Politika : Uprava/Samouprava

30.11.2018. u 16:00
Prikaza: 1497
|
Autor: Željka Gavranović

'Za' 14, 'protiv' sedam, 'uzdržan' jedan

Usvojen brodski proračun 'težak' 371 milijun kuna

Slavonski Brod : Usvojen brodski proračun 'težak' 371 milijun kunaIlijana Vrbat Pejić i Boro Grubišić - oporbeni vijećnici glasuju 'protiv'(Foto: Ž.G./SBplus)

- Ponavljamo iste postupke, a očekujemo drugačije rezultate. Upravo se tako definira ludost. - komentirao je HDZ-ov gradski vijećnik novi proračun Grada Slavonskog Broda, dok je SDP-ov vijećnik zatražio da zaposlenici Grada imaju sistematski pregled barem svake druge godine. Za kakve će sve 'ludosti' biti izdvojen novac građana u narednoj godini, pročitajte u nastavku.

SLAVONSKI BROD - Danas usvojenim prijedlogom na desetoj sjednici Gradskog vijeća, Grad Slavonski Brod ulazi u 2019. godinu s proračunom 'teškim' 371 milijun kuna. Prilikom glasovanja, četrnaest je vijećnika ga je podržalo, sedmero je bilo protiv, a jedan je bio uzdržan.

Klub vijećnika HDZ-a proračunu je prigovorio 'ponavljanje prijašnjih grešaka'.

- Ponavljači smo u školskom smislu ponavljanja godine. Vidimo da se kreativnost ne mijenja značajno i na istim se mjestima ponavljaju iste brojke, a u izvršenju iste posljedice. Ponavljamo iste postupke,  a očekujemo drugačije rezultate. Upravo se tako definira ludost. - kazao je Josip Samardžić (HDZ), potpredsjednik Gradskog vijeća.

Ipak, nova proračunska godina donosi i nove razvojne projekte u Slavonskom Brodu. Potvrđuje to i činjenica da je proračunom za 2019. godinu predviđeno čak 80 milijuna kuna više za kapitalne investicije u odnosu na ovu godinu. U 2019. godini započet će realizacija dijela projekata koje je Grad prijavio kroz ITU mehanizam - Inovacijskog inkubatora, obnove sjevernog kavalira, izgradnje infrastrukture te opremanje Kuće tambure kao i otvorenje Interpretacijskog centra Ivana Brlić-Mažuranić ukupne vrijednosti 16 milijuna kuna.

- S obzirom na dugogodišnju tradiciju, moramo ukazati povjerenje gradonačelniku i njegovom timu te će naš klub vijećnika podržati prijedlog proračuna za 2019. godinu. - kazao je Stanislav Sorić (NL- Duspara Mirko), potpredsjednik Gradskog vijeća.

Slavica Lemaić, nezavisna gradska vijećnica za gradonačelnika je imala deset pitanja vezanih uz proračun. Zanimale su je informacije o višku prihoda iz proračuna, strategiji gospodarskog razvoja kojim je usvojena izgradnja novog autobusnog kolodvora, koliko je planirano ulaganje u odmaralište na Korčuli, koliko će biti potrošeno na opremanje Društvenog doma na Koloniji, koliki je iznos planiran za izgradnju Dječjeg vrtića u Kažotićevoj ulici, što će se raditi na Stadion kraj Save i koliko će sve koštati, koliko će biti izdvojeno na obnovu Sportske dvorane Sokol te izgradnju dvorane Osnovne škole Bogoslav Šulek i zašto se stadioni kao i novi autobusni kolodvor ne grade privatnim kapitalom.

- Opozicija se buni, pozicija brani svoje stavove. U Županiji će biti obrnuta priča pa će gospodin Marušić pričati kako je proračun idealan. Moje je pitanje postoji li mogućnost povećanja sredstava za Sveučilište. Pet milijuna dovoljno je tek za uspostavu rektorata, a nipošto za razvoj. Ostvarenje isplata stipendija je u studenom bilo tek 58 posto. Kasnimo li s isplatama studentima ili su završili studiranja pa je ostao višak sredstava? Ako je tako, zašto sredstva nisu preraspodijeljena. - pitao je SDP-ov Roberto Lujić te predložio da vrtići i škole zajednički i umrežavanjem, smanje davanja roditelja za svoje usluge ako se radi o obiteljima s više djece. Zanimljivo, vijećnik je predložio da polovica zaposlenika Grada barem svake druge godine ima plaćeni sistematski pregled.

