Politika : Političke stranke

22.2.2018. u 13:40
Prikaza: 6410
|
Autor: Željka Gavranović

Duspara najavio referendum i poručio:

Vinkovački vodovod bolje od brodskog opremljen samo kroz HDZ

Brodsko-posavska županija : Vinkovački vodovod bolje od brodskog opremljen samo kroz HDZ(Foto: Željka Gavranović/SBplus)

Ne bude li bilo drugog izlaza u rješavanju problema vodocrpilišta u Sikirevcima, Mirko Duspara najavio je raspisivanje referenduma na kojemu će građani dati konačnu riječ.

SLAVONSKI BROD - Uoči sjednice Županijske skupštine koja je najavljena za sljedeći tjedan, 27. veljače, Mirko Duspara u stranačke je prostorije pozvao medije kako bi još jednom ukazao na problem o kojemu je s drugim županijskim vijećnicima svoje stranke Duspara Mirko - Nezavisna lista, već ranije pokušao razgovarati sa županijskim čelnicima. Nažalost, bezuspješno.

Kako je o dnevnom redu predstojeće Skupštine pisao i SBplus OVDJE, prva i najvažnija točka u utorak bit će Regionalni vodoopskrbni sustav Istočna Slavonija - izgradnja i upravljanje sustavom.

O Regionalnom vodovodu Istočne Slavonije te regionalnom vodocrpilištu Istočna Slavonija Sikrevci, čelništvo Grada Slavonskog Broda već je ranije dosta govorilo i pokušalo pregovarati s predstavnicima Grada Vinkovci koji već spomenuto vodocrpilište nastoje upisati u svoje vlasništvo.

No, obzirom da se ono nedvojbeno nalazi na području Brodsko-posavske županije, gradonačelnik Mirko Duspara tomu se usprotivio i istaknuo kako regionalno vodocrpilište treba biti u vlasništvu Slavonskog Broda i TD Vodovod d.o.o. Slavonski Brod te da ne vidi jasne razloge zbog kojih bi ono pripalo nekom drugom gradu.

Ponašanje čelništva županije u zadnjih trinaest godina po pitanju tog problema Duspara je danas nazvao indolentnim.

- Na zadnje tri Županijske skupštine postavljao sam pitanja o vodocrpilištu u Sikirevcima zbog problema koji su tamo nastali. Na zadnjoj sjednici, kako piše i u zapisniku, na moje pitanje odgovara Predsjednik Županijske skupštine koji je vijećnik i koji meni kao vijećniku ne bi trebao odgovarati na pitanje. On kaže kako se slaže da se radi o problemu i obećaje organiziranje tematske sjednice. Problem je što takve sjednice nije bilo, a sada je to jedina točka dnevnog reda bez materijala. Točka koja je od izuzetne važnosti za budućnost naših građana vezano za vodoopskrbu. - kazao je Mirko Duspara i otkrio kako imaju informaciju da će prilikom te točke na sjednici biti prisutni predstavnici Hrvatskih voda koji imaju isti stav kao svi direktori dosad - da vodocrpilištem treba upravljati Vinkovački vodovod.

Indirektno im, tvrdi Duspara, podršku u tomu pruža i naša Županija.

O Istočnom regionalnom vodovodu priča se od 1995. godine, a 2005. godine započeli su prvi radovi. U tri godine izgrađen je cjevovod do Vinkovaca koji je na spomenuti vodovod tada i spojen, dok Slavonski Brod još uvijek nema tu sreću. Radi se o preostalih 150 metara do spoja koje Duspara ističe kao dokaz kako Brod mora čekati samilost Hrvatskih voda i Vinkovaca koji već sad prijete da spajanje nije moguće zbog komplikacija koje bi uslijedile.

- Ugovor između Hrvatskih voda i Vinkovačkog vodovoda sastavio je potonji, kao stjecatelj, 26.8.2010., a članak 89. Zakona o vodama izričito kaže da kada Hrvatske vode izgrade neku građevinu iz sredstava državnog proračuna i EU fondova, nju bez naknade prepisuju lokalnoj jedinici ili vodnom isporučitelju na tom području. Na području Sikirevaca, vodni isporučitelj je Vodovod Slavonski Brod. Ovaj ugovor tajno je potpisan bez znanja našeg vodovoda, a da naša Županija ne staje s tim pokazuje i Odluka o osnivanju stručnog povjerenstva za pripremu nacrta o zaštiti izvora Sikirevci gdje su pozvani predstavnici Brodsko-posavske županije, ali ne i Vodovod Slavonski Brod. - iznio je Duspara svoje sumnje.

