Gospodarstvo

15.1.2019. u 21:00
Prikaza: 3070
|
Autor: Željka Gavranović

Kićenje tuđim perjem - Level Pro

Država se hvali projektima (i) brodskih privatnih tvrtki

Brodsko-posavska županija : Država se hvali projektima (i) brodskih privatnih tvrtkiIlustracija(Foto: Ž.G./SBplus)

Projekt 'Slavonija, Baranja i Srijem' trebalo bi preimenovati u Projekt '2,5 milijardi Vladinih laži'. Otvaranju očiju građana ovog su puta pomogli sami jer su se potrudili izraditi dokument u kojemu se hvale projektima s kojima nisu imali nikakve veze. Pogledajte koje slavonskobrodske firme zahvalu za uspjeh u posljednje dvije godine 'duguju' Plenkoviću.

SLAVONSKI BROD - Prema procjeni i podatcima Državnoga zavoda za statistiku u pet istočnohrvatskih županija (Vukovarsko-srijemska, Požeško-slavonska, Osječko-baranjska, Virovitičko-Podravska i Brodsko-posavska), sredinom 2016. godine živjelo je ukupno 755.615 stanovnika, što je u odnosu na popis iz 2011. godine smanjenje od čak 6,3 posto. Do 2030. godine očekuje se daljnji demografski pad i to na 656.540 stanovnika, što u odnosu na popis iz 2011. godine predstavlja depopulaciju od čak 19,5 posto, pisao je Globus krajem prošle godine. To bi značilo kako će istočna Hrvatska 2030. godine imati petinu manje stanovnika nego 2011. Ništa novo niti iznenađujuće za građane tog dijela Lijepe Naše.

Do iznosa od 2,5 milijardi eura koliko će država uložiti u Slavoniju, Baranju i Srijem, mudri Vladini šegrti došli su, jednostavno, podijelivši ukupan iznos bespovratnih sredstava na razini države na dvadeset hrvatskih županija i Grad Zagreb. Na taj način, ustvari, priznali su kako im ne pada na pamet Slavoniju izvući iz ponižavajućeg položaja u kojem se nalazi zahvaljujući četvrtstoljetnim hrvatskim politikama. 

Upravo njima je Projektom zvanim „Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem" obećano 2,5 milijardi eura iz Europskih fondova koji će biti usmjereni isključivo na projekte na području pet gore navedenih županija. Zbog tog su se iznosa trebali osjećati posebno, no...

Mada su političarima usta puna tog Projekta svaki put kada kroče na slavonsko tlo te im je to postalo jedino oružje protiv novinarskih pitanja o tomu što čine za spas Slavonije i poljoprivrede koja izumire, svima je jasno kako bi slavonske, baš kao i ostale hrvatske županije, raspodjelom sredstava, te novce svakako dobile od Europske unije, čak i bez toga da se samo u Slavoniji to posebno ističe i naziva nekakvim velikim 'Projektom'. Do iznosa od 2,5 milijardi eura koliko će država uložiti u Slavoniju, Baranju i Srijem, mudri Vladini šegrti došli su, jednostavno, podijelivši ukupan iznos bespovratnih sredstava na razini države na dvadeset hrvatskih županija i Grad Zagreb. Na taj način, ustvari, priznali su kako im ne pada na pamet Slavoniju izvući iz ponižavajućeg položaja u kojem se nalazi zahvaljujući četvrtstoljetnim hrvatskim politikama. 

Tako bi projekti poput Rekonstrukcije nadstrešnica u multifunkcionalnu građevinu za potrebe poljoprivrednih i gospodarskih manifestacija, Agrotehnološkog centra za skladištenje i doradu povrtlarskih i voćarskih kultura te Drvnotehnološkog centra Slavonski hrast, trebali značiti puno za istočni dio Hrvatske.

