Politika : Uprava/Samouprava

25.11.2018. u 8:15
Prikaza: 2057
|
Autor: Domagoj Zovak

Pitamo gradske vijećnike i čitatelje

Treba li Grad nabaviti kombi vozila za brodske sportaše?

Slavonski Brod : Treba li Grad nabaviti kombi vozila za brodske sportaše?

Brojni gradovi u Hrvatskoj su nabavili vozila za potrebe svojih sportskih, i drugih, udruga te uz vrlo jasne kriterije i uvjete omogućili njihovo korištenje što je za posljedicu imalo financijsko rasterećenje udruga, ali i njihov kvalitetniji rad.

SLAVONSKI BROD – U neobaveznom razgovoru, od prije par dana, s predstavnicima nekoliko sportskih udruga (klubova) iz Slavonskog Broda saznali smo kako svima njima značajan dio sredstava odlazi na plaćanje troškova prijevoza svojih članova  za odlazak na sportska natjecanja izvan grada. Prijevoz je uglavnom organiziran putem najma autobusa lokalnih prijevoznika, najma putničkih kombi vozila ili pomoću osobnih vozila u vlasništvu članova kluba.

Kako potpisnik ovih redaka skoro svakodnevno prolazi pored tri putnička kombi vozila u vlasništvu Grada Đakova, a koja su namijenjena Zajednici sportskih udruga grada Đakova, samo se nametnulo pitanje ima li Grad Slavonski Brod, tj. Zajednica sportskih udruga grada Slavonskog Broda, takva vozila koja daje, uz određene uvjete, na korištenje sportskim udrugama. Određeni uvjeti podrazumijevaju kriterije po kojima se vozila odobravaju za korištenje, što se odnosi na prioritete prema stupnju natjecanja, broju natjecatelja itd. Uvjet je i da sportske udruge plaćaju određeni paušal (najam) od 100-200 kn po vozilu/danu (zbog troška registracije, redovnog i kasko osiguranja, servisa...) te da plaćaju troškove prijevoza (gorivo, cestarina...).

Što o ideji misle profesionalci

Za provjeru te informacije obratili smo se Krunoslavu Janjiću, tajniku Zajednice sportskih udruga grada Slavonskog Broda. Također smo ga pitali i što misli o ideji nabavke putničkih kombi vozila za potrebe slavonskobrodskih sportskih udruga.

- Grad Slavonski Brod obično takve stvari ne financira, on većinom pokušava pripomoći udrugama na način da sufinancira njihove programe. Trenutno je u najavi natječaj pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koji bi se trebao otvoriti krajem ovoga mjeseca. Radi se o natječaju pod nazivom „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport". Zajednica će se javiti na taj natječaj i kandidirati za nabavku jednog kombi vozila koji bi služio za realizaciju našeg projekta, a potom bi ostao Zajednici. Mi se redovito javljamo i na druge natječaje, pa tako svake godine apliciramo i za sredstva Hrvatskog olimpijskog odbora, ali sa promjenjivim uspjehom.

- Znamo da većini udruga veliki trošak stvara stavka prijevoza njihovih sportaša na natjecanja. To se posebice odnosi na prvoligaše, od Malonogometnog kluba „ Brod 035", Košarkaškog kluba „Brod na Savi" i drugih. S druge strane, znamo da ako se nabavi jedan kombi pitanje je na koji način ćemo mi u Zajednici zadovoljiti potrebe svih udruga sa tim jednim kombijem. To je nemoguće, mi bi morali imati puno više takvih vozila. Ali u svakom slučaju bolje imati i jedan nego ni jedan. Bilo je doduše govora o jednoj drugoj mogućnosti, a to je da se izabere, na javnom natječaju, prijevoznik koji bi bio zadužen za prijevoz brodskih sportaša na službena natjecanja i to ne na naša lokalna, već na ona duža, regionalna ili nacionalna, kazao je za SBplus tajnik Zajednice Krunoslav Janjić.

