Politika : Hrvatska

25.8.2018. u 17:00
Prikaza: 799
|
Autor: AP

Kritika je jedno, uvreda drugo

Novinari ne smiju šutjeti na prijetnje

root : Novinari ne smiju šutjeti na prijetnjePoruka snimljena u Zagrebu 2017. godine(Foto: dw)

Svatko tko se prihvatio novinarstva, pristao je na to da će njegov rad biti kritiziran. Ono što ne ulazi u opis novinarskog posla jesu uvrede ili, još gore, prijetnje nezadovoljnih čitatelja, gledatelja ili slušatelja.

„I ti ćeš dobiti u potiljak, kunem se", poruka je koju je primio televizijski satiričar Domagoj Zovak nakon emisije koja se ovom gledatelju, očito, nije svidjela. Slučaj je prijavio policiji i mogući sudski epilog se tek očekuje. Kolege s portala Index prijavile su također prijetnju u kojoj je pisalo da „novinare Indexa treba ubijati". No njihova prijava neće završiti presudom, jer je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) zaključilo da za tim nema potrebe. Na dan kad je slao poruku agresivni čitatelj je, obrazložio je DORH, slavio rođendan i malo se više popilo te su ga ponijele emocije. Kao olakšavajuća činjenica navedeno je da je riječ o „višestruko odlikovanom hrvatskom branitelju", piše DW.

S druge strane, simpatizer stranke Živi zid osuđen je na kaznu zatvora od 7 mjeseci uvjetno, s rokom kušnje od dvije godine, zbog prijetnji upućenih novinaru Aleksandru Stankoviću. Godinu dana zatvora uvjetno uz rok kušnje od tri godine, dobio je i muškarac koji je tri puta SMS porukama prijetio smrću bivšem predsjedniku Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Saši Lekoviću. Iako nema objedinjenih podataka, odvjetnici tvrde da se ovakav oblik kazne redovito dosuđuje onima koji završe na sudu zbog prijetnji kolegama koji samo pokušavaju raditi svoj posao. Agresivci iza rešetaka završavaju tek ako svoje nedjelo učestalo ponavljaju.

Nasilnik na internetu, kukavica u životu

„Postoji odredba Kaznenog zakona koja se odnosi na prijetnju. Postoje osnovni i kvalificirani oblici prijetnje. Kazneni zakon definira prijetnju prema novinarima kao jedan od kvalificiranog oblika kaznenog djela. Za njega je propisana teža kazna u odnosu na druge oblike. Osim toga, prijetnja upućena novinaru, ako je vezana za njegovo obavljanje posla, progoni se po službenoj dužnosti, dakle to čini DORH. Za druge oblike prijetnje to nije slučaj. Zaprijećena kazna zatvora je od 6 mjeseci do 5 godina", za Deutsche Welle govori odvjetnica Vanja Jurić, osnivačica Centra za zaštitu slobode izražavanja pri Hrvatskom novinarskom društvu.Kada bismo prijavljivali svaku prijetnju, ne bismo se micali iz policijske stanice ili iz sudnice, reći će hrvatski novinari koji se bave osjetljivim temama poput nacionalizama ili svjetonazorskih pitanja. No prijetnje se shvaćaju puno ozbiljnije, ako se zaprijeti i članovima njihovih obitelji. Tada će ipak potražiti zaštitu. Oni koji su prijetili, kada dođu u sudnicu najčešće izgube hrabrost i skrušeno se pravdaju nabujalim emocijama ili konzumacijom alkohola. Oni koji su jučer prijetili metkom, sutra će pred sucem pustiti suzu i reći kako „nisu baš tako mislili".

Nasilje nije sloboda izražavanja

Upuste li se novinari u raspravu s komentatorima koji im ostavljaju prijetnje na društvenim mrežama, saznat će da osobe koje prijete često ne povezuju internetski prostor sa „stvarnim životom", imaju osjećaj anonimnosti pa nisu ni svjesni svoje odgovornosti. Često kažu da je prijetnja zapravo prakticiranje prava na mišljenje ili komentar. Ili da su samo odgovorili na novinarsku provokaciju. A provokacija, za njih, može biti sve, od „nečistog" prezimena samog novinara do načina na koji je izvijestio o propovijedi biskupa ili koncertu ikone desnice Marka Perkovića Thompsona. Jer nasilnicima mediji nisu potrebni za informiranje ili revidiranje stavova, oni u njima žele vidjeti samo potvrdu svojih uvjerenja.„To se ne može opravdati na taj način", kaže odvjetnica Jurić i dodaje: „Pravo na mišljenje postoji i poželjno je. Čak i pravo na žestoku kritiku. To je najnormalnija pretpostavka svih demokratskih društava. Ali ne postoji zakon niti bilo koji oblik sudske prakse, u Hrvatskoj ili pred Europskim sudom za ljudska prava, koji bi prijetnju na bilo koji način opravdavao slobodom izražavanja. Sloboda izražavanja ne obuhvaća prijetnje i govor mržnje. Takvi oblici komuniciranja su štetni za svako društvo. Iako je sloboda izražavanja ustavno jamstvo, ima svoja ograničenja."