Došli smo do dokumenta koji pokazuje vrijednost ugovora sklopljenih od 18. listopada 2016. do 21. prosinca 2018. godine u pet županija, a naziva ga se financijskim pregledom Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Postotak ugovorenih bespovratnih sredstava u odnosu na ciljani iznos Projekta tek je 45.41 posto, što bi značilo da su slavonsko-baranjsko-srijemske županije ugovorile projekte za ukupno osam milijardi 514 milijuna 393 tisuće i 590 kuna, dok je ciljani iznos u eurima bio već spomenute 2,5 milijarde, odnosno, preračunato u kune, 18 milijardi 750 milijuna kuna.

Pritom je najmanji iznos ugovorenih bespovratnih sredstava u posljednje dvije godine, otišao u Brodsko-posavsku (910,168,595.61 kuna) i Požeško-slavonsku županiju (963,160,032.16 kuna) dok su ostale županije dobile trostruko odnosno dvostruko više bespovratnih sredstava - Osječko-baranjska (3,124,704,122.13 kuna) i Vukovarsko-srijemska (2,355,293,892.03 kuna). Najbolje je nakon njih prošla Virovitičko-podravska županija sa iznosom od milijarde 63 milijuna 339 tisuća i 195 kuna.

Ako pogledamo svih pet 'posebnih' županija kao cjelinu, od ukupno 'povučenih' sredstava u iznosu nešto većem od 8,5 milijardi kuna, najviše je otišlo na Konkurentnost i koheziju (4,5 milijarde), zatim na Programe ruralnog razvoja (tri milijarde kuna), Učinkovite ljudske potencijale (714 milijuna kuna), Europsku teritorijalnu suradnju (157,6 milijuna kuna), za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć (32,6 milijuna kuna) te pomorstvo i ribarstvo (28 milijuna kuna). Sve će to, zasigurno, pomoći povratku mladih u rodne sredine iz kojih su pobjegli 'trbuhom za kruhom'.

Pritom je u posljednje dvije godine najmanji iznos ugovorenih bespovratnih sredstava otišao u Brodsko-posavsku županiju (910,168,595.61 kuna)

No, to nije sve. Kada pogledate kako se na popisu projekata kojima se država diči kroz velebni Projekt 'Slavonija, Baranja i Srijem' nalaze, primjerice, projekti koje su samostalno osmislile, izradile i ostvarile slavonskobrodske udruge 'Loco-moto' i 'Regoč', Gradsko društvo Crvenog križa Slavonski Brod, Grupa Đuro Đaković ili pak svi projekti koje je prijavom na natječaj i samostalnom izradom dokumentacije ostvario Grad Slavonski Brod, jasno je kako se radi o 'kićenju tuđim perjem'. Na 'popisu državnih uspjeha' nalazi se i projekt Opće bolnice „Dr. Josip Benčević" („Kraći put do zdravlja") te (nevjerojatno, ali istinito) projekti privatnih tvrtki iz Slavonskog Broda i okolnih mjesta poput Spiroflexa, Ekofime, Tapetarije Franjić, Sitolora, Geomonta, Geobiroa, Tiskare BEST i da ne nabrajamo dalje. S tim projektima država nema nikakve veze niti je utjecala na njihovo ostvarenje. Jedino na što je, možda, utjecala su, primjerice, energetske obnove škola koje je na natječaje prijavila, a potom i sufinancirala, Brodsko-posavska županija.

U tom nevjerojatnom dokumentu koji na jedno mjesto skuplja sve te projekte, a koji prilažemo ovom članku, nalazi se dokaz za 2,5 milijardi laži koje je država po tko zna koji put servirala jadnom i napaćenom narodu Slavonije, Baranje i Srijema. No, jedno im se mora priznati - uložili su vrijeme i trud nekog državnog činovnika plaćenog iz džepova (i) tih građana koji je morao popisati sve te projekte koji bi (gle čuda!) bili ostvareni i bez velikodušne intervencije Lijepe Naše Vlade.

