na reveru kako se zove trgovkinja multinacionalne kompanija koja svoj profit nasušni u Hrvatskoj zarađuju, odnosno, 'vodu iz drenovine cijedi'.

- Dobar dan - odgovori gospođa i, bez profesionalnog trgovačkog osmjeha na licu, razdragano, pogleda me ravno u oči te doda: - Kako Vam mogu pomoći?

- Bit ću Vam zahvalan ako mi kažete što da kupim kod vas - rekoh, a ona me opet pogleda ravno u oči, kao da je željela provjeriti pravim li šalu ili mislim ozbiljno te reče: - Rado ću Vam pomoći ako mi kažete u koje svrhe ćete koristiti ono što tražite.

- Idem na kirvaj u Bukovlje kod prijatelja… i žene mu. Budući da, obično, svi gosti donose prigodno piće za domaćina, odlučio sam njegovoj supruzi kupiti cvijet, a ne znam kakav. Nažalost, vrlo rijetko kupujem cvijeće i nemam pojma koje je za koju svrhu namijenjeno. Molim Vas pomognite mi kupiti cvijet kojim ću izraziti poštovanje prema prijatelju i njegovoj supruzi, a da pritom ne otkrijem da sam diletant.

Procijenivši valjda kako se ne šalim, nego njezin posao ozbiljno doživljavam, gospođa Zvjezdana me upita: - Koliko novaca namjeravate potrošiti u te svrhe?

- Onoliko puno koliko je dovoljno da pokažem poštovanje prema domaćici i onoliko malo koliko me neće odati da sam diletant, ili ne daj Bože skorojević koji knjige kupuje sukladno boji regala i dužini police u njemu - rekoh pokušavajući opustiti situaciju i pomoći prodavačici.

- Kako ste vi profesionalac, koji poznaje cvijeće i načine njegove upotrebe bolje od mene, a u Vašem pogledu vidim da ste prvo čovjek, a potom trgovac, molim Vas zamislite da cvijet namjeravam pokloniti Vama. Koji bi Vas posebno obradovao?

Potpuno se transformiravši iz slušatelja u instruktora te svojom samouvjerenošću odajući poznavatelja svoga posla, gospođa me pozva da krenem za njom u šumu raznog cvijeća posađenog u saksije i uredno složenog na policama prostorije veće od sto metara kvadratnih.       

- Rado ću Vam predložiti Šeflera koji se ne presađuje - govori gospođa te između dvadesetak lončanica izvadi jednu u kojoj je rastao cvijet visok sedamdesetak centimetara, a meni se činio potpuno istim onima iz okruženja, mada tako nije bilo, što sam shvatio kad mi je trgovkinja počela govoriti o njegovim karakteristikama i razlikama u odnosu na ostale iz police, slične, ali ne iste.

- Šeflera (kasnije sam pročitao kako se piše Schefflera te da je ime dobio u čast njemačkom botaničaru Johannu Petreu Ernstu von Schefferu koji je živio od 1793. do 1809.) ne presađujemo, a odgovara mu svjetlo ili polusjenovito mjesto jer ne podnosi direktno sunce - kazala je trgovkinja zanesena strukom i nastavila govoriti kao profesorica, ali ja ju više nisam mogao pratiti.

Očito, izborom cvijeta, lončanice i aranžmana, gospođa Zvjezdana je ispunila svoju zadaću, jer supruga mog prijatelja u Bukovlju bila je zadovoljna, a i kolegice joj. Mislim. 

Zbog toga, po dolasku kući, otvorio sam svemogući Google i pročitao dio onoga što nisam zapamtio, a držim važnim reći jer bi, u protivnom, predavanje gospođe Zvjezdane bilo uzaludno. Dakle, između ostalog,  "listovi Šeflera s vremenom postanu presvučeni slojem prašine tako da ih je dobro povremeno obrisati vlažnom maramicom ili osvježiti prskalicom. Nije zahtjevna biljka, iako pod optimalnim uvjetima preferira nižu temperaturu 10 - 15 stupnjeva Celzijevih.

Kad sam pročitao kako je optimalna temperatura do 15 stupnjeva, uhvatio sam se za glavu i pomislio kako sam promašio. Kako sam kupio cvijeće kojem ne odgovara uobičajena sobna temperatura u Slavoniji.

