Život : Zdravlje

22.8.2018. u 21:00
Prikaza: 1326
|
Autor: A. Primorac

Jesmo li ispod ili iznad standarda

Istražili smo kakva je pokrivenost županije timovima HMP

Slavonski Brod : Istražili smo kakva je pokrivenost županije timovima HMP(Foto: SBplus/arhiva)

"Problematika sa kojom se susrećemo u najvećoj mjeri se odnosi na nedostatak liječnika i na to ne možemo puno utjecati, ali se trudimo osigurati kvalitetne uvjete rada i mogućnosti za osobni i profesionalni razvoj liječnika koji rade u našem Zavodu."

SLAVONSKI BROD - Slučaj nesretno preminulog 21-godišnjeg mladića u Zaprešiću, unatoč obdukcijom nalazu koji govori o smrti uzrokovanoj komibnacijom teškog napada astme i srčanog oboljenja, i dalje novinske stupce puni više zbog sustava organiziranosti Htine medicisnke pomoći. Tragom cijele priče odlučili smo istražiti kako funkcionira Hitna medicinska pomoć u Brodsko-posavskoj županiji te imamo li dovoljan broj timova koji brzu i adekvatnu pomoć mogu pružiti svima kojima ona zatreba.

"Uvijek postoji mogućnost dok su postojeći timovi na terenu da se dogodi dodatan hitan slučaj bez obzira koliko timova imali u pripravnosti. Ovakve situacije nisu slučaj koji se dogđa samo kod nas nego u cijelom svijetu gdje je organizirana izvanbolnička hitna medicinska služba." 

SBplus je odlučio kontaktirati ravnatelja Zavoda za htinu medicinsku pomoć Brodsko-posavske županije, Branka Godića, a u nastavku donosimo što smo doznali.

SBplus: Koliko timova ima Brodskoć-posavski zavod za hitnu medicinu te kako su raspoređeni, odnosno gdje su stacionirani?

B. Godić: Ukupno imamo 35 timova, od čega 20 timova 1, deset timova 2 i pet timova MPDJ - medicinske prijavno-dojavne jedinice. (tim jedan uključuje liječnika, tim 2 se sastoji od medicinskog tehničara specijalista HMP s valjanim Odobrenjem za samostalan rad i najmanje jednog medicinskog tehničara s valjanim Odobrenjem za samostalan rad - nap.a.).

Ovdje valja napomenuti kako u Slavonskom Brodu imamo deset timova 1 i pet timova MPDJ, a u Novoj Gradiški pet timova 1. Isto toliko, dakle pet timova 1, imamo u Vrpolju, dok u Lužanima i Okučanima imamo po pet timova dva. Uz to u pripravnosti imamo i dva liječnika za područje općine Nova Kapela. 

SBplus: S koliko vozila raspolažete i jesu li adekvatno opremljena?

B. Godić: Ukupno imamo 12 voozila opremljenih za intervencije te vozilo za velike nesreće. U slučaju našeg Zavoda Standard propisan od strane Hrvatskog Zavoda propisuje minimum od 10 vozila, no iskustva su pokazala kako je 12 optimalan broj te u našem slučaju predstavlja nadstandard koji financiramo vlastitim sredstvima i sredstvima Brodsko-posavske županije. Vozilo za velike nesreće nije propisano standardom, ali smo u suradnji sa Brodsko-posavskom županijom donijeli odluku i realizirali ovaj projekt upravo kako bismo mogli kvalitetnije reagirati u kriznim situacijama.

Vozila su opremljena sukladno pravilnicima i standardima koje propisuju Ministarstvo zdravstva te Hrvatski zavod za hitnu medicinu. Ovo podrazumijeva vrijednost opreme po vozilu od cca 300.000 kuna što u najvećoj mjeri otpada na defibrilatore, respiratore, aspiratore, grijače infuzije i dr.

SBplus: Koliko je prosječni broj intervencija koje imate na terenu?

B. Godić: Prosječan broj intervencija na razini Zavoda je 30 kroz 24 sata, dok se za isto razdoblje prosječan broj poziva koje zaprimimo kreće oko 70.

