Politika : Uprava/Samouprava

25.11.2018. u 8:15
Prikaza: 2161
|
Autor: Domagoj Zovak

Pitamo gradske vijećnike i čitatelje

Treba li Grad nabaviti kombi vozila za brodske sportaše?

Slavonski Brod : Treba li Grad nabaviti kombi vozila za brodske sportaše?

Brojni gradovi u Hrvatskoj su nabavili vozila za potrebe svojih sportskih, i drugih, udruga te uz vrlo jasne kriterije i uvjete omogućili njihovo korištenje što je za posljedicu imalo financijsko rasterećenje udruga, ali i njihov kvalitetniji rad.

SLAVONSKI BROD – U neobaveznom razgovoru, od prije par dana, s predstavnicima nekoliko sportskih udruga (klubova) iz Slavonskog Broda saznali smo kako svima njima značajan dio sredstava odlazi na plaćanje troškova prijevoza svojih članova  za odlazak na sportska natjecanja izvan grada. Prijevoz je uglavnom organiziran putem najma autobusa lokalnih prijevoznika, najma putničkih kombi vozila ili pomoću osobnih vozila u vlasništvu članova kluba.

Kako potpisnik ovih redaka skoro svakodnevno prolazi pored tri putnička kombi vozila u vlasništvu Grada Đakova, a koja su namijenjena Zajednici sportskih udruga grada Đakova, samo se nametnulo pitanje ima li Grad Slavonski Brod, tj. Zajednica sportskih udruga grada Slavonskog Broda, takva vozila koja daje, uz određene uvjete, na korištenje sportskim udrugama. Određeni uvjeti podrazumijevaju kriterije po kojima se vozila odobravaju za korištenje, što se odnosi na prioritete prema stupnju natjecanja, broju natjecatelja itd. Uvjet je i da sportske udruge plaćaju određeni paušal (najam) od 100-200 kn po vozilu/danu (zbog troška registracije, redovnog i kasko osiguranja, servisa...) te da plaćaju troškove prijevoza (gorivo, cestarina...).

Što o ideji misle profesionalci

Za provjeru te informacije obratili smo se Krunoslavu Janjiću, tajniku Zajednice sportskih udruga grada Slavonskog Broda. Također smo ga pitali i što misli o ideji nabavke putničkih kombi vozila za potrebe slavonskobrodskih sportskih udruga.

- Grad Slavonski Brod obično takve stvari ne financira, on većinom pokušava pripomoći udrugama na način da sufinancira njihove programe. Trenutno je u najavi natječaj pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koji bi se trebao otvoriti krajem ovoga mjeseca. Radi se o natječaju pod nazivom „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport". Zajednica će se javiti na taj natječaj i kandidirati za nabavku jednog kombi vozila koji bi služio za realizaciju našeg projekta, a potom bi ostao Zajednici. Mi se redovito javljamo i na druge natječaje, pa tako svake godine apliciramo i za sredstva Hrvatskog olimpijskog odbora, ali sa promjenjivim uspjehom.

- Znamo da većini udruga veliki trošak stvara stavka prijevoza njihovih sportaša na natjecanja. To se posebice odnosi na prvoligaše, od Malonogometnog kluba „ Brod 035", Košarkaškog kluba „Brod na Savi" i drugih. S druge strane, znamo da ako se nabavi jedan kombi pitanje je na koji način ćemo mi u Zajednici zadovoljiti potrebe svih udruga sa tim jednim kombijem. To je nemoguće, mi bi morali imati puno više takvih vozila. Ali u svakom slučaju bolje imati i jedan nego ni jedan. Bilo je doduše govora o jednoj drugoj mogućnosti, a to je da se izabere, na javnom natječaju, prijevoznik koji bi bio zadužen za prijevoz brodskih sportaša na službena natjecanja i to ne na naša lokalna, već na ona duža, regionalna ili nacionalna, kazao je za SBplus tajnik Zajednice Krunoslav Janjić.

