Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
26.7.2018. u 0:01
Prikaza: 2935

Brodsko posavski 'Obrovac'

Promašeno ulaganje u projekt, ljude koji ga vode, ili oboje?

root : Promašeno ulaganje u projekt, ljude koji ga vode, ili oboje?Anamarija Botica, mag.ing.agr, direktorica Regionalnog centra za biotehnološka istraživanja i razvoj(Foto: Biotehnološki centar/službena fotografija)

Ispričavamo se jer smo pogriješili predstavljajući Centar "u krivom kontekstu". Naime, ta firma zaista nema nikakve veze s "Regionalnom kompetentnosti" iz svoje oblasti, niti je ikakva škola, pogotovo ne ona koja bi imala veze s obrazovanjem đaka i seljaka.

KAO medij za kojeg okruženje drži da utječe na stvaranje javnog mnijenja, svakodnevno, dobivamo razne primjedbe, prijedloge, sugestije i, dakako, prosvjede. Jedan od primjera, integralno, objavljujemo u nastavku.
Poštovani,
Javljam se u vezi objavljenog članka na vašim internet stranicama 24. srpnja 2018. godine, pod naslovom "Projekti i istraživanje konačno u fokusu strukovnih škola".
Fotografije objavljene u navedenom članku pripadaju Regionalnom centru za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije d.o.o., te nemaju nikakve veze sa sadržajem članka.
Stoga Vas molim da uklonite sporne fotografije kako ne biste svojim objavljenim slikama slali pogrešnu poruku javnosti, budući da Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije d.o.o. nije "strukovna škola", niti ima veze s projektom osim činjenice da smo trebali biti Partner srednjoj poljoprivrednoj školi Matija Antun Reljković u projektu "Regionalni centar kompetentnosti", što na kraju nije odobreno.
Nadam se da ćete prihvatiti naš prigovor na obostrano zadovoljstvo, Vas novinara koji trebate objavljivati potpune i istinite informacije i nas kao Centra kojeg ne želimo da predstavljate u krivom kontekstu.
Unaprijed se zahvaljujem.
Srdačan pozdrav,
Anamarija Botica, mag.ing.agr, Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije d.o.o.

Primjedba, zbog koje nam je pisala direktorica Centra, Botica, nije utemeljena niti na etici struke (jer smo ispod fotografije naveli kako je u pitanju 'ilustracija' i, dakako, potpisali autora) niti na nekom od hrvatskih zakona. Zbog toga, trebala je dobiti status irelevantnog zanovijetala ("Babe koja se češlja dok selo gori") da nije bilo argumenata kojima je direktorica dokazivala kako tim fotografijama nismo smjeli ilustrirati naš članak.

Prvi argument je glasio: "Ne želimo da nas predstavljate u krivom kontekstu", a drugi kako: "Centar nije 'strukovna škola' niti ima ikakve veze s projektom".

Zbog toga, odlučili smo istražiti: prvo, jesmo li zaista Regionalni centar za biotehnološka istraživanja "predstavili u krivom kontekstu" kad smo ga dovodili u vezu s projektom "Regionalni centar kompetentnosti" ilustracijom koja je trebala predstavljati ovdašnju pamet iz te oblasti i drugo, je li točno da Regionalni centar… nema nikakve veze s njegovim 'ocem i majkom' - Srednjom poljoprivrednom školom Matija Antun Reljković? Dakle, edukacijom mladih đaka i takvih poljoprivrednika.

 Fotografija Sandre Primorac.

Idejni tvorac i osnivač Centra, Vlado Prskalo  (Foto. B. Stipić / SBplus)

Velik projekt za male ljude, ili?

Projekt Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije osmislio je i realizirao ravnatelj Srednje škole Matije Antuna Reljkovića, Vlado Prskalo, s partnerima: Brodsko-posavskom županijom i njezinom Razvojnom agencijom te Poljoprivrednom savjetodavnom službom, Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te suradnicima: Klaster "Posavina povrće” Slavonski Brod, Udruga voćara Brodsko-posavske županije "Slavonija voće”, Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) i Poljoprivredni institut Osijek.

