Politika : Uprava/Samouprava

30.11.2018. u 16:00
Prikaza: 1394
|
Autor: Željka Gavranović

'Za' 14, 'protiv' sedam, 'uzdržan' jedan

Usvojen brodski proračun 'težak' 371 milijun kuna

Slavonski Brod : Usvojen brodski proračun 'težak' 371 milijun kunaIlijana Vrbat Pejić i Boro Grubišić - oporbeni vijećnici glasuju 'protiv'(Foto: Ž.G./SBplus)

- Ponavljamo iste postupke, a očekujemo drugačije rezultate. Upravo se tako definira ludost. - komentirao je HDZ-ov gradski vijećnik novi proračun Grada Slavonskog Broda, dok je SDP-ov vijećnik zatražio da zaposlenici Grada imaju sistematski pregled barem svake druge godine. Za kakve će sve 'ludosti' biti izdvojen novac građana u narednoj godini, pročitajte u nastavku.

SLAVONSKI BROD - Danas usvojenim prijedlogom na desetoj sjednici Gradskog vijeća, Grad Slavonski Brod ulazi u 2019. godinu s proračunom 'teškim' 371 milijun kuna. Prilikom glasovanja, četrnaest je vijećnika ga je podržalo, sedmero je bilo protiv, a jedan je bio uzdržan.

Klub vijećnika HDZ-a proračunu je prigovorio 'ponavljanje prijašnjih grešaka'.

- Ponavljači smo u školskom smislu ponavljanja godine. Vidimo da se kreativnost ne mijenja značajno i na istim se mjestima ponavljaju iste brojke, a u izvršenju iste posljedice. Ponavljamo iste postupke,  a očekujemo drugačije rezultate. Upravo se tako definira ludost. - kazao je Josip Samardžić (HDZ), potpredsjednik Gradskog vijeća.

Ipak, nova proračunska godina donosi i nove razvojne projekte u Slavonskom Brodu. Potvrđuje to i činjenica da je proračunom za 2019. godinu predviđeno čak 80 milijuna kuna više za kapitalne investicije u odnosu na ovu godinu. U 2019. godini započet će realizacija dijela projekata koje je Grad prijavio kroz ITU mehanizam - Inovacijskog inkubatora, obnove sjevernog kavalira, izgradnje infrastrukture te opremanje Kuće tambure kao i otvorenje Interpretacijskog centra Ivana Brlić-Mažuranić ukupne vrijednosti 16 milijuna kuna.

- S obzirom na dugogodišnju tradiciju, moramo ukazati povjerenje gradonačelniku i njegovom timu te će naš klub vijećnika podržati prijedlog proračuna za 2019. godinu. - kazao je Stanislav Sorić (NL- Duspara Mirko), potpredsjednik Gradskog vijeća.

Slavica Lemaić, nezavisna gradska vijećnica za gradonačelnika je imala deset pitanja vezanih uz proračun. Zanimale su je informacije o višku prihoda iz proračuna, strategiji gospodarskog razvoja kojim je usvojena izgradnja novog autobusnog kolodvora, koliko je planirano ulaganje u odmaralište na Korčuli, koliko će biti potrošeno na opremanje Društvenog doma na Koloniji, koliki je iznos planiran za izgradnju Dječjeg vrtića u Kažotićevoj ulici, što će se raditi na Stadion kraj Save i koliko će sve koštati, koliko će biti izdvojeno na obnovu Sportske dvorane Sokol te izgradnju dvorane Osnovne škole Bogoslav Šulek i zašto se stadioni kao i novi autobusni kolodvor ne grade privatnim kapitalom.

- Opozicija se buni, pozicija brani svoje stavove. U Županiji će biti obrnuta priča pa će gospodin Marušić pričati kako je proračun idealan. Moje je pitanje postoji li mogućnost povećanja sredstava za Sveučilište. Pet milijuna dovoljno je tek za uspostavu rektorata, a nipošto za razvoj. Ostvarenje isplata stipendija je u studenom bilo tek 58 posto. Kasnimo li s isplatama studentima ili su završili studiranja pa je ostao višak sredstava? Ako je tako, zašto sredstva nisu preraspodijeljena. - pitao je SDP-ov Roberto Lujić te predložio da vrtići i škole zajednički i umrežavanjem, smanje davanja roditelja za svoje usluge ako se radi o obiteljima s više djece. Zanimljivo, vijećnik je predložio da polovica zaposlenika Grada barem svake druge godine ima plaćeni sistematski pregled.

