Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
26.7.2018. u 0:01
Prikaza: 2888

Brodsko posavski 'Obrovac'

Promašeno ulaganje u projekt, ljude koji ga vode, ili oboje?

root : Promašeno ulaganje u projekt, ljude koji ga vode, ili oboje?Anamarija Botica, mag.ing.agr, direktorica Regionalnog centra za biotehnološka istraživanja i razvoj(Foto: Biotehnološki centar/službena fotografija)

Ispričavamo se jer smo pogriješili predstavljajući Centar "u krivom kontekstu". Naime, ta firma zaista nema nikakve veze s "Regionalnom kompetentnosti" iz svoje oblasti, niti je ikakva škola, pogotovo ne ona koja bi imala veze s obrazovanjem đaka i seljaka.

KAO medij za kojeg okruženje drži da utječe na stvaranje javnog mnijenja, svakodnevno, dobivamo razne primjedbe, prijedloge, sugestije i, dakako, prosvjede. Jedan od primjera, integralno, objavljujemo u nastavku.
Poštovani,
Javljam se u vezi objavljenog članka na vašim internet stranicama 24. srpnja 2018. godine, pod naslovom "Projekti i istraživanje konačno u fokusu strukovnih škola".
Fotografije objavljene u navedenom članku pripadaju Regionalnom centru za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije d.o.o., te nemaju nikakve veze sa sadržajem članka.
Stoga Vas molim da uklonite sporne fotografije kako ne biste svojim objavljenim slikama slali pogrešnu poruku javnosti, budući da Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije d.o.o. nije "strukovna škola", niti ima veze s projektom osim činjenice da smo trebali biti Partner srednjoj poljoprivrednoj školi Matija Antun Reljković u projektu "Regionalni centar kompetentnosti", što na kraju nije odobreno.
Nadam se da ćete prihvatiti naš prigovor na obostrano zadovoljstvo, Vas novinara koji trebate objavljivati potpune i istinite informacije i nas kao Centra kojeg ne želimo da predstavljate u krivom kontekstu.
Unaprijed se zahvaljujem.
Srdačan pozdrav,
Anamarija Botica, mag.ing.agr, Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije d.o.o.

Primjedba, zbog koje nam je pisala direktorica Centra, Botica, nije utemeljena niti na etici struke (jer smo ispod fotografije naveli kako je u pitanju 'ilustracija' i, dakako, potpisali autora) niti na nekom od hrvatskih zakona. Zbog toga, trebala je dobiti status irelevantnog zanovijetala ("Babe koja se češlja dok selo gori") da nije bilo argumenata kojima je direktorica dokazivala kako tim fotografijama nismo smjeli ilustrirati naš članak.

Prvi argument je glasio: "Ne želimo da nas predstavljate u krivom kontekstu", a drugi kako: "Centar nije 'strukovna škola' niti ima ikakve veze s projektom".

Zbog toga, odlučili smo istražiti: prvo, jesmo li zaista Regionalni centar za biotehnološka istraživanja "predstavili u krivom kontekstu" kad smo ga dovodili u vezu s projektom "Regionalni centar kompetentnosti" ilustracijom koja je trebala predstavljati ovdašnju pamet iz te oblasti i drugo, je li točno da Regionalni centar… nema nikakve veze s njegovim 'ocem i majkom' - Srednjom poljoprivrednom školom Matija Antun Reljković? Dakle, edukacijom mladih đaka i takvih poljoprivrednika.

 Fotografija Sandre Primorac.

Idejni tvorac i osnivač Centra, Vlado Prskalo  (Foto. B. Stipić / SBplus)

Velik projekt za male ljude, ili?

Projekt Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije osmislio je i realizirao ravnatelj Srednje škole Matije Antuna Reljkovića, Vlado Prskalo, s partnerima: Brodsko-posavskom županijom i njezinom Razvojnom agencijom te Poljoprivrednom savjetodavnom službom, Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te suradnicima: Klaster "Posavina povrće” Slavonski Brod, Udruga voćara Brodsko-posavske županije "Slavonija voće”, Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) i Poljoprivredni institut Osijek.