Protiv toga da Vinkovci koriste sikirevačku vodu Duspara i njegova stranka nemaju ništa jer su oni zajedno s Brodom išli u projekt izgradnje vodovoda, međutim, protive se tomu da Vinkovci budu glavni u projektu od izuzetne važnosti za građane Slavonskog Broda koji ima 82 posto vlasništva nad tim vodovodom.

Nema potrebe osnivanja zajedničke tvrtke, zapošljavanja novih direktora, rasipanja novaca, a Vinkovački vodovod, izjavio je Duspara, od brodskog je bolje opremljen samo po tome što ima jaku unutrašnju HDZ-ovsku strukturu.

Ne bude li bilo drugog rješenja, Mirko Duspara najavio je raspisivanje referenduma u kojemu će građane zatražiti njihovo mišljenje. Time bi upravo žitelji Brodsko-posavske županije kojih se ovo pitanje najviše tiče trebali odlučiti dopuštaju li da njihovim najbitnijim prirodnim resursom upravlja netko drugi.

Broj komentara: 47

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 26.2.2018. | 10:04

1

Stpiću: "pa tek onda prihvatiti poziciju suosnivača i suvlasnika nove tvrtke koja bi upravljala Vodocrpilištem "Istočna Slavonija". Zašto bi pobogu mi uopće prihvaćali takve manipulacije?? Sikirevci imaju udio u gradskom vodovodu i nema ni jednog razloga zašto ne bi to vodocrpilište bilo prebačeno BRODSKOM a ne VINKOVAČKOM vodovodu. Jel ja smijem kod tebe u tvom dvorištu napraviti kuću? Financirat će ju malo RH a malo JA, i onda kad završim, uselim se jer sam ju JA sagradio. Dopustio bi to na svojem zemljištu?
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 24.2.2018. | 19:47

2

Perov1@ .. Grgić?
Perov1

Perov1

Komentirano: 24.2.2018. | 14:29

3

Ma jok.. Jedan drugi HDZovac. Stipo....
Brada5

Brada5

Komentirano: 23.2.2018. | 22:29

4

Da nije PERO,?
perov1

perov1

Komentirano: 23.2.2018. | 18:04

5

Nije Vinkovački Vodovod kriv za ništa. Krivnja je u čelnicima Brodskog Vodovoda u vrijeme kad je direktor Vodovoda vodio računa o svojoj privatnoj tvrtci. I baš ga je bilo briga o tamo nekakvim bušotinama, kad se on time ne bavi. Daj meni ( mojoj ženi ) poslove koje možemo privatno odraditi - a sa Sikirevcima nek se netko drugi bavi. Probajte pogoditi tko je dotični???
mini_star

mini_star

Komentirano: 23.2.2018. | 16:10

6

Pula, oborinske vode se ne spajaju na septičke jame. To što svi prave propusne septičke jame, spajaju oborinsku u septičku i ne plaćaju odvoz je drugi par opanaka.
Pula

Pula

Komentirano: 23.2.2018. | 15:37

7

Brdski djelovi grada kao npr. Brodsko Vinogorje nemaju ni vodovod ni kanalizaciju. Kod velikih oboriina ljudi su prisiljeni prepumpavati septicke jame i sve se to slijeva dolje u Kosarevac. Imam informaciju da se to zbiva i danas. Uz kanale sa zaraznom tekucom sadrzinom djeca svakodnevno idu u iz skole.
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 23.2.2018. | 15:14

8

Stipiću@ ne odgovori ti nama, kako je Markićka dobila pravo na referendum?
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 23.2.2018. | 15:09

9

marketinghr@ a to "kad mu odgovara" nije se odnosilo na referendume. (I sam znaš da Slavonski Brod u cijeloj svojoj poslijeratnoj povijesti nikada nije imao lokalni referendum) .
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 23.2.2018. | 15:06

10

marketinghr@ Deuga rečenica tvojeg osvrta na moj komentar govori kako nisi shvatio da ja uopće ne govorim o emocijama, željama, stavu, nego o zakonskim činjenicama. U nastavku me navodiš da izađem iz teme. Mislim kako takvo što ne bi dozvolio ni jedan administrator ni jednog ozbiljnog portala. Ili ovoga bi!?

