Život : Okoliš

9.11.2018. u 10:15
Prikaza: 324
|
Autor: Marija Radošević

Visokogorac Matej Perkov

Svatko može dotaknuti nebo

Slavonski Brod : Svatko može dotaknuti neboMatej Perkov(Foto: MR/SBplus)

"Riječ je o zbirci priča s mojih visokogorskih ekspedicija u kojima ljudima pokušavam približiti činjenicu da za fantastičan planinski doživljaj nije nužno otići na daleko i skupo putovanje, nego je dovoljno popeti se i na neku manju planinu u okruženju i dobiti doživljaj avanture i adrenalina, podignuti ruke i... dotaknuti nebo".

SLAVONSKI BROD - Svi oni koji vole prirodu i susret sa sobom u prirodi, jer to je naprosto najprirodnije, mogli su sinoć u brodskom planinarskom domu čuti zanimljivo predavanje mladog visokogorca iz Koprivnice, Mateja Perkova, koji je dva sata  iscrpno i zanimljivo govorio o svojim visokogorskim iskustvima, posebice usponu na 5671 metar visoki Damavand u Iranu, kao prvi penjač uopće koji se na ovaj najviši azijski vulkan ispenjao od obale Kaspijskog mora.

U avanture je krenuo još kao klinac 1994. godine, kada ga je ujak, strastveni planinar, poveo na Bilogoru. "Krenuo sam odmah iza toga u Alpe, a kada jednom odete u Alpe to je ljubav za cijeli život."

U Iranu je  proveo ukupno mjesec dana oduševljen podjednako prirodom kao i ljudima, njihovom gostoljubivošću, kulturom...

A u avanture je krenuo još kao klinac 1994. godine, kada ga je ujak, strastveni planinar, poveo na Bilogoru. "Krenuo sam odmah iza toga u Alpe, a kada jednom odete u Alpe to je ljubav za cijeli život. Zadnjih osam godina intenzivno idem nekoliko puta godišnje na visokogorske uspone i jednom godišnje na veću ekspediciju koju slažem sukladno mojim financijskim mogućnostima i sposobnostima. A kriteriji odabira destinacije su da bude relativno blizu, da bude atraktivno, da usput mogu  nešto naučiti i da ne bude skupo."

Tako je prošao i zanimljiva  putovanja u Maroko, uspinjući se na najviši vrh sjeverne Afrike Toubkal (4167m), startajući od obale Atlantskog oceana, pa bajkovitu Gruziju - zemlju bogate povijesti i jedinstvene prirode, penjući se na 5046 m visok Kazbek koji slovi kao najljepši vrh Kavkaza, a potom na iranski Damavand...Putovanja kaže nisu koštala puno, između 4-6 tisuća kuna, a trajala su od dva tjedna do mjesec dana.

Brodskim planinarima, koji su poprilično popunili dvoranu Doma, Matej je usput  promovirao i svoju drugu po redu knjigu pod nazivom "Želim dotaknuti nebo", u kojoj je, na 300-ak stranica uz mnoštvo zanimljivih fotografija, ispričao svoj doživljaj susreta s planinom te zanimljive i uzbudljive dogodovštine, opisujući susrete s ljudima, prirodne ljepote i kulturno-povijesnu baštinu krajeva kroz koje je prolazio, popularizirajući tako planinarstvo i visokogorstvo.

U navedenoj knjizi, naime, govori o putovanju iz Gruzije, a za godinu dana planira izdati knjigu "Od mora do vrha" koja će  obuhvatiti  njegove uspone na Toubkal u Maroku, Damavand u Iranu i Mont Blanc u Europi. Kako mu je u planu uspon i na  biblijsku planinu Ararat u Turskoj (vulkan nešto viši od 5000 metara) knjiga će u stvari govoriti o prvim  usponima u povijesti penjanja koji idu od razine mora do vrha.

"Putovanja mi omogućavaju da na sjajan i jedinstven način upoznam kulturu, ljude i običaje neke zemlje, od razine mora do konačnog odredišta, a to je uvijek neka planina."

Uglavnom nije sam, s njim je njegov medo (plišanac) Ivica. "Gotovo uvijek je u planini neko društvo i nije lako ići sam, a pogotovo biti u zemlji poput Irana i Maroka gdje rijetki govore engleski jezik".

 "Svi su jako ljubazni i vole Hrvate zbog naših nogometaša, jer su ludi za nogometom. Svi ti nude čaj pa i smještaj, objed, ako treba i novca...Mogu reći da su uz Makedonce, Iranci najgostuljubiviji narod koji sam sreo."

Iran nije teroristička zemlja

Ipak u Iranu ga je štošta oduševilo i teško mu je slušati vijesti kako je to teroristička zemlja, što - veli - nije istina.

