Gospodarstvo

15.1.2019. u 21:00
Prikaza: 3731
|
Autor: Željka Gavranović

Kićenje tuđim perjem - Level Pro

Država se hvali projektima (i) brodskih privatnih tvrtki

Brodsko-posavska županija : Država se hvali projektima (i) brodskih privatnih tvrtkiIlustracija(Foto: Ž.G./SBplus)

Projekt 'Slavonija, Baranja i Srijem' trebalo bi preimenovati u Projekt '2,5 milijardi Vladinih laži'. Otvaranju očiju građana ovog su puta pomogli sami jer su se potrudili izraditi dokument u kojemu se hvale projektima s kojima nisu imali nikakve veze. Pogledajte koje slavonskobrodske firme zahvalu za uspjeh u posljednje dvije godine 'duguju' Plenkoviću.

SLAVONSKI BROD - Prema procjeni i podatcima Državnoga zavoda za statistiku u pet istočnohrvatskih županija (Vukovarsko-srijemska, Požeško-slavonska, Osječko-baranjska, Virovitičko-Podravska i Brodsko-posavska), sredinom 2016. godine živjelo je ukupno 755.615 stanovnika, što je u odnosu na popis iz 2011. godine smanjenje od čak 6,3 posto. Do 2030. godine očekuje se daljnji demografski pad i to na 656.540 stanovnika, što u odnosu na popis iz 2011. godine predstavlja depopulaciju od čak 19,5 posto, pisao je Globus krajem prošle godine. To bi značilo kako će istočna Hrvatska 2030. godine imati petinu manje stanovnika nego 2011. Ništa novo niti iznenađujuće za građane tog dijela Lijepe Naše.

Do iznosa od 2,5 milijardi eura koliko će država uložiti u Slavoniju, Baranju i Srijem, mudri Vladini šegrti došli su, jednostavno, podijelivši ukupan iznos bespovratnih sredstava na razini države na dvadeset hrvatskih županija i Grad Zagreb. Na taj način, ustvari, priznali su kako im ne pada na pamet Slavoniju izvući iz ponižavajućeg položaja u kojem se nalazi zahvaljujući četvrtstoljetnim hrvatskim politikama. 

Upravo njima je Projektom zvanim „Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem" obećano 2,5 milijardi eura iz Europskih fondova koji će biti usmjereni isključivo na projekte na području pet gore navedenih županija. Zbog tog su se iznosa trebali osjećati posebno, no...

Mada su političarima usta puna tog Projekta svaki put kada kroče na slavonsko tlo te im je to postalo jedino oružje protiv novinarskih pitanja o tomu što čine za spas Slavonije i poljoprivrede koja izumire, svima je jasno kako bi slavonske, baš kao i ostale hrvatske županije, raspodjelom sredstava, te novce svakako dobile od Europske unije, čak i bez toga da se samo u Slavoniji to posebno ističe i naziva nekakvim velikim 'Projektom'. Do iznosa od 2,5 milijardi eura koliko će država uložiti u Slavoniju, Baranju i Srijem, mudri Vladini šegrti došli su, jednostavno, podijelivši ukupan iznos bespovratnih sredstava na razini države na dvadeset hrvatskih županija i Grad Zagreb. Na taj način, ustvari, priznali su kako im ne pada na pamet Slavoniju izvući iz ponižavajućeg položaja u kojem se nalazi zahvaljujući četvrtstoljetnim hrvatskim politikama. 

Tako bi projekti poput Rekonstrukcije nadstrešnica u multifunkcionalnu građevinu za potrebe poljoprivrednih i gospodarskih manifestacija, Agrotehnološkog centra za skladištenje i doradu povrtlarskih i voćarskih kultura te Drvnotehnološkog centra Slavonski hrast, trebali značiti puno za istočni dio Hrvatske.

Došli smo do dokumenta koji pokazuje vrijednost ugovora sklopljenih od 18. listopada 2016. do 21. prosinca 2018. godine u pet županija, a naziva ga se financijskim pregledom Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Postotak ugovorenih bespovratnih sredstava u odnosu na ciljani iznos Projekta tek je 45.41 posto, što bi značilo da su slavonsko-baranjsko-srijemske županije ugovorile projekte za ukupno osam milijardi 514 milijuna 393 tisuće i 590 kuna, dok je ciljani iznos u eurima bio već spomenute 2,5 milijarde, odnosno, preračunato u kune, 18 milijardi 750 milijuna kuna.

