Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
26.7.2018. u 0:01
Prikaza: 2703

Brodsko posavski 'Obrovac'

Promašeno ulaganje u projekt, ljude koji ga vode, ili oboje?

root : Promašeno ulaganje u projekt, ljude koji ga vode, ili oboje?Anamarija Botica, mag.ing.agr, direktorica Regionalnog centra za biotehnološka istraživanja i razvoj(Foto: Biotehnološki centar/službena fotografija)

Ispričavamo se jer smo pogriješili predstavljajući Centar "u krivom kontekstu". Naime, ta firma zaista nema nikakve veze s "Regionalnom kompetentnosti" iz svoje oblasti, niti je ikakva škola, pogotovo ne ona koja bi imala veze s obrazovanjem đaka i seljaka.

KAO medij za kojeg okruženje drži da utječe na stvaranje javnog mnijenja, svakodnevno, dobivamo razne primjedbe, prijedloge, sugestije i, dakako, prosvjede. Jedan od primjera, integralno, objavljujemo u nastavku.
Poštovani,
Javljam se u vezi objavljenog članka na vašim internet stranicama 24. srpnja 2018. godine, pod naslovom "Projekti i istraživanje konačno u fokusu strukovnih škola".
Fotografije objavljene u navedenom članku pripadaju Regionalnom centru za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije d.o.o., te nemaju nikakve veze sa sadržajem članka.
Stoga Vas molim da uklonite sporne fotografije kako ne biste svojim objavljenim slikama slali pogrešnu poruku javnosti, budući da Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije d.o.o. nije "strukovna škola", niti ima veze s projektom osim činjenice da smo trebali biti Partner srednjoj poljoprivrednoj školi Matija Antun Reljković u projektu "Regionalni centar kompetentnosti", što na kraju nije odobreno.
Nadam se da ćete prihvatiti naš prigovor na obostrano zadovoljstvo, Vas novinara koji trebate objavljivati potpune i istinite informacije i nas kao Centra kojeg ne želimo da predstavljate u krivom kontekstu.
Unaprijed se zahvaljujem.
Srdačan pozdrav,
Anamarija Botica, mag.ing.agr, Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije d.o.o.

Primjedba, zbog koje nam je pisala direktorica Centra, Botica, nije utemeljena niti na etici struke (jer smo ispod fotografije naveli kako je u pitanju 'ilustracija' i, dakako, potpisali autora) niti na nekom od hrvatskih zakona. Zbog toga, trebala je dobiti status irelevantnog zanovijetala ("Babe koja se češlja dok selo gori") da nije bilo argumenata kojima je direktorica dokazivala kako tim fotografijama nismo smjeli ilustrirati naš članak.

Prvi argument je glasio: "Ne želimo da nas predstavljate u krivom kontekstu", a drugi kako: "Centar nije 'strukovna škola' niti ima ikakve veze s projektom".

Zbog toga, odlučili smo istražiti: prvo, jesmo li zaista Regionalni centar za biotehnološka istraživanja "predstavili u krivom kontekstu" kad smo ga dovodili u vezu s projektom "Regionalni centar kompetentnosti" ilustracijom koja je trebala predstavljati ovdašnju pamet iz te oblasti i drugo, je li točno da Regionalni centar… nema nikakve veze s njegovim 'ocem i majkom' - Srednjom poljoprivrednom školom Matija Antun Reljković? Dakle, edukacijom mladih đaka i takvih poljoprivrednika.

 Fotografija Sandre Primorac.

Idejni tvorac i osnivač Centra, Vlado Prskalo  (Foto. B. Stipić / SBplus)

Velik projekt za male ljude, ili?

Projekt Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije osmislio je i realizirao ravnatelj Srednje škole Matije Antuna Reljkovića, Vlado Prskalo, s partnerima: Brodsko-posavskom županijom i njezinom Razvojnom agencijom te Poljoprivrednom savjetodavnom službom, Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te suradnicima: Klaster "Posavina povrće” Slavonski Brod, Udruga voćara Brodsko-posavske županije "Slavonija voće”, Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) i Poljoprivredni institut Osijek.