 "Svi su jako ljubazni i vole Hrvate zbog naših nogometaša, jer su ludi za nogometom, a i zbog trenera Branka Ivankovića koji trenira njihov najpopularniji klub Persepolis, naravno znaju za Modrića, Mandžukića, Olića.... Svi ti nude čaj pa i smještaj, objed, ako treba i novca...Mogu reći da su uz Makedonce, Iranci najgostuljubiviji narod koji sam sreo". 

S atraktivnim  fotogtrafijama Perkov je  dokumentirao mjesec dana putovanja od plaže,  polja riže, planine i veličanstveni kanjon Haraz, veličanstveni Teheran s 80 milijuna stanovnika u kojem ima pet milijuna planinara...

Do sada je Matej bio na tri putovanja s konceptom od mora do vrha i svaka planina, kao i svaka zemlja i putovanje je različito. Na tri različita kontinentna, tri različlite rase i tri religije, tri različita jezika, a planina je, naglašava, uvijek mikrosvijet za sebe. U Maroko i Iran je putovao u proljeće kako bi ih doživio pod snijegom, jer je to inače sumoran i pust krajolik, i u tome je uspio. Damavand je najviši vulkan Azije, kao i Kazbek u Gruziji premda su one potpuno različite.

"Sve me to oduševljava, svi detalji od kojih je priča satkana, a kad si planinar to je igra bez kraja, gdje god da ideš uvijek nađeš nešto novo što će te oduševiti i iznenaditi".

A kada se popne na vrh osjeća, kaže, ispunjenje snova, sreću, radost i olakšanje, iako ponekad ako je sam osjeti i tugu, pa i strah jer nije lako naći se na velikim vrhovima ako nemaš s kime podijeliti ni lijepe ni loše osjećaje. "Zahvalan sam što sam dobio priliku i za takve uspone i putovanja".

Bilo je naravno i neugodnih iskustava kao primjerice na ekspediciji u Iranu kada je njegov vodič zbog lošeg vremena na povratku promašio put pa ga je Matej vratio do kampa.

"Svaku planinu treba poštivati pogotovo one koje su na glasu kao lagane" tvrdi ovaj visokogorac, jer svaka planina uzima svoje žrtve  i to je činjenica koju treba respektirati. Poručuje svima da pronađu svoju sreću u aktivnom životu bilo da je u pitanju trčanje, bicikliranje, veslanje, ili planinarenje jer se na taj način čovjek  mijenja na bolje. 

Najveći je planinarski uspjeh, ističe Perkov, kada nekoga uspiješ motivirati da krene tvojim putem, emocionalnom i duhovnom spajanju s planinom.

A nije potrebno puno. Dovoljno je otići u prirodu, i na malu planinu, odmaknuti se od svakodnevice, posla, briga, besparice...i dotaknuti nebo!

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Plinacro je Dusparu izvijestio o sastavu izvađene 'tekućine'

Za točan odgovor nikad nije kasno

Plinacro je Dusparu izvijestio o sastavu izvađene 'tekućine'

14.11.2018. | 11:45
SBplus ne prihvaća dosadašnje službene i javno obznanjene informacije državnih institucija kako je do svega došlo "slučajno" - bez odgovora na pitanje: 'Tko, kad, gdje, kako i zašto je zatrovao vodu?'.
SBplus ne prihvaća dosadašnje službene i javno obznanjene informacije državnih institucija kako je do svega došlo "slučajno" - bez odgovora na pitanje: 'Tko, kad, gdje, kako i zašto je zatrovao vodu?'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pražnjenje koje je (zamalo) prošlo u tišini

Prenosimo reportažu o produktovodu

Pražnjenje koje je (zamalo) prošlo u tišini

10.11.2018. | 19:45
Kako je i najavio SBplus, jučerašnja je RTL-ova emisija Potraga, istraživačke novinarke Danke Derifaj, bila posvećena višednevnom odvozu cisterni punih benzina iz produktovoda u Slobodnici - i to sve daleko od očiju javnosti, bez ikakvih službenih informacija sve do posljednjeg d
Kako je i najavio SBplus, jučerašnja je RTL-ova emisija Potraga, istraživačke novinarke Danke Derifaj, bila posvećena višednevnom odvozu cisterni punih benzina iz produktovoda u Slobodnici - i to sve daleko od očiju javnosti, bez ikakvih službenih informacija sve do posljednjeg d
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nagli pad razine Save za sobom ostavlja 'tragove'

Posvuda golemi dijelovi stabala

Nagli pad razine Save za sobom ostavlja 'tragove'

