Politika : Ostalo

2.11.2021. u 17:00
Prikaza: 2400
|
Autor: Željka Gavranović

Tijekom sudskih procesa

Tko će narednih godina sjediti uz slavonskobrodske suce?

Brodsko-posavska županija : Tko će narednih godina sjediti uz slavonskobrodske suce?Ilustracija - predsjednik Sudskog vijeća sa sucima porotnicima(Foto: AP/SBplus/Arhiva)

Nakon što županijska skupština izabere suce porotnike, sudovi ne vrše dodatnu provjeru političke (ne)aktivnosti onih koji četiri godine sjede uz njihove 'glavne' suce.

SLAVONSKI BROD - „Kad treba zbrinuti manje važne članove, stranke ih šalju na sudove. Iako to zakon brani, samo ih je u Slavonskom Brodu 15 od 36." - tako je u svibnju 2019. godine, Telegramov istraživački novinar, Drago Hedl, prvi pisao o sucima porotnicima kao stranačkim uhljebima koji na tim pozicijama, kao članovi stranke, ne bi smjeli biti.

Kako je teško precizno i točno provjeriti jesu li baš svi imenovani politički neaktivni, njihova imena treba ustupiti javnosti kako bi se eventualno mogao javiti onaj tko o tomu/njima zna više. U suprotnom, suci porotnici uglavnom ostaju skriveni od očiju javnosti i vidljivi samo onima koji sudjeluju u sudskim procesima.

Naime, ono što vrijedi za 'prave' suce, vrijedi i za suce porotnike. Prema Zakonu o sudovima, sudac porotnik ne smije biti član političke stranke niti se baviti političkom djelatnošću. To se u ranijem mandatnom razdoblju u Slavonskom Brodu nije poštovalo pa smo, nakon nedavnog izbora novih sudaca porotnika Općinskog suda u Slavonskom Brodu, odlučili provjeriti pojedinosti.

Javnost treba znati tko je konkretno imenovan

Županijska skupština Brodsko-posavske županije 4. je listopada donijela Rješenje o imenovanju sudaca porotnika za Općinski sud u Slavonskom Brodu. Prema njemu, novi su suci porotnici postali: Vlado Lasić, Tomislav Grbić, Tanja Ramljak, Marko Teofilović, Marija Pandurić, Marija Lolić, Marica Lovrić, Katica Miletić, Franjo MrvaDajana Dorić, Berislav Bossak, Andrea Gunjević i Ana Zubović. Navedeni će u sljedeće četiri godine sjediti 'uz bok' sucima slavonskobrodskog Općinskog suda tijekom sudskih procesa, kao dva člana Sudskog vijeća. Provjeru njihove političke (ne)aktivnosti vrši isključivo politički obojana Županijska skupština.

- (...) predsjednik Općinskog suda u Slavonskom Brodu dostavio je svoje mišljenje o predloženim kandidatima, a u tom mišljenju je, između ostalog, naveo da predlaže Županijskoj skupštini Brodsko-posavske županije provjeriti je li tko od predloženih kandidata član političke stranke ili se bavi političkom djelatnošću, a ako je koji kandidat član političke stranke ili se bavi političkom djelatnošću, smatra da takvog kandidata ne treba imenovati za suca porotnika (...) - stoji u dijelu odgovora kojeg je SBplus-u dostavio Ivan Ćosić, službenik za informiranje Općinskog suda u Slavonskom Brodu.

Da sudovi baš i nisu oslobođeni odgovornosti prilikom biranja sudaca porotnika, pokazuje Članak 119. Zakona o sudovima, čiji drugi stavak kaže „Prije imenovanja sudaca porotnika, mora se pribaviti mišljenje predsjednika odgovarajućeg suda o predloženim kandidatima.". Pritom se, valjda, od predsjednika očekuje da to mišljenje temelji na provjerenim informacijama (i) o političkom (ne)aktivizmu potencijalnih kandidata.

