Život : Zdravlje

22.8.2018. u 21:00
Prikaza: 1175
|
Autor: A. Primorac

Jesmo li ispod ili iznad standarda

Istražili smo kakva je pokrivenost županije timovima HMP

Slavonski Brod : Istražili smo kakva je pokrivenost županije timovima HMP(Foto: SBplus/arhiva)

"Problematika sa kojom se susrećemo u najvećoj mjeri se odnosi na nedostatak liječnika i na to ne možemo puno utjecati, ali se trudimo osigurati kvalitetne uvjete rada i mogućnosti za osobni i profesionalni razvoj liječnika koji rade u našem Zavodu."

SLAVONSKI BROD - Slučaj nesretno preminulog 21-godišnjeg mladića u Zaprešiću, unatoč obdukcijom nalazu koji govori o smrti uzrokovanoj komibnacijom teškog napada astme i srčanog oboljenja, i dalje novinske stupce puni više zbog sustava organiziranosti Htine medicisnke pomoći. Tragom cijele priče odlučili smo istražiti kako funkcionira Hitna medicinska pomoć u Brodsko-posavskoj županiji te imamo li dovoljan broj timova koji brzu i adekvatnu pomoć mogu pružiti svima kojima ona zatreba.

"Uvijek postoji mogućnost dok su postojeći timovi na terenu da se dogodi dodatan hitan slučaj bez obzira koliko timova imali u pripravnosti. Ovakve situacije nisu slučaj koji se dogđa samo kod nas nego u cijelom svijetu gdje je organizirana izvanbolnička hitna medicinska služba." 

SBplus je odlučio kontaktirati ravnatelja Zavoda za htinu medicinsku pomoć Brodsko-posavske županije, Branka Godića, a u nastavku donosimo što smo doznali.

SBplus: Koliko timova ima Brodskoć-posavski zavod za hitnu medicinu te kako su raspoređeni, odnosno gdje su stacionirani?

B. Godić: Ukupno imamo 35 timova, od čega 20 timova 1, deset timova 2 i pet timova MPDJ - medicinske prijavno-dojavne jedinice. (tim jedan uključuje liječnika, tim 2 se sastoji od medicinskog tehničara specijalista HMP s valjanim Odobrenjem za samostalan rad i najmanje jednog medicinskog tehničara s valjanim Odobrenjem za samostalan rad - nap.a.).

Ovdje valja napomenuti kako u Slavonskom Brodu imamo deset timova 1 i pet timova MPDJ, a u Novoj Gradiški pet timova 1. Isto toliko, dakle pet timova 1, imamo u Vrpolju, dok u Lužanima i Okučanima imamo po pet timova dva. Uz to u pripravnosti imamo i dva liječnika za područje općine Nova Kapela. 

SBplus: S koliko vozila raspolažete i jesu li adekvatno opremljena?

B. Godić: Ukupno imamo 12 voozila opremljenih za intervencije te vozilo za velike nesreće. U slučaju našeg Zavoda Standard propisan od strane Hrvatskog Zavoda propisuje minimum od 10 vozila, no iskustva su pokazala kako je 12 optimalan broj te u našem slučaju predstavlja nadstandard koji financiramo vlastitim sredstvima i sredstvima Brodsko-posavske županije. Vozilo za velike nesreće nije propisano standardom, ali smo u suradnji sa Brodsko-posavskom županijom donijeli odluku i realizirali ovaj projekt upravo kako bismo mogli kvalitetnije reagirati u kriznim situacijama.

Vozila su opremljena sukladno pravilnicima i standardima koje propisuju Ministarstvo zdravstva te Hrvatski zavod za hitnu medicinu. Ovo podrazumijeva vrijednost opreme po vozilu od cca 300.000 kuna što u najvećoj mjeri otpada na defibrilatore, respiratore, aspiratore, grijače infuzije i dr.

SBplus: Koliko je prosječni broj intervencija koje imate na terenu?

