Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
22.7.2018. u 0:01
Prikaza: 2230

Državno odvjetništvo nije utvrdilo

Tko, kad, gdje, kako i zašto je zatrovao vodu?

root : Tko, kad, gdje, kako i zašto je zatrovao vodu?Mirela Šmital (ŽDO) tvrdi kako ovo nije kazneno djelo iz članka 193. Kaznenog zakona(Foto: SBplus/arhiva)

U slučaju da Državno odvjetništvo ne utvrdi tko, kad, gdje, kako i zašto je kontaminirao uzorke pitke vode te javnost ne uvjeri u vjerodostojnost tih kriminalističkih nalaza, ono samo, Županijsko državno odvjetništvo, mora biti podvrgnuto istrazi što je tome uzrok: nesposobnost državnih službenika ili "šutnja institucija" po subordiniranoj zapovjedi.

RJEŠENJE Županijskog državnog odvjetništva, doneseno nakon provedene istrage o velikom ekološkom incidentu koji se 28. ožujka dogodio na zapadnom prilazu Slavonskom Brodu i alarmantnom zagađenju pitke vode dva dana kasnije, uznemirilo je ovdašnju javnost.

Kad bi ovakvo Rješenje Županijskog državnog odvjetništva bilo prihvaćeno od struke i javnosti, bila bi to još jedna kockica u mozaiku dokaza kako je Hrvatska nedopustivo malo pravna država te kako se, zbog toga, građani ne mogu osjećati sigurno.

Tim povodom, odvojene tiskovne konferencije održali su brodski gradonačelnik Mirko Duspara koji je Zaključak ŽDO-a okarakterizirao "neozbiljnim" i ne/zavisna gradska vijećnica, Slavica Lemaić, a predsjednik brodske HVIDR-e, Mato Pudić, izdao je priopćenje za javnost. Vlasnik Croduxa pak, Ivan Čermak, Rješenje nije tek komentirao nego je i zaprijetio kako će "tužiti gradonačelnika Dusparu i Grad Slavonski Bord zbog štete koju su im nanijeli neosnovanim tvrdnjama".

Za razliku od Mate Pudića koji je u ime ranjenih, stradalih i oboljeli boraca iz Domovinskog rata ustao u obranu brodskog gradonačelnika na kojeg je nasrnuo moćni hrvatski general, gradska vijećnica Slavica Lemaić, u ime 1.475 Brođanki i Brođana, koji su upravo njoj dali ekskluzivno pravo da ih zastupa u brodskom Gradskom vijeću, dosljedno ustrajava u zaštiti generala Čermaka i njegove tvrtke Crodux, za koju je nedvojbeno utvrđeno kako je, zasad nekažnjeno i bez obveze na sanaciju tla, prema odredbi članka 193. KZ/11 počinila kazneno djelo onečišćenja okoliša. Dakako, može biti iz nehaja.

Dakle, u stodnevnoj borbi između Davida i Golijata, s jedne strane imamo - od moćnih gospodarskih i političkih lobija - nezavisnog gradonačelnika koji se oslanja na vlastiti karakter, znanje, struku, 11.162 birača i ovdašnje suborce iz HVIDR-e, dok s druge strane nalazi se krupni kapitalist i general čak, iza kojeg stoje Hrvatska Vlada, velik broj (ne)zavisnih stručnjaka, jedna vrijedna gradska vijećnica, a evo i Županijsko državno odvjetništvo tvrdi kako je - i za eko incident - Čermak potpuno nedužan, a kome nije pravo, poučavaju iz ŽDO-a, neka ga goni privatno.

Nedovoljno upućeni u ovu, po svim stručnim, političkim i pravnim osnovama, prvorazrednu svinjariju, mogli bi povjerovati kako je, nakon istrage, ovdašnje Županijsko državno odvjetništvo došlo do jedino mogućeg zaključka kako je: "do onečišćenja uzoraka vode došlo slučajno", a da "prijavljena djela nisu ona za koja se progoni po službenoj dužnosti".