Ovim projektom osnovan je Regionalni centar izvrsnosti u poljoprivredi koji je, u jednoj instituciji i pod jednim krovom, trebao okupljati regionalne i nacionalne stručnjake za istraživanje i razvoj te poslovnu potporu u poljoprivredi, kako bi povećali konkuretnost i produktivnost gospodarstva u Županiji.

U tu svrhu izgrađeni su i opremljeni laboratoriji, komore, učionice i  plastenici za proizvodnju sadnica iz bezvirusnog sadnog materijala, a poduzetnici su trebali dobivati svu pomoć koja im je potrebna, kako bi razvili i unaprijedili vlastito poslovanje u poljoprivredi.

Projekt je financiran sredstvima iz proračunske linije: IPA 2007 HR 16 I PO 001 OP za regionalnu konkurentnost 2007-2009 za pomoć Zajednice u okviru IPA komponente Regionalni razvoj u Hrvatskoj te sredstvima iz proračuna Brodsko-posavske županije. Trajao je 21 mjesec, a vrijednost projekta je bila 1.479.587,33 Eura od čega je 998.701,28 EUR osigurano sredstvima EU. (Izvor: CTR)

Rezultati projekta su trebali biti:

1. Izgrađeni i opremljeni objekti u kojima bi Centar mogao obavljati svoje funkcije proizvodnje sadnog materijala, istraživanja i razvoja te pružanja edukacijske i savjetodavne potpore poduzetnicima u poljoprivredi;

2. Razvijen model edukativne i savjetodavne potpore obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i malim i srednjim poduzetnicima u Centru;

3. Izgrađeni ljudski kapaciteti i razvijena strategija Centra, na način da predstavlja održivu multipartnersku poslovnu i tehnološku potpornu;

4. Promocija Centra među poljoprivrednim proizvođačima u Brodsko posavskoj županiji te akademskoj i stručnoj javnosti u Hrvatskoj, kao središnja institucija za biotehnološka istraživanja i potporu poljoprivrednoj proizvodnji u Slavoniji.

Ciljane skupine:

Poljoprivredni proizvođači - kojima je trebala biti osigurana besplatna edukacija i savjetovanje u području agrotehnologije i razvoja poduzetničkih znanja i vještina - trebali su biti ciljna skupina kako bi uspješno proizvodili visoko profitabilne kulture, uveli bezvirusni materijal u proizvodnju te primjenjivali principe inovativne dinamičke proizvodnje.

Fotografija Sandre Primorac.

 Anamarija Botica, mag.ing.agr, direktorica Regionalnog centra za biotehnološka istraživanja i razvoj (službena fotografija)

Mali ljudi u velikom projektu, ili? 

Izvješća samog Centra, kojeg On svake godine dostavlja svome (su)osnivaču, Županijskoj upravi i skupštini, kako bi opravdao utrošena sredstva od kojih primarno živi, vidljivo je da 'Projekt', od njegova osnutka, živi u uvjetima sličnim onima koje ima nedonošče u inkubatoru.

'Ustrojbene jedinice Centra' su: Uprava Centra koja ima nepoznat broj zaposlenih; Odjel za biljnu proizvodnju ima dvoje zaposlenih; Odjel za razvoj i istraživanja nema zaposlenih dok za Odjel za edukaciju, Odjel za savjetovanje, Odjel općih, pravnih i računovodstvenih nije poznat broj zaposlenih. Nije poznat jer službenih podataka o zaposlenima u Izvješćima nema.

Račun dobiti i gubitka za 2017. godinu pokazuje kako je Centar imao Ukupan prihod od 1,3 milijuna kuna, od čega su potpore iz Županije iznosile 705 tisuća kuna. 

U 2016. godini Centar je imao Ukupan prihod od 934 tisuće kuna, od čega su potpore iz Županije iznosile 592 tisuće kuna.

