Život : Zdravlje

22.8.2018. u 21:00
Prikaza: 1241
|
Autor: A. Primorac

Jesmo li ispod ili iznad standarda

Istražili smo kakva je pokrivenost županije timovima HMP

Slavonski Brod : Istražili smo kakva je pokrivenost županije timovima HMP(Foto: SBplus/arhiva)

"Problematika sa kojom se susrećemo u najvećoj mjeri se odnosi na nedostatak liječnika i na to ne možemo puno utjecati, ali se trudimo osigurati kvalitetne uvjete rada i mogućnosti za osobni i profesionalni razvoj liječnika koji rade u našem Zavodu."

SLAVONSKI BROD - Slučaj nesretno preminulog 21-godišnjeg mladića u Zaprešiću, unatoč obdukcijom nalazu koji govori o smrti uzrokovanoj komibnacijom teškog napada astme i srčanog oboljenja, i dalje novinske stupce puni više zbog sustava organiziranosti Htine medicisnke pomoći. Tragom cijele priče odlučili smo istražiti kako funkcionira Hitna medicinska pomoć u Brodsko-posavskoj županiji te imamo li dovoljan broj timova koji brzu i adekvatnu pomoć mogu pružiti svima kojima ona zatreba.

"Uvijek postoji mogućnost dok su postojeći timovi na terenu da se dogodi dodatan hitan slučaj bez obzira koliko timova imali u pripravnosti. Ovakve situacije nisu slučaj koji se dogđa samo kod nas nego u cijelom svijetu gdje je organizirana izvanbolnička hitna medicinska služba." 

SBplus je odlučio kontaktirati ravnatelja Zavoda za htinu medicinsku pomoć Brodsko-posavske županije, Branka Godića, a u nastavku donosimo što smo doznali.

SBplus: Koliko timova ima Brodskoć-posavski zavod za hitnu medicinu te kako su raspoređeni, odnosno gdje su stacionirani?

B. Godić: Ukupno imamo 35 timova, od čega 20 timova 1, deset timova 2 i pet timova MPDJ - medicinske prijavno-dojavne jedinice. (tim jedan uključuje liječnika, tim 2 se sastoji od medicinskog tehničara specijalista HMP s valjanim Odobrenjem za samostalan rad i najmanje jednog medicinskog tehničara s valjanim Odobrenjem za samostalan rad - nap.a.).

Ovdje valja napomenuti kako u Slavonskom Brodu imamo deset timova 1 i pet timova MPDJ, a u Novoj Gradiški pet timova 1. Isto toliko, dakle pet timova 1, imamo u Vrpolju, dok u Lužanima i Okučanima imamo po pet timova dva. Uz to u pripravnosti imamo i dva liječnika za područje općine Nova Kapela. 

SBplus: S koliko vozila raspolažete i jesu li adekvatno opremljena?

B. Godić: Ukupno imamo 12 voozila opremljenih za intervencije te vozilo za velike nesreće. U slučaju našeg Zavoda Standard propisan od strane Hrvatskog Zavoda propisuje minimum od 10 vozila, no iskustva su pokazala kako je 12 optimalan broj te u našem slučaju predstavlja nadstandard koji financiramo vlastitim sredstvima i sredstvima Brodsko-posavske županije. Vozilo za velike nesreće nije propisano standardom, ali smo u suradnji sa Brodsko-posavskom županijom donijeli odluku i realizirali ovaj projekt upravo kako bismo mogli kvalitetnije reagirati u kriznim situacijama.

Vozila su opremljena sukladno pravilnicima i standardima koje propisuju Ministarstvo zdravstva te Hrvatski zavod za hitnu medicinu. Ovo podrazumijeva vrijednost opreme po vozilu od cca 300.000 kuna što u najvećoj mjeri otpada na defibrilatore, respiratore, aspiratore, grijače infuzije i dr.

SBplus: Koliko je prosječni broj intervencija koje imate na terenu?

B. Godić: Prosječan broj intervencija na razini Zavoda je 30 kroz 24 sata, dok se za isto razdoblje prosječan broj poziva koje zaprimimo kreće oko 70.

