Život : Vjerski život

23.7.2014. u 20:21
Prikaza: 5268
|
Autor: SBplus

Kadrovska rješenja

Koji svećenici odlaze, a koji u brodske župe dolaze?

Slavonski Brod : Koji svećenici odlaze, a koji u brodske župe dolaze?

Promjene svećenika na dužnostima nisu mimoišle ni katoličke župe u Slavonskom Brodu i okolici.

Đakovačko-osječka nadbiskupija na svojim stranicama objavila je  čitav niz razrješenja službe i imenovanja u novu službu za svećenike i redovnike u svojim župama. Kadrovskim promjenama obuhvaćeni su određeni župnici i župni upravitelji te župni vikari. U pravilu, radi se o 'rošadama', ali i o umirovljenjima. Promjene nisu mimoišle ni katoličke župe u Slavonskom Brodu i okolici.

U nastavku pročitajte tko odlazi iz brodskih i okolnih župa, tko su novi župnici i tko odlazi u mirovinu.

Župnici i župni upravitelji:

Vlč. Robert Farkaš razriješen je službe župnika Župe Presvetoga Srca Isusova u Vinkovcima te danom 20. kolovoza 2014. imenovan župnikom Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u Slavonskom Brodu.

Vlč. Josip Filipović razriješen je službe župnika Župe sv. Dominika Savija u Slavonskom Brodu te danom 20. kolovoza 2014. imenovan župnikom Župe sv. Martina, biskupa u Bošnjacima.

Preč. Markan Kormanjoš razriješen je službe župnika Župe sv. Marka, evanđelista u Slobodnici te danom 20. kolovoza 2014. imenovan župnikom Župe Uznesenja BDM u Slavonskom Brodu.

Vlč. Florijan Kvetek razriješen je službe župnika Župe sv. Josipa Radnika u Osijeku te danom 20. kolovoza 2014. imenovan župnikom Župe Duha Svetoga u Slavonskom Brodu.

Vlč. Josip Semialjac razriješen je službe župnika Župe sv. Jakova, apostola u Gunji te danom 20. kolovoza 2014. imenovan župnikom Župe sv. Dominika Savija u Slavonskom Brodu.

Vlč. Damir Stanićrazriješen je službe župnog vikara Župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu te danom 20. kolovoza 2014. imenovan župnikom Župe Preobraženja Gospodinova u Piškorevcima.

Vlč. Pero Stanić razriješen je službe župnika Župe sv. Roka u Satnici Đakovačkoj te danom 20. kolovoza 2014. imenovan župnikom Župe sv. Marka, evanđelista u Slobodnici.

Dr. Stanislav Šota razriješen je službe župnika Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u Slavonskom Brodu te danom 20. kolovoza 2014. imenovan župnikom Župe Snježne Gospe u Selcima Đakovačkim i predstojnikom Nadbiskupske škole za župne suradnike te koordinatorom pastoralnog djelovanja pri Pastoralnom centru Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Vlč. Ivan Živić razriješen je službe župnog vikara Župe Duha Svetoga u Slavonskom Brodu te danom 20. kolovoza 2014. imenovan župnikom Župe Sv. Jakova, apostola u Gunji.

Župni vikari

Vlč. Dario Hrga, mladomisnik danom 20. kolovoza 2014. imenovan je župnim vikarom Župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.

Vlč. Drago Marković razriješen je službe župnog vikara Župe sv. Petra i Pavla, apostola u Osijeku te danom 20. kolovoza 2014. imenovan župnim vikarom Župe Duha Svetoga u Slavonskom Brodu.

Ostale službe - umirovljenja 

Preč. Pavao Madžarević danom 19. kolovoza 2014. razriješen je službe župnika Župe Uznesenja BDM u Slavonskom Brodu i danom 20. kolovoza 2014. je umirovljen te istim danom imenovan duhovnikom u Domu za starije i nemoćne osobe u Osijeku.

Mons. Stjepan Belobrajdić razriješen je službe župnika Župe Duha Svetoga u Slavonskom Brodu te danom 20. kolovoza 2014. umirovljen.

