Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
13.11.2018. u 23:30
Prikaza: 7096

Grad Slavonski Brod

Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

root : Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor   Autobusni kolodvor Slavonski Brod(Foto: AP/SBplus/arhiva)

Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti 'vakat' tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika. Neovisno o tome hoće li 2021. ta karijera biti nastavljena ili ne.

GODINU i pol dana prije nego je slavonskobrodsko Gradsko vijeće doktora Mirka Dusparu izabralo za gradonačelnika, 10. studenog 2003. godine, privremeni (što je tek eufemizam za stečajni) upravitelj Komunalca, Ivan Dikanović, Autoprometnom poduzeću iz Požege (APP) iznajmio je Autobusni kolodvor na rok od 15 godina, za 7,65 milijuna kuna.

Zahvaljujući državnim investicijama u slavonskobrodsku prometnu infrastrukturu zadnjih pet godina (podvožnjak u Osječkoj, Svačićeva ulica, više velikih i jedan impozantan rotor…) kakvih nije bilo ni u jednoj socijalističkoj petoljetki niti nakon 'paljenja svjetla', brodska gradska uprava je u mogućnosti (poslije Bazena i Tržnice) nastaviti s ulaganjima u dva nova kapitalna objekta: Stadion kraj Save i Autobusni kolodvor.

Pored ugovorene zakupnine, APP je imao obvezu, tijekom prve tri godine zakupa, u "modernizaciju objekta i opreme te stručno usavršavanje zaposlenika" uložiti "značajna financijska sredstva, do jedan milijun kuna".

U obrazloženju tog poslovnog poteza, stečajni upravitelj je isticao kako mu treba gotov novac (hrv. kešovina) da bi sanirao društvo.

Ako je, u početku najma, netko i mislio kako je 15 godina dug period u kojem se može opušteno poslovati, u subotu 10. studenog 2018., vrijeme je isteklo a da prije toga nije usuglašen moguć nastavak poslovnog odnosa između Komunalca i APP-a. Mada su, tvrdi aktualni direktor te gradske tvrtke, Pero Jelinić, zakupca poticali neka najam okonča sukladno ugovoru i, moguće, produži ga na određeno vrijeme.

Iz recentne dokumentacije do koje je došao SBplus, vidljivo je kako Jelinić, 27. travnja 2018. godine, APP poziva neka Komunalcu "izravno" uplati razliku između 180 tisuća kuna koliko su, tijekom trajanja zakupa, uložili u "modernizaciju objekta" i milijun kuna koliko su Ugovorom obećali uložiti.

Kako APP nije reagirao, Jelinić im 7. lipnja 2018., 'sitnu knjigu piše' u kojoj ih podsjeća na prethodno pismo te upozorava Kako će, ne postupe li "u roku od osam dana od dana primitka opomene biti prisiljen, radi zaštite komunalčevih prava, protiv APP-a ustati tužbom kod nadležnog suda, bez daljnjih obavijesti".

David protiv Golijata

Budući da je, u međuvremenu, APP postao hrvatska filijala moćne njemačke kompanije Ariva - posredstvom Zajedničkog odvjetničkog ureda Ivana Đurinac Vuković i Krešimir Blekić - Komunalcu je, s visine, odgovorio direktor te tvrtke, Saša Ilić, prekrstivši obećani, ugovoreni i očekivani minimum ulaganja "do milijun kuna" - u mogući maksimum. Pritom, ustvrdili su kako je njihovo ulaganje od 180 tisuća kuna za 15 godina "značajno". Uzgred, kao da je u pitanju balkanska hajdučka družina bez imalo poslovne etike, a ne ugledna njemačka tvrtka s europskim referencama, tvrde kako je nastupila "zastara" potraživanja.

Primivši k znanju nekorektan stav novog vlasnika APP-a, direktor Komunalca Pero Jelinić, 22. listopada 2018., pismeno je obavijestio 'Zakupca' da će "pred nadležnim sudom zatražiti zaštitu prava koja imaju sukladno Ugovoru i Zakonu" te je pozvao "naslov neka, sukladno čl.16. Ugovora, a zaključno s 11. studenim 2018. godine, zakupljenu nekretninu - oslobođenu od osoba i stvari - vrati Zakupodavcu u vlasnički posjed.

