Kultura : Književnost

22.11.2018. u 10:15
Prikaza: 709
|
Autor: Marija Radošević

Toldijeve vječne brodske priče

Čovjek požali što nije živio u tim vremenima

Slavonski Brod : Čovjek požali što nije živio u tim vremenima (Foto: MR/SBplus)

"Bilo je svega i svačega, plesnjaka, kupališta, hipodrom, jazz klub, gimnastička i druga natjecanja...prisjeća se stari Brođanin Tvrtko Exle, čija je zanimljiva priča o osnivanju "benda" dospjela do Toldija i u najnoviju knjigu. A Tvrtko je bio vlasnik prvog brodskog "diskača", moglo bi se reći kultne institucije u kojoj se nije samo plesalo nego su i nastupali mladi glazbenici, pjesnici i slikari..."

SLAVONSKI BROD - Da je Zvonimir Toldi doista najčitaniji brodski kroničar i čuvar baštine brodsko-posavskog kraja potvrđuje i sinoćnja slika ispunjene dvorane Radničkog doma na promociji njegove četvrte po redu knjige "101 Brodska priča", štiva koje posebice stariji Brođani najradije čitaju. Riječ je o pričama koje ovaj neumorni sakupljač prikuplja i već godinama  objavljuje u tjedniku Posavska Hrvatska.

"Prva priča s kojom smo krenuli u ovu "101 Brodsku priču" objavljena je na dan stogodišnjice objave Prvog svjetskog rata, a knjiga je završena i izašla iz tiska u tjednu kada je bila stogodišnjica završetka Prvog svjetskog rata" - kazala je Dunja Vanić, novinarka Posavske Hrvatske koja prva vidi i pročita svaku Toldijevu priču i pripremi ju za objavu.  

Toldi desetljećima istražuje, propituje, bilježi zapisuje, isprepliće dokumentarnu građu s obiteljskim uspomenama, nerijetko skupljajući podatke iz dalekih zemalja, Amerike, Australije, Francuske, Izraela..i hrvatskih gradova u kojima su završili stari Brođani i njihovi potomci.

Već 23 godine je prošlo od objave prve knjige „101 Brodska priča", a sinoćnja četvrta knjiga sa do sada ukupno 404 ispričane priče nikako nije zadnja. I peta je knjiga pri kraju, najavljuje autor. 

Priča o gospođici koja je 'raspopila' fratra

No, četvrta kao i one ranije, donosi priče iz brodske povijesti kroz 19. i 20.stoljeće, do pedesetih godina, a to su, kaže, razna događanja iz grada, kulturna, sportska, razne političke manifestacije, priče o poznatim Brođanima o kojima se do sada ništa nije znalo.."Tu su i stare brodske industrije, zabave, ali i neki tračeraji i pogotovo pikanterije" navodi autor. "Tako primjerice jedna priča govori o jednoj gospođici, brodskom slavuju koja je tako lijepo u crkvi pjevala, ali se i zaljubila u fratra i raspopila ga", dodaje Toldi.

U svojim pričama spominje i  Zlatu Fuks, izvanrednu pijanisticu koja je pred Drugi Svjetski rat došla u Brod. Nakon rata radila je u Gimnaziji i Učiteljskoj školi, priređivala je divne koncerte, a potpuno je zaboravljena. Slična je i priča o nekada pomalo zaboravljenom baletanu Zvonimiru Podkovcu, rođenom u brodskom Malom Parizu, koji je svojim plesačkim umijećem dosegao  Pariz, grad iz snova i  svjetske pozornice, a još uvijek sa 93 godine živi na jugu Francuske, vitalan je i sa  uživanjem također čita Toldijeve knjige "101 Brodske priče".

Pisao je Toldi i o velikoj primabalerini Miji Čorak Slavenskoj, ali i nezaboravnim brodskim zabavama. "Nevjerojatno je koliko je nekada bilo zabava. Kada krene sezona, svake je nedjelje bila neka zabava, obrtnička, trovačkog društva, radničke zabave, u hotelima Central, Grand, u Crvenoj i Žutoj kući...to je bilo fascinantno. A za takova društvena događanja broj jedan trebala se sašiti toaleta i pokazati se, naučiti nove plesove kod "tancmajstora" - prisjeća se autor.

