Kolumne : Nedjeljna propovijed

Drago Hedl

Kolumne

Nedjeljna propovijed
Piše: Drago Hedl
22.7.2018. u 14:00
Prikaza: 2000

Piše Drago Hedl

Zagađena voda plod je kolektivne halucinacije Brođana

root : Zagađena voda plod je kolektivne halucinacije BrođanaIlustracija

S obzirom da na svijetu postoji mnogo onih koji su uvjereni kako je cijelo nebo zapravo jedan ogromni LCD ekran na kojem nam prikazuju holograme, zašto ne ponuditi i odgovor na brodski misterij kako je sve što se oko brodske vode događalo posljednjih dana ožujka i prvih dana travnja zapravo bio plod kolektivne halucinacije, skupnog transa kakav zna zahvatiti primitivna plemena dok u zanosu bubnjeva i udaraljki i pod utjecajem halucinogenih gljiva tancaju ''u ritmu muzike za ples''.

VJEROJATNO ste čuli da Zemlja nije okrugla, već ravna ploča, da je Mjesec ustvari hologram, da ne postoji gravitacija i da je cijelo nebo zapravo jedan ogromni LCD ekran na kojem nam prikazuju holograme. Tim zanimljivim tvrdnjama o kojima se vode žustre rasprave na specijaliziranim portalima i društvenim mrežama sa začuđujuće velikim brojem sljedbenika i pristaša, ovih se dana pridružilo još jedno zanimljivo otkriće: onečišćenje vode u Slavonskom Brodu, zbog čega je u travnju ove godine cijeli grad nekoliko dana bio bez vode iz gradskog vodovoda, dogodilo se slučajno. Uzrok je nepoznat.

Ako je ustanovljeno kako za nešto što se zbilo slučajno, ne može biti odgovornih, ići će to na ruku i gradonačelniku Duspari, bez obzira što brodska ''intelektualna elita'' naokolo nudi papire o njegovoj krivici. 

Do ovog otkrića, koje ide uz bok tvrdnjama o Zemlji ravnoj ploči i nebu kao LCD ekranu, došlo je Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu i objavilo ga, s potpisomMirele Šmital, županijske državne odvjetnice u Slavonskom Brodu, 18. srpnja ove godine. Tim rješenjem misterij slučajnog zagađenje vode dobio je i službeni pečat, pa bi, s obzirom na intrigantnost otkrića ravnog Zemlji kao ravnoj ploči, Slavonski Brod po njemu mogao postati predmetom istraživanja paranormalnog fenomena, a grad po tome poznatiji nego po Mariu Mandžukiću.

No, je li to baš tako?

Kada se nešto dogodi slučajno, kada je neobjašnjivo, kada znanost nema rješenja za neko pitanje, javlja se mnoštvo onih koji nude odgovore. Nazvao me ovih dana poznanik iz jednog slavonskog grada i ponudio ekskluzivu: intelektualna elita iz Broda, rekao je, dat će mi papire iz kojih je vidljivo da je za onečišćenje brodske vode isključivi krivac gradonačelnik Mirko Duspara. Upitao sam poznanika o kakvoj se to brodskoj ''intelektualnoj eliti'' radi, no odgovor je bio da su manje važna imena od papira koje ću dobiti. Kad sam pristao da mi papire pošalju, poznanik se ubrzo javio s odgovorim kako su se ipak odlučili ekskluzivu dostaviti jednom utjecajnom dnevnom listu.

Naš razgovor, vođen je prošlog petka, ali vijest o tome da je Duspara osobno onečistio brodsku vodu, do današnjeg podneva još nisam pročitao. Što ne znači da neće biti objavljena.

Jer, pazite, nije ta mogućnost bez osnova. Duspara je liječnik, anesteziolog i ako zna što sve treba smućkati u koktel kojim prije operacije tako uspava pacijenta da ovaj ne osjeti ni kad mu režu utrobu, ili pile kosti, nije li mogao smućkati nešto slično i krišom to ubaciti u brodski vodovod?

