Politika : Uprava/Samouprava

2.9.2020. u 12:00
Prikaza: 1352
|
Autor: Željka Gavranović

Za istim stolom poslodavci i sindikati

'I dalje poslodavci ucjenjuju radnike ugovorima na određeno'

Brodsko-posavska županija : 'I dalje poslodavci ucjenjuju radnike ugovorima na određeno'(Foto: Ž.G./SBplus)

Županija je za istim stolom danas okupila predstavnike poslodavaca i sindikata sa svog područja kako bi uskoro ponovno oformili bitno savjetodavno tijelo.

SLAVONSKI BROD - Danas, 2. rujna 2020. godine, u zgradi županijske Uprave u Slavonskom Brodu, potpisan je novi Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća u Brodsko-posavskoj županiji (GSV BPŽ). Sporazum su potpisali socijalni partneri odnosno Županija, poslodavci i sindikati.

U ime Županije potpisnik Sporazuma je bio župan Danijel Marušić, za poslodavace je potpis na Sporazum stavio Ivan Sarić (direktor HUP Regionalni ured Osijek), dok su u ime sindikata to učinili Darko Maras (Nezavisni hrvatski sindikati – NHS), Mato Stanković (Savez samostalnih sindikata Hrvatske – SSSH) i Nada Lovrić (Matica hrvatskih sindikata – MHS).

- Dana 11. ožujka 2020. sklopljen je Sporazum o osnivanju GSV-a na nacionalnoj razini, a temeljem članka 24. tog Sporazuma, GSV na lokalnoj, odnosno, područnoj ili regionalnoj razini osniva se Sporazumom koji smo danas potpisali. GSV je tripartitno tijelo koje čine po tri ovlaštena predstavnika Županije, poslodavaca, odnosno, HUP-a i tri sindikalne središnjice. Vijeće ima devet članova, svaki član ima jednog ili više zamjenika. U roku od 30 dana bit će održana i konstituirajuća sjednica Vijeća na kojoj će biti usvojen Poslovnik o radu Vijeća koji je već u pripremi te će biti izabrani predsjednik i dva dopredsjednika Vijeća po sistemu rotacije na rok od godine dana. Najprije predsjedava jedan od socijalnih partnera, ostala dva daju potpredsjednike i tako se rotiraju. GSV nema izvršne ovlasti, nego je savjetodavno tijelo Županijske skupštine i Župana. Ono donosi program rada i raspravlja, u pravilu, o točkama rada iz programa Županijske skupštine. U tjednu prije održavanja sjednice, donosi zaključke i prijedloge o točkama. GSV BPŽ ocijenjen je kao jedan od aktivnijih. U proteklom smo razdoblju održali 25 redovnih sjednica i upućivali smo prijedloge Skupštini, ali i nacionalnom GSV-u te resornim ministarstvima. - pojasnio je dožupan Stjepan Bošnjaković, predsjednik GSV-a u posljednjem sazivu.

Sjednice GSV-a uvijek su zanimljive jer pružaju priliku da za isti stol sjednu poslodavci i sindikati koji se nerijetko u takvoj situaciji nađu tek kada je sukob među pojedinim dionicima s obje strane već eskalirao u medijima. Ipak, predstavnici sindikata obično su najrealniji u iznošenju svojih pogleda na trenutnu situaciju u društvu.

- Nekad mi se čini da se lažno polarizira pozicija sindikata kao predstavnika radnika i pozicija poslodavaca, a neutralnom se doima pozicija Županije, odnosno, lokalne uprave. I poslodavci i sindikati imaju jednak interes. Smisao poslodavca je da ostvari profit, smisao sindikata je da njihovi članovi dobiju plaću za svoj rad, ali i da u svom radu ne snose rizik koji poduzetnici imaju, da se njihova prava ne krše. Ovo je kompleksno vrijeme. Nikomu neće biti jednostavno i lako, ali se sindikati moraju organizirati na način - ne da rušimo poslodavce - nego da pratimo situaciju koju svi radnici u Hrvatskoj prolaze. Činilo mi se da će se s godinama poboljšavati prava radnika, no to nije tako. Još uvijek imamo ucjenjivanja poslodavaca ugovorima na određeno, situacije neplaćanja poštenog rada. To želimo da se stavi 'ad acta'. Kao što će među poslodavcima vrlo lako kružiti priče o tomu koji radnik ne zadovoljava neke uvjete, tako bismo se svi trebali ograditi od poslodavaca koji ne ispunjavaju svoje obveze. Ako kao poslodavac dođete u krizu, onda imate čitav način modaliteta kriznog menadžmenta. Otkaza će biti, to je svima jasno. Kada bih vas pitala biste li radije dobili otkaz ili radili šest mjeseci bez plaće, zanimalo bi me što biste rekli. Kada radite bez plaće, trošite svoje resurse kako biste radili i svi su nezadovoljni - od obitelji do okruženja na poslu. Osim toga, ne možete donijeti neke presudne životne odluke. Ne idete naprijed, stagnirate i to nije dobro za čitavo društvo. Otpor tomu doveo je do egzodusa mladih ljudi. Vani nije ništa bolje. Radi se teško, radi se puno, radi se u tuđoj zemlji. Ali ste plaćeni. - kazala je Nada Lovrić, predstavnica Matice hrvatskih sindikata na današnjem potpisivanju.

U ispunjenju njihovih obvezama, poslodavcima su u prethodnom razdoblju pomogle mjere Vlade, ali i Grada te Županije. Oni ugroženog poslovanja tijekom borbe protiv koronavirusa, dobili su novčana sredstva, no borba tek slijedi.