Pritom je najmanji iznos ugovorenih bespovratnih sredstava u posljednje dvije godine, otišao u Brodsko-posavsku (910,168,595.61 kuna) i Požeško-slavonsku županiju (963,160,032.16 kuna) dok su ostale županije dobile trostruko odnosno dvostruko više bespovratnih sredstava - Osječko-baranjska (3,124,704,122.13 kuna) i Vukovarsko-srijemska (2,355,293,892.03 kuna). Najbolje je nakon njih prošla Virovitičko-podravska županija sa iznosom od milijarde 63 milijuna 339 tisuća i 195 kuna.

Ako pogledamo svih pet 'posebnih' županija kao cjelinu, od ukupno 'povučenih' sredstava u iznosu nešto većem od 8,5 milijardi kuna, najviše je otišlo na Konkurentnost i koheziju (4,5 milijarde), zatim na Programe ruralnog razvoja (tri milijarde kuna), Učinkovite ljudske potencijale (714 milijuna kuna), Europsku teritorijalnu suradnju (157,6 milijuna kuna), za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć (32,6 milijuna kuna) te pomorstvo i ribarstvo (28 milijuna kuna). Sve će to, zasigurno, pomoći povratku mladih u rodne sredine iz kojih su pobjegli 'trbuhom za kruhom'.

Pritom je u posljednje dvije godine najmanji iznos ugovorenih bespovratnih sredstava otišao u Brodsko-posavsku županiju (910,168,595.61 kuna)

No, to nije sve. Kada pogledate kako se na popisu projekata kojima se država diči kroz velebni Projekt 'Slavonija, Baranja i Srijem' nalaze, primjerice, projekti koje su samostalno osmislile, izradile i ostvarile slavonskobrodske udruge 'Loco-moto' i 'Regoč', Gradsko društvo Crvenog križa Slavonski Brod, Grupa Đuro Đaković ili pak svi projekti koje je prijavom na natječaj i samostalnom izradom dokumentacije ostvario Grad Slavonski Brod, jasno je kako se radi o 'kićenju tuđim perjem'. Na 'popisu državnih uspjeha' nalazi se i projekt Opće bolnice „Dr. Josip Benčević" („Kraći put do zdravlja") te (nevjerojatno, ali istinito) projekti privatnih tvrtki iz Slavonskog Broda i okolnih mjesta poput Spiroflexa, Ekofime, Tapetarije Franjić, Sitolora, Geomonta, Geobiroa, Tiskare BEST i da ne nabrajamo dalje. S tim projektima država nema nikakve veze niti je utjecala na njihovo ostvarenje. Jedino na što je, možda, utjecala su, primjerice, energetske obnove škola koje je na natječaje prijavila, a potom i sufinancirala, Brodsko-posavska županija.

U tom nevjerojatnom dokumentu koji na jedno mjesto skuplja sve te projekte, a koji prilažemo ovom članku, nalazi se dokaz za 2,5 milijardi laži koje je država po tko zna koji put servirala jadnom i napaćenom narodu Slavonije, Baranje i Srijema. No, jedno im se mora priznati - uložili su vrijeme i trud nekog državnog činovnika plaćenog iz džepova (i) tih građana koji je morao popisati sve te projekte koji bi (gle čuda!) bili ostvareni i bez velikodušne intervencije Lijepe Naše Vlade.

Slavonci, Baranjci i Srijemci zasigurno se nakon ovih podataka osjećaju 'posebno', a očito ih je i Vlada takvima smatrala kada im je pokušala podvaliti ovakvu gadariju.