Ovim projektom osnovan je Regionalni centar izvrsnosti u poljoprivredi koji je, u jednoj instituciji i pod jednim krovom, trebao okupljati regionalne i nacionalne stručnjake za istraživanje i razvoj te poslovnu potporu u poljoprivredi, kako bi povećali konkuretnost i produktivnost gospodarstva u Županiji.

U tu svrhu izgrađeni su i opremljeni laboratoriji, komore, učionice i  plastenici za proizvodnju sadnica iz bezvirusnog sadnog materijala, a poduzetnici su trebali dobivati svu pomoć koja im je potrebna, kako bi razvili i unaprijedili vlastito poslovanje u poljoprivredi.

Projekt je financiran sredstvima iz proračunske linije: IPA 2007 HR 16 I PO 001 OP za regionalnu konkurentnost 2007-2009 za pomoć Zajednice u okviru IPA komponente Regionalni razvoj u Hrvatskoj te sredstvima iz proračuna Brodsko-posavske županije. Trajao je 21 mjesec, a vrijednost projekta je bila 1.479.587,33 Eura od čega je 998.701,28 EUR osigurano sredstvima EU. (Izvor: CTR)

Rezultati projekta su trebali biti:

1. Izgrađeni i opremljeni objekti u kojima bi Centar mogao obavljati svoje funkcije proizvodnje sadnog materijala, istraživanja i razvoja te pružanja edukacijske i savjetodavne potpore poduzetnicima u poljoprivredi;

2. Razvijen model edukativne i savjetodavne potpore obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i malim i srednjim poduzetnicima u Centru;

3. Izgrađeni ljudski kapaciteti i razvijena strategija Centra, na način da predstavlja održivu multipartnersku poslovnu i tehnološku potpornu;

4. Promocija Centra među poljoprivrednim proizvođačima u Brodsko posavskoj županiji te akademskoj i stručnoj javnosti u Hrvatskoj, kao središnja institucija za biotehnološka istraživanja i potporu poljoprivrednoj proizvodnji u Slavoniji.

Ciljane skupine:

Poljoprivredni proizvođači - kojima je trebala biti osigurana besplatna edukacija i savjetovanje u području agrotehnologije i razvoja poduzetničkih znanja i vještina - trebali su biti ciljna skupina kako bi uspješno proizvodili visoko profitabilne kulture, uveli bezvirusni materijal u proizvodnju te primjenjivali principe inovativne dinamičke proizvodnje.

Fotografija Sandre Primorac.

 Anamarija Botica, mag.ing.agr, direktorica Regionalnog centra za biotehnološka istraživanja i razvoj (službena fotografija)

Mali ljudi u velikom projektu, ili? 

Izvješća samog Centra, kojeg On svake godine dostavlja svome (su)osnivaču, Županijskoj upravi i skupštini, kako bi opravdao utrošena sredstva od kojih primarno živi, vidljivo je da 'Projekt', od njegova osnutka, živi u uvjetima sličnim onima koje ima nedonošče u inkubatoru.

'Ustrojbene jedinice Centra' su: Uprava Centra koja ima nepoznat broj zaposlenih; Odjel za biljnu proizvodnju ima dvoje zaposlenih; Odjel za razvoj i istraživanja nema zaposlenih dok za Odjel za edukaciju, Odjel za savjetovanje, Odjel općih, pravnih i računovodstvenih nije poznat broj zaposlenih. Nije poznat jer službenih podataka o zaposlenima u Izvješćima nema.

Račun dobiti i gubitka za 2017. godinu pokazuje kako je Centar imao Ukupan prihod od 1,3 milijuna kuna, od čega su potpore iz Županije iznosile 705 tisuća kuna. 

U 2016. godini Centar je imao Ukupan prihod od 934 tisuće kuna, od čega su potpore iz Županije iznosile 592 tisuće kuna.