Kada se govori o intervencijama nikako se ne smije zanemariti broj i učestalost intervencija u ispostavama Zavoda u koje građani dolaze sami, a kojih u prosjeku ima oko 40 kroz 24 sata tako da ukupan broj intervencija dnevno doseže razinu od cca 70 intervencija dnevno.

Ovdje svakako moramo spomenuti i činjenicu kako sustav dodatno opterećuju nehitni pacijenti koji zovu ili dolaze u ispostave iako bi možda mogli biti zbrinuti i kod svog liječnika obiteljske medicine te ovim putem ujedno apeliram na građane da broj 194 zovu kada je uistinu hitno. 

SBplus: Obzirom na takozvanu razvučenost županije i česte prometne nesreće na autocesti kako pokrivate taj dio te je li postojeći broj timova i vozila dostatan u odnosu na stanje na terenu?

B. Godić: Zbog dužine autoceste A3 te gustoće prometa tijekom cijele godine Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije ima strategiju rada na autocesti koja se temelji na upućivanju tima koji će najbrže doći na mjesto nesreće. S postojećim brojem timova i vozila do sada smo uvijek uspjeli adekvatno zbrinuti sve ozlijeđene u prometnim nezgodama na autocesti, dok u slučaju pozivanja dodatnih timova od kuće imamo tri rezervna vozila koja su potpunosti opremljena za izlazak na intervenciju. Neke od slučajeva zbrinjavanja su aktivno pratili i mediji – zbrinjavanje 70 migranata kod Novske, prometna nezgoda sa 14 ozljeđenih u ljeto 2017. godine kod Brodskog Stupnika, prometna nezgoda sa 11 ozljeđenih u kolovozu 2018. godine, a svakako možemo spomenuti i zbrinjavanje djece prilikom prevrtanja autobusa 2017. g u Vranovcima. Posebno ističemo kako je u navedenim, ali i nekim drugim slučajevima vrlo bitna suradnja sa susjednim zavodima te organiziranost i iskustvo Medicinsko-prijavno-dojavne jedinice Zavoda koja upravlja sa cijelom operacijom.

SBplus: Situacija koja se dogodila u Zaprešiću utjecala je na to da se kod mnogih pojavi bojazan od ponavljanja sličnog scenarija i u drugim mjestima. Kolike su, zapravo, šanse da se takvo što, dakle nemogućnost intervencije  zbog izlaska tima na drugu lokaciju, dogodi na području Brodsko-posavske županije?

B. GodićNažalost, uvijek postoji mogućnost dok su postojeći timovi na terenu da se dogodi dodatan hitan slučaj bez obzira koliko timova imali u pripravnosti. Ovakve situacije nisu slučaj koji se dogđa samo kod nas nego u cijelom svijetu gdje je organizirana izvanbolnička hitna medicinska služba. 

Ovdje je bitno napomenuti kako je vrlo važna svijest građana i znanje o pružanju prve pomoći kako bi se postotak smrtnih ishoda dodatno smanjio, jer je za pacijenta vrlo bitno da se što prije krene sa procesom zbrinjavanja do dolaska timova HMS.

Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije nastoji pratiti korak sa svjetskim i europskim trendovima u hitnoj medicini te smo u tom smislu zadovoljni razinom opremljenosti naših vozila i educiranosti naših djelatnika.

Ono što je bitno naglasiti je činjenica kako, nastavno na dosadašnja iskustva, u Zavodu nastojimo razmišljati i djelovati progresivno te stoga kontinuirano radimo na nabavci novih vozila, nove opreme, redovnom servisiranju postojeće, ali i uspostavi određenih preventivnih sustava unutar Zavoda i same Brodsko-posavske županije. Kao primjer, ovdje bih spomenuo naše vozilo za velike nesreće koje smo predstavili 30.04.2018. godine prilikom obilježavanja nacionalnog Dana hitne medicinske službe. Riječ je o vozilu jedinstvenom u RH te će u cijelosti biti opremljeno opremom nabavljenom iz EU sredstava. Svakako bih istaknuo i mrežu automatskih vanjskih defibrilatora (AVD-a) u BPŽ. Po broju instaliranih AVD-a zauzimamo 3. mjesto u RH, a jedina smo županija gdje je mreža AVD-a ciljano uspostavljena i po ruralnim dijelovima županije sa ciljem što bržeg djelovanja prema hitnom pacijentu u dijelovima BPŽ koji su vremenski udaljeni i cestovno lošije povezani sa ispostavama Zavoda.

