Kolumne : Nedjeljna propovijed

Drago Hedl

Kolumne

Nedjeljna propovijed
Piše: Drago Hedl
15.7.2018. u 21:21
Prikaza: 2609

Piše Drago Hedl

Mandžukić i Slavonski Brod vole se javno

root : Mandžukić i Slavonski Brod vole se javno.(Foto: REUTERS/SBplus)

Ako Županja, šezdesetak kilometar istočnije od Slavonskog Broda, može imati spomenik nogometnoj lopti, zašto Slavonski Brod, isto toliko kilometara uzvodno uz Savu, ne bi mogao imati spomenik kopački. Onoj Mandžukićevoj na kojoj bi pisalo: Slavonski Brod.

DA je gradonačelnik Slavonskog Broda, Mirko Duspara, ili bilo tko od njegovih prethodnika, odlučio da se ime grada na čijem je čelu, u promidžbene svrhe, pojavi na televizijama gotovo svih zemalja svijeta ne bi mu bili dovoljni ni svi gradski proračuni ''od stoljeća sedmog'' do danas. Nekoliko sekundi pojavljivanja hrvatske zastave na kojoj piše ''Slav. Brod'' u najgledanijim, udarnim televizijskim emisijama, kakvi su prijenosi sa Svjetskog nogometnog prvenstva (čija je gledanost, kako je objavljeno, prešla 3,4 milijarde ljudi), košta nezamislivo. A taj nezamislivi ''novac'', Slavonskom je Brodu poklonio Mario Mandžukić. Bespovratno, beskamatno.

Naša turbulentna povijest, kao da nas je više usmjerila na rušenje starih obilježja nego na to kako se odužiti onima koji to zaslužuju. Kao da nam je draže neki spomenik srušiti, nego podići novi.

Naravno, riječ je o onom prizoru nakon utakmice s Engleskom kada je nedvojbeni junak tog meča, strijelac gola koji nas je učinio svjetskim viceprvacima, Mario Mandžukić, s hrvatskom zastavom u rukama na kojoj je pisalo Slav. Brod, tu nezaboravnu sliku poslao u svijet.

Brođani prije svih, a potom i ostali Slavonci, već su bili ganuti kada je Mandžukić, na svoju Nike kopačku prije utakmice s Danskom u Nižnji Novgorodu, u osmini finala, ''tetovirao'' Slavonski Brod, ime svog rodnog grada. Mogao je, kako su to činili mnogi drugi nogometaši, na kopačku napisati ime drage, djeteta ili nešto treće, no Mandžukić se htio odužiti svom gradu i svojim sugrađanima. Pa je napisao: Slavonski Brod. Sjetio se svog grada u kojem je kao pučkoškolac naučio ne samo latiničnu abecedu već i onu nogometnu, u dresovima Marsonije i Željezničara.

Vidim, ima sada različitih ideja i inicijativa kako da se grad Slavonski Brod oduži svom sugrađaninu, Mariu Mandžukiću. Jedna je već, na inicijativu ovog portala, i ostvarena. Mandžukiću je dodijeljena Povelja počasnog građanina Slavonskog Broda i njegov grad odužio mu se brzo i učinkovito. Nije bilo mučnih rasprava među gradskim vijećnicima kakvih zna biti kada nekome treba dodijeliti priznaje. Svi su se složili, svi su bili ''za''. Bit će mu uručeno na velikoj fešti u Slavonskom Brodu kada se vrati iz Rusije.

To priznanje super Mario zaslužio bi i da nije bilo one geste s kopačkom i zastavom. Izgarao je u svakoj utakmici i pokazivao ''životinjsku snagu'' kako su njegovu neiscrpnu energiju nazivali sportski komentatori. No, ime Slavonskog Broda na Mandžukićevoj kopački i hrvatska zastava u njegovim rukama na kojoj je pisalo Slav. Brod, učinili su njegove sugrađane (pa i sve Slavonce) još ponosnijim, razdraganijim, još oduševljenijim.