Smanjeni troškovi 'pokrili' bi amortizaciju vozila

Analizirajuči troškove prijevoza ustanovili smo kako doista postoje velike mogućnosti za uštede. Cijene najma autobusa ovise o broju sjedala te o broju pređenih kilometara. Za ilustraciju, ako klub iz Slavonskog Broda ide na gostovanje u 90 km udaljeni Osijek autobusom sa 14-16 sjedala onda bi trošak prijevoza bio oko 2.500 kn. Kada bi isti klub unajmio dva putnička kombi vozila sa ukupno 18 sjedala (2 x 9) to bi ga koštalo oko 600 kn po kombiju (ukupno 1.200 kn), plus cestarina (II skupina vozila, 2 x 108 kn u oba smjera = 216 kn) i gorivo (2 x 9 l/100 km = 400 kn), što sve zajedno iznosi 1.816 kn. Ako bi klub išao u Osijek sa dva gradska kombija, čije bi korištenje iznosilo, recimo, 150 kn/dan, onda bi govorili o trošku od ukupno 916 kn (400 kn gorivo + 300 kn najam + 216 kn cestarine). To znači da bi klubovi imali 2-3 puta manji trošak za prijevoz nego da idu na utakmice autobusom ili iznajmljenim kombijem od privatne tvrtke.

Damir Božić, predsjednik Košarkaškog kluba „Brod na Savi" kazao nam je kako oni za prijevoz izdvajaju najmanje trećinu svojih godišnjih prihoda. Napomenuo je da gradovi Osijek i Požega svojim najboljim klubovima plaćaju autobus za prijevoz sportaša i da klubovi o tome ne moraju puno misliti, već da se mogu posvetiti samo sportskim aktivnostima. Drži da je nabavka više kombija svakako dobra ideja i da bi se time uvelike pomoglo klubovima, ali bi prepustio Gradu, koji osigurava sredstva, da odluči koji je najbolji model u ovome trenutku za financiranje prijevoza.

Predsjednik Rukometnog kluba „Brod", Miroslav Marić, kazao nam je da imaju velika izdvajanja za prijevoz sportaša na natjecanja. Uglavnom iznajmljuju kombije, s tim da ponekad i s tim imaju problema zbog toga što kombi bude nekom drugome iznajmljen. Djecu na natjecanje uglavnom voze roditelji vlastitim vozilima, čime zapravo doniraju klub. Kaže da bi klub uskoro trebao dobiti jedan kombi kao donaciju što može djelomično riješiti problem s prijevozom, ali bi im sigurno pomoglo i korištenje gradskih kombija, ako bi se u budućnosti nabavili. 

Kada jedna sportska udruga dobije od Grada godišnje 60.000,00 kn za svoj rad, a na prijevoz potroši 30.000,00 kn, onda je racionalno razmišljati postoji li način da se ti troškovi smanje kako bi više sredstava ostajalo klubovima za poboljšanje uvjeta treniranja i igranja utakmica te općenito za kvalitetniji razvoj mladih sportaša u svakom klubu. 

Može li Grad nabaviti šest putničkih kombi vozila za sportaše?

Grad Slavonski Brod planira u proračunu za 2019. godinu unutar Upravnog odjela za društvene djelatnosti na poziciji 00304 izdvojiti za sport 11,3 milijuna kuna (Ustanova za gospodarenje sportskim objektima 7,3 mil. kn; Zajednica sportskih udruga grada Slavonskog Broda 4 mil. kn). Unutar Upravnog odjela za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, u programu 5002 Izgradnja kapitalnih objekata, na poziciji Sportski objekti Grad planira izdvojiti 29,8 milijuna kn.

To znači da Grad sljedeće godine za sport i za izgradnju sportskih objekata u Slavonskom Brodu namjerava izdvojiti više od 40.000.000 kn. U 2018. godini Grad je za sport planirao 10,8 mil. kn (do sada realizirano 8,3 mil. kn), a za izgradnju sportskih objekata je planirao 27 mil. kn (do sada realizirano 10,6 mil. kn). Dakle, u 2018. godini Grad je potrošio na sport 19 mil. kn, a za slijedeću godinu planira dvostruko više. Hoće li realizacija u 2019. biti bolja od ovogodišnje, ostaje za vidjeti.

S obzirom na značajne financijske izdatke koje brodske sportske udruge imaju za plaćanje prijevoza svojih sportaša, potpisnik ovih redaka predlaže da Grad Slavonski Brod poveća izdvajanje za Zajednicu sportskih udruga grada Slavonskog Broda u 2019. godini, tj. da pored 4.000.000 kn osigura dodatnih 300.000 kn za nabavku putničkih kombi vozila, jer vjerujemo kako se u proračunu mogu pronaći ta sredstva. Dakako, nećemo predlagati s koje pozicije u prijedlogu proračuna za 2019. bi treba skinuti sredstva, ipak je to diskrecijsko pravo gradskih vijećnika.

Najbezbolniji način za kupovinu navedenih vozila bi mogao biti putem financijskog leasinga na rok od pet godina. Optimalne cijene kombi vozila su od 190.000 do 220.000 kn. Nabavka šest takvih vozila koštala bi, s kamatama, registracijom i osiguranjem (na rok od pet godina), oko 1,5 mil. kn, što bi Grad koštalo oko 300.000 kn godišnje.