Osim opremanja svjesni smo i nužnosti edukacije kako zaposlenika tako i okoline u kojoj djelujemo. Stoga kroz Nastavni centar koji egzistira u sklopu Zavoda kontinuirano provodimo edukaciju naših zaposlenika, zaposlenika drugih Zavoda, pripadnika drugih žurnih službi, timova civilne zaštite ali i laika. U sklopu Nastavnog centra rade četiri nacionalna instruktora verificirana od strane Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu iz područja izvanbolničke hitne medicine, a tijekom 2017. i 2018. godine osigurali smo sredstva za školovanje još dva instruktora kako bismo dodatno osnažili rad našeg Nastavnog centra i Zavoda u cjelini.

U smislu edukacije vrlo je bitno napomenuti kako djelatnici Zavoda aktivno sudjeluju u provedbi i pripremi CroMRMI tečaja u suradnji sa OB "dr. Josip Benčević" te da u sklopu tog tečaja također imamo dva međunarodna instruktora.

U slučaju našeg Zavoda Standard propisan od strane Hrvatskog Zavoda propisuje minimum od 10 vozila no iskustva su pokazala kako je 12 optimalan broj te u našem slučaju predstavlja nadstandard koji financiramo vlastitim sredstvima i sredstvima Brodsko-posavske županije.
SBplus: Kakva je situacija s brojem liječnika?

B. Godić: Problematika sa kojom se susrećemo u najvećoj mjeri se odnosi na nedostatak liječnika i na to ne možemo puno utjecati ali se trudimo osigurati kvalitetne uvjete rada i mogućnosti za osobni i profesionalni razvoj liječnika koji rade u našem Zavodu. Nastavno na navedeno, izuzetno mi je drago kako mogu reći da smo tijekom 2018. godine osigurali sredstva iz EU fondova za financiranje specijalizacije iz hitne medicine za jednu našu mladu liječnicu te kako je to prvi specijalizant Zavoda od njegovog osnutka, ali nadamo se ne i posljednji. 

Osobno sam mišljenja kako hitna medicinska služba u Brodsko-posavskoj županiji, ali i u cijeloj zemlji u postojećim, zadanim, okvirima vrlo dobro funckionira. Određena poboljšanja u sustavu su nužna, no za to je potrebno posložiti cijeli zdravstveni sustav, doraditi zakone o radu, zdravstvenoj zaštiti i dr., kolektivne ugovore, način financiranja, plaće i još dosta toga što nije u domeni HMS-a.

O problemima unutar sustava hitne medicinske službe proteklih dana je sve već rečeno no jedno je sigurno, a to je da ljudi koji rade u hitnoj daju sve od sebe, ulažu nadljudske napore i često riskiraju svoj život kako bi spasili tuđi. 

Godić je na kraju iskoristio priliku kako bi pohvalio sve djelatnike Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije zahvalivši im se na svemu što su do sada učinili i pokazali. Ako je suditi po dosadašnjim intervencijama, posebice onim 'velikim', nema razloga za strah da vam hitna neće stići na vrijeme, ili ako dođe da neće imati opremu s kojom vam može pomoći. 