Tijekom 2015. godine imali su Ukupan prihod od 1,1 milijun kuna, od čega su potpore iz Županije iznosile 805 tisuća kuna.

Izvješće za 2014. godinu pokazuje kako je Centar imao Ukupan prihod od 505 tisuća, od čega su potpore iz Županije iznosile 453 tisuće kuna.

Ako projekt ne uspije, niti njegova tvorca nije moguće uspješnim zvati

U studenom 2013. godine, kad je Prskalo Projekt završio i predao ga na upravljanje Županiji, a ministar Tihomir Jakovina i župan Danijel Marušić presjekli vrpcu u tu čast, upitali smo profesora zbog čega je to učinio? 

- Županija je, kao osnivač naše Škole, odlučila u svoje ruke preuzeti Centar i upravljati njegovom sudbinom. Za početak, dok Centar ne ojača i ne stane na vlastite noge, to nije ni loše. - otprilike tako , kazao je za SBplus Vlado Prskalo.

Na naše pitanje: A što ako Centar, dok njime budu opravljali županijska politika i birokracija, ne postane profitabilan, odnosno samoodrživ - ako ne bude u funkciji kako je to predviđeno projektom - što ćete u tom slučaju poduzeti? Prskalo nam je kazao kako bi bilo dobro da, u tom slučaju, Centar bude vraćen Školi, a da će ona znati kako ga staviti u profitabilnu funkciju.

Petogodišnja Izvješća, iz kojih je vidljiv način življenja Centra, pokazuju kako je projekt propao. Pokazuju kako je to ovdašnji mali 'Obrovac'. Dakako, ako je jedinica mjere njegove učinkovitosti korist od glavnog posla (hrv. core business).

Međutim, ako je jedinica mjere uspješnosti Centra bila uhljebljenje politički podobnih kadrova i njihovo osposobljavanje za državničke i slične poslove, a ne zapošljavanje znanstvenika te njihov rad sa 'seljacima i đacima', onda je Centar vrlo uspješan. Naime, on proizvodi sve, samo ne ono što bi proizvoditi trebao: 'pametne đake i seljake'. Čak je u njemu i medijski cenzor uspio propupati.

Nakon pet godina, od Vlade Prskala  tražili smo neka komentira trenutno stanje u Centru. Evo što nam je, između ostalog, kazao: "Centar treba vratiti na upravljanje i vođenje vlasniku, a to je škola. Zaposlene djelatnike Centra treba zbrinuti u školi. Vlasnik projekta, Srednja Škola Matija A .Reljković je sve obaveze prema EU izvršila redovno i uspješno te sad nema nikakve zapreke da škola i Županija, kvalitetno, samostalno i uspješno vode projekt te imaju korist od njega.

Direktorici Centra, Anamariji Botici, mag.ing.agr, ispričavamo se jer smo zaista pogriješili. Dakako, ne zbog fotografije kojom smo onomad ilustrirali članak, nego zbog toga što smo time njih, Centar, "predstavili u krivom kontekstu". Naime, Biotehnološki centar... stvarno nema nikakve veze s "Regionalnom kompetentnosti" iz svoje oblasti, niti je ikakva škola, pogotovo ne ona koja bi imala veze s obrazovanjem đaka i seljaka. 

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 26.7.2018. | 15:18

1

Prihod mu je 700 kuna po učeniku...a hvalimo se uspješnim centrom. Koliko se pojedinaca, koji su završili školu, koristi znanjem u svojoj djelatnosti, koje su stekli u toj školi?
Stipe

Stipe

Komentirano: 26.7.2018. | 11:52

2

E dok je taj stručnjak vodio Centar, on je bio naša dika. Šteta što ode u sabor.
netko_sb

netko_sb

Komentirano: 26.7.2018. | 7:51

3

Centar je baza za mlade naraštaje HDZ-a, veliki političar Marko Šimić je do odlaska u Sabor bio direktor ili ravnatelj centra. Ima nekoliko uhljebničkih HDZ-ovih tvrtki u BPŽ, bivši CTR, Luka Brod, Regionalni centar Šagulje. Smiju nam se u facu, a mi glupi to bola. Tako nam i treba
12345