Smanjeni troškovi 'pokrili' bi amortizaciju vozila

Analizirajuči troškove prijevoza ustanovili smo kako doista postoje velike mogućnosti za uštede. Cijene najma autobusa ovise o broju sjedala te o broju pređenih kilometara. Za ilustraciju, ako klub iz Slavonskog Broda ide na gostovanje u 90 km udaljeni Osijek autobusom sa 14-16 sjedala onda bi trošak prijevoza bio oko 2.500 kn. Kada bi isti klub unajmio dva putnička kombi vozila sa ukupno 18 sjedala (2 x 9) to bi ga koštalo oko 600 kn po kombiju (ukupno 1.200 kn), plus cestarina (II skupina vozila, 2 x 108 kn u oba smjera = 216 kn) i gorivo (2 x 9 l/100 km = 400 kn), što sve zajedno iznosi 1.816 kn. Ako bi klub išao u Osijek sa dva gradska kombija, čije bi korištenje iznosilo, recimo, 150 kn/dan, onda bi govorili o trošku od ukupno 916 kn (400 kn gorivo + 300 kn najam + 216 kn cestarine). To znači da bi klubovi imali 2-3 puta manji trošak za prijevoz nego da idu na utakmice autobusom ili iznajmljenim kombijem od privatne tvrtke.

Damir Božić, predsjednik Košarkaškog kluba „Brod na Savi" kazao nam je kako oni za prijevoz izdvajaju najmanje trećinu svojih godišnjih prihoda. Napomenuo je da gradovi Osijek i Požega svojim najboljim klubovima plaćaju autobus za prijevoz sportaša i da klubovi o tome ne moraju puno misliti, već da se mogu posvetiti samo sportskim aktivnostima. Drži da je nabavka više kombija svakako dobra ideja i da bi se time uvelike pomoglo klubovima, ali bi prepustio Gradu, koji osigurava sredstva, da odluči koji je najbolji model u ovome trenutku za financiranje prijevoza.

Predsjednik Rukometnog kluba „Brod", Miroslav Marić, kazao nam je da imaju velika izdvajanja za prijevoz sportaša na natjecanja. Uglavnom iznajmljuju kombije, s tim da ponekad i s tim imaju problema zbog toga što kombi bude nekom drugome iznajmljen. Djecu na natjecanje uglavnom voze roditelji vlastitim vozilima, čime zapravo doniraju klub. Kaže da bi klub uskoro trebao dobiti jedan kombi kao donaciju što može djelomično riješiti problem s prijevozom, ali bi im sigurno pomoglo i korištenje gradskih kombija, ako bi se u budućnosti nabavili. 

Kada jedna sportska udruga dobije od Grada godišnje 60.000,00 kn za svoj rad, a na prijevoz potroši 30.000,00 kn, onda je racionalno razmišljati postoji li način da se ti troškovi smanje kako bi više sredstava ostajalo klubovima za poboljšanje uvjeta treniranja i igranja utakmica te općenito za kvalitetniji razvoj mladih sportaša u svakom klubu. 

Može li Grad nabaviti šest putničkih kombi vozila za sportaše?

Grad Slavonski Brod planira u proračunu za 2019. godinu unutar Upravnog odjela za društvene djelatnosti na poziciji 00304 izdvojiti za sport 11,3 milijuna kuna (Ustanova za gospodarenje sportskim objektima 7,3 mil. kn; Zajednica sportskih udruga grada Slavonskog Broda 4 mil. kn). Unutar Upravnog odjela za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, u programu 5002 Izgradnja kapitalnih objekata, na poziciji Sportski objekti Grad planira izdvojiti 29,8 milijuna kn.

To znači da Grad sljedeće godine za sport i za izgradnju sportskih objekata u Slavonskom Brodu namjerava izdvojiti više od 40.000.000 kn. U 2018. godini Grad je za sport planirao 10,8 mil. kn (do sada realizirano 8,3 mil. kn), a za izgradnju sportskih objekata je planirao 27 mil. kn (do sada realizirano 10,6 mil. kn). Dakle, u 2018. godini Grad je potrošio na sport 19 mil. kn, a za slijedeću godinu planira dvostruko više. Hoće li realizacija u 2019. biti bolja od ovogodišnje, ostaje za vidjeti.

S obzirom na značajne financijske izdatke koje brodske sportske udruge imaju za plaćanje prijevoza svojih sportaša, potpisnik ovih redaka predlaže da Grad Slavonski Brod poveća izdvajanje za Zajednicu sportskih udruga grada Slavonskog Broda u 2019. godini, tj. da pored 4.000.000 kn osigura dodatnih 300.000 kn za nabavku putničkih kombi vozila, jer vjerujemo kako se u proračunu mogu pronaći ta sredstva. Dakako, nećemo predlagati s koje pozicije u prijedlogu proračuna za 2019. bi treba skinuti sredstva, ipak je to diskrecijsko pravo gradskih vijećnika.

Najbezbolniji način za kupovinu navedenih vozila bi mogao biti putem financijskog leasinga na rok od pet godina. Optimalne cijene kombi vozila su od 190.000 do 220.000 kn. Nabavka šest takvih vozila koštala bi, s kamatama, registracijom i osiguranjem (na rok od pet godina), oko 1,5 mil. kn, što bi Grad koštalo oko 300.000 kn godišnje.