Uvažavajući broj od preko stotinu sportskih udruga u Slavonskom Brodu, Grad bi trebao nabaviti najmanje šest novih putničkih kombi vozila (8+1 sjedalo) koja bi bila u funkciji prijevoza sportaša na natjecanja. Brojni gradovi u Hrvatskoj su nabavili takva vozila za potrebe svojih sportskih, i drugih, udruga te uz vrlo jasne kriterije i uvjete omogućili njihovo korištenje što je za posljedicu imalo financijsko rasterećenje udruga, ali i kvalitetniji rad. Naravno, ne bi se puno postiglo kada bi Grad kupio kombije, a istovremeno smanjio sredstva za klubove kako bi pokrio svoje ulaganje. Ali i udruge moraju onda višak sredstava trošiti namjenski za dobrobit svoga kluba.

U slučaju da nisu zauzeta za prijevoz sportaša, navedena vozila bi mogle koristiti i ostale udruge u Slavonskom Brodu.

Iskustva nekih hrvatskih gradova

Kako su neki gradovi nabavljali kombi vozila za potrebe sportskih udruga pogledajte na sljedećim linkovima:

Način korištenja vozila nekih gradova pogledajte ovdje:

Grad Slavonski Brod je zakazao 10. sjednicu Gradskog vijeća za 30. studenog 2018. godine, a jedna od točaka dnevnog reda je prijedlog proračuna za 2019. godinu. Hoće li netko od prisutnih vijećnika predložiti amandman na prijedlog proračuna kako bi se osigurala sredstva za nabavu putničkih kombi vozila za potrebe sportskih udruga u Slavonskom Brodu ovisiti će isključivo o tome koliko će naš prijedlog i iskustva drugih držati korisnim za sportaše Slavonskog Broda.

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 26.11.2018. | 10:40

1

@Klima - upravo zato sam odmah predložio što veću transparentnost.
Taubek

Taubek

Komentirano: 25.11.2018. | 20:38

2

Zajednica Športskih udruga grada Ivanca prije par dana od Hrvatskog olimpijskog saveza na dar dobila dva Opel kombi vozila http://www.zsugi.hr/novosti/kombi-vozilo-zajednice/
Klima

Klima

Komentirano: 25.11.2018. | 20:37

3

Poznavajući naš mentalitet bit će puno protekcija. Transparentnost jako niska. Puno ljutnje i nemira oko prava tko ima prednost najma itd..
pjevajmo_do_zore

pjevajmo_do_zore

Komentirano: 25.11.2018. | 19:45

4

Infrastruktura? Hm, recimo da to ide u dobrom smijeru, mislim da treba ipak poraditi na "podebljanju" proračuna za sport, mislim na onaj dio kolača koji ide udrugama za rad. Gore spomenutih 6 kombija bi u svakom slučaju pomogli udrugama stoga to treba apsolutno podržati!
joso87

joso87

Komentirano: 25.11.2018. | 17:00

5

Vrlo ekspeditivan članak, bravo 'druže' Domagoj!:-) Grad bi morao više ulagati u sport, posebno u infrastrukturu i djecu, jer novac iz proračuna će se ionako potrošiti, a ulaganje u sport zasigurno doprinosi i javnom zdravlju građana. Ne treba se uopće osvrtati na dežurna gunđala, nego treba "delati".
Stipe

Stipe

Komentirano: 25.11.2018. | 16:57

6

Dobra ideja, ali samo uz jedan uvjet: da se redovito na Internetu na gradskom webu objavljuje za svaki dan gdje se nalazi kombi, tko ga je i zašto dobio i tko je sve tražio, a nije dobio. Vjerujem da to gradonačelniku ne bi bio problem, jer on je poznati šampion transparentnosti.
Stipe

Stipe

Komentirano: 25.11.2018. | 16:48

7

Što je u ovom tekstu desničarski?