U proračun za sljedeću godinu uvrštena je izgradnja novih stanova za mlade, trećeg reciklažnog dvorišta, sortirnice otpada i kompostane u Slavonskom Brodu. Na popisu novih projekata je obnova rodne kuće Đure Đakovića, za što je planiran iznos od 1,6 milijuna kuna, dok je skoro 30 milijuna kuna predviđeno za nastavak ulaganja u sportske objekte na području Slavonskog Broda te oko 32 milijuna kuna za radove na energetskoj obnovi gradskih osnovnih škola u Slavonskom Brodu. Popisu gradskih škola sa kvalitetnijim uvjetima rada od iduće će se godine pridružiti i osnovne škole „Antun Mihanović", „Vladimir Nazor", „Blaž Tadijanović" i „Hugo Badalić". Na listi novih projekata u 2019. godini su i radovi na uređenju Hrvatskog doma, za što je proračunom predviđen iznos od 4 milijuna kuna te obnova Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu za što je predviđen iznos od 2 milijuna kuna.

Nakon usvajanja gradskog proračuna za 2019. godinu, gradski su vijećnici usvojili i sve ostale točke Dnevnog reda desete sjednice Gradskog vijeća koje možete pronaći OVDJE.

Broj komentara: 13

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
petar24

petar24

Komentirano: 1.12.2018. | 18:45

1

Al ovaj stipe mašta i priča bajke.Ovi iz opozicije više od muke i bijesa neznaju šta di,nikako da pronađu čarobnu formulu kako da Dusparu skinu sa vlasti.
Volan

Volan

Komentirano: 1.12.2018. | 18:22

2

On zna voziti kamion ko krava latinski. Pejićka krešti ko kreštalica
Stipe

Stipe

Komentirano: 1.12.2018. | 17:37

3

marketinghr - kreću u sljedeće lokalne izbore s ogromnom prednošću. Kome da se zahvale za dodijeljenih par aduta i aseva? Još kad Slavica uđe s njima u koaliciju pa ti postane nadređena. Auuuu
Volan

Volan

Komentirano: 1.12.2018. | 16:59

4

Brm brm brm viče mali Petar s golom guzicom u pijesku Vidi me mama vozim kamion i to vatrogasni Brm Brm brm
Volvo_sb

Volvo_sb

Komentirano: 1.12.2018. | 16:29

5

Ko ko ko ko ko da kodaaa kaže ova kreštalica sa slike . A kako si muža zaposlila u vatrogasce da vozi vatrogasni kamion a nezna ni hodati kako treba. Onda nisi kreštala i kokodakala na Dusparu. Iššššš išššššš
Ljubimtiusip

Ljubimtiusip

Komentirano: 1.12.2018. | 7:15

6

U jednom članku o sjednici su fotke a u ovom je videozapis gdje se prepucavaju prepucavaju oko proračuna i ušutkavaju se kao djeca. Cijeli snimak je lakrdijska scena jednih i drugih. A tvoja kvaliteta zaključivanja se pokazala upravo sada. Čestitam! Dokazao si se. :-D
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 1.12.2018. | 3:56

7

Stipe@ . . Sabor je donio odluku o osnivanju sveučilišta prije četiri godine, za vrijeme SDP-a i Milanovića. Zašto HDZ-ovci nisu ispoštovali tu odluku odmah? Negdje sam pročitao da su prethodno, prije glasovanja o sveučilištu, naši brodski zastupnici otišli u toalet. Manjkalo je glasova za sveučilište. I na kraju, ako naši zastupnici vole Brod, zašto Plenkoviću nisu zaprijetili uskraćivanjem ruku u Saboru pri donošenju nekih drugih odluka. Kalmetu i Zadar Plenković nije mogao mimoići...Sve je otišlo u Zadar i više nego je trebalo, a naši brođani su branili taj Zadar svojim tijelima dugo vremena. To im je hvala.
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 1.12.2018. | 3:42