Slavonci, Baranjci i Srijemci zasigurno se nakon ovih podataka osjećaju 'posebno', a očito ih je i Vlada takvima smatrala kada im je pokušala podvaliti ovakvu gadariju.

Broj komentara: 30

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 18.1.2019. | 16:01

1

Tema članka je financijski efekti projekta "Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem" pa nema razloga spočitavati na izboru ilustrativne fotografije /djevojka u baranjskoj narodnoj nošnji). Utemeljeni su prigovori na autorsku i interpretaciju nekih komentatora sadržaja i podataka u Izvješću. Zašto? 1. S EU ne pregovaraju i sredstva ne povlače izravno "(i) brodske privatne tvrtke", već Vlada RH i nadležna ministarstva. 2. Bez alokacijskih sredstava o kojima odlučuje Vlada RH općine, gradovi i županije u nerazvijenijim dijelovima Hrvatske imali bi ograničenja financijska sredstva za vlastito financijsko sudjelovanje u financiranju projekata koji se manjim ili većim dijelom financiraju iz sredstava EU. 3. Da Ministarstvo financija, odnosno Vlada RH, ne vodi kontinuiranu politiku poreznog rasterećenja i to bi se odrazilo na financijski kapacitet prethodnih korisnika EU sredstava. 4. Vlada RH priprema, raspisuje i provodi natječaje za apliciranje na programe koji se (su)financiraju sredstvima EU. 5. Vlada RH putem raznih institucija i agencija te programe čini 'vidljivima' potencijalnim korisnicima te organizira besplatna savjetovanja i daje pomoć pri osmišljavanju projekata i izradi potrebne prateće dokumentacije. (Et, etc.)
Tejuk

Tejuk

Komentirano: 18.1.2019. | 13:17

2

Počasti ti njih stipe sve s ovom riječju, https://net.hr/danas/hrvatska/hdz-ovac-dakic-o-svadi-s-grmojom-odje-nije-psovka-ali-bilo-je-efikasno/ Ti izgleda u istu tikvu pušeš kao i ova budala.
Zuja_zakon

Zuja_zakon

Komentirano: 18.1.2019. | 13:08

3

Ma daj ti nama stipe koju pametnu i na ovu temu, https://net.hr/danas/svijet/u-australiji-se-od-vrucine-tope-ceste-asfalt-se-lijepi-za-gume-oboreni-rekordi-ovako-nije-bilo-od-1939/
Sokacka_rubina

Sokacka_rubina

Komentirano: 18.1.2019. | 13:05

4

Kratko i jasno glup su stipe. Vidiš da te ljudi isprdavaju s tobom u tvojim glupim komentarima.
Granicar_slavonski

Granicar_slavonski

Komentirano: 18.1.2019. | 12:53

5

Ma da taj komad govedine stipe komentira samo nošnje šokačke prešao bih preko toga slijedi on u sve tura nos a nema dvije čiste glavi.
Stipe

Stipe

Komentirano: 18.1.2019. | 12:21

6

Vi retardi očito ne možete povezati ipise s nickovima. Zabole me kita za šokačke nošnje. Kakve veze one imaju s ovim tekstom?
Stipe

Stipe

Komentirano: 18.1.2019. | 12:19

7

Nisam ni tvrdio da znam. S obzirom da me ni u jednom stavu nisi korigirao, pokazao da je nevaljal, zaključujem da si zavidan i ljubomoran. S tom emocijom nećeš daleko dogurati.
Ravnica_sp

Ravnica_sp

Komentirano: 18.1.2019. | 12:19

8

Komentari od stipe a i on sam me podsjeća na jednog druga,mrkog druga i jedan istiniti događaj koji se desio 90-ih pred jednom crkvom. Taj mrki drug do 90-ih je bježao od crkve u širokom luku a poslje 90-ih prvi do oltara. Poslje mise pred crkvom on jednoj gospođi koja je svake nedjelje i do 90-bila išla na misu počne on njoj govoriti o crkvi vjeri i Bogu. E tako i stipe jankel šokački uči o šokačkoj nošnji.
Zupanijasb