Sve ovisi o Državnom odvjetništvu

Kazne su, ako je pitati hrvatske novinare, preblage, a osuđujuće presude su malobrojne. Nema čak ni prevelike razlike između presuda zbog prijetnji novinarima i onih „običnih" prijetnji, iako se prvima prijeti samo zbog toga što rade svoj posao. U svemu je, kaže odvjetnica Jurić, izuzetno važno da kaznene postupke pokreće DORH. Iako bi u normalnim uvjetima to bila prednost, uloga odvjetništva, iz novinarskog ugla, postala je glavna kočnica zaštiti novinara.

„U praksi, DORH samostalno odlučuje ima li elemenata kaznenog dijela i hoće li uopće pokrenuti postupak. Ako odbaci kaznenu prijavu, novinar sam kao oštećenik ima pravo preuzeti kazneni progon. To onda znači da samostalno vodi cijeli postupak, plaća odvjetnika i snosi sve troškove postupka ako ne uspije dokazati počinjenje kaznenog djela", objašnjava naša sugovornica. A novinarska profesija u Hrvatskoj je potplaćena, novinari nemaju novca za takav trošak, dok većina redakcija ni ne razmišlja o fondu iz kojeg bi mogla financirati sudske troškove svojih radnika. „Vidjeli ste prijepore oko prijetnje upućene portalu Indeks. Tu je zapravo DORH odlučio odbaciti kaznenu prijavu. Dosta tih postupaka, na kraju, ne završi na sudu", upozorava Jurić.

Sustav ohrabruje agresivce

Šalje li takva praksa poruku agresivcima da mogu prijetiti novinarima zato jer im se ne sviđaju njihovi stavovi, pisanje ili vrijednosni sudovi? „Mislim da da", odgovara Jurić. „Čini mi se da je jednako značajno da u javnosti u ovom trenutku prevladava stav da i najviše društvene strukture i državne strukture ne pridaju punu važnost tome što se događa. Pa tako imamo komentare i izjave predstavnika najviše razine vlasti u kojima se kaže da je riječ o izražavanju nezadovoljstva. Na taj način se umanjuje značaj toga što se događa. Prijetnje ograničavaju medijske slobode, stvaraju atmosferu straha koja nije povoljna za prakticiranje tih sloboda. Novinari su kod nas svakodnevno tome izloženi. Predstavnici državnog vrha bi se o tome trebali javno i vrlo decidirano izjasniti, a to sada nije slučaj.

Naime, upravo je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović šokirala novinare i građanski pismeniji dio Hrvatske svojim komentarom na prijetnje novinarima Indexa. „Način na koji je Vaš čitatelj iskazao svoje nezadovoljstvo tekstom kojeg ste objavili svakako nije primjeren, što je vjerojatno i sam shvatio obrisavši komentar nakon nekoliko sati", napisao je predsjedničin ured spomenutom portalu izazvavši salve odobravanja upravo među onima sklonima prijetnjama.

Prijava prijetnji je pitanje bolje budućnosti

U takvoj atmosferi građanske i političke neodgovornosti, novinari imaju tek jednu mogućnost – prijaviti prijetnje policiji i nadati se da će DORH učiniti svoj dio posla. Jer, ako su danas prijetnje prihvatljive, nije teško zamisliti što donosi budućnost.„Trebaju prijavljivati i sve novinare upućujem da prijavljuju. To je jedino sredstvo koje može polučiti rezultate. Ako novinari ne prijavljuju, to će se tretirati kao da se ne događa. Iskustvo mi kaže da se podnosi sve više prijava. Vjerujem da je to zbog toga što je situacija u društvu eskalirala i prijetnje su postale dio svakodnevice", zaključuje odvjetnica Jurić.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je sve obvezan poslati godišnju poreznu prijavu

Još tjedan dana do isteka roka:

Tko je sve obvezan poslati godišnju poreznu prijavu

20.2.2019. | 17:30
Promjene u porezu na dohodak koje su stupile na snagu 1. siječnja 2019., po kojima se stipendije isplaćene iz proračuna i međunarodnih programa ne smatraju dohotkom, tek će od ove godine utjecati na primanja roditelja.
Promjene u porezu na dohodak koje su stupile na snagu 1. siječnja 2019., po kojima se stipendije isplaćene iz proračuna i međunarodnih programa ne smatraju dohotkom, tek će od ove godine utjecati na primanja roditelja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako ste ovo kupili, nemojte konzumirati