Navodi i priču o mladićima koji su  pod utjecajem kaubojskih filmova i raznih drugih razloga poslije rata pobjegli iz "Juge" prema drugačijem svijetu. Među njima je bio Bruno Gril, koji je od običnog ciglarskog radnika završio kiparsku akademiju u Stuttgartu i postao poznati kipar hrvatskog podrijetla.

A priču o svom bratiću Ivi Šimunović, Toldiju je ispričao Đuka Andrić.  Kao mladi gimnazijalac, otišao je u svijet i prošao štošta te na kraju postao vrlo uspješan poslovan čovjek. Otišao je u Austriju pa u Australiju gdje se obogatio. Vratio se u Englesku, Njemačku i nakon svega u crkvi u Podcrkavlju, u kojoj je kršten, omogućio je potpunu obnovu, od krova do podnog grijanja, svih oltara, restauraciju slika, župnog doma, krstionicu - ispričao je Andrić, i sam oduševljen načinom na koji Toldi piše o nekadašnjem životu u Brodu.  "Čitajući brodske priče čovjek požali što nije živio u tim vremenima".

Brod - grad s više od 100 tisuća bicikala

Pisanje je za Toldija hobi, zanimacija  i veliko veselje, a njegov zanimljiv i duhovit način pričanja primamljiv je širokom sloju ljudi.

Često informacije traži u Arhivu, Muzeju, Knjižnici,Povijesnom institutu, kontaktira stare Brođane od kojih može dobiti neku priču i sve su odlične.

"Teško je reći koja je priča posebna", kaže Dunja Vanić, novinarka Posavske Hrvatske koja prva vidi i pročita svaku Toldijevu priču i pripremi ju za objavu. Ističe pak priču o Josipu Novaku, prvom hrvatskom  redatelju koji je podrijetlom Brođanin, ili o tvornici rublja koja je nekada postojala u ovome gradu. "No prva priča s kojom smo krenuli u ovu "101 Brodsku priču" objavljena je na dan  stogodišnjice objave Prvog svjetskog rata, a knjiga je završena i izašla iz tiska u tjednu kada je bila stogodišnjica završetka Prvog svjetskog rata" ispričala je zanimljivost, Dunja Vanić.

Recenzent knjige je prof. Vinko Brešić, također Brođanin koji hvaleći Toldijev uradak napominje kako je iz njegovih priča saznao nešto što nije znao. Tako je primjerice saznao da Budainka nije u Brodu (naime priključena je bila tek 1948. godine), a iz njegove priče saznao je podatak i o prvom filmu u kojem je prikazan Brod. Film je 34. godine snimio Franjo Ledić, otac zagrebačkog kultnog novinara Gerharda Ledića, zvanog "lutajući". Iz Toldijevih priča saznao je i da je prvi javni klozet u Brodu podignut 30-tih godina prošlog stoljeća, a ime je dobio po tadašnjem gradonačelniku Emanuelu Kovačiću, u čijem je mandatu sazidan, pa bi se (sugerira Brešić) današnji obnovljeni objekt mogao zvati po aktualnom gradonačelniku "Mirkovac".

Brod je bio grad bicikala. Krajem 50-tih godina bilo ih je u Brodu preko 100 tisuća. Većina ih je radnim danom bila parkirana ispred Đure Đakovića, a vikendima na Poloju, navodi Brešić.

Bilo je svega i svačega, plesnjaka, kupališta, hipodrom, jazz klub, gimnastička i druga natjecanja...prisjeća se stari Brođanin Tvrtko Exle, čija je zanimljiva priča o osnivanju "benda" dospjela do Toldija i u najnoviju knjigu. A Tvrtko je bio vlasnik prvog brodskog "diskača", moglo bi se reći kultne institucije u kojoj se nije samo plesalo nego su i nastupali mladi glazbenici, pjesnici i slikari...

Uz promociju i pivo naziva "101 brodska priča"

Lagano, prepoznatljivim stilom ,Toldi,  prikupljene spoznaje kombinirane s arhivskom građom, pretače u pitku priču za koju mu je ponekad potrebno i nekoliko godina, sve kako bi otrgnuo od zaborava  čitav niz  brodskih  uglenika i osobenjaka, zaboravljenih događaja i mjesta. Premda je do sada napisao 550 priča od kojih su objavljene 404 , zanimljivi autor rijetko se vraća istoj temi, jer one su u Brodu, kako se čini, neiscrpne. Materijala još ima, kaže Toldi, a volje ne nedostaje. Dodali bismo samo, na opću radost posebice vremešnijih Brođana.

