Gospodarstvo : Građevinarstvo

6.8.2013. u 21:13
Prikaza: 3633
|
Autor: sbplus

Javna rasprava

Građani se mogu izjasniti o termolektrani-toplani

Brodsko-posavska županija : Građani se mogu izjasniti o termolektrani-toplani'Čermakova' termolektrana-toplana(Foto: poslovni.hr)

Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša Brodsko-posavske županije tijelo je kojem je povjerena koordinacija i provedba javne rasprave i javnog uvida u dokumentaciju vezanu na najavljenu gradnju plinske termoelektrane-toplane Slavonski Brod.

Temeljem Uredbe o informiranju i sudjelovanju javnosti i zainteresirane javnosti u pitanjima zaštite okoliša (NN 64/08), upućuje se na javnu raspravu: 

Studija o utjecaju na okoliš „Plinska termoelektrana-toplana Slavonski Brod", nositelja zahvata Crodux energetika d.o.o., iz Zagreba, Koranska 5, na osnovu Odluke Ministarstva zaštite okoliša i prirode (Klasa: UP/I 351-03/13-02/27, Ur.broj: 517-06-2-1-1-13-13, od 12. srpnja 2013. godine).

Zahtjev za utvrđivanje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša plinske termoelektrane-toplane Slavonski Brod i Tehničko-tehnološko rješenje za istu, nositelja zahvata Crodux energetika d.o.o., iz Zagreba, Koranska 5, na osnovu Odluke Ministarstva zaštite okoliša i prirode (Klasa: UP/I 351-03/13-02/57, Ur.broj: 517-06-2-2-13-6, od 12. srpnja 2013. godine).

Javna rasprava za predmetnu Studiju, Zahtjev i Tehničko-tehnološko rješenje je u trajanju od 30 dana, od 9. kolovoza do zaključno 9. rujna 2013. godine u radnom vremenu od 8,00 do 14,00 sati u prostorima Grada Slavonskog Broda (Vukovarska 1), Općine Klakar i Općine Gornja Vrba gdje će zainteresiranim građanima i Službama biti omogućen uvid u dokumentaciju na koju se mogu očitovati upisom svojih mišljenja, prijedloga i primjedbi u knjigu primjedbi. 

Javno izlaganje o Studiji, Zahtjevu i Tehničko-tehnološkom rješenju održat će se u srijedu 4. rujna 2013. godine i to: 

Općina Klakar u 10,00 h

Općina Gornja Vrba u 12,00 h

Grad Slavonski Brod u 16,00 h

Izlaganju će biti nazočni predstavnici izrađivača Zahtjeva i nositelja zahvata te će se raspravljati i neposredno odgovarati na postavljena pitanja nazočne javnosti i zainteresirane javnosti. 

Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša Brodsko-posavske županije je tijelo kojem je povjerena koordinacija i provedba javne rasprave i javnog uvida u navedenim postupcima.

U privitku članka nalazi se Tehnički sažetak Studije o utjecaju na okoliš za Plinsku termoelektranu-toplanu Slavonski Brod (pdf).