12345

Komentirano: 26.7.2018. | 1:16

4

Reci Jerko da je to privatna prćija Hdz-a gdje preko direktorske fotelje ideš u saborsku, dok se Prskalo kune da neće politiku u svoju butigu.. ili to ne treba reći jer to svi znamo...

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako vam mogu pomoći - reče i pogleda me ravno u oči

Iz jedne brodske trgovine

Kako vam mogu pomoći - reče i pogleda me ravno u oči

16.10.2018. | 0:01
Procijenivši valjda kako se ne šalim, nego njezin posao ozbiljno doživljavam, gospođa Zvjezdana me upita: - Koliko novaca namjeravate izdati u te svrhe?
Procijenivši valjda kako se ne šalim, nego njezin posao ozbiljno doživljavam, gospođa Zvjezdana me upita: - Koliko novaca namjeravate izdati u te svrhe?
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovdje su politička borba i nadjebavanje sve pojeli'

Što je gore - stanje ili njegov opis?

'Ovdje su politička borba i nadjebavanje sve pojeli'

13.10.2018. | 13:10
Zbog toga što komotni, a ponekad i egoistični, obrazovani, pametni i pošteni ljudi s idejama ne uključuju se u poticanje unapređenja odnosa u društvu i zajednici, nedoraslima prepuštaju tako odgovoran prostor za njihovo (i) "nadjebavanje".
Zbog toga što komotni, a ponekad i egoistični, obrazovani, pametni i pošteni ljudi s idejama ne uključuju se u poticanje unapređenja odnosa u društvu i zajednici, nedoraslima prepuštaju tako odgovoran prostor za njihovo (i) "nadjebavanje".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rusi odbacili ucjene generala Čermaka i Hrvatske države

U društvu Kolinde Grabar Kitarović

Rusi odbacili ucjene generala Čermaka i Hrvatske države

10.10.2018. | 22:45
Nakon ove ruske zapovjedi (командe), bit će interesantno pratiti razvoj događaja u igri 'malog lije' i 'velikog medvjeda' ako, poslije današnjeg sastanka, Čermak ne odluči prodati plinski biznis jer, izgleda, neće biti ekstraprofita u količini koja bi zadovoljila tog poznatog hrv
Nakon ove ruske zapovjedi (командe), bit će interesantno pratiti razvoj događaja u igri 'malog lije' i 'velikog medvjeda' ako, poslije današnjeg sastanka, Čermak ne odluči prodati plinski biznis jer, izgleda, neće biti ekstraprofita u količini koja bi zadovoljila tog poznatog hrv
SBplus.hr, Slavonski Brod : Govori kako bi nam trebalo biti, a ne zašto tako nije

Hrvatska predsjednica u Slav. Brodu

Govori kako bi nam trebalo biti, a ne zašto tako nije

10.10.2018. | 0:01
Ako nemate ideju te ako godinama niste učinkoviti u realiziranju deklariranog, što je vaša uloga u zajednici i društvu, ako nije prosipanje demagoških floskula na alibi sastancima i međusobno fotografiranje na politikantskim performansima (hrv. photo session).
Ako nemate ideju te ako godinama niste učinkoviti u realiziranju nominiranog, što je vaša uloga u zajednici i društvu, ako nije prosipanje demagoških floskula na alibi sastancima i međusobno fotografiranja na politikantskim performansima (hrv. photo session).
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potiču procesuiranje tek srpskih zločinaca, ili svih?

Penava i dr. 13. listopada u Vukovar

Potiču procesuiranje tek srpskih zločinaca, ili svih?

