Politika : Uprava/Samouprava

14.3.2019. u 16:00
Prikaza: 2578
|
Autor: Željka Gavranović

Hoće li Policija imati 'konačnu riječ'?

Nakon 'loptanja' s temom 'molitelji', Valenta podnio prijavu

Slavonski Brod : Nakon 'loptanja' s temom 'molitelji', Valenta podnio prijavu(Foto: SBplus)

S obzirom na to da se nitko nije ozbiljno prihvatio problema slavonskobrodskih molitelja koji danima stoje na ulazu u Bolnicu, sada će o njihovoj 'sudbini', htjela to-ne htjela, nakon zaprimanja prekršajne prijave, morati odlučiti Policijska uprava brodsko-posavska. Koliko je tema osjetljiva, dovoljno pokazuje činjenica da svi peru ruke od nje, ne želeći se zamjeriti nijednoj skupini građana.

SLAVONSKI BROD - 'Borba' protiv molitelja koji već nekoliko danas ispred ulaza u slavonskobrodsku Opću bolnicu stoje kako bi pokazali protivljenje pobačaju i službeno je počela jučer podnošenjem prve prekršajne prijave.

Naime, nakon što je Grad Slavonski Brod 12. ožujka zaprimio prijedlog stranke Pametno koja traži zabranu javnih okupljanja na udaljenosti manjoj od 150 metara od bolnica i zdravstvenih ustanova u 29 hrvatskih gradova jer to uznemiruje pacijente, 'loptica' je prebačena na ravnatelja bolnice, doktoraJosipa Samardžića. Tim se osjetljivim pitanjem, očigledno, nitko ne želi baviti, a iz Grada su se opravdali time da „ni gradonačelnik niti Gradsko vijeće nemaju ovlasti građanima ograničavati pravo na javno okupljanje". Ipak, drugo rješenje za dobrobit svih građana nisu ni pokušali ponuditi.

Jučer je, stoga, Stribor Valenta, predsjednik gradske organizacije SDP-a, prekršajnu prijavu podnio onima koji bi mogli biti nadležni za takva okupljanja - Policijskoj upravi brodsko-posavskoj.

- Grupa građana koristi prostor unutar bolničkog kruga za javni prosvjed. To čine svakodnevno u dopodnevnim satima, a ponekad i popodne i to planiraju činiti 40 dana. Osim što time remete javni red i mir, vrijeđaju prava, osjećaje i dostojanstvo pacijenata, zaposlenika i drugih građana koji dolaze u navedenu ustanovu. Imaju transparente na kojima žene koje vrše medicinske zahvate nazivaju ubojicama i posebno vrijeđaju žene ionako traumatizirane svojim stanjem. - poručio je Valenta.

U prekršajnoj je prijavi navedeno kako se time krši Zakon o javnom okupljanju koji zabranjuje mirna okupljanja i javne prosvjede u blizini bolnica, ali i Ustav Republike Hrvatske, Zakon o pravima pacijenata, niz Konvencija i Rezolucija UN-a te Vijeća Europe.

S obzirom na to da je Valenta Policiju zamolio neka ga obavijesti o daljnjem postupanju, svakako će biti zanimljivo vidjeti kako će slavonskobrodski 'čuvari reda i mira' riješiti ovaj problem između dvije ideološki podijeljene strane građana koje, čini se, oko njega ne mogu samostalno postići kompromis.

Ipak, potrebno je donijeti mudru odluku i svakako reagirati na konkretan način, tako da građanima koji, eventualno, ubuduće u neposrednoj blizini bolnice budu molili ili mirno prosvjedovali , primjerice, 'za izbor svake žene kada je u pitanju pobačaj' (tzv. 'pro-choice' skupina) ili jednaki tretman gay pacijenata, također budu osigurana jednaka prava i uvjeti kao i moliteljima 'za život' (tzv. 'pro-life' skupina). Takav domino-efekt koji bi izazvalo policijsko odobravanje i dopuštanje 'stražarenja' pred bolnicom, zasigurno ne bi podržali mnogi Brođani koji danas govore i pišu kako je sasvim u redu okupljati se i moliti pred stepenicama koje vode do ulaza u bolnicu. No, jednaka prava za sve i demokracija, svakako će svoje lice pokazati i u raspletu ovog slučaja.