Ovim projektom osnovan je Regionalni centar izvrsnosti u poljoprivredi koji je, u jednoj instituciji i pod jednim krovom, trebao okupljati regionalne i nacionalne stručnjake za istraživanje i razvoj te poslovnu potporu u poljoprivredi, kako bi povećali konkuretnost i produktivnost gospodarstva u Županiji.

U tu svrhu izgrađeni su i opremljeni laboratoriji, komore, učionice i  plastenici za proizvodnju sadnica iz bezvirusnog sadnog materijala, a poduzetnici su trebali dobivati svu pomoć koja im je potrebna, kako bi razvili i unaprijedili vlastito poslovanje u poljoprivredi.

Projekt je financiran sredstvima iz proračunske linije: IPA 2007 HR 16 I PO 001 OP za regionalnu konkurentnost 2007-2009 za pomoć Zajednice u okviru IPA komponente Regionalni razvoj u Hrvatskoj te sredstvima iz proračuna Brodsko-posavske županije. Trajao je 21 mjesec, a vrijednost projekta je bila 1.479.587,33 Eura od čega je 998.701,28 EUR osigurano sredstvima EU. (Izvor: CTR)

Rezultati projekta su trebali biti:

1. Izgrađeni i opremljeni objekti u kojima bi Centar mogao obavljati svoje funkcije proizvodnje sadnog materijala, istraživanja i razvoja te pružanja edukacijske i savjetodavne potpore poduzetnicima u poljoprivredi;

2. Razvijen model edukativne i savjetodavne potpore obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i malim i srednjim poduzetnicima u Centru;

3. Izgrađeni ljudski kapaciteti i razvijena strategija Centra, na način da predstavlja održivu multipartnersku poslovnu i tehnološku potpornu;

4. Promocija Centra među poljoprivrednim proizvođačima u Brodsko posavskoj županiji te akademskoj i stručnoj javnosti u Hrvatskoj, kao središnja institucija za biotehnološka istraživanja i potporu poljoprivrednoj proizvodnji u Slavoniji.

Ciljane skupine:

Poljoprivredni proizvođači - kojima je trebala biti osigurana besplatna edukacija i savjetovanje u području agrotehnologije i razvoja poduzetničkih znanja i vještina - trebali su biti ciljna skupina kako bi uspješno proizvodili visoko profitabilne kulture, uveli bezvirusni materijal u proizvodnju te primjenjivali principe inovativne dinamičke proizvodnje.

Fotografija Sandre Primorac.

 Anamarija Botica, mag.ing.agr, direktorica Regionalnog centra za biotehnološka istraživanja i razvoj (službena fotografija)

Mali ljudi u velikom projektu, ili? 

Izvješća samog Centra, kojeg On svake godine dostavlja svome (su)osnivaču, Županijskoj upravi i skupštini, kako bi opravdao utrošena sredstva od kojih primarno živi, vidljivo je da 'Projekt', od njegova osnutka, živi u uvjetima sličnim onima koje ima nedonošče u inkubatoru.

'Ustrojbene jedinice Centra' su: Uprava Centra koja ima nepoznat broj zaposlenih; Odjel za biljnu proizvodnju ima dvoje zaposlenih; Odjel za razvoj i istraživanja nema zaposlenih dok za Odjel za edukaciju, Odjel za savjetovanje, Odjel općih, pravnih i računovodstvenih nije poznat broj zaposlenih. Nije poznat jer službenih podataka o zaposlenima u Izvješćima nema.

Račun dobiti i gubitka za 2017. godinu pokazuje kako je Centar imao Ukupan prihod od 1,3 milijuna kuna, od čega su potpore iz Županije iznosile 705 tisuća kuna. 

U 2016. godini Centar je imao Ukupan prihod od 934 tisuće kuna, od čega su potpore iz Županije iznosile 592 tisuće kuna.

Tijekom 2015. godine imali su Ukupan prihod od 1,1 milijun kuna, od čega su potpore iz Županije iznosile 805 tisuća kuna.

Izvješće za 2014. godinu pokazuje kako je Centar imao Ukupan prihod od 505 tisuća, od čega su potpore iz Županije iznosile 453 tisuće kuna.