Tijekom 2015. godine imali su Ukupan prihod od 1,1 milijun kuna, od čega su potpore iz Županije iznosile 805 tisuća kuna.

Izvješće za 2014. godinu pokazuje kako je Centar imao Ukupan prihod od 505 tisuća, od čega su potpore iz Županije iznosile 453 tisuće kuna.

Ako projekt ne uspije, niti njegova tvorca nije moguće uspješnim zvati

U studenom 2013. godine, kad je Prskalo Projekt završio i predao ga na upravljanje Županiji, a ministar Tihomir Jakovina i župan Danijel Marušić presjekli vrpcu u tu čast, upitali smo profesora zbog čega je to učinio? 

- Županija je, kao osnivač naše Škole, odlučila u svoje ruke preuzeti Centar i upravljati njegovom sudbinom. Za početak, dok Centar ne ojača i ne stane na vlastite noge, to nije ni loše. - otprilike tako , kazao je za SBplus Vlado Prskalo.

Na naše pitanje: A što ako Centar, dok njime budu opravljali županijska politika i birokracija, ne postane profitabilan, odnosno samoodrživ - ako ne bude u funkciji kako je to predviđeno projektom - što ćete u tom slučaju poduzeti? Prskalo nam je kazao kako bi bilo dobro da, u tom slučaju, Centar bude vraćen Školi, a da će ona znati kako ga staviti u profitabilnu funkciju.

Petogodišnja Izvješća, iz kojih je vidljiv način življenja Centra, pokazuju kako je projekt propao. Pokazuju kako je to ovdašnji mali 'Obrovac'. Dakako, ako je jedinica mjere njegove učinkovitosti korist od glavnog posla (hrv. core business).

Međutim, ako je jedinica mjere uspješnosti Centra bila uhljebljenje politički podobnih kadrova i njihovo osposobljavanje za državničke i slične poslove, a ne zapošljavanje znanstvenika te njihov rad sa 'seljacima i đacima', onda je Centar vrlo uspješan. Naime, on proizvodi sve, samo ne ono što bi proizvoditi trebao: 'pametne đake i seljake'. Čak je u njemu i medijski cenzor uspio propupati.

Nakon pet godina, od Vlade Prskala  tražili smo neka komentira trenutno stanje u Centru. Evo što nam je, između ostalog, kazao: "Centar treba vratiti na upravljanje i vođenje vlasniku, a to je škola. Zaposlene djelatnike Centra treba zbrinuti u školi. Vlasnik projekta, Srednja Škola Matija A .Reljković je sve obaveze prema EU izvršila redovno i uspješno te sad nema nikakve zapreke da škola i Županija, kvalitetno, samostalno i uspješno vode projekt te imaju korist od njega.

Direktorici Centra, Anamariji Botici, mag.ing.agr, ispričavamo se jer smo zaista pogriješili. Dakako, ne zbog fotografije kojom smo onomad ilustrirali članak, nego zbog toga što smo time njih, Centar, "predstavili u krivom kontekstu". Naime, Biotehnološki centar... stvarno nema nikakve veze s "Regionalnom kompetentnosti" iz svoje oblasti, niti je ikakva škola, pogotovo ne ona koja bi imala veze s obrazovanjem đaka i seljaka. 

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 26.7.2018. | 15:18

1

Prihod mu je 700 kuna po učeniku...a hvalimo se uspješnim centrom. Koliko se pojedinaca, koji su završili školu, koristi znanjem u svojoj djelatnosti, koje su stekli u toj školi?
Stipe

Stipe

Komentirano: 26.7.2018. | 11:52

2

E dok je taj stručnjak vodio Centar, on je bio naša dika. Šteta što ode u sabor.
netko_sb

netko_sb

Komentirano: 26.7.2018. | 7:51

3

Centar je baza za mlade naraštaje HDZ-a, veliki političar Marko Šimić je do odlaska u Sabor bio direktor ili ravnatelj centra. Ima nekoliko uhljebničkih HDZ-ovih tvrtki u BPŽ, bivši CTR, Luka Brod, Regionalni centar Šagulje. Smiju nam se u facu, a mi glupi to bola. Tako nam i treba
12345

12345

Komentirano: 26.7.2018. | 1:16

4

Reci Jerko da je to privatna prćija Hdz-a gdje preko direktorske fotelje ideš u saborsku, dok se Prskalo kune da neće politiku u svoju butigu.. ili to ne treba reći jer to svi znamo...