Broj komentara: 29

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 16.3.2019. | 20:13

1

Kod Mateja izgled aima najviše te samozatajnosti u vjeri, tog intimnog dodira sa Bogom. To naravno jako smeta svima nima koji bi vršili neku svoju "evangelizacijU".
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 16.3.2019. | 19:02

2

Dužan sam reći kako sam u rečenici u kojoj spominjem Aushwitz parafrazirao J. B. Metza, tj. kako nisam ja autor te misli.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 16.3.2019. | 18:59

3

Petar Bašić@ licemjerno bi bilo moliti Boga leđima okrenut Auschwitzu. Licemjerno je pozivati se se na nešto što je ili nekoga tko je za tebe navodan jer, shodno tom statusu u odnosu na ono što i onoga koga citiraš, ni ne razumiješ citat. Ispravno ćeš ga razumjeti ako u isti kontekst s militvom "za život" dovedeš misu pape Franje na Koševu i Kristove riječi: "Što vam govorim u tami, recite na svjetlu; i što na uho čujete, propovijedajte na krovovima!"
walter

walter

Komentirano: 15.3.2019. | 9:39

4

Bašiću, ti si dobar poznavatelj vjere i u pravu si. Pozorno čitaš bibliju i svaka ti čast na tome, ali ne treba niti suditit drugima. To što si pročitao ss razumijevanjem i naučio, primijeni na svoj život. Dopusti ovima siromašnijima duhom da ne razumiju sve te fine nijanse navedene u Knjizi. Valentina politika je politika konfrontacije, politika reakcije, a očito ne proaktivna politika. Ako im smeta, predlažem da ponovo pošalju svoje zelote neka propagiraju svoje ideje pred bolnicom pa da vidimo kome su čije ideje više srcu prirasle: moliteljima ili pristalicama abortusa. Valenta i društvo ne smiju otići među radnike jer bi dobili po trubi, toliko ih radnici vole. Ne smiju previše ni među narod, jer su i u narodu omrznuti. Zar nisu još shvatili da trebaju preispitati svoja polazišta i svoje djelovanje?
rara

rara

Komentirano: 15.3.2019. | 1:46

5

Treba se pomoliti i za Bašića.Da osjeti onu stvar,oženi se i prestane biti predmet sprdnje grada.
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 15.3.2019. | 1:19

6

"Tako i kad molite, ne budite kao licemjeri. Vole moliti stojeći u sinagogama i na raskršćima ulica da se pokažu ljudima. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću.Ti naprotiv, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svomu Ocu, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti."...Ovo nisam rekao ja, već Isus (navodno, prema Mateju). Ali, što zna taj Isus o "pravoj hrvaCkoj katoličkoj vjeri"... :))
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 15.3.2019. | 0:34

7

leteci_holandez@ kao što je moral osoban pa, zbog toga i različit, i percepcija drugih je vlastita i, također, različita. Krivcu se uglavnom čini da baš njega svi promatraju. To najčešće nema nikakve veze s pozicijom promatrača, nego s onom koja je krivčeva.
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 15.3.2019. | 0:11

8

Ne obraćaju se ni jednoj konkretnoj ženi ponaosob? A ona kao ne zna da se to odnosi na nju? Šta bi još trebalo i da im se u lice unašaju? O da da, itekako se oni obraćaju nama svima a ne samo njima i to malo previše.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 15.3.2019. | 0:04