2.10.2018. | 0:01
Dobio sam više informacija da je to "tabu tema" o kojoj se ne smije govoriti i da iza njihova ubojstva stoje osobe iz kruga "hrvatskih kadrova", a ne četnički agresori.
Dobio sam više informacija da je to "tabu tema" o kojoj se ne smije govoriti i da iza njihova ubojstva stoje osobe iz kruga "hrvatskih kadrova", a ne četnički agresori.
SBplus.hr, Slavonski Brod :  Kad crveni crne košulje obuku

U ratu mali miševi u miru velike ustaše

Kad crveni crne košulje obuku

1.10.2018. | 0:01
I, dok veliki ratnici slave mir, najčešće njihove vodonoše, pod krinkom komemoriranja žrtava, veličaju sam rat. Pritom, dakako, najčešće izbjegavaju govoriti o svojim (ne)slavnim djelima u njemu.
I, dok veliki ratnici slave mir, najčešće njihove vodonoše, pod krinkom komemoriranja žrtava, veličaju sam rat. Pritom, dakako, najčešće izbjegavaju govoriti o svojim (ne)slavnim djelima u njemu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krmak

'Mačo muškarac', 'mačo maca' ili

Krmak

27.9.2018. | 0:01
Bilo je vrlo ružno. Došla sam po sok i u tom trenutku čula kako vijećnik Boro Grubišić, nagnut preko stola, u pola glasa, kolegici Nikolini govori: 'M'rš u kancelariju, tko si ti da ja s tobom razgovaram'.
Bilo je vrlo ružno. Došla sam po sok i u tom trenutku čula kako vijećnik Boro Grubišić, nagnut preko stola, u pola glasa, kolegici Nikolini govori: 'M'rš u kancelariju, tko si ti da ja s tobom razgovaram'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potiče li vijećnica HDZ-a Mirka Dusparu na kriminal?

U neznanju ili ...

Potiče li vijećnica HDZ-a Mirka Dusparu na kriminal?

26.9.2018. | 12:59
Vjerojatno, nikad joj ne bi palo na pamet kročiti političkim stopama koje smrde na tragove bivšeg joj stranačkog kolege (i) ovdašnjeg višedesetljetnog lidera HDZ-a, Zdravka Sočkovića. Koji smrde na tragove iz državnog odvjetništva protjeranog Stjepana Haramusteka, ili na tragove
Vjerojatno, nikad joj ne bi palo na pamet kročiti političkim stopama koje smrde na tragove bivšeg joj stranačkog kolege (i) ovdašnjeg višedesetljetnog lidera HDZ-a, Zdravka Sočkovića. Koji smrde na tragove iz državnog odvjetništva protjeranog Stjepana Haramusteka, ili na tragove
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko Sveučilište neće postojati samo na papiru

Pero Ćosić i ekipa drže:

Brodsko Sveučilište neće postojati samo na papiru

26.9.2018. | 0:02
Osječko Sveučilište, u funkciji babice tijekom porađanja brodskog Sveučilišta, pokušava što je moguće skuplje naplatiti svoje usluge.
Osječko Sveučilište, u funkciji babice tijekom porađanja brodskog Sveučilišta, pokušava što je moguće skuplje naplatiti svoje usluge.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jačanje nasilništva i širenje straha uz blagoslov policije

Kad institucije ne rade svoj posao

Jačanje nasilništva i širenje straha uz blagoslov policije

17.9.2018. | 0:01
Nije vrag da policija od gradonačelnika Mirka Duspare očekuje postavljanje protutenkovskih zapreka s nenaoružanim prometnim redarima uz njih, kako bi mogla biti organizirana provjera (hrv: check point) tko smije, a tko ne, proći tom ulicom.
Nije vrag da policija od gradonačelnika Mirka Duspare očekuje postavljanje protutenkovskih zapreka s nenaoružanim prometnim redarima uz njih, kako bi mogla biti organizirana provjera (hrv: check point) tko smije, a tko ne, proći tom ulicom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad episkop srpski ušutkuje srpskog episkopa

