Politika : Ostalo

13.1.2022. u 7:00
Prikaza: 6745
|
Autor: Željka Gavranović

Ne može obnašati šest funkcija

Ante Cvitković je u ozbiljnom sukobu interesa

Brodsko-posavska županija : Ante Cvitković je u ozbiljnom sukobu interesaAnte Cvitković u obje verzije(Foto: SBplus/arhiva)

Na jučerašnjoj je sjednici Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa imalo čak tri predmeta iz Brodsko-posavske županije.

SLAVONSKI BROD - Među 18 točaka dnevnog reda jučerašnje sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa - kojemu je premijer Andrej Plenković oduzeo sve stvarne ovlasti i tako poništio njegov smisao - čak tri točke odnosile su se na osobe s područja Brodsko posavske županije.

Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, Danijela Juranović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta „M. A. Relković" Nova Gradiška i Vedran Kožul, viši stručni suradnik za lokalnu samoupravu Grada Slavonskog Broda, zatražili su očitovanje, odnosno mišljenje Povjerenstva - svatko za svoje područje djelovanja - što još jednom pokazuje kako se Povjerenstvo pretvorilo u puki servis koji, bez naknade, dužnosnicima dijeli savjete. Mada bi osnovnu svrhu svoga postojanja ispunili tek kao neovisno represivno tijelo koje sankcionira zabludjele dužnosnike.

Doktor Cvitković ne može istovremeno obnašati šest dužnosti

Provjerili smo što su navedeni pitali Povjerenstvo.

Ravnatelj Cvitković postavio je upit - postoji li sukob interesa ili može i dalje primati naknadu za članstvo u Gradskom vijeću Slavonskog Broda, za članstvo u Savjetu za zdravlje koje je osnovano od strane Brodsko-posavske županije i za funkciju predsjednika Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droge na području Brodsko-posavske županije. Nadalje, naveo je kako održava nastavu na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, gdje je i naslovni izvanredni profesor te na Medicinskom fakultetu u Osijeku, gdje je izabran kao naslovni docent.

Povjerenstvo smatra kako će se ipak morati odreći nekih od silnih obveza. I primanja dakako.

- Povjerenstvo je dalo mišljenje da obveznik, temeljem članka 17. stavka 1. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, ne može istovremeno, uz obnašanje dužnosti ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, biti član Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda, niti član Savjeta za zdravlje u Brodsko-posavskoj županiji, niti predsjednik ili član Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droge na području Brodsko-posavske županije, s obzirom na to da se navedene funkcije smatraju drugom javnom dužnošću u smislu odredbi ZSSI-a. Vezano za održavanje nastave, temeljem članka 17. stavaka 3. ZSSI-a, može održavati nastavu kao izvanredni profesor na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku te nastavu kao docent na Medicinskom fakultetu u Osijeku, obzirom da se u navedenim slučajevima radi o znanstveno-edukacijskoj djelatnosti te je dužan naknade primljene za predavanja prijaviti Povjerenstvu. - za SBplus pojasnila je Majda Uzelac, dipl. iur., tajnica Povjerenstva.

Da se profesor Cvitković obratio Povjerenstvu prije preuzimanja određenih dužnosti, bilo bi to savjesno ponašanje dužnosnika. Budući da je to učinio nakon što je određeno vrijeme već bio u sukobu interesa, ostaju dva pitanja: hoće li snositi konzekvence zbog nekonzekventnog ponašanja te hoće li vratiti sredstva dosad dobivena od ustanova u čijim funkcijama je bio?

Jedina pristigla prijava ona gradonačelnikove supruge 

Ništa manje zanimljiv nije bio ni upit novogradiške ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta. Naime, Danijela Juranović izvijestila je Povjerenstvo o tomu kako je na natječaj za zapošljavanje za radno mjesto stručnog suradnika za marketing, projekte i kinodjelatnost, na ponovljenom natječaju, stigla samo jedna prijava - i to ona supruge gradonačelnika Vinka Grgića.