B. Godić: Prosječan broj intervencija na razini Zavoda je 30 kroz 24 sata, dok se za isto razdoblje prosječan broj poziva koje zaprimimo kreće oko 70.

Kada se govori o intervencijama nikako se ne smije zanemariti broj i učestalost intervencija u ispostavama Zavoda u koje građani dolaze sami, a kojih u prosjeku ima oko 40 kroz 24 sata tako da ukupan broj intervencija dnevno doseže razinu od cca 70 intervencija dnevno.

Ovdje svakako moramo spomenuti i činjenicu kako sustav dodatno opterećuju nehitni pacijenti koji zovu ili dolaze u ispostave iako bi možda mogli biti zbrinuti i kod svog liječnika obiteljske medicine te ovim putem ujedno apeliram na građane da broj 194 zovu kada je uistinu hitno. 

SBplus: Obzirom na takozvanu razvučenost županije i česte prometne nesreće na autocesti kako pokrivate taj dio te je li postojeći broj timova i vozila dostatan u odnosu na stanje na terenu?

B. Godić: Zbog dužine autoceste A3 te gustoće prometa tijekom cijele godine Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije ima strategiju rada na autocesti koja se temelji na upućivanju tima koji će najbrže doći na mjesto nesreće. S postojećim brojem timova i vozila do sada smo uvijek uspjeli adekvatno zbrinuti sve ozlijeđene u prometnim nezgodama na autocesti, dok u slučaju pozivanja dodatnih timova od kuće imamo tri rezervna vozila koja su potpunosti opremljena za izlazak na intervenciju. Neke od slučajeva zbrinjavanja su aktivno pratili i mediji – zbrinjavanje 70 migranata kod Novske, prometna nezgoda sa 14 ozljeđenih u ljeto 2017. godine kod Brodskog Stupnika, prometna nezgoda sa 11 ozljeđenih u kolovozu 2018. godine, a svakako možemo spomenuti i zbrinjavanje djece prilikom prevrtanja autobusa 2017. g u Vranovcima. Posebno ističemo kako je u navedenim, ali i nekim drugim slučajevima vrlo bitna suradnja sa susjednim zavodima te organiziranost i iskustvo Medicinsko-prijavno-dojavne jedinice Zavoda koja upravlja sa cijelom operacijom.

SBplus: Situacija koja se dogodila u Zaprešiću utjecala je na to da se kod mnogih pojavi bojazan od ponavljanja sličnog scenarija i u drugim mjestima. Kolike su, zapravo, šanse da se takvo što, dakle nemogućnost intervencije  zbog izlaska tima na drugu lokaciju, dogodi na području Brodsko-posavske županije?

B. GodićNažalost, uvijek postoji mogućnost dok su postojeći timovi na terenu da se dogodi dodatan hitan slučaj bez obzira koliko timova imali u pripravnosti. Ovakve situacije nisu slučaj koji se dogđa samo kod nas nego u cijelom svijetu gdje je organizirana izvanbolnička hitna medicinska služba. 

Ovdje je bitno napomenuti kako je vrlo važna svijest građana i znanje o pružanju prve pomoći kako bi se postotak smrtnih ishoda dodatno smanjio, jer je za pacijenta vrlo bitno da se što prije krene sa procesom zbrinjavanja do dolaska timova HMS.

Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije nastoji pratiti korak sa svjetskim i europskim trendovima u hitnoj medicini te smo u tom smislu zadovoljni razinom opremljenosti naših vozila i educiranosti naših djelatnika.