Incident bez presedana

Kad episkop srpski ušutkuje srpskog episkopa

12.9.2018. | 17:30
Nakon što je episkop (u mirovini) Jeftić počeo govoriti o "700 hiljada ubijenih Srba" u Jasenovcu, Jovan Ćulibrk je spontano uzviknuo: "Prekinite vladiko, nije ih bilo toliko…". Vjerojatno šokiran imperativnom upadicom kolege po struci i brata dakako, Jeftić je prekinuo govoriti
Nakon što je episkop (u mirovini) Jeftić počeo govoriti o "700 hiljada ubijenih Srba" u Jasenovcu, Jovan Ćulibrk je spontano uzviknuo: "Prekinite vladiko, nije ih bilo toliko…". Vjerojatno šokiran imperativnom upadicom kolege po struci i brata dakako, Jeftić je prekinuo govoriti
SBplus.hr, Slavonski Brod : Idućeg tjedna 'silna će borba da bude'

'Do istrage vaše ili naše'

Idućeg tjedna 'silna će borba da bude'

12.9.2018. | 0:01
Mada je ova događanja i morbidnima moguće zvati, zasigurno, ona će ostaviti dubok trag u redovima bivših, sadašnjih i budućih SDP-ovaca. Naime, ovih će dana 'glogov kolac' sigurno biti upotrijebljen - tko će pritom biti vampir, a tko njegov ubojica, ostaje vidjeti. U svakom ...
Mada je ova događanja i morbidnima moguće zvati, zasigurno, ona će ostaviti dubok trag u redovima bivših, sadašnjih i budućih SDP-ovaca. Naime, ovih će dana 'glogov kolac' sigurno biti upotrijebljen - tko će pritom biti vampir, a tko njegov ubojica, ostaje vidjeti. U svakom sluča
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li i brodski gradonačelnik Mirko Duspara ucijenjen?

(Ne)normalna tržišna pojava

Je li i brodski gradonačelnik Mirko Duspara ucijenjen?

8.9.2018. | 18:18
Kako je moguće da cijena građevinskih radova na objektima iste vrste i namjena, za dvije godine poraste za 92 posto, a za četiri godine čak 250 posto?
Kako je moguće da cijena građevinskih radova na objektima iste vrste i namjena, za dvije godine poraste za 92 posto, a za četiri godine čak 250 posto?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Davor Bernardić eliminirao 'četveročlanu bandu'

Besprijekorna procedura

Davor Bernardić eliminirao 'četveročlanu bandu'

5.9.2018. | 0:01
Više neće biti članovi Predsjedništva, a predloži li Predsjedništvo, Hajdaš Dončić i Zmajlović mogli bi otići s čelnih funkcija u svojim županijskim organizacijama, na koje su izabrani u lipnju.
Više neće biti članovi Predsjedništva, a predloži li Predsjedništvo, Hajdaš Dončić i Zmajlović mogli bi otići s čelnih funkcija u svojim županijskim organizacijama, na koje su izabrani u lipnju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Službe, otkud vam hrabrost da ovo tolerirate

POZNATA BRODSKA MULTIKULTURALNOST

Službe, otkud vam hrabrost da ovo tolerirate

2.9.2018. | 0:01
Da se kojim slučajem Slavonski Brod ne diči svojom 'multikulturalnosti', dakle, da se slučajno ne ponosi svojim egoistima, primitivcima, krkanima, iskompleksiranim snagatorima i drugim sinovima različitih tata i mama, na šetalištu uz Savu bilo bi moguće mirno šetati ili još mirni
Da se kojim slučajem Slavonski Brod ne diči svojom 'multikulturalnosti', dakle, da se slučajno ne ponosi svojim egoistima, primitivcima, krkanima, iskompleksiranim snagatorima i drugim sinovima različitih tata i mama, na šetalištu uz Savu bilo bi moguće mirno šetati ili još mirni

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.