Ako je Zemlja ravna ploča, a ne kugla kako se to pričinjava astronautima i svima koji su vidjeli snimke našeg planeta iz Svemira, ako nema gravitacije bez obzira što ćete sasvim sigurno tresnuto o zemlju skočite li s krova kakve zgrade, zašto i Duspara ne bi mogao osobno zatrovati vodu svojim sugrađanima? Tim prije što kao anesteziolog sigurno ima znanja kako se to radi. Jer, razlika između uštrcavanja anestetika u krvotok pacijenta i otrova u gradski vodovod, složit ćete se, sigurno nije prevelika.

Ne mogu vam reći što sadrže papiri brodske ''intelektualne elite'' kao ni to tko je sačinjava, jer mi ponuđena ekskluziva nije došla u ruke, ali ne bih se čudio da ima onih koji u tu njihovu priču vjeruju. Pogotovo kada je takva priča dobila snažnu podlogu u papiru Županijskog državnog odvjetništva, sročenom na šest gusto kucanih stranica, kako se zapravo ne zna što je zagadilo brosku vodu i tko je krivac što su građani potrošili silne tisuće kuna za flaširanu vodu ili proveli vrijeme čekajući pred cisternama da bi se opskrbili tekućinom koja život znači.

Ako ŽDO u Slavonskom Brodu i silna ekipa eksperata koja se bavila brodskim ekoincidentom ne zna odgovor kako je do njega došlo, te ako je ustanovljeno kako za nešto što se zbilo slučajno, ne može biti odgovornih, ići će to na ruku i gradonačelniku Duspari, bez obzira što brodska ''intelektualna elita'' naokolo nudi papire o njegovoj krivici. Rješenjem ŽDO-a tako su amnestirani svi mogući krivci, baš svi. Za nešto što se dogodilo slučajno, čemu se, dakle, ne zna uzrok, nitko ne može biti kriv. To je barem jasno.

No, s obzirom da na svijetu postoji mnogo onih koji su uvjereni kako je cijelo nebo zapravo jedan ogromni LCD ekran na kojem nam prikazuju holograme, zašto ne ponuditi i odgovor na brodski misterij kako je sve što se oko brodske vode događalo posljednjih dana ožujka i prvih dana travnja zapravo bio plod kolektivne halucinacije, skupnog transa kakav zna zahvatiti primitivna plemena dok u zanosu bubnjeva i udaraljki i pod utjecajem halucinogenih gljiva tancaju ''u ritmu muzike za ples''.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Sergej

Sergej

Komentirano: 23.7.2018. | 6:20

1

Novinar D.H. u ovom svome članku piše takve nebuloze da granići sa ludošću. Insinuacije da Duspara je kao anesteziolog kuhar koktela ili pripravka za zagađenu vodu u Brodu. Svojim ofucanim razmišljanjem uočava se da veze sa vezom nema o ugljikovodicima. Neozbiljan je novinar sa isprazim vrijednostima pisanih sadržaja.. više ne elemenata njega kao novinara optužiti kao sukrivca za politiko i gospodarsko stanje u državi.
onthedarkside

onthedarkside

Komentirano: 22.7.2018. | 23:07

2

Drug Jerko je rješenje DORH-a učinio svima dostupnim (tko je pismen pročitati će sâm, ne treba mu marketingaš = ivomarkić tumačiti). 1. Tijekom izvida je utvrđeno da ne postoji uzročno-posljedična veza između curenja benzina do kojeg je došlo pri izvođenju radova na ispitivanju stanja produktovoda 28.3.2018.g. i povećanja koncentracije udjela ugljikovodika u uzorcima vode od 30.3.2018.g. i 01.4.2018.g. 2. Nalaz centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić Zagreb prema kojemu su u uzorcima vode prisutni tragovi komponenata TEŠKE NAFTNE FRAKCIJE, a da nisu identificirani tragovi aromatskog ugljikovodika koji je neizostavna sastojnica svježih uzoraka benzina i dizelskih goriva. 3. Analiza svih raspoloživih saznanja upućuje na to da je u nekoj fazi uzorkovanja vode došlo do kontaminacije uzoraka vode. 4. Nalaz centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić Zagreb govori da su u uzorcima vode nađeni tragovi komponenti teških naftnih frakcija u koje spadaju motorna ulja, parafini, sredstva za podmazivanje i dr……Pametni će sami zaključiti tko im je ukrao Uskrs….. http://www.sbplus.hr/_Data/Files/180721234312116/Rjesenje_odbacivanje_kaznene_prijave.pdf
Stipe

Stipe

Komentirano: 22.7.2018. | 19:23

3

Inicijali priopadnika te elite: ED, PĆ, DM, SL, BG, MŠ ......
Stipe

Stipe

Komentirano: 22.7.2018. | 19:20

4

Dusparu (ali ne Mirka, već Elvisa) za županijskog državnog odvjetnka!