Kada se govori o intervencijama nikako se ne smije zanemariti broj i učestalost intervencija u ispostavama Zavoda u koje građani dolaze sami, a kojih u prosjeku ima oko 40 kroz 24 sata tako da ukupan broj intervencija dnevno doseže razinu od cca 70 intervencija dnevno.

Ovdje svakako moramo spomenuti i činjenicu kako sustav dodatno opterećuju nehitni pacijenti koji zovu ili dolaze u ispostave iako bi možda mogli biti zbrinuti i kod svog liječnika obiteljske medicine te ovim putem ujedno apeliram na građane da broj 194 zovu kada je uistinu hitno. 

SBplus: Obzirom na takozvanu razvučenost županije i česte prometne nesreće na autocesti kako pokrivate taj dio te je li postojeći broj timova i vozila dostatan u odnosu na stanje na terenu?

B. Godić: Zbog dužine autoceste A3 te gustoće prometa tijekom cijele godine Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije ima strategiju rada na autocesti koja se temelji na upućivanju tima koji će najbrže doći na mjesto nesreće. S postojećim brojem timova i vozila do sada smo uvijek uspjeli adekvatno zbrinuti sve ozlijeđene u prometnim nezgodama na autocesti, dok u slučaju pozivanja dodatnih timova od kuće imamo tri rezervna vozila koja su potpunosti opremljena za izlazak na intervenciju. Neke od slučajeva zbrinjavanja su aktivno pratili i mediji – zbrinjavanje 70 migranata kod Novske, prometna nezgoda sa 14 ozljeđenih u ljeto 2017. godine kod Brodskog Stupnika, prometna nezgoda sa 11 ozljeđenih u kolovozu 2018. godine, a svakako možemo spomenuti i zbrinjavanje djece prilikom prevrtanja autobusa 2017. g u Vranovcima. Posebno ističemo kako je u navedenim, ali i nekim drugim slučajevima vrlo bitna suradnja sa susjednim zavodima te organiziranost i iskustvo Medicinsko-prijavno-dojavne jedinice Zavoda koja upravlja sa cijelom operacijom.

SBplus: Situacija koja se dogodila u Zaprešiću utjecala je na to da se kod mnogih pojavi bojazan od ponavljanja sličnog scenarija i u drugim mjestima. Kolike su, zapravo, šanse da se takvo što, dakle nemogućnost intervencije  zbog izlaska tima na drugu lokaciju, dogodi na području Brodsko-posavske županije?

B. GodićNažalost, uvijek postoji mogućnost dok su postojeći timovi na terenu da se dogodi dodatan hitan slučaj bez obzira koliko timova imali u pripravnosti. Ovakve situacije nisu slučaj koji se dogđa samo kod nas nego u cijelom svijetu gdje je organizirana izvanbolnička hitna medicinska služba. 

Ovdje je bitno napomenuti kako je vrlo važna svijest građana i znanje o pružanju prve pomoći kako bi se postotak smrtnih ishoda dodatno smanjio, jer je za pacijenta vrlo bitno da se što prije krene sa procesom zbrinjavanja do dolaska timova HMS.

Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije nastoji pratiti korak sa svjetskim i europskim trendovima u hitnoj medicini te smo u tom smislu zadovoljni razinom opremljenosti naših vozila i educiranosti naših djelatnika.

Ono što je bitno naglasiti je činjenica kako, nastavno na dosadašnja iskustva, u Zavodu nastojimo razmišljati i djelovati progresivno te stoga kontinuirano radimo na nabavci novih vozila, nove opreme, redovnom servisiranju postojeće, ali i uspostavi određenih preventivnih sustava unutar Zavoda i same Brodsko-posavske županije. Kao primjer, ovdje bih spomenuo naše vozilo za velike nesreće koje smo predstavili 30.04.2018. godine prilikom obilježavanja nacionalnog Dana hitne medicinske službe. Riječ je o vozilu jedinstvenom u RH te će u cijelosti biti opremljeno opremom nabavljenom iz EU sredstava. Svakako bih istaknuo i mrežu automatskih vanjskih defibrilatora (AVD-a) u BPŽ. Po broju instaliranih AVD-a zauzimamo 3. mjesto u RH, a jedina smo županija gdje je mreža AVD-a ciljano uspostavljena i po ruralnim dijelovima županije sa ciljem što bržeg djelovanja prema hitnom pacijentu u dijelovima BPŽ koji su vremenski udaljeni i cestovno lošije povezani sa ispostavama Zavoda.