8

Ljubišmipišu@ . . Otkrio si se, jedan si od vjećnika koji je u suprotnom taboru od ovih koje si nabrojao. Kako znaš da je ovaj imao takvu košulju? Sliku dotičnoga sa sjednice ovdje nigdje ne vidim. Svi ti protivnici lupetaju, svi čitaju, nitko se ne zna izražavati, trebali bi vježbati. Znači, može se zaključiti da ti kao, gradski vjećnik, vježbaš pred ogledalom, a obzirom na tvoj nick može se zaključiti da si pročitao knjigu Ljubavnik lady Chatterley kako bi uvježbavao govore na gradskom vijeću. I da je sve tako, kako primjećuješ, ja kao promatrač sa strane mogu zaključiti, ali i pitati: kako svi ti mutavci, kako ih zoveš, vladaju Brodom već četvrti mandat, a ti kao dobar govornik na marginama, u oporbi. Ti Dusparini ljudi tamo, a znam ih neke i osobno, imaju nešto što ti nikada nećeš imati, a to je POŠTENJE. Slušam danas prijenos, Stribor uhvati Holubicu u laži. Zanimljivo, ona se ne buni kad i sama zna da je jedan podatak preuveličala kako bi si dala značaj. Zaboravih, moraš još učiti razlikovati č i ć, ne piše se piđama već pidžama. Za zadaću uči primjenu tih slova na pravim mjestima. Lijep pozdrav od objektivnog promatrača.
Stipe

Stipe

Komentirano: 30.11.2018. | 21:03

9

Gejmer - tako ostrašteno govoriti o politici može samo onaj koji od nje živi. Ja od nje ne živim pa si mogu priuštiti pohvaliti dobro odrađen posao ili pokuditi loše učinjeno. Nisam ničime prisiljen držati se nekog rova, a onaj tko tvrdi da je pošten u politici laže prvenstveno sebi. U Hrvatskoj je do sada bilo svega nekoliko takvih.
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 30.11.2018. | 20:43

10

Kad smo već kod zamolbi. Molim da sve HDZ ovce ne budu licemjeri, pljuju po gradu koji funkcionira, a ljube županiju i vladu koji ne funkcioniraju. Pričaju o čitanju, a sami nose skripte koje im drugi pišu. Koaliraju sa bilo kim (Borom i Ilijanom) koji su se do jučer pljuvali. Pričaju o nekoj ko fol dobronamjernosti a stranku im vode lopovi i osuđeni kao kriminala organizacija. Mene bi bilo sram da sam u hdzu, a oni su u hdzu, dobili poslove i pljuju po malim ljudima! Dajte licemjeri, skinite se više!

Broj komentara: 13

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Važnost radioamatera za kriznih situacija je velika

Jednodneva terenska vježba

Važnost radioamatera za kriznih situacija je velika

9.12.2018. | 16:30
Jednodnevna terenska vježba namijenjena je za operativnu provjeru sposobnosti operativnih snaga civilne zaštite i uvježbavanje komunikacije putem radio veze
Jednodnevna terenska vježba namijenjena je za operativnu provjeru sposobnosti operativnih snaga civilne zaštite i uvježbavanje komunikacije putem radio veze
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jedna prilika za nezaposlene

Ako ste u potrazi za poslom

Još jedna prilika za nezaposlene

7.12.2018. | 12:00
Objavljen je novi oglas za prijem radnika. Provjerite ispunjavate li uvjete za podnošenje prijave.
Objavljen je novi oglas za prijem radnika. Provjerite ispunjavate li uvjete za podnošenje prijave.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuro 'iza plota' iščekuje radnike

Kada će stići radnici?

