Politika : Ostalo

30.7.2021. u 14:00
Prikaza: 1788
|
Autor: Željka Gavranović

Službe koje život znače (4)

Jednako su važni i službenici na terenu i oni u uredima

Brodsko-posavska županija : Jednako su važni i službenici na terenu i oni u uredimaOperativno-komunikacijski centar Policijske uprave brodsko-posavske(Foto: Željka Gavranović/SBplus)

Veliku podršku policijskim službenicima koji se nalaze na terenu, pružaju njihove kolege iz Operativno-komunikacijskog centra.

Portal SBplus, serijom članaka o „Službama koje život znače", donijet će četiri reportaže o onima koji svakodnevno spašavaju živote svojih sugrađana i požrtvovnim radom daju sve od sebe kako bi katastrofe i nesreće rezultirale što manjim brojem ozlijeđenih i preminulih. Referirajući se i na jednu od najtežih prometnih nesreća posljednjih godina koja se dogodila na autocesti A3 kod Slavonskog Broda i koja je odnijela deset života, razgovarali smo s predstavnicima Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije, Opće bolnice „Dr. Josip Benčević", Javne vatrogasne postrojbe Slavonski Brod i Policijske uprave brodsko-posavske.

SLAVONSKI BROD - Policijska uprava brodsko-posavska, bila je među žurnim službama na području grada Slavonskog Broda koje su spremno odgovorile na tešku prometnu nesreću koja se prošle nedjelje, 25. srpnja 2021. godine dogodila na autocesti A3 i to baš u pozadini Postaje prometne policije. Načelnik PU BP, Antun Valić, za portal SB plus opisao je što se sve u prostorijama policije, ali i na terenu, događalo tog dana kojeg će pamtiti brojni Brođani.

- Odmah po dojavi o prometnoj nesreći, policijski službenici upućeni su na mjesto događaja, gdje su prvo osigurali mjesto događaja kako ne bi došlo do novih neželjenih tragedija. U takvim situacijama najvažnija je žurnost, a zatim nakon osiguranja mjesta događaja slijedi pomoć stradalima jer svaka minuta je dragocjena i brza intervencija može nekome spasiti život. S obzirom na težinu prometne nesreće te veći broj poginulih i ozlijeđenih, na mjesto događaja upućen je maksimalno raspoloživ broj policijskih službenika koji su osiguravali tu lokaciju te istovremeno pomagali unesrećenima u suradnji sa ostalim neophodnim žurnim službama. Očevid se provodio uz nazočnost Općinskog državnog odvjetnika. Užurbano se radilo i na utvrđivanju identiteta osoba. - za SBplus priču počinje načelnik Valić.

U tim trenutcima, policijski su službenici za odnose s javnošću bili pretrpani upitima te su informacije morali dostavljati brzo, ali ipak pazeći na njihovu točnost.

- Javnost dobiva pravovremene informacije iz Odnosa s javnošću Policijske uprave. Prvotno to bude osnovna informacija te se, ovisno o novim saznanjima na terenu, informacija nadopunjuje. Po dovršetku očevida slijedi detaljno priopćenje, no i kasnije se informacije dopunjuju i šalju obavijesti, s obzirom na daljnja postupanja, sve do dovođenja osumnjičenika mjerodavnom Državnom odvjetništvu. - kazuje Valić, želeći poručiti kako je policijski posao trajao i danima nakon nesreće.

Zapravo, on traje i danas. Naime, osim osiguranja mjesta događaja, pružanja pomoći unesrećenima, provođenja očevida, suradnje i komunikacije s drugim žurnim službama i institucijama na lokalnoj i međunarodnoj razini, policijski službenici su vodili računa o smještaju te sigurnosti ostalih putnika koji nisu ozlijeđeni, odnosno, koji su u nesreći lakše ozlijeđeni pa su brzo pušteni iz bolnice. Također su vodili računa o stvarima i prtljazi svakog putnika ponaosob. Bilo je i jako puno poziva upućenih Policijskoj upravi te je s tog nivoa ostvarena komunikacija i suradnja s Hrvatskim crvenim križem koji je, pak, potom osigurao telefonsku liniju u cilju pravovremenog pružanja informacija članovima obitelji stradalih, a kontakt broj je javno objavljen.

Kao i naši raniji sugovornici iz Zavoda za hitnu medicinu BPŽ, Opće bolnice „Dr. Josip Benčević" te Javne vatrogasne postrojbe Grada Slavonskog Broda, iz Policijske uprave brodsko-posavske također su potvrdili izvrsnu suradnju žurnih službi koja se tog dana posebno 'osjećala u zraku'.

- Uistinu je tako, suradnja je bila izvanredna. Sve žurne službe dale su svoj maksimum. U takvim događajima je najvažnije promptno i koordinirano djelovanje, a i ovaj put je potvrđena iznimno dobra suradnja i komunikacija žurnih službi. Osim dojava koje smo mi zaprimili u Policijskoj upravi, istovremeno su ih zaprimile i druge žurne službe koje su vrlo brzo bile na mjestu događaja obavljajući poslove iz nadležnosti svoga rada. Ova nesreća povezala je sve žurne službe te se pokazalo da imamo spremnost, dobru uvezanost i koordinaciju u radu pri takvim velikim nesrećama. Pohvale svima koji su sudjelovali. - kazao je naš sugovornik.

No, osim pohvala, policijski su se službenici u danima koji su uslijedili morali nositi i s traumatičnim iskustvima koji su dio posla u kojemu nerijetko svjedoče ružnim ili teškim prizorima.