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
PeterTDj

PeterTDj

Komentirano: 9.8.2013. | 21:42

1

@2025god - nije to nova ideja, ali dobra je!!! No, ja bih ipak o nečemu drugom... Od danas 9. kolovoza do zaključno 9. rujna 2013. godine traju javni uvid i javna rasprava u svezi Studije o utjecaju na okoliš „Plinska termoelektrana-toplana Slavonski Brod“, Zahtjeva za utvrđivanje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša i Tehničko-tehnološkog rješenja iste u prostorima Grada Slavonskog Broda. Članovi Građanske inicijative za čisti zrak: Anto Nikolaš, Ivo Dujmić, Veljko Mijić i Peter Tot-Đerđ danas su od 10 30 sati izvršili uvid u spomenute dokumente. Zaista je riječ o opsežnoj dokumentaciji na više od 800 stranica, pa je razlogom zatraženo od Pročelnika UO za zaštitu okoliša objavu kompletne te dokumentacije na službenim stranicama Grada. Također je uočeno da je uložen velik trud od strane Ekonerga da što kvalitetnije obradi problematiku zaštite okoliša od zraka, vode, buke do prirodne i kulturne baštine. Svakako za nas Članove GI posebno je zanimljiv sam utjecaj TE-TO na zrak. Uz ostalo u Studiji je navedeno da „utjecaj TE-TO Slavonski Brod pri radu kombi bloka najznačajniji je u pogledu maksimalnih satnih koncentracije NO2 … dok je na godišnjoj razini utjecaj na koncentracije NO2 zanemariv. U pogledu utjecaja na čestice (PM2,5), bilo na dnevnoj i ili godišnjoj razini utjecaj je zanemariv… a da je kumulativni utjecaj najznačajniji upravo na području Slavonskog Broda gdje je očekivano najveće pozadinsko onečišćenje zraka...“ No, na prvi pogled izgleda da ta procjena kumulativnog utjecaja nije dovoljno razrađena, da su obradi korišteni djelomično zastarjeli podaci, npr. u materijalu se govori „da kotlovnica Brod-plina Slavonija I … koristi lož ulje kao gorivo“… Također dobro se zna da pored TE-TO Slavonski Brod, prometa, industrije, grijanja u gradu i nedovoljno analizirane Rafinerije, uskoro će se pojaviti još jedan zagađivač u BiH; TE na lignit u Stanarima, ali o tome nema ni retka u procjeni! Kao ni o planovima uprave Rafinerije da 2015.godine želi se proraditi dvostruko, a možda i trostruko više nafte… Na kraju ima smisla navesti dva fascinantna podatka iz pregledanih materijala: „Postrojenje TE-TO Slavonski Brod moći će proizvesti do 4,2 TWh/god električne energije“ i „Izgaranjem plina dolazi do emisije stakleničkog plina CO2… ukupna godišnja emisija iz TE-TO Slavonski Brod je od 1,2 do 1,633 milijuna tona…, što čini 5,6% ukupne nacionalne emisije“.
2025god

2025god

Komentirano: 9.8.2013. | 14:29

2

@Peter - a tko tebi i GI brani da organizirate nekoliko Okruglih stolova, na koje ćete zvati Gradonačelnika, Župana i njihove asistente, građane i brodske medije, da se očituju po razno-raznim pitanjima u svezi tog projekta?
brodjanin1991

brodjanin1991

Komentirano: 9.8.2013. | 12:27

3

Mislim i znam da Brođani vape za informacijama. Bilo bi dobro da pored skraćene verziji na webu Studije o utjecaju na okoliš „Plinske termoelektrane-toplane Slavonski Brod“ imamo i nekakve ekonomske aspekte tog projekta! Da znamo što ekonomski i financijski znači za Brod i Brođane ta ‘Čermakova’ TE-TO, pa tvornica bioetanola, mogući toplovod(?), itd.? Nitko o tome Brođanima ne govori… Zašto nam služi Gradska uprava? Molimo žurno prezentacije u Gradu, objavlju projektne dokumentacije na službenim stranicama Grada!!!
bpz2011

bpz2011

Komentirano: 9.8.2013. | 8:30

4

Budući da od danas 9. kolovoza do zaključno 9. rujna 2013. godine traju javni uvid i javna rasprava u svezi Studije o utjecaju na okoliš „Plinska termoelektrana-toplana Slavonski Brod“, Zahtjeva za utvrđivanje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša i Tehničko-tehnološkog rješenja iste u prostorima Grada Slavonskog Broda, javljamo da članovi Građanske inicijative za čisti zrak u 10 30 sati otići će na uvid spomenute dokumentacije...
PeterTDj

PeterTDj

Komentirano: 8.8.2013. | 21:27

5

Hvala Homeboxu o opširnoj informaciji o nepredviđenim potezima HEP-a i o drugim momentima i nekim opisima u svezi 'Čermakove termoelektrane’ jer neovisno da netko, kao npr. kolega 2025god., dobro informiran, Brođani vape za informacijama. Ja sam neke stvari u spomenutom članku „Što se to događa s ‘Čermakovom termoelektranom’?“ (vidi link: http://www.sbperiskop.net/drustvo/sto-se-to-dogada-s-cermakovom-termoelektranom) naznačio i kako sam i rekao posebni naglasak dao vezano za negativna iskustva Brođana (u svezi Rafinerije), na zahtjeve za održivi razvoj u okvirima zaštite okoliša i za Studiju o utjecaju na okoliš… Sada tu Studiju, odnosno skraćenu verziju sa weba analiziram… Ima dosta pozitivni stvari koji će GI sigurno podržati, ali ukazat ćemo i na negativne!
homebox