Ranije su politički aktivni vlastoručnim potpisom trebali potvrditi kako to nisu

Kako je teško precizno i točno provjeriti jesu li baš svi gore navedeni politički neaktivni, nije naodmet njihova imena ustupiti javnosti kako bi se eventualno mogao javiti onaj tko o tomu/njima zna više. U suprotnom, suci porotnici tijekom četverogodišnjeg mandata uglavnom ostaju skriveni od očiju javnosti i vidljivi samo onima koji sudjeluju u sudskim procesima.

No, osim provjere Županijske skupštine, te osobe trebale bi proći i osobnu kontrolu koja bi trebala biti najmjerodavnija s obzirom na časnu dužnost koju obnašaju i neraskidivu vezu s njihovim karakterom. Prije no što postanu suci porotnici, dužni su potpisati Izjavu kojom potvrđuju kako se protiv njih ne vodi kazneni postupak, kako nisu članovi političke stranke niti se bave političkom djelatnošću, odnosno, kako ispunjavaju sve ostale zakonske uvjete za imenovanje na dužnost suca porotnika. Potpišu li lažno svjedočanstvo, to već dovoljno govori o njihovoj osobnosti i daje razlog da nisu dostojni takve funkcije.

Dodatni je problem ako nitko od tih novoimenovanih sudaca porotnika u prošlosti nije zahtijevao potpisivanje točno takve izjave.

Skupštine kasne s imenovanjima novih sudaca porotnika

Novi suci porotnici za Općinski sud u Slavonskom Brodu kasno su izabrani. Naime, prijašnji im je mandat istekao još u svibnju 2020. godine. Isto se dogodilo i na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu te njegovoj Stalnoj službi u Požegi, s razlikom da oni još čekaju imenovanja.

Sucima porotnicima tih sudova koji su prisegu na četverogodišnje razdoblje položili 2016. i 2017. godine, mandat je istekao 8. studenog 2020., odnosno, 19. travnja 2021. No, Županijska skupština Brodsko-posavske županije, kao i Županijska skupština Požeško-slavonske županije, do danas nisu udovoljile zahtjevu Ureda predsjednika tog suda za imenovanje novih 40 sudaca porotnika za slavonskobrodski Županijski sud i 35 za požešku Stalnu službu tog Suda.

- Sukladno članku 118. stavak 3. Zakona o sudovima (NN 28/13, 33/15.), ako imenovanje sudaca porotnika nije obavljeno do isteka roka na koji su imenovani, suci porotnici nastavljaju obavljati dužnost do novog imenovanja sudaca porotnika, tako da suci porotnici koji su položili prisegu 7. studenog 2016., odnosno, 18. travnja 2017. i dalje obavljaju dužnost. - za SBplus pojasnila je Dubravka Šimić, glasnogovornica Županijskog suda Slavonski Brod.

I oni su nam također potvrdili kako sudovi u čijim sudskim vijećima sjede suci porotnici, ne vrše dodatnu provjeru njihove političke (ne)aktivnosti. To je, kažu, dužnost županijskih skupština koje provode postupak izbora i imenovanja sudaca porotnika.

- Sukladno odredbi članka 118. stavka 2. u vezi sa člankom 90. stavak 1. Zakona o sudovima od nadležnih županijskih skupština traži se provjera da li su kandidati za suce porotnike članovi političke stranke i da se ne bave političkom djelatnošću, tako da provjeru političke aktivnosti vrši županijska skupština. - SBplus-u je odgovorila Šimić.

Nakon prijašnjih slavonskobrodskih slučajeva u kojima je bilo puno nepravilnosti, a sudovi su se dobrano 'obrukali', zvuči pomalo suludo da i dalje tako slijepo 'vjeruju na riječ' županijskim skupštinama. Tim više što ih zakon ne oslobađa u cijelosti odgovornosti i krivnje za pogrešku u provjeri političke (ne)aktivnosti.