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Požar na ugostiteljskom objektu u Starčevićevoj ulici

Intervenirali vatrogasci

Požar na ugostiteljskom objektu u Starčevićevoj ulici

20.2.2019. | 13:45
Odmah po dojavi na teren su, uz djelatnike policije izašli i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Slavonski Brod.
Odmah po dojavi na teren su, uz djelatnike policije izašli i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Slavonski Brod.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Polaganjem vijenaca odali počast šestorici ubijenih

Vrbsko-ruščičke žrtve

Polaganjem vijenaca odali počast šestorici ubijenih

20.2.2019. | 13:25
Povodom obilježavanja 84. obljetnice ovog crnog događaja, danas je odana počast vrbsko-ruščičkim žrtvama.
Povodom obilježavanja 84. obljetnice ovog crnog događaja, danas je odana počast vrbsko-ruščičkim žrtvama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad kreće u izgradnju istočne tribine za 6,7 mil. kn

Raspisan natječaj za I. fazu

Grad kreće u izgradnju istočne tribine za 6,7 mil. kn

19.2.2019. | 23:09
Rok završetka radova je šest mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao, a rok za dostavu ponuda je 8. ožujka 2019. godine.
Rok završetka radova je šest mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao, a rok za dostavu ponuda je 8. ožujka 2019. godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naselje Josipa Rimca dobit će novo sportsko igralište

Dobra vijest za romsko naselje

Naselje Josipa Rimca dobit će novo sportsko igralište

19.2.2019. | 13:05
Saborski je zastupnik Veljko Kajtazi naglasio kako je jedan od osnovnih problema u romskim naseljima nedostatak društvenih sadržaja, što je odraz generalnog manjka ulaganja u naselja u kojima žive pripadnici romske nacionalne manjine na državnoj razini. Ovakvim projektima to se n
Saborski je zastupnik Veljko Kajtazi naglasio kako je jedan od osnovnih problema u romskim naseljima nedostatak društvenih sadržaja, što je odraz generalnog manjka ulaganja u naselja u kojima žive pripadnici romske nacionalne manjine na državnoj razini. Ovakvim projektima to se n
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dobar dan. Inspekcija. Došli smo u nadzor.'

Prijaviti ili ne

'Dobar dan. Inspekcija. Došli smo u nadzor.'

15.2.2019. | 14:30
- Gospođo pričekajte malo. Molim Vas uzmite račun - obratila se jutros trgovkinja jednoj gospođi, u pekarnici u koju sam i sama ušla. - Ma nema veze, ne treba mi račun - odgovorila je gospođa, ali na opetovanu zamolbu djevojke iza pulta račun je ipak uzela.
- Gospođo pričekajte malo. Molim Vas uzmite račun - obratila se jutros trgovkinja jednoj gospođi, u pekarnici u koju sam i sama ušla. - Ma nema veze, ne treba mi račun - odgovorila je gospođa, ali na opetovanu zamolbu djevojke iza pulta račun je ipak uzela.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priliku vam nudi Gradska uprava, a oglas je još aktivan

Tražite posao

Priliku vam nudi Gradska uprava, a oglas je još aktivan

15.2.2019. | 13:00
Novi oglas za prijem osobe koja bi mogla raditi u Gradskoj upravi Slavonskog Broda raspisan je jučer, a evo do kada se primaju prijave zainteresiranih kandidata.
Novi oglas za prijem osobe koja bi mogla raditi u Gradskoj upravi Slavonskog Broda raspisan je jučer, a evo do kada se primaju prijave zainteresiranih kandidata.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad nastavlja pomagati mladim obiteljima

Oprema za prvo dijete u obitelji

Grad nastavlja pomagati mladim obiteljima

15.2.2019. | 11:20
Kroz ovu mjeru Grad nastoji omogućiti svakom prvorođenom djetetu s područja Slavonskog Broda jednake uvjete na početku života, bez obzira na financijske mogućnosti obitelji, poručuju iz Gradske uprave.
Kroz ovu mjeru Grad nastoji omogućiti svakom prvorođenom djetetu s područja Slavonskog Broda jednake uvjete na početku života, bez obzira na financijske mogućnosti obitelji, poručuju iz Gradske uprave.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gotovo četiri milijarde kuna za poljoprivrednike

Ministarstvo poljoprivrede

Gotovo četiri milijarde kuna za poljoprivrednike

15.2.2019. | 10:45
"U ožujku nastavljamo s isplatom prve rate te će biti isplaćeno 400 milijuna kuna poljoprivrednicima čija se gospodarstva nalaze u područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima (Mjera 13). U drugoj rati izravnih plaćanja, koja će započeti u travnju, a u
"U ožujku nastavljamo s isplatom prve rate te će biti isplaćeno 400 milijuna kuna poljoprivrednicima čija se gospodarstva nalaze u područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima (Mjera 13). U drugoj rati izravnih plaćanja, koja će započeti u travnju, a u
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pronašao šest granata