- GSV pruža priliku za vrstu tripartitnog socijalnog dijaloga. U pet slavonskih županija koje 'pokriva' osječki Regionalni ured HUP-a, brodskoposavski GSV jedan je od najaktivnijih. Ne samo po broju održanih sjednica, nego i njihovoj aktualnosti. Predložit ćemo tri člana iz redova poslodavaca. Ovdje to nije teško jer imamo puno članova i kvalitetnih poslodavaca koji rado sudjeluju u radu ovakvih tijela. Krizne mjere Vlade svi smo pozdravili, ali smo prigovorili česte promjene. Česta promjena kriterija otežala je njihovo praćenje od strane poslodavaca ili njihovih stručnih službi. Pravila trebaju biti jasna i transparentna za sve. Ipak, te mjere su spriječile veći porast nezaposlenih i očuvale brojna radna mjesta. Nadam se da ćemo tako i nastaviti. - poručio je Ivan Sarić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

U novom GSV-u sudjelovat će i neki iskusni članovi koji su na ranijim sjednicama tog tijela uvijek predvodili konstruktivnu raspravu.

- Najbitnije je da smo do Sporazuma došli bez potrebe za nekim posebnim usuglašavanjem. Zbog okolnosti koje nam predstoje, vjerujem da će novi saziv GSV-a dati još veći i značajniji doprinos od prethodnog. - kazao je Darko Maras, predstavnik Nezavisnih hrvatskih sindikata i jedan od najaktivnijih članova ranijeg GSV-a.

Vodstvo Brodsko-posavske županije također je svjesno svih izazova koji su pred njima, ali i poziva na proaktivnost i dijalog svih dionika ovdašnjeg gospodarstva.

- Svim članovima GSV-a zahvaljujem na dosadašnjem i budućem radu jer nikad nam zajedništvo nije više trebalo. Turbulentna su vremena, svaka sugestija i kritika dobro dođu kako bismo se znali usmjeriti i iskoristiti sve resurse na najbolji način, a sve u cilju očuvanja gospodarstva i radnih mjesta. Kao pozitivan primjer navodim ovotjedno javljanje jedne gospodarstvenice koja nam je jednom sugestijom puno pomogla jer ponekad samo mala izmjena određenog akta može puno značiti ljudima na terenu. - kazao je župan Danijel Marušić.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte za što će izdvojiti 90 tisuća kuna

Pohvalan potez Brodsko-posavske županije

Pogledajte za što će izdvojiti 90 tisuća kuna

12.1.2021. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreirali obrazac 'Ponuda za pomoć'

Županija i Grad Slav. Brod solidarni

Kreirali obrazac 'Ponuda za pomoć'

29.12.2020. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veliki pritisak na sustav izdavanja propusnica

Građani Stožer zatrpali zahtjevima

Veliki pritisak na sustav izdavanja propusnica

24.12.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko se može prijaviti za obnovu i stambeno zbrinjavanje?

Prijave tijekom siječnja 2021.

Tko se može prijaviti za obnovu i stambeno zbrinjavanje?

23.12.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas im nije imao tko zapljeskati a itekako su to zaslužili

Skromno, ali dostojanstveno

Danas im nije imao tko zapljeskati a itekako su to zaslužili

21.12.2020. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li korisnici privatnih domova ostati bez smještaja?

Pitanje (ne)dovoljnih kapaciteta

Hoće li korisnici privatnih domova ostati bez smještaja?

16.12.2020. | 9:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za čišći zrak i ljepši izgled sade nova stabla

Uz rušenje dotrajalih

Za čišći zrak i ljepši izgled sade nova stabla

10.12.2020. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za što su zadužene županijske koordinatorice?

Dugačak popis dužnosti

Za što su zadužene županijske koordinatorice?

7.12.2020. | 11:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija osigurala milijun kuna za pomoć govedarstvu

Po junici maksimalno 800 kuna

Županija osigurala milijun kuna za pomoć govedarstvu

4.12.2020. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne šaljite djecu u školu ako ste pozitivni'

Apeliraju na susjede

'Ne šaljite djecu u školu ako ste pozitivni'

1.12.2020. | 11:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bez posebnih pitanja i komentara usvojili su važne dokumente

Županijski vijećnici jutros uspavani

Bez posebnih pitanja i komentara usvojili su važne dokumente

30.11.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovime im pomažemo, ali ih i potičemo na putovanje vlakom'

Besplatne karte žiteljima Županije

'Ovime im pomažemo, ali ih i potičemo na putovanje vlakom'

23.11.2020. | 13:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova prilika malim poduzetnicima za županijske potpore

Najviši iznos potpore - 30 tisuća kuna

Nova prilika malim poduzetnicima za županijske potpore

2.11.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako bi u potresu 'prošle' građevine na području županije?

Razorni potresi obilježili 2020.

Kako bi u potresu 'prošle' građevine na području županije?

31.10.2020. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županijska blagajna u plusu

I tijekom koronakrize

Županijska blagajna u plusu

31.10.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izdvojili četiri tisuće kuna za dvoipolsatni najam prostora

Uz besplatnu reklamu za salu

Izdvojili četiri tisuće kuna za dvoipolsatni najam prostora

29.10.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dobio sam poruke koje se mogu protumačiti kao prijetnje'

Župan o spornoj fotografiji:

'Dobio sam poruke koje se mogu protumačiti kao prijetnje'

29.10.2020. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sjednica Županijske skupštine u svečanom prostoru

Susret 'uživo' tijekom koronakrize

Sjednica Županijske skupštine u svečanom prostoru

22.10.2020. | 10:15