Zupanijasb

Komentirano: 18.1.2019. | 11:29

9

Čitajući komentare od ovog stipe čovjek se zapita jel to ostatak od "stručnog"kadra do 90-ih? Pa taj se u sve razumije kao i oni od bravara(ije)do medicine. Za razliku od jankela vidi se da stipe pojma nema o šokačkoj nošnji.
Jankel_sokacki

Jankel_sokacki

Komentirano: 18.1.2019. | 10:38

10

I još ću ti vo napisati dobro pogleđi snaše kad izlaze na binu. I dobro poslušaj od 4 minute to je za tebe. A od 7 i pogotovo 8 minute je za srce i dušu i za mene.

Broj komentara: 30

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Porezna uprava 'češlja' taksiste i trgovce

Novi krug provjera do srijede

Porezna uprava 'češlja' taksiste i trgovce

11.10.2019. | 9:30
Porezni će obveznici sljedećih dana strepiti jer su 'inspektori' najavili svakodnevnu 24-satnu nazočnost na terenu.
Porezni će obveznici sljedećih dana strepiti jer su 'inspektori' najavili svakodnevnu 24-satnu nazočnost na terenu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poslodavci su u potrazi za gotovo 400 radnika

Na području cijele Županije

Poslodavci su u potrazi za gotovo 400 radnika

8.9.2019. | 14:45
U Slavonskom Brodu poslodavci traže oko 250 radnika, dok je taj broj na području Nove Gradiške blizu pedeset, a ostali su oglasi raspisani za poslodavce s područja okolnih općina. Prilika je to za zapošljavanje barem dijela nezaposlenih građana Brodsko-posavske županije.
U Slavonskom Brodu poslodavci traže oko 250 radnika, dok je taj broj na području Nove Gradiške blizu pedeset, a ostali su oglasi raspisani za poslodavce s područja okolnih općina. Prilika je to za zapošljavanje barem dijela nezaposlenih građana Brodsko-posavske županije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznajte tko su najuspješniji izvoznici i poduzetnici BPŽ

Napokon dobre vijesti za gospodarstvo

Saznajte tko su najuspješniji izvoznici i poduzetnici BPŽ

22.8.2019. | 14:00
Ne biste vjerovali, ali Brodsko-posavska županija smjestila se na drugo mjesto prema ukupnim prihodima poduzetnika te na trinaesto prema broju zaposlenih.
Najveće je prihode među poduzetnicima sa sjedištem na području Županije, ostvario Đuro Đaković TEP d.o.o. iz Slavonskog Broda, dok je, prema dobiti razdoblja, najbolje društvo iz Nove Gradiške, Aminolabs Atlantic d.o.o. Najveći je izvoznik, pak, Đuro Đaković Montaža d.o.o.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poduzetnici Slavonije i Baranje povukli preko 548 mil. kuna

Bespovratna sredstva

Poduzetnici Slavonije i Baranje povukli preko 548 mil. kuna

6.8.2019. | 20:00
Od ukupno isplaćene dvije milijarde kuna bespovratnih sredstava, poduzetnici pet županija Slavonije i Baranje su uspješno povukli više od 548 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, što čini gotovo 30 posto od ukupnog iznosa sredstava.
Od ukupno isplaćene dvije milijarde kuna bespovratnih sredstava, poduzetnici pet županija Slavonije i Baranje su uspješno povukli više od 548 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, što čini gotovo 30 posto od ukupnog iznosa sredstava.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznajte u čemu su žitelji Županije na trećem mjestu

Odmah iza zagrebačkog područja

Saznajte u čemu su žitelji Županije na trećem mjestu

25.7.2019. | 14:00
Od svih poslovnih subjekata u Hrvatskoj, najviše je blokiranih trgovina, čak 3710, ali i onih iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane odnosno turizma gdje je blokiran 3471 subjekt.
Od svih poslovnih subjekata u Hrvatskoj, najviše je blokiranih trgovina, čak 3710, ali i onih iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane odnosno turizma gdje je blokiran 3471 subjekt.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li u Županiji i dalje rasti broj prijavitelja?