Ono što je bitno naglasiti je činjenica kako, nastavno na dosadašnja iskustva, u Zavodu nastojimo razmišljati i djelovati progresivno te stoga kontinuirano radimo na nabavci novih vozila, nove opreme, redovnom servisiranju postojeće, ali i uspostavi određenih preventivnih sustava unutar Zavoda i same Brodsko-posavske županije. Kao primjer, ovdje bih spomenuo naše vozilo za velike nesreće koje smo predstavili 30.04.2018. godine prilikom obilježavanja nacionalnog Dana hitne medicinske službe. Riječ je o vozilu jedinstvenom u RH te će u cijelosti biti opremljeno opremom nabavljenom iz EU sredstava. Svakako bih istaknuo i mrežu automatskih vanjskih defibrilatora (AVD-a) u BPŽ. Po broju instaliranih AVD-a zauzimamo 3. mjesto u RH, a jedina smo županija gdje je mreža AVD-a ciljano uspostavljena i po ruralnim dijelovima županije sa ciljem što bržeg djelovanja prema hitnom pacijentu u dijelovima BPŽ koji su vremenski udaljeni i cestovno lošije povezani sa ispostavama Zavoda.

Osim opremanja svjesni smo i nužnosti edukacije kako zaposlenika tako i okoline u kojoj djelujemo. Stoga kroz Nastavni centar koji egzistira u sklopu Zavoda kontinuirano provodimo edukaciju naših zaposlenika, zaposlenika drugih Zavoda, pripadnika drugih žurnih službi, timova civilne zaštite ali i laika. U sklopu Nastavnog centra rade četiri nacionalna instruktora verificirana od strane Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu iz područja izvanbolničke hitne medicine, a tijekom 2017. i 2018. godine osigurali smo sredstva za školovanje još dva instruktora kako bismo dodatno osnažili rad našeg Nastavnog centra i Zavoda u cjelini.

U smislu edukacije vrlo je bitno napomenuti kako djelatnici Zavoda aktivno sudjeluju u provedbi i pripremi CroMRMI tečaja u suradnji sa OB "dr. Josip Benčević" te da u sklopu tog tečaja također imamo dva međunarodna instruktora.

U slučaju našeg Zavoda Standard propisan od strane Hrvatskog Zavoda propisuje minimum od 10 vozila no iskustva su pokazala kako je 12 optimalan broj te u našem slučaju predstavlja nadstandard koji financiramo vlastitim sredstvima i sredstvima Brodsko-posavske županije.
SBplus: Kakva je situacija s brojem liječnika?

B. Godić: Problematika sa kojom se susrećemo u najvećoj mjeri se odnosi na nedostatak liječnika i na to ne možemo puno utjecati ali se trudimo osigurati kvalitetne uvjete rada i mogućnosti za osobni i profesionalni razvoj liječnika koji rade u našem Zavodu. Nastavno na navedeno, izuzetno mi je drago kako mogu reći da smo tijekom 2018. godine osigurali sredstva iz EU fondova za financiranje specijalizacije iz hitne medicine za jednu našu mladu liječnicu te kako je to prvi specijalizant Zavoda od njegovog osnutka, ali nadamo se ne i posljednji. 

Osobno sam mišljenja kako hitna medicinska služba u Brodsko-posavskoj županiji, ali i u cijeloj zemlji u postojećim, zadanim, okvirima vrlo dobro funckionira. Određena poboljšanja u sustavu su nužna, no za to je potrebno posložiti cijeli zdravstveni sustav, doraditi zakone o radu, zdravstvenoj zaštiti i dr., kolektivne ugovore, način financiranja, plaće i još dosta toga što nije u domeni HMS-a.

O problemima unutar sustava hitne medicinske službe proteklih dana je sve već rečeno no jedno je sigurno, a to je da ljudi koji rade u hitnoj daju sve od sebe, ulažu nadljudske napore i često riskiraju svoj život kako bi spasili tuđi. 

Godić je na kraju iskoristio priliku kako bi pohvalio sve djelatnike Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije zahvalivši im se na svemu što su do sada učinili i pokazali. Ako je suditi po dosadašnjim intervencijama, posebice onim 'velikim', nema razloga za strah da vam hitna neće stići na vrijeme, ili ako dođe da neće imati opremu s kojom vam može pomoći. 

