Politika : Uprava/Samouprava

3.4.2020. u 0:01
Prikaza: 7700
|
Autor: D.Z./SBplus

Za razliku od drugih

Policija brodsko-posavska strogo kontrolira propusnice

Brodsko-posavska županija : Policija brodsko-posavska strogo kontrolira propusniceKontrolne policijske točke, 02.04.2020.- Staro Topolje, Gornja Vrba, Slobodnica, Bilice(Foto: D.Z./SBplus)

Iz našeg iskustva zaključujemo kako je policija policijske uprave Brodsko-posavske - na kontroli "napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka" - puno angažiranija nego što je to slučaj u Osječko-baranjskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

SLAVONSKI BROD – Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, 23. ožujka 2020. godine, donio je  Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH. U toj odluci stoji kako na "pojedinim područjima postoji znatno povećani rizik od prijenosa koronavirusa, a kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti, zabranjuje se napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka". 

Zabrana iz navedene odluke ne odnosi se na:

  • promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja,
  • dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala,
  • održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe,
  • izvješćivanje javnosti,
  • stanovnike koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb,         
  • iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština
  • putovanja na posao i s posla, ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće,
  • žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19. 
Prilikom ulaska i izlaska s područja prebivališta i stalnog boravka moraju se poštovati mjere socijalnog distanciranja, nezadržavanja na javnim prostorima te je potrebno posjedovati valjanu propusnicu.

Prilikom ulaska i izlaska s područja prebivališta i stalnog boravka moraju se poštovati mjere socijalnog distanciranja, nezadržavanja na javnim prostorima te je potrebno posjedovati valjanu propusnicu.

Propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta izdaju, ovjeravaju i potpisuju odgovorne osobe u pravnoj osobi, izabrani liječnik obiteljske medicine i nadležni stožer civilne zaštite. 

Sukladno navedenome, od 24. ožujka ove godine, Ministarstvo unutarnjih poslova, preko svojih policijskih uprava, kontrolira poštivanje propisanih mjera, ponajviše pridržavanje mjera kroz kontrolu prometa. Policija svakodnevno na kontrolnim punktovima, uglavnom na teritorijalnoj granici županija i gradova, zaustavlja motorna vozila provjeravajući posjeduju li građani propusnice za putovanje.  

Kako policija kontrolira zabranu napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka?

Kako to funkcionira u praksi, uvjerili smo se tijekom jučerašnjeg putovanja, od 10.30 do 13.30, na relaciji Đakovo-Slavonski Brod-Požega, kroz tri županije (Osječko-baranjsku OBŽ, Brodsko-posavsku BPŽ i Požeško-slavonsku PSŽ). 

Naime, od Đakova do Slavonskog Broda, naše vozilo policija je zaustavila dva puta i to u Starom Topolju (općina Donji Andrijevci; BPŽ) te 50-ak metara prije ulaza u Slavonski Brod (općina Gornja Vrba; BPŽ). 

Od Slavonskog Broda do Požege, zaustavljeni smo na Zapadnoj veznoj cesti, prije skretanja za Slobodnicu (općina Sibinj; BPŽ) te na izlasku iz naselja Bilice (grad Pleternica; PSŽ), točnije kod ceste koja vodi za Grgureviće i Ravan (općina Sibinj; BPŽ).

U povratku iz Požege prema Đakovu policija je i dalje bila na kontrolnim punktovima u mjestu Bilice, u Slobodnici (kod benziske crpke Crodux), na izlazu iz Slavonskog Broda (iza trgovačkog centra Supernova), zatim u Bukovlju i Starom Topolju.

Iz našeg iskustva zaključujemo kako je policija policijske uprave Brodsko-posavske - na kontroli "napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka" - puno angažiranija nego što je to slučaj u Osječko-baranjskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Na takav zaključak navodi i podatak kako je naše vozilo, koje se kretalo pravcem Đakovo-Slavonski Brod-Požega, bilo tri puta zaustavljeno na području nadležnosti PU Brodsko-posavske, jednom na teritoriju koji kontrolira PU Požeško-slavonska, a niti jednom na području pod nadzorom PU Osječko-baranjske (na državnoj cesti od Đakova do Vrpolja).

Svaka od navedene tri policijske uprave ima svoje specifičnosti i probleme, od broja stanovnika, veličine teritorija koji pokriva, do obveze pokrivanja graničnih prijelaza i problema sa manjkom policijskih službenika, zbog toga, ovo nije istraživanje učinkovitosti pojedinih policijskih uprava, već obično zapažanje dijela njihovih dnevnih aktivnosti.

Kad su brojčani pokazatelji u pitanju, prije tri dana, na redovnoj tiskovnoj konferenciji Stožera civilne zaštite BPŽ, Antun Valić, naćelnik PU Brodsko-posavske, rekao je kako je tijekom kontrole mjere zabrane napuštanja prebivališta, u 24 sata, nadzirano 5.063 vozila i 6.118 vozača i putnika. Tom prigodom je otkriveno kako su tri osobe kršile mjeru samoizolacije, a 22 osobe su bile bez propusnice. 