U nas Hrvata baš nešto i nema navike da se građani pretjerano odužuju svojim gradovima, vjerojatno zbog toga što je obrnuta praksa još rjeđa. Mnogi, kada odu iz svojih sredina, a osobiti kada drugdje postignu kakav uspjeh (ne samo u nogometu ili sportu, već općenito) kao da zaborave odakle su došli, kao da se postide svojih sela i gradića i kao da im je neugodno reći gdje su im korijeni. Slično je i s našim općinama i gradovima: uvijek će radije nekakvo priznanje o rever okačiti kakvom aktualnom političaru, nego onome tko je proslavio njihovu sredinu. Takvi smo eto: tako jedni drugima – građani gradovima i gradovi građanima – vraćamo istom mjerom. Primjer Mandžukića i Slavonskog Broda pokazuje da može drugačije, bolje.

Više sam puta boravio u Sjedinjenim Američkim Državama i proputovao tu ogromnu, fascinantnu zemlju, od istoka do zapada, no ništa me ondje nije toliko impresioniralo kao činjenica koliko se svako mjesto, i ono najmanje i najzabitije, zna odužiti svojim uspješnim ljudima i koliko se njima diči. Od toga da su njihova imena postavljena na ulasku, uz oznaku mjesta, do malih spomen kuća ili muzeja s njihovim relikvijama. Ili su im podigli biste i spomenike.

Naša turbulentna povijest, za razliku od američke (koja ne poznaje rat na svom tlu od 1865.), kao da nas je više usmjerila na rušenje starih obilježja nego na to kako da se odužimo onima koji to zaslužuju. Kao da nam je draže srušiti neki spomenik, nego podići novi. Pa kad smo već kod nogometa, možda je najbolji primjer Županja, gdje je početkom devedesetih, u sveopćem rušenju spomenika, netko srušio i onaj podignut nogometnoj lopti (dobro, u međuvremenu je podignut novi) u čast stogodišnjice igranja nogometa u tom slavonskom gradiću.

Ako Županja, šezdesetak kilometar istočnije od Slavonskog Broda, može imati spomenik nogometnoj lopti, zašto Slavonski Brod, isto toliko kilometara uzvodno uz Savu, ne bi mogao imati spomenik kopački.

Onoj Mandžukićevoj na kojoj bi pisalo: Slavonski Brod.

Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 20.7.2018. | 13:14

1

Zanimljiv je način razmišljanja HDZ-ovaca. Ljubomorni su na gradonačelnika Dusparu. Kao, skuplja jeftine političke poene na Mandžukiću. Ovdje je jedino istina: ovo je grad u kojem je rođen Mandžukić, koji je bio jedan od značajnijih igrača naše nogometne reprezentacije na proteklom nogometnom prvenstvu svijeta... u Rusiji 2018. E sad, moramo se podsjetiti da su ratnici, u ovom slučaju naši nogometaši, trebali dobiti veliku potporu nas navijača. Gradonačelnik je to dobro obavio zajedno s građanima ovoga grada. Duspara je trenutno gradonačelnik, a mogao je to biti i Špicer (HDZ), naprimjer. Moramo si postaviti odmah pitanje pitanje: da li su naši reprezentativci zaslužili nezaboravni doček? Po mojem skromnom mišljenju...zaslužili su! Da li je Duspara to upriličio? Je. Mora se reći. Ovdje sve prestaje. Plačite vi HDZ-ovci što niste imali gradonačelnika iz vaših redova, baš u vrijeme kada su se dočekivali ratnici-nogometaši. Godinama ste, od 1991., dokazivali da niste zaslužili biti na čelu ovoga grada.
Stipe