Kao medij, prateći sva neprikrivena događanja, pravili smo distinkciju između velikog ekološkog incidenta kojeg je nepobitno uzrokovao Crodux i njegovu ne/moguću povezanost s onečišćenjem pitke vode. Naime, u svom službenom nalazu, ova dva incidenta - kao moguće uzročno-posljedično povezana - apostrofirala je ovdašnja inspektorica za zaštitu okoliša, Dubravka Miškić. Pritom, isticali smo suspektnost svih koji ta dva slučaja ne žele promatrati (i) odvojeno.

Zbog toga, u Rješenju Županijskog državnog odvjetništva, najvažnijom držimo konstataciju kako: "…iz provedenih izvida proizlazi da prijavljena djela nisu kaznena djela za koja se progoni po službenoj dužnosti. Naime, tijekom izvida je utvrđeno da ne postoji uzročno-posljedična veza između curenja benzina do kojeg je došlo pri izvođenju radova na ispitivanju stanja produktovoda 28. ožujka 2018. i povećanja koncentracije udjela ugljikovodika u uzorcima vode od 30. ožujka 2018. i jednog uzorka od 1. travnja 2018.".

Korektnost ovog Rješenja utvrdit će za to ovlaštene osobe i/ili institucije koje smiju suditi: jel' ta dva "prijavljena djela"nisu kaznena zbog toga što ih se ne može dovesti u "uzročno-posljedičnu vezu", ili zbog toga što ona, svako za sebe, "nemaju obilježja kaznenog djela za koja se progoni po službenoj dužnosti".

Uzimajući u obzir činjenicu da su u dva dana uzorci uzimani tri puta te da ih je ukupno 12 bilo kontaminirano; Uzimajući u obzir činjenicu da je u dva dana i tri uzorkovanja, bezmalo, nemoguće "slučajno" kontaminirati 12 uzoraka uzetih s 12 različitih mjesta i pohranjenih u 12 različitih posuda, nedopustivo je ne utvrditi i javno obznaniti: tko, kad, gdje, kako i zašto je, "slučajno", kontaminirao 12 uzoraka pitke vode. Ako već sama voda nije kontaminirana bila.

Čak da je u pitanju, više šaljiva nego moguća, teza kako je: nemarna pralja posuda za izuzimanje uzoraka, tijekom pranja, određenim sredstvom ih kontaminirala - i u tom slučaju - trebalo je utvrditi: kako se pralja zove, kad je kontaminirala posude, gdje se to dogodilo, kako ih je uneredila i zašto je to učinila. Dakako, moguće je kazati i "slučajno", ali jedino kod odgovora na peto pitanje - zašto?.  

U slučaju da Državno odvjetništvo ne utvrdi tko, kad, gdje, kako i zašto je kontaminirao uzorke pitke vode te javnost ne uvjeri u vjerodostojnost tih kriminalističkih nalaza, ono samo, Županijsko državno odvjetništvo, mora biti podvrgnuto istrazi što je tome uzrok: nesposobnost službenika ili "šutnja institucija" po subordiniranoj zapovjedi.

Uglavnom, kad bi ovakvo Rješenje Županijskog državnog odvjetništva bilo prihvaćeno od struke i javnosti, bila bi to još jedna kockica u mozaiku dokaza kako je Hrvatska nedopustivo malo pravna država te kako se, zbog toga, nitko od građana ne može osjećati sigurno.   

Budući da permanentni "institucionalni i izvaninstitucionalni" kritičari rada brodske Gradske uprave - čija glasnogovornica pokušava biti vijećnica Slavica Lemaić - godinama ne uspijevaju ponuditi bolja programska i/ili kadrovska rješenja od onih koja nudi i realizira aktualni brodski gradonačelnik, njihovo vlastohleplje je ušlo u fazu panike. Zbog toga, umjesto dobrodošle racionalne kritike, i u ovom slučaju, oni gradom šire neskrivenu iracionalnu mržnju protiv Mirka Duspare. Dapače, iz njihova dosadašnjeg političkog rada, koji se svodio na tezu: "Što gore to bolje", iskoračili su u sferu: "Neka komšiji crkne krava", a što će pritom svima "crknuti dvije", predstavljaju kao Dusparin krimen (sic!).

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
europa

europa

Komentirano: 23.7.2018. | 7:56

1

Zašto neki mediji pišu da je netko iz vodovoda to napravio? Tko bi to mogao biti? Kakav interes bi imao netko iz vodovoda to napraviti? Tko tamo radi na tim poslovima i da mu je to dostupno? Koja su to imena i da li su stručni za rad na vodocrpilištu i tvornici vode?