Predstavljanju četvrte knjige, 101 Brodska priča, svečani je ton dao Đuka Andrić, svirkom na harmonici glazbe po izboru autora dok je urednik Posavske Hrvatske, Marin Kovačević posjetitelje  počastio pivom, vlastitim proizvodom koje nosi naziv "101 brodska priča".

Zvonimir Toldi autor je desetak knjiga te niza stručnih članaka etnogtrafske tematike i brojnih priloga iz prošlosti Broda. Idejni je začetnik smotre folklora Brodsko kolo, suradnik  brojnih kulturnih događanja u gradu i županiji, a zbog doprinosa u očuvanju i promicanju kulturne baštine do sada je odlikovan sa više gradskih, županijskih i hrvatskih nagrada i priznanja među kojima je i nedavna Nagrada za životno djelo koje mu je dodijelilo Hvatsko muzejsko društvo zbog trajnog doprinosa muzejskoj struci.  

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Vilson

Vilson

Komentirano: 23.11.2018. | 10:07

1

Sve čestitke gospodinu Toldiju na njegovom neumornom radu, uz želju da u buduće napiše i objavi barem još toliko brodskih priča. Nemjerljivo ih je zadovoljstvo čitati, jer je u njima na zanimljiv način predstavljena prošlost grada Broda i okolice i vjerno opisan način na koji se ovdje živjelo.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vanja je umjesto predaje izabrao pobjedu

Svima poručio: 'Borite se!'

Vanja je umjesto predaje izabrao pobjedu

4.12.2018. | 22:10
'Vanjina bi životna priča bila bi samo niz opisa zlosretnih događaja da nije odbacio vječnu mržnju i stalno vraćanje na ono što je moglo biti bez bolesti razvijene na pogreškama onih od kojih se očekuje pomoć.'
'Vanjina bi životna priča bila bi samo niz opisa zlosretnih događaja da nije odbacio vječnu mržnju i stalno vraćanje na ono što je moglo biti bez bolesti razvijene na pogreškama onih od kojih se očekuje pomoć.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priča o velikoj životnoj borbi

Vanja će sutra knjigu predstaviti Brodu

Priča o velikoj životnoj borbi

3.12.2018. | 20:10
Pred svojim sugrađanima Brođanin Vanja sutra će hrabro ispričati vlastitu životnu priču i prisjetiti se tragedije koja mu je promijenila cijeli život, a prije koje je imao sve - posao, suprugu, prijatelje, normalnu svakodnevicu. Danas mu je, kaže, ostao tek goli život. Deset godi
Pred svojim sugrađanima Brođanin Vanja sutra će hrabro ispričati vlastitu životnu priču i prisjetiti se tragedije koja mu je promijenila cijeli život, a prije koje je imao sve - posao, suprugu, prijatelje, normalnu svakodnevicu. Danas mu je, kaže, ostao tek goli život. Deset godi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Promocija knjige Vladimira Šeksa - Državni udar

U petak 30. studenog

Promocija knjige Vladimira Šeksa - Državni udar

26.11.2018. | 9:00
'Iluzorno je očekivati brzi nestanak mita o Tuđmanu kao djelitelju BiH jer je održavanje toga mita politički interes brojnih skupina i pojedinaca izvan zemlje i u njoj', jedna je od dominantnih teza s dosadašnjih promocija knjige.
'Iluzorno je očekivati brzi nestanak mita o Tuđmanu kao djelitelju BiH jer je održavanje toga mita politički interes brojnih skupina i pojedinaca izvan zemlje i u njoj', jedna je od dominantnih teza s dosadašnjih promocija knjige.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što su i koliko ove godine čitali Brođani?

Istražili smo

Što su i koliko ove godine čitali Brođani?

18.11.2018. | 18:45
Mada mnogi ističu kako je vrijeme pisane riječi i listanja stranica odavno prošlo, zagrebački Interliber svake godine privuče veliki broj posjetitelja. Dijelom i stoga što je i pisana riječ pronašla druge puteve do čitatelja pa je i Sajam knjiga prerastao u puno više. Kakve su na
Mada mnogi ističu kako je vrijeme pisane riječi i listanja stranica odavno prošlo, zagrebački Interliber svake godine privuče veliki broj posjetitelja. Dijelom i stoga što je i pisana riječ pronašla druge puteve do čitatelja pa je i Sajam knjiga prerastao u puno više. Kakve su na
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz knjigu Jerka Zovka besplatno dobijete Stevea Jobsa

Na Interliberu 2018.