Broj komentara: 47

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123...

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne treba prazniti kontejnere, to rade umirovljenici'

Zanimljivi i racionalni prijedlozi HSU-a

'Ne treba prazniti kontejnere, to rade umirovljenici'

11.10.2019. | 12:20
Da supružnici koji su desetljećima radili i uplaćivali u mirovinske fondove, nakon smrti bračnog druga, trebaju imati pravo i na svoju mirovinu, ali i na dio mirovine muža ili žene - poručili su danas iz HSU-a u Slavonskom Brodu, iskazavši pritom nezadovoljstvo odlukom da naciona
Da supružnici koji su desetljećima radili i uplaćivali u mirovinske fondove, nakon smrti bračnog druga, trebaju imati pravo i na svoju mirovinu, ali i na dio mirovine muža ili žene - poručili su danas iz HSU-a u Slavonskom Brodu, iskazavši pritom nezadovoljstvo odlukom da naciona
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na čiju će stranu stati Davor Benardić?

Osobni obračuni ili kršenje Statuta?

Na čiju će stranu stati Davor Benardić?

12.6.2019. | 12:45
Nakon što su se, zbog dobrih izbornih rezultata, smirile strasti u SDP-u, sukobi su nastavljeni na nižim razinama. Odavno je poznato kako između županijske i gradske organizacije ne cvjetaju ruže, no ono malo ljubavi definitivno je puknulo tijekom vikenda kada na neformalno druže
Nakon što su se, zbog dobrih izbornih rezultata, smirile strasti u SDP-u, sukobi su nastavljeni na nižim razinama. Odavno je poznato kako između županijske i gradske organizacije ne cvjetaju ruže, no ono malo ljubavi definitivno je puknulo tijekom vikenda kada na neformalno druže
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Umjesto Vojnom ordinarijatu dajte novac za OŠ Milan Amruš'

Zastupnica Marta Luc Polanc:

'Umjesto Vojnom ordinarijatu dajte novac za OŠ Milan Amruš'

28.11.2018. | 20:00
Za razliku od bivših koalicijskih partnera, HDZ-a i HSS-a, ovdašnja zastupnica iz redova SDP-a, Marta Luc Polanc, jednim udarcem želi ubiti tri muhe.
Za razliku od bivših koalicijskih partnera, HDZ-a i HSS-a, ovdašnja zastupnica iz redova SDP-a, Marta Luc Polanc, jednim udarcem želi ubiti tri muhe.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgleda, poznato je tko će pjevati: Uzalud vam trud svirači

Intervju s predsjednikom SDP-a

Izgleda, poznato je tko će pjevati: Uzalud vam trud svirači

18.8.2018. | 22:40
Unatoč silnom trudu unutarstranačkih oponenata i suparnika iz drugih političkih stranaka uloženom u dezavuiranje mladog vođe hrvatskih socijaldemokrata, izgleda, postaje sve vidljivije tko bi na kraju mogao pjevati: Uzalud Vam trud svirači.
Unatoč silnom trudu unutarstranačkih oponenata i suparnika iz drugih političkih stranaka uloženom u dezavuiranje mladog vođe hrvatskih socijaldemokrata, izgleda, postaje sve vidljivije tko bi na kraju mogao pjevati: Uzalud Vam trud svirači.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministar gasi posljednji fenjer u ruralnom prostoru

Ukidanje Savjetodavne službe

Ministar gasi posljednji fenjer u ruralnom prostoru

31.7.2018. | 9:00
'Savjetodavna služba je razvijana trideset godina, postala je prepoznatljiva i servis OPG-ovima. Mreža ispostava pokriva cijelu Hrvatsku i dostupna je svakom proizvođaču. Je li to još jedan pokazatelj kako moderna poljoprivreda temeljima na znanstvenim temeljima ministru ne treb
'Savjetodavna služba je razvijana trideset godina, postala je prepoznatljiva i servis OPG-ovima. Mreža ispostava pokriva cijelu Hrvatsku i dostupna je svakom proizvođaču. Je li to još jedan pokazatelj kako moderna poljoprivreda temeljima na znanstvenim temeljima ministru ne treb
SBplus.hr, Slavonski Brod : Među 90 'pučista', četvero je 'naših'