U proračun za sljedeću godinu uvrštena je izgradnja novih stanova za mlade, trećeg reciklažnog dvorišta, sortirnice otpada i kompostane u Slavonskom Brodu. Na popisu novih projekata je obnova rodne kuće Đure Đakovića, za što je planiran iznos od 1,6 milijuna kuna, dok je skoro 30 milijuna kuna predviđeno za nastavak ulaganja u sportske objekte na području Slavonskog Broda te oko 32 milijuna kuna za radove na energetskoj obnovi gradskih osnovnih škola u Slavonskom Brodu. Popisu gradskih škola sa kvalitetnijim uvjetima rada od iduće će se godine pridružiti i osnovne škole „Antun Mihanović", „Vladimir Nazor", „Blaž Tadijanović" i „Hugo Badalić". Na listi novih projekata u 2019. godini su i radovi na uređenju Hrvatskog doma, za što je proračunom predviđen iznos od 4 milijuna kuna te obnova Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu za što je predviđen iznos od 2 milijuna kuna.

Nakon usvajanja gradskog proračuna za 2019. godinu, gradski su vijećnici usvojili i sve ostale točke Dnevnog reda desete sjednice Gradskog vijeća koje možete pronaći OVDJE.

Broj komentara: 13

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
petar24

petar24

Komentirano: 1.12.2018. | 18:45

1

Al ovaj stipe mašta i priča bajke.Ovi iz opozicije više od muke i bijesa neznaju šta di,nikako da pronađu čarobnu formulu kako da Dusparu skinu sa vlasti.
Volan

Volan

Komentirano: 1.12.2018. | 18:22

2

On zna voziti kamion ko krava latinski. Pejićka krešti ko kreštalica
Stipe

Stipe

Komentirano: 1.12.2018. | 17:37

3

marketinghr - kreću u sljedeće lokalne izbore s ogromnom prednošću. Kome da se zahvale za dodijeljenih par aduta i aseva? Još kad Slavica uđe s njima u koaliciju pa ti postane nadređena. Auuuu
Volan

Volan

Komentirano: 1.12.2018. | 16:59

4

Brm brm brm viče mali Petar s golom guzicom u pijesku Vidi me mama vozim kamion i to vatrogasni Brm Brm brm
Volvo_sb

Volvo_sb

Komentirano: 1.12.2018. | 16:29

5

Ko ko ko ko ko da kodaaa kaže ova kreštalica sa slike . A kako si muža zaposlila u vatrogasce da vozi vatrogasni kamion a nezna ni hodati kako treba. Onda nisi kreštala i kokodakala na Dusparu. Iššššš išššššš
Ljubimtiusip

Ljubimtiusip

Komentirano: 1.12.2018. | 7:15

6

U jednom članku o sjednici su fotke a u ovom je videozapis gdje se prepucavaju prepucavaju oko proračuna i ušutkavaju se kao djeca. Cijeli snimak je lakrdijska scena jednih i drugih. A tvoja kvaliteta zaključivanja se pokazala upravo sada. Čestitam! Dokazao si se. :-D
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 1.12.2018. | 3:56

7

Stipe@ . . Sabor je donio odluku o osnivanju sveučilišta prije četiri godine, za vrijeme SDP-a i Milanovića. Zašto HDZ-ovci nisu ispoštovali tu odluku odmah? Negdje sam pročitao da su prethodno, prije glasovanja o sveučilištu, naši brodski zastupnici otišli u toalet. Manjkalo je glasova za sveučilište. I na kraju, ako naši zastupnici vole Brod, zašto Plenkoviću nisu zaprijetili uskraćivanjem ruku u Saboru pri donošenju nekih drugih odluka. Kalmetu i Zadar Plenković nije mogao mimoići...Sve je otišlo u Zadar i više nego je trebalo, a naši brođani su branili taj Zadar svojim tijelima dugo vremena. To im je hvala.
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 1.12.2018. | 3:42

