Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
22.7.2018. u 0:01
Prikaza: 2029

Državno odvjetništvo nije utvrdilo

Tko, kad, gdje, kako i zašto je zatrovao vodu?

root : Tko, kad, gdje, kako i zašto je zatrovao vodu?Mirela Šmital (ŽDO) tvrdi kako ovo nije kazneno djelo iz članka 193. Kaznenog zakona(Foto: SBplus/arhiva)

U slučaju da Državno odvjetništvo ne utvrdi tko, kad, gdje, kako i zašto je kontaminirao uzorke pitke vode te javnost ne uvjeri u vjerodostojnost tih kriminalističkih nalaza, ono samo, Županijsko državno odvjetništvo, mora biti podvrgnuto istrazi što je tome uzrok: nesposobnost državnih službenika ili "šutnja institucija" po subordiniranoj zapovjedi.

RJEŠENJE Županijskog državnog odvjetništva, doneseno nakon provedene istrage o velikom ekološkom incidentu koji se 28. ožujka dogodio na zapadnom prilazu Slavonskom Brodu i alarmantnom zagađenju pitke vode dva dana kasnije, uznemirilo je ovdašnju javnost.

Kad bi ovakvo Rješenje Županijskog državnog odvjetništva bilo prihvaćeno od struke i javnosti, bila bi to još jedna kockica u mozaiku dokaza kako je Hrvatska nedopustivo malo pravna država te kako se, zbog toga, građani ne mogu osjećati sigurno.

Tim povodom, odvojene tiskovne konferencije održali su brodski gradonačelnik Mirko Duspara koji je Zaključak ŽDO-a okarakterizirao "neozbiljnim" i ne/zavisna gradska vijećnica, Slavica Lemaić, a predsjednik brodske HVIDR-e, Mato Pudić, izdao je priopćenje za javnost. Vlasnik Croduxa pak, Ivan Čermak, Rješenje nije tek komentirao nego je i zaprijetio kako će "tužiti gradonačelnika Dusparu i Grad Slavonski Bord zbog štete koju su im nanijeli neosnovanim tvrdnjama".

Za razliku od Mate Pudića koji je u ime ranjenih, stradalih i oboljeli boraca iz Domovinskog rata ustao u obranu brodskog gradonačelnika na kojeg je nasrnuo moćni hrvatski general, gradska vijećnica Slavica Lemaić, u ime 1.475 Brođanki i Brođana, koji su upravo njoj dali ekskluzivno pravo da ih zastupa u brodskom Gradskom vijeću, dosljedno ustrajava u zaštiti generala Čermaka i njegove tvrtke Crodux, za koju je nedvojbeno utvrđeno kako je, zasad nekažnjeno i bez obveze na sanaciju tla, prema odredbi članka 193. KZ/11 počinila kazneno djelo onečišćenja okoliša. Dakako, može biti iz nehaja.

Dakle, u stodnevnoj borbi između Davida i Golijata, s jedne strane imamo - od moćnih gospodarskih i političkih lobija - nezavisnog gradonačelnika koji se oslanja na vlastiti karakter, znanje, struku, 11.162 birača i ovdašnje suborce iz HVIDR-e, dok s druge strane nalazi se krupni kapitalist i general čak, iza kojeg stoje Hrvatska Vlada, velik broj (ne)zavisnih stručnjaka, jedna vrijedna gradska vijećnica, a evo i Županijsko državno odvjetništvo tvrdi kako je - i za eko incident - Čermak potpuno nedužan, a kome nije pravo, poučavaju iz ŽDO-a, neka ga goni privatno.

Nedovoljno upućeni u ovu, po svim stručnim, političkim i pravnim osnovama, prvorazrednu svinjariju, mogli bi povjerovati kako je, nakon istrage, ovdašnje Županijsko državno odvjetništvo došlo do jedino mogućeg zaključka kako je: "do onečišćenja uzoraka vode došlo slučajno", a da "prijavljena djela nisu ona za koja se progoni po službenoj dužnosti".