Broj komentara: 24

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 24.7.2014. | 19:22

1

Konkretno sam spreman komentirati samo svojeg Beemveja. Načelno - svećenika ima i dobrih i loših. O karakteru i poštenju govorim. Pa i o njihovoj službi. Ima među njima pravih svetaca ali i gadova i pokvarenjaka. Sva sreća pa 'pastir' samo usmjerava 'ovce', a one same probiru 'travu'. Ako nisu baš ovce!
istovari

istovari

Komentirano: 24.7.2014. | 18:32

2

Hvala g. Stipiću za precizne podatke o neto/bruto plaći svećenika od 7500 kn. Kako si objasniti onda prelata u skupom Beemveju ? Onaj na kojega se treba ugledati kako nam propovjedaju bio je bos, jeo posno klasje i smokve! Ni plaće, ni župnog dvora ni Bemveja!
Udarnik

Udarnik

Komentirano: 24.7.2014. | 17:20

3

Kad završava prijelazni rok? Ima li šanser da Brodski dekanat ubode kakvo veće pojačanje? Konstantno smo slabi na lijevom beku (čitaj sućut sa sirotinjom).
frodo

frodo

Komentirano: 24.7.2014. | 15:05

4

Naravno neće nam se dogoditi nekakav kvalitetni znanstveni trust mozgova koji bi probudio ovu proviciju iz letargije, već polusvijet sa bajatim vijestima od prije 2000 godina.
kibicfenster

kibicfenster

Komentirano: 24.7.2014. | 14:12

5

Administrator je izbrisao komentar!
kibicfenster

kibicfenster

Komentirano: 24.7.2014. | 14:04

6

Administrator je izbrisao komentar!
Acija

Acija

Komentirano: 24.7.2014. | 14:04

7

@leone, sve je kristalno jasno. Možemo o tome i dan i noć, ali uzalud. Zanimljivo, kako je od Isusa koji je posjedovao samo staru halju, kršćansko učenje postalo laprdanje umotano u zlato i mramor. Isus nije ništa materijalno tražio od vjernika, a vjera nije bila institucija koja se petljala u sve sfere društva. Vjera bi trebalo biti nešto intimno svakog čovjeka, njegova osobna borba između dobra i zla, ali ovo manipuliranje, grupno ispiranje mozgova, uplitanje u politička pitanja je odvelo vjeru u ponor. Danas, u našoj državi imamo priliku slušati: ja sam veliki hrvat i veliki vjernik. To se kosi s Isusovim učenjem da su svi ljudi jednaki ili s biblijskim učenjem da su svi nastali od jednog čovjeka. Ne možeš biti nacionalist i dobar vjernik u istom biću, zar ne? To navodim, jer neki komentatori, čim netko kritizira vjeru, odmah skaču s svojim katoličkim hrvatstvom. To dvoje nema nikakve veze jedno s drugim...
leone

leone

Komentirano: 24.7.2014. | 13:19

8

Administrator je izbrisao komentar!
leone

leone

Komentirano: 24.7.2014. | 11:04

9

Administrator je izbrisao komentar!
Acija

Acija

Komentirano: 24.7.2014. | 11:04

10

Svatko ima slobodu da vjeruje što želi, od kršćana, muslimana, do crnca u najzabitijem dijelu Afrike. Ali da država (porezni obveznici među kojima su ateisti, muslimani itd.) godišnje plaća milijardu kuna crkvi ravno je zločinu. Nedopustivo je da se crkvene zgrade oblažu oniksom dok narod kopa po kantama za smeće.Trebalo bi uvesti crkveni porez, odnosno da svaki vjernik izdvaja iz svoje plaće i plaća za svoju vjersku zajednicu. Baš me zanima kako bi se onda izjašnjavali mnogi VELIKI vjernici.

