Politika : Uprava/Samouprava

27.11.2018. u 10:20
Prikaza: 1804
|
Autor: Ž.G.

Nagodinu 80 milijuna više za investicije

Proračunom najavljeni veliki projekti za Slavonski Brod

Slavonski Brod : Proračunom najavljeni veliki projekti za Slavonski BrodIlustracija(Foto: Ž.G./SBplus/arhiva)

Veliki dio proračunskog novca za sljedeću godinu, otići će na ozbiljne projekte poput izgradnje inovacijskog inkubatora, obnove Tvrđave i opremanja Kuće tambure, otvaranja trećeg reciklažnog dvorišta, sortirnice i kompostane, obnove rodne kuće Đure Đakovića i Autobusnog kolodvora. Isto tako, preostale gradske osnovne škole koje dosad nisu prošle energetsku obnovu, u novoj će godini dobiti 'novo ruho'.

SLAVONSKI BROD - Gradonačelnik Mirko Duspara uputio je prijedlog proračuna Grada Slavonskog Broda za 2019. godinu u visini od 371 milijun kuna prema Gradskom vijeću koje će o njemu odlučivati, kako je najavio i SBplus, u petak, 30. studenog. Nova proračunska godina donosi nove razvojne projekte u Slavonskom Brodu. Potvrđuje to i činjenica da je prema prijedlogu proračuna u 2019. godini planirano čak 80 milijuna kuna više za kapitalne investicije u odnosu na 2018. godinu, piše na službenoj internetskoj stranici Grada Slavonskog Broda.

Naime, sukladno objavljenim javnim pozivima nadležnog ministarstva u idućoj godini započinje realizacija dijela projekata koje je Grad prijavio kroz ITU mehanizam. Jedan od njih je izgradnja Inovacijskog inkubatora za koji je prijedlogom proračuna za 2019. godinu predviđen iznos od pet milijuna kuna. Za radove na obnovi sjevernog kavalira, izgradnju infrastrukture te opremanje Kuće tambure u slavonskobrodskoj Tvrđavi predviđen je iznos od 21,7 milijun kuna. Na popisu novih ITU projekata koji su uvršteni u prijedlog gradskog proračuna za narednu godinu je i Interpretacijski centar Ivana Brlić-Mažuranić, a radit će se i na izradi plana održive urbane mobilnosti. Kako bi se povećala razina sigurnosti u prometu kroz ITU mehanizam planirani su i radovi na izgradnji novih biciklističkih staza.

Za mlade se obitelji nastavlja izgradnja novih gradskih stanova kako bi im Grad pomogao oko rješavanja stambenog pitanja, za što je predviđen iznos od šest milijuna kuna. Kada je riječ o ulaganjima na području zaštite okoliša i gospodarenja otpadom, u 2019. godini planirani su radovi na izgradnji trećeg reciklažnog dvorišta, sortirnice otpada i kompostane u Slavonskom Brodu. Na popisu novih projekata je i obnova rodne kuće Đure Đakovića, za što je planiran iznos od 1,6 milijuna kuna. Više od 30 milijuna kuna predviđeno je i za nastavak ulaganja u sportske objekte na području Slavonskog Broda te oko 32 milijuna kuna za radove na energetskoj obnovi gradskih osnovnih škola u Slavonskom Brodu.

Popisu gradskih škola s kvalitetnijim uvjetima rada od iduće će se godine pridružiti i osnovne škole „Antun Mihanović", „Vladimir Nazor", „Blaž Tadijanović" i „Hugo Badalić". Na popisu novih projekata su i radovi na uređenju Hrvatskog doma, za što je predviđen iznos od četiri milijuna kun, te obnova Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu, za što je prijedlogom proračuna predviđen iznos od dva milijuna kuna.

Jedan od glavnih ciljeva i prioriteta Grada u idućoj godini je i dalje raditi na stvaranju što boljih uvjeta života za građane Slavonskog Broda, s posebnim naglaskom na mlade obitelji. Tako će se i u 2019. godini provoditi pronatalitetne mjere koje su do sada izazvale velik interes mladih obitelji, a riječ je o opremi za prvo dijete vrijednoj pet tisuća kuna te jednokratnim naknadama za novorođenčad u visini od 2.500 kuna za prvo dijete, 3.500 kuna za drugo te pet tisuća kuna za treće i svako iduće dijete. Grad će nastaviti pomagati roditeljima i kroz subvencioniranje cijene vrtića, produženog boravka, nabave školskih knjiga, prehrane i prijevoza za učenike gradskih osnovnih škola. Također, kroz socijalni program i dalje će pomagati građanima koji se nalaze u najtežoj financijskoj situaciji te umirovljenicima s područja Slavonskog Broda.