Uvažavajući broj od preko stotinu sportskih udruga u Slavonskom Brodu, Grad bi trebao nabaviti najmanje šest novih putničkih kombi vozila (8+1 sjedalo) koja bi bila u funkciji prijevoza sportaša na natjecanja. Brojni gradovi u Hrvatskoj su nabavili takva vozila za potrebe svojih sportskih, i drugih, udruga te uz vrlo jasne kriterije i uvjete omogućili njihovo korištenje što je za posljedicu imalo financijsko rasterećenje udruga, ali i kvalitetniji rad. Naravno, ne bi se puno postiglo kada bi Grad kupio kombije, a istovremeno smanjio sredstva za klubove kako bi pokrio svoje ulaganje. Ali i udruge moraju onda višak sredstava trošiti namjenski za dobrobit svoga kluba.

U slučaju da nisu zauzeta za prijevoz sportaša, navedena vozila bi mogle koristiti i ostale udruge u Slavonskom Brodu.

Iskustva nekih hrvatskih gradova

Kako su neki gradovi nabavljali kombi vozila za potrebe sportskih udruga pogledajte na sljedećim linkovima:

Način korištenja vozila nekih gradova pogledajte ovdje:

Grad Slavonski Brod je zakazao 10. sjednicu Gradskog vijeća za 30. studenog 2018. godine, a jedna od točaka dnevnog reda je prijedlog proračuna za 2019. godinu. Hoće li netko od prisutnih vijećnika predložiti amandman na prijedlog proračuna kako bi se osigurala sredstva za nabavu putničkih kombi vozila za potrebe sportskih udruga u Slavonskom Brodu ovisiti će isključivo o tome koliko će naš prijedlog i iskustva drugih držati korisnim za sportaše Slavonskog Broda.

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 26.11.2018. | 10:40

1

@Klima - upravo zato sam odmah predložio što veću transparentnost.
Taubek

Taubek

Komentirano: 25.11.2018. | 20:38

2

Zajednica Športskih udruga grada Ivanca prije par dana od Hrvatskog olimpijskog saveza na dar dobila dva Opel kombi vozila http://www.zsugi.hr/novosti/kombi-vozilo-zajednice/
Klima

Klima

Komentirano: 25.11.2018. | 20:37

3

Poznavajući naš mentalitet bit će puno protekcija. Transparentnost jako niska. Puno ljutnje i nemira oko prava tko ima prednost najma itd..
pjevajmo_do_zore

pjevajmo_do_zore

Komentirano: 25.11.2018. | 19:45

4

Infrastruktura? Hm, recimo da to ide u dobrom smijeru, mislim da treba ipak poraditi na "podebljanju" proračuna za sport, mislim na onaj dio kolača koji ide udrugama za rad. Gore spomenutih 6 kombija bi u svakom slučaju pomogli udrugama stoga to treba apsolutno podržati!
joso87

joso87

Komentirano: 25.11.2018. | 17:00

5

Vrlo ekspeditivan članak, bravo 'druže' Domagoj!:-) Grad bi morao više ulagati u sport, posebno u infrastrukturu i djecu, jer novac iz proračuna će se ionako potrošiti, a ulaganje u sport zasigurno doprinosi i javnom zdravlju građana. Ne treba se uopće osvrtati na dežurna gunđala, nego treba "delati".
Stipe

Stipe

Komentirano: 25.11.2018. | 16:57

6

Dobra ideja, ali samo uz jedan uvjet: da se redovito na Internetu na gradskom webu objavljuje za svaki dan gdje se nalazi kombi, tko ga je i zašto dobio i tko je sve tražio, a nije dobio. Vjerujem da to gradonačelniku ne bi bio problem, jer on je poznati šampion transparentnosti.
Stipe

Stipe

Komentirano: 25.11.2018. | 16:48

7

Što je u ovom tekstu desničarski?

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Važnost radioamatera za kriznih situacija je velika

Jednodneva terenska vježba

Važnost radioamatera za kriznih situacija je velika

9.12.2018. | 16:30
Jednodnevna terenska vježba namijenjena je za operativnu provjeru sposobnosti operativnih snaga civilne zaštite i uvježbavanje komunikacije putem radio veze
Jednodnevna terenska vježba namijenjena je za operativnu provjeru sposobnosti operativnih snaga civilne zaštite i uvježbavanje komunikacije putem radio veze
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jedna prilika za nezaposlene

Ako ste u potrazi za poslom

Još jedna prilika za nezaposlene

7.12.2018. | 12:00
Objavljen je novi oglas za prijem radnika. Provjerite ispunjavate li uvjete za podnošenje prijave.
Objavljen je novi oglas za prijem radnika. Provjerite ispunjavate li uvjete za podnošenje prijave.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuro 'iza plota' iščekuje radnike

Kada će stići radnici?