Stipe

Komentirano: 20.7.2018. | 12:00

2

Tko prati i čita moje komentare, zna da sam na desetke puta komentirao kriminalno stanje promnetnica u gradu, aljkavo održavanje istih za koje od mene izvršitelji ne bi dobili ni kune, dapače, još bi ih poslao na sud zbog štete koju rade. Pri tome su mi argumenti oči i druga čula i to vide svi koji se voze gradom. Od tebe niti jednu argumentiranu kritiku još nisam pročitao.
Stipe

Stipe

Komentirano: 20.7.2018. | 11:57

3

Podsjetit ću te na tvoj komentar: "Duspara je u ovom članku usputno isto ko Kolinda u Rusiji. Njihovim biračima nije bitno što ne rade ništa konkretno, kvalitetno, bitno im je da su sveprisutni." Dakle, Duspšarin krimen je ovdje činjenica da ga sšominje jedan novinar. Fantastično ti je argumentirana kritika rada gradonačelnika.
mini_star

mini_star

Komentirano: 17.7.2018. | 16:33

4

Vrhunski novinar na platnom spisku Babinog portala. :-))) Jedini bolesnici ste vi, koji u svakom Babinom oponentu vidite HDZovca. Isto kao što i HDZovci vide komunjare. Za razliku od vas, kod mene mržnje nema, ni jednom na Babu nisam išao osobno, nego kritizirao njegova (ne)djela. Svaki put argumentirano. Ne mogu shvatiti vas, prozirne dupelisce, čak ni kad ste plačeni. U svojoj bjesomučnoj obrani Velikog vođe uvijek se isti komentatori javljaju i ne dopuštaju drugačije mišljenje, a svakog kritičara proglašavaju HDZovcem. Time Vođi samo štetite, jer ste iritantni svakom neutralnom čitatelju. Kritika političara je temelj demokracije, i služi usmjeravanju aktualne vlasti u željenom smjeru. Da je po vašem, živjeli bi u totalitarizmu u međuizbornom periodu. Razlika između mojih i vaših komentara je golema. Dok se vaša obrana Babe temelji na ad hominem verbalnom nasilju prema komentatorima drugačijeg mišljenja, ja iznosim činjenice i argumente. Da ne ostanem nedorečen, vodeći stručnjak za marketing na portalu bi mi mogao odgovoriti zašto je, ako je usputno spomenut, Duspara u članku boldan, i da li je to klasičan primjer subliminalne poruke?
Stipe

Stipe

Komentirano: 16.7.2018. | 22:54

5

mini_star - očekujem da ćeš biti prisutan na svakoj brodskoj svećanosti kad postaneš gradonačelnik. Mandžukić je pronio cijelim svijetom ime Slavonskog Broda, a vrhunski hrvatski novinar je napisao da bi bilo koji gradonačelnik pa i onaj Slavonskog Broda dali sve za takvu promidžbu. Izist će vas vaša bolesna mržnja i zavist. To je opisao jedan velik čovjek ima već par desetljeća pa ću vas samo malo podsjetiti: "A oni - ta strašila - nemaju od čega umrijeti jer nemaju ni dostojanstva, ni ljubavi, i ne mogu imati srama! Smrt je već u njima. Umrijet će u pustoši svog mrtvog srca! Sramit će ih se njihova djeca, jer su izgubili ljubav. ". Za smirenje bolesnog uma preporučam vam da pročitate neki od Hedlovih romana. Ovakvog si čoveka našao da falsifikuješ. Ko je vas poznavao,ni pakao mu nece tesko pasti.
mini_star

mini_star

Komentirano: 16.7.2018. | 22:37

6

Duspara je u ovom članku usputno isto ko Kolinda u Rusiji. Njihovim biračima nije bitno što ne rade ništa konkretno, kvalitetno, bitno im je da su sveprisutni.
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 16.7.2018. | 9:21

7

Stipe@ .. .u nekoliko rečenica očita bukvicu bolesniku. Svaka čast! Postavio si mu točnu dijagnozu. Tipični HDZ-ovac, željan vlasti...podguznjak!
Stipe