Osim opremanja svjesni smo i nužnosti edukacije kako zaposlenika tako i okoline u kojoj djelujemo. Stoga kroz Nastavni centar koji egzistira u sklopu Zavoda kontinuirano provodimo edukaciju naših zaposlenika, zaposlenika drugih Zavoda, pripadnika drugih žurnih službi, timova civilne zaštite ali i laika. U sklopu Nastavnog centra rade četiri nacionalna instruktora verificirana od strane Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu iz područja izvanbolničke hitne medicine, a tijekom 2017. i 2018. godine osigurali smo sredstva za školovanje još dva instruktora kako bismo dodatno osnažili rad našeg Nastavnog centra i Zavoda u cjelini.

U smislu edukacije vrlo je bitno napomenuti kako djelatnici Zavoda aktivno sudjeluju u provedbi i pripremi CroMRMI tečaja u suradnji sa OB "dr. Josip Benčević" te da u sklopu tog tečaja također imamo dva međunarodna instruktora.

U slučaju našeg Zavoda Standard propisan od strane Hrvatskog Zavoda propisuje minimum od 10 vozila no iskustva su pokazala kako je 12 optimalan broj te u našem slučaju predstavlja nadstandard koji financiramo vlastitim sredstvima i sredstvima Brodsko-posavske županije.
SBplus: Kakva je situacija s brojem liječnika?

B. Godić: Problematika sa kojom se susrećemo u najvećoj mjeri se odnosi na nedostatak liječnika i na to ne možemo puno utjecati ali se trudimo osigurati kvalitetne uvjete rada i mogućnosti za osobni i profesionalni razvoj liječnika koji rade u našem Zavodu. Nastavno na navedeno, izuzetno mi je drago kako mogu reći da smo tijekom 2018. godine osigurali sredstva iz EU fondova za financiranje specijalizacije iz hitne medicine za jednu našu mladu liječnicu te kako je to prvi specijalizant Zavoda od njegovog osnutka, ali nadamo se ne i posljednji. 

Osobno sam mišljenja kako hitna medicinska služba u Brodsko-posavskoj županiji, ali i u cijeloj zemlji u postojećim, zadanim, okvirima vrlo dobro funckionira. Određena poboljšanja u sustavu su nužna, no za to je potrebno posložiti cijeli zdravstveni sustav, doraditi zakone o radu, zdravstvenoj zaštiti i dr., kolektivne ugovore, način financiranja, plaće i još dosta toga što nije u domeni HMS-a.

O problemima unutar sustava hitne medicinske službe proteklih dana je sve već rečeno no jedno je sigurno, a to je da ljudi koji rade u hitnoj daju sve od sebe, ulažu nadljudske napore i često riskiraju svoj život kako bi spasili tuđi. 

Godić je na kraju iskoristio priliku kako bi pohvalio sve djelatnike Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije zahvalivši im se na svemu što su do sada učinili i pokazali. Ako je suditi po dosadašnjim intervencijama, posebice onim 'velikim', nema razloga za strah da vam hitna neće stići na vrijeme, ili ako dođe da neće imati opremu s kojom vam može pomoći. 

No, ponovimo još jedanputa na kraju. Naravno kako je broj liječnika, broj timova, opremljenost vozila presudan, ali bitan čimbenik u cijeloj priči smo i mi - pacijenti. Ne tratimo njihovo vrijeme pozivima zbog bezazlenih zdravstvenih problema koje smo mogli riješiti kod svog izabranog liječnika, ali nam se nije dalo čekati. Jer onome kome je hitna pomoć uistinu potrebna bitne su sekunde, koje mu možda baš mi 'ukrademo'.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 23.8.2018. | 13:54