Kao medij, prateći sva neprikrivena događanja, pravili smo distinkciju između velikog ekološkog incidenta kojeg je nepobitno uzrokovao Crodux i njegovu ne/moguću povezanost s onečišćenjem pitke vode. Naime, u svom službenom nalazu, ova dva incidenta - kao moguće uzročno-posljedično povezana - apostrofirala je ovdašnja inspektorica za zaštitu okoliša, Dubravka Miškić. Pritom, isticali smo suspektnost svih koji ta dva slučaja ne žele promatrati (i) odvojeno.

Zbog toga, u Rješenju Županijskog državnog odvjetništva, najvažnijom držimo konstataciju kako: "…iz provedenih izvida proizlazi da prijavljena djela nisu kaznena djela za koja se progoni po službenoj dužnosti. Naime, tijekom izvida je utvrđeno da ne postoji uzročno-posljedična veza između curenja benzina do kojeg je došlo pri izvođenju radova na ispitivanju stanja produktovoda 28. ožujka 2018. i povećanja koncentracije udjela ugljikovodika u uzorcima vode od 30. ožujka 2018. i jednog uzorka od 1. travnja 2018.".

Korektnost ovog Rješenja utvrdit će za to ovlaštene osobe i/ili institucije koje smiju suditi: jel' ta dva "prijavljena djela"nisu kaznena zbog toga što ih se ne može dovesti u "uzročno-posljedičnu vezu", ili zbog toga što ona, svako za sebe, "nemaju obilježja kaznenog djela za koja se progoni po službenoj dužnosti".

Uzimajući u obzir činjenicu da su u dva dana uzorci uzimani tri puta te da ih je ukupno 12 bilo kontaminirano; Uzimajući u obzir činjenicu da je u dva dana i tri uzorkovanja, bezmalo, nemoguće "slučajno" kontaminirati 12 uzoraka uzetih s 12 različitih mjesta i pohranjenih u 12 različitih posuda, nedopustivo je ne utvrditi i javno obznaniti: tko, kad, gdje, kako i zašto je, "slučajno", kontaminirao 12 uzoraka pitke vode. Ako već sama voda nije kontaminirana bila.

Čak da je u pitanju, više šaljiva nego moguća, teza kako je: nemarna pralja posuda za izuzimanje uzoraka, tijekom pranja, određenim sredstvom ih kontaminirala - i u tom slučaju - trebalo je utvrditi: kako se pralja zove, kad je kontaminirala posude, gdje se to dogodilo, kako ih je uneredila i zašto je to učinila. Dakako, moguće je kazati i "slučajno", ali jedino kod odgovora na peto pitanje - zašto?.  

U slučaju da Državno odvjetništvo ne utvrdi tko, kad, gdje, kako i zašto je kontaminirao uzorke pitke vode te javnost ne uvjeri u vjerodostojnost tih kriminalističkih nalaza, ono samo, Županijsko državno odvjetništvo, mora biti podvrgnuto istrazi što je tome uzrok: nesposobnost službenika ili "šutnja institucija" po subordiniranoj zapovjedi.

Uglavnom, kad bi ovakvo Rješenje Županijskog državnog odvjetništva bilo prihvaćeno od struke i javnosti, bila bi to još jedna kockica u mozaiku dokaza kako je Hrvatska nedopustivo malo pravna država te kako se, zbog toga, nitko od građana ne može osjećati sigurno.   

Budući da permanentni "institucionalni i izvaninstitucionalni" kritičari rada brodske Gradske uprave - čija glasnogovornica pokušava biti vijećnica Slavica Lemaić - godinama ne uspijevaju ponuditi bolja programska i/ili kadrovska rješenja od onih koja nudi i realizira aktualni brodski gradonačelnik, njihovo vlastohleplje je ušlo u fazu panike. Zbog toga, umjesto dobrodošle racionalne kritike, i u ovom slučaju, oni gradom šire neskrivenu iracionalnu mržnju protiv Mirka Duspare. Dapače, iz njihova dosadašnjeg političkog rada, koji se svodio na tezu: "Što gore to bolje", iskoračili su u sferu: "Neka komšiji crkne krava", a što će pritom svima "crknuti dvije", predstavljaju kao Dusparin krimen (sic!).