Stipe

Komentirano: 16.7.2018. | 9:11

8

Nije Duspara ni posbeno hvaljen, ni veličan da bi se tekst okarakterizirao kao podguzni, ljigav. Očito se radi o reakciji nekoga tko čovjeka istinski iz dna duše mrzi, onako kako samo to duševni bolesnici znaju. Duspara se spominje samo usputno kao trenutni gradonačelnik i ništa više. Trebaš potražiti pomoć, stručnu, medicinsku! Uz to, na nekim drugim portalima možeš čitati puno ljigavije tekstove o drugim političarima i posebno političarkama, zajedno s fejk komentarima, koji su prava demonstracija najnižeg podguznog, ljigavog torokanja (namjerno ne pišem novinarstva jer to oni nisu).

Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lepe knjige, lijepo gore

Piše Drago Hedl

Lepe knjige, lijepo gore

9.12.2018. | 14:00
Knjige, za razliku od floppy discova, CD-ova, memorijskih kartica… odlično gore i na kraju ipak se osvete onima koji ih spaljuju. U tami, onima koji ih spaljuju, knjige na lomači osvijetle njihova mračna lica.
Knjige, za razliku od floppy discova, CD-ova, memorijskih kartica… odlično gore i na kraju ipak se osvete onima koji ih spaljuju. U tami, onima koji ih spaljuju, knjige na lomači osvijetle njihova mračna lica.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska policija - vrline javne, poroci tajni

Piše: Drago Hedl

Brodska policija - vrline javne, poroci tajni

2.12.2018. | 14:00
Sumnjivci nisu pronađeni, ni među onima koji su bili sumnjivi, a još manje među onima koji nisu. Do zagađene vode došlo je slučajno. Živio slučaj!
Sumnjivci nisu pronađeni, ni među onima koji su bili sumnjivi, a još manje među onima koji nisu. Do zagađene vode došlo je slučajno. Živio slučaj!
SBplus.hr, Slavonski Brod : DOV + DORH + ŽDO = JLZ*

Piše Drago Hedl

DOV + DORH + ŽDO = JLZ*

18.11.2018. | 14:14
Dakle, sve je jasno i ništa jasno nije. Sve je tužno i istovremeno smiješno. Svi znaju sve i nitko ne zna ništa. Sve može ovako, ali može i onako - 'može da bude, al' ne mora da znači'.
Dakle, sve je jasno i ništa jasno nije. Sve je tužno i istovremeno smiješno. Svi znaju sve i nitko ne zna ništa. Sve može ovako, ali može i onako - 'može da bude, al' ne mora da znači'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je Mirela Šmital izbjegla sudbinu Stjepana Haramusteka

Piše Drago Hedl

Kako je Mirela Šmital izbjegla sudbinu Stjepana Haramusteka

11.11.2018. | 14:00
Kako je gospođa Mirala Šmital uspjela izbjeći sudbinu svog prethodnika, gospodina Stjepana Haramusteka? Kako, dakle, nije smijenjena zato što ne radi svoj posao? Hoće li, glede & unatoč, uskoro dobiti još jedan mandat županijske državne odvjetnice, jer se na tu funkciju nedavno k
Kako je gospođa Mirala Šmital uspjela izbjeći sudbinu svog prethodnika, gospodina Stjepana Haramusteka? Kako, dakle, nije smijenjena zato što ne radi svoj posao? Hoće li, glede & unatoč, uskoro dobiti još jedan mandat županijske državne odvjetnice, jer se na tu funkciju nedavno k
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mala je to žrtva Brođana za tako velik profit Croduxa

Piše Drago Hedl

Mala je to žrtva Brođana za tako velik profit Croduxa

14.10.2018. | 15:00
Dragi građani Slavonskog Broda, strpite se još godinu dana, udišite smrdljiv, toksičan, zagađen zrak, trujte se još malo, zajedno sa svojom djecom, dok se ne dogovorimo o razlici u cijeni koju ćemo postići prodajom plina. I budite strpljivi: vaša žrtva je malena u odnosu na visin
Dragi građani Slavonskog Broda, strpite se još godinu dana, udišite smrdljiv, toksičan, zagađen zrak, trujte se još malo, zajedno sa svojom djecom, dok se ne dogovorimo o razlici u cijeni koju ćemo postići prodajom plina. I budite strpljivi: vaša žrtva je malena u odnosu na visin
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što Dusparu i Vrkića veže s Marxom?