No, ponovimo još jedanputa na kraju. Naravno kako je broj liječnika, broj timova, opremljenost vozila presudan, ali bitan čimbenik u cijeloj priči smo i mi - pacijenti. Ne tratimo njihovo vrijeme pozivima zbog bezazlenih zdravstvenih problema koje smo mogli riješiti kod svog izabranog liječnika, ali nam se nije dalo čekati. Jer onome kome je hitna pomoć uistinu potrebna bitne su sekunde, koje mu možda baš mi 'ukrademo'.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 23.8.2018. | 13:54

1

Ovo je super kad naglase da ima odobrenje za samostalan rad. Pa to ima i sestra kod dr opće medicine. Poanta je da nemaju nikakvu dodatnu obuku koja bi im bila od koristi pri hitnim slučajevima. Imala je i ona sestra u Zaprešiću odobrenje ali nije imala znanja. To je ključno. Odobrenje dobiju svi ako plate...
netko_sb

netko_sb

Komentirano: 23.8.2018. | 13:06

2

naručen intervju sa naručenim pitanjima!!! Bolje bi bilo pitati gosp. Godića koje kompetencije ima za poziciju ravnatelja osim vrha vlasti u lokalnom HDZ-u.
profesor

profesor

Komentirano: 22.8.2018. | 22:26

3

Potpuno promašen intervju. Ovaj novinar kao da je pao s Marsa. Za ne povjerovati. "Tragom cijele (zaprešićke op.a.) priče odlučili smo istražiti kako funkcionira Hitna medicinska pomoć u Brodsko-posavskoj županij?? Pa nama je na stadionu kraj Save nedavno preminuo mladić, hitna prevalila tih 200 metara za 10 minuta i također stigla bez defibrilatora, a ni pitanja o tome nego sluša ove hvalospjeve!

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ukidanje mjera zabrane posjeta bolesnicima

Nakon mjesec dana

Ukidanje mjera zabrane posjeta bolesnicima

22.2.2019. | 10:10
Vrhunac sezone gripe Brođani i Požežani ostavili su iza sebe pa su ponovno dozvoljene posjete onima koji borave u bolnicama tih gradova.
Vrhunac sezone gripe Brođani i Požežani ostavili su iza sebe pa su ponovno dozvoljene posjete onima koji borave u bolnicama tih gradova.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pola sata vremena  i malo dobrote nekome spašava život

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Pola sata vremena i malo dobrote nekome spašava život

20.2.2019. | 19:15
Petnaest minuta odmora koliko traje vađenje krvi mogu nekomu spasiti život. Upravo s tom mišlju i današnji su darivatelji pristizali na još jednu hvalevrijednu akciju.
Petnaest minuta odmora koliko traje vađenje krvi mogu nekomu spasiti život. Upravo s tom mišlju i današnji su darivatelji pristizali na još jednu hvalevrijednu akciju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Broj oboljelih od gripe i dalje visok

Epidemija

Broj oboljelih od gripe i dalje visok

17.2.2019. | 19:10
Do sada je u Hrvatskoj dojavljeno 75 smrtnih ishoda zbog gripe i njenih komplikacija, dok je u sezoni 2017/2018 bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih. Na području Brodsko-posavske županije tijekom ove sezone zabilježili su četiri smrtna slučaja. Gripi su na ovom području podlegle oso
Do sada je u Hrvatskoj dojavljeno 75 smrtnih ishoda zbog gripe i njenih komplikacija, dok je u sezoni 2017/2018 bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih. Na području Brodsko-posavske županije tijekom ove sezone zabilježili su četiri smrtna slučaja. Gripi su na ovom području podlegle oso
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li biti povećana participacija za lijekove?

Nesavršeni prijedlog Pravilnika

Hoće li biti povećana participacija za lijekove?

14.2.2019. | 18:35
Udruge pacijenata smatraju kako je krajnja namjera predloženog Pravilnika ograničiti stavljanje lijekova na besplatnu listu HZZO-a, osobito inovativnih lijekova. Stoga će se pacijenti potencijalnim uvođenjem doplate lijekova podijeliti na one koji mogu i one koji ne mogu priuštit
Udruge pacijenata smatraju kako je krajnja namjera predloženog Pravilnika ograničiti stavljanje lijekova na besplatnu listu HZZO-a, osobito inovativnih lijekova. Stoga će se pacijenti potencijalnim uvođenjem doplate lijekova podijeliti na one koji mogu i one koji ne mogu priuštit
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od rijetkih bolesti boluje od 6 do 8 % cjelokupne populacije