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
europa

europa

Komentirano: 23.7.2018. | 7:56

1

Zašto neki mediji pišu da je netko iz vodovoda to napravio? Tko bi to mogao biti? Kakav interes bi imao netko iz vodovoda to napraviti? Tko tamo radi na tim poslovima i da mu je to dostupno? Koja su to imena i da li su stručni za rad na vodocrpilištu i tvornici vode?

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : I sin bi tata

Vidjela žaba...

I sin bi tata

9.8.2018. | 17:20
Mada fotografija govori više od tisuću riječi, istaknut ću ih tek par za koje držim kako bi mogle biti pokazatelj nekih od karakteristika ovog nametljivca bez respekta.
Mada fotografija govori više od tisuću riječi, istaknut ću ih tek par za koje držim kako bi mogle biti pokazatelj nekih od karakteristika ovog nametljivca bez respekta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U slavu šovinizma, a ne hrvatskog naroda i njegove države

Još jednom monumentalno

U slavu šovinizma, a ne hrvatskog naroda i njegove države

6.8.2018. | 12:30
Hrvatsku smo stvorili mi - patriote i dragovoljci Domovinskog rata - na čelu s Franjom Tuđmanom, unatoč činjenici da ste nas, umalo, u tome spriječili vi 'Košići' i 'Thompsoni' svojim pozivanjem na Antu Pavelića i njegov ratni poklič: 'Za dom spremni!'.
Hrvatsku smo stvorili mi - patriote i dragovoljci Domovinskog rata - unatoč činjenici da ste nas, umalo, u tome spriječili vi 'Košići' i 'Thompsoni' svojim klicanjem 'Za dom spremni!' dok ste nas kroz dizajnirane Ray-Ban naočale, s brojnih ugostiteljskih terasa, gledali kako (i)
SBplus.hr, Slavonski Brod : Časne ljude ovjekovječili i nečasnim sjenama

Lijepi kej i ružne uspomene budi(o)

Časne ljude ovjekovječili i nečasnim sjenama

3.8.2018. | 17:40
Oni koji ratove pokreću, u pravilu, u njima ne sudjeluju kao ratnici nego kao profiteri.
Oni koji ratove pokreću, u pravilu, u njima ne sudjeluju kao ratnici nego kao profiteri.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad je potpuno odgovoran za stanje 'spornih' površina

Uprava tvrdi jedno, a građani drugo

Grad je potpuno odgovoran za stanje 'spornih' površina

1.8.2018. | 22:00
Vjerojatno svjesni tog propusta - kao i mnogih drugih nelogičnosti u državi - gradskim upravama od 1990. do danas nije padalo na pamet parkirna mjesta između nebodera dati u koncesiju te parkiranje naplaćivati - mada su u vlasništvu Grada.
Vjerojatno svjesni tog propusta - kao i mnogih drugih nelogičnosti u državi - gradskim upravama od 1990. do danas nije padalo na pamet parkirna mjesta između nebodera dati u koncesiju te parkiranje naplaćivati - mada su u vlasništvu Grada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Partijski Egopučisti dvije godine rade u korist HDZ-a

'Peta kolona'

Partijski Egopučisti dvije godine rade u korist HDZ-a

1.8.2018. | 0:01
Svima je jasno kako se unutarstranačka borba ne vodi oko sadržaja partijskih politika, nego oko sinekura koje Partija osigurava.
Svima je jasno kako se unutarstranačka borba ne vodi oko sadržaja partijskih politika, nego oko sinekura koje Partija osigurava.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U tom brodskom restoranu sve se promijenilo - osim hrane

Zagorjeli grah je dobar tek u braku

U tom brodskom restoranu sve se promijenilo - osim hrane

27.7.2018. | 22:30
Ni sanjati nisam mogao kako ću se osjećati nakon jedne posjete zubaru, jer sam prihvatio savjet prijatelja da ručam kod Oroza gdje, reče mi, između ostalog, poslužuju čobanac, grah, fiš...
Ni sanjati nisam mogao kako ću se osjećati nakon jedne posjete zubaru, jer sam prihvatio savjet prijatelja da ručam kod Oroza gdje, reče mi, između ostalog, poslužuju čobanac, grah, fiš...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Promašeno ulaganje u projekt, ljude koji ga vode, ili oboje?