9

leteci_holandez@ To što "se tiče samo žena koje tamo dolaze..." te žene će riješiti sa svojom savješću. To je pitanje njihova osobnog morala. Etičko pitanje, a ono postoji i s tim se slažu svi ozbiljni i dobronamjerni sudionici rasprava o abortusu, jest pitanje društva u cjelini, a cjelinu čini svaki njen posebni dio pa, tako, i oni pro i oni contra. Označimo li pitanje osobnoga morala i savjesti kao nedodirivo, dolazimo u problem u čitavom nizu posve drugačijih situacija i pitanja, ili ćemo arbitrirati kada se smije javnim stavom i porukom (pokušati) utjecati na moral i savjest pojedinaca, a kada ne. Tko će tu biti arbitar? Molitva i jasno iskazivanje stava nisu usmjereni ni na jednu konkretnu ženu, već su načelni jer, koliko mi je poznato, niti jednoj ženi koja ulazi u bolnicu baš na taj ulaz (iako ih ima nekoliko) na čelu ne piše s kojim razlogom dolazi u bolnicu i molitelji ispred kapelice ne obraćaju se ni jednoj konkretnoj ženi ponaosob.
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 15.3.2019. | 0:03

10

O.k. Onda neka mole unutra.

Broj komentara: 29

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za 85 hektara zemljišta u Brodu ponuđeno 36,6 milijuna kuna

Pristigla jedna ponuda

Za 85 hektara zemljišta u Brodu ponuđeno 36,6 milijuna kuna

19.3.2019. | 22:25
Hoće li navedeno zemljište biti ubrzo stavljeno u funkciju izgradnje proizvodno-poslovnih kapaciteta koji će generirati veće zapošljavanje, ili u funkciju mešetarenja i kreditnih opterećivanja nekretnina u Slavonskom Brodu za poslove u drugim dijelovima Hrvatske ili svijeta?
Hoće li navedeno zemljište biti ubrzo stavljeno u funkciju izgradnje proizvodno-poslovnih kapaciteta koji će generirati veće zapošljavanje, ili u funkciju mešetarenja i kreditnih opterećivanja nekretnina u Slavonskom Brodu za poslove u drugim dijelovima Hrvatske ili svijeta?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koji je najveći  projekt energetske obnove u županiji

Župan sa suradnicima u obilasku

Evo koji je najveći projekt energetske obnove u županiji

19.3.2019. | 20:00
Sredstva koja se uštede zahvaljujući većoj energetskoj učinkovitosti zgrada pa samim tim i smanjenoj potrošnji energenta, moći će se uložiti u nabavku pomagala, uređaja, edukaciju i sve ono što će doprinijeti kvalitetnijem radu.
Sredstva koja se uštede zahvaljujući većoj energetskoj učinkovitosti zgrada pa samim tim i smanjenoj potrošnji energenta, moći će se uložiti u nabavku pomagala, uređaja, edukaciju i sve ono što će doprinijeti kvalitetnijem radu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskrsnica za umirovljenike

Prijave su u tijeku

Uskrsnica za umirovljenike

19.3.2019. | 19:00
U tijeku je podnošenje prijava za jednokratnu novčanu pomoć umirovljenicima. Evo tko i pod kojim uvjetima 'uskrsnicu' može dobiti.
U tijeku je podnošenje prijava za jednokratnu novčanu pomoć umirovljenicima. Evo tko i pod kojim uvjetima 'uskrsnicu' može dobiti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sretan sam što mladima pokazujem da se snovi mogu ostvariti

Mandžo sa svojim Brođanima:

Sretan sam što mladima pokazujem da se snovi mogu ostvariti

19.3.2019. | 14:45
Mario Mandžukić na slavonskobrodskom je korzu i danas uspio okupiti veliki broj obožavatelja za koje je imao nevjerojatno puno strpljenja. Kratko se obrativši medijima, ostatak je vremena proveo u druženju s građanima, potpisivanju autograma i fotografiranju. Prilikom otkrivanja
Mario Mandžukić na slavonskobrodskom je korzu i danas uspio okupiti veliki broj obožavatelja za koje je imao nevjerojatno puno strpljenja. Kratko se obrativši medijima, ostatak je vremena proveo u druženju s građanima, potpisivanju autograma i fotografiranju. Prilikom otkrivanja
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dubravko Galović ignorira Ivana Rakitića?

Priznanja Mandžukiću i Oliću

Dubravko Galović ignorira Ivana Rakitića?