Donosimo njihova imena

Među 90 'pučista', četvero je 'naših'

5.7.2018. | 11:45
Prema informacijama kojima raspolaže SBplus - a dolaze iz izvora bliskih Davoru Bernardiću - predsjednik SDP-a ne namjerava popustiti pritiscima 'pučista', zbog čega tražitelji njegove abdikacije, izgleda, nisu potpisali projekt 'Berine', nego vlastite, ekskomunikacije iz Partijs
Prema informacijama kojima raspolaže SBplus - a dolaze iz izvora bliskih Davoru Bernardiću - predsjednik SDP-a ne namjerava popustiti pritiscima 'pučista', zbog čega tražitelji njegove abdikacije, izgleda, nisu potpisali projekt 'Berine', nego vlastite, ekskomunikacije iz Partijs
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlaović tvrdi kako oni 'politiku trebaju vratiti građanima'

Za ovdašnju političku povijest

Vlaović tvrdi kako oni 'politiku trebaju vratiti građanima'

21.3.2018. | 16:30
Mada nam nije poznato što je Vlaovića motiviralo da prizna kako su, (i) oni, građanima oteli demokratske političke alate, mada ne znamo što ga je tako duboko nadahnulo da samoga sebe te kolegice i kolege mu javno pozove da "politiku vrate građanima" - koji bi joj potom trebali "v
Mada nam nije poznato što je Vlaovića motiviralo da prizna kako su, (i) oni, građanima oteli demokratske političke alate, mada ne znamo što ga je tako duboko nadahnulo da samoga sebe te kolegice i kolege mu javno pozove da "politiku vrate građanima" - koji bi joj potom trebali "v
SBplus.hr, Slavonski Brod : Marta Luc Polanc ili Stribor Valenta?

Tko će voditi ovdašnji SDP?

Marta Luc Polanc ili Stribor Valenta?

14.12.2017. | 10:20
U brodskom SDP-u godinama nije bilo ovako užurbano i zanimljivo kao što je to ovih dana. Naime, u subotu se održavaju unutarstranački izbori i prvi puta u posljednjih deset godina brodski SDP iznjedrio je dva kandidata.
U brodskom SDP-u godinama nije bilo ovako užurbano i zanimljivo kao što je to ovih dana. Naime, u subotu se održavaju unutarstranački izbori i prvi puta u posljednjih deset godina brodski SDP iznjedrio je dva kandidata.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Traži Vulinovu ostavku jer je okrenuo leđa Glavašu

Dubravko Kolundžić

Traži Vulinovu ostavku jer je okrenuo leđa Glavašu

26.6.2017. | 22:40
Nezadovoljan radom predsjednika HDSSB-a Draganom Vulinom kao i njegovim najnovijim potezom - ulaskom u koaliciju s Ivanom Vrkićem u Osijeku s HNS-om, SDP-om, ANU-om i Mostom, član stranačkog Predsjedništva te predsjednik brodsko-posavskog ogranka Dubravko Kolundžić poslao je otvo
Nezadovoljan radom predsjednika HDSSB-a Draganom Vulinom kao i njegovim najnovijim potezom - ulaskom u koaliciju s Ivanom Vrkićem u Osijeku s HNS-om, SDP-om, ANU-om i Mostom, član stranačkog Predsjedništva te predsjednik brodsko-posavskog ogranka Dubravko Kolundžić poslao je otvo
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ćosić i Vidaković u sjedištu HDZ-a potpisat će Sporazum

Od danas i službeno

Ćosić i Vidaković u sjedištu HDZ-a potpisat će Sporazum

23.6.2017. | 0:01
Pod pretpostavkom da svi drugi vijećnici - iz jednog i drugog bloka - ostanu lojalni svojim frakcijama, naredne četiri godine brodsko-posavski HSLS bit će najvažnija stranka za stabilan rad Županijske skupštine.
Pod pretpostavkom da svi drugi vijećnici - iz jednog i drugog bloka - ostanu lojalni svojim frakcijama, naredne četiri godine brodsko-posavski HSLS bit će najvažnija stranka za stabilan rad Županijske skupštine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ružica Vidaković nije izdajnik, nego vojnik stranke