1

Ovo je super kad naglase da ima odobrenje za samostalan rad. Pa to ima i sestra kod dr opće medicine. Poanta je da nemaju nikakvu dodatnu obuku koja bi im bila od koristi pri hitnim slučajevima. Imala je i ona sestra u Zaprešiću odobrenje ali nije imala znanja. To je ključno. Odobrenje dobiju svi ako plate...
netko_sb

netko_sb

Komentirano: 23.8.2018. | 13:06

2

naručen intervju sa naručenim pitanjima!!! Bolje bi bilo pitati gosp. Godića koje kompetencije ima za poziciju ravnatelja osim vrha vlasti u lokalnom HDZ-u.
profesor

profesor

Komentirano: 22.8.2018. | 22:26

3

Potpuno promašen intervju. Ovaj novinar kao da je pao s Marsa. Za ne povjerovati. "Tragom cijele (zaprešićke op.a.) priče odlučili smo istražiti kako funkcionira Hitna medicinska pomoć u Brodsko-posavskoj županij?? Pa nama je na stadionu kraj Save nedavno preminuo mladić, hitna prevalila tih 200 metara za 10 minuta i također stigla bez defibrilatora, a ni pitanja o tome nego sluša ove hvalospjeve!

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako ona zakaže, cijeli orkestar zvuči loše

Štitna žlijezda-prva violina u orkestru

Ako ona zakaže, cijeli orkestar zvuči loše

4.12.2018. | 10:25
U koliko nastupi manjak hormona u organizmu (hipo) javlja se pojačan umor, pospanost, oticanje u području lica i ekstremiteta, srce se usporava, dolazi do debljanja, opadanja kose, funkcija bubrega se usporava, stalni je osjećaj umora i hladnoće..., dok kod pojačanog rada hormon
U koliko nastupi manjak hormona u organizmu (hipo) javlja se pojačan umor, pospanost, oticanje u području lica i ekstremiteta, srce se usporava, dolazi do debljanja, opadanja kose, funkcija bubrega se usporava, stalni je osjećaj umora i hladnoće..., dok kod pojačanog rada hormon
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodsko-posavskoj županiji su 34 osobe zaražene virusom

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

U Brodsko-posavskoj županiji su 34 osobe zaražene virusom

1.12.2018. | 11:00
"U Brodsko-posavskoj županiji od 1985. godine imali smo 34 HIV pozitivna, a u ovoj godini dva slučaja što je na razini nekog godišnjeg prosjeka. Ono što je važno istaknuti je da je kod nas u zemlji liječenje zaraze HIV antiretrovirusnom terapijom na razini od 98 posto što je izni
"U Brodsko-posavskoj županiji od 1985. godine imali smo 34 HIV pozitivna, a u ovoj godini dva slučaja što je na razini nekog godišnjeg prosjeka. Ono što je važno istaknuti je da je kod nas u zemlji liječenje zaraze HIV antiretrovirusnom terapijom na razini od 98 posto što je izni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rekli su mi od toga se ne umire, ali s tim se ni ne živi

Ona boluje od bipolarnog poremećaja

Rekli su mi od toga se ne umire, ali s tim se ni ne živi

27.11.2018. | 17:15
- Nije mi žao što sam progovorila o svemu. Kada sam kroz film svima rekla što sam kao da sam tu činjenicu osvijestila i samoj sebi. Na toj odluci čestitalo mi je 98 posto ljudi - ispričala je Biljana koja je odlučila na šutjeti ne samo radi sebe, nego i radi svih onih koji imaju
- Nije mi žao što sam progovorila o svemu. Kada sam kroz film svima rekla što sam kao da sam tu činjenicu osvijestila i samoj sebi. Na toj odluci čestitalo mi je 98 posto ljudi - ispričala je Biljana koja je odlučila na šutjeti ne samo radi sebe, nego i radi svih onih koji imaju
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sustav koji bi dobro došao i slavonskobrodskim čekaonicama

Gužva kod doktora - 'normala' ili ne?