Piše Drago Hedl

Što Dusparu i Vrkića veže s Marxom?

7.10.2018. | 14:00
Političari su stanje u Slavoniji samo različito interpretirali; radi se o tome da ga valja promijeniti. No, šanse za to su male: dok su nam prije političari padali s Marxa, danas kao da padaju s Marsa.
Političari su stanje u Slavoniji samo različito interpretirali; radi se o tome da ga valja promijeniti. No, šanse za to su male: dok su nam prije političari padali s Marxa, danas kao da padaju s Marsa.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski Komunalac raspiruje vandalizam

Piše Drago Hedl

Brodski Komunalac raspiruje vandalizam

30.9.2018. | 14:00
Kada bi se netko latio posla i istražio koliko je gradskog inventara (koševi, klupe i slično) uništeno i koliko je policija takvih uhvatila, a nadležne službe naplatile kazni, bilo bi jasno o čemu pričamo.
Kada bi se netko latio posla i istražio koliko je gradskog inventara (koševi, klupe i slično) uništeno i koliko je policija takvih uhvatila, a nadležne službe naplatile kazni, bilo bi jasno o čemu pričamo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Đuri se nisu upecali, u Đakovu jesu

Piše Drago Hedl

U Đuri se nisu upecali, u Đakovu jesu

23.9.2018. | 14:00
Mnogi lokalni šerifi, uzdigli su se do razine faraona. Razlika između onih egipatski i onih naših, današnjih, samo je utoliko što ovi naši, današnji, ne grade piramide. Njima je dovoljna piramida vlasti na čijem su vrhu oni. Sami, nepogrešivi, neupitni, najbolji, najpametniji, sv
Mnogi lokalni šerifi, uzdigli su se do razine faraona. Razlika između onih egipatski i onih naših, današnjih, samo je utoliko što ovi naši, današnji, ne grade piramide. Njima je dovoljna piramida vlasti na čijem su vrhu oni. Sami, nepogrešivi, neupitni, najbolji, najpametniji, sv
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko rješava prometni udes - policija ili politika?

Piše Drago Hedl

Tko rješava prometni udes - policija ili politika?

16.9.2018. | 14:00
Policija zna i identitet 22-godišnjeg mladića i njegove vršnjakinje, koja je s njim bila u automobilu kada se dogodila nesreća. No, policija, kao i mi, zna još nešto: L. M. je obiteljski povezan s dvojicom jakih ljudi iz HDZ-a: bivšim požeškim županom i aktualnim predsjednikom
Policija zna i identitet 22-godišnjeg mladića i njegove vršnjakinje, koja je s njim bila u automobilu kada se dogodila nesreća. No, policija, kao i mi, zna još nešto: L. M. je obiteljski povezan s dvojicom jakih ljudi iz HDZ-a: bivšim požeškim županom i aktualnim predsjednikom Gr
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo sotoni mogu smetati crkvena zvona

Piše Drago Hedl

Samo sotoni mogu smetati crkvena zvona

9.9.2018. | 13:13
Oni kojima smetaju crkvena zvona imaju rješenje: mogu prodati stanove i odseliti u neki drugi, zasad, tiši dio grada. Možda će cijena stanova zbog zvonjave biti nešto niža, jer je kvaliteta stanovanja narušena, ali treba li imati milosti prema bezbožnicima?
Oni kojima smetaju crkvena zvona imaju rješenje: mogu prodati stanove i odseliti u neki drugi, zasad, tiši dio grada. Možda će cijena stanova zbog zvonjave biti nešto niža, jer je kvaliteta stanovanja narušena, ali treba li imati milosti prema bezbožnicima?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto Brođane ne zanima seks?