18.3.2019. | 21:00
Uz sva dosadašnja, ovo neće biti i jedino priznanje koje su hrvatski nogometni reprezentativci dobili. Naime, na sjednici Županijske skupštine Brodsko-posavske županije 'pao' je prijedlog da se dvojici od njih iskaže zahvalnost za promicanje Slavonskog Broda i Brodsko-posavske u
Uz sva dosadašnja, ovo neće biti i jedino priznanje koje su hrvatski nogometni reprezentativci dobili. Naime, na sjednici Županijske skupštine Brodsko-posavske županije 'pao' je prijedlog da se dvojici od njih iskaže zahvalnost za promicanje Slavonskog Broda i Brodsko-posavske u
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predstavljen i turistički potencijal brodsko-posavskog kraja

PLACE2GO

Predstavljen i turistički potencijal brodsko-posavskog kraja

18.3.2019. | 17:00
Evidentan je veliki interes od strane posjetitelja i agencija za mogućnosti bicikliranja te za mogućnosti smještaja uz biciklističke rute s kojima raspolažemo zahvaljujući realizaciji projekta Slavonia Bike.
Evidentan je veliki interes od strane posjetitelja i agencija za mogućnosti bicikliranja te za mogućnosti smještaja uz biciklističke rute s kojima raspolažemo zahvaljujući realizaciji projekta Slavonia Bike.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nastavak obnove Muzeja Brodskog Posavlja

Ministrica posjetila i Brodsku županiju

Nastavak obnove Muzeja Brodskog Posavlja

18.3.2019. | 16:20
"Zajednički sa županom, njegovim suradnicima i Knjižnicom u Slavonskom Brodu moramo vidjeti što možemo napraviti kako bismo uložili dodatna sredstva, bilo u sadašnju mrežu knjižnica, ali i u bibliobusnu službu."
"Zajednički sa županom, njegovim suradnicima i Knjižnicom u Slavonskom Brodu moramo vidjeti što možemo napraviti kako bismo uložili dodatna sredstva, bilo u sadašnju mrežu knjižnica, ali i u bibliobusnu službu."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sveučilište je jamac zadržavanja mladih

Gradonačelnik Duspara pisao Plenkoviću:

Sveučilište je jamac zadržavanja mladih

18.3.2019. | 15:05
Gradonačelnik Mirko Duspara danas je uputio otvoreno pismo Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, Predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću te ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak kojim je izrazio duboku zabrinutost sporošću oko konačnog p
Gradonačelnik Mirko Duspara danas je uputio otvoreno pismo Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, Predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću te ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak kojim je izrazio duboku zabrinutost sporošću oko konačnog p
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Građane je ponekad moguće disciplinirati samo kaznama'

Poštivanje pravila nužno je 'potaknuti'

'Građane je ponekad moguće disciplinirati samo kaznama'

18.3.2019. | 9:15
Katrin sudjeluje u višegodišnjem istraživanju Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije koji, prateći istu skupinu Brođana, nastoji odgovoriti na pitanje - koji faktori iz okoline najviše utječu na njihovo zdravlje. O svemu tome, ali i o 'preodgoju' građana koji se prem
Katrin sudjeluje u višegodišnjem istraživanju Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije koji, prateći istu skupinu Brođana, nastoji odgovoriti na pitanje - koji faktori iz okoline najviše utječu na njihovo zdravlje. O svemu tome, ali i o 'preodgoju' građana koji se prem
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanima Most na Svilaju 'nosi' čišći zrak

Smanjenjem gužvi do zdravlja

Brođanima Most na Svilaju 'nosi' čišći zrak

17.3.2019. | 16:25
Većina teretnog prometa s graničnog prijelaza Slavonski Brod-bosanski Brod bit će preusmjerena upravo na Svilaj, čime će doprinijeti manjem onečišćenju zraka. To je dodatna korist od ovoga mosta, jer autocesta sama po sebi se gradi sa svrhom da se na nju prebaci što veći dio tere
Većina teretnog prometa s graničnog prijelaza Slavonski Brod-bosanski Brod bit će preusmjerena upravo na Svilaj, čime će doprinijeti manjem onečišćenju zraka. To je dodatna korist od ovoga mosta, jer autocesta sama po sebi se gradi sa svrhom da se na nju prebaci što veći dio tere
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski maturanti još stignu na besplatne instrukcije