No, ponovimo još jedanputa na kraju. Naravno kako je broj liječnika, broj timova, opremljenost vozila presudan, ali bitan čimbenik u cijeloj priči smo i mi - pacijenti. Ne tratimo njihovo vrijeme pozivima zbog bezazlenih zdravstvenih problema koje smo mogli riješiti kod svog izabranog liječnika, ali nam se nije dalo čekati. Jer onome kome je hitna pomoć uistinu potrebna bitne su sekunde, koje mu možda baš mi 'ukrademo'.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 23.8.2018. | 13:54

1

Ovo je super kad naglase da ima odobrenje za samostalan rad. Pa to ima i sestra kod dr opće medicine. Poanta je da nemaju nikakvu dodatnu obuku koja bi im bila od koristi pri hitnim slučajevima. Imala je i ona sestra u Zaprešiću odobrenje ali nije imala znanja. To je ključno. Odobrenje dobiju svi ako plate...
netko_sb

netko_sb

Komentirano: 23.8.2018. | 13:06

2

naručen intervju sa naručenim pitanjima!!! Bolje bi bilo pitati gosp. Godića koje kompetencije ima za poziciju ravnatelja osim vrha vlasti u lokalnom HDZ-u.
profesor

profesor

Komentirano: 22.8.2018. | 22:26

3

Potpuno promašen intervju. Ovaj novinar kao da je pao s Marsa. Za ne povjerovati. "Tragom cijele (zaprešićke op.a.) priče odlučili smo istražiti kako funkcionira Hitna medicinska pomoć u Brodsko-posavskoj županij?? Pa nama je na stadionu kraj Save nedavno preminuo mladić, hitna prevalila tih 200 metara za 10 minuta i također stigla bez defibrilatora, a ni pitanja o tome nego sluša ove hvalospjeve!

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo kako to rade Vlajnić i ekipa u brodskoj bolnici

Nakon brojnih mučnih svjedočanstava žena

Saznali smo kako to rade Vlajnić i ekipa u brodskoj bolnici

16.10.2018. | 12:20
„Ne znam je li bila gora bol zbog gubitka djeteta ili bol zbog toga što su se doktor i sestre cijelo vrijeme smijali i pričali šale."
„Ne znam je li bila gora bol zbog gubitka djeteta ili bol zbog toga što su se doktor i sestre cijelo vrijeme smijali i pričali šale."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Porast depresivnosti i anskioznosti kod mladih

Uz svjetski dan mentalnog zdravlja

Porast depresivnosti i anskioznosti kod mladih

10.10.2018. | 14:00
"Čak 60% naše djece ne voli ići u školu, a najviše zabrinjavaju postotci zastupljenosti depresivnosti (21,5%), anksioznosti (31,5%) i stresa (20,1%)."
"Čak 60% naše djece ne voli ići u školu, a najviše zabrinjavaju postotci zastupljenosti depresivnosti (21,5%), anksioznosti (31,5%) i stresa (20,1%)."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođane uskoro neće imati tko liječiti

'Na natječaje se nije javio nitko'

Brođane uskoro neće imati tko liječiti

3.10.2018. | 13:40
Natječaji za doktore medicine raspisani posljednjih mjeseci za zdravstvene ustanove na području Slavonskog Broda, ali i ostatka Županije, nažalost, ostaju nepopunjeni. Ili nema tko raditi ili, pak, konkretno u Slavonskom Brodu nitko od liječnika ne želi ostati/doći raditi.
Natječaji za doktore medicine raspisani posljednjih mjeseci za zdravstvene ustanove na području Slavonskog Broda, ali i ostatka Županije, nažalost, ostaju nepopunjeni. Ili nema tko raditi ili, pak, konkretno u Slavonskom Brodu nitko od liječnika ne želi ostati/doći raditi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobre vijesti za pacijentice slavonskobrodske bolnice