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nećemo u Brodu četnika Bajagu, dajte nam Thompsona i U2

Piše Drago Hedl

Nećemo u Brodu četnika Bajagu, dajte nam Thompsona i U2

12.8.2018. | 13:30
Pitate se vjerojatno otkud mi je palo na pamet na hrvatski prevesti onu odvratnu Bajaginu pjesmu citiranu na početku ovog teksta? S olakšanjem kažem: nisam to učinio ja. Pitajte one dečke iz Slavonskog Broda, onaj rock sastav Divlji dječak koji ne samo što pjeva tu Bajaginu pjesm
Pitate se vjerojatno otkud mi je palo na pamet na hrvatski prevesti onu odvratnu Bajaginu pjesmu citiranu na početku ovog teksta? S olakšanjem kažem: nisam to učinio ja. Pitajte one dečke iz Slavonskog Broda, onaj rock sastav Divlji dječak koji ne samo što pjeva tu Bajaginu pjesm
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad policija svoj posao revnosno radi

Piše Drago Hedl

Kad policija svoj posao revnosno radi

5.8.2018. | 14:00
Dirljiva je briga naše policije o građanima za kojima nije raspisana tjeralica, ni Interpolova, ni naših sudova, pa je teško ne usporediti to s policijskom logikom iz jednog starog vica.
Dirljiva je briga naše policije o građanima za kojima nije raspisana tjeralica, ni Interpolova, ni naših sudova, pa je teško ne usporediti to s policijskom logikom iz jednog starog vica.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija i Gradiška Stara

Piše Drago Hedl

Policija i Gradiška Stara

29.7.2018. | 14:00
Netko nazove šefa smjene na granici i kaže: 'Ej rođo, ne diraj mi one moje iz autobusa, pusti ih da prođu, to su sve naši pošteni dečki, a žuri im se na janjetinu, javili im da je upravo skinuta s ražnja, pa da se ne o'ladi.
Netko nazove šefa smjene na granici i kaže: 'Ej rođo, ne diraj mi one moje iz autobusa, pusti ih da prođu, to su sve naši pošteni dečki, a žuri im se na janjetinu, javili im da je upravo skinuta s ražnja, pa da se ne o'ladi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mandžukić i Slavonski Brod vole se javno

Piše Drago Hedl

Mandžukić i Slavonski Brod vole se javno

15.7.2018. | 21:21
Ako Županja, šezdesetak kilometar istočnije od Slavonskog Broda, može imati spomenik nogometnoj lopti, zašto Slavonski Brod, isto toliko kilometara uzvodno uz Savu, ne bi mogao imati spomenik kopački. Onoj Mandžukićevoj na kojoj bi pisalo: Slavonski Brod.
Ako Županja, šezdesetak kilometar istočnije od Slavonskog Broda, može imati spomenik nogometnoj lopti, zašto Slavonski Brod, isto toliko kilometara uzvodno uz Savu, ne bi mogao imati spomenik kopački. Onoj Mandžukićevoj na kojoj bi pisalo: Slavonski Brod.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tužno je da Sessa mora podučavati Svirčevića o pravu

Piše: Drago Hedl

Tužno je da Sessa mora podučavati Svirčevića o pravu

8.7.2018. | 23:55
Najmanje što bi, u konkretnom slučaju, morao učiniti ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković jest da se ugleda na predsjednika Vrhovnog suda i stane u zaštitu načela koje ''gađanima pruža bolju, kvalitetniju i bržu pravnu zašita''.
Najmanje što bi, u konkretnom slučaju, morao učiniti ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković jest da se ugleda na predsjednika Vrhovnog suda i stane u zaštitu načela koje ''gađanima pruža bolju, kvalitetniju i bržu pravnu zašita''.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Svirčević je Jasni Krnić na ruke stavio 'lisice'