Prijava je valjana pa je ravnateljicu brinuo tek mogući sukob interesa, s obzirom na to da su proračunski korisnik kojem je Osnivač Grad Nova Gradiška. Također, navela je kako, sukladno općim aktima njihove ustanove, odluku o raspisivanju natječaja, kao i o zapošljavanju, donosi ravnatelj.

- Povjerenstvo je dalo očitovanje da podnositeljica zahtjeva nije obveznica ZSSI-a te se prava i obveze iz navedenog zakona ne odnose na istu. Međutim, ukazalo je kako bi gradonačelnik Grada Nove Gradiške, kao obveznik ZSSI-a, u slučaju stupanja u radni odnos njegove supruge u Pučkom otvorenom učilištu „M. A. Relković", ustanovi kojoj je osnivač Grad Nova Gradiška, trebao voditi računa da navedena okolnost ne utječe na njegovu nepristranost u obnašanju dužnosti gradonačelnika Grada Nove Gradiške, odnosno na obvezu iz članka 9. ZSSI-a. - poručili su iz Povjerenstva, poslavši time poruku gradonačelniku.

Upit poslao na krivu adresu

Kada je u pitanju, pak, davanje očitovanja u predmetu P-6/22, na zahtjev Vedrana Kožula, djelatnika brodske Gradske uprave, Povjerenstvo nije imalo previše posla.

Naime, on je molio pojašnjenje, odnosno, mišljenje o primjeni odredbi članka 4. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, u vezi obveza članova predstavničkih tijela te jedinica lokalne samouprave u primjeni navedenih odredbi.

- Povjerenstvo je podnositelja zahtjeva uputilo da na postavljena pitanja zatraži očitovanje Ministarstva pravosuđa i uprave. - za SBplus poručili su iz Povjerenstva.

Najproblematičniji i najkompliciraniji od tri slučaja - dakako - onaj je koji se tiče ravnatelja Cvitkovića. On je, naime, kako smo već naglasili, neke dužnosti očigledno već prihvatio, a da nije ranije pitao postoji li među njima sukob interesa.

13. siječnja 2022., 13.30
Nakon reagiranja ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Ante Cvitkovića te na njegovu zamolbu, redakcija portala SBplus, naknadno je ponovno kontaktirala Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje je ovaj članak, odnosno, postupanje doktora Cvitkovića komentiralo na sljedeći način:
„Gospodin Cvitković postupio je jako dobro, a zbog brojnih upita je i pohvaljen od strane Povjerenstva. Postupio je upravo onako kako po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa i treba postupiti. Obveznik tog Zakona postao je prije petnaestak dana i na vrijeme je postavio pitanja. Ti novi obveznici imaju određeni rok od 60 dana da urede poslove i traže mišljenje Povjerenstva prije nego uđu u sukob sa Zakonom." (Ž.G./SBplus)

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stijena01

Stijena01

Komentirano: 13.1.2022. | 15:48

1

Gospodin Cvitkovic sposoban je za jos jednu funkciju i vjerujem da ce ju na vrijeme ispostovat, a to je redovno svakog dana objavit pucanstvu zupanije broj zarazenih, obzirom da se to ne radi otkad se stozer promjenio...od 4 sijecnja pa do 9 sijecnja nisu mjenjali stranicu...ako objave mediji onda je to tek navecer, dok druge zupanije objavu daju dopodne i to jos po opcinama...nekad je tako bilo i u brodskoj zipaniji...mnogo toga nekad je bilo....
Samo_istina

Samo_istina

Komentirano: 13.1.2022. | 11:39

2

Tko se jos prijavljuje na toliko funkcija da bi ih kvalitetno obavljao? Prijavljuju se zna se zasto?
AculeusApis

AculeusApis

Komentirano: 13.1.2022. | 9:51

3

Toliko funkcija kvalitetno se obavljati ne može svakom je jasno, a nekima očito nije. Površno i nekvalitetno dakako -može.
Samo_istina

Samo_istina

Komentirano: 13.1.2022. | 7:42

4

6 funkcija puta xx naknada plus placa....zato u HZJZ BPŽ i je atmosfera neprijateljska....međuljudski odnosi su na nuli kao i radna atmosfera.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Posljednji 30. svibnja s hrvatskim novcem u hrvatskom džepu?