Zastarjeli uređaj zamijenit će novim

Dobre vijesti za pacijentice slavonskobrodske bolnice

3.10.2018. | 9:45
Opća bolnica u Slavonskom Brodu najveća je opća županijska bolnica u Hrvatskoj koja, osim pacijenata iz Brodsko-posavske županije, prima pacijente sa šireg područja, posebice iz Vukovarsko-srijemske županije te Bosne i Hercegovine.
Opća bolnica u Slavonskom Brodu najveća je opća županijska bolnica u Hrvatskoj koja, osim pacijenata iz Brodsko-posavske županije, prima pacijente sa šireg područja, posebice iz Vukovarsko-srijemske županije te Bosne i Hercegovine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolnica će dobiti novi 1,7 milijuna kuna vrijedan mamograf?

Nova ulaganja

Bolnica će dobiti novi 1,7 milijuna kuna vrijedan mamograf?

29.9.2018. | 15:50
Postojeći mamograf star je više od deset godina te se često kvari zbog čega su u Bolnici odlučili nabaviti novi uređaj.No, ne pita se samo njih. Evo o kome i čemu ovise.
Postojeći mamograf star je više od deset godina te se često kvari zbog čega su u Bolnici odlučili nabaviti novi uređaj.No, ne pita se samo njih. Evo o kome i čemu ovise.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad netko treba tvoju pomoć, ispruži ruku!

Nema ljepšeg osjećaja

Kad netko treba tvoju pomoć, ispruži ruku!

25.9.2018. | 11:05
Gradsko društvo Crvenog križa organizira novu akciju dragovoljnog darivanja krvi. Evo gdje i kada.
Gradsko društvo Crvenog križa organizira novu akciju dragovoljnog darivanja krvi. Evo gdje i kada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro manje liste čekanja u brodskoj bolnici

Dr. Josip Samardžić

Uskoro manje liste čekanja u brodskoj bolnici

23.9.2018. | 22:35
"Realizacijom ovog projekta omogućit će se suvremen i ekonomičan način liječenja te bolja i učinkovitija zdravstvena skrb svim pacijentima."
"Realizacijom ovog projekta omogućit će se suvremen i ekonomičan način liječenja te bolja i učinkovitija zdravstvena skrb svim pacijentima."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jedna osoba zaražena, njih troje čeka nalaze za potvrdu

Hoće li doći do epidemije?

Još jedna osoba zaražena, njih troje čeka nalaze za potvrdu

14.9.2018. | 16:10
Virus, kojega prenosi komarac iz roda Culex, prvi je put otkriven 1937. godine kod žene iz Ugande, na području zapadno od Nila te je po tome i dobio ime, a unazad dvadesetak godina zabilježene su epidemije diljem svijeta. Kod nas su prvi slučajevi zabilježeni 2012. godine u tri ž
Virus, kojega prenosi komarac iz roda Culex, prvi je put otkriven 1937. godine kod žene iz Ugande, na području zapadno od Nila te je po tome i dobio ime, a unazad dvadesetak godina zabilježene su epidemije diljem svijeta. Kod nas su prvi slučajevi zabilježeni 2012. godine u tri ž
SBplus.hr, Slavonski Brod : U brodskoj bolnici nema težih slučajeva zaraženih

Groznica zapadnog Nila

U brodskoj bolnici nema težih slučajeva zaraženih

12.9.2018. | 14:45
Premda su prvi simptomi bolesti slični gripi, nije potrebno odmah dolaziti liječniku, kaže dr.Čabraja. No ukoliko se razvije jaka glavobolja uz uporno povraćanje, ako je čovjek teže pokretan, ako primjeti osip - obavezno se treba javiti liječniku.
Premda su prvi simptomi bolesti slični gripi, nije potrebno odmah dolaziti liječniku, kaže dr.Čabraja. No ukoliko se razvije jaka glavobolja uz uporno povraćanje, ako je čovjek teže pokretan, ako primjeti osip - obavezno se treba javiti liječniku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Slav. Brodu ima zaraženih groznicom Zapadnog Nila