- Ovo je uistinu bila jedna od najtežih prometnih nesreća na našim prometnicama koja ne ostavlja čovjeka ravnodušnim pa tako niti policijske službenike. U tim trenutcima i stresnim okolnostima, ne razmišlja se puno o drugim stvarima, već je na umu samo kako pomoći unesrećenima. Dakako, puno je pozitivnih strana policijskog zanimanja. Čast je i zadovoljstvo nositi policijsku odoru i biti na usluzi građanima jer uvijek je lijepo kada je policajac nekom građaninu u dobrom sjećanju.  No, uz sve to, tu je i ona negativna strana, posebice kada su u pitanju traumatična iskustva s kojima se policajci susreću prilikom postupanja, kao što je bila ova prometna nesreća. Policajci se inače češće nalaze u stresnim situacijama, no uvijek razgovaramo s njima i dajemo im podršku te ako je potrebno, osiguramo im adekvatnu psihološku pomoć. - kazao je Valić.

Komunikacija svih razina sustava i dobar međusobni kontakt policajaca iz različitih segmenata sustava, zasigurno su bili od velike pomoći. Ranije edukacije su, isto tako, utjecale na njihovu spremnost za adekvatan odgovor u tako teškoj i ozbiljnoj situaciji.

- Osim onih koji su bili na radnom mjestu, u službu su zbog teške nesreće pozivani i oni slobodni službenici od svojih kuća. Na mjesto događaja upućeni su prometni, temeljni, interventni policajci, odnosno, službenici iz svih segmenata rada policijskog posla. Također, velika podrška policajcima na terenu, bile su njihove kolege iz operativnih dežurstava policijskih postaja i policijske uprave, kao i rukovoditelji. Inače je u takvim situacijama vrlo važna dobra komunikacija i timsko djelovanje. Jedan dio policijskih službenika svake godine sudjeluje i na tečaju MRMI – Međunarodne organizacije za medicinski odgovor za velike nesreće te su takve edukacije uvijek dobrodošle. - poručuje i zaključuje načelnik Valić.

Ulijevaju li im policijski službenici sigurnost i osjećaju li prema njima povjerenje - odlučit će svaki građanin za sebe, no njihova spremnost odgovora i reakcije na ozbiljne izazove, potvrđena je i ovaj put.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dva grada ove županije tragaju za 'blagom iz podzemlja'

Mogućnost povlačenja značajnih sredstava

Dva grada ove županije tragaju za 'blagom iz podzemlja'

18.1.2022. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ni najgušće naseljene općine nemaju razlog za slavlje

Što pokazuje temeljita analiza?

Ni najgušće naseljene općine nemaju razlog za slavlje

15.1.2022. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovoliko su stanovnika u deset godina izgubile BPŽ i PSŽ

Objavljeni prvi rezultati Popisa 2021.

Ovoliko su stanovnika u deset godina izgubile BPŽ i PSŽ

14.1.2022. | 11:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ante Cvitković je u ozbiljnom sukobu interesa

Ne može obnašati šest funkcija

Ante Cvitković je u ozbiljnom sukobu interesa

13.1.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko je županija imala građana, a koliko seljana?

Zavirili smo u stare popise stanovništva

Koliko je županija imala građana, a koliko seljana?

6.1.2022. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko treba kupiti inkubatore - velikodušan narod ili država?

Dvoje Brođana ne mogu se dogovoriti

Tko treba kupiti inkubatore - velikodušan narod ili država?

6.12.2021. | 17:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovoliko je novorođenih manje na brodskom i požeškom području

Objavljeni najnoviji podatci

Ovoliko je novorođenih manje na brodskom i požeškom području

5.12.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko će narednih godina sjediti uz slavonskobrodske suce?

Tijekom sudskih procesa

Tko će narednih godina sjediti uz slavonskobrodske suce?

2.11.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovoliko su stanovnika izgubili Slavonski Brod i Požega

Među najvećim gubitnicima

Ovoliko su stanovnika izgubili Slavonski Brod i Požega

25.10.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni koji pomažu drugima, sami rijetko zatraže pomoć.

Službe koje život znače (3)

Oni koji pomažu drugima, sami rijetko zatraže pomoć.

30.7.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sve karike lanca su funkcionirale. Pokazali smo što možemo'

Službe koje život znače (1)

'Sve karike lanca su funkcionirale. Pokazali smo što možemo'

29.7.2021. | 14:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas počinje isplata pete naknade po redu

Raste broj korisnika prava

Danas počinje isplata pete naknade po redu

17.6.2021. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko su Brođani zainteresirani za državnu mjeru?

Zatražili smo konkretne brojke

Koliko su Brođani zainteresirani za državnu mjeru?

22.4.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Živite li u ovim županijama, imate bolje šanse za...

Dvostruko bolji od državnog prosjeka

Živite li u ovim županijama, imate bolje šanse za...

16.4.2021. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovi bi kolodvori u Županiji mogli postati stajališta

Modernizacija pruge donosi promjene

Ovi bi kolodvori u Županiji mogli postati stajališta

19.3.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dovoljno inspirativno da zaboravimo proteklo desetljeće?

'Osvježili' internetsku stranicu

Dovoljno inspirativno da zaboravimo proteklo desetljeće?

4.2.2021. | 17:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policajci po oružje na dogovoreno mjesto dolaze u civilu

Građanima garantiraju anonimnost

Policajci po oružje na dogovoreno mjesto dolaze u civilu

26.1.2021. | 15:00