Kolumne : Nedjeljna propovijed

Drago Hedl

Kolumne

Nedjeljna propovijed
Piše: Drago Hedl
9.9.2018. u 13:13
Prikaza: 4349

Piše Drago Hedl

Samo sotoni mogu smetati crkvena zvona

root : Samo sotoni mogu smetati crkvena zvonaMali dio buduće crkve u Naselju Andrija Hebrang(Foto: Željka Gavranović/SBplus)

Oni kojima smetaju crkvena zvona imaju rješenje: mogu prodati stanove i odseliti u neki drugi, zasad, tiši dio grada. Možda će cijena stanova zbog zvonjave biti nešto niža, jer je kvaliteta stanovanja narušena, ali treba li imati milosti prema bezbožnicima?

DOK sam jedno vrijeme živio na zagrebačkoj Savici, u zgradi tik uz park, jedinoj zelenoj oazi u tom dijelu betonske džungle glavnog grada, ta se četvrt mjesecima spominjala u svim medijima. Postojao je, naime, plan, već je bio gotov i cijeli projekt, da se usred parka sagradi crkva. Projekt je, naravno, imao blagoslov Milana Bandića, no stanovnici u zgradama uokolo pobunili su se. Ne zbog toga što su bili protiv crkve, a u službi sotone, već zato što nisu htjeli izgubiti park, mjesto na kojem bi nalazili malo mira, šetali s unucima, mjesto na kojem su se djeca igrala, umirovljenici odmarali u hladu stabala i opuštajućeg zelenila.

Čudi kako nitko nije primjetio da su i župnik Ćurić i partijski propagandisti svoje poruke počinjali riječju 'zdravo'.       

Ni župnik, ni Bandić nisu popuštali, ali ni stanovnici Savice. Među onima koji su se protivili gradnji crkve u parku, bilo je i puno vjernika. Svi su uglas ponavljali da nisu protiv crkve, ali su tražili da se gradi na drugoj lokaciji kakvih je uokolo bilo. Peticija koju su potpisali nikoga od nadležnih nije osobito impresionirala. Bandić je najavio kako će park rekonstruirati, što je trebalo biti uvod u početak gradnje crkve. Stigli su građevinski strojevi, park je ograđen i trebala je početi gradnja ''još starijeg i ljepšeg'' parka. No, tada su stanari okolnih zgrada izašli u park da bi ga obranili, ali tada se zbilo i malo ''događanje naroda''. Iz drugih zagrebačkih kvartova dovedeni su ''protuprosvjednici'' koji su trebali stvorit dojam da ima i onih koji žele crkvu baš u parku na Savici, bez obzira što bi njenom gradnjom ta zelena oaza gotovo posve nestala.

Na račun stanovnika Savice pale su teške riječi: sve su to redom komunjare, bezbožnici, antikristi, mrzitelji svega hrvatskog (!), sluge sotone, udbaši… Bilo je i nemilih scena, sve se umalo pretvorilo u ulični rat, no na kraju ipak su pobijedili (barem privremeno) stanovnici Savice. Odustalo se od gradnje crkve i vjerojatno se čeka neko novo, ''bolje vrijeme'', kada će ideja o crkvi usred parka ponovno oživjeti.

Ovaj dugi uvod nekako se naslanja na aktualnu brodsku priču o crkvi čija glasna zvona remete mir okolnih stanara. Postoje propisi koji štite građane od pretjerane buke, no ne i za crkvena zvona. Koliko će glasna biti njihova zvonjava (saznali smo ovih dana na ovom portalu), stvar je dobre volje župnika. Nema tu nikakvih zakona, propisa, mjerenja decibela…, a oni kojima zvonjava smeta mogu naravno, očekivati hrpu pogrdnih epiteta. Malo tko će prihvatiti da im smeta buka zvonâi bit će optuženi da se bore protiv Crkve, da su zadrti komunisti i bezbožnici kojima smetaju vjernici i vjera. Nema tu rasprave, nema argumenata. U hrvatskom su (i ne samo hrvatskom) društvu neke stvari nedodirljive, a onaj tko se drzne u njih taknuti završit će na lomači, na sreću verbalnoj, a ne pravoj kao prije nekoliko stoljeća.