Opet izmjene Zakona o subvenciji kredita

Hoće li u Županiji i dalje rasti broj prijavitelja?

25.6.2019. | 12:30
Brođani su prošlogodišnjim promjenama izgubili 14 posto subvencioniranog iznosa, ali su profitirali oni koji stambene kredite 'dižu' za nekretnine u manje razvijenijim dijelovima Brodsko-posavske županije. Sutra su u Saboru na redu rasprave o novim izmjenama. Saznajte što će se o
Brođani su prošlogodišnjim promjenama izgubili 14 posto subvencioniranog iznosa, ali su profitirali oni koji stambene kredite 'dižu' za nekretnine u manje razvijenijim dijelovima Brodsko-posavske županije. Sutra su u Saboru na redu rasprave o novim izmjenama. Saznajte što će se o
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministarstvo dijeli potpore za samozapošljavanje

Prijavite se!

Ministarstvo dijeli potpore za samozapošljavanje

18.6.2019. | 10:00
Pogledajte koje uvjete morate zadovoljiti kako biste došli do novčane potpore koja iznosi do najviše 80 tisuća kuna, uključujući i navedeni iznos.
Pogledajte koje uvjete morate zadovoljiti kako biste došli do novčane potpore koja iznosi do najviše 80 tisuća kuna, uključujući i navedeni iznos.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi niz oglasa za zdravstvene djelatnike

Diljem Županije traže nove ljude

Novi niz oglasa za zdravstvene djelatnike

13.6.2019. | 13:05
Nove zdravstvene djelatnike, liječnike te medicinske, zubne i laboratorijske tehničare, traže Dom zdravlja Slavonski Brod i Opća bolnica Nova Gradiška.
Nove zdravstvene djelatnike, liječnike te medicinske, zubne i laboratorijske tehničare, traže Dom zdravlja Slavonski Brod i Opća bolnica Nova Gradiška.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Malim potporama, Županija pomaže poduzetnicima i obrtnicima

Poziv mikro, malim i srednjim poduzećima

Malim potporama, Županija pomaže poduzetnicima i obrtnicima

3.6.2019. | 18:50
Ukupna raspoloživa sredstva namijenjena za dodjelu potpora planirana su u Proračunu Županije za ovu godinu te iznose 320 tisuća kuna. Sredstva će biti dodijeljena proizvođačima namještaja i poduzetnicima za različite aktivnosti.
Ukupna raspoloživa sredstva namijenjena za dodjelu potpora planirana su u Proračunu Županije za ovu godinu te iznose 320 tisuća kuna. Sredstva će biti dodijeljena proizvođačima namještaja i poduzetnicima za različite aktivnosti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : „Saint Jean Industries“ istaknut kao primjer dobre prakse

Slavonija - mjesto vaše investicije

„Saint Jean Industries“ istaknut kao primjer dobre prakse

11.5.2019. | 11:35
Na jučerašnjoj se konferenciji, među četiri primjera dobre prakse domaćih i stranih ulaganja u Slavoniji, istaknula i francuska tvrtke „Saint Jean Industries d.o.o.“ te njihove investicije u Slavonskom Brodu, vrijednosti 35 milijuna eura, kao i zapošljavanje 550 radnika.
Na jučerašnjoj se konferenciji, među četiri primjera dobre prakse domaćih i stranih ulaganja u Slavoniji, istaknula i francuska tvrtke „Saint Jean Industries d.o.o.“ te njihove investicije u Slavonskom Brodu, vrijednosti 35 milijuna eura, kao i zapošljavanje 550 radnika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Žitelji Brodsko-posavske županije, dobro se 'drže'