Stigla potvrda

U Slav. Brodu ima zaraženih groznicom Zapadnog Nila

11.9.2018. | 15:55
Ovo nisu prvi slučajevi zaraženih virusom zapadnog nila na našem području. Prem apodacima Zavoda za javno zdravstvo brodsko-posavske županije 2012. godina bila su dva zabilježena slučaja a 2014. jedan s područja Nove Gradiške.
Ovo nisu prvi slučajevi zaraženih virusom zapadnog nila na našem području. Prem apodacima Zavoda za javno zdravstvo brodsko-posavske županije 2012. godina bila su dva zabilježena slučaja a 2014. jedan s područja Nove Gradiške.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tračak pozitive za slavonskobrodski bolnički odjel

Poboljšanje uvjeta smještaja

Tračak pozitive za slavonskobrodski bolnički odjel

7.9.2018. | 14:30
O lošim uvjetima za pacijente smještene na odjelu slavonskobrodske Opće bolnice kao i nedostatku stručnjaka, SBplus više je puta pisao. Današnja donacija Grada Slavonskog Broda, barem će malo popraviti stvari.
O lošim uvjetima za pacijente smještene na odjelu slavonskobrodske Opće bolnice kao i nedostatku stručnjaka, SBplus više je puta pisao. Današnja donacija Grada Slavonskog Broda, barem će malo popraviti stvari.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prisebni vjernici čovjeku spasili život prije dolaska hitne

Na vjerskom skupu u Slavonskom Brodu

Prisebni vjernici čovjeku spasili život prije dolaska hitne

7.9.2018. | 13:30
Vjerničko druženje i slavlje nakon svete mise i proslave blagdana u Slavonskom Brodu gotovo je završilo nesretnim slučajem gušenja hranom. Dramu koja se odvijala pred mnogobrojnim svjedocima i spašavanje čovjeka od sigurne smrti, opisala nam je jedna od sudionica događaja.
Vjerničko druženje i slavlje nakon svete mise i proslave blagdana u Slavonskom Brodu gotovo je završilo nesretnim slučajem gušenja hranom. Dramu koja se odvijala pred mnogobrojnim svjedocima i spašavanje čovjeka od sigurne smrti, opisala nam je jedna od sudionica događaja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Crveni semafor za osobe alergične na ambroziju

Zavod za javno zdravstvo

Crveni semafor za osobe alergične na ambroziju

6.9.2018. | 16:35
U Hrvatskoj od nekog oblika alergije danas pati oko 15 posto građana, a na samu ambroziju alergično je njih oko pet posto. Trenutno je koncentracija peludi ambrozije u zraku iznimno visoka.
U Hrvatskoj od nekog oblika alergije danas pati oko 15 posto građana, a na samu ambroziju alergično je njih oko pet posto. Trenutno je koncentracija peludi ambrozije u zraku iznimno visoka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne trebaš biti doktor da bi spašavao/la živote

Samo doniraj krv

Ne trebaš biti doktor da bi spašavao/la živote

28.8.2018. | 12:04
Nova akcija dragovoljnog darivanja krvi u prostorima slavonskobrodskog Crvenog križa.
Nova akcija dragovoljnog darivanja krvi u prostorima slavonskobrodskog Crvenog križa.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonskobrodski superjunaci prkose znanosti

Teorija i praksa u sukobu

Slavonskobrodski superjunaci prkose znanosti

18.8.2018. | 19:30
Liječničke preporuke za ponašanje tijekom visokih ljetnih temperatura ne vrijede za slavonskobrodske radnike koji cijelo radno vrijeme provode na izravnom suncu. Njih, naime, nitko ne pita mogu li izdržati takve napore. Raditi se, naprosto, mora.
Liječničke preporuke za ponašanje tijekom visokih ljetnih temperatura ne vrijede za slavonskobrodske radnike koji cijelo radno vrijeme provode na izravnom suncu. Njih, naime, nitko ne pita mogu li izdržati takve napore. Raditi se, naprosto, mora.