Kolumne : Nedjeljna propovijed

Drago Hedl

Kolumne

Nedjeljna propovijed
Piše: Drago Hedl
2.12.2018. u 14:00
Prikaza: 1587

Piše: Drago Hedl

Brodska policija - vrline javne, poroci tajni

root : Brodska policija - vrline javne, poroci tajni

Sumnjivci nisu pronađeni, ni među onima koji su bili sumnjivi, a još manje među onima koji nisu. Do zagađene vode došlo je slučajno. Živio slučaj!

ZAHVALJUJUĆI dobroj vili i golubu pismonoši, ovih dana, pod ruku mi došla hrpa papira o istrazi koja se proljetos vodila oko uzroka zagađenja brodske vode, krajem ožujka ove godine. Ostao sam zadivljen, vidjevši kako to izgleda kada ''institucije sustava rade svoji posao''. Zapalo mi nekih dvadesetak službenih policijskih zabilješki o ispitivanju potencijalnih sumnjivaca koji su, slučajno, dakle nehotice, ili namjerno, dakle hotimično, zagadili uzorke vode iz brodskih vodocrpilišta i vodovodne mreže, dok su ih uzimali i otpremali u laboratorije Zavoda za javno zdravstvo u Slavonskom Brodu i Osijeku.

Sa svima koji su bili u dodiru s bočicama vode na putu od ''izvora'' do laboratorija, policijski su službenici obavili razgovore i sačinili zabilješke. Tijekom četrdesetak godina koliko jedem tvrdi novinarski kruh, nagledao sam se raznih policijskih zabilješki i drugih dokumenata vezanih uz kojekakve istrage, od lopovluka do ratnih zločina. Imao sam prilike čitati i stenograme tajno snimljenih razgovora aktera u nekim slučajevima koje sam kao novinar pratio. Imao sam čak, početkom 2000., priliku vidjeti i vlastiti policijski dosje, koji su tajne službe, u vrijeme vladavine predsjednika Tuđmana, brižljivo punile o nekih 120 hrvatskih novinara, među kojima sam bio i ja. Tako sam saznao neke stvari o sebi, koje do tada nisam znao.

Imao sam prilike, zarađujući tvrdi novinarski kruh puna četiri desetljeća, razgovarati i s mnoštvom policajaca, uključujući i one koji su radili na tajnim snimanjima telefonskih razgovora i praćenja sumnjivaca, pričao sam s ljudima iz državnih odvjetništava, pa i onim najvišim, ponešto su mi ponekad rekli i istražitelji USKOK-a, a u par navrata i ljudi iz SOA-e. Naravno, sve u offu: došapnut ćemo ti, ali mi ti ništa nismo rekli. Tako je to u novinarskom poslu, sve je na vlastiti rizik, pa ono što vam tako kažu uvijek morate uzeti s velikom rezervom.

No svi, baš svi, tvrdili su kako u istrazi, kada se usput naiđe i na nekakve strogo privatne stvari tajno praćenih i prisluškivanih osoba, inspektori, istražitelji ili tajni agenti, zažmire na oba oka. Te stvari – tko je koga, kada gdje i kako – vele, njih ne zanimaju. Zanima ih samo ono što je, kako se ono lijepo kaže, vezano uz ''biće kaznenog djela''.

Među onim papirima vezanim uz istragu o zagađenju brodske vode koje su mi dostavili dobra vila i golub pismonoša, našao sam i službenu policijski zabilješku koja krši maloprije citirano pravilo. Osim, dakle, svih osoba koje su bile u dodiru s uzorcima vode nošenim od mjesta gdje su uzeti do brodskog i osječkog laboratorija Zavoda za javno zdravstvo, policija je, istražujući slučaj, pokucala i na vrata bivše supruge jednog od potencijalno sumnjivih osoba. Bivši bračni par rastao se sad već daleke 1997. godine, dakle prije 21 godinu. No, ipak, policiju je zanimalo što bivša supruga ima reći o svom nekadašnjem bračnom partneru. Pa su, tako, čuli kako sada živi s drugom ženom, čuli su i njeno ime, čuli su u kojem je dijelu grada njihov iznajmljeni stan i tko je stanodavka. Složit ćete se, sve od presudne važnosti za istragu je li do zagađenja vode, tijekom postupka uzimanja uzoraka i transporta do laboratorija, došlo slučajno ili namjerno.