Unatoč svemu, ostaje činjenica da je, od Đakova do Požege, naše vozilo zaustavljeno četiri puta, od toga tri puta u Brodsko-posavskoj županiji i jednom u Požeško-slavonskoj županiji, pa je opravdano reći kako PU Brodsko-posavska predanije od drugih kontrolira zabranu napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka građana. 

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
profesor

profesor

Komentirano: 3.4.2020. | 16:11

1

Kazna je 30 tisuća kuna ako nekoga bez propusnice pronađu u drugom gradu ili općini. Nisam siguran da bi nekome, samo iz razloga što navodno nema policijske kontrole na granici Osječko-baranjske županije, moglo pasti na pamet da recimo iz Vrpolja ode u Đakovo bez propusnice i sa SB tablicama provoza se Đakovom... Fizički niti ne treba policija, imaju oni svoje nadzorne kamere, a i postoji 30 tisuća razloga da se takva ludost ne pokušava.
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 3.4.2020. | 13:29

2

A kako si ti to vidio ako nisi i sam bio tamo?
struka

struka

Komentirano: 3.4.2020. | 10:14

3

Jučer popodne je bilo puno građana koji su se šetali prema Poloju, bez pridržavanja pravila o socijalnom distanciranju. Isto tako građani se okupljaju na splavovima u većem broju, ujedno krše zabranu prometa i svojim automobilima prolaze pokraj postavljene zapreke i znaka. Pretpostavljam da će ih ovaj vikend biti još i više, jer će biti još lijepše vrijeme. Ne bi bilo loše da se Policija u popodnevnim satima prošeta malo prema Poloju.
AculeusApis

AculeusApis

Komentirano: 3.4.2020. | 9:57

4

Sve ok, ali nedostaje bitno, a to je izuzeće o zabrani kretanja za naše poljoprivrednike , OPG-eovce , pčelare i načinu dobijanja propusnica za njih. A govori se da su oni u ovoj situaciji jako bitni. I jesu jer slijede intenzivni proljetni radovi o kojima im zavisi cijela godina.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte za što će izdvojiti 90 tisuća kuna

Pohvalan potez Brodsko-posavske županije

Pogledajte za što će izdvojiti 90 tisuća kuna

12.1.2021. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreirali obrazac 'Ponuda za pomoć'

Županija i Grad Slav. Brod solidarni

Kreirali obrazac 'Ponuda za pomoć'

29.12.2020. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veliki pritisak na sustav izdavanja propusnica

Građani Stožer zatrpali zahtjevima

Veliki pritisak na sustav izdavanja propusnica

24.12.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko se može prijaviti za obnovu i stambeno zbrinjavanje?

Prijave tijekom siječnja 2021.

Tko se može prijaviti za obnovu i stambeno zbrinjavanje?

23.12.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas im nije imao tko zapljeskati a itekako su to zaslužili

Skromno, ali dostojanstveno

Danas im nije imao tko zapljeskati a itekako su to zaslužili

21.12.2020. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li korisnici privatnih domova ostati bez smještaja?

Pitanje (ne)dovoljnih kapaciteta

Hoće li korisnici privatnih domova ostati bez smještaja?

16.12.2020. | 9:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za čišći zrak i ljepši izgled sade nova stabla

Uz rušenje dotrajalih

Za čišći zrak i ljepši izgled sade nova stabla

10.12.2020. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za što su zadužene županijske koordinatorice?

Dugačak popis dužnosti

Za što su zadužene županijske koordinatorice?

7.12.2020. | 11:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija osigurala milijun kuna za pomoć govedarstvu

Po junici maksimalno 800 kuna

Županija osigurala milijun kuna za pomoć govedarstvu

4.12.2020. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne šaljite djecu u školu ako ste pozitivni'

Apeliraju na susjede

'Ne šaljite djecu u školu ako ste pozitivni'

1.12.2020. | 11:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bez posebnih pitanja i komentara usvojili su važne dokumente

Županijski vijećnici jutros uspavani

Bez posebnih pitanja i komentara usvojili su važne dokumente

30.11.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovime im pomažemo, ali ih i potičemo na putovanje vlakom'

Besplatne karte žiteljima Županije

'Ovime im pomažemo, ali ih i potičemo na putovanje vlakom'

23.11.2020. | 13:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova prilika malim poduzetnicima za županijske potpore

Najviši iznos potpore - 30 tisuća kuna

Nova prilika malim poduzetnicima za županijske potpore

2.11.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako bi u potresu 'prošle' građevine na području županije?

Razorni potresi obilježili 2020.

Kako bi u potresu 'prošle' građevine na području županije?

31.10.2020. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županijska blagajna u plusu

I tijekom koronakrize

Županijska blagajna u plusu

31.10.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izdvojili četiri tisuće kuna za dvoipolsatni najam prostora

Uz besplatnu reklamu za salu

Izdvojili četiri tisuće kuna za dvoipolsatni najam prostora

29.10.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dobio sam poruke koje se mogu protumačiti kao prijetnje'

Župan o spornoj fotografiji:

'Dobio sam poruke koje se mogu protumačiti kao prijetnje'

29.10.2020. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sjednica Županijske skupštine u svečanom prostoru

Susret 'uživo' tijekom koronakrize

Sjednica Županijske skupštine u svečanom prostoru

22.10.2020. | 10:15