Piše Drago Hedl

Zašto Brođane ne zanima seks?

2.9.2018. | 14:00
Ne želim biti zloguki prorok, pa ću se malo našaliti, kao i na početku teksta. Radni naslov njihovog okruglog stola mogao bi biti sličan naslovu romana kojeg sam nedavno promovirao u Slavonskom Brodu: Vrijeme seksa u doba nemilosti.
Ne želim biti zloguki prorok, pa ću se malo našaliti, kao i na početku teksta. Radni naslov njihovog okruglog stola mogao bi biti sličan naslovu romana kojeg sam nedavno promovirao u Slavonskom Brodu: Vrijeme seksa u doba nemilosti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nećemo u Brodu četnika Bajagu, dajte nam Thompsona i U2

Piše Drago Hedl

Nećemo u Brodu četnika Bajagu, dajte nam Thompsona i U2

12.8.2018. | 13:30
Pitate se vjerojatno otkud mi je palo na pamet na hrvatski prevesti onu odvratnu Bajaginu pjesmu citiranu na početku ovog teksta? S olakšanjem kažem: nisam to učinio ja. Pitajte one dečke iz Slavonskog Broda, onaj rock sastav Divlji dječak koji ne samo što pjeva tu Bajaginu pjesm
Pitate se vjerojatno otkud mi je palo na pamet na hrvatski prevesti onu odvratnu Bajaginu pjesmu citiranu na početku ovog teksta? S olakšanjem kažem: nisam to učinio ja. Pitajte one dečke iz Slavonskog Broda, onaj rock sastav Divlji dječak koji ne samo što pjeva tu Bajaginu pjesm
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad policija svoj posao revnosno radi

Piše Drago Hedl

Kad policija svoj posao revnosno radi

5.8.2018. | 14:00
Dirljiva je briga naše policije o građanima za kojima nije raspisana tjeralica, ni Interpolova, ni naših sudova, pa je teško ne usporediti to s policijskom logikom iz jednog starog vica.
Dirljiva je briga naše policije o građanima za kojima nije raspisana tjeralica, ni Interpolova, ni naših sudova, pa je teško ne usporediti to s policijskom logikom iz jednog starog vica.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija i Gradiška Stara

Piše Drago Hedl

Policija i Gradiška Stara

29.7.2018. | 14:00
Netko nazove šefa smjene na granici i kaže: 'Ej rođo, ne diraj mi one moje iz autobusa, pusti ih da prođu, to su sve naši pošteni dečki, a žuri im se na janjetinu, javili im da je upravo skinuta s ražnja, pa da se ne o'ladi.
Netko nazove šefa smjene na granici i kaže: 'Ej rođo, ne diraj mi one moje iz autobusa, pusti ih da prođu, to su sve naši pošteni dečki, a žuri im se na janjetinu, javili im da je upravo skinuta s ražnja, pa da se ne o'ladi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zagađena voda plod je kolektivne halucinacije Brođana

Piše Drago Hedl

Zagađena voda plod je kolektivne halucinacije Brođana

22.7.2018. | 14:00
S obzirom da na svijetu postoji mnogo onih koji su uvjereni kako je cijelo nebo zapravo jedan ogromni LCD ekran na kojem nam prikazuju holograme, zašto ne ponuditi i odgovor na brodski misterij kako je sve što se oko brodske vode događalo posljednjih dana ožujka i prvih dana
S obzirom da na svijetu postoji mnogo onih koji su uvjereni kako je cijelo nebo zapravo jedan ogromni LCD ekran na kojem nam prikazuju holograme, zašto ne ponuditi i odgovor na brodski misterij kako je sve što se oko brodske vode događalo posljednjih dana ožujka i prvih dana trav

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.