No, cijelu ovu priču, zapravo, pričam zbog nečeg drugog. Zbog toga što se na jednoj strani policija – po nalogu koji je dobila – ubila radeći na prikupljanju podataka kako bi utvrdila je li netko, nehotice ili namjerno, zagadio brodsku vodu, pa se čak o akterima raspitivala i kod bivših supružnika. I zbog toga što policija, s  druge strane, nije istražila ni jednog, također mogućeg sumnjivca, koji su bili u dodiru s uzorcima tla zagađenog ispuštanjem benzina, nafte ili čega li već, u okoliš oko vodocrpilišta. Zar i oni nisu mogli, slučajno ili namjerno, podvaliti uzorke tla koji su odlazili na analizu u Zagreb? Zašto su dakle sumnjivi bili samo oni koji su bili u dodiru s uzorcima vode, a ne i oni koji su prikupljali i prevozili uzorke tla?

To je pitanje na koje nema odgovora, a nikada ga neće ni biti jer je istraga zaključena. Sumnjivci nisu pronađeni, ni među onima koji su bili sumnjivi, a još manje među onima koji nisu. Do zagađene vode došlo je slučajno.

Živio slučaj!

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 2.12.2018. | 20:02

1

Stipe@ uzorci vode nisu imali karakteristike vode za piće pa je reakcija odgovornih, od lokalne uprave do državnih institucija (Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Ravnateljstvo robnih zaliha pri Ministarstvu gospodarstva pa i sama Vlada RH) bila primjerena situaciji. Imajući u vidu sigurno velike (!?) troškove i percepciju situacije te vrijeme uskrsnih blagdana, "slučaj navodnog zagađenja vode u Slavonskom Brodu" uopće nije bio bezazlen. To što se pokazalo kako su samo uzorci onečišćeni ne može prizivati 'naknadnu pamet' u smislu ocjene kako je to bilo "bezazleno". Što se akcidenta s produktovodom tiče odgovornost onih koji su radili na njegovom ispitivanju mogla bi se svesti samo na pitanje jesu li se držali svih administrativnih i tehničkih propisa, tj. je li do onečišćenja tla došlo zbog njihovog nemara u smislu nepridržavanja navedenih.
Ljubimtiusip

Ljubimtiusip

Komentirano: 2.12.2018. | 16:21

2

A tko je izazvao opću paniku tih dana u gradu? Tko je upropastio Uskrs, tko nam je izazvao nepotrebne troškove općom panikom? Tko će za to odgovarati?? Tko je širio paniku?
Stipe

Stipe

Komentirano: 2.12.2018. | 16:00

3

Stipiću - slažem se s tobom u potpunosti. Gotovo bezazleni slučaj navodnog zagađenja vode u Slavonskom Brodu ne treba nikako dovoditi u vezu sa katastrofalnim potezom Čermakove tvrke i nepostojeće reakcije institucija sutava koji, sada zorno vidimo, uopće ne funkcionira, gdje se jedno stravično zagađenje tla uopće ni na koji način ne procesuira. Zašto netko ovaj kriminalni akt, ekološku diverziju velikih razmjera tolerira i zataškava, možemo samo nagađati. Je li to zbog utjecajne osobe koja je u jednoj od glavnih uloga ili zbog potpuno nesposobne i neodgovorne prvenstveno lokalne pravosudne oligarhije, teško je kazati? S ovakvim institucijama, brod zaslužuje sve što mu se događa i mjesto koje u državi zauzima.
joso87

joso87

Komentirano: 2.12.2018. | 15:00

4

Kad se kreće u zamjenu uništenih filtera s aktivnim ugljenom u Tvornici vode?
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 2.12.2018. | 14:56