Mađunarodni dan

Od rijetkih bolesti boluje od 6 do 8 % cjelokupne populacije

14.2.2019. | 13:50
Rijetke bolesti su one bolesti koje se javljaju na manje od pet pojedinaca na 10 000 stanovnika. Iako su rijetke, kada se uzme u obzir njihov veliki broj, odnosno između šest i sedam tisuća različitih dijagnoza, dolazi se do podatka da u Europi od rijetkih bolesti boluje oko šest
Rijetke bolesti su one bolesti koje se javljaju na manje od pet pojedinaca na 10 000 stanovnika. Iako su rijetke, kada se uzme u obzir njihov veliki broj, odnosno između šest i sedam tisuća različitih dijagnoza, dolazi se do podatka da u Europi od rijetkih bolesti boluje oko šest
SBplus.hr, Slavonski Brod : Unatoč rijetkoj bolesti, Ivana je danas liječnica

Veljača - mjesec rijetkih bolesti

Unatoč rijetkoj bolesti, Ivana je danas liječnica

12.2.2019. | 18:05
Jedan od ciljeva ovogodišnje kampanje poziv je svim oboljelima diljem Hrvatske da se jave Hrvatskom savezu za rijetke bolesti s obzirom kako će se u narednih godinu dana provoditi veliko istraživanje s oboljelima, a rezultati tih istraživanja utjecat će na smjer liječenja rijetki
Jedan od ciljeva ovogodišnje kampanje poziv je svim oboljelima diljem Hrvatske da se jave Hrvatskom savezu za rijetke bolesti s obzirom kako će se u narednih godinu dana provoditi veliko istraživanje s oboljelima, a rezultati tih istraživanja utjecat će na smjer liječenja rijetki
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odaberite jogu, plivanje, ples, masažu, molitvu…

Bolna kralježnica upozorava

Odaberite jogu, plivanje, ples, masažu, molitvu…

12.2.2019. | 9:15
Osobama koje imaju tegobe s kralježnicom liječnici preporučuju aerobne, odnosno opće kondicijske vježbe kao što su hodanje, vožnja biciklom, plivanje. Osobito je važno provoditi medicinsku gimnastiku koja uključuje vježbe snaženja, izdržljivosti, istezanja i opsega pokreta ciljan
Osobama koje imaju tegobe s kralježnicom liječnici preporučuju aerobne, odnosno opće kondicijske vježbe kao što su hodanje, vožnja biciklom, plivanje. Osobito je važno provoditi medicinsku gimnastiku koja uključuje vježbe snaženja, izdržljivosti, istezanja i opsega pokreta ciljan
SBplus.hr, Slavonski Brod : Medicinski tehničari i liječnici ponovno najtraženiji

Novi natječaji za zdravstvene djelatnike

Medicinski tehničari i liječnici ponovno najtraženiji

10.2.2019. | 11:30
Niz objavljenih natječaja za zdravstvene djelatnike, sve su češća slika stranica Zavoda za zapošljavanje. Trenutno se na području Brodsko-posavske županije traži sedamnaestero liječnika, medicinskih sestara i specijalizanata.
Niz objavljenih natječaja za zdravstvene djelatnike, sve su češća slika stranica Zavoda za zapošljavanje. Trenutno se na području Brodsko-posavske županije traži sedamnaestero liječnika, medicinskih sestara i specijalizanata.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Broj oboljelih od gripe bliži se brojci od tri tisuće

Brodsko-posavska županija

Broj oboljelih od gripe bliži se brojci od tri tisuće

7.2.2019. | 18:20
Nažalost, ovosezonska epidemija gripe do sada je, na području Brodsko-posavske županije, odnijela čak četiri života.
Nažalost, ovosezonska epidemija gripe do sada je, na području Brodsko-posavske županije, odnijela čak četiri života.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi u Hrvatskoj

