Politika : Uprava/Samouprava

27.11.2018. u 10:20
Prikaza: 1636
|
Autor: Ž.G.

Nagodinu 80 milijuna više za investicije

Proračunom najavljeni veliki projekti za Slavonski Brod

Slavonski Brod : Proračunom najavljeni veliki projekti za Slavonski BrodIlustracija(Foto: Ž.G./SBplus/arhiva)

Veliki dio proračunskog novca za sljedeću godinu, otići će na ozbiljne projekte poput izgradnje inovacijskog inkubatora, obnove Tvrđave i opremanja Kuće tambure, otvaranja trećeg reciklažnog dvorišta, sortirnice i kompostane, obnove rodne kuće Đure Đakovića i Autobusnog kolodvora. Isto tako, preostale gradske osnovne škole koje dosad nisu prošle energetsku obnovu, u novoj će godini dobiti 'novo ruho'.

SLAVONSKI BROD - Gradonačelnik Mirko Duspara uputio je prijedlog proračuna Grada Slavonskog Broda za 2019. godinu u visini od 371 milijun kuna prema Gradskom vijeću koje će o njemu odlučivati, kako je najavio i SBplus, u petak, 30. studenog. Nova proračunska godina donosi nove razvojne projekte u Slavonskom Brodu. Potvrđuje to i činjenica da je prema prijedlogu proračuna u 2019. godini planirano čak 80 milijuna kuna više za kapitalne investicije u odnosu na 2018. godinu, piše na službenoj internetskoj stranici Grada Slavonskog Broda.

Naime, sukladno objavljenim javnim pozivima nadležnog ministarstva u idućoj godini započinje realizacija dijela projekata koje je Grad prijavio kroz ITU mehanizam. Jedan od njih je izgradnja Inovacijskog inkubatora za koji je prijedlogom proračuna za 2019. godinu predviđen iznos od pet milijuna kuna. Za radove na obnovi sjevernog kavalira, izgradnju infrastrukture te opremanje Kuće tambure u slavonskobrodskoj Tvrđavi predviđen je iznos od 21,7 milijun kuna. Na popisu novih ITU projekata koji su uvršteni u prijedlog gradskog proračuna za narednu godinu je i Interpretacijski centar Ivana Brlić-Mažuranić, a radit će se i na izradi plana održive urbane mobilnosti. Kako bi se povećala razina sigurnosti u prometu kroz ITU mehanizam planirani su i radovi na izgradnji novih biciklističkih staza.

Za mlade se obitelji nastavlja izgradnja novih gradskih stanova kako bi im Grad pomogao oko rješavanja stambenog pitanja, za što je predviđen iznos od šest milijuna kuna. Kada je riječ o ulaganjima na području zaštite okoliša i gospodarenja otpadom, u 2019. godini planirani su radovi na izgradnji trećeg reciklažnog dvorišta, sortirnice otpada i kompostane u Slavonskom Brodu. Na popisu novih projekata je i obnova rodne kuće Đure Đakovića, za što je planiran iznos od 1,6 milijuna kuna. Više od 30 milijuna kuna predviđeno je i za nastavak ulaganja u sportske objekte na području Slavonskog Broda te oko 32 milijuna kuna za radove na energetskoj obnovi gradskih osnovnih škola u Slavonskom Brodu.

Popisu gradskih škola s kvalitetnijim uvjetima rada od iduće će se godine pridružiti i osnovne škole „Antun Mihanović", „Vladimir Nazor", „Blaž Tadijanović" i „Hugo Badalić". Na popisu novih projekata su i radovi na uređenju Hrvatskog doma, za što je predviđen iznos od četiri milijuna kun, te obnova Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu, za što je prijedlogom proračuna predviđen iznos od dva milijuna kuna.

Jedan od glavnih ciljeva i prioriteta Grada u idućoj godini je i dalje raditi na stvaranju što boljih uvjeta života za građane Slavonskog Broda, s posebnim naglaskom na mlade obitelji. Tako će se i u 2019. godini provoditi pronatalitetne mjere koje su do sada izazvale velik interes mladih obitelji, a riječ je o opremi za prvo dijete vrijednoj pet tisuća kuna te jednokratnim naknadama za novorođenčad u visini od 2.500 kuna za prvo dijete, 3.500 kuna za drugo te pet tisuća kuna za treće i svako iduće dijete. Grad će nastaviti pomagati roditeljima i kroz subvencioniranje cijene vrtića, produženog boravka, nabave školskih knjiga, prehrane i prijevoza za učenike gradskih osnovnih škola. Također, kroz socijalni program i dalje će pomagati građanima koji se nalaze u najtežoj financijskoj situaciji te umirovljenicima s područja Slavonskog Broda.