Nisu naravno preglasna crkvena zvona jedino u što ne valja dirati i na što svi sliježu ramenima, od policije do gradske uprave i raznih inspekcija. Pogledajte svatovske povorke, koliko se glasno u njima trubi i kako vozači u njima voze. Kada bi policija, zbog inače zabranjenog trubljenja, zaustavila svatovsku kolonu i kaznila počinitelje, a ne daj bože provela i alkotest, nisam siguran kako bi se organi reda proveli. I bi li se uneredili pred razuzdanom svatovskom gomilom. Postoje običaji jači od zakona, stvari za koje zakon ne važi i nitko neće primijeniti običaje mada je više nego očito kako krše zakon.

Ili, sjetite se onih povorki vozila koja su nakon svake pobjede hrvatskih nogometaša ovoga ljeta u Rusiji jezdile hrvatskim gradovima i selima. Je li itko zaustavio vozilo na čijim su krovovima, kao na željezničkim vagonima u Indiji, sjedili razuzdani navijači, ili se vozili u prtljažniku ili pak sjedili na otvorenim prozorima jurećih vozila? Mada je bilo očito da je bar 90 posto tih vozača bilo pripito, neki i dobrano, mada se radilo o teškom kršenju prometnih pravila i javnog reda i mira, zbog kojeg bi u nekim drugim okolnostima počinitelji bili kažnjeni, sankcija nije bilo.

Postoje, rekosmo, običaji jači od zakona, preglasna crkvena zvona u Slavonskom Brodu, samo su dio toga.

Pored Božje poruke koju župnik Tomislav Ćurić tako revnosno odašilje Njegovim sljedbenicima - kao što su svojevremeno partijski propagandisti, putem zvučnika obješenih na ulične bandere, odašiljali Titove misli i zapovjedi - ova naprava koju crkvenim zvonom zovu, ustvari, sofisticirana je zamjena za bivše 'Udbine' popisivače uglednih vjernika koji su išli u crkvu. Ona, ta naprava koju crkvenim zvonom zovu, između ostalog, detektira "mrzitelje Crkve u Hrvata". A bila bi još efikasnija kad bi župnik Ćurić, ponekad, umjesto "Zdravo Djevo" na razglas pustio početak Thompsonove pjesme "Čavoglave". Naime, čudi kako nitko nije primjetio da su i župnik Ćurić i partijski propagandisti svoje poruke počinjali riječju 'zdravo'.       

No, oni kojima to smeta ipak imaju rješenje: mogu prodati stanove i odseliti u neki drugi, za sada tiši dio grada. Možda će cijena stanova zbog zvonjave biti nešto niža, jer je kvaliteta stanovanja narušena, ali treba li imati milosti prema bezbožnicima? Ni malo: prema njima valja postupiti isto kao i prema bezbožnim migrantima, baš onako kao je to na svom Facebook profilu neki dan objavio velečasni Josip Tomić, upravitelj župa iz Kupske doline: ''Ne dajte migrantima ni hrane ni vode!'' Jer oni nose opasnost ''islamskog krivovjerja'', kao što opasnost od krivovjerja nose i oni kojima smeta zvonjava crkvenih zvona.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
splavar

splavar

Komentirano: 9.9.2018. | 22:27

1

Zvonjavom kvaliteta stanovanja nije umanjena, čak povećana, jer vjernici sada imaju svoj objekat., a cijana stanova sigurno zbog toga neće biti umanjena. Bezbožnici bi trebali imati milosti prema vjernicima. Što ako im smeta križ, da stavimo petokraku ?
splavar

splavar

Komentirano: 9.9.2018. | 22:23

2

Zvona nisu preglasna. jeli netko mjerio decibele, Postoje propisi pa neka se primijene. Odgovorno tvrdim da velikoj većini stanovnika nije preglasna zvonjava, nego joj se raduje. Zašto bi manjina provodila svoju samovolju? Imam prijedlog, neka naprave peticiju da vidimo koliko ih je . Vjerojatno 10-tak.
Dobar_los_zao