Piše Drago Hedl

Mirko Svirčević je Jasni Krnić na ruke stavio 'lisice'

1.7.2018. | 14:00
Zbog godišnjeg raspored poslova, kojeg je sačinila trenutačno prva osoba Općinskog suda, Jasna Krnić, nezadovoljni sutkinje i suci tog Suda: Biserka Trstenjak Opačak, Jasna Bratek, Lidija Klašnja, Željka Paunović, Josip Petričević, Ivanka Kovačević, Slaven Vidmar, Ivanka Šaravanj
Zbog godišnjeg raspored poslova, kojeg je sačinila trenutačno prva osoba Općinskog suda, Jasna Krnić, nezadovoljni sutkinje i suci tog Suda: Biserka Trstenjak Opačak, Jasna Bratek, Lidija Klašnja, Željka Paunović, Josip Petričević, Ivanka Kovačević, Slaven Vidmar, Ivanka Šaravanj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Država smije varati građene, obrnuto ne važi

Piše Drago Hedl

Država smije varati građene, obrnuto ne važi

24.6.2018. | 14:10
Kada država vara svoje građane, kada ih potkrada i ne osigurava im ono što joj spada u opis posla, kada vlast tone u skandalima, laže i ruga se svojim građanima, tada ti građani, u demokratskom svijetu, izlaze na ulice da bi rekli: dosta.
Kada država vara svoje građane, kada ih potkrada i ne osigurava im ono što joj spada u opis posla, kada vlast tone u skandalima, laže i ruga se svojim građanima, tada ti građani, u demokratskom svijetu, izlaze na ulice da bi rekli: dosta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za spremnik spremni? Brođani i Osječani baš i ne!

Piše: Drago Hedl

Za spremnik spremni? Brođani i Osječani baš i ne!

17.6.2018. | 13:30
Vlast u Hrvatskoj ne mora se bojati narodnog bunta, niti da će cijena benzina zapaliti ulice naših gradova. Mi smo nekako više spremni za dom, nego za spremnike goriva.
Vlast u Hrvatskoj ne mora se bojati narodnog bunta, niti da će cijena benzina zapaliti ulice naših gradova. Mi smo nekako više spremni za dom, nego za spremnike goriva.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Brođani, pišite ministru Ćoriću - što više i što češće'

Drago Hedl:

'Brođani, pišite ministru Ćoriću - što više i što češće'

27.5.2018. | 14:00
Građani Slavonskog Broda i njegov gradonačelnik imaju, dakle, moćno oružje u bobi protiv onoga što se kolokvijalno zove šutnja administracije. Šaljući razglednice i e-poruke ne čine ništa ilegalno, ništa što bi bilo u suprotnosti sa zakonom, a kako su poruke pristojne, uljudne i
Građani Slavonskog Broda i njegov gradonačelnik imaju, dakle, moćno oružje u bobi protiv onoga što se kolokvijalno zove šutnja administracije. Šaljući razglednice i e-poruke ne čine ništa ilegalno, ništa što bi bilo u suprotnosti sa zakonom, a kako su poruke pristojne, uljudne i
SBplus.hr, Slavonski Brod : I pomoćnik ministrice Vlado Prskalo ignorira Mirka Dusparu

Čija je zajebancija škola u Ruščici?

I pomoćnik ministrice Vlado Prskalo ignorira Mirka Dusparu

20.5.2018. | 14:00
Kakav genijalan zaključak! I to za samo 10 godina! Fenomenalno! Dokaz kako i najsloženiji problemi, odnosno ''specifične situacije'', mogu biti potpuno i trajno riješene u razumnom roku.
Kakav genijalan zaključak! I to za samo 10 godina! Fenomenalno! Dokaz kako i najsloženiji problemi, odnosno ''specifične situacije'', mogu biti potpuno i trajno riješene u razumnom roku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sa Šeksom i bez seksa, crno nam se piše