homebox

Komentirano: 8.8.2013. | 19:25

6

HEP nezainteresiran za Čermakovu plinsku elektranu Hrvatska 31.7.2013. 9:14 Darko Bičak , Poslovni dnevnik: Hrvatska elektroprivreda (HEP) odustala je od plana da s 25 posto sredstava sudjeluje u projektu Croduxove termoelektrane na plin u Slavonskom Brodu, doznaje Poslovni dnevnik. Iz samog HEP-a se o ovome nisu željeli izjasniti pravdajući se potpisanim Sporazumom o povjerljivosti s Croduxom. Za komentar nisu bili raspoloženi ni u samom Croduxu u vlasništvu generala Ivana Čermaka, no kako se doznaje, HEP je Čermakovu tvrtku i službeno obavijestio kako nema interesa za sudjelovanju u projektu. Ozbiljan udarac Radi se o ozbiljnom udarcu Croduxovom projektu kombinirane kogeneracijske plinske elektrane na području Slavonskog Broda, koji je inače u visokoj fazi ishođenja pripremne dokumentacije. Ukupna vrijednost investicije trebala je iznositi oko 500 milijuna eura koje je Čermak, prema vlastitom priznanju, planirao prikupiti uz pomoć stranih partnera.Ipak, važnu ulogu trebao je imati i HEP, i kao mogući partner i kao svojevrsna garancija otkupa energije. Mogućnost sudjelovanja u projektu navodno se u HEP-u ozbiljno analizirala dok je na čelu kompanije bio Zlatko Koračević, no dolaskom nove Uprave i nakon dubinskog snimanja projekta, interes je splasnuo. U HEP-u navodno procjenjuju kako je poslovni plan elektrane suviše optimističan, smatraju nedostatkom projekta i to što nema osiguran konzum za otpadnu toplinu, a i žele se posvetiti realizaciji vlastitih sličnih projekata, poput planirane plisnke elektrane u Osijeku. Odustanka HEP-a nužno ne znači smrt za Croduxov projekt, ali Čermak će, bez sudjelovanja nacionalne elektroprivrede, puno teže osigurati financijsku podršku, posebno s obzirom na aktualnu situaciju na tržištu.Planirana elektrana snage 600 megavata temeljila bi se na tehnologiji tvrtke Siemens, inače trenutno najboljoj dostupnoj tehnologiji plinskih turbina u svijetu, s ukupnim stupnjem djelovanja od oko 68 posto. Ipak, čak i uz tako visoku efikasnost, plinske elektrane u Europi trenutno su neisplative, pa i njemačka elektrana Irsching 5 - kopija koje bi bila ona u Slavonskom Brodu - već mjesecima ne radi jer joj je proizvodna cijena previsoka. Kad će početi gradnja? S druge strane, prema dostupnim informacijama, projektna dokumentacija u većem je dijelu završena, a u tijeku je projektiranje priključka na magistralnu infrastrukturu tako da se već do kraja 2013. godine očekuje ishođenje lokacijske dozvole. Zemljište na području Lučke uprave Slavonski Brod, na kojem je planirana izgradnja, u potpunosti je pripremljeno za gradnju, te osigurana mogućnost priključenja na dalekovod, plinovod, vodovod, odvodnju, plovni put, cestu i željeznicu. Početkom lipnja je Savjetodavno stručno povjerenstvo za procjenu Studije utjecaja na okoliš dalo je pozitivnu ocjenu za taj projekt. Bilo je planirano da gradnja počne sljedeće godine, no to bi sada moglo biti odgođeno.
PeterTDj