Đuro 'iza plota' iščekuje radnike

7.12.2018. | 9:15
Dok Đaković 'preko plota čeka radnike' u Gradu iščekuju rezultate natječaja Mjere 7 prema kojoj je kandidiran ovaj 1,612 milijuna kuna vrijedan projekt.
Dok Đaković 'preko plota čeka radnike' u Gradu iščekuju rezultate natječaja Mjere 7 prema kojoj je kandidiran ovaj 1,612 milijuna kuna vrijedan projekt.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sveti Nikola danas je darivao djecu u vrtićima

Poslijepodne stiže na Korzo

Sveti Nikola danas je darivao djecu u vrtićima

6.12.2018. | 13:30
Kao i ranijih godina, prigodni pokloni povodom blagdana sv. Nikole uručeni su i Odjelu pedijatrije Opće bolnice „dr. Josip Benčević“ te štićenicima Centra za pružanje usluga u zajednici „Kuća sretnih ciglica“.
Kao i ranijih godina, prigodni pokloni povodom blagdana sv. Nikole uručeni su i Odjelu pedijatrije Opće bolnice „dr. Josip Benčević“ te štićenicima Centra za pružanje usluga u zajednici „Kuća sretnih ciglica“.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besplatan program za najmlađe u Tvrđavi

Uz klizalište

Besplatan program za najmlađe u Tvrđavi

5.12.2018. | 11:50
Uz klizalište mališanima je priređen i niz popratnih sadržaja, a sve je besplatno.
Uz klizalište mališanima je priređen i niz popratnih sadržaja, a sve je besplatno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zajedno smo jači

Ujedinjenje slavonskih županija:

Zajedno smo jači

5.12.2018. | 10:40
"Zajedno smo jači. Ovih pet županija ima puno veću težinu kad zajedno nastupamo nego kad svaka od nas pokušava isto to postići pojedinačno."
"Zajedno smo jači. Ovih pet županija ima puno veću težinu kad zajedno nastupamo nego kad svaka od nas pokušava isto to postići pojedinačno."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što sve 'stoji' u Vodiču kroz slavonskobrodski proračun?

Precizan prikaz prihoda i troškova

Što sve 'stoji' u Vodiču kroz slavonskobrodski proračun?

4.12.2018. | 17:40
Odakle se uopće slijeva 'lova' u slavonskobrodski proračun, tko će dobiti najveći, a tko najmanji dio kolača, što će se graditi, a što mijenjati - samo su neka od pitanja na koje precizne odgovore u brojkama donosi novi (i slikoviti) gradski vodič.
Odakle se uopće slijeva 'lova' u slavonskobrodski proračun, tko će dobiti najveći, a tko najmanji dio kolača, što će se graditi, a što mijenjati - samo su neka od pitanja na koje precizne odgovore u brojkama donosi novi (i slikoviti) gradski vodič.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Paljenjem prve svijeće počeo advent u Slavonskom Brodu

Božićna bajka

Paljenjem prve svijeće počeo advent u Slavonskom Brodu

1.12.2018. | 18:40
"Nastojmo kroz ovih 25 dana pomoći svima onima koji su potrebi. Neka svatko od nas bude ona četvrta svijeća, svijeća nade. Budimo nada za sve one koji su ju možda izgubili i pomozimo jedni drugima kako bi nam svima bilo bolje."
"Nastojmo kroz ovih 25 dana pomoći svima onima koji su potrebi. Neka svatko od nas bude ona četvrta svijeća, svijeća nade. Budimo nada za sve one koji su ju možda izgubili i pomozimo jedni drugima kako bi nam svima bilo bolje."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Usvojen brodski proračun 'težak' 371 milijun kuna

'Za' 14, 'protiv' sedam, 'uzdržan' jedan

Usvojen brodski proračun 'težak' 371 milijun kuna

30.11.2018. | 16:00
- Ponavljamo iste postupke, a očekujemo drugačije rezultate. Upravo se tako definira ludost. - komentirao je HDZ-ov gradski vijećnik novi proračun Grada Slavonskog Broda. Za kakve će sve 'ludosti' biti izdvojen novac građana u narednoj godini, pročitajte u nastavku.
- Ponavljamo iste postupke, a očekujemo drugačije rezultate. Upravo se tako definira ludost. - komentirao je HDZ-ov gradski vijećnik novi proračun Grada Slavonskog Broda. Za kakve će sve 'ludosti' biti izdvojen novac građana u narednoj godini, pročitajte u nastavku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Božićna bajka 2018. u Slavonskom Brodu