Zahuktavaju se pripreme za maturu

Brodski maturanti još stignu na besplatne instrukcije

15.3.2019. | 17:30
Najveću su pomoć ove godine maturanti trebali u pripremi za državni ispit iz Matematike, a za sve one koji još nisu sigurni u svoje znanje, preostala su još dva termina besplatnih priprema koje organizira Savjet mladih. Prijave nisu potrebne, dovoljna je dobra volja i spremnost n
Najveću su pomoć ove godine maturanti trebali u pripremi za državni ispit iz Matematike, a za sve one koji još nisu sigurni u svoje znanje, preostala su još dva termina besplatnih priprema koje organizira Savjet mladih. Prijave nisu potrebne, dovoljna je dobra volja i spremnost n
SBplus.hr, Slavonski Brod : Napreduju radovi na 5,7 milijuna kuna vrijednom projektu

Grad Slavonski Brod

Napreduju radovi na 5,7 milijuna kuna vrijednom projektu

15.3.2019. | 13:10
Slavonski Brod je jedini grad u Hrvatskoj koji je ponudio ovakav projekt mladim obiteljima kako bi im pomogao u rješavanju stambenog pitanja na za njih povoljniji način, a da su oni prepoznali njegovu vrijednost potvrđuje i podatak da su svi raspoloživi gradski stanovi u prve dvi
Slavonski Brod je jedini grad u Hrvatskoj koji je ponudio ovakav projekt mladim obiteljima kako bi im pomogao u rješavanju stambenog pitanja na za njih povoljniji način, a da su oni prepoznali njegovu vrijednost potvrđuje i podatak da su svi raspoloživi gradski stanovi u prve dvi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ulaganja od oko jedne milijarde eura

Izgradimo Hrvatsku!

Ulaganja od oko jedne milijarde eura

15.3.2019. | 9:45
„Glavna poruka je da promjene dolaze jedino suradnjom i to na svim razinama – lokalnoj odnosno regionalnoj, nacionalnoj i europskoj."
„Glavna poruka je da promjene dolaze jedino suradnjom i to na svim razinama – lokalnoj odnosno regionalnoj, nacionalnoj i europskoj."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nedostaje li liječničkih timova u Domu zdravlja?

Prošla godina bila je puna problema

Nedostaje li liječničkih timova u Domu zdravlja?

15.3.2019. | 9:15
Prema posljednjim podatcima problem ljudskih resursa posebno je bio izražen u Domu zdravlja u Slavonskom Brodu, ali i u novogradiškom. Dom zdravlja u Slavonskom Brodu imao je, rečeno je, pet nepopunjenih ambulanti što znači da je deset popunjeno sa skraćenim radnim vremenom što s
Prema posljednjim podatcima problem ljudskih resursa posebno je bio izražen u Domu zdravlja u Slavonskom Brodu, ali i u novogradiškom. Dom zdravlja u Slavonskom Brodu imao je, rečeno je, pet nepopunjenih ambulanti što znači da je deset popunjeno sa skraćenim radnim vremenom što s
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kamp Poloj sve nam se više 'smiješi'

Županija izdala Rješenje

Kamp Poloj sve nam se više 'smiješi'

14.3.2019. | 14:30
Rješenje prestaje važiti u slučaju da Turistička zajednica Slavonskog Broda, u roku od dvije godine ne podnese zahtjev za izdavanjem lokacijske dozvole za Kamp. Doduše, Turistička zajednica, ukoliko ne bude promjene uvjeta, nakon te dvije godine može zatražiti produljenje važenja
Rješenje prestaje važiti u slučaju da Turistička zajednica Slavonskog Broda, u roku od dvije godine ne podnese zahtjev za izdavanjem lokacijske dozvole za Kamp. Doduše, Turistička zajednica, ukoliko ne bude promjene uvjeta, nakon te dvije godine može zatražiti produljenje važenja