Novo povlačenje proizvoda s tržišta

Ako ste ovo kupili, nemojte konzumirati

20.2.2019. | 10:30
Iz Ministarstva ističu da prisutnost sildenafila i tadalafila nije dopuštena u proizvodima koji su odobreni kao dodaci prehrani.
Iz Ministarstva ističu da prisutnost sildenafila i tadalafila nije dopuštena u proizvodima koji su odobreni kao dodaci prehrani.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stižu dva softvera za prepoznavanje plagijata

Nema prepreka za provjeru diploma

Stižu dva softvera za prepoznavanje plagijata

18.2.2019. | 11:40
Dio visokih učilišta već je odavno reagirao i krenuo u nabavu softvera za provjeru autentičnosti.
Dio visokih učilišta već je odavno reagirao i krenuo u nabavu softvera za provjeru autentičnosti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Živjela talijanska Istra! Živjela talijanska Dalmacija!

Klasa optimist

Živjela talijanska Istra! Živjela talijanska Dalmacija!

17.2.2019. | 13:25
Ne ulazeći u gorke priče tko je koga bacao u kraške jame, pravedno bi bilo priznati da neka hrvatska mjesta nisu samo hrvatska, već imaju i talijansku povijest, kulturu, uspomene...
Ne ulazeći u gorke priče tko je koga bacao u kraške jame, pravedno bi bilo priznati da neka hrvatska mjesta nisu samo hrvatska, već imaju i talijansku povijest, kulturu, uspomene...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prekršitelji ostaju bez auta, a policiji će plaćati čuvanje

Prijedlog kontroverznog zakona o prometu

Prekršitelji ostaju bez auta, a policiji će plaćati čuvanje

17.2.2019. | 11:45
Stižu drastične kazne. Objavljen prijedlog kontroverznog zakona o prometu. Prekršitelji ostaju bez auta do kazne, a policiji će morati platiti čuvanje.
Stižu drastične kazne. Objavljen prijedlog kontroverznog zakona o prometu. Prekršitelji ostaju bez auta do kazne, a policiji će morati platiti čuvanje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Država će vam pomoći pri kupnji novih uređaja

Novi akcijski plan

Država će vam pomoći pri kupnji novih uređaja

15.2.2019. | 14:15
Vlada je istaknula kako će ove godine uz pomoć Fondova za energetsku učinkovitost zainteresirani gradovi koji broje više od 30.000 stanovnika moći otvoriti centre za savjetovanje i obuku svojih građana.
Vlada je istaknula kako će ove godine uz pomoć Fondova za energetsku učinkovitost zainteresirani gradovi koji broje više od 30.000 stanovnika moći otvoriti centre za savjetovanje i obuku svojih građana.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dižu visinu rodiljne naknade

Demografske mjere

Dižu visinu rodiljne naknade

13.2.2019. | 12:00
‘Dva puta u ovom mandatu idemo s tom mjerom jer znamo da ona osim financijskog utjecaja na život mladih ljudi i djece ima i vrlo važan psihološki značaj zbog rasta i razvoja te djece, da su duže s roditeljima i da imaju bolje obiteljsko okruženje.’
‘Dva puta u ovom mandatu idemo s tom mjerom jer znamo da ona osim financijskog utjecaja na život mladih ljudi i djece ima i vrlo važan psihološki značaj zbog rasta i razvoja te djece, da su duže s roditeljima i da imaju bolje obiteljsko okruženje.’
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što svaki lijek na recept odsad mora imati

Od sutra vrijede nova pravila

Evo što svaki lijek na recept odsad mora imati

8.2.2019. | 19:15
Europska Unija krivotvorenje lijekova prepoznaje kao ozbiljnu prijetnju za javno zdravlje u EU-u. Od sutra stupaju na snagu nova pravila o sigurnosnim oznakama na lijekovima koji se izdaju na recept i koji se prodaju u EU-u
Europska Unija krivotvorenje lijekova prepoznaje kao ozbiljnu prijetnju za javno zdravlje u EU-u. Od sutra stupaju na snagu nova pravila o sigurnosnim oznakama na lijekovima koji se izdaju na recept i koji se prodaju u EU-u
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako pokušavaju ušutkati novinare

Opasan trend

Evo kako pokušavaju ušutkati novinare

6.2.2019. | 18:10
U Hrvatskoj se trenutno vodi više od tisuću predmeta protiv novinara i medija, objavljeno je u srijedu na okruglom stolu "Novinarstvo pred sudom", na kojem su brojni sudionici upozorili na česte građanske i kaznene postupke koji se radi zastrašivanja kritičnog novinarstva vode pr
U Hrvatskoj se trenutno vodi više od tisuću predmeta protiv novinara i medija, objavljeno je u srijedu na okruglom stolu "Novinarstvo pred sudom", na kojem su brojni sudionici upozorili na česte građanske i kaznene postupke koji se radi zastrašivanja kritičnog novinarstva vode pr
SBplus.hr, Slavonski Brod : Drugi mirovinski stup kreće u vatru