Detaljan program svih događanja

Božićna bajka 2018. u Slavonskom Brodu

30.11.2018. | 15:40
Evo detaljnog popisa svih programa sa satnicom održavanja koji su organizirani u povodu manifestacije Božićna bajka u Slavonskom Brodu.
Evo detaljnog popisa svih programa sa satnicom održavanja koji su organizirani u povodu manifestacije Božićna bajka u Slavonskom Brodu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnica zatražila neka se gradonačelnik ogradi od SBplus-a

Današnje aktualno prijepodne

Vijećnica zatražila neka se gradonačelnik ogradi od SBplus-a

30.11.2018. | 14:30
Aktualno je prijepodne sjednice Gradskog vijeća proteklo burno kao i uvijek. Oporbeni su vijećnici imali 'hrpu' prigovora zbog kršenja poslovnika, a predsjednik Stribor Valenta pokušao se obraniti od napada. Kao što inače rijetko koja sjednica, bilo da se radi o Gradskom vijeću i
Aktualno je prijepodne sjednice Gradskog vijeća proteklo burno kao i uvijek. Oporbeni su vijećnici imali 'hrpu' prigovora zbog kršenja poslovnika, a predsjednik Stribor Valenta pokušao se obraniti od napada. Kao što inače rijetko koja sjednica, bilo da se radi o Gradskom vijeću i
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besplatan gradski prijevoz za pojedine skupine građana

Vrijeme je za prijave

Besplatan gradski prijevoz za pojedine skupine građana

29.11.2018. | 11:00
Umirovljenici, starije osobe bez primanja, ali i dobrovoljni darivatelji krvi i u narednoj će godini imati subvencioniran gradski prijevoz. Sve što trebaju učiniti kako bi ostvarili to pravo je ispuniti obrazac i, zajedno s ostalom dokumentacijom, dostaviti ga Gradu Slavonskom Br
Umirovljenici, starije osobe bez primanja, ali i dobrovoljni darivatelji krvi i u narednoj će godini imati subvencioniran gradski prijevoz. Sve što trebaju učiniti kako bi ostvarili to pravo je ispuniti obrazac i, zajedno s ostalom dokumentacijom, dostaviti ga Gradu Slavonskom Br
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani će ove zime imati još jedno klizalište

Novost

Brođani će ove zime imati još jedno klizalište

28.11.2018. | 18:30
Na brodskom Korzu već nekoliko dana postavljaju klizalište koje ljubitelji ove zimske aktivnosti željno iščekuju. No, Slavonski Brod će ove sezone dobiti još jedno klizalište. Evo i gdje.
Na brodskom Korzu već nekoliko dana postavljaju klizalište koje ljubitelji ove zimske aktivnosti željno iščekuju. No, Slavonski Brod će ove sezone dobiti još jedno klizalište. Evo i gdje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Popunjeni svi novoizgrađeni stanovi za mlade

Grad ovom mjerom potiče i doseljavanje

Popunjeni svi novoizgrađeni stanovi za mlade

28.11.2018. | 11:10
Pred same će blagdane još šest mladih slavonskobrodskih obitelji moći useliti u novoizgrađene gradske stanove namijenjene onima do 45 godina starosti koji još nisu riješili stambeno pitanje. Među njima su, nakon što je Grad u trećem krugu proširio uvjete natječaja, sada i samohra
Pred same će blagdane još šest mladih slavonskobrodskih obitelji moći useliti u novoizgrađene gradske stanove namijenjene onima do 45 godina starosti koji još nisu riješili stambeno pitanje. Među njima su, nakon što je Grad u trećem krugu proširio uvjete natječaja, sada i samohra
SBplus.hr, Slavonski Brod : Srbi zainteresirani za primjere dobre prakse Slav. Broda

EU projekti

Srbi zainteresirani za primjere dobre prakse Slav. Broda

27.11.2018. | 18:15
Kako je Slavonski Brod jedan od gradova koji će ostvariti značajne razvojne projekte i kroz ITU mehanizam, delegaciju Republike Srbije posebno je zanimalo i ovo područje.
Kako je Slavonski Brod jedan od gradova koji će ostvariti značajne razvojne projekte i kroz ITU mehanizam, delegaciju Republike Srbije posebno je zanimalo i ovo područje.