Broj komentara: 28

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Tejuk

Tejuk

Komentirano: 18.1.2019. | 13:17

1

Počasti ti njih stipe sve s ovom riječju, https://net.hr/danas/hrvatska/hdz-ovac-dakic-o-svadi-s-grmojom-odje-nije-psovka-ali-bilo-je-efikasno/ Ti izgleda u istu tikvu pušeš kao i ova budala.
Zuja_zakon

Zuja_zakon

Komentirano: 18.1.2019. | 13:08

2

Ma daj ti nama stipe koju pametnu i na ovu temu, https://net.hr/danas/svijet/u-australiji-se-od-vrucine-tope-ceste-asfalt-se-lijepi-za-gume-oboreni-rekordi-ovako-nije-bilo-od-1939/
Sokacka_rubina

Sokacka_rubina

Komentirano: 18.1.2019. | 13:05

3

Kratko i jasno glup su stipe. Vidiš da te ljudi isprdavaju s tobom u tvojim glupim komentarima.
Granicar_slavonski

Granicar_slavonski

Komentirano: 18.1.2019. | 12:53

4

Ma da taj komad govedine stipe komentira samo nošnje šokačke prešao bih preko toga slijedi on u sve tura nos a nema dvije čiste glavi.
Stipe

Stipe

Komentirano: 18.1.2019. | 12:21

5

Vi retardi očito ne možete povezati ipise s nickovima. Zabole me kita za šokačke nošnje. Kakve veze one imaju s ovim tekstom?
Stipe

Stipe

Komentirano: 18.1.2019. | 12:19

6

Nisam ni tvrdio da znam. S obzirom da me ni u jednom stavu nisi korigirao, pokazao da je nevaljal, zaključujem da si zavidan i ljubomoran. S tom emocijom nećeš daleko dogurati.
Ravnica_sp

Ravnica_sp

Komentirano: 18.1.2019. | 12:19

7

Komentari od stipe a i on sam me podsjeća na jednog druga,mrkog druga i jedan istiniti događaj koji se desio 90-ih pred jednom crkvom. Taj mrki drug do 90-ih je bježao od crkve u širokom luku a poslje 90-ih prvi do oltara. Poslje mise pred crkvom on jednoj gospođi koja je svake nedjelje i do 90-bila išla na misu počne on njoj govoriti o crkvi vjeri i Bogu. E tako i stipe jankel šokački uči o šokačkoj nošnji.
Zupanijasb

Zupanijasb

Komentirano: 18.1.2019. | 11:29

8

Čitajući komentare od ovog stipe čovjek se zapita jel to ostatak od "stručnog"kadra do 90-ih? Pa taj se u sve razumije kao i oni od bravara(ije)do medicine. Za razliku od jankela vidi se da stipe pojma nema o šokačkoj nošnji.
Jankel_sokacki

Jankel_sokacki

Komentirano: 18.1.2019. | 10:38

9

I još ću ti vo napisati dobro pogleđi snaše kad izlaze na binu. I dobro poslušaj od 4 minute to je za tebe. A od 7 i pogotovo 8 minute je za srce i dušu i za mene.
Jankel_sokacki

Jankel_sokacki

Komentirano: 18.1.2019. | 10:34

10

Ajde 12345 ponovi gradivo, https://youtu.be/QeRLZ2Z1ClA Ti znaš brojati do 5 i to je kapak. Slavonski Brod,zapamti S L A V O N S K I,pišem ti polako da moš čitati,slovkaj si je bliže tvojoj bosni i hercegovini tj.tvojoj republici srpskoj nego Slavonskoj metropoli Osijeku. Pa šta? Oćeš reći da u Slavonskom Brodu nema ljudi,Šokaca,da su svi bosanci? Ajde narani marvu i ništa ne diraj
Stipe

Stipe

Komentirano: 17.1.2019. | 22:47

11

Jel znaš ti što je to prasica?
12345

12345

Komentirano: 17.1.2019. | 22:47

12

Jankel@ tebi zajebancija prija ko šokcu post. I evo moja baba bi rekla za perinu perinja...svako selo ima svoje običaje i govor...a Draž ne znam jel bliže srbiji il mađarskoj...u slavoniji nije...
Jankel_sokacki

Jankel_sokacki

Komentirano: 17.1.2019. | 22:19

13

A ti što si svakom loncu poklopac stipe,to je jedna krasna osobina koja krasi svakog Šokca biti šparan štedljiv da ne napišem"škrt ko Šokac". I nije u kasicu prrasicu nego pod perinu. Ako opće znaš šta je perina
Jankel_sokacki

Jankel_sokacki

Komentirano: 17.1.2019. | 22:14

14

12345, lupetaš da nije za čitati a očigledno nemaš pojma o čemu pišeš Rekoh ti da je iz Draža nošnja. Vidi nošnji i kaki sve ima, https://youtu.be/dVPYNL-eXAE
Stipe