Vjerojatno, uvidjevši kako se Jelinić ne boji ni Arive niti nagle zabrinutosti 'nezavisnih' medija za poslovanje te velike njemačke kompanije s malom hrvatskom komunalnom tvrtkom, direktor APP-a, Saša Ilić, u četvrtak 8. studenog 2018., u sjedištu Komunalca, s njegovim direktorom, Perom Jelinićem, dogovorio je kompromisno rješenje za nastavak suradnje na godinu dana, pod istim uvjetima iz dotadašnjeg ugovora, uz obvezu APP da, prethodno, plati pola obećanog, a ne uloženog iznosa u "modernizaciju objekta", dakle, 410 tisuća kuna.

Jelinić im vjerovao nije

Poučen dotadašnjim iskustvom, Jelinić je sutradan, 9. studenog u 9:07 sati, APP-u uputio zahtjev iz kojeg donosimo supstrat: "Vezano uz jučerašnje pregovore oko zakupa Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu,TD Komunalac d.o.o. vas poziva da društvu dostavite Vaše pisano očitovanje, najkasnije danas do 10:30 sati. Ukoliko poštovani naslov propusti postupiti sukladno gore navedenom, društvo će smatrati da naslov nema interes za zakup sukladno ponuđenim uvjetima, u kojem se slučaju pozivate, sukladno dopisu društva klasa: 12267,ur broj: 29014, od 22.10.2018. izvršiti predaju nekretnine u vlasnički posjed društva dana 12.11.2018. s početkom u 08:00 sati".

Dvadeset i pet minuta nakon ostavljenog im roka, direktor APP-a, Saša Ilić, pismeno, odgovorio je Jeliniću - kao da se jučer ništa dogovorili nisu - "Nudimo produžetak trajanja zakupa na rok od pet godina pod istim uvjetima, s tim da prva rata mjesečne zakupnine bude uvećana za iznos od 410.000 HRK", što je, ustvari, polovica njihova duga prema Komunalcu zbog nedostatnog ulaganja u "modernizaciju objekta".

U subotu, 10. studenog, pet minuta poslije 12 sati, direktor Komunalca, Pero Jelinić, pismeno je obavijestio kolegu Sašu Ilića: "Obzirom da nije postignut dogovor oko produljenja ugovora o zakupu Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu, pozivam Vas da dana 12. studenog 2018. (ponedjeljak), s početkom u 08:00 sati, izvršimo primopredaju nekretnine, odnosno njezin povrat u vlasnički posjed Komunalca…".

Gradit će novi autobusni kolodvor

Nakon što smo kronološki prošli cijeli proces pregovora, upitali smo direktora Komunalca zbog čega Autobusni kolodvor nije htio iznajmiti na duži rok od jedne godine jer, objektivno, to je kratko vrijeme?

"Izmjenom Zakona o komunalnom gospodarstvu, kolodvori postaju javno dobro u općoj uporabi te u izravnom vlasništvu jedinica lokalne samouprave. Dakle, više neće moći biti u vlasništvu trgovačkih društvima, kako ne bi mogli biti predmet ovrhe. Grad Slavonski Brod ima namjeru graditi novi Autobusni kolodvor, jer ovaj nje ni funkcionalan niti reprezentativan. To je primarni razlog zbog čega Komunalac nije mogao produžiti najam Kolodvora APP-u po dosadašnjim uvjetima i na pet godine. Bilo bi to dovođenje jednog gospodarskog subjekta u povlašten položaj u odnosu na druge - jer bi, moguće, novi kolodvor želio koristiti pod uvjetima ugovorenim prije 15 godina", kazao je Jelinić.

Dakle, žele graditi novi autobusni kolodvor. Zahvaljujući državnim investicijama u slavonskobrodsku prometnu infrastrukturu zadnjih pet godina (podvožnjak u Osječkoj, Svačićeva ulica, više velikih i jedan impozantan rotor…) kakvih nije bilo ni u jednoj socijalističkoj petoljetki niti nakon 'paljenja svjetla', brodska gradska uprava je u mogućnosti (poslije Bazena i Tržnice) nastaviti s ulaganjima u dva nova kapitalna objekta: Stadion kraj Save i Autobusni kolodvor.

Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti 'vakat' tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika. Neovisno o tome hoće li 2021. ta karijera biti nastavljena ili ne.

Broj komentara: 14

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Hromi_Daba

Hromi_Daba

Komentirano: 17.11.2018. | 9:55

1

Kakav novi, samo ovaj kvalitetno obnoviti...a novi praviti u skoroj buducnosti kada turizam i gospodarstvo procvijetaju na Bijelišu u sklopu buduće rijecne i zračne luke "dr.Mirko Duspara".
joso87

joso87

Komentirano: 17.11.2018. | 9:40

2

Ako ga nakon izgradnje opet misle dati u koncesiju ispod cijene godišnje rate kredita koji će uzeti za tu namjenu, onda bolje da ne troše novac na novi kolodvor.
europa

europa

Komentirano: 16.11.2018. | 10:08

3

@ivomarkic - sada pričamo o autobusnom kolodvoru koji će uređivati grad sb pa se brinem da ne izvuku lovu preko toga jer kao što i sam kažeš, svi izvlače lovu za kampanje. Ali građani žele tome stati na kraj, kao što moj komentar kaže. Napravite dostojan kolodvor, ali bez anexa od kojih cijena izvedbe dodatno raste, a na teret proračuna tj. nas građana.
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 16.11.2018. | 9:18

4

Eurupa@.. Što se tiče posljednje izborne kampanje HDZ VS DM NL bilo je 2000 sendvič plakata VS 50 druge strane. Od kuda hadezenjarama novac za njih? Bilo je 50:1.
Jablanovi_kraj_Gloge

Jablanovi_kraj_Gloge

Komentirano: 15.11.2018. | 17:47

5

Novi kolodvor uopće nije teško sagraditi. Porušiti sve postojeće objekte sadašnjeg kolodvora čime se oslobađa oveći prostor. Dobiveni prostor natkriti sa nadstrešnicama i urediti stajanke za autobuse, onako ukoso. Otvoriti jedan kiosk za prodaju karata (to je za one koji već nisu istu kupili preko interneta) i jedan kiosk-restorančić te jednu trafiku (isto kiosk). I to je - to. :))
pogled_u_nistavilo

pogled_u_nistavilo

Komentirano: 14.11.2018. | 18:08

6

@Taubek - to i je poanta...nema ga uopće. Postoji željeznički i to dosta dalje od našega i tamo sve rješavaš.
Taubek

Taubek

Komentirano: 14.11.2018. | 16:59

7

@ pogled kolodvor u Minkenu nista posebno.. bar meni
Stipe

Stipe

Komentirano: 14.11.2018. | 14:58

8

zekonja - NJIH???? Misliš NAS?
pogled_u_nistavilo

pogled_u_nistavilo

Komentirano: 14.11.2018. | 14:30

9

Dajte nam sliku autobusnog kolodvora u Munchenu, ako je ikako moguće, tek da vidimo kako izgleda.
Stipe

Stipe

Komentirano: 14.11.2018. | 13:58

10

Treba ga napraviti toliko dobro i lijepo da onima koji ipak odluče otići iz Broda bude još teže i žalije :)

Broj komentara: 14

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

Iz brodskog Općinskog suda

Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

8.12.2018. | 0:01
Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

Treba li svijet znati detalje

Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

6.12.2018. | 8:40
Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

Drugi slučaj u 2018. godini

Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

2.12.2018. | 11:00
Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

Kapitalni projekt od 23 milijuna kuna

Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

18.11.2018. | 23:30
Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

Moramo li svugdje biti neefikasni?

Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

12.11.2018. | 0:01
"Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i s drugim ovdašnjim razvojnim agencijama ...
"Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i sa druge dvije ovdašnje razvojne agencije ...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

Izbor ravnatelja je politička rutina

Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

4.11.2018. | 0:01
Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

Zagreb nas pljačka, a nema tko vrisnuti

Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

30.10.2018. | 0:01
Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

Hlao

Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

28.10.2018. | 14:00
Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

Bit će 'capo dei capi'

Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

23.10.2018. | 22:10
Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

Marina Opačak Bilić

Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

23.10.2018. | 0:01
Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kriminalac' - jer voli svoju domovinu

'Nečovjek' - jer je Bosanac

'Kriminalac' - jer voli svoju domovinu

21.10.2018. | 17:00
Jedina ispravna politika u Bosni i Hercegovini je ona koja zastupa cjelovitu zemlju, teritorijalno i sadržajno demokratski ustrojenu državu Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih koji u njoj žive. Sve politike suprotne toj odraz su egoizma nacionalističkih elita, vidljiv u njihovim dru
Jedina ispravna politika u Bosni i Hercegovini je ona koja zastupa cjelovitu zemlju, teritorijalno i sadržajno demokratski ustrojenu državu Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih koji u njoj žive. Sve politike suprotne toj odraz su egoizma nacionalističkih elita, vidljiv u njihovim dru
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo kojim je medijima i koliko Duspara platio usluge

Ekskluzivno i cjelovito

Donosimo kojim je medijima i koliko Duspara platio usluge

20.10.2018. | 16:30
Podržavamo Dusparu kad se sa suradnicima trudi njihove ideje, projekte i programe afirmirati putem učinkovitih, a ne podobnih medija. Naime, svaki prosječno pametan lider zna kako niti besplatne medijske usluge nisu od koristi - ako su formalno nedovoljno profesionalne, a sadržaj
Nemamo ništa protiv kad Duspara sa suradnicima trudi se ideje, projekte i programe afirmirati putem učinkovitih, a ne podobnih medija. Naime, svaki prosječno pametan lider zna kako mu ni besplatne medijske usluge ne koriste - ako su diletantski rađene i/ili zanemarivo konzumirane
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako vam mogu pomoći - reče i pogleda me ravno u oči

Iz jedne brodske trgovine

Kako vam mogu pomoći - reče i pogleda me ravno u oči

16.10.2018. | 0:01
Procijenivši valjda kako se ne šalim, nego njezin posao ozbiljno doživljavam, gospođa Zvjezdana me upita: - Koliko novaca namjeravate izdati u te svrhe?
Procijenivši valjda kako se ne šalim, nego njezin posao ozbiljno doživljavam, gospođa Zvjezdana me upita: - Koliko novaca namjeravate izdati u te svrhe?
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovdje su politička borba i nadjebavanje sve pojeli'

Što je gore - stanje ili njegov opis?

'Ovdje su politička borba i nadjebavanje sve pojeli'

13.10.2018. | 13:10
Zbog toga što komotni, a ponekad i egoistični, obrazovani, pametni i pošteni ljudi s idejama ne uključuju se u poticanje unapređenja odnosa u društvu i zajednici, nedoraslima prepuštaju tako odgovoran prostor za njihovo (i) "nadjebavanje".
Zbog toga što komotni, a ponekad i egoistični, obrazovani, pametni i pošteni ljudi s idejama ne uključuju se u poticanje unapređenja odnosa u društvu i zajednici, nedoraslima prepuštaju tako odgovoran prostor za njihovo (i) "nadjebavanje".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rusi odbacili ucjene generala Čermaka i Hrvatske države

U društvu Kolinde Grabar Kitarović

Rusi odbacili ucjene generala Čermaka i Hrvatske države

10.10.2018. | 22:45
Nakon ove ruske zapovjedi (командe), bit će interesantno pratiti razvoj događaja u igri 'malog lije' i 'velikog medvjeda' ako, poslije današnjeg sastanka, Čermak ne odluči prodati plinski biznis jer, izgleda, neće biti ekstraprofita u količini koja bi zadovoljila tog poznatog hrv
Nakon ove ruske zapovjedi (командe), bit će interesantno pratiti razvoj događaja u igri 'malog lije' i 'velikog medvjeda' ako, poslije današnjeg sastanka, Čermak ne odluči prodati plinski biznis jer, izgleda, neće biti ekstraprofita u količini koja bi zadovoljila tog poznatog hrv

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.