Sustav koji bi dobro došao i slavonskobrodskim čekaonicama

26.11.2018. | 14:30
Nakon što je otac četvero djece prošle zime doživio neugodno iskustvo, čekajući satima kako ni došli na red kod liječnika, rodila se ideja o jednostavnoj aplikaciji koja pomaže i pedijatrima i roditeljima, a koja će, nadaju se svi, uskoro biti korištena i u drugim ordinacijama.
Nakon što je otac četvero djece prošle zime doživio neugodno iskustvo, čekajući satima kako ni došli na red kod liječnika, rodila se ideja o jednostavnoj aplikaciji koja pomaže i pedijatrima i roditeljima, a koja će, nadaju se svi, uskoro biti korištena i u drugim ordinacijama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oko 50 tisuća ljudi ovisno je o internetu

Moderne ovisnosti

Oko 50 tisuća ljudi ovisno je o internetu

23.11.2018. | 14:00
Prema posljednjim podacima, 3,4 posto svih srednjoškolaca ili do 50 tisuća ljudi ovisno je o internetu na način da svoj život podređuje virtualnom svijetu, a iako svjesni da im to utječe na život i dalje provode jako puno vremena pred ekranom.
Prema posljednjim podacima, 3,4 posto svih srednjoškolaca ili do 50 tisuća ljudi ovisno je o internetu na način da svoj život podređuje virtualnom svijetu, a iako svjesni da im to utječe na život i dalje provode jako puno vremena pred ekranom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zlatni cekin dobio novi uređaj za pomoć djeci

Dobra vijest

Zlatni cekin dobio novi uređaj za pomoć djeci

17.11.2018. | 9:15
"Djeca danas pokazuju jako velik interes za tehničkim pomagalima što se može dobro iskoristiti kako bi im se pomoglo u vježbanju memorije i koncentracije te olakšalo naš rad. Rad s ovim aparatom djeci će biti nagrada i stimulacija, a osoblju velika pomoć koja će im koristiti u ra
"Djeca danas pokazuju jako velik interes za tehničkim pomagalima što se može dobro iskoristiti kako bi im se pomoglo u vježbanju memorije i koncentracije te olakšalo naš rad. Rad s ovim aparatom djeci će biti nagrada i stimulacija, a osoblju velika pomoć koja će im koristiti u ra
SBplus.hr, Slavonski Brod : Moguće saznati više o naprednoj metodi spašavanja života

U slavonskobrodskoj Općoj bolnici

Moguće saznati više o naprednoj metodi spašavanja života

15.11.2018. | 10:00
'U Hrvatskoj se, nažalost, ova metoda još uvijek nedovoljno koristi, uglavnom radi nedovoljne educiranosti i organizacijskih problema. Stoga vjerujemo da će ovaj tečaj doprinijeti uvođenju i široj primjeni ove jednostavne i vrlo učinkovite metode liječenja.'
'U Hrvatskoj se, nažalost, ova metoda još uvijek nedovoljno koristi, uglavnom radi nedovoljne educiranosti i organizacijskih problema. Stoga vjerujemo da će ovaj tečaj doprinijeti uvođenju i široj primjeni ove jednostavne i vrlo učinkovite metode liječenja.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedna doza spašava tri života

Svatko može učiniti nešto

Jedna doza spašava tri života

13.11.2018. | 16:35
Za sutra su zakazane dviej kacije dragovoljnog darivanja krvi. Evo gdje i kada.
Za sutra su zakazane dviej kacije dragovoljnog darivanja krvi. Evo gdje i kada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonskobrodska bolnica među najboljima u Hrvatskoj

Veliko istraživanje bolnica pokazalo

Slavonskobrodska bolnica među najboljima u Hrvatskoj

12.11.2018. | 11:30
Nakon jednogodišnjeg ispitivanja metodom vanjske procjene kvalitete, među dvadeset najboljih bolnica u Hrvatskoj našle su se i Opća bolnica dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu te Opća županijska bolnica u Požegi.
Nakon jednogodišnjeg ispitivanja metodom vanjske procjene kvalitete, među dvadeset najboljih bolnica u Hrvatskoj našle su se i Opća bolnica dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu te Opća županijska bolnica u Požegi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako izdržati sezonu gripe