Dobar_los_zao

Komentirano: 9.9.2018. | 19:43

3

Šta da ti kažem. Bojim se da si u pravu i nadam se da si u krivu. Vladajućoj oligarhiji je dobro došlo ovo iseljavanje i mladih i starih i to je sve planski rađeno. Da su ostali ovdje balon bi se napuhao i neminovno bi došlo do puknuća dakle revolucije premda ni sada ta opcija nije nemoguća. Nije to poželjan scenarij ali desničarskim budalama i kriminalcima koji se kriju iza domoljublja nikako ne ide u glavu da država pripada svima a ne samo njima. Uostalom i prošla se država raspala zato što su jedni polagali pravo na nju više od drugih. Da je situacija dobra nije ali bumo vidjeli.
Dobar_los_zao

Dobar_los_zao

Komentirano: 9.9.2018. | 17:45

4

Odličan članak na kakav smo i navikli od Hedla koji uz odmjerenu dozu satkazma uvijek secira stvari 'do kosti'.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pred Dusparom je teška odluka

Piše Drago Hedl

Pred Dusparom je teška odluka

17.3.2019. | 14:00
Postavimo pitanje drugačije: je li se i jedna žena, vidjevši molitelje pred ulazom u bolnicu, okrenula i vratila kući, preobraćena i odlučna roditi? Jesu li pogledi skrušenih molitelja s krunicom u ruci omekšali njihova srca pa su se od ubojica (kakvima ih molitelji vide) premetn
Postavimo pitanje drugačije: je li se i jedna žena, vidjevši molitelje pred ulazom u bolnicu, okrenula i vratila kući, preobraćena i odlučna roditi? Jesu li pogledi skrušenih molitelja s krunicom u ruci omekšali njihova srca pa su se od ubojica (kakvima ih molitelji vide) premetn
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska policija spasila bi ministricu Žalac

Piše Drago Hedl

Brodska policija spasila bi ministricu Žalac

10.3.2019. | 14:00
Današnju priču završimo vicem koji se pričao u bivšem sustavu, a aktualan je i danas, možda i više nego prije. Partijski sekretar projurio kroz crveno svjetlo, zaustavi ga policajac (tada milicajac) iza raskršća i shvativši što je uradio, ispriča se uvaženom drugu: Oprostite, sam
Današnju priču završimo vicem koji se pričao u bivšem sustavu, a aktualan je i danas, možda i više nego prije. Partijski sekretar projurio kroz crveno svjetlo, zaustavi ga policajac (tada milicajac) iza raskršća i shvativši što je uradio, ispriča se uvaženom drugu: Oprostite, sam
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od onih s lažnom diplomom opasniji su oni s pravom

Piše Drago Hedl

Od onih s lažnom diplomom opasniji su oni s pravom

3.3.2019. | 14:00
Oni koji su diplomu stekli, a da ne znaju ni gdje se njihov fakultet nalazi, puno su opasniji od onog jadnog dvojca - jednog u Slavonskom Brodu, drugog u Novoj Gradiški - koje su ukebali s lažnom diplomom. Naime, njih je nemoguće eliminirati ih s mjesta na kojima se nalaze.
Takvi koji su diplomu stekli, a da ne znaju ni gdje se njihov fakultet nalazi, da nikada nisu vidjeli svoje profesore, da ne znaju kako izgledaju fakultetske predavaonice i amfiteatri ili kako se ispunjava prijavnica za ispit, e, takvi su puno opasniji od onog jadnog dvojca - jed
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li virovitički župan lav, a brodski bubamara?

Piše Drago Hedl

Je li virovitički župan lav, a brodski bubamara?

24.2.2019. | 14:00
Jesu li tu županiju, u odnosu na ostale, poharala sva četiri jahača Apokalipse, a Brodsko-posavsku sačuvale dobre vile, ili je virovitički župan Igor Andrović bio revniji u proglašavanju elementarnih nepogoda? Možda su njegove veze s ministrom Tolušićem čvršće od onih između Maru
Jesu li tu županiju, u odnosu na ostale, poharala sva četiri jahača Apokalipse, a Brodsko-posavsku sačuvale dobre vile, ili je virovitički župan Igor Andrović bio revniji u proglašavanju elementarnih nepogoda? Možda su njegove veze s ministrom Tolušićem čvršće od onih između Maru
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijedlog županu Marušiću: Pozovite Tolušića na kebab!