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

Iz brodskog Općinskog suda

Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

8.12.2018. | 0:01
Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

Treba li svijet znati detalje

Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

6.12.2018. | 8:40
Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

Drugi slučaj u 2018. godini

Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

2.12.2018. | 11:00
Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

Kapitalni projekt od 23 milijuna kuna

Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

18.11.2018. | 23:30
Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

Grad Slavonski Brod

Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

13.11.2018. | 23:30
Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti 'vakat' tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika. N
Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti karijeru tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

Moramo li svugdje biti neefikasni?

Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

12.11.2018. | 0:01
"Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i s drugim ovdašnjim razvojnim agencijama ...
"Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i sa druge dvije ovdašnje razvojne agencije ...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

Izbor ravnatelja je politička rutina

Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

4.11.2018. | 0:01
Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

Zagreb nas pljačka, a nema tko vrisnuti

Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

30.10.2018. | 0:01
Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

Hlao

Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

28.10.2018. | 14:00
Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

Bit će 'capo dei capi'

Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

23.10.2018. | 22:10
Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

Marina Opačak Bilić

Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

23.10.2018. | 0:01
Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kriminalac' - jer voli svoju domovinu

'Nečovjek' - jer je Bosanac

'Kriminalac' - jer voli svoju domovinu

21.10.2018. | 17:00
Jedina ispravna politika u Bosni i Hercegovini je ona koja zastupa cjelovitu zemlju, teritorijalno i sadržajno demokratski ustrojenu državu Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih koji u njoj žive. Sve politike suprotne toj odraz su egoizma nacionalističkih elita, vidljiv u njihovim dru
Jedina ispravna politika u Bosni i Hercegovini je ona koja zastupa cjelovitu zemlju, teritorijalno i sadržajno demokratski ustrojenu državu Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih koji u njoj žive. Sve politike suprotne toj odraz su egoizma nacionalističkih elita, vidljiv u njihovim dru
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo kojim je medijima i koliko Duspara platio usluge

Ekskluzivno i cjelovito

Donosimo kojim je medijima i koliko Duspara platio usluge

20.10.2018. | 16:30
Podržavamo Dusparu kad se sa suradnicima trudi njihove ideje, projekte i programe afirmirati putem učinkovitih, a ne podobnih medija. Naime, svaki prosječno pametan lider zna kako niti besplatne medijske usluge nisu od koristi - ako su formalno nedovoljno profesionalne, a sadržaj
Nemamo ništa protiv kad Duspara sa suradnicima trudi se ideje, projekte i programe afirmirati putem učinkovitih, a ne podobnih medija. Naime, svaki prosječno pametan lider zna kako mu ni besplatne medijske usluge ne koriste - ako su diletantski rađene i/ili zanemarivo konzumirane
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako vam mogu pomoći - reče i pogleda me ravno u oči

Iz jedne brodske trgovine

Kako vam mogu pomoći - reče i pogleda me ravno u oči

16.10.2018. | 0:01
Procijenivši valjda kako se ne šalim, nego njezin posao ozbiljno doživljavam, gospođa Zvjezdana me upita: - Koliko novaca namjeravate izdati u te svrhe?
Procijenivši valjda kako se ne šalim, nego njezin posao ozbiljno doživljavam, gospođa Zvjezdana me upita: - Koliko novaca namjeravate izdati u te svrhe?
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovdje su politička borba i nadjebavanje sve pojeli'

Što je gore - stanje ili njegov opis?

'Ovdje su politička borba i nadjebavanje sve pojeli'

13.10.2018. | 13:10
Zbog toga što komotni, a ponekad i egoistični, obrazovani, pametni i pošteni ljudi s idejama ne uključuju se u poticanje unapređenja odnosa u društvu i zajednici, nedoraslima prepuštaju tako odgovoran prostor za njihovo (i) "nadjebavanje".
Zbog toga što komotni, a ponekad i egoistični, obrazovani, pametni i pošteni ljudi s idejama ne uključuju se u poticanje unapređenja odnosa u društvu i zajednici, nedoraslima prepuštaju tako odgovoran prostor za njihovo (i) "nadjebavanje".

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.