Oružja još uvijek ima i previše

Pronašao šest granata

14.2.2019. | 10:40
Čisteći kuću pronašao šest granata te je odmah pozvao policiju.
Čisteći kuću pronašao šest granata te je odmah pozvao policiju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreće obnova slavonskobrodske bolnice

Uz stipendiranje studenata medicine

Kreće obnova slavonskobrodske bolnice

13.2.2019. | 10:45
Ukupna vrijednost energetske obnove Opće bolnice u SB iznosi preko 41 milijun kuna, a iz županije najavljuju i natječaj za stipendiranje studenata medicine čije bi stipendije trebale biti nešto veće nego li stipendije studenata ostalih fakulteta.
Ukupna vrijednost energetske obnove Opće bolnice u SB iznosi preko 41 milijun kuna, a iz županije najavljuju i natječaj za stipendiranje studenata medicine čije bi stipendije trebale biti nešto veće nego li stipendije studenata ostalih fakulteta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Država rasprodaje zemljišta u Slavonskom Brodu

Ne žele udovoljiti zahtjevu Grada

Država rasprodaje zemljišta u Slavonskom Brodu

12.2.2019. | 17:35
Mada se radi o dijelu grada od iznimne gospodarske važnosti, zemljišta koja imaju potencijal postati poduzetnička zona, država ne želi darovati Gradu Slavonskom Brodu, nego će ih ponuditi na prodaju.
Mada se radi o dijelu grada od iznimne gospodarske važnosti, zemljišta koja imaju potencijal postati poduzetnička zona, država ne želi darovati Gradu Slavonskom Brodu, nego će ih ponuditi na prodaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priznanje za transparentnost u komunikaciji

Hrvatska zajednica županija

Priznanje za transparentnost u komunikaciji

12.2.2019. | 12:25
Županije su, prema istraživanju Instituta za javne financije, najtransparentnije među jedinicama lokalne i regionalne samouprave, a „Otvoreni proračun" po prvi je puta građanima omogućio uvid u financijsko poslovanje jedne razine samouprave vlasti i to u stvarnom vremenu.
Županije su, prema istraživanju Instituta za javne financije, najtransparentnije među jedinicama lokalne i regionalne samouprave, a „Otvoreni proračun" po prvi je puta građanima omogućio uvid u financijsko poslovanje jedne razine samouprave vlasti i to u stvarnom vremenu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predložite kandidate za gradske laureate

Javna priznanja i nagrade

Predložite kandidate za gradske laureate

12.2.2019. | 12:15
Uz prijavu ili prijedlog za dodjelu javnog priznanja i nagrade Grada Slavonskog Broda predlagatelji su dužni obrazložiti prijedlog, prikupiti i priložiti sve potrebne podatke i dokumentaciju.
Uz prijavu ili prijedlog za dodjelu javnog priznanja i nagrade Grada Slavonskog Broda predlagatelji su dužni obrazložiti prijedlog, prikupiti i priložiti sve potrebne podatke i dokumentaciju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski policajci Kristini donirali nova kolica

Kako smo i najavili

Brodski policajci Kristini donirali nova kolica

12.2.2019. | 12:00
Unatoč tome što su ukradena kolica pronađena, brodski policajci su svoje obećanje ispunili. Kristini su načelnik Policijske postaje Slavonski Brod Mario Vujić i djelatnik Marijan Sojčić donirali nova kolica i uručili ih joj. - Dečki veliko Vam hvala od srca - poručila je Kristina
Unatoč tome što su ukradena kolica pronađena, brodski policajci su svoje obećanje ispunili. Kristini su načelnik Policijske postaje Slavonski Brod Mario Vujić i djelatnik Marijan Sojčić donirali nova kolica i uručili ih joj. - Dečki veliko Vam hvala od srca - poručila je Kristina
SBplus.hr, Slavonski Brod : Manje liste čekanja i zapošljavanje 50 osoba

Uskoro grade novi Dom za starije

Manje liste čekanja i zapošljavanje 50 osoba

12.2.2019. | 11:00
- Ovaj projekt je od velike važnosti za Slavonski Brod tim više jer je našim sugrađanima treće životne dobi nužna bolja skrb. Činjenica je kako su liste čekanja za trenutno dostupne domove duge te da mnogi naši stariji sugrađani godinama čekaju ne bi li dobili mjesto u domu. Izgr
- Ovaj projekt je od velike važnosti za Slavonski Brod tim više jer je našim sugrađanima treće životne dobi nužna bolja skrb. Činjenica je kako su liste čekanja za trenutno dostupne domove duge te da mnogi naši stariji sugrađani godinama čekaju ne bi li dobili mjesto u domu. Izgr