Kao i ranijih godina Grad Slavonski Brod je pozvao i građane da se dostavljanjem svojih prijedlog aktivno uključe u kreiranje proračuna. Najveći broj pristiglih prijedloga odnosio se izgradnju komunalne infrastrukture, a Gradska uprave nastojala ih je, u skladu s proračunskim mogućnostima, uvrstiti što više u prijedlog proračuna za 2019. godinu.

Broj komentara: 12

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 28.11.2018. | 13:20

1

Stipe@ nije Ti loše razmišljanje (ako zanemariš okolnosti "posljednjih 100 godina").
Stipe

Stipe

Komentirano: 28.11.2018. | 12:52

2

Valjda bi netko to već istražio u posljednjih 100 godina da je to doista zanimljivo?
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 28.11.2018. | 12:34

3

Bilo bi zanimljivo kad bi itko od povjesničara potvrdio ili demantirao postojanje veze između udarne skupine "Crna ruka" koju je u Sarajevu 1910. formirao Đuro Đaković i 1911. formalno osnovane organizacije "Crna ruka" ("Ujedinjenje, uli smrt") a koja, kroz samo tri godine djelovanja, dovodi do Sarajevskog atentata i Prvog svjetskog rata.
Yurasb

Yurasb

Komentirano: 28.11.2018. | 11:25

4

@ivomarkic, imas krivog Juru, za Marsu se obrati mom bratu :)
joso87

joso87

Komentirano: 27.11.2018. | 23:25

5

@ivomarkic - To i dalje ne mijenja činjenicu da je tvornica starija od ĐĐ i da komunistička mitologija danas nikoga ne zanima, osim par raspadajućih SUBNOR-ovaca i AFŽ-ovki... :-)
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 27.11.2018. | 22:08

6

joso87@ . . Educiraj se : https://hr.wikipedia.org/wiki/%C4%90uro_%C4%90akovi%C4%87 Podvlačim: Kao veliki protivnik šestosiječanjske diktature u travnju 1929. godine uhićen je u Zagrebu i mučen. Odveden na tadašnju jugoslavensko-austrijsku granicu i od žandara ubijen, 25. travnja 1929. godine, pri insceniranom bijegu. Takav čovjek zaslužuje da mu se obnovi spomen kuća. Pitam se da li uopće znaš i da li si čuo za šestojanuarsku/siječanjsku diktaturu? Predlažem da i drugi komentatori pročitaju što piše na gornjem linku...Pošto je radi svojih uvjerenja štitio radnike odajem mu počast...A ti ne glumi velikog hrvatinu...bijedan si.
Stipe

Stipe

Komentirano: 27.11.2018. | 18:32

7

Dragi profesore ti proliupao totales? Kakve crne ulaznice, tko će platiti ulaznicu za to? Ti nas lagan kajlaš, jel da trolčino nijedna?
profesor

profesor

Komentirano: 27.11.2018. | 18:20

8

Svakako pozdravljam konačnu obnovu rodne kuće Đure Đakovića. Uvrstiti ju u turističku ponudu grada i županije, a novac od ulaznica koristiti za tekuće održavanje objekta. Također, sve ostale projekte u proračunu podržavam.
joso87

joso87

Komentirano: 27.11.2018. | 17:57

9

@ivomarkic - Tvornica je nastala puno prije i nema nikakve veze sa ĐĐ. Obnova kuće je neracionalno rasipanje novca, jer to stvarno više nikoga ne zanima.
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 27.11.2018. | 17:32

10

YuraSB@ . . na gradskom vijeću su i tvoji HDZ-ovci dali glas za obnovu kuće Đure Đakovića...Tvornica ĐĐ još nosi ime Đure Đakovića...Da nije bilo tvornice ĐĐ, BSK, ako znaš što je BSK, ne bi igrao u 2. hrvatskoj ligi...za vremena Jugoslavije. Marsa je financirana, najvećim djelom, novcem ĐĐ...Pozdravi Galovića, i pitaj ga hoće li se Marsa plasirati u 2. HNL?