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : I sin bi tata

Vidjela žaba...

I sin bi tata

9.8.2018. | 17:20
Mada fotografija govori više od tisuću riječi, istaknut ću ih tek par za koje držim kako bi mogle biti pokazatelj nekih od karakteristika ovog nametljivca bez respekta.
Mada fotografija govori više od tisuću riječi, istaknut ću ih tek par za koje držim kako bi mogle biti pokazatelj nekih od karakteristika ovog nametljivca bez respekta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U slavu šovinizma, a ne hrvatskog naroda i njegove države

Još jednom monumentalno

U slavu šovinizma, a ne hrvatskog naroda i njegove države

6.8.2018. | 12:30
Hrvatsku smo stvorili mi - patriote i dragovoljci Domovinskog rata - na čelu s Franjom Tuđmanom, unatoč činjenici da ste nas, umalo, u tome spriječili vi 'Košići' i 'Thompsoni' svojim pozivanjem na Antu Pavelića i njegov ratni poklič: 'Za dom spremni!'.
Hrvatsku smo stvorili mi - patriote i dragovoljci Domovinskog rata - unatoč činjenici da ste nas, umalo, u tome spriječili vi 'Košići' i 'Thompsoni' svojim klicanjem 'Za dom spremni!' dok ste nas kroz dizajnirane Ray-Ban naočale, s brojnih ugostiteljskih terasa, gledali kako (i)
SBplus.hr, Slavonski Brod : Časne ljude ovjekovječili i nečasnim sjenama

Lijepi kej i ružne uspomene budi(o)

Časne ljude ovjekovječili i nečasnim sjenama

3.8.2018. | 17:40
Oni koji ratove pokreću, u pravilu, u njima ne sudjeluju kao ratnici nego kao profiteri.
Oni koji ratove pokreću, u pravilu, u njima ne sudjeluju kao ratnici nego kao profiteri.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad je potpuno odgovoran za stanje 'spornih' površina

Uprava tvrdi jedno, a građani drugo

Grad je potpuno odgovoran za stanje 'spornih' površina

1.8.2018. | 22:00
Vjerojatno svjesni tog propusta - kao i mnogih drugih nelogičnosti u državi - gradskim upravama od 1990. do danas nije padalo na pamet parkirna mjesta između nebodera dati u koncesiju te parkiranje naplaćivati - mada su u vlasništvu Grada.
Vjerojatno svjesni tog propusta - kao i mnogih drugih nelogičnosti u državi - gradskim upravama od 1990. do danas nije padalo na pamet parkirna mjesta između nebodera dati u koncesiju te parkiranje naplaćivati - mada su u vlasništvu Grada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Partijski Egopučisti dvije godine rade u korist HDZ-a

'Peta kolona'

Partijski Egopučisti dvije godine rade u korist HDZ-a

1.8.2018. | 0:01
Svima je jasno kako se unutarstranačka borba ne vodi oko sadržaja partijskih politika, nego oko sinekura koje Partija osigurava.
Svima je jasno kako se unutarstranačka borba ne vodi oko sadržaja partijskih politika, nego oko sinekura koje Partija osigurava.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U tom brodskom restoranu sve se promijenilo - osim hrane

Zagorjeli grah je dobar tek u braku

U tom brodskom restoranu sve se promijenilo - osim hrane

27.7.2018. | 22:30
Ni sanjati nisam mogao kako ću se osjećati nakon jedne posjete zubaru, jer sam prihvatio savjet prijatelja da ručam kod Oroza gdje, reče mi, između ostalog, poslužuju čobanac, grah, fiš...
Ni sanjati nisam mogao kako ću se osjećati nakon jedne posjete zubaru, jer sam prihvatio savjet prijatelja da ručam kod Oroza gdje, reče mi, između ostalog, poslužuju čobanac, grah, fiš...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko, kad, gdje, kako i zašto je zatrovao vodu?