Tragajući za novim podacima, naišao sam na nešto povoljniju informaciju - kako temperatura u kojoj se nalazi Šeffera ne smije biti iznad 21 stupanj Celzijev. Osim toga, kažu, ta biljka traži puno vode u toku proljeća i ljeta, a zimi ju treba manje zalijevati. Ipak, pogoduje joj "orošavanje listova...".

Kako god, povratka nema. Cvijet sam kupio, predao prijateljevoj ženi i sad molim Boga da požive. Svi, prijatelj, njegova žena i cvijet s njima. U protivnom, sam sebi ću izgledati kao svojedobni brodsko-posavski župan koji je saudijskom veleposlaniku - tradicionalno odjevenom muslimanu - poklonio kravatu i paket vina.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Crvena_marama

Crvena_marama

Komentirano: 16.10.2018. | 9:07

1

Stara škola, vidi se da ima manire moj stari Drug Jerko.
Stipe

Stipe

Komentirano: 16.10.2018. | 8:56

2

Možda ti Borislave imaš neku komandos verziju šeflera, posebno otpornu na vanjske uvjete?
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 16.10.2018. | 0:21

3

Schefflera uopće nije zahtjevna biljka. Na stubištu između mojih i susjedinih vrata stoji već par godina tijekom cijele godine pa joj, jer se prostor niti dodatno grije niti dodatno rashlađuje, zna biti i (pre)vruće i (pre)hladno. Valjda je netko nekada i zalije, možda i pognoji - ne znam. No, znam da je ja makar dva puta godišnje prikraćujem i po visini (kad pređe visinu od 1,80 m) i po širini kad god 'zaprijeti' da će smetati ulazu u naš ili u susjedin stan. Zato, Jerko - no sikiriki!

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

Grad Slavonski Brod

Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

13.11.2018. | 23:30
Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti 'vakat' tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika. N
Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti karijeru tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

Moramo li svugdje biti neefikasni?

Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

12.11.2018. | 0:01
"Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i s drugim ovdašnjim razvojnim agencijama ...
"Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i sa druge dvije ovdašnje razvojne agencije ...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

Izbor ravnatelja je politička rutina

Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

4.11.2018. | 0:01
Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

Zagreb nas pljačka, a nema tko vrisnuti

Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

30.10.2018. | 0:01
Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

Hlao

Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

28.10.2018. | 14:00
Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

Bit će 'capo dei capi'

Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

23.10.2018. | 22:10
Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

Marina Opačak Bilić

Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

23.10.2018. | 0:01
Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kriminalac' - jer voli svoju domovinu

'Nečovjek' - jer je Bosanac

'Kriminalac' - jer voli svoju domovinu

21.10.2018. | 17:00
Jedina ispravna politika u Bosni i Hercegovini je ona koja zastupa cjelovitu zemlju, teritorijalno i sadržajno demokratski ustrojenu državu Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih koji u njoj žive. Sve politike suprotne toj odraz su egoizma nacionalističkih elita, vidljiv u njihovim dru
Jedina ispravna politika u Bosni i Hercegovini je ona koja zastupa cjelovitu zemlju, teritorijalno i sadržajno demokratski ustrojenu državu Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih koji u njoj žive. Sve politike suprotne toj odraz su egoizma nacionalističkih elita, vidljiv u njihovim dru
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo kojim je medijima i koliko Duspara platio usluge

Ekskluzivno i cjelovito

Donosimo kojim je medijima i koliko Duspara platio usluge

20.10.2018. | 16:30
Podržavamo Dusparu kad se sa suradnicima trudi njihove ideje, projekte i programe afirmirati putem učinkovitih, a ne podobnih medija. Naime, svaki prosječno pametan lider zna kako niti besplatne medijske usluge nisu od koristi - ako su formalno nedovoljno profesionalne, a sadržaj
Nemamo ništa protiv kad Duspara sa suradnicima trudi se ideje, projekte i programe afirmirati putem učinkovitih, a ne podobnih medija. Naime, svaki prosječno pametan lider zna kako mu ni besplatne medijske usluge ne koriste - ako su diletantski rađene i/ili zanemarivo konzumirane
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovdje su politička borba i nadjebavanje sve pojeli'

Što je gore - stanje ili njegov opis?