Uz knjigu Jerka Zovka besplatno dobijete Stevea Jobsa

17.11.2018. | 0:01
Kako je u ovogodišnjem fokusu štanda, povijesno-znanstveno, vrijedno djelo „Rat u Bosanskoj Posavini 1992.", izlagač Dražen Matijević odlučio je svakom njezinom kupcu pokloniti knjigu Waltera Isaacsona „Steve Jobs".
Kako je u ovogodišnjem fokusu štanda, povijesno-znanstveno, vrijedno djelo „Rat u Bosanskoj Posavini 1992." - kronika događanja tijekom Domovinskog rata - izlagač, Dražen Matijević, odlučio je svakom njezinom kupcu pokloniti knjigu Waltera Isaacsona „Steve Jobs".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Život je ono čega se sjećamo

Sjećanja na Tadiju nizom događanja

Život je ono čega se sjećamo

7.11.2018. | 17:00
"U prostoru u kojem vladaju mediji najviše se brinem zbog pojednostavljenja jezika, jer on zbog tehnologije postaje samo komunikacijsko sredstvo, a poezija pokazuje da je jezik nešto puno više i da ima jednu arhetipsku i emotivnu vrijednost i simbolički značaj. Poezija je zaprav
"U prostoru u kojem vladaju mediji najviše se brinem zbog pojednostavljenja jezika, jer on zbog tehnologije postaje samo komunikacijsko sredstvo, a poezija pokazuje da je jezik nešto puno više i da ima jednu arhetipsku i emotivnu vrijednost i simbolički značaj. Poezija je zaprav
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sjećanja na Tadiju, barda hrvatske književnosti

Sutra središnji programi obilježavanja

Sjećanja na Tadiju, barda hrvatske književnosti

6.11.2018. | 17:15
Sutra će biti otvorena i izložba , za koju su izloške, iz bogatog fundusa zbirke donacija Dragutina i Jele Tadijanović, odabrali autori izložbe - Dajana Breznik i Miroslav Bjelobrk.
Sutra će biti otvorena i izložba , za koju su izloške, iz bogatog fundusa zbirke donacija Dragutina i Jele Tadijanović, odabrali autori izložbe - Dajana Breznik i Miroslav Bjelobrk.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Povelja Srebrne svirale - Titu Bilopavloviću

Tadiji u čast

Povelja Srebrne svirale - Titu Bilopavloviću

5.11.2018. | 20:10
Tito Bilopavlović vrlo je aktivan što se tiče poezije a u drugim žanrovima je svesrdno prisutan, kao književnik, pisac lektire za djecu, kulturni djelatnik koji se istakao kao voditelj tribine DHK,kao član mnogih povjerenstava za dodjele nagrada, priznanja, član uredništva različ
Tito Bilopavlović vrlo je aktivan što se tiče poezije a u drugim žanrovima je svesrdno prisutan, kao književnik, pisac lektire za djecu, kulturni djelatnik koji se istakao kao voditelj tribine DHK,kao član mnogih povjerenstava za dodjele nagrada, priznanja, član uredništva različ
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kopanje po ratnim ranama ne donosi bolje sutra

Ivana prvi put u Brodu

Kopanje po ratnim ranama ne donosi bolje sutra

12.10.2018. | 9:15
"Živimo u duboko istraumatiziranom društvu i nećemo se maknuti od te traume dok budemo imali političare koji nas neprestano u to vraćaju i od toga profitiraju. Jedino dobro koje se može dogoditi kad doživite ratno iskustvo je da ga uspijete preoblikovati u nešto bolje i da budet
"Živimo u duboko istraumatiziranom društvu i nećemo se maknuti od te traume dok budemo imali političare koji nas neprestano u to vraćaju i od toga profitiraju. Jedino dobro koje se može dogoditi kad doživite ratno iskustvo je da ga uspijete preoblikovati u nešto bolje i da budet
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad smo zaljubljeni, glupi smo!