PeterTDj

Komentirano: 8.8.2013. | 16:08

7

Budući da Brođani o 'Čermakovoj termoelektrani' slabo informirani, ovih dana sam u članku „Što se to događa s ‘Čermakovom termoelektranom’?“ nastojao sažeti sve o cijeloj historiji tog slučaja i što je za Brođane o TE-TO možda interesantno. Posebni naglasak sam dao u članku na negativna iskustva Brođana (u svezi Rafinerije), na zahtjeve za održivi razvoj u okvirima zaštite okoliša i za Studiju o utjecaju na okoliš… Nisam ispustio iz vida ni to da 'Građanska inicijativa za čisti zrak' nije protiv razvoja, što više ona je za održivi razvoj u okvirima zaštite okoliša i prirode! Pa tako nije ni protiv često spomenutih novih gospodarstvenih objekata u Luci Brod, a ni protiv termoelektrane s tvornicom bioetanola. Što više… No, žao nam je da netko naše članove naziva „galamdžijama“ i traži od njih „kompetentno sugovorništvo s političarima“... Da, zaista dijalog jeste nužan i nezamjenjiv! Da, zaista sve ovisi samo od nas Brođana, od sinergije građana, stručnjaka, uprave i političara. No, do te sinergije izgleda kod nas se teško dolazi! S druge strane znamo, da je brodski zrak već godinama onečišćen sumporovodikom, lebdećim česticama PM 2.5 i ozonom! Također vidimo kako je već na webu objavljen “SAŽETAK STUDIJE“. U njemu je nešto spomenuto o procjeni kumulativnih utjecaja na brodski zrak, ali na prvi pogled izgleda da ta procjena nije dovoljno razrađena. Zna se da pored TE-TO SB, prometa, grijanja u gradu i djelomično i nedovoljno analizirane Rafinerije, uskoro će se pojaviti još jedan zagađivač iz BiH, TE na lignit u Stanarima i o tome nema ni retka! Ni o planovima uprave Rafinerije da 2015.g. žele proraditi dvostruko, možda i trostruko više nafte… I na kraju vraćam se na tu rečenicu kojim "se šilji zob": „simptomatično da poslije javnog izlaganja o Studiji, Zahtjevu i Tehničko-tehnološkom rješenju, ... u srijedu 4. rujna 2013. godine, samo će tri radna dana ostati Brođanima za podnošenje i očitovanje svojih mišljenja, prijedloga i primjedbi…“! Prvo jedno moje zapažanje, jedan komentar uz spomenuti članak, pa onda i jedan prijedlog: a) „Je li to slučajno ili je riječ o nekoj vrsti zavjere? Ne događa se to samo nama. Građani Hrvatske se smatraju maloljetnima.“, b) Brođani zaista će morati zasukati rukave, da ih ne bi zadesila nova „rafinerija“! Ako treba neka se zatraži angažman nezavisnih stručnjaka...
2025god

2025god

Komentirano: 8.8.2013. | 9:33

8

@brodjanine - najlakše se praviti "sobarica"-:). Ja nemam nikakvih poslovnih ili drugih interesa za i oko TE-TO SB, a znam da će Čermak investirati preko godinu dana. Čak sam znao i kakvo će biti rješenje. Isto tako znam da se u proteklih 10-tak mjeseci po pitanju lokalnih odluka ništa značajno nije radilo zbog političke situacije u Brodu. Zašto "šiljiš sada zob" kada su sazrijeli gotovo svi uvjeti za ovu investiciju i postavljaš zlonamjerna pitanja? Neka GI pokaže sada, da nisu obične galamdžije, nego stručni i kompetentni sugovornici političarima i poduzetniku. Što zvoncaš zbog samo ta tri dana za primjedbe? Ako se niste u GI pripremili u proteklih dvije godine za ozbiljnu priču o TE-TO, koliko se javno priča o toj investiciji, nećete se pripremiti nikada!
Kahfrate

Kahfrate

Komentirano: 7.8.2013. | 14:47

9

Kunem se, znao sam da će netko postaviti pitanje kojega je postavio brodjanin1991. Pa, valjda, oni koji su na godišnjem odmoru ili na moru, daleko od Broda imaju povjerenja u one koji su ostali u Brodu??? Isto je to kao u vrijeme izbora. Oni koji ne idu na izbore, iz bilo kojeg razloga, daju, prešutno, povjerenje onima, koji će izaći na izbore. A u krajnjem slučaju, što mi, obični smrtnici, znamo o uticaju jedne takve elektrane, na naše okruženje? Riječ treba imati struka...Mi možemo, zasigurno, tvrditi da će izgradnja elektrane koristiti našem kraju višestruko: investicija, jeftinija energija, zapošljavanje određenog broja brođana... Zapamtite, kada krene jedna investicija, za njom kreću i ostale... A što se tiče ekologije, to prepustite EU, jer ona neće dozvoliti prljavu tehnologiju...pa makar to bio i Slavonski Brod!!!
brodjanin1991