Državno odvjetništvo nije utvrdilo

Tko, kad, gdje, kako i zašto je zatrovao vodu?

22.7.2018. | 0:01
U slučaju da Državno odvjetništvo ne utvrdi tko, kad, gdje, kako i zašto je kontaminirao uzorke pitke vode te javnost ne uvjeri u vjerodostojnost tih kriminalističkih nalaza, ono samo, Županijsko državno odvjetništvo, mora biti podvrgnuto istrazi što je tome uzrok: nesposobnost
U slučaju da Državno odvjetništvo ne utvrdi tko, kad, gdje, kako i zašto je kontaminirao uzorke pitke vode te javnost ne uvjeri u vjerodostojnost tih kriminalističkih nalaza, ono samo, Županijsko državno odvjetništvo, mora biti podvrgnuto istrazi što je tome uzrok: nesposobnost d
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neka pukne koga smeta, Hrvatska nije ruglo svijeta

Mada ih često vodi tek srce

Neka pukne koga smeta, Hrvatska nije ruglo svijeta

17.7.2018. | 18:30
Mada oni tvrde suprotno, Hrvatska ne pripada retrogradnoj manjini Thompson-Kostelićeve provenijencije, nego ogromnoj većini miroljubivog hrvatskog svijeta koji, nakon dobivene bitke za međunarodno priznanje zemlje, nastavlja s obranom ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca
Mada oni tvrde suprotno, Hrvatska ne pripada retrogradnoj manjini Thompson-Kostelićeve provenijencije, nego ogromnoj većini miroljubivog hrvatskog svijeta koji, nakon dobivene bitke za međunarodno priznanje zemlje, nastavlja s obranom ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca u n
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tijekom 'Vatrene' euforije HDZ donio protekcionistički zakon

Zbog (ne)rada Sindikata i zastupnika

Tijekom 'Vatrene' euforije HDZ donio protekcionistički zakon

14.7.2018. | 18:43
Državni aparat je osigurao instrumente putem kojih policiju i vojsku može velikim novcem financirati na mala vrata, jer dobit državnih tvrtki je prošle godine iznosila dvije milijarde kuna. U redovnim društvenim okolnostima, dakako, neće biti potrebno na izvanredan način podizati
Državni aparat je osigurao instrumente putem kojih policiju i vojsku može velikim novcem financirati na mala vrata, jer dobit državnih tvrtki je prošle godine iznosila dvije milijarde kuna. U redovnim društvenim okolnostima, dakako, neće biti potrebno na izvanredan način podizati
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raste broj sudionika zločinačkog poduhvata 'Rimac-Lidl'

INSTITUCIJE U FUNKCIJI KRIMINALA

Raste broj sudionika zločinačkog poduhvata 'Rimac-Lidl'

11.7.2018. | 0:01
U tom sukobu, SBplus podupire Dusparu i njegovu Gradsku upravu, dok Brodportal podupire Rimca i njegove suučesnike u zločinačkom poduhvatu.
U tom sukobu, SBplus podupire Dusparu i njegovu Gradsku upravu, dok Brodportal podupire Rimca i njegove suučesnike u zločinačkom poduhvatu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Možda će trebati sazvati Konvenciju - po izbacivanju pučista