9.11.2018. | 18:05
Prije tjedan dana Brođane je iznenadio visok vodostaj Save koja je tijekom noći naočigled 'narasla'. Jutarnji šetači su se tada tomu čudili, a danas ih je, pak, dočekao rezultat naglog pada razine rijeke.
Prije tjedan dana Brođane je iznenadio visok vodostaj Save koja je tijekom noći naočigled 'narasla'. Jutarnji šetači su se tada tomu čudili, a danas ih je, pak, dočekao rezultat naglog pada razine rijeke.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznata novinarka 'uhvatila se' priče o produktovodu

Ekipa 'Potrage' u Slavonskom Brodu

Poznata novinarka 'uhvatila se' priče o produktovodu

9.11.2018. | 16:50
Istraživačka novinarka Danka Derifaj i ekipa RTL-ove emisije 'Potraga', nakon praćenja svakodnevnih SBplus-ovih članaka o višednevnom pražnjenju produktovoda u Slobodnici, odlučili su istražiti što se zapravo krije iza šutnje svih umiješanih strana.
Istraživačka novinarka Danka Derifaj i ekipa RTL-ove emisije 'Potraga', nakon praćenja svakodnevnih SBplus-ovih članaka o višednevnom pražnjenju produktovoda u Slobodnici, odlučili su istražiti što se zapravo krije iza šutnje svih umiješanih strana.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odvezena količina tekućine 'govori' kako je cjevovod bio pun

Kraj prebrojavanja cisterni

Odvezena količina tekućine 'govori' kako je cjevovod bio pun

8.11.2018. | 23:00
Prema našim izračunima, produktovod dug pet kilometara i promjera 40 cm., prije proljetne havarije bio je dupke pun s oko 630 tisuća litara benzina. Potvrđuje to činjenica da je zadnjih deset dana iz njega izvađeno oko 560 tisuća litara benzina, a proljetos vjerojatna razlika.
Prema našim izračunima, produktovod dug pet kilometara i promjera 40 cm., prije proljetne havarije bio je dupke pun s oko 630 tisuća litara benzina. Potvrđuje to činjenica da je zadnjih deset dana iz njega je izvađeno oko 560 tisuća litara benzina, a proljetos vjerojatna razlika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministar neće inzistirati da ŽDO pronađe zagađivača vode

Ne čudi se benzinu u praznoj cijevi

Ministar neće inzistirati da ŽDO pronađe zagađivača vode

8.11.2018. | 21:00
Ne, nismo se prevarili - on jest ministar „zaštite okoliša i energetike", ali nema informacije o količini niti vrsti tvari isisane iz produktovoda „zapečaćenog" duže od četvrt stoljeća, a sve i da ih ima, s njima ne bi napravio ništa jer - što je čudno u tome da se u produktovodu
Ne, nismo se prevarili - on jest ministar „zaštite okoliša i energetike", ali nema informacije o količini niti vrsti tvari isisane iz produktovoda „zapečaćenog" duže od četvrt stoljeća, a sve i da ih ima, s njima ne bi napravio ništa jer - što je čudno u tome da se u produktovodu
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Molimo vas, napustite teren'

Nakon deset dana ostvarena komunikacija:

'Molimo vas, napustite teren'

7.11.2018. | 21:00
'Plinacrovi ljudi' najprije su nam danas dopustili snimanje iz blizine nakon odlaska cisterne prema Ivanić Gradu, ali su se za nekoliko minuta vratili na mjesto pražnjenja i zamolili nas da napustimo teren. Pogledajte što smo ipak uspjeli fotografirati.
'Plinacrovi ljudi' najprije su nam danas dopustili snimanje iz blizine nakon odlaska cisterne prema Ivanić Gradu, ali su se za nekoliko minuta vratili na mjesto pražnjenja i zamolili nas da napustimo teren. Pogledajte što smo ipak uspjeli fotografirati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iza Brođana je deveti dan šutnje

Cisterne i danas putovale

Iza Brođana je deveti dan šutnje

6.11.2018. | 23:00
Odavno je prijeđen prag kada je javnost trebala glasno reagirati, a Plinacro, pritisnut medijskom upornošću, omogućiti pristup službenim podatcima o sastavu i točnoj količini koju već deveti dan isisavaju iz produktovoda.
Odavno je prijeđen prag kada je javnost trebala glasno reagirati, a Plinacro, pritisnut medijskom upornošću, omogućiti pristup službenim podatcima o sastavu i točnoj količini koju već deveti dan isisavaju iz produktovoda.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oboren rekord u broju odvezenih cisterni

Pratimo kontaminirano područje

Oboren rekord u broju odvezenih cisterni

5.11.2018. | 23:50
Prema informacijama do kojih je došao SBplus, tijekom zadnjih osam dana čišćenja cijevi produktovoda, ukupna količina istisnutog benzina (ili čega već) iz cjevovoda popela se na fascinantnih...
Prema informacijama do kojih je došao SBplus, tijekom zadnjih osam dana čišćenja cijevi produktovoda, ukupna količina istisnutog benzina (ili čega već) iz cjevovoda popela se na fascinantnih 420 tisuća litara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik pozvao ekološke udruge na aktivizam