5

Većina autora članaka objavljenih na SBplusu konzistentno u jednu povezuje dvije odvojene teme: Akcident s isticanjem tekućine u produktovodu i rezultat analize vode iz slavonskobrodske vodovodne mreže. Te dvije teme u bitnome su posve odvojene, a povezuje ih samo vremenska koincidencija te namjera stvaranja i održavanja mita u javnosti o njihovoj suštinskoj povezanosti kroz sugeriranu a stvarno neutemeljenu uzročno-posljedičnu tehničku povezanost. Osim njihove (slučajne ili namjerom uvjetovane) vremenske koincidencije na samom početku, ove dvije teme povezuje još samo činjenica neviđenog dnevnog politikanstva na svim razinama – od formalne do (jedine u svakom smislu oštećene) javnosti tj. građana.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lepe knjige, lijepo gore

Piše Drago Hedl

Lepe knjige, lijepo gore

9.12.2018. | 14:00
Knjige, za razliku od floppy discova, CD-ova, memorijskih kartica… odlično gore i na kraju ipak se osvete onima koji ih spaljuju. U tami, onima koji ih spaljuju, knjige na lomači osvijetle njihova mračna lica.
Knjige, za razliku od floppy discova, CD-ova, memorijskih kartica… odlično gore i na kraju ipak se osvete onima koji ih spaljuju. U tami, onima koji ih spaljuju, knjige na lomači osvijetle njihova mračna lica.
SBplus.hr, Slavonski Brod : DOV + DORH + ŽDO = JLZ*

Piše Drago Hedl

DOV + DORH + ŽDO = JLZ*

18.11.2018. | 14:14
Dakle, sve je jasno i ništa jasno nije. Sve je tužno i istovremeno smiješno. Svi znaju sve i nitko ne zna ništa. Sve može ovako, ali može i onako - 'može da bude, al' ne mora da znači'.
Dakle, sve je jasno i ništa jasno nije. Sve je tužno i istovremeno smiješno. Svi znaju sve i nitko ne zna ništa. Sve može ovako, ali može i onako - 'može da bude, al' ne mora da znači'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je Mirela Šmital izbjegla sudbinu Stjepana Haramusteka

Piše Drago Hedl

Kako je Mirela Šmital izbjegla sudbinu Stjepana Haramusteka

11.11.2018. | 14:00
Kako je gospođa Mirala Šmital uspjela izbjeći sudbinu svog prethodnika, gospodina Stjepana Haramusteka? Kako, dakle, nije smijenjena zato što ne radi svoj posao? Hoće li, glede & unatoč, uskoro dobiti još jedan mandat županijske državne odvjetnice, jer se na tu funkciju nedavno k
Kako je gospođa Mirala Šmital uspjela izbjeći sudbinu svog prethodnika, gospodina Stjepana Haramusteka? Kako, dakle, nije smijenjena zato što ne radi svoj posao? Hoće li, glede & unatoč, uskoro dobiti još jedan mandat županijske državne odvjetnice, jer se na tu funkciju nedavno k
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mala je to žrtva Brođana za tako velik profit Croduxa

Piše Drago Hedl

Mala je to žrtva Brođana za tako velik profit Croduxa

14.10.2018. | 15:00
Dragi građani Slavonskog Broda, strpite se još godinu dana, udišite smrdljiv, toksičan, zagađen zrak, trujte se još malo, zajedno sa svojom djecom, dok se ne dogovorimo o razlici u cijeni koju ćemo postići prodajom plina. I budite strpljivi: vaša žrtva je malena u odnosu na visin
Dragi građani Slavonskog Broda, strpite se još godinu dana, udišite smrdljiv, toksičan, zagađen zrak, trujte se još malo, zajedno sa svojom djecom, dok se ne dogovorimo o razlici u cijeni koju ćemo postići prodajom plina. I budite strpljivi: vaša žrtva je malena u odnosu na visin
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što Dusparu i Vrkića veže s Marxom?

Piše Drago Hedl

Što Dusparu i Vrkića veže s Marxom?