Piše Drago Hedl

Sa Šeksom i bez seksa, crno nam se piše

13.5.2018. | 14:00
Ne razumijem one koji kukaju što ne mogu dobiti posao u javnom sektoru. Njima država, pošteno gledano, čini samo uslugu. Neka otiđu na rad u inozemstvo: em su ondje bolje plaćeni, em novac neće morati trošiti za članarinu stranke koja ih je zaposlila.
Ne razumijem one koji kukaju što ne mogu dobiti posao u javnom sektoru. Njima država, pošteno gledano, čini samo uslugu. Neka otiđu na rad u inozemstvo: em su ondje bolje plaćeni, em novac neće morati trošiti za članarinu stranke koja ih je zaposlila.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lako je za Đurinu kuću, ali što će biti s njegovim Holdingom

Piše Drago Hedl

Lako je za Đurinu kuću, ali što će biti s njegovim Holdingom

6.5.2018. | 14:00
Kao kad u šumi oluja iščupa markantni, stoljetni hrast, oslobađajući prostor za nicanje drugih, tako će i nestankom Đure Đakovića, čiju je kuću također srušio vjetar, biti oslobođen prostor za nicanje novih ''junaka našeg doba'' (doduše ne onakvih o kakvima je pisao Ljermontov).
Kao kad u šumi oluja iščupa markantni, stoljetni hrast, oslobađajući prostor za nicanje drugih, tako će i nestankom Đure Đakovića, čiju je kuću također srušio vjetar, biti oslobođen prostor za nicanje novih ''junaka našeg doba'' (doduše ne onakvih o kakvima je pisao Ljermontov).
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bi li sutkinja Balenović mogla protiv svog šefa Svirčevića?

Kad bi trebala i htjela

Bi li sutkinja Balenović mogla protiv svog šefa Svirčevića?

29.4.2018. | 14:00
Zanimao me izraz lica i ''govor tijela'' sutkinje Balenović kada je izricala presudu Vidoviću: je li na njenom licu bio izraz straha, nelagode, možda čak i stida, ili pak čvrstog uvjerenja i trijumfa da ''u ime Republike Hrvatske'' čini upravo ono što Republika Hrvatska od nje, k
Zanimao me izraz lica i ''govor tijela'' sutkinje Balenović kada je izricala presudu Vidoviću: je li na njenom licu bio izraz straha, nelagode, možda čak i stida, ili pak čvrstog uvjerenja i trijumfa da ''u ime Republike Hrvatske'' čini upravo ono što Republika Hrvatska od nje, k
SBplus.hr, Slavonski Brod : Misterij brodske vode vrijedan je Dosjea X

Piše Drago Hedl

Misterij brodske vode vrijedan je Dosjea X

15.4.2018. | 14:00
Netko u Hrvatskoj sigurno zna kako je i zašto brodska voda onečišćena, a onda na čudesan način, sama od sebe, opet postala pitka. I zašto oni koji drže kako bi to trebalo biti objavljeno, misle da su u pravu? Logika i politika, naime, najčešće ne idu zajedno: prva zaključke gradi
Netko u Hrvatskoj sigurno zna kako je i zašto brodska voda onečišćena, a onda na čudesan način, sama od sebe, opet postala pitka. I zašto oni koji drže kako bi to trebalo biti objavljeno, misle da su u pravu? Logika i politika, naime, najčešće ne idu zajedno: prva zaključke gradi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministar Kujundžić štuje Hipokrata, a ne Sokrata

Piše Drago Hedl

Ministar Kujundžić štuje Hipokrata, a ne Sokrata

8.4.2018. | 14:00
Oko brodske vode bilo je toliko improvizacija, toliko neodgovornih i proturječnih izjava, toliko spinova i toliko opravdanih sumnji da se mnogo toga skriva(lo) od javnosti, da je sasvim sigurno kako će, jednom, kad se brodska voda uistinu dovede u red i postane pitka i sigurna za
Oko brodske vode bilo je toliko improvizacija, toliko neodgovornih i proturječnih izjava, toliko spinova i toliko opravdanih sumnji da se mnogo toga skriva(lo) od javnosti, da je sasvim sigurno kako će, jednom, kad se brodska voda uistinu dovede u red i postane pitka i sigurna za

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.