HDZ ima, najmanje, 22 ruke

Ružica Vidaković nije izdajnik, nego vojnik stranke

22.6.2017. | 14:40
HDZ neće morati kupovati nekog od županijskih vijećnika. Dapače, za njihove prijedloge u Županijskoj skupštini predstavnica hrvatskih i socijalnih liberala glasat će slijedom stranačke agende, a ne partikularnih interesa.
HDZ neće morati kupovati nekog od županijskih vijećnika. Dapače, za njihove prijedloge u Županijskoj skupštini predstavnica hrvatskih i socijalnih liberala glasat će slijedom stranačke agende, a ne partikularnih interesa.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgledna predizborna koalicija HDZ-a i HDSSB-a

Zna se tko predstavlja i zastupa HDSSB

Izgledna predizborna koalicija HDZ-a i HDSSB-a

10.3.2017. | 18:00
Mada je HDSSB, primarno zbog svoje ekstremne nacionalističke politike koju predvodi njihov učitelj i vođa, Branimir Glavaš, na prostorima Brodsko-posavske županije izgubio status koji je do prije par godina imao u biračkom tijelu, njihov navodni plan da na iduće izbore idu u koal
Mada je HDSSB, primarno zbog svoje ekstremne nacionalističke politike koju predvodi njihov učitelj i vođa, Branimir Glavaš, na prostorima Brodsko-posavske županije izgubio status koji je do prije par godina imao u biračkom tijelu, njihov navodni plan da na iduće izbore idu u koal
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne želimo ideološku, nego regionalnu stranku'

Mato Klarić HDSSB:

'Ne želimo ideološku, nego regionalnu stranku'

20.1.2017. | 11:55
U pravilu, nepomirljiva je razlika to što su oni sljedbenici Glavaševe politike i slijepo slušaju i prate Glavaša, a mi želimo slobodnu, građansku, regionalnu stranku, bez tereta Glavaševih "tereta", samovolje, desničarenja, bahatosti. Želimo normalnu regionalnu stranku u kojoj m
U pravilu, nepomirljiva je razlika to što su oni sljedbenici Glavaševe politike i slijepo slušaju i prate Glavaša, a mi želimo slobodnu, građansku, regionalnu stranku, bez tereta Glavaševih "tereta", samovolje, desničarenja, bahatosti. Želimo normalnu regionalnu stranku u kojoj m
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sjašio Tihomir Jakovina, predsjednik ovdašnjih SDP-ovaca

Zbog prijetnji njegovoj obitelji

Sjašio Tihomir Jakovina, predsjednik ovdašnjih SDP-ovaca

13.12.2016. | 20:45
Neovisno o tome je li u pitanju lažno stvaranje dramatičnog ozračja oko nevine obitelji Jakovina, kako bi pozornost javnosti, s istine, bila skrenuta na laži, ili je zaista u pitanju prijetnja - degutantno je.
Neovisno o tome je li u pitanju lažno stvaranje dramatičnog ozračja oko nevine obitelji Jakovina, kako bi pozornost javnosti, s istine, bila skrenuta na laži, ili je zaista u pitanju prijetnja - degutantno je.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Vlast možemo izgubiti, ali obraz ne'

Pravaški predsjednik citira SDP-ovog

'Vlast možemo izgubiti, ali obraz ne'

1.12.2016. | 21:40
Iz medijima dostavljenog službenog priopćenja, pored hotimičnih informacija o izborima, stranka je nehotice potvrdila dvije činjenice. Prvo, stvarni šef stranke je Pero Ćorić - što je vidljivo iz dužine njegove izjave, a nominalni predsjednik Hrvoje Niče je plagijator - što je vi
Iz medijima dostavljenog službenog priopćenja, pored hotimičnih informacija o izborima, stranka je nehotice potvrdila dvije činjenice. Prvo, stvarni šef stranke je Pero Ćorić - što je vidljivo iz dužine njegove izjave, a nominalni predsjednik Hrvoje Niče je plagijator - što je vi