Kao i ranijih godina Grad Slavonski Brod je pozvao i građane da se dostavljanjem svojih prijedlog aktivno uključe u kreiranje proračuna. Najveći broj pristiglih prijedloga odnosio se izgradnju komunalne infrastrukture, a Gradska uprave nastojala ih je, u skladu s proračunskim mogućnostima, uvrstiti što više u prijedlog proračuna za 2019. godinu.

Broj komentara: 13

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 28.11.2018. | 13:20

1

Stipe@ nije Ti loše razmišljanje (ako zanemariš okolnosti "posljednjih 100 godina").
Stipe

Stipe

Komentirano: 28.11.2018. | 12:52

2

Valjda bi netko to već istražio u posljednjih 100 godina da je to doista zanimljivo?
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 28.11.2018. | 12:34

3

Bilo bi zanimljivo kad bi itko od povjesničara potvrdio ili demantirao postojanje veze između udarne skupine "Crna ruka" koju je u Sarajevu 1910. formirao Đuro Đaković i 1911. formalno osnovane organizacije "Crna ruka" ("Ujedinjenje, uli smrt") a koja, kroz samo tri godine djelovanja, dovodi do Sarajevskog atentata i Prvog svjetskog rata.
Yurasb

Yurasb

Komentirano: 28.11.2018. | 11:25

4

@ivomarkic, imas krivog Juru, za Marsu se obrati mom bratu :)
joso87

joso87

Komentirano: 27.11.2018. | 23:25

5

@ivomarkic - To i dalje ne mijenja činjenicu da je tvornica starija od ĐĐ i da komunistička mitologija danas nikoga ne zanima, osim par raspadajućih SUBNOR-ovaca i AFŽ-ovki... :-)
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 27.11.2018. | 22:08

6

joso87@ . . Educiraj se : https://hr.wikipedia.org/wiki/%C4%90uro_%C4%90akovi%C4%87 Podvlačim: Kao veliki protivnik šestosiječanjske diktature u travnju 1929. godine uhićen je u Zagrebu i mučen. Odveden na tadašnju jugoslavensko-austrijsku granicu i od žandara ubijen, 25. travnja 1929. godine, pri insceniranom bijegu. Takav čovjek zaslužuje da mu se obnovi spomen kuća. Pitam se da li uopće znaš i da li si čuo za šestojanuarsku/siječanjsku diktaturu? Predlažem da i drugi komentatori pročitaju što piše na gornjem linku...Pošto je radi svojih uvjerenja štitio radnike odajem mu počast...A ti ne glumi velikog hrvatinu...bijedan si.
Hromi_Daba

Hromi_Daba

Komentirano: 27.11.2018. | 18:47

7

Gdje bi bila ĐĐ Montaža da se odrekne Đure ili nazove po tvorinici prije ĐĐ...npr TŠV Montaza? Vjerojatno rame uz rame sa Martamonto Marsonijamontom Hidrogradnjom i sl.... A da se ne upuštamo u raspravu o nekim inim rodnim kućama.
Stipe

Stipe

Komentirano: 27.11.2018. | 18:32

8

Dragi profesore ti proliupao totales? Kakve crne ulaznice, tko će platiti ulaznicu za to? Ti nas lagan kajlaš, jel da trolčino nijedna?
profesor

profesor

Komentirano: 27.11.2018. | 18:20

9

Svakako pozdravljam konačnu obnovu rodne kuće Đure Đakovića. Uvrstiti ju u turističku ponudu grada i županije, a novac od ulaznica koristiti za tekuće održavanje objekta. Također, sve ostale projekte u proračunu podržavam.
joso87

joso87

Komentirano: 27.11.2018. | 17:57

10

@ivomarkic - Tvornica je nastala puno prije i nema nikakve veze sa ĐĐ. Obnova kuće je neracionalno rasipanje novca, jer to stvarno više nikoga ne zanima.

Broj komentara: 13

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Važnost radioamatera za kriznih situacija je velika

Jednodneva terenska vježba

Važnost radioamatera za kriznih situacija je velika

9.12.2018. | 16:30
Jednodnevna terenska vježba namijenjena je za operativnu provjeru sposobnosti operativnih snaga civilne zaštite i uvježbavanje komunikacije putem radio veze
Jednodnevna terenska vježba namijenjena je za operativnu provjeru sposobnosti operativnih snaga civilne zaštite i uvježbavanje komunikacije putem radio veze
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jedna prilika za nezaposlene

Ako ste u potrazi za poslom

Još jedna prilika za nezaposlene

7.12.2018. | 12:00
Objavljen je novi oglas za prijem radnika. Provjerite ispunjavate li uvjete za podnošenje prijave.
Objavljen je novi oglas za prijem radnika. Provjerite ispunjavate li uvjete za podnošenje prijave.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuro 'iza plota' iščekuje radnike

Kada će stići radnici?