Broj komentara: 12

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Požar na ugostiteljskom objektu u Starčevićevoj ulici

Intervenirali vatrogasci

Požar na ugostiteljskom objektu u Starčevićevoj ulici

20.2.2019. | 13:45
Odmah po dojavi na teren su, uz djelatnike policije izašli i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Slavonski Brod.
Odmah po dojavi na teren su, uz djelatnike policije izašli i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Slavonski Brod.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Polaganjem vijenaca odali počast šestorici ubijenih

Vrbsko-ruščičke žrtve

Polaganjem vijenaca odali počast šestorici ubijenih

20.2.2019. | 13:25
Povodom obilježavanja 84. obljetnice ovog crnog događaja, danas je odana počast vrbsko-ruščičkim žrtvama.
Povodom obilježavanja 84. obljetnice ovog crnog događaja, danas je odana počast vrbsko-ruščičkim žrtvama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad kreće u izgradnju istočne tribine za 6,7 mil. kn

Raspisan natječaj za I. fazu

Grad kreće u izgradnju istočne tribine za 6,7 mil. kn

19.2.2019. | 23:09
Rok završetka radova je šest mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao, a rok za dostavu ponuda je 8. ožujka 2019. godine.
Rok završetka radova je šest mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao, a rok za dostavu ponuda je 8. ožujka 2019. godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naselje Josipa Rimca dobit će novo sportsko igralište

Dobra vijest za romsko naselje

Naselje Josipa Rimca dobit će novo sportsko igralište

19.2.2019. | 13:05
Saborski je zastupnik Veljko Kajtazi naglasio kako je jedan od osnovnih problema u romskim naseljima nedostatak društvenih sadržaja, što je odraz generalnog manjka ulaganja u naselja u kojima žive pripadnici romske nacionalne manjine na državnoj razini. Ovakvim projektima to se n
Saborski je zastupnik Veljko Kajtazi naglasio kako je jedan od osnovnih problema u romskim naseljima nedostatak društvenih sadržaja, što je odraz generalnog manjka ulaganja u naselja u kojima žive pripadnici romske nacionalne manjine na državnoj razini. Ovakvim projektima to se n
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dobar dan. Inspekcija. Došli smo u nadzor.'

Prijaviti ili ne

'Dobar dan. Inspekcija. Došli smo u nadzor.'

15.2.2019. | 14:30
- Gospođo pričekajte malo. Molim Vas uzmite račun - obratila se jutros trgovkinja jednoj gospođi, u pekarnici u koju sam i sama ušla. - Ma nema veze, ne treba mi račun - odgovorila je gospođa, ali na opetovanu zamolbu djevojke iza pulta račun je ipak uzela.
- Gospođo pričekajte malo. Molim Vas uzmite račun - obratila se jutros trgovkinja jednoj gospođi, u pekarnici u koju sam i sama ušla. - Ma nema veze, ne treba mi račun - odgovorila je gospođa, ali na opetovanu zamolbu djevojke iza pulta račun je ipak uzela.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priliku vam nudi Gradska uprava, a oglas je još aktivan

Tražite posao

Priliku vam nudi Gradska uprava, a oglas je još aktivan

15.2.2019. | 13:00
Novi oglas za prijem osobe koja bi mogla raditi u Gradskoj upravi Slavonskog Broda raspisan je jučer, a evo do kada se primaju prijave zainteresiranih kandidata.
Novi oglas za prijem osobe koja bi mogla raditi u Gradskoj upravi Slavonskog Broda raspisan je jučer, a evo do kada se primaju prijave zainteresiranih kandidata.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad nastavlja pomagati mladim obiteljima

Oprema za prvo dijete u obitelji

Grad nastavlja pomagati mladim obiteljima

15.2.2019. | 11:20
Kroz ovu mjeru Grad nastoji omogućiti svakom prvorođenom djetetu s područja Slavonskog Broda jednake uvjete na početku života, bez obzira na financijske mogućnosti obitelji, poručuju iz Gradske uprave.
Kroz ovu mjeru Grad nastoji omogućiti svakom prvorođenom djetetu s područja Slavonskog Broda jednake uvjete na početku života, bez obzira na financijske mogućnosti obitelji, poručuju iz Gradske uprave.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gotovo četiri milijarde kuna za poljoprivrednike

Ministarstvo poljoprivrede

Gotovo četiri milijarde kuna za poljoprivrednike

15.2.2019. | 10:45
"U ožujku nastavljamo s isplatom prve rate te će biti isplaćeno 400 milijuna kuna poljoprivrednicima čija se gospodarstva nalaze u područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima (Mjera 13). U drugoj rati izravnih plaćanja, koja će započeti u travnju, a u
"U ožujku nastavljamo s isplatom prve rate te će biti isplaćeno 400 milijuna kuna poljoprivrednicima čija se gospodarstva nalaze u područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima (Mjera 13). U drugoj rati izravnih plaćanja, koja će započeti u travnju, a u
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pronašao šest granata