Jedno slavimo, od drugog se opraštamo

Posljednji 30. svibnja s hrvatskim novcem u hrvatskom džepu?

30.5.2022. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Korisnike od lipnja očekuje drastično povećanje cijena

Što s onima koji to ne mogu namiriti?

Korisnike od lipnja očekuje drastično povećanje cijena

20.5.2022. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija priprema smještajne kapacitete za izbjeglice

Spremni pružiti pomoć

Županija priprema smještajne kapacitete za izbjeglice

10.3.2022. | 14:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : O čemu su izaslanici Središnje Bosne razgovarali sa Županom?

'Situacija je već pola godine zategnuta'

O čemu su izaslanici Središnje Bosne razgovarali sa Županom?

10.3.2022. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nažalost, ovi su milijuni na raspolaganju (i) općinama BPŽ

Neslavne skupine, ali ipak dobra prilika

Nažalost, ovi su milijuni na raspolaganju (i) općinama BPŽ

27.2.2022. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od Povjerenstva zatražio savjet vezan za još jednu funkciju

Oprezan na svakom koraku

Od Povjerenstva zatražio savjet vezan za još jednu funkciju

29.1.2022. | 11:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija ima 17 tisuća (13%) birača više nego stanovnika

Temeljem službenih podataka utvrdili smo

Županija ima 17 tisuća (13%) birača više nego stanovnika

27.1.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dva grada ove županije tragaju za 'blagom iz podzemlja'

Mogućnost povlačenja značajnih sredstava

Dva grada ove županije tragaju za 'blagom iz podzemlja'

18.1.2022. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ni najgušće naseljene općine nemaju razlog za slavlje

Što pokazuje temeljita analiza?

Ni najgušće naseljene općine nemaju razlog za slavlje

15.1.2022. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovoliko su stanovnika u deset godina izgubile BPŽ i PSŽ

Objavljeni prvi rezultati Popisa 2021.

Ovoliko su stanovnika u deset godina izgubile BPŽ i PSŽ

14.1.2022. | 11:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko je županija imala građana, a koliko seljana?

Zavirili smo u stare popise stanovništva

Koliko je županija imala građana, a koliko seljana?

6.1.2022. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko treba kupiti inkubatore - velikodušan narod ili država?

Dvoje Brođana ne mogu se dogovoriti

Tko treba kupiti inkubatore - velikodušan narod ili država?

6.12.2021. | 17:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovoliko je novorođenih manje na brodskom i požeškom području

Objavljeni najnoviji podatci

Ovoliko je novorođenih manje na brodskom i požeškom području

5.12.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko će narednih godina sjediti uz slavonskobrodske suce?

Tijekom sudskih procesa

Tko će narednih godina sjediti uz slavonskobrodske suce?

2.11.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovoliko su stanovnika izgubili Slavonski Brod i Požega

Među najvećim gubitnicima

Ovoliko su stanovnika izgubili Slavonski Brod i Požega

25.10.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jednako su važni i službenici na terenu i oni u uredima

Službe koje život znače (4)

Jednako su važni i službenici na terenu i oni u uredima

30.7.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni koji pomažu drugima, sami rijetko zatraže pomoć.

Službe koje život znače (3)

Oni koji pomažu drugima, sami rijetko zatraže pomoć.

30.7.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sve karike lanca su funkcionirale. Pokazali smo što možemo'

Službe koje život znače (1)

'Sve karike lanca su funkcionirale. Pokazali smo što možemo'

29.7.2021. | 14:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas počinje isplata pete naknade po redu

Raste broj korisnika prava

Danas počinje isplata pete naknade po redu

17.6.2021. | 9:45