Piše Drago Hedl

Prijedlog županu Marušiću: Pozovite Tolušića na kebab!

17.2.2019. | 14:00
Korist od te posjete bila bi dvostruka: em bismo, umjesto smrdljive farme dobili green field investiciju, em bi narod - vidjevši Tolušića kako masti brke poljskim kebabom – bio sto posto siguran da su priče o zagađenom mesu u Hrvatskoj, obična novinarska patka. I to ne patka iz u
Korist od te posjete bila bi dvostruka: em bismo, umjesto smrdljive farme dobili green field investiciju, em bi narod - vidjevši Tolušića kako masti brke poljskim kebabom – bio sto posto siguran da su priče o zagađenom mesu u Hrvatskoj, obična novinarska patka. I to ne patka iz u
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto mislim da Duspara nije krmak

Piše Drago Hedl

Zašto mislim da Duspara nije krmak

10.2.2019. | 14:00
Čitam neki dan na jednom portalu kako gradonačelnika Slavonskog Broda, Mirka Dusparu, novinar, koji ga je nazvao krmkom, poziva da na sudu ukrste sablje. Veli (novinar), ako se slavonskobrodski gradonačelnik na bilo koji način smatra povrijeđenim zbog toga što ga je nazvao krmkom
Čitam neki dan na jednom portalu kako gradonačelnika Slavonskog Broda, Mirka Dusparu, novinar, koji ga je nazvao krmkom, poziva da na sudu ukrste sablje. Veli (novinar), ako se slavonskobrodski gradonačelnik na bilo koji način smatra povrijeđenim zbog toga što ga je nazvao krmkom
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trebaju li Pero Ćosić i Stribor Valenta dublere?

Piše Drago Hedl

Trebaju li Pero Ćosić i Stribor Valenta dublere?

3.2.2019. | 14:00
Sretni će naročito biti hrvatski građani kojima je često muka od onoga što čuju iz usta svojih odabranika za koje su glasali, građani koji nerijetko osjećaju nelagodu i sram, slušajući što govore, baljezgaju i buncaju oni kojima bi najradije rekli ''odjebi'', kako to nedavno reče
Sretni će naročito biti hrvatski građani kojima je često muka od onoga što čuju iz usta svojih odabranika za koje su glasali, građani koji nerijetko osjećaju nelagodu i sram, slušajući što govore, baljezgaju i buncaju oni kojima bi najradije rekli ''odjebi'', kako to nedavno reče
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani oprez: čuvajte se ministra Marića i kad darove nosi

Piše Drago Hedl

Brođani oprez: čuvajte se ministra Marića i kad darove nosi

27.1.2019. | 14:00
Kako je to jednostavno, i kako se toga netko već nije sjetio ranije?! Promijenite ime i prezime (iz jedne statističke regije preselite u drugu) i eto vas na konju. Dosta je bilo kiselog zelja, eto Slavoncima napokon i mesa.
Kako je to jednostavno, i kako se toga netko već nije sjetio ranije?! Promijenite ime i prezime (iz jedne statističke regije preselite u drugu) i eto vas na konju. Dosta je bilo kiselog zelja, eto Slavoncima napokon i mesa.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lovci na glave doći će nam glave

Piše Drago Hedl

Lovci na glave doći će nam glave

20.1.2019. | 14:00
U Hrvatskoj takvo zanimanje ne postoji, osim svojevrsne inačice u oblasti sporta koju je osobito razvio Zdravko Mamić, a mogli bismo ju nazvati ''lovac na noge''.
U Hrvatskoj takvo zanimanje ne postoji, osim svojevrsne inačice u oblasti sporta koju je osobito razvio Zdravko Mamić, a mogli bismo ju nazvati ''lovac na noge''.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedan konj ne čini ergelu