Đuro 'iza plota' iščekuje radnike

7.12.2018. | 9:15
Dok Đaković 'preko plota čeka radnike' u Gradu iščekuju rezultate natječaja Mjere 7 prema kojoj je kandidiran ovaj 1,612 milijuna kuna vrijedan projekt.
Dok Đaković 'preko plota čeka radnike' u Gradu iščekuju rezultate natječaja Mjere 7 prema kojoj je kandidiran ovaj 1,612 milijuna kuna vrijedan projekt.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sveti Nikola danas je darivao djecu u vrtićima

Poslijepodne stiže na Korzo

Sveti Nikola danas je darivao djecu u vrtićima

6.12.2018. | 13:30
Kao i ranijih godina, prigodni pokloni povodom blagdana sv. Nikole uručeni su i Odjelu pedijatrije Opće bolnice „dr. Josip Benčević“ te štićenicima Centra za pružanje usluga u zajednici „Kuća sretnih ciglica“.
Kao i ranijih godina, prigodni pokloni povodom blagdana sv. Nikole uručeni su i Odjelu pedijatrije Opće bolnice „dr. Josip Benčević“ te štićenicima Centra za pružanje usluga u zajednici „Kuća sretnih ciglica“.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besplatan program za najmlađe u Tvrđavi

Uz klizalište

Besplatan program za najmlađe u Tvrđavi

5.12.2018. | 11:50
Uz klizalište mališanima je priređen i niz popratnih sadržaja, a sve je besplatno.
Uz klizalište mališanima je priređen i niz popratnih sadržaja, a sve je besplatno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zajedno smo jači

Ujedinjenje slavonskih županija:

Zajedno smo jači

5.12.2018. | 10:40
"Zajedno smo jači. Ovih pet županija ima puno veću težinu kad zajedno nastupamo nego kad svaka od nas pokušava isto to postići pojedinačno."
"Zajedno smo jači. Ovih pet županija ima puno veću težinu kad zajedno nastupamo nego kad svaka od nas pokušava isto to postići pojedinačno."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što sve 'stoji' u Vodiču kroz slavonskobrodski proračun?

Precizan prikaz prihoda i troškova

Što sve 'stoji' u Vodiču kroz slavonskobrodski proračun?

4.12.2018. | 17:40
Odakle se uopće slijeva 'lova' u slavonskobrodski proračun, tko će dobiti najveći, a tko najmanji dio kolača, što će se graditi, a što mijenjati - samo su neka od pitanja na koje precizne odgovore u brojkama donosi novi (i slikoviti) gradski vodič.
Odakle se uopće slijeva 'lova' u slavonskobrodski proračun, tko će dobiti najveći, a tko najmanji dio kolača, što će se graditi, a što mijenjati - samo su neka od pitanja na koje precizne odgovore u brojkama donosi novi (i slikoviti) gradski vodič.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Paljenjem prve svijeće počeo advent u Slavonskom Brodu

Božićna bajka

Paljenjem prve svijeće počeo advent u Slavonskom Brodu

1.12.2018. | 18:40
"Nastojmo kroz ovih 25 dana pomoći svima onima koji su potrebi. Neka svatko od nas bude ona četvrta svijeća, svijeća nade. Budimo nada za sve one koji su ju možda izgubili i pomozimo jedni drugima kako bi nam svima bilo bolje."
"Nastojmo kroz ovih 25 dana pomoći svima onima koji su potrebi. Neka svatko od nas bude ona četvrta svijeća, svijeća nade. Budimo nada za sve one koji su ju možda izgubili i pomozimo jedni drugima kako bi nam svima bilo bolje."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Božićna bajka 2018. u Slavonskom Brodu

Detaljan program svih događanja

Božićna bajka 2018. u Slavonskom Brodu

30.11.2018. | 15:40
Evo detaljnog popisa svih programa sa satnicom održavanja koji su organizirani u povodu manifestacije Božićna bajka u Slavonskom Brodu.
Evo detaljnog popisa svih programa sa satnicom održavanja koji su organizirani u povodu manifestacije Božićna bajka u Slavonskom Brodu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnica zatražila neka se gradonačelnik ogradi od SBplus-a

Današnje aktualno prijepodne

Vijećnica zatražila neka se gradonačelnik ogradi od SBplus-a

30.11.2018. | 14:30
Aktualno je prijepodne sjednice Gradskog vijeća proteklo burno kao i uvijek. Oporbeni su vijećnici imali 'hrpu' prigovora zbog kršenja poslovnika, a predsjednik Stribor Valenta pokušao se obraniti od napada. Kao što inače rijetko koja sjednica, bilo da se radi o Gradskom vijeću i
Aktualno je prijepodne sjednice Gradskog vijeća proteklo burno kao i uvijek. Oporbeni su vijećnici imali 'hrpu' prigovora zbog kršenja poslovnika, a predsjednik Stribor Valenta pokušao se obraniti od napada. Kao što inače rijetko koja sjednica, bilo da se radi o Gradskom vijeću i
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besplatan gradski prijevoz za pojedine skupine građana