8

Ljubišmipišu@ . . Otkrio si se, jedan si od vjećnika koji je u suprotnom taboru od ovih koje si nabrojao. Kako znaš da je ovaj imao takvu košulju? Sliku dotičnoga sa sjednice ovdje nigdje ne vidim. Svi ti protivnici lupetaju, svi čitaju, nitko se ne zna izražavati, trebali bi vježbati. Znači, može se zaključiti da ti kao, gradski vjećnik, vježbaš pred ogledalom, a obzirom na tvoj nick može se zaključiti da si pročitao knjigu Ljubavnik lady Chatterley kako bi uvježbavao govore na gradskom vijeću. I da je sve tako, kako primjećuješ, ja kao promatrač sa strane mogu zaključiti, ali i pitati: kako svi ti mutavci, kako ih zoveš, vladaju Brodom već četvrti mandat, a ti kao dobar govornik na marginama, u oporbi. Ti Dusparini ljudi tamo, a znam ih neke i osobno, imaju nešto što ti nikada nećeš imati, a to je POŠTENJE. Slušam danas prijenos, Stribor uhvati Holubicu u laži. Zanimljivo, ona se ne buni kad i sama zna da je jedan podatak preuveličala kako bi si dala značaj. Zaboravih, moraš još učiti razlikovati č i ć, ne piše se piđama već pidžama. Za zadaću uči primjenu tih slova na pravim mjestima. Lijep pozdrav od objektivnog promatrača.
Stipe

Stipe

Komentirano: 30.11.2018. | 21:03

9

Gejmer - tako ostrašteno govoriti o politici može samo onaj koji od nje živi. Ja od nje ne živim pa si mogu priuštiti pohvaliti dobro odrađen posao ili pokuditi loše učinjeno. Nisam ničime prisiljen držati se nekog rova, a onaj tko tvrdi da je pošten u politici laže prvenstveno sebi. U Hrvatskoj je do sada bilo svega nekoliko takvih.
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 30.11.2018. | 20:43

10

Kad smo već kod zamolbi. Molim da sve HDZ ovce ne budu licemjeri, pljuju po gradu koji funkcionira, a ljube županiju i vladu koji ne funkcioniraju. Pričaju o čitanju, a sami nose skripte koje im drugi pišu. Koaliraju sa bilo kim (Borom i Ilijanom) koji su se do jučer pljuvali. Pričaju o nekoj ko fol dobronamjernosti a stranku im vode lopovi i osuđeni kao kriminala organizacija. Mene bi bilo sram da sam u hdzu, a oni su u hdzu, dobili poslove i pljuju po malim ljudima! Dajte licemjeri, skinite se više!

Broj komentara: 13

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Požar na ugostiteljskom objektu u Starčevićevoj ulici

Intervenirali vatrogasci

Požar na ugostiteljskom objektu u Starčevićevoj ulici

20.2.2019. | 13:45
Odmah po dojavi na teren su, uz djelatnike policije izašli i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Slavonski Brod.
Odmah po dojavi na teren su, uz djelatnike policije izašli i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Slavonski Brod.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Polaganjem vijenaca odali počast šestorici ubijenih

Vrbsko-ruščičke žrtve

Polaganjem vijenaca odali počast šestorici ubijenih

20.2.2019. | 13:25
Povodom obilježavanja 84. obljetnice ovog crnog događaja, danas je odana počast vrbsko-ruščičkim žrtvama.
Povodom obilježavanja 84. obljetnice ovog crnog događaja, danas je odana počast vrbsko-ruščičkim žrtvama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad kreće u izgradnju istočne tribine za 6,7 mil. kn

Raspisan natječaj za I. fazu

Grad kreće u izgradnju istočne tribine za 6,7 mil. kn

19.2.2019. | 23:09
Rok završetka radova je šest mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao, a rok za dostavu ponuda je 8. ožujka 2019. godine.
Rok završetka radova je šest mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao, a rok za dostavu ponuda je 8. ožujka 2019. godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naselje Josipa Rimca dobit će novo sportsko igralište