7.10.2018. | 14:00
Političari su stanje u Slavoniji samo različito interpretirali; radi se o tome da ga valja promijeniti. No, šanse za to su male: dok su nam prije političari padali s Marxa, danas kao da padaju s Marsa.
Političari su stanje u Slavoniji samo različito interpretirali; radi se o tome da ga valja promijeniti. No, šanse za to su male: dok su nam prije političari padali s Marxa, danas kao da padaju s Marsa.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski Komunalac raspiruje vandalizam

Piše Drago Hedl

Brodski Komunalac raspiruje vandalizam

30.9.2018. | 14:00
Kada bi se netko latio posla i istražio koliko je gradskog inventara (koševi, klupe i slično) uništeno i koliko je policija takvih uhvatila, a nadležne službe naplatile kazni, bilo bi jasno o čemu pričamo.
Kada bi se netko latio posla i istražio koliko je gradskog inventara (koševi, klupe i slično) uništeno i koliko je policija takvih uhvatila, a nadležne službe naplatile kazni, bilo bi jasno o čemu pričamo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Đuri se nisu upecali, u Đakovu jesu

Piše Drago Hedl

U Đuri se nisu upecali, u Đakovu jesu

23.9.2018. | 14:00
Mnogi lokalni šerifi, uzdigli su se do razine faraona. Razlika između onih egipatski i onih naših, današnjih, samo je utoliko što ovi naši, današnji, ne grade piramide. Njima je dovoljna piramida vlasti na čijem su vrhu oni. Sami, nepogrešivi, neupitni, najbolji, najpametniji, sv
Mnogi lokalni šerifi, uzdigli su se do razine faraona. Razlika između onih egipatski i onih naših, današnjih, samo je utoliko što ovi naši, današnji, ne grade piramide. Njima je dovoljna piramida vlasti na čijem su vrhu oni. Sami, nepogrešivi, neupitni, najbolji, najpametniji, sv
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko rješava prometni udes - policija ili politika?

Piše Drago Hedl

Tko rješava prometni udes - policija ili politika?

16.9.2018. | 14:00
Policija zna i identitet 22-godišnjeg mladića i njegove vršnjakinje, koja je s njim bila u automobilu kada se dogodila nesreća. No, policija, kao i mi, zna još nešto: L. M. je obiteljski povezan s dvojicom jakih ljudi iz HDZ-a: bivšim požeškim županom i aktualnim predsjednikom
Policija zna i identitet 22-godišnjeg mladića i njegove vršnjakinje, koja je s njim bila u automobilu kada se dogodila nesreća. No, policija, kao i mi, zna još nešto: L. M. je obiteljski povezan s dvojicom jakih ljudi iz HDZ-a: bivšim požeškim županom i aktualnim predsjednikom Gr
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo sotoni mogu smetati crkvena zvona

Piše Drago Hedl

Samo sotoni mogu smetati crkvena zvona

9.9.2018. | 13:13
Oni kojima smetaju crkvena zvona imaju rješenje: mogu prodati stanove i odseliti u neki drugi, zasad, tiši dio grada. Možda će cijena stanova zbog zvonjave biti nešto niža, jer je kvaliteta stanovanja narušena, ali treba li imati milosti prema bezbožnicima?
Oni kojima smetaju crkvena zvona imaju rješenje: mogu prodati stanove i odseliti u neki drugi, zasad, tiši dio grada. Možda će cijena stanova zbog zvonjave biti nešto niža, jer je kvaliteta stanovanja narušena, ali treba li imati milosti prema bezbožnicima?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto Brođane ne zanima seks?

Piše Drago Hedl

Zašto Brođane ne zanima seks?