Ima i puno gorih

Žitelji Brodsko-posavske županije, dobro se 'drže'

9.5.2019. | 16:45
Kada su u pitanju središta hrvatskih županija, u Slavonskom Brodu koji, prema Fininim podatcima, nastanjuje 59.141 građana, blokirano je njih nešto više od četiri tisuće, a duguju 210 milijuna kuna, od čega 27 milijuna državi.
Kada su u pitanju središta hrvatskih županija, u Slavonskom Brodu koji, prema Fininim podatcima, nastanjuje 59.141 građana, blokirano je njih nešto više od četiri tisuće, a duguju 210 milijuna kuna, od čega 27 milijuna državi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nemojte zaboraviti predati godišnje financijsko izvješće

Rok je do 30. travnja 2019.

Nemojte zaboraviti predati godišnje financijsko izvješće

27.4.2019. | 9:36
Za obveznike koji ne dostave godišnji financijski izvještaj zakonom je propisana novčana kazna u iznosu od 10.000,00 do 100.000,00 kuna, a za odgovornu osobu u iznosu od 5.000,00 do 20.000,00 kuna.
Za obveznike koji ne dostave godišnji financijski izvještaj zakonom je propisana novčana kazna u iznosu od 10.000,00 do 100.000,00 kuna, a za odgovornu osobu u iznosu od 5.000,00 do 20.000,00 kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uvodi se osnivanje d.o.o. i j.d.o.o. elektroničkim putem

Plaćala bi se samo sudska pristojba

Uvodi se osnivanje d.o.o. i j.d.o.o. elektroničkim putem

22.4.2019. | 8:39
Snižava se iznos temeljnog kapitala koji je potrebno uplatiti prije osnivanja d.o.o. na 5.000,00 kn.
Snižava se iznos temeljnog kapitala koji je potrebno uplatiti prije osnivanja d.o.o. na 5.000,00 kn.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nisu bitni samo rezultati, nego i s kim se uspoređujemo

Loši i u odnosu na 'europsko dno'

Nisu bitni samo rezultati, nego i s kim se uspoređujemo

11.4.2019. | 21:00
Brodsko-posavska županija 2013. je godine imala gotovo 156 tisuća stanovnika, a već u 2017. imala ih je više od 12 tisuća manje, točno 143.827. Prije dvije je godine u njoj djelovalo 1917 poduzetnika, što je svega njih 13,3 na tisuću stanovnika. Usporedimo li to sa zagrebačkim pe
Brodsko-posavska županija 2013. je godine imala gotovo 156 tisuća stanovnika, a već u 2017. imala ih je više od 12 tisuća manje, točno 143.827. Prije dvije je godine u njoj djelovalo 1917 poduzetnika, što je svega njih 13,3 na tisuću stanovnika. Usporedimo li to sa zagrebačkim pe
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko ljudi zapravo radi u Brodsko-posavskoj županiji?

Statistika HZMO-a donosi teške vijesti

Koliko ljudi zapravo radi u Brodsko-posavskoj županiji?

10.4.2019. | 19:45
Evidencija koju vodi Zavod za zapošljavanje odavno ne odgovara stvarnoj slici (ne)zaposlenosti u Brodsko-posavskoj županiji. Neki nezaposleni, naime, u nju se uopće ne upisuju, drugi odlaze trbuhom za kruhom bez prijave/odjave, treće 'izbacuje' sam Zavod zbog neispunjenja obveza.
Evidencija koju vodi Zavod za zapošljavanje odavno ne odgovara stvarnoj slici (ne)zaposlenosti u Brodsko-posavskoj županiji. Neki nezaposleni, naime, u nju se uopće ne upisuju, drugi odlaze trbuhom za kruhom bez prijave/odjave, treće 'izbacuje' sam Zavod zbog neispunjenja obveza.