Brodsko posavski 'Obrovac'

Promašeno ulaganje u projekt, ljude koji ga vode, ili oboje?

26.7.2018. | 0:01
Ispričavamo se jer smo pogriješili predstavljajući Centar "u krivom kontekstu". Naime, ta firma zaista nema nikakve veze s "Regionalnom kompetentnosti" iz svoje oblasti, niti je ikakva škola, pogotovo ne ona koja bi imala veze s obrazovanjem đaka i seljaka.
Ispričavamo se jer smo pogriješili predstavljajući Centar "u krivom kontekstu". Naime, ta firma stvarno nema nikakve veze s "Regionalnom kompetentnosti" iz svoje oblasti, niti je ikakva škola, pogotovo ne ona koja bi imala veze s obrazovanjem seljaka i đaka - poljoprivrednika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neka pukne koga smeta, Hrvatska nije ruglo svijeta

Mada ih često vodi tek srce

Neka pukne koga smeta, Hrvatska nije ruglo svijeta

17.7.2018. | 18:30
Mada oni tvrde suprotno, Hrvatska ne pripada retrogradnoj manjini Thompson-Kostelićeve provenijencije, nego ogromnoj većini miroljubivog hrvatskog svijeta koji, nakon dobivene bitke za međunarodno priznanje zemlje, nastavlja s obranom ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca
Mada oni tvrde suprotno, Hrvatska ne pripada retrogradnoj manjini Thompson-Kostelićeve provenijencije, nego ogromnoj većini miroljubivog hrvatskog svijeta koji, nakon dobivene bitke za međunarodno priznanje zemlje, nastavlja s obranom ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca u n
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tijekom 'Vatrene' euforije HDZ donio protekcionistički zakon

Zbog (ne)rada Sindikata i zastupnika

Tijekom 'Vatrene' euforije HDZ donio protekcionistički zakon

14.7.2018. | 18:43
Državni aparat je osigurao instrumente putem kojih policiju i vojsku može velikim novcem financirati na mala vrata, jer dobit državnih tvrtki je prošle godine iznosila dvije milijarde kuna. U redovnim društvenim okolnostima, dakako, neće biti potrebno na izvanredan način podizati
Državni aparat je osigurao instrumente putem kojih policiju i vojsku može velikim novcem financirati na mala vrata, jer dobit državnih tvrtki je prošle godine iznosila dvije milijarde kuna. U redovnim društvenim okolnostima, dakako, neće biti potrebno na izvanredan način podizati
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raste broj sudionika zločinačkog poduhvata 'Rimac-Lidl'

INSTITUCIJE U FUNKCIJI KRIMINALA

Raste broj sudionika zločinačkog poduhvata 'Rimac-Lidl'

11.7.2018. | 0:01
U tom sukobu, SBplus podupire Dusparu i njegovu Gradsku upravu, dok Brodportal podupire Rimca i njegove suučesnike u zločinačkom poduhvatu.
U tom sukobu, SBplus podupire Dusparu i njegovu Gradsku upravu, dok Brodportal podupire Rimca i njegove suučesnike u zločinačkom poduhvatu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Možda će trebati sazvati Konvenciju - po izbacivanju pučista