Đuro 'iza plota' iščekuje radnike

7.12.2018. | 9:15
Dok Đaković 'preko plota čeka radnike' u Gradu iščekuju rezultate natječaja Mjere 7 prema kojoj je kandidiran ovaj 1,612 milijuna kuna vrijedan projekt.
Dok Đaković 'preko plota čeka radnike' u Gradu iščekuju rezultate natječaja Mjere 7 prema kojoj je kandidiran ovaj 1,612 milijuna kuna vrijedan projekt.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sveti Nikola danas je darivao djecu u vrtićima

Poslijepodne stiže na Korzo

Sveti Nikola danas je darivao djecu u vrtićima

6.12.2018. | 13:30
Kao i ranijih godina, prigodni pokloni povodom blagdana sv. Nikole uručeni su i Odjelu pedijatrije Opće bolnice „dr. Josip Benčević“ te štićenicima Centra za pružanje usluga u zajednici „Kuća sretnih ciglica“.
Kao i ranijih godina, prigodni pokloni povodom blagdana sv. Nikole uručeni su i Odjelu pedijatrije Opće bolnice „dr. Josip Benčević“ te štićenicima Centra za pružanje usluga u zajednici „Kuća sretnih ciglica“.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besplatan program za najmlađe u Tvrđavi

Uz klizalište

Besplatan program za najmlađe u Tvrđavi

5.12.2018. | 11:50
Uz klizalište mališanima je priređen i niz popratnih sadržaja, a sve je besplatno.
Uz klizalište mališanima je priređen i niz popratnih sadržaja, a sve je besplatno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zajedno smo jači

Ujedinjenje slavonskih županija:

Zajedno smo jači

5.12.2018. | 10:40
"Zajedno smo jači. Ovih pet županija ima puno veću težinu kad zajedno nastupamo nego kad svaka od nas pokušava isto to postići pojedinačno."
"Zajedno smo jači. Ovih pet županija ima puno veću težinu kad zajedno nastupamo nego kad svaka od nas pokušava isto to postići pojedinačno."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što sve 'stoji' u Vodiču kroz slavonskobrodski proračun?

Precizan prikaz prihoda i troškova

Što sve 'stoji' u Vodiču kroz slavonskobrodski proračun?

4.12.2018. | 17:40
Odakle se uopće slijeva 'lova' u slavonskobrodski proračun, tko će dobiti najveći, a tko najmanji dio kolača, što će se graditi, a što mijenjati - samo su neka od pitanja na koje precizne odgovore u brojkama donosi novi (i slikoviti) gradski vodič.
Odakle se uopće slijeva 'lova' u slavonskobrodski proračun, tko će dobiti najveći, a tko najmanji dio kolača, što će se graditi, a što mijenjati - samo su neka od pitanja na koje precizne odgovore u brojkama donosi novi (i slikoviti) gradski vodič.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Paljenjem prve svijeće počeo advent u Slavonskom Brodu

Božićna bajka

Paljenjem prve svijeće počeo advent u Slavonskom Brodu

1.12.2018. | 18:40
"Nastojmo kroz ovih 25 dana pomoći svima onima koji su potrebi. Neka svatko od nas bude ona četvrta svijeća, svijeća nade. Budimo nada za sve one koji su ju možda izgubili i pomozimo jedni drugima kako bi nam svima bilo bolje."
"Nastojmo kroz ovih 25 dana pomoći svima onima koji su potrebi. Neka svatko od nas bude ona četvrta svijeća, svijeća nade. Budimo nada za sve one koji su ju možda izgubili i pomozimo jedni drugima kako bi nam svima bilo bolje."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Usvojen brodski proračun 'težak' 371 milijun kuna

'Za' 14, 'protiv' sedam, 'uzdržan' jedan

Usvojen brodski proračun 'težak' 371 milijun kuna

30.11.2018. | 16:00
- Ponavljamo iste postupke, a očekujemo drugačije rezultate. Upravo se tako definira ludost. - komentirao je HDZ-ov gradski vijećnik novi proračun Grada Slavonskog Broda. Za kakve će sve 'ludosti' biti izdvojen novac građana u narednoj godini, pročitajte u nastavku.
- Ponavljamo iste postupke, a očekujemo drugačije rezultate. Upravo se tako definira ludost. - komentirao je HDZ-ov gradski vijećnik novi proračun Grada Slavonskog Broda. Za kakve će sve 'ludosti' biti izdvojen novac građana u narednoj godini, pročitajte u nastavku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Božićna bajka 2018. u Slavonskom Brodu