Ako projekt ne uspije, niti njegova tvorca nije moguće uspješnim zvati

U studenom 2013. godine, kad je Prskalo Projekt završio i predao ga na upravljanje Županiji, a ministar Tihomir Jakovina i župan Danijel Marušić presjekli vrpcu u tu čast, upitali smo profesora zbog čega je to učinio? 

- Županija je, kao osnivač naše Škole, odlučila u svoje ruke preuzeti Centar i upravljati njegovom sudbinom. Za početak, dok Centar ne ojača i ne stane na vlastite noge, to nije ni loše. - otprilike tako , kazao je za SBplus Vlado Prskalo.

Na naše pitanje: A što ako Centar, dok njime budu opravljali županijska politika i birokracija, ne postane profitabilan, odnosno samoodrživ - ako ne bude u funkciji kako je to predviđeno projektom - što ćete u tom slučaju poduzeti? Prskalo nam je kazao kako bi bilo dobro da, u tom slučaju, Centar bude vraćen Školi, a da će ona znati kako ga staviti u profitabilnu funkciju.

Petogodišnja Izvješća, iz kojih je vidljiv način življenja Centra, pokazuju kako je projekt propao. Pokazuju kako je to ovdašnji mali 'Obrovac'. Dakako, ako je jedinica mjere njegove učinkovitosti korist od glavnog posla (hrv. core business).

Međutim, ako je jedinica mjere uspješnosti Centra bila uhljebljenje politički podobnih kadrova i njihovo osposobljavanje za državničke i slične poslove, a ne zapošljavanje znanstvenika te njihov rad sa 'seljacima i đacima', onda je Centar vrlo uspješan. Naime, on proizvodi sve, samo ne ono što bi proizvoditi trebao: 'pametne đake i seljake'. Čak je u njemu i medijski cenzor uspio propupati.

Nakon pet godina, od Vlade Prskala  tražili smo neka komentira trenutno stanje u Centru. Evo što nam je, između ostalog, kazao: "Centar treba vratiti na upravljanje i vođenje vlasniku, a to je škola. Zaposlene djelatnike Centra treba zbrinuti u školi. Vlasnik projekta, Srednja Škola Matija A .Reljković je sve obaveze prema EU izvršila redovno i uspješno te sad nema nikakve zapreke da škola i Županija, kvalitetno, samostalno i uspješno vode projekt te imaju korist od njega.

Direktorici Centra, Anamariji Botici, mag.ing.agr, ispričavamo se jer smo zaista pogriješili. Dakako, ne zbog fotografije kojom smo onomad ilustrirali članak, nego zbog toga što smo time njih, Centar, "predstavili u krivom kontekstu". Naime, Biotehnološki centar... stvarno nema nikakve veze s "Regionalnom kompetentnosti" iz svoje oblasti, niti je ikakva škola, pogotovo ne ona koja bi imala veze s obrazovanjem đaka i seljaka. 

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 26.7.2018. | 15:18

1

Prihod mu je 700 kuna po učeniku...a hvalimo se uspješnim centrom. Koliko se pojedinaca, koji su završili školu, koristi znanjem u svojoj djelatnosti, koje su stekli u toj školi?
Stipe

Stipe

Komentirano: 26.7.2018. | 11:52

2

E dok je taj stručnjak vodio Centar, on je bio naša dika. Šteta što ode u sabor.
netko_sb

netko_sb

Komentirano: 26.7.2018. | 7:51

3

Centar je baza za mlade naraštaje HDZ-a, veliki političar Marko Šimić je do odlaska u Sabor bio direktor ili ravnatelj centra. Ima nekoliko uhljebničkih HDZ-ovih tvrtki u BPŽ, bivši CTR, Luka Brod, Regionalni centar Šagulje. Smiju nam se u facu, a mi glupi to bola. Tako nam i treba
12345

12345

Komentirano: 26.7.2018. | 1:16

4

Reci Jerko da je to privatna prćija Hdz-a gdje preko direktorske fotelje ideš u saborsku, dok se Prskalo kune da neće politiku u svoju butigu.. ili to ne treba reći jer to svi znamo...