Dobra vijest za romsko naselje

Naselje Josipa Rimca dobit će novo sportsko igralište

19.2.2019. | 13:05
Saborski je zastupnik Veljko Kajtazi naglasio kako je jedan od osnovnih problema u romskim naseljima nedostatak društvenih sadržaja, što je odraz generalnog manjka ulaganja u naselja u kojima žive pripadnici romske nacionalne manjine na državnoj razini. Ovakvim projektima to se n
Saborski je zastupnik Veljko Kajtazi naglasio kako je jedan od osnovnih problema u romskim naseljima nedostatak društvenih sadržaja, što je odraz generalnog manjka ulaganja u naselja u kojima žive pripadnici romske nacionalne manjine na državnoj razini. Ovakvim projektima to se n
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dobar dan. Inspekcija. Došli smo u nadzor.'

Prijaviti ili ne

'Dobar dan. Inspekcija. Došli smo u nadzor.'

15.2.2019. | 14:30
- Gospođo pričekajte malo. Molim Vas uzmite račun - obratila se jutros trgovkinja jednoj gospođi, u pekarnici u koju sam i sama ušla. - Ma nema veze, ne treba mi račun - odgovorila je gospođa, ali na opetovanu zamolbu djevojke iza pulta račun je ipak uzela.
- Gospođo pričekajte malo. Molim Vas uzmite račun - obratila se jutros trgovkinja jednoj gospođi, u pekarnici u koju sam i sama ušla. - Ma nema veze, ne treba mi račun - odgovorila je gospođa, ali na opetovanu zamolbu djevojke iza pulta račun je ipak uzela.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priliku vam nudi Gradska uprava, a oglas je još aktivan

Tražite posao

Priliku vam nudi Gradska uprava, a oglas je još aktivan

15.2.2019. | 13:00
Novi oglas za prijem osobe koja bi mogla raditi u Gradskoj upravi Slavonskog Broda raspisan je jučer, a evo do kada se primaju prijave zainteresiranih kandidata.
Novi oglas za prijem osobe koja bi mogla raditi u Gradskoj upravi Slavonskog Broda raspisan je jučer, a evo do kada se primaju prijave zainteresiranih kandidata.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad nastavlja pomagati mladim obiteljima

Oprema za prvo dijete u obitelji

Grad nastavlja pomagati mladim obiteljima

15.2.2019. | 11:20
Kroz ovu mjeru Grad nastoji omogućiti svakom prvorođenom djetetu s područja Slavonskog Broda jednake uvjete na početku života, bez obzira na financijske mogućnosti obitelji, poručuju iz Gradske uprave.
Kroz ovu mjeru Grad nastoji omogućiti svakom prvorođenom djetetu s područja Slavonskog Broda jednake uvjete na početku života, bez obzira na financijske mogućnosti obitelji, poručuju iz Gradske uprave.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gotovo četiri milijarde kuna za poljoprivrednike

Ministarstvo poljoprivrede

Gotovo četiri milijarde kuna za poljoprivrednike

15.2.2019. | 10:45
"U ožujku nastavljamo s isplatom prve rate te će biti isplaćeno 400 milijuna kuna poljoprivrednicima čija se gospodarstva nalaze u područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima (Mjera 13). U drugoj rati izravnih plaćanja, koja će započeti u travnju, a u
"U ožujku nastavljamo s isplatom prve rate te će biti isplaćeno 400 milijuna kuna poljoprivrednicima čija se gospodarstva nalaze u područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima (Mjera 13). U drugoj rati izravnih plaćanja, koja će započeti u travnju, a u
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pronašao šest granata

Oružja još uvijek ima i previše

Pronašao šest granata

14.2.2019. | 10:40
Čisteći kuću pronašao šest granata te je odmah pozvao policiju.
Čisteći kuću pronašao šest granata te je odmah pozvao policiju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreće obnova slavonskobrodske bolnice