'Ovdje su politička borba i nadjebavanje sve pojeli'

13.10.2018. | 13:10
Zbog toga što komotni, a ponekad i egoistični, obrazovani, pametni i pošteni ljudi s idejama ne uključuju se u poticanje unapređenja odnosa u društvu i zajednici, nedoraslima prepuštaju tako odgovoran prostor za njihovo (i) "nadjebavanje".
Zbog toga što komotni, a ponekad i egoistični, obrazovani, pametni i pošteni ljudi s idejama ne uključuju se u poticanje unapređenja odnosa u društvu i zajednici, nedoraslima prepuštaju tako odgovoran prostor za njihovo (i) "nadjebavanje".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rusi odbacili ucjene generala Čermaka i Hrvatske države

U društvu Kolinde Grabar Kitarović

Rusi odbacili ucjene generala Čermaka i Hrvatske države

10.10.2018. | 22:45
Nakon ove ruske zapovjedi (командe), bit će interesantno pratiti razvoj događaja u igri 'malog lije' i 'velikog medvjeda' ako, poslije današnjeg sastanka, Čermak ne odluči prodati plinski biznis jer, izgleda, neće biti ekstraprofita u količini koja bi zadovoljila tog poznatog hrv
Nakon ove ruske zapovjedi (командe), bit će interesantno pratiti razvoj događaja u igri 'malog lije' i 'velikog medvjeda' ako, poslije današnjeg sastanka, Čermak ne odluči prodati plinski biznis jer, izgleda, neće biti ekstraprofita u količini koja bi zadovoljila tog poznatog hrv
SBplus.hr, Slavonski Brod : Govori kako bi nam trebalo biti, a ne zašto tako nije

Hrvatska predsjednica u Slav. Brodu

Govori kako bi nam trebalo biti, a ne zašto tako nije

10.10.2018. | 0:01
Ako nemate ideju te ako godinama niste učinkoviti u realiziranju deklariranog, što je vaša uloga u zajednici i društvu, ako nije prosipanje demagoških floskula na alibi sastancima i međusobno fotografiranje na politikantskim performansima (hrv. photo session).
Ako nemate ideju te ako godinama niste učinkoviti u realiziranju nominiranog, što je vaša uloga u zajednici i društvu, ako nije prosipanje demagoških floskula na alibi sastancima i međusobno fotografiranja na politikantskim performansima (hrv. photo session).
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potiču procesuiranje tek srpskih zločinaca, ili svih?

Penava i dr. 13. listopada u Vukovar

Potiču procesuiranje tek srpskih zločinaca, ili svih?

2.10.2018. | 0:01
Dobio sam više informacija da je to "tabu tema" o kojoj se ne smije govoriti i da iza njihova ubojstva stoje osobe iz kruga "hrvatskih kadrova", a ne četnički agresori.
Dobio sam više informacija da je to "tabu tema" o kojoj se ne smije govoriti i da iza njihova ubojstva stoje osobe iz kruga "hrvatskih kadrova", a ne četnički agresori.
SBplus.hr, Slavonski Brod :  Kad crveni crne košulje obuku

U ratu mali miševi u miru velike ustaše

Kad crveni crne košulje obuku

1.10.2018. | 0:01
I, dok veliki ratnici slave mir, najčešće njihove vodonoše, pod krinkom komemoriranja žrtava, veličaju sam rat. Pritom, dakako, najčešće izbjegavaju govoriti o svojim (ne)slavnim djelima u njemu.
I, dok veliki ratnici slave mir, najčešće njihove vodonoše, pod krinkom komemoriranja žrtava, veličaju sam rat. Pritom, dakako, najčešće izbjegavaju govoriti o svojim (ne)slavnim djelima u njemu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krmak

'Mačo muškarac', 'mačo maca' ili

Krmak

27.9.2018. | 0:01
Bilo je vrlo ružno. Došla sam po sok i u tom trenutku čula kako vijećnik Boro Grubišić, nagnut preko stola, u pola glasa, kolegici Nikolini govori: 'M'rš u kancelariju, tko si ti da ja s tobom razgovaram'.
Bilo je vrlo ružno. Došla sam po sok i u tom trenutku čula kako vijećnik Boro Grubišić, nagnut preko stola, u pola glasa, kolegici Nikolini govori: 'M'rš u kancelariju, tko si ti da ja s tobom razgovaram'.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.