Brunu Šimlešu Brođanke vole

Kad smo zaljubljeni, glupi smo!

5.10.2018. | 9:25
Ljubav je arija svjesnosti. To nije puki osjećaj privrženosti, emotivne povezanosti, intimnosti, bliskosti s nekim. Doista mislim kada volimo i sebe i druge i život i prijatelje i djecu - to je ljubav. Partnerska ljubav je samo jedno lice ljubavi. Samo oni ljudi koji vole jesu m
Ljubav je arija svjesnosti. To nije puki osjećaj privrženosti, emotivne povezanosti, intimnosti, bliskosti s nekim. Doista mislim kada volimo i sebe i druge i život i prijatelje i djecu - to je ljubav. Partnerska ljubav je samo jedno lice ljubavi. Samo oni ljudi koji vole jesu m
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čarobni put u svijet bajki s Jasnom Held

U organizaciji Vilinputa

Čarobni put u svijet bajki s Jasnom Held

29.8.2018. | 12:30
Jasna Held, prva profesionalna pripovjedačica narodnih bajki i priča u Hrvatskoj, rođena je i živi u Dubrovniku. Od 1994. nastupa kao pripovjedačica bajki i priča te lutkarica, a u Slavonskom Brodu će uskoro održati zanimljivu radionicu.
Jasna Held, prva profesionalna pripovjedačica narodnih bajki i priča u Hrvatskoj, rođena je i živi u Dubrovniku. Od 1994. nastupa kao pripovjedačica bajki i priča te lutkarica, a u Slavonskom Brodu će uskoro održati zanimljivu radionicu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U vrijeme povampirenja, ova je knjiga Biblija'

Autor pomirio suprotstavljene strane

'U vrijeme povampirenja, ova je knjiga Biblija'

6.7.2018. | 20:35
Najveća je čast autoru činjenica da se knjiga sviđa i jednoj i drugoj strani koje je u Hrvatskoj gotovo nemoguće 'pomiriti' i staviti za isti stol. Ipak, odijeljenost hrvatskog društva oko ratne tematike, svjesni su svi današnji govornici, potrajat će još (pre)dugo.
Najveća je čast autoru činjenica da se knjiga sviđa i jednoj i drugoj strani koje je u Hrvatskoj gotovo nemoguće 'pomiriti' i staviti za isti stol. Ipak, odijeljenost hrvatskog društva oko ratne tematike, svjesni su svi današnji govornici, potrajat će još (pre)dugo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrijeme seksa u doba nevinosti

Predstavljen novi roman D. Hedla

Vrijeme seksa u doba nevinosti

30.6.2018. | 10:40
Na žalost, izostali su novinari većine brodskih redakcija elektroničkih i pisanih medija, premda je promocija romana zamišljena kao razgovor o književnosti i novinarstvu, a od Drage Hedla apsolutno svi koji se bave ovom profesijom mogli bi puno toga naučiti.
Na žalost, izostali su novinari većine brodskih redakcija elektroničkih i pisanih medija, premda je promocija romana zamišljena kao razgovor o književnosti i novinarstvu, a od Drage Hedla apsolutno svi koji se bave ovom profesijom mogli bi puno toga naučiti
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su kažnjeni za pljačku jasenovačkih zatočenika

Logor Jasenovac

Oni su kažnjeni za pljačku jasenovačkih zatočenika

27.6.2018. | 20:10
Zbog pljačke logoraša desetorica ustaša bila su strijeljana, o čemu postoji i službeni dokument objavljen, uz ostale manje poznate, dokumente vezane uz logor Jasenovac.
Zbog pljačke logoraša desetorica ustaša bila su strijeljana, o čemu postoji i službeni dokument objavljen, uz ostale manje poznate, dokumente vezane uz logor Jasenovac.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Matica hrvatske ne posustaje

Unatoč teškim finacijskim okolnostima

Matica hrvatske ne posustaje

13.6.2018. | 17:05
Nepravedno smo proglašeni udrugom, a ne institucijom što zapravo jesmo, istaknuli su članovi Matice Hrvatske koji unatoč teškim financijskim okolnostima ne posustaju s radom.
Nepravedno smo proglašeni udrugom, a ne institucijom što zapravo jesmo, istaknuli su članovi Matice Hrvatske koji unatoč teškim financijskim okolnostima ne posustaju s radom.