Nakon dva desetljeća štednje

Drugi mirovinski stup kreće u vatru

30.1.2019. | 11:15
Petina hrvatskih umirovljenika smatra se siromašnima, prosječna mirovina pala je ispod 40 posto plaće, a projekcije pokazuju da će padati i dalje.
Petina hrvatskih umirovljenika smatra se siromašnima, prosječna mirovina pala je ispod 40 posto plaće, a projekcije pokazuju da će padati i dalje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sjećamo se najstrašnijeg zločina

Uz skoru obljetnicu holokausta

Sjećamo se najstrašnijeg zločina

22.1.2019. | 14:30
U Hrvatskoj bi trebalo ukinuti Dan sjećanja na žrtve holokausta. I, uzevši u obzir ponašanje velikog broja utjecajnih aktera u društvu, uvesti – Godinu sjećanja. Jer evidentno je da (samo) jedan dan godišnje, bez obzira što ga obilježavamo već desetak godina, u hrvatskom slučaju
U Hrvatskoj bi trebalo ukinuti Dan sjećanja na žrtve holokausta. I, uzevši u obzir ponašanje velikog broja utjecajnih aktera u društvu, uvesti – Godinu sjećanja. Jer evidentno je da (samo) jedan dan godišnje, bez obzira što ga obilježavamo već desetak godina, u hrvatskom slučaju
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno, malo zdrave pameti za revitalizaciju Slavonije

Četiri regije

Konačno, malo zdrave pameti za revitalizaciju Slavonije

16.1.2019. | 13:20
Vlada će do konca siječnja donijeti konačnu odluku o novoj statističkoj podjeli Hrvatske, koja je sada podijeljena na Kontinentalnu i Jadransku. Tko je dobio, a tko izgubio u novoj podjeli Hrvatske?
Vlada će do konca siječnja donijeti konačnu odluku o novoj statističkoj podjeli Hrvatske, koja je sada podijeljena na Kontinentalnu i Jadransku. Tko je dobio, a tko izgubio u novoj podjeli Hrvatske?
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Provali u prazan stan, a mi ćemo zažmiriti'

Pomoćnik ministra poručio branitelju:

"Provali u prazan stan, a mi ćemo zažmiriti'

14.1.2019. | 10:25
Inzistirali smo i pitali pomoćnika ministra branitelja zašto, ako on nije inicirao ideju u provali u stan, nije otklonio svaku mogućnost razgovora o takvom rješavanju stambenog problema jednog branitelja i upozorio ga da je provaljivanje u stan protuzakonito, Križić je ponovno od
Inzistirali smo i pitali pomoćnika ministra branitelja zašto, ako on nije inicirao ideju u provali u stan, nije otklonio svaku mogućnost razgovora o takvom rješavanju stambenog problema jednog branitelja i upozorio ga da je provaljivanje u stan protuzakonito, Križić je ponovno od
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ove današnje 'neoustaše' ne znaju pošteno ni mrziti

Sjedi, Ivane, jedan:

Ove današnje 'neoustaše' ne znaju pošteno ni mrziti

12.1.2019. | 12:45
"Veći problem hrvatskog društva od mržnje prema Srbima, muslimanima, Romima, Hrvatima, vjernicima, homoseksualcima je licemjerje. Licemjerje je pak znak neizgrađenog identiteta i oportunizma. Ovdje se ne zna pošteno ni mrziti. U Hrvatskoj moderne 'ustaše' nemaju hrabrosti ni reći
"Veći problem hrvatskog društva od mržnje prema Srbima, muslimanima, Romima, Hrvatima, vjernicima, homoseksualcima je licemjerje. Licemjerje je pak znak neizgrađenog identiteta i oportunizma. Ovdje se ne zna pošteno ni mrziti. U Hrvatskoj moderne 'ustaše' nemaju hrabrosti ni reći
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što možete učiniti kako biste se izvukli

Našli ste se u blokadi?

Evo što možete učiniti kako biste se izvukli

11.1.2019. | 14:45
Dužnici će od Fine dobiti obrazac s pitanjem jesu li suglasni s pokretanjem jednostavnog stečaja. Ako ne odgovore u roku od 15 dana, smatrat će se da jesu.
Dužnici će od Fine dobiti obrazac s pitanjem jesu li suglasni s pokretanjem jednostavnog stečaja. Ako ne odgovore u roku od 15 dana, smatrat će se da jesu.