'Čist okoliš ne čini samo zrak'

Gradonačelnik pozvao ekološke udruge na aktivizam

5.11.2018. | 22:00
Nakon osam dana pražnjenja produktovoda, javnosti je par riječi vezanih za ovaj proces konačno uputio i gradonačelnik Duspara, prvenstveno upozorivši eko-udruge kako je i sad pravo vrijeme za njihov angažman, a ne samo onda kada je u pitanju čist zrak koji, na kraju krajeva, ovis
Nakon osam dana pražnjenja produktovoda, javnosti je par riječi vezanih za ovaj proces konačno uputio i gradonačelnik Duspara, prvenstveno upozorivši eko-udruge kako je i sad pravo vrijeme za njihov angažman, a ne samo onda kada je u pitanju čist zrak koji, na kraju krajeva, ovis
SBplus.hr, Slavonski Brod : Planinari znaju pronaći ljepotu u malim stvarima

Uživanje u jeseni

Planinari znaju pronaći ljepotu u malim stvarima

4.11.2018. | 18:40
Uporniji su planinari na Vidovom brdu nabrali šipka za čaj koji će ih zimi u toplini doma podsjećati na lijepi izlet, a oni najuporniji napravit će zahtjevni pekmez od šipka za unuke i drage ljude.
Uporniji su planinari na Vidovom brdu nabrali šipka za čaj koji će ih zimi u toplini doma podsjećati na lijepi izlet, a oni najuporniji napravit će zahtjevni pekmez od šipka za unuke i drage ljude.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vjerni parovi labudova nastanili se na Poloju

Nije dobro hraniti ih kruhom

Vjerni parovi labudova nastanili se na Poloju

4.11.2018. | 10:00
Labudovi vole jesti kruh, ali on, zbog kvasca i aditiva, nije najbolji izbor za njih. Brođani bi im, umjesto toga, kao poslasticu trebali ponuditi kukuruz i suncokret odnosno uljarice koje im daju snagu. Žito također mogu jesti, ali ne u velikoj mjeri jer sadrži previše kalcija k
Labudovi vole jesti kruh, ali on, zbog kvasca i aditiva, nije najbolji izbor za njih. Brođani bi im, umjesto toga, kao poslasticu trebali ponuditi kukuruz i suncokret odnosno uljarice koje im daju snagu. Žito također mogu jesti, ali ne u velikoj mjeri jer sadrži previše kalcija k
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz 'praznog' produktovoda odvezli 300 tisuća litara benzina

Pratimo kontaminirano područje

Iz 'praznog' produktovoda odvezli 300 tisuća litara benzina

2.11.2018. | 23:00
Demistifikacija svih mjera i radnji poduzetih kako bi ekološka katastrofa i njezine posljedice na prilazu Slavonskom Brodu bili trivijalizirani, bit će jedan od vrednijih priloga vraćanju povjerenja u ovdašnje 'institucije sustava'.
Demistifikacija svih mjera i radnji poduzetih kako bi ekološka katastrofa i njezine posljedice na prilazu Slavonskom Brodu bili trivijalizirani, bit će jedan od vrednijih priloga vraćanju povjerenja u ovdašnje 'institucije sustava'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nabujala rijeka donosi otpad

Nagli rast vodostaja Save

Nabujala rijeka donosi otpad

2.11.2018. | 10:10
Osim što je Brođane jutros iznenadila naglo nabujala Sava jer su se početkom tjedna još mogli šetati na najnižoj 'razini' slavonskobrodskog keja, rijeka je sa sobom donijela i gomile otpada pa prizori šetačima i nisu bili najljepši.
Osim što je Brođane jutros iznenadila naglo nabujala Sava jer su se početkom tjedna još mogli šetati na najnižoj 'razini' slavonskobrodskog keja, rijeka je sa sobom donijela i gomile otpada pa prizori šetačima i nisu bili najljepši.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Plinacro vozi i šuti

Pratimo kontaminirano područje

Plinacro vozi i šuti

31.10.2018. | 22:45
Prema nama dostupnim informacijama, u četiri prethodna dana, u Ivanić Gradu odvezeno je 200 tisuća litara benzina, a s današnjih sedam cisterni ukupno je ispumpano i odvezeno 270 tisuća litara benzina.
Prema nama dostupnim informacijama, u četiri prethodna dana, u Ivanić Gradu odvezeno je 200 tisuća litara benzina, a s današnjih sedam cisterni ukupno je ispumpano i odvezeno 270 tisuća litara benzina.