Detaljan program svih događanja

Božićna bajka 2018. u Slavonskom Brodu

30.11.2018. | 15:40
Evo detaljnog popisa svih programa sa satnicom održavanja koji su organizirani u povodu manifestacije Božićna bajka u Slavonskom Brodu.
Evo detaljnog popisa svih programa sa satnicom održavanja koji su organizirani u povodu manifestacije Božićna bajka u Slavonskom Brodu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnica zatražila neka se gradonačelnik ogradi od SBplus-a

Današnje aktualno prijepodne

Vijećnica zatražila neka se gradonačelnik ogradi od SBplus-a

30.11.2018. | 14:30
Aktualno je prijepodne sjednice Gradskog vijeća proteklo burno kao i uvijek. Oporbeni su vijećnici imali 'hrpu' prigovora zbog kršenja poslovnika, a predsjednik Stribor Valenta pokušao se obraniti od napada. Kao što inače rijetko koja sjednica, bilo da se radi o Gradskom vijeću i
Aktualno je prijepodne sjednice Gradskog vijeća proteklo burno kao i uvijek. Oporbeni su vijećnici imali 'hrpu' prigovora zbog kršenja poslovnika, a predsjednik Stribor Valenta pokušao se obraniti od napada. Kao što inače rijetko koja sjednica, bilo da se radi o Gradskom vijeću i
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besplatan gradski prijevoz za pojedine skupine građana

Vrijeme je za prijave

Besplatan gradski prijevoz za pojedine skupine građana

29.11.2018. | 11:00
Umirovljenici, starije osobe bez primanja, ali i dobrovoljni darivatelji krvi i u narednoj će godini imati subvencioniran gradski prijevoz. Sve što trebaju učiniti kako bi ostvarili to pravo je ispuniti obrazac i, zajedno s ostalom dokumentacijom, dostaviti ga Gradu Slavonskom Br
Umirovljenici, starije osobe bez primanja, ali i dobrovoljni darivatelji krvi i u narednoj će godini imati subvencioniran gradski prijevoz. Sve što trebaju učiniti kako bi ostvarili to pravo je ispuniti obrazac i, zajedno s ostalom dokumentacijom, dostaviti ga Gradu Slavonskom Br
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani će ove zime imati još jedno klizalište

Novost

Brođani će ove zime imati još jedno klizalište

28.11.2018. | 18:30
Na brodskom Korzu već nekoliko dana postavljaju klizalište koje ljubitelji ove zimske aktivnosti željno iščekuju. No, Slavonski Brod će ove sezone dobiti još jedno klizalište. Evo i gdje.
Na brodskom Korzu već nekoliko dana postavljaju klizalište koje ljubitelji ove zimske aktivnosti željno iščekuju. No, Slavonski Brod će ove sezone dobiti još jedno klizalište. Evo i gdje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Popunjeni svi novoizgrađeni stanovi za mlade

Grad ovom mjerom potiče i doseljavanje

Popunjeni svi novoizgrađeni stanovi za mlade

28.11.2018. | 11:10
Pred same će blagdane još šest mladih slavonskobrodskih obitelji moći useliti u novoizgrađene gradske stanove namijenjene onima do 45 godina starosti koji još nisu riješili stambeno pitanje. Među njima su, nakon što je Grad u trećem krugu proširio uvjete natječaja, sada i samohra
Pred same će blagdane još šest mladih slavonskobrodskih obitelji moći useliti u novoizgrađene gradske stanove namijenjene onima do 45 godina starosti koji još nisu riješili stambeno pitanje. Među njima su, nakon što je Grad u trećem krugu proširio uvjete natječaja, sada i samohra
SBplus.hr, Slavonski Brod : Srbi zainteresirani za primjere dobre prakse Slav. Broda

EU projekti

Srbi zainteresirani za primjere dobre prakse Slav. Broda

27.11.2018. | 18:15
Kako je Slavonski Brod jedan od gradova koji će ostvariti značajne razvojne projekte i kroz ITU mehanizam, delegaciju Republike Srbije posebno je zanimalo i ovo područje.
Kako je Slavonski Brod jedan od gradova koji će ostvariti značajne razvojne projekte i kroz ITU mehanizam, delegaciju Republike Srbije posebno je zanimalo i ovo područje.