Vrijeme je za prijave

Besplatan gradski prijevoz za pojedine skupine građana

29.11.2018. | 11:00
Umirovljenici, starije osobe bez primanja, ali i dobrovoljni darivatelji krvi i u narednoj će godini imati subvencioniran gradski prijevoz. Sve što trebaju učiniti kako bi ostvarili to pravo je ispuniti obrazac i, zajedno s ostalom dokumentacijom, dostaviti ga Gradu Slavonskom Br
Umirovljenici, starije osobe bez primanja, ali i dobrovoljni darivatelji krvi i u narednoj će godini imati subvencioniran gradski prijevoz. Sve što trebaju učiniti kako bi ostvarili to pravo je ispuniti obrazac i, zajedno s ostalom dokumentacijom, dostaviti ga Gradu Slavonskom Br
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani će ove zime imati još jedno klizalište

Novost

Brođani će ove zime imati još jedno klizalište

28.11.2018. | 18:30
Na brodskom Korzu već nekoliko dana postavljaju klizalište koje ljubitelji ove zimske aktivnosti željno iščekuju. No, Slavonski Brod će ove sezone dobiti još jedno klizalište. Evo i gdje.
Na brodskom Korzu već nekoliko dana postavljaju klizalište koje ljubitelji ove zimske aktivnosti željno iščekuju. No, Slavonski Brod će ove sezone dobiti još jedno klizalište. Evo i gdje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Popunjeni svi novoizgrađeni stanovi za mlade

Grad ovom mjerom potiče i doseljavanje

Popunjeni svi novoizgrađeni stanovi za mlade

28.11.2018. | 11:10
Pred same će blagdane još šest mladih slavonskobrodskih obitelji moći useliti u novoizgrađene gradske stanove namijenjene onima do 45 godina starosti koji još nisu riješili stambeno pitanje. Među njima su, nakon što je Grad u trećem krugu proširio uvjete natječaja, sada i samohra
Pred same će blagdane još šest mladih slavonskobrodskih obitelji moći useliti u novoizgrađene gradske stanove namijenjene onima do 45 godina starosti koji još nisu riješili stambeno pitanje. Među njima su, nakon što je Grad u trećem krugu proširio uvjete natječaja, sada i samohra
SBplus.hr, Slavonski Brod : Srbi zainteresirani za primjere dobre prakse Slav. Broda

EU projekti

Srbi zainteresirani za primjere dobre prakse Slav. Broda

27.11.2018. | 18:15
Kako je Slavonski Brod jedan od gradova koji će ostvariti značajne razvojne projekte i kroz ITU mehanizam, delegaciju Republike Srbije posebno je zanimalo i ovo područje.
Kako je Slavonski Brod jedan od gradova koji će ostvariti značajne razvojne projekte i kroz ITU mehanizam, delegaciju Republike Srbije posebno je zanimalo i ovo područje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proračunom najavljeni veliki projekti za Slavonski Brod

Nagodinu 80 milijuna više za investicije

Proračunom najavljeni veliki projekti za Slavonski Brod

27.11.2018. | 10:20
Veliki dio proračunskog novca za sljedeću godinu, otići će na velike projekte poput izgradnje inovacijskog inkubatora, obnove Tvrđave i opremanje Kuće tambure, otvaranja trećeg reciklažnog dvorišta, sortirnice i kompostane, obnove rodne kuće Đure Đakovića i slično. Isto tako, pre
Veliki dio proračunskog novca za sljedeću godinu, otići će na velike projekte poput izgradnje inovacijskog inkubatora, obnove Tvrđave i opremanje Kuće tambure, otvaranja trećeg reciklažnog dvorišta, sortirnice i kompostane, obnove rodne kuće Đure Đakovića i slično. Isto tako, pre