Uz stipendiranje studenata medicine

Kreće obnova slavonskobrodske bolnice

13.2.2019. | 10:45
Ukupna vrijednost energetske obnove Opće bolnice u SB iznosi preko 41 milijun kuna, a iz županije najavljuju i natječaj za stipendiranje studenata medicine čije bi stipendije trebale biti nešto veće nego li stipendije studenata ostalih fakulteta.
Ukupna vrijednost energetske obnove Opće bolnice u SB iznosi preko 41 milijun kuna, a iz županije najavljuju i natječaj za stipendiranje studenata medicine čije bi stipendije trebale biti nešto veće nego li stipendije studenata ostalih fakulteta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Država rasprodaje zemljišta u Slavonskom Brodu

Ne žele udovoljiti zahtjevu Grada

Država rasprodaje zemljišta u Slavonskom Brodu

12.2.2019. | 17:35
Mada se radi o dijelu grada od iznimne gospodarske važnosti, zemljišta koja imaju potencijal postati poduzetnička zona, država ne želi darovati Gradu Slavonskom Brodu, nego će ih ponuditi na prodaju.
Mada se radi o dijelu grada od iznimne gospodarske važnosti, zemljišta koja imaju potencijal postati poduzetnička zona, država ne želi darovati Gradu Slavonskom Brodu, nego će ih ponuditi na prodaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priznanje za transparentnost u komunikaciji

Hrvatska zajednica županija

Priznanje za transparentnost u komunikaciji

12.2.2019. | 12:25
Županije su, prema istraživanju Instituta za javne financije, najtransparentnije među jedinicama lokalne i regionalne samouprave, a „Otvoreni proračun" po prvi je puta građanima omogućio uvid u financijsko poslovanje jedne razine samouprave vlasti i to u stvarnom vremenu.
Županije su, prema istraživanju Instituta za javne financije, najtransparentnije među jedinicama lokalne i regionalne samouprave, a „Otvoreni proračun" po prvi je puta građanima omogućio uvid u financijsko poslovanje jedne razine samouprave vlasti i to u stvarnom vremenu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predložite kandidate za gradske laureate

Javna priznanja i nagrade

Predložite kandidate za gradske laureate

12.2.2019. | 12:15
Uz prijavu ili prijedlog za dodjelu javnog priznanja i nagrade Grada Slavonskog Broda predlagatelji su dužni obrazložiti prijedlog, prikupiti i priložiti sve potrebne podatke i dokumentaciju.
Uz prijavu ili prijedlog za dodjelu javnog priznanja i nagrade Grada Slavonskog Broda predlagatelji su dužni obrazložiti prijedlog, prikupiti i priložiti sve potrebne podatke i dokumentaciju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski policajci Kristini donirali nova kolica

Kako smo i najavili

Brodski policajci Kristini donirali nova kolica

12.2.2019. | 12:00
Unatoč tome što su ukradena kolica pronađena, brodski policajci su svoje obećanje ispunili. Kristini su načelnik Policijske postaje Slavonski Brod Mario Vujić i djelatnik Marijan Sojčić donirali nova kolica i uručili ih joj. - Dečki veliko Vam hvala od srca - poručila je Kristina
Unatoč tome što su ukradena kolica pronađena, brodski policajci su svoje obećanje ispunili. Kristini su načelnik Policijske postaje Slavonski Brod Mario Vujić i djelatnik Marijan Sojčić donirali nova kolica i uručili ih joj. - Dečki veliko Vam hvala od srca - poručila je Kristina
SBplus.hr, Slavonski Brod : Manje liste čekanja i zapošljavanje 50 osoba

Uskoro grade novi Dom za starije

Manje liste čekanja i zapošljavanje 50 osoba

12.2.2019. | 11:00
- Ovaj projekt je od velike važnosti za Slavonski Brod tim više jer je našim sugrađanima treće životne dobi nužna bolja skrb. Činjenica je kako su liste čekanja za trenutno dostupne domove duge te da mnogi naši stariji sugrađani godinama čekaju ne bi li dobili mjesto u domu. Izgr
- Ovaj projekt je od velike važnosti za Slavonski Brod tim više jer je našim sugrađanima treće životne dobi nužna bolja skrb. Činjenica je kako su liste čekanja za trenutno dostupne domove duge te da mnogi naši stariji sugrađani godinama čekaju ne bi li dobili mjesto u domu. Izgr