Oružja još uvijek ima i previše

Pronašao šest granata

14.2.2019. | 10:40
Čisteći kuću pronašao šest granata te je odmah pozvao policiju.
Čisteći kuću pronašao šest granata te je odmah pozvao policiju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreće obnova slavonskobrodske bolnice

Uz stipendiranje studenata medicine

Kreće obnova slavonskobrodske bolnice

13.2.2019. | 10:45
Ukupna vrijednost energetske obnove Opće bolnice u SB iznosi preko 41 milijun kuna, a iz županije najavljuju i natječaj za stipendiranje studenata medicine čije bi stipendije trebale biti nešto veće nego li stipendije studenata ostalih fakulteta.
Ukupna vrijednost energetske obnove Opće bolnice u SB iznosi preko 41 milijun kuna, a iz županije najavljuju i natječaj za stipendiranje studenata medicine čije bi stipendije trebale biti nešto veće nego li stipendije studenata ostalih fakulteta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Država rasprodaje zemljišta u Slavonskom Brodu

Ne žele udovoljiti zahtjevu Grada

Država rasprodaje zemljišta u Slavonskom Brodu

12.2.2019. | 17:35
Mada se radi o dijelu grada od iznimne gospodarske važnosti, zemljišta koja imaju potencijal postati poduzetnička zona, država ne želi darovati Gradu Slavonskom Brodu, nego će ih ponuditi na prodaju.
Mada se radi o dijelu grada od iznimne gospodarske važnosti, zemljišta koja imaju potencijal postati poduzetnička zona, država ne želi darovati Gradu Slavonskom Brodu, nego će ih ponuditi na prodaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priznanje za transparentnost u komunikaciji

Hrvatska zajednica županija

Priznanje za transparentnost u komunikaciji

12.2.2019. | 12:25
Županije su, prema istraživanju Instituta za javne financije, najtransparentnije među jedinicama lokalne i regionalne samouprave, a „Otvoreni proračun" po prvi je puta građanima omogućio uvid u financijsko poslovanje jedne razine samouprave vlasti i to u stvarnom vremenu.
Županije su, prema istraživanju Instituta za javne financije, najtransparentnije među jedinicama lokalne i regionalne samouprave, a „Otvoreni proračun" po prvi je puta građanima omogućio uvid u financijsko poslovanje jedne razine samouprave vlasti i to u stvarnom vremenu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predložite kandidate za gradske laureate

Javna priznanja i nagrade

Predložite kandidate za gradske laureate

12.2.2019. | 12:15
Uz prijavu ili prijedlog za dodjelu javnog priznanja i nagrade Grada Slavonskog Broda predlagatelji su dužni obrazložiti prijedlog, prikupiti i priložiti sve potrebne podatke i dokumentaciju.
Uz prijavu ili prijedlog za dodjelu javnog priznanja i nagrade Grada Slavonskog Broda predlagatelji su dužni obrazložiti prijedlog, prikupiti i priložiti sve potrebne podatke i dokumentaciju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski policajci Kristini donirali nova kolica

Kako smo i najavili

Brodski policajci Kristini donirali nova kolica

12.2.2019. | 12:00
Unatoč tome što su ukradena kolica pronađena, brodski policajci su svoje obećanje ispunili. Kristini su načelnik Policijske postaje Slavonski Brod Mario Vujić i djelatnik Marijan Sojčić donirali nova kolica i uručili ih joj. - Dečki veliko Vam hvala od srca - poručila je Kristina
Unatoč tome što su ukradena kolica pronađena, brodski policajci su svoje obećanje ispunili. Kristini su načelnik Policijske postaje Slavonski Brod Mario Vujić i djelatnik Marijan Sojčić donirali nova kolica i uručili ih joj. - Dečki veliko Vam hvala od srca - poručila je Kristina
SBplus.hr, Slavonski Brod : Manje liste čekanja i zapošljavanje 50 osoba

Uskoro grade novi Dom za starije

Manje liste čekanja i zapošljavanje 50 osoba

12.2.2019. | 11:00
- Ovaj projekt je od velike važnosti za Slavonski Brod tim više jer je našim sugrađanima treće životne dobi nužna bolja skrb. Činjenica je kako su liste čekanja za trenutno dostupne domove duge te da mnogi naši stariji sugrađani godinama čekaju ne bi li dobili mjesto u domu. Izgr
- Ovaj projekt je od velike važnosti za Slavonski Brod tim više jer je našim sugrađanima treće životne dobi nužna bolja skrb. Činjenica je kako su liste čekanja za trenutno dostupne domove duge te da mnogi naši stariji sugrađani godinama čekaju ne bi li dobili mjesto u domu. Izgr