Bitka za 'dvor' SDP-a

Možda će trebati sazvati Konvenciju - po izbacivanju pučista

1.7.2018. | 23:00
Po prijemu popisa ljudi koji traže njegovu smjenu, Bernardić bi mogao proslijediti ga odgovarajućim partijskim tijelima sa zahtjevom neka ih sve izbace iz stranke, uz obrazloženje kako, iz egoističnih razloga, 18 mjeseci rade na rušenju vodstva SDP-a i na taj način razbij
Po prijemu popisa ljudi koji traže njegovu smjenu, Bernardić bi mogao proslijediti ga odgovarajućim partijskim tijelima sa zahtjevom neka ih sve izbace iz stranke, uz obrazloženje kako, iz osobnih egoističnih razloga, 18 mjeseci rade na rušenju vodstva SDP-a i na taj način razbij
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poniženjem drugih nije moguće uzvisiti sebe

Centralni događaj - vol na ražnju

Poniženjem drugih nije moguće uzvisiti sebe

25.6.2018. | 22:22
Zbog historiografa, a ne andrijevačkih lidera, treba ostaviti poruku: U vrlo rijetkim povijesnim događajima moguće je cijeli narod s njihovim vođama poistovjetiti. Nažalost, današnja proslava u Donjim Andrijevcima nije jedan od takvih.
Zbog historiografa, a ne andrijevačkih lidera, treba ostaviti poruku: U vrlo rijetkim povijesnim događajima moguće je cijeli narod s njihovim vođama poistovjetiti. Nažalost, današnja proslava u Donjim Andrijevcima nije jedan od takvih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li nova predsjednica SDP-a tek sestra Tome Opačka?

Tko je pobijedio: Ona, On ili Oni

Je li nova predsjednica SDP-a tek sestra Tome Opačka?

17.6.2018. | 0:01
Budući da je i previše onih koji drže kako novi lider SDP-a nije Marina Opačak Bilić, nego njezin brat Tomislav Tomo Opačak, trebat će proći neko vrijeme da bi članstvo i javnost vidjeli tko je, ustvari, pobijedio na unutarstranačkim izborima: Ona, Marina; On, Tomo; Oni, obitelj
Budući da je i previše onih koji drže kako novi lider SDP-a nije Marina Opačak Bilić, nego njezin brat Tomislav Tomo Opačak, trebat će proći neko vrijeme da bi članstvo i javnost vidjeli tko je, ustvari, pobijedio na unutarstranačkim izborima: Ona, Marina; On, Tomo; Oni, obitelj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li SDP nastaviti s kadrovskim kanibalizmom?

Izgleda, dobit će prvu predsjednicu

Hoće li SDP nastaviti s kadrovskim kanibalizmom?

15.6.2018. | 12:12
Kako bi lijepo bilo kad bi gubitnici u ovim unutarstranačkim izborima bili na razini s koje je pobjedniku moguće čestitati - ma tko to bio. Kako bi lijepo bilo kad bi i gubitnici željeli dio pobjedničkog tima biti i nastaviti graditi takvu stranku, pobjedničku, a ne rušiti ju na
Kako bi lijepo bilo kad bi gubitnici u ovim unutarstranačkim izborima bili na razini s koje je pobjedniku moguće čestitati - ma tko to bio. Kako bi lijepo bilo kad bi i gubitnici željeli dio pobjedničkog tima biti i nastaviti graditi takvu stranku, pobjedničku, a ne rušiti ju na
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ konačno pobijedio Brođane i gradonačelnika Dusparu

Nakon osmogodišnjeg rata

HDZ konačno pobijedio Brođane i gradonačelnika Dusparu

8.6.2018. | 14:00
'U ovom slučaju, držim kako je važnija veća sigurnost građana u snabdijevanju pitkom vodom od prava svih nas na upravljanje vodocrpilištem Sikirevci. Povinovao sam se odnosu snaga i prihvatio podređen položaj - dok u Salvonskom Brodu ne stasaju ljudi kojima će opći interes zajedn
'U ovom slučaju, držim kako je važnija veća sigurnost građana u snabdijevanju pitkom vodom od prava svih nas na upravljanje vodocrpilištem Sikirevci. Povinovao sam se odnosu snaga i prihvatio podređen položaj - dok u Salvonskom Brodu ne stasaju ljudi kojima će opći interes zajedn

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.