Dosadašnje odluke županijskih skupština pokazale su kako im građani ne mogu i ne trebaju vjerovati pa preostaje, stoga, javno pratiti rad osoba imenovanih na pozicije sudaca porotnika. Isto tako, bit će zanimljivo pratiti što će se dogoditi sa slučajevima o kojima je pisao Drago Hedl, odnosno, tko će i kako odgovarati za to što je 15-ero slavonskobrodskih sudaca porotnika protuzakonito imenovano te tko će u državni proračun vratiti naknade koje su za to djelovanje protuzakonito primili.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
akordm

akordm

Komentirano: 2.11.2021. | 17:43

1

Zanimljivo da je teofilović do prije nekoliko godina izvršavao naloge čugure, katića i sverića i dijelio otkaze zaposlenicima u ĐĐ Montaži, a danas taj isti bi trebao biti kao častan sudac porotnik. Sramota onoga tko ga je uhljebio.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dva grada ove županije tragaju za 'blagom iz podzemlja'

Mogućnost povlačenja značajnih sredstava

Dva grada ove županije tragaju za 'blagom iz podzemlja'

18.1.2022. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ni najgušće naseljene općine nemaju razlog za slavlje

Što pokazuje temeljita analiza?

Ni najgušće naseljene općine nemaju razlog za slavlje

15.1.2022. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovoliko su stanovnika u deset godina izgubile BPŽ i PSŽ

Objavljeni prvi rezultati Popisa 2021.

Ovoliko su stanovnika u deset godina izgubile BPŽ i PSŽ

14.1.2022. | 11:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ante Cvitković je u ozbiljnom sukobu interesa

Ne može obnašati šest funkcija

Ante Cvitković je u ozbiljnom sukobu interesa

13.1.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko je županija imala građana, a koliko seljana?

Zavirili smo u stare popise stanovništva

Koliko je županija imala građana, a koliko seljana?

6.1.2022. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko treba kupiti inkubatore - velikodušan narod ili država?

Dvoje Brođana ne mogu se dogovoriti

Tko treba kupiti inkubatore - velikodušan narod ili država?

6.12.2021. | 17:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovoliko je novorođenih manje na brodskom i požeškom području

Objavljeni najnoviji podatci

Ovoliko je novorođenih manje na brodskom i požeškom području

5.12.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovoliko su stanovnika izgubili Slavonski Brod i Požega

Među najvećim gubitnicima

Ovoliko su stanovnika izgubili Slavonski Brod i Požega

25.10.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jednako su važni i službenici na terenu i oni u uredima

Službe koje život znače (4)

Jednako su važni i službenici na terenu i oni u uredima

30.7.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni koji pomažu drugima, sami rijetko zatraže pomoć.

Službe koje život znače (3)

Oni koji pomažu drugima, sami rijetko zatraže pomoć.

30.7.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sve karike lanca su funkcionirale. Pokazali smo što možemo'

Službe koje život znače (1)

'Sve karike lanca su funkcionirale. Pokazali smo što možemo'

29.7.2021. | 14:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas počinje isplata pete naknade po redu

Raste broj korisnika prava

Danas počinje isplata pete naknade po redu

17.6.2021. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko su Brođani zainteresirani za državnu mjeru?

Zatražili smo konkretne brojke

Koliko su Brođani zainteresirani za državnu mjeru?

22.4.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Živite li u ovim županijama, imate bolje šanse za...

Dvostruko bolji od državnog prosjeka

Živite li u ovim županijama, imate bolje šanse za...

16.4.2021. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovi bi kolodvori u Županiji mogli postati stajališta

Modernizacija pruge donosi promjene

Ovi bi kolodvori u Županiji mogli postati stajališta

19.3.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dovoljno inspirativno da zaboravimo proteklo desetljeće?

'Osvježili' internetsku stranicu

Dovoljno inspirativno da zaboravimo proteklo desetljeće?

4.2.2021. | 17:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policajci po oružje na dogovoreno mjesto dolaze u civilu

Građanima garantiraju anonimnost

Policajci po oružje na dogovoreno mjesto dolaze u civilu

26.1.2021. | 15:00