Stipe

Komentirano: 16.1.2019. | 15:11

15

Možda je dukate metila u kasicu-prasicu :)
12345

12345

Komentirano: 16.1.2019. | 14:56

16

Jankel@ to nema veze s nošnjom ovoga kraja...kao da se kod kineza obukla, a mogla se i počešljat, a dukata ni u usima, a kamoli oko vrata...valjda sam ja vidio samo šokce u skupljim verzijama nošnje. Na tvoju nesreću nisam bosanac, pa trkeljaj protiv njih koliko hoćeš. Cura je zgodna, vise mi lici na neku mađaricu ili švabicu...a opet će se ispostavit da joj je šukundjed iz bosne kao i svakom šokcu....
Stipe

Stipe

Komentirano: 16.1.2019. | 13:44

17

To se samo tako kaže: "duspara asfaltirao cestu, duspara napravio rotor, plenković napravio most ....." Ne prave jarane oni ništa, oni loše troše naše novce da bi s lošim izvođačima u naše ime dogovorili loše realizirane, nekvalitetne projekte. Pri tome nas još koštaju ko svetog petra kajgana. Uvijek bilo, uvijek će biti. Ne treba to skrivati, niti se treba tome previše čuditi. Politika je svugdje samo i isključivo parazitizam pod izlikom uređenja driuštvenih odnosa. U civiliziranijim zemljama nešto čak i uspiju urediti. U nas nikad ništa.
Stipe

Stipe

Komentirano: 16.1.2019. | 13:40

18

nema to veze s kradezeom - isto je na dlaku radio i sdp. Vidio sam na svoje oči kako se maras derao da treba s nekim projektima požuriti prije nove godine da uđu u statistiku za odlazeću godinu. Kako god okrenemo premalo koristimo EU sredstva. Lijeni, tupavi ili nešto deseto? Opet, što se koristi od realiziranih projekata tiče, ona je u dosta slučajeva nevidljiva ili upitna. X SIZE - ti bi da im pošalješ bankovni računa, a oni da ti dostave sredstva??? Pa politika nikada nije bila niti će ikad biti proizvodnja ičega opipljivog. Čudim se da se čudiš tome kao pura govnetu. Politika je potrošač sredstava. Netko je davno smislio kako jesti leba bez motike, kako zamazati ljudima oči i mi sada više bez politike ne znamo i nećemo. Oni uređuju naše društvo :)))
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 16.1.2019. | 12:56

19

Znači njihov projekt Slavonija i Baranja je pravljenje tablice koliko je tko povukao sredstava iz EU?! Ma svaka im čast, projekt im je za 10. Ja napišem projekt, kandidiram ga, osvojim potreban broj bodova i dobijem novce od EU (preko ministarstva) i onda to ministarstvo za rangiranje kaže ja sam to napravio i to je projekt Slavonija i Baranja! Divotica!
Stipe

Stipe

Komentirano: 16.1.2019. | 12:04

20

Jedino nepobitno što se nameće iz ovog teksta je tužna činjenica da su županije, gradovi, udruge, tvrtke i pojedinci s područja SiB podbacili u broju i vrijednosti projekata koje je trebalo kandidirati. Svi ti EU financirani projekti moraju proći kroz niz birokratskih DRŽAVNIH struktura (tako to zahtijeva sama europa). neke od njih država treba sufinancirati, jer nisu 100% sa sredstvima EU, država može dati onima koji kandidiraju projekte konzultantsku stručnu podršku. Nije valjda nitko mislio da će netko iz Zagreba pisati projekt za Oriovac ili Čajkovce? Onda bi rekli da Zagreb centralistički odlučuje kako će se lokalne zajednice razvijati. Sam iznos koji neka općina povuče iz EU fondova ne jamči ništa. Općina može povuči velike novce na nekoliko projekata, a da su svi oni odreda totalno bezvezni i bez ikakvog efekta na razvoj općine. Nikako ne želim ekskulpirati državu i ovu vladu od njihovog dijela "krivice" za Slavoniju, no volio bih vidjeti tekst u kojem bi bili pobrojani koraci koje je država trebala napraviti, a nije napravila za razvoj ovog dijela Hrvatske. Jakovina je pričao o izgradnji skupog projekta navodnjavanja, a onda kada su poljoprivrednici vidjeli kakvi bi uvjeti bili za korištenmje tog navodnjavanja, sami su počeli govoriti kako oni to neće koristiti. No, jasno je na čega se uvijek smjera u ovakvim pričama: loša vlada troši bezveze novac koji su zaradili stanovnici s ovog područja (istina), umjesto da taj novac proslijedi lokalnim kabadahijama da ga oni loše troše. Naravno da to političarima znači puno, ali nama običnim građanima je potpuno svejedno tko rasipa naš novac: Zagreb (Beograd, Beć). Oriovac, Slavonski Brrod, Garčin. Mi mali ljudi imamo jako malo koristi od te love.