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

Iz brodskog Općinskog suda

Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

8.12.2018. | 0:01
Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

Treba li svijet znati detalje

Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

6.12.2018. | 8:40
Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

Drugi slučaj u 2018. godini

Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

2.12.2018. | 11:00
Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

Kapitalni projekt od 23 milijuna kuna

Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

18.11.2018. | 23:30
Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

Grad Slavonski Brod

Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

13.11.2018. | 23:30
Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti 'vakat' tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika. N
Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti karijeru tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

Moramo li svugdje biti neefikasni?

Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

12.11.2018. | 0:01
"Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i s drugim ovdašnjim razvojnim agencijama ...
"Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i sa druge dvije ovdašnje razvojne agencije ...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

Izbor ravnatelja je politička rutina

Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

4.11.2018. | 0:01
Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

Zagreb nas pljačka, a nema tko vrisnuti

Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

30.10.2018. | 0:01
Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

Hlao

Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

28.10.2018. | 14:00
Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

Bit će 'capo dei capi'

Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

23.10.2018. | 22:10
Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

Marina Opačak Bilić

Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

23.10.2018. | 0:01
Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kriminalac' - jer voli svoju domovinu

'Nečovjek' - jer je Bosanac

'Kriminalac' - jer voli svoju domovinu

21.10.2018. | 17:00
Jedina ispravna politika u Bosni i Hercegovini je ona koja zastupa cjelovitu zemlju, teritorijalno i sadržajno demokratski ustrojenu državu Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih koji u njoj žive. Sve politike suprotne toj odraz su egoizma nacionalističkih elita, vidljiv u njihovim dru
Jedina ispravna politika u Bosni i Hercegovini je ona koja zastupa cjelovitu zemlju, teritorijalno i sadržajno demokratski ustrojenu državu Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih koji u njoj žive. Sve politike suprotne toj odraz su egoizma nacionalističkih elita, vidljiv u njihovim dru
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo kojim je medijima i koliko Duspara platio usluge

Ekskluzivno i cjelovito

Donosimo kojim je medijima i koliko Duspara platio usluge

20.10.2018. | 16:30
Podržavamo Dusparu kad se sa suradnicima trudi njihove ideje, projekte i programe afirmirati putem učinkovitih, a ne podobnih medija. Naime, svaki prosječno pametan lider zna kako niti besplatne medijske usluge nisu od koristi - ako su formalno nedovoljno profesionalne, a sadržaj
Nemamo ništa protiv kad Duspara sa suradnicima trudi se ideje, projekte i programe afirmirati putem učinkovitih, a ne podobnih medija. Naime, svaki prosječno pametan lider zna kako mu ni besplatne medijske usluge ne koriste - ako su diletantski rađene i/ili zanemarivo konzumirane
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako vam mogu pomoći - reče i pogleda me ravno u oči

Iz jedne brodske trgovine

Kako vam mogu pomoći - reče i pogleda me ravno u oči

16.10.2018. | 0:01
Procijenivši valjda kako se ne šalim, nego njezin posao ozbiljno doživljavam, gospođa Zvjezdana me upita: - Koliko novaca namjeravate izdati u te svrhe?
Procijenivši valjda kako se ne šalim, nego njezin posao ozbiljno doživljavam, gospođa Zvjezdana me upita: - Koliko novaca namjeravate izdati u te svrhe?
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovdje su politička borba i nadjebavanje sve pojeli'

Što je gore - stanje ili njegov opis?

'Ovdje su politička borba i nadjebavanje sve pojeli'

13.10.2018. | 13:10
Zbog toga što komotni, a ponekad i egoistični, obrazovani, pametni i pošteni ljudi s idejama ne uključuju se u poticanje unapređenja odnosa u društvu i zajednici, nedoraslima prepuštaju tako odgovoran prostor za njihovo (i) "nadjebavanje".
Zbog toga što komotni, a ponekad i egoistični, obrazovani, pametni i pošteni ljudi s idejama ne uključuju se u poticanje unapređenja odnosa u društvu i zajednici, nedoraslima prepuštaju tako odgovoran prostor za njihovo (i) "nadjebavanje".

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.