Broj komentara: 24

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Blagoslov novoizgrađene Spomen-kuće

U Vinogorju danas veselo

Blagoslov novoizgrađene Spomen-kuće

24.5.2018. | 17:15
Poznati Brođanin svojim je crkvenim djelovanjem i tragom koji je ostavio u svećeničkom pozivu zaslužio takav centar u rodnom gradu.
Poznati Brođanin svojim je crkvenim djelovanjem i tragom koji je ostavio u svećeničkom pozivu zaslužio takav centar u rodnom gradu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Glavni imam slavonskobrodski uputio poruku uoči posta

Ramazanska poruka vjernicima

Glavni imam slavonskobrodski uputio poruku uoči posta

15.5.2018. | 23:00
Čovjeku je potrebna hrana za dušu jer živi u pojavnom svijetu, svijetu punom previranja, svijetu punom materijalizma, svijetu u kojemu mu je sve dostupno, svijetu gdje zaboravlja da je sinteza materije i duha i gdje obično hrani, uljepšava, daje pažnju materiji, a zaboravlja na d
Čovjeku je potrebna hrana za dušu jer živi u pojavnom svijetu, svijetu punom previranja, svijetu punom materijalizma, svijetu u kojemu mu je sve dostupno, svijetu gdje zaboravlja da je sinteza materije i duha i gdje obično hrani, uljepšava, daje pažnju materiji, a zaboravlja na d
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vatreni motoristi i motoristice okupili se na blagoslovu

Tradicionalan susret u Podvinju

Vatreni motoristi i motoristice okupili se na blagoslovu

14.4.2018. | 18:10
Današnji susret pater Josaphat u šaljivom je tonu začinio pričama o motoristima u raju, poslavši na sebi svojstven način poruku svim vozačima da paze na sebe i druge u prometu.
Današnji susret pater Josaphat u svom je šaljivom tonu začinio pričama o motoristima u raju, poslavši na sebi svojstven način poruku svim vozačima da paze na sebe i druge u prometu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavlje Uskrsa prema julijanskom kalendaru

Brojne čestitke i poruke zajedništva

Slavlje Uskrsa prema julijanskom kalendaru

8.4.2018. | 9:00
Uskrsna poruka optimizma i nade potiče nas da se tijekom cijele godine zalažemo za jačanje dijaloga, tolerancije i međusobnog razumijevanja na dobrobit društva u kojem živimo
Uskrsna poruka optimizma i nade potiče nas da se tijekom cijele godine zalažemo za jačanje dijaloga, tolerancije i međusobnog razumijevanja na dobrobit društva u kojem živimo
SBplus.hr, Slavonski Brod : Antonio i Željko, svećenici koji štite temelje kršćanstva

Poslanica iz Posavine

Antonio i Željko, svećenici koji štite temelje kršćanstva

1.4.2018. | 3:00
Od njih uče da biti nazivan 'Velečasnim' ne znači biti iznad drugih, nego baš suprotno - biti toliko ponizan i skroman te častan da tim vrijednostima koje nosiš i
Društvo im gotovo uvijek prave mlade bogoslove u čijim se očima vidi odanost i poštovanje kada gledaju u svoje uzore. Od njih uče da biti nazivan 'Velečasnim' ne znači biti iznad drugih, nego baš suprotno - biti toliko ponizan i skroman te častan da tim vrijednostima koje nosiš i
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lijep dan u Brodu za proslavu Cvjetnice

Nedjelja prije Uskrsa

Lijep dan u Brodu za proslavu Cvjetnice

25.3.2018. | 9:45
Uz proljetno će vrijeme Brođani svakako uživati u današnjoj svetkovini i nastaviti s očuvanjem tradicije i običaja posvećenja maslinovih grančica ili umivanja u cvjetnoj vodi.
Uz proljetno će vrijeme Brođani svakako uživati u današnjoj svetkovini i nastaviti s očuvanjem tradicije i običaja posvećenja maslinovih grančica ili umivanja u cvjetnoj vodi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Promjena lokacije održavanja pobožnosti

Obavijest vjernicima

Promjena lokacije održavanja pobožnosti

23.3.2018. | 16:50
S obzirom na promjenu lokacije održavanja svečanosti, građanima je dana i uputa kako nije potrebno donositi lampione.
S obzirom na promjenu lokacije održavanja svečanosti, građanima je dana i uputa kako nije potrebno donositi lampione.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Višesatno pješačenje u molitvi i miru