Piše Drago Hedl

Jedan konj ne čini ergelu

13.1.2019. | 14:00
Ne znam je li, i hoće li, Policijska uprava brodsko-posavska protiv vlasnika podnijeti prekršajni ili kazneni nalog, no i ako to učini, teško da će biti ičije odgovornosti: imovinu Državne ergele (konja) uništila je (ubila) državna tvrtka, Hrvatske željeznice. I čemu dizati frku
Ne znam je li, i hoće li, Policijska uprava brodsko-posavska protiv vlasnika podnijeti prekršajni ili kazneni nalog, no i ako to učini, teško da će biti ičije odgovornosti: imovinu Državne ergele (konja) uništila je (ubila) državna tvrtka, Hrvatske željeznice. I čemu dizati frku
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odlazi nam raja, drž'te ih za jaja!

Piše Drago Hedl

Odlazi nam raja, drž'te ih za jaja!

6.1.2019. | 14:00
Danas živimo u Europi bez granica (malo cinizma ne škodi), ljudi putuju slobodno i odlaze onamo gdje misle da će im biti bolje. I ne samo kad su u pitanju posao, zarada, lakši život. Odlaze onamo gdje misle da je društvo pravednije, gdje se ljude poštuje, cijeni njihovo znanje
Danas živimo u Europi bez granica (malo cinizma ne škodi), ljudi putuju slobodno i odlaze onamo gdje misle da će im biti bolje. I ne samo kad su u pitanju posao, zarada, lakši život. Odlaze onamo gdje misle da je društvo pravednije, gdje se ljude poštuje, cijeni njihovo znanje i
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako da božićna bajka ne postane novogodišnja strava

Piše Drago Hedl

Kako da božićna bajka ne postane novogodišnja strava

30.12.2018. | 14:00
Nisam primijetio da Europska unija namjerava zabraniti jednokratnu upotrebu božićnih drvaca, stotina tisuća borića koji plaćaju glavom krajem svake godine.
Nisam primijetio da Europska unija namjerava zabraniti jednokratnu upotrebu božićnih drvaca, stotina tisuća borića koji plaćaju glavom krajem svake godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako su Marušić i Ćosić sa Striborom Valentom pomeli pod

Piše Drago Hedl

Kako su Marušić i Ćosić sa Striborom Valentom pomeli pod

23.12.2018. | 14:00
Dođe mi nekako milo što su Ćosić i Marušić onim Valnetom obrisali pod. Ali, dođe mi i nekako žao što i mene HDZ Irske nije pozvao na domjenak ili neku drugu svečanost. Jer, stvarno, nikada nije bilo boljih razloga za slavlje.
Dođe mi nekako milo što su Ćosić i Marušić onim Valnetom obrisali pod. Ali, dođe mi i nekako žao što i mene HDZ Irske nije pozvao na domjenak ili neku drugu svečanost. Jer, stvarno, nikada nije bilo boljih razloga za slavlje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako sam bestidno prevario državu

Piše Drago Hedl

Kako sam bestidno prevario državu

16.12.2018. | 14:00
U Brodu ista priča kao na autocesti. Ralicama ni traga. Pomislim, zaboga, pa logično je što je i ovdje situacija ista: i ovdašnje je cestare iznenadio snijeg u prosincu, a i vikend je počeo pa se zimske službe razletjele. Baš kao pahuljice koje nemilice padaju.
U Brodu ista priča kao na autocesti. Ralicama ni traga. Pomislim, zaboga, pa logično je što je i ovdje situacija ista: i ovdašnje je cestare iznenadio snijeg u prosincu, a i vikend je počeo pa se zimske službe razletjele. Baš kao pahuljice koje nemilice padaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lepe knjige, lijepo gore

Piše Drago Hedl

Lepe knjige, lijepo gore

9.12.2018. | 14:00
Knjige, za razliku od floppy discova, CD-ova, memorijskih kartica… odlično gore i na kraju ipak se osvete onima koji ih spaljuju. U tami, onima koji ih spaljuju, knjige na lomači osvijetle njihova mračna lica.
Knjige, za razliku od floppy discova, CD-ova, memorijskih kartica… odlično gore i na kraju ipak se osvete onima koji ih spaljuju. U tami, onima koji ih spaljuju, knjige na lomači osvijetle njihova mračna lica.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.