2.9.2018. | 14:00
Ne želim biti zloguki prorok, pa ću se malo našaliti, kao i na početku teksta. Radni naslov njihovog okruglog stola mogao bi biti sličan naslovu romana kojeg sam nedavno promovirao u Slavonskom Brodu: Vrijeme seksa u doba nemilosti.
Ne želim biti zloguki prorok, pa ću se malo našaliti, kao i na početku teksta. Radni naslov njihovog okruglog stola mogao bi biti sličan naslovu romana kojeg sam nedavno promovirao u Slavonskom Brodu: Vrijeme seksa u doba nemilosti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nećemo u Brodu četnika Bajagu, dajte nam Thompsona i U2

Piše Drago Hedl

Nećemo u Brodu četnika Bajagu, dajte nam Thompsona i U2

12.8.2018. | 13:30
Pitate se vjerojatno otkud mi je palo na pamet na hrvatski prevesti onu odvratnu Bajaginu pjesmu citiranu na početku ovog teksta? S olakšanjem kažem: nisam to učinio ja. Pitajte one dečke iz Slavonskog Broda, onaj rock sastav Divlji dječak koji ne samo što pjeva tu Bajaginu pjesm
Pitate se vjerojatno otkud mi je palo na pamet na hrvatski prevesti onu odvratnu Bajaginu pjesmu citiranu na početku ovog teksta? S olakšanjem kažem: nisam to učinio ja. Pitajte one dečke iz Slavonskog Broda, onaj rock sastav Divlji dječak koji ne samo što pjeva tu Bajaginu pjesm
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad policija svoj posao revnosno radi

Piše Drago Hedl

Kad policija svoj posao revnosno radi

5.8.2018. | 14:00
Dirljiva je briga naše policije o građanima za kojima nije raspisana tjeralica, ni Interpolova, ni naših sudova, pa je teško ne usporediti to s policijskom logikom iz jednog starog vica.
Dirljiva je briga naše policije o građanima za kojima nije raspisana tjeralica, ni Interpolova, ni naših sudova, pa je teško ne usporediti to s policijskom logikom iz jednog starog vica.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija i Gradiška Stara

Piše Drago Hedl

Policija i Gradiška Stara

29.7.2018. | 14:00
Netko nazove šefa smjene na granici i kaže: 'Ej rođo, ne diraj mi one moje iz autobusa, pusti ih da prođu, to su sve naši pošteni dečki, a žuri im se na janjetinu, javili im da je upravo skinuta s ražnja, pa da se ne o'ladi.
Netko nazove šefa smjene na granici i kaže: 'Ej rođo, ne diraj mi one moje iz autobusa, pusti ih da prođu, to su sve naši pošteni dečki, a žuri im se na janjetinu, javili im da je upravo skinuta s ražnja, pa da se ne o'ladi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zagađena voda plod je kolektivne halucinacije Brođana

Piše Drago Hedl

Zagađena voda plod je kolektivne halucinacije Brođana

22.7.2018. | 14:00
S obzirom da na svijetu postoji mnogo onih koji su uvjereni kako je cijelo nebo zapravo jedan ogromni LCD ekran na kojem nam prikazuju holograme, zašto ne ponuditi i odgovor na brodski misterij kako je sve što se oko brodske vode događalo posljednjih dana ožujka i prvih dana
S obzirom da na svijetu postoji mnogo onih koji su uvjereni kako je cijelo nebo zapravo jedan ogromni LCD ekran na kojem nam prikazuju holograme, zašto ne ponuditi i odgovor na brodski misterij kako je sve što se oko brodske vode događalo posljednjih dana ožujka i prvih dana trav
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mandžukić i Slavonski Brod vole se javno

Piše Drago Hedl

Mandžukić i Slavonski Brod vole se javno

15.7.2018. | 21:21
Ako Županja, šezdesetak kilometar istočnije od Slavonskog Broda, može imati spomenik nogometnoj lopti, zašto Slavonski Brod, isto toliko kilometara uzvodno uz Savu, ne bi mogao imati spomenik kopački. Onoj Mandžukićevoj na kojoj bi pisalo: Slavonski Brod.
Ako Županja, šezdesetak kilometar istočnije od Slavonskog Broda, može imati spomenik nogometnoj lopti, zašto Slavonski Brod, isto toliko kilometara uzvodno uz Savu, ne bi mogao imati spomenik kopački. Onoj Mandžukićevoj na kojoj bi pisalo: Slavonski Brod.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.