Poziv vjernicima

Višesatno pješačenje u molitvi i miru

15.3.2018. | 18:45
Postaje križnog puta koji će prelaziti vjernici bit će raspoređene od Brodskog Vinogorja do Pljuskare.
Postaje križnog puta koji će prelaziti vjernici bit će raspoređene od Brodskog Vinogorja do Pljuskare.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čega će se Brođani odreći u korizmi

Doznali smo

Čega će se Brođani odreći u korizmi

14.2.2018. | 10:15
"Nije riješenje cijelu godinu biti pokvaren, a samo u korizmi kao činiti dobra dijela ili biti bolji."
"Nije riješenje cijelu godinu biti pokvaren, a samo u korizmi kao činiti dobra dijela ili biti bolji."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brod na Savi rodni je grad velikana

Godišnjica rođenja sluge Boga i naroda

Brod na Savi rodni je grad velikana

25.1.2018. | 10:00
Njegove mnogobrojne poslanice upućene svećenicima odaju karakter brižnog pastira, rijetko viđenog organizatora i beskompromisnog borca za dobro čovjeka.
Njegove mnogobrojne poslanice upućene svećenicima odaju karakter brižnog pastira, rijetko viđenog organizatora i beskompromisnog borca za dobro čovjeka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Božićna čestitka vjernicima koji sutra slave Božić

I iz Brodsko-posavske županije

Božićna čestitka vjernicima koji sutra slave Božić

6.1.2018. | 14:05
Donosimo sadržaj čestitke župana Danijela Marušića, upućene onima koji sutra slave Božić.
Donosimo sadržaj čestitke župana Danijela Marušića, upućene onima koji sutra slave Božić.
SBplus.hr, Slavonski Brod : I gradonačelnik Duspara čestitao Božić

Božić po julijanskom kalendaru

I gradonačelnik Duspara čestitao Božić

6.1.2018. | 9:15
Svim vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru čestitku je uputio i gradonačelnik Slavonskog Broda dr. Mirko Duspara. Evo što im je poručio:
Svim vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru čestitku je uputio i gradonačelnik Slavonskog Broda dr. Mirko Duspara. Evo što im je poručio:
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pozvali na zajedništvo, pomirenje i međusobno poštovanje

Premijer Plenković i paroh Gatarević

Pozvali na zajedništvo, pomirenje i međusobno poštovanje

6.1.2018. | 8:15
"Veselimo se izgradnji crkve i mi ali i naši vjernici, njih 400 obitelji koliko ih je na području brodske parohije koja pokriva područje od Lužana do Donjih Andrijevaca. Mala je to brojka u odnosu na onu prijeratnu."
"Veselimo se izgradnji crkve i mi ali i naši vjernici, njih 400 obitelji koliko ih je na području brodske parohije koja pokriva područje od Lužana do Donjih Andrijevaca. Mala je to brojka u odnosu na onu prijeratnu."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sveta tri kralja i Badnjak u istom danu

Kršćani danas slave

Sveta tri kralja i Badnjak u istom danu

6.1.2018. | 7:05
Današnji dan u katoličkoj crkvi slavi se kao blagdan Bogojavljenja i u Hrvatskoj je državni blagdan kojim se završavaju Božićni blagdani.
Današnji dan u katoličkoj crkvi slavi se kao blagdan Bogojavljenja i u Hrvatskoj je državni blagdan kojim se završavaju Božićni blagdani.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pravo značenje Badnjaka i badnjaka

Nekad i danas

Pravo značenje Badnjaka i badnjaka

24.12.2017. | 12:00
Nije običaj da kućna čeljad na Badnju večer ide bilo gdje u zaselak, a pogotovu ne negdje dalje, na sijelo, na sjedenje i druženje. Badnja večer se provodi u krugu obitelji. Mlađarija jedino pred polazak na polnoćku svrati kod obližnjih prijatelja u susjedstvu.
Nije običaj da kućna čeljad na Badnju večer ide bilo gdje u zaselak, a pogotovu ne negdje dalje, na sijelo, na sjedenje i druženje. Badnja večer se provodi u krugu obitelji. Mlađarija jedino pred polazak na polnoćku svrati kod obližnjih prijatelja u susjedstvu.