Cijepljenje je počelo

Kako izdržati sezonu gripe

11.11.2018. | 12:15
- Skoro svake godine 'zaradim' gripu. Prati ju temperatura koja je intenzivna tek nekoliko dana i bol u cijelom tijelu. Uz lijekove protiv bolova 'nalijevam' se čajem i konzumiram dosta limuna, ali još se nisam odlučio cijepiti. Mislim da neću ni ove godine. Pustim organizmu neka
- Skoro svake godine 'zaradim' gripu. Prati ju temperatura koja je intenzivna tek nekoliko dana i bol u cijelom tijelu. Uz lijekove protiv bolova 'nalijevam' se čajem i konzumiram dosta limuna, ali još se nisam odlučio cijepiti. Mislim da neću ni ove godine. Pustim organizmu neka
SBplus.hr, Slavonski Brod : Inspekcija 'pročešljala' i slavonskobrodske liječnike

U potrazi za lažnim bolovanjima

Inspekcija 'pročešljala' i slavonskobrodske liječnike

10.11.2018. | 11:30
Inspekcijska provjera bolovanja koju je ove godine proveo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje na 3800 korisnika pokazala je kako je trećina njih na bolovanju bez osnove, u vrhu je po 'lažnim' bolovanjima i Slavonski Brod.
Inspekcijska provjera bolovanja koju je ove godine proveo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje na 3800 korisnika pokazala je kako je trećina njih na bolovanju bez osnove, u vrhu je po 'lažnim' bolovanjima i Slavonski Brod.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U subotu provjerite šećer u ljekarnama

Svjetski dan šećerne bolesti

U subotu provjerite šećer u ljekarnama

8.11.2018. | 8:10
Ograniziraju besplatno određivanje šećera u krvi, kako bi na vrijeme ukazali na postojeći rizik od nastanka šećerne bolesti.
Ograniziraju besplatno određivanje šećera u krvi, kako bi na vrijeme ukazali na postojeći rizik od nastanka šećerne bolesti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Skrbe o dvjesto korisnika iz cijele Slavonije

Borba za svijet jednakosti

Skrbe o dvjesto korisnika iz cijele Slavonije

4.11.2018. | 17:00
O korisnicima skrbi 48 zaposlenih stručnjaka, logopeda, odgajatelja, psihologa, socijalnih radnika, kinezioterapeuta, likovnih, glazbenih i radnih terapeuta te instruktora. Svaki od njih čini najbolje što može u djelokrugu svog rada kako bi onima posebnima i drugačijima omogućili
O korisnicima skrbi 48 zaposlenih stručnjaka, logopeda, odgajatelja, psihologa, socijalnih radnika, kinezioterapeuta, likovnih, glazbenih i radnih terapeuta te instruktora. Svaki od njih čini najbolje što može u djelokrugu svog rada kako bi onima posebnima i drugačijima omogućili
SBplus.hr, Slavonski Brod : U cjepivu protiv gripe sojevi Michigen, Singapore i Colorado

Hoćete li se cijepiti

U cjepivu protiv gripe sojevi Michigen, Singapore i Colorado

2.11.2018. | 18:45
"U sezonama kada se sojevi dobro podudaraju, djelotvornost cjepiva se kod zdravih odraslih kreće oko 70 posto, a kod starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima djelotvornost je u pravilu niža, a u nekim sezonama može biti vrlo niska poput 20 do 30 posto. kod osoba kojima je gri
"U sezonama kada se sojevi dobro podudaraju, djelotvornost cjepiva se kod zdravih odraslih kreće oko 70 posto, a kod starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima djelotvornost je u pravilu niža, a u nekim sezonama može biti vrlo niska poput 20 do 30 posto. kod osoba kojima je gri
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok se Brođani bune, Požežani obaraju rekorde

Nakon 'ljetnih kriza' s dozama krvi

Dok se Brođani bune, Požežani obaraju rekorde

1.11.2018. | 12:00
Slavonski Brod, zbog svoje veličine, broja stanovnika, ali i dobrovoljnih davatelja krvi, svakako zaslužuje da se stvari po pitanju darovanja krvi i rada transfuzije vrate na staro, no jasno je kako u cijeloj priči dosta istine ima i u onoj „Tko želi - naći će način, tko ne želi
Slavonski Brod, zbog svoje veličine, broja stanovnika, ali i dobrovoljnih davatelja krvi, svakako zaslužuje da se stvari po pitanju darovanja krvi i rada transfuzije vrate na staro, no jasno je kako u cijeloj priči dosta istine ima i u onoj „Tko želi - naći će način, tko ne želi