Bitka za 'dvor' SDP-a

Možda će trebati sazvati Konvenciju - po izbacivanju pučista

1.7.2018. | 23:00
Po prijemu popisa ljudi koji traže njegovu smjenu, Bernardić bi mogao proslijediti ga odgovarajućim partijskim tijelima sa zahtjevom neka ih sve izbace iz stranke, uz obrazloženje kako, iz egoističnih razloga, 18 mjeseci rade na rušenju vodstva SDP-a i na taj način razbij
Po prijemu popisa ljudi koji traže njegovu smjenu, Bernardić bi mogao proslijediti ga odgovarajućim partijskim tijelima sa zahtjevom neka ih sve izbace iz stranke, uz obrazloženje kako, iz osobnih egoističnih razloga, 18 mjeseci rade na rušenju vodstva SDP-a i na taj način razbij
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poniženjem drugih nije moguće uzvisiti sebe

Centralni događaj - vol na ražnju

Poniženjem drugih nije moguće uzvisiti sebe

25.6.2018. | 22:22
Zbog historiografa, a ne andrijevačkih lidera, treba ostaviti poruku: U vrlo rijetkim povijesnim događajima moguće je cijeli narod s njihovim vođama poistovjetiti. Nažalost, današnja proslava u Donjim Andrijevcima nije jedan od takvih.
Zbog historiografa, a ne andrijevačkih lidera, treba ostaviti poruku: U vrlo rijetkim povijesnim događajima moguće je cijeli narod s njihovim vođama poistovjetiti. Nažalost, današnja proslava u Donjim Andrijevcima nije jedan od takvih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li nova predsjednica SDP-a tek sestra Tome Opačka?

Tko je pobijedio: Ona, On ili Oni

Je li nova predsjednica SDP-a tek sestra Tome Opačka?

17.6.2018. | 0:01
Budući da je i previše onih koji drže kako novi lider SDP-a nije Marina Opačak Bilić, nego njezin brat Tomislav Tomo Opačak, trebat će proći neko vrijeme da bi članstvo i javnost vidjeli tko je, ustvari, pobijedio na unutarstranačkim izborima: Ona, Marina; On, Tomo; Oni, obitelj
Budući da je i previše onih koji drže kako novi lider SDP-a nije Marina Opačak Bilić, nego njezin brat Tomislav Tomo Opačak, trebat će proći neko vrijeme da bi članstvo i javnost vidjeli tko je, ustvari, pobijedio na unutarstranačkim izborima: Ona, Marina; On, Tomo; Oni, obitelj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li SDP nastaviti s kadrovskim kanibalizmom?

Izgleda, dobit će prvu predsjednicu

Hoće li SDP nastaviti s kadrovskim kanibalizmom?

15.6.2018. | 12:12
Kako bi lijepo bilo kad bi gubitnici u ovim unutarstranačkim izborima bili na razini s koje je pobjedniku moguće čestitati - ma tko to bio. Kako bi lijepo bilo kad bi i gubitnici željeli dio pobjedničkog tima biti i nastaviti graditi takvu stranku, pobjedničku, a ne rušiti ju na
Kako bi lijepo bilo kad bi gubitnici u ovim unutarstranačkim izborima bili na razini s koje je pobjedniku moguće čestitati - ma tko to bio. Kako bi lijepo bilo kad bi i gubitnici željeli dio pobjedničkog tima biti i nastaviti graditi takvu stranku, pobjedničku, a ne rušiti ju na
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ konačno pobijedio Brođane i gradonačelnika Dusparu

Nakon osmogodišnjeg rata

HDZ konačno pobijedio Brođane i gradonačelnika Dusparu

8.6.2018. | 14:00
'U ovom slučaju, držim kako je važnija veća sigurnost građana u snabdijevanju pitkom vodom od prava svih nas na upravljanje vodocrpilištem Sikirevci. Povinovao sam se odnosu snaga i prihvatio podređen položaj - dok u Salvonskom Brodu ne stasaju ljudi kojima će opći interes zajedn
'U ovom slučaju, držim kako je važnija veća sigurnost građana u snabdijevanju pitkom vodom od prava svih nas na upravljanje vodocrpilištem Sikirevci. Povinovao sam se odnosu snaga i prihvatio podređen položaj - dok u Salvonskom Brodu ne stasaju ljudi kojima će opći interes zajedn

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.