Dobra vijest iz brodske bolnice

Prvi u Hrvatskoj

7.2.2019. | 16:00
Osnovali prvi multidisciplinarni tim i registar za liječenje periferne arterijske bolesti. „Nadamo se da će se usuglašavanjem stavova postići lakša dostupnost potrebitih pretraga svim oboljelima, da će se skratiti liste čekanja i ubrzati potrebni terapeutski postupci kojima ćem
Osnovali prvi multidisciplinarni tim i registar za liječenje periferne arterijske bolesti. „Nadamo se da će se usuglašavanjem stavova postići lakša dostupnost potrebitih pretraga svim oboljelima, da će se skratiti liste čekanja i ubrzati potrebni terapeutski postupci kojima ćem
SBplus.hr, Slavonski Brod : Da nije bilo njih, on danas ne bi bio živ

Prije 20 godina doživio je prometnu

Da nije bilo njih, on danas ne bi bio živ

5.2.2019. | 20:10
Bio je životno ugrožen, a njegova obitelj uplašena da će ga izgubiti.
Bio je životno ugrožen, a njegova obitelj uplašena da će ga izgubiti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Riješite se profila na društvenim mrežama i budite sretniji

Rezultati prvih studija kažu:

Riješite se profila na društvenim mrežama i budite sretniji

2.2.2019. | 19:30
Koliko ste samo puta ležali izvaljeni u svom kauču, u subotnje poslijepodne i 'skrolali' Facebookom ili Instagramom, ne biste li 'ubili vrijeme' ili saznali štogod novo o nekomu od svojih stvarnih ili samo virtualnih 'prijatelja'. Divili ste se njihovu izgledu, novim cipela i tor
Koliko ste samo puta ležali izvaljeni u svom kauču, u subotnje poslijepodne i 'skrolali' Facebookom ili Instagramom, ne biste li 'ubili vrijeme' ili saznali štogod novo o nekomu od svojih stvarnih ili samo virtualnih 'prijatelja'. Divili ste se njihovu izgledu, novim cipela i tor
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ekstremni makeover promijenio život mlade Brođanke

Hrabro stala pred kamere

Ekstremni makeover promijenio život mlade Brođanke

2.2.2019. | 14:10
Mlada Brođanka hrabro je stala pred kamere i dopustila im da uđu u njezinu intimu te snime svaki djelić makeovera koji je dugo čekala. Naime, višak kože koji je ostao nakon gubitka kilograma, kaoi nezadovoljstvo premalenim grudima, mogle su riješiti samo operacije.
Mlada Brođanka hrabro je stala pred kamere i dopustila im da uđu u njezinu intimu te snime svaki djelić makeovera koji je dugo čekala. Naime, višak kože koji je ostao nakon gubitka kilograma, kaoi nezadovoljstvo premalenim grudima, mogle su riješiti samo operacije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi slučajevi preminulih od gripe na brodskom području

Epidemija na vrhuncu

Novi slučajevi preminulih od gripe na brodskom području

1.2.2019. | 12:35
Od početka epidemije gripe na Odjelu infektologije brodske Opće bolnice "dr. Josip Benčević" hospitalizirano je ukupno 11 osoba s upalom pluća izazvane virusom gripe.
Od početka epidemije gripe na Odjelu infektologije brodske Opće bolnice "dr. Josip Benčević" hospitalizirano je ukupno 11 osoba s upalom pluća izazvane virusom gripe.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tlak mjerimo gotovo svakodnevno, a što je sa šećerom?

Tihi ubojica

Tlak mjerimo gotovo svakodnevno, a što je sa šećerom?

28.1.2019. | 9:15
Šećerna bolest jedan je od vodećih javno-zdravstvenih problema, a u svijetu od nje trenutno boluje 425 milijuna ljudi, što znači svaka jedanaesta osoba. Prema nekim podatcima od dijabetesa u Hrvatskoj boluje oko 350 tisuća ljudi, no ono što je poražavajuće jeste podatak da ih još
Šećerna bolest jedan je od vodećih javno-zdravstvenih problema, a u svijetu od nje trenutno boluje 425 milijuna ljudi, što znači svaka jedanaesta osoba. Prema nekim podatcima od dijabetesa u Hrvatskoj boluje oko 350 tisuća ljudi, no ono što je poražavajuće jeste podatak da ih još