2126
Prikaza
0
Komentara
Metode koje se trenutno primjenjuju u nastavi stručnoga studija vinogradarstva-vinarstva-voćarstva su predavanja, vježbe, stručna praksa te stručne ekskurzije radi što kvalitetnijeg i cjelovitijeg osposobljavanja studenata za rad u struci. Praktične metode nastave u okviru studijskog programa su vježbe, terenski rad i seminarska aktivnost studenata, koje osim angažmana nastavnoga kadra Veleučilišta uključuju i angažman stručnjaka iz prakse koje sadrže i mentorstvo - voditeljstvo stručne prakse, stručnih i istraživačkih radova, kako studenata, tako i suradničkog kadra Veleučilišta. Takav se nastavni oblik primjenjuje organiziranjem stručnih posjeta studenata poljoprivrednim gospodarstvima, manjim obiteljskim gospodarstvima, domaćim i inozemnim tvrtkama, ustanovama i školama koje su poslovni partneri Veleučilišta u Požegi i partneri u obrazovanju (Vinogradarstvo i podrumarstvo Krauthaker, Enjigi, Kutjevo i dr.).
Studijski program stručnog studija vinogradarstva–vinarstva–voćarstva, koji se od 1998. godine neprekidno odvija u gradu Požegi ustrojen je tako da studentima tijekom šest semestara daje potrebitu razinu teoretskoga znanja i vještina te cjelovito i kvalitetno praktično znanje koje ih osposobljava za neposredno i samostalno uključivanje u sve radne, poslovne i proizvodne procese. Studenti se osposobljavaju za:
· neposredan rad u vinogradarskoj, vinarskoj i voćarskoj proizvodnji,
· planiranje i zasnivanje vinograda i voćnjaka na malim obiteljskim gospodarstvima,
· pravilno i pravovremeno primjenjivanje fitomedicinskih mjera zaštite vinograda i voćnjaka,
· organizaciju prijevoza, dorade i skladištenja poljoprivrednih proizvoda,
· izgradnju i opremanje manjih pogona za destilaciju jakih alkoholnih pića ili pripravu voćnih sokova i voćnih prerađevina,
· vođenje i gospodarenje malim poduzećima u vinogradarstvu, vinarstvu i marketing poljoprivrednih proizvoda, grožđa, vina, voća, alkoholnih pića i sokova te prerađevina
Prehramena tehniologija (3 godine, 180 ECTS)U izvedbi studija predviđena je uska suradnja s prehrambenim industrijama u regiji; Zvečevo, prehrambena industrija d.d., Požega, Kutjevo d.d., Kutjevo, kao i sa subjektima maloga i srednjeg poduzetništva i obiteljskim gospodarstvima koja se bave proizvodnjom hrane. Pored stručne prakse u kontinuiranom trajanju predviđeno je da se i tijekom nastave održavaju industrijske vježbe u pogonima prehrambene industrije. Partnerima stručnog studija smatramo cjelokupnu prehrambenu industriju regije. Upravo naglašavanjem praktičnoga dijela nastave ostvaruju se svi ciljevi izvođenja stručnih studija te je stoga i u okviru nastavnih djelatnosti ovoga stručnoga studija posebna pozornost posvećena aktivnom uključivanju polaznika studija u poslovne procese partnera izvan visokoškolskog sustava obrazovanja
Završetkom stručnog studija prehrambene tehnologije na Veleučilištu u Požegi studenti stječu teoretska, te poglavito stručna i praktična znanja u svim segmentima koje danas obuhvaća prehrambena tehnologija (npr. konzerviranje, proizvodnja prehrambenih proizvoda, kontrola i upravljanje procesima proizvodnje, skladištenje sirovina i gotovih proizvoda), poštujući načela ekološke proizvodnje i upoznavajući određene sastojke hrane i njihov pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi. Stečenim stručnim znanjima i vještinama studenti bivaju cjelovito osposobljeni neposredno po završetku studija uključiti se u aktualne radne i poslove procese u okviru subjekata prehrambene industrije, ali i za pokretanje vlastitih poduzetničkih djelatnosti i pothvata u vidu osnivanja obrta, trgovačkih društava i sl.