brodjanin1991

Komentirano: 7.8.2013. | 7:40

10

Kako je moguće da je „Javna rasprava za predmetnu Studiju, Zahtjev i Tehničko-tehnološko rješenje“ organizirana za vrijeme godišnjih odmora i to „u trajanju (samo) od 30 dana, od 9. kolovoza do zaključno 9. rujna 2013.“ Uz to simptomatično je da poslije javnog izlaganja o Studiji, Zahtjevu i Tehničko-tehnološkom rješenju, što će se održat u srijedu 4. rujna 2013. godine, samo će tri radna dana ostati Brođanima za podnošenje i očitovanje „svojih mišljenja, prijedloga i primjedbi u knjigu primjedbi“(?)!

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koje su općine najprimamljivije, a gdje su kuće najjeftinije

Prodano 405 kuća s okućnicama

Koje su općine najprimamljivije, a gdje su kuće najjeftinije

16.6.2022. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su tvrtke koje su 90-ih obnavljale sisačko područje

Ima ih iz S. Broda, Požege, N. Gradiške

Ovo su tvrtke koje su 90-ih obnavljale sisačko područje

15.1.2021. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve je teže pronaći izvođače za velike projekte i radove

Ugroženi brojni projekti

Sve je teže pronaći izvođače za velike projekte i radove

3.1.2020. | 9:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi iz Županije kupili više od stotinu nekretnina

Uz pomoć državnih subvencija

Mladi iz Županije kupili više od stotinu nekretnina

23.11.2018. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Slavoniji tržište nekretnina mrtvo

Dok se u ostatku zemlje stanje popravlja

U Slavoniji tržište nekretnina mrtvo

18.12.2017. | 8:19
SBplus.hr, Slavonski Brod : PZC Brod i PZC Varaždin dobili posao od 33 milijuna kuna

Redovito održavanje cesta

PZC Brod i PZC Varaždin dobili posao od 33 milijuna kuna

26.8.2016. | 19:49
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za dvogodišnje održavanje cesta 36 milijuna kuna

Raspisali natječaj

Za dvogodišnje održavanje cesta 36 milijuna kuna

8.6.2016. | 21:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakva je razlika između vrpoljačkog i brodskih rotora

Nećemo prestati upozoravati

Kakva je razlika između vrpoljačkog i brodskih rotora

27.5.2016. | 0:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za izradu studijske dokumentacije 2,8 milijuna kuna

Razvoj vodno-komunalne infrastrukture

Za izradu studijske dokumentacije 2,8 milijuna kuna

4.5.2016. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odabrane tvrtke iz Zagreba, Vinkovaca i Ljubljane

Pročistač od 20 mil. kuna

Odabrane tvrtke iz Zagreba, Vinkovaca i Ljubljane

17.9.2015. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najavljena gradnja željezničkog mosta

HŽ infrastrktura

Najavljena gradnja željezničkog mosta

24.4.2015. | 12:52
SBplus.hr, Slavonski Brod : 1,8 milijuna kn za energetsku obnovu zgrade Županije

Posao za Vukojević gradnju

1,8 milijuna kn za energetsku obnovu zgrade Županije

20.4.2015. | 17:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na tri natječaja Županija izabrala Vukojević gradnju

Poslovi od 6,5 milijuna kuna

Na tri natječaja Županija izabrala Vukojević gradnju

18.2.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veća od brodskih nebodera, poštenjem

Rijetka pojava

Veća od brodskih nebodera, poštenjem

26.7.2014. | 10:58
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vodovod gradi kanalizaciju za 20 milijuna kuna

U Slavonskom Šamcu i Sikirevcima

Vodovod gradi kanalizaciju za 20 milijuna kuna

27.5.2014. | 16:46
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za podvožnjak i južnu zaobilaznicu 89 milijuna

U planu Hrvatskih cesta

Za podvožnjak i južnu zaobilaznicu 89 milijuna

11.3.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ipak se gradi

Poliklinika u Brodu

Ipak se gradi

5.1.2012. | 12:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brže do građevinske dozvole

Nacrt prijedloga zakona

Brže do građevinske dozvole

15.6.2011. | 10:13
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako do povoljnih stambenih kredita

Objavljen pravilnik

Kako do povoljnih stambenih kredita

4.4.2011. | 17:48