Broj komentara: 28

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : U županiji rapidno raste broj nezaposlenih mladih osoba

Iz škole na 'biro'?

U županiji rapidno raste broj nezaposlenih mladih osoba

20.8.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Medicinski tehničari i dalje traženi na tržištu rada

U Brodsko-posavskoj županiji

Medicinski tehničari i dalje traženi na tržištu rada

18.7.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Koronaplaće' za gotovo 25 tisuća slavonskih radnika

Mogu li poslodavci 'preživjeti'?

'Koronaplaće' za gotovo 25 tisuća slavonskih radnika

26.6.2020. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Cijene kuća najviše su 'padale' u Brodsko-posavskoj županiji

Pregled tržišta nekretnina

Cijene kuća najviše su 'padale' u Brodsko-posavskoj županiji

22.6.2020. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novih petsto žitelja Županije prijavljeno među nezaposlene

Dolaze li još teža vremena?

Novih petsto žitelja Županije prijavljeno među nezaposlene

16.6.2020. | 17:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Lobiji obrtnike mogu uništiti, država ih mora zaštititi'

Od školskih klupa do sigurne budućnosti

'Lobiji obrtnike mogu uništiti, država ih mora zaštititi'

4.3.2020. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodsko-posavsku županiju stigle su dvije nagrade

"Suncokret ruralnog turizma Hrvatske"

U Brodsko-posavsku županiju stigle su dvije nagrade

29.1.2020. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je Vladina pomoć raspoređena po Županiji

Gotovo dva milijuna kuna

Kako je Vladina pomoć raspoređena po Županiji

25.1.2020. | 8:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Udvostručio se broj poduzetnika u Brodsko-posavskoj županiji

Od početka 21. stoljeća

Udvostručio se broj poduzetnika u Brodsko-posavskoj županiji

23.1.2020. | 20:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo jedan poslodavac u potrazi za novih 70 radnika

Aktivni oglasi na području BPŽ

Samo jedan poslodavac u potrazi za novih 70 radnika

4.1.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hvale se zapošljavanjem, a tko otpušta zaposlene?

Provjerili smo brojke za BPŽ

Hvale se zapošljavanjem, a tko otpušta zaposlene?

11.12.2019. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prave majstore poslodavci danas moraju 'odgojiti' sami

Brodska poduzetnica:

Prave majstore poslodavci danas moraju 'odgojiti' sami

10.12.2019. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Porezna uprava 'češlja' taksiste i trgovce

Novi krug provjera do srijede

Porezna uprava 'češlja' taksiste i trgovce

11.10.2019. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poslodavci su u potrazi za gotovo 400 radnika

Na području cijele Županije

Poslodavci su u potrazi za gotovo 400 radnika

8.9.2019. | 14:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznajte tko su najuspješniji izvoznici i poduzetnici BPŽ

Napokon dobre vijesti za gospodarstvo

Saznajte tko su najuspješniji izvoznici i poduzetnici BPŽ

22.8.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznajte u čemu su žitelji Županije na trećem mjestu

Odmah iza zagrebačkog područja

Saznajte u čemu su žitelji Županije na trećem mjestu

25.7.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li u Županiji i dalje rasti broj prijavitelja?

Opet izmjene Zakona o subvenciji kredita

Hoće li u Županiji i dalje rasti broj prijavitelja?

25.6.2019. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi niz oglasa za zdravstvene djelatnike

Diljem Županije traže nove ljude

Novi niz oglasa za zdravstvene djelatnike

13.6.2019. | 13:05