Politika : Uprava/Samouprava

1.10.2019. u 14:30
Prikaza: 2037
|
Autor: Željka Gavranović

Zakotrljao se kotačić zvan 'Šagulje'

Politika je kočila brži razvoj događaja

Brodsko-posavska županija : Politika je kočila brži razvoj događaja(Foto: Ž.G./SBplus)

Regionalni centar za gospodarenje otpadom Šagulje na papiru postoji već gotovo cijelo desetljeće, a 'proraditi' bi trebao najranije 2023. Zašto je tomu tako - odgovorili su danas stručnjaci.

SLAVONSKI BROD - Dojam je šire javnosti kako se, u vezi Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Šagulje, već gotovo cijelo desetljeće ništa ne radi, ali se posljednje dvije godine redovito potpisuju ugovori koji bi konačno trebali pokrenuti stvari.

Tako su i danas u zgradi županijske Uprave u Slavonskom Brodu, potpisani Ugovori za usluge izrade studijsko-projektne dokumentacije za potrebe provedbe izgradnje cjelovitog sustava gospodarenja komunalnim otpadom na području Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i dijela Sisačko-moslavačke županije, a u svrhu financiranja sredstvima Europske unije.

- Proces gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj izuzetno je zahtjevan i dugotrajan, zbog same političke nestabilnosti i donošenja svih nužnih zakonskih dokumenata za povlačenje EU sredstava. Javnosti izgleda kao da to jako dugo traje i kao da mi ništa ne radimo, da direktor prima plaću ni za što, ali moj rad unatrag pet godina vidljiv je sada. Realizacija aktivnosti nije ni do nas niti do županija, nego je bitna politička klima i stabilnost. Dvije smo godine bili stopirani od strane tadašnjeg ministra jer nisu bili usklađeni planovi gospodarenja otpadom, nisu bili doneseni na vrijeme te nisu bili usuglašeni s europskim direktivama. - odgovorio je Josip Grgić, direktor Centra koji je na čelo Uprave došao 2013. godine, naglasivši kako je svima cilj „ubrzati realizaciju projekta koji ionako predugo traje".

Dakle, ni dokumentacija još nije spremna, a da se sprema SBplus objavio je još krajem srpnja prošle godine, kada su, po završetku sjednice Savjeta Slavonije, Baranje i Srijema, župani gore navedenih županija,Danijel Marušić i Alojz Tomašević zajedno sa Josipom Grgićem, sudjelovali na potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Taj je ugovor bio 'težak' 15 milijuna kuna, od čega je 12.750.000,00 kuna stiglo iz europskih sredstava, a 750.000,00 osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja donio je Centru milijun i 200 tisuća kuna. Inače, cijeli je Projekt Šagulja vrijedan 130 milijuna kuna i bit će jedna od najvećih investicija u Brodsko-posavskoj Županiji. 

Predstavnici sve tri županije koje će 'pokrivati' Centar, danas su iskazali zadovoljstvo i istaknuli potencijalne nedoumice i probleme.

- Strateški je ovo projekt ne samo Brodsko-posavske, nego i Požeško-slavonske te Sisačko-moslavačke županije. Vrijednost danas potpisanih ugovora je 7,7 milijuna kuna, a cjelokupan projekt je vrijedan oko dvjesto milijuna kuna. Centar bi trebao profunkcionirati 2023., odnosno, 2024. godine. Mislim da će time sve tri županije dobiti moderan sustav gospodarenja otpadom. - poručio je župan Brodsko-posavske županije, Danijel Marušić.

- Naša istočna Općina Čaglin trenutno nije obuhvaćena, ali ćemo to pokušati naknadno dogovoriti s Centrom. Zgodno je reći kako nam je interes puno noćenja, puno objekata i projekata pa mislim da ovakav razvoj s rješavanjem otpada, ide u prilog svima nama, naročito onima koji se žele baviti turizmom. - poručio je Željko Jakopović, zamjenik župana Požeško-slavonske županije.

- Nemamo nijedan Centar u našoj županiji, prema državnom planu. Međutim, svi elementi su pokazali da će to dobro funkcionirati u suradnji s drugim županijama. Ovdje se pokazalo kako politika, kad ima zajednički sluh, može brzo reagirati. Naravno, odabrali smo i pravo upravljačko tijelo, našeg direktora, koji vodi cijeli ovaj postupak. Žitelje moje županije najviše interesira cijena odvoza tog otpada. Velike su udaljenosti od Centra do zadnje lokacije u našoj Županiji, veće su od 150 kilometara. - kazao je Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije.

Pojašnjenje o tomu zašto sve toliko dugo traje stiglo je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

- Tehnologije se mijenjaju pa se za svaki centar posebno definira odabrana tehnologija kroz Studiju izvodljivosti. Tehnologije koje su na tržištu bile početkom ovog projekta, nisu iste kao danas. No, svaka od njih mora biti opravdana studijskom cross-benefit analizom. Ovi su procesi dugogodišnji i u drugim europskim zemljama. Od početka projektiranja do krajnje uporabne dozvole, primjerice, za ovakav centar u Ljubljani, trebalo je jedanaest godina. Dakle, po tome nismo izuzetak. Procedure su takve i EU te JASPERS stručnjaci sve prate. Imat ćemo, u konačnici, jedanaest centara, od kojih dva već rade, a dva su u izgradnji.- izjavila je danas Maja Feketić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tri konzorcija koja čine predstavnici različitih hrvatskih tvrtki, sudjelovat će u izradi projektne dokumentacije.

- Projektna studijska dokumentacija jedan je od najbitnijih koraka u realizaciji ovakvih projekata. Skupili smo jedan respektabilan konzorcij kojeg čine članovi domaćih tvrtki i stručnjaka koji će to realizirati u roku, ali i kvalitetno, kako Hrvatska ne bi došla u probleme s otpadom. Nadamo se da će sad sve biti u redu, ugovor je konačno potpisan i već sutra možemo krenuti na posao.- kazao je u ime svih subjekata s kojima je danas potpisan ugovor, Nevenko Hladki, direktor Odjela za projektiranje tvrtke Ekonerg.

Preko 400 tisuća stanovnika koristit će usluge Centra. Tamo će se obrađivati samo ostatni dio otpada, a jedinice lokalne samouprave dužni su smanjiti količinu otpada sortiranjem za pedeset posto.

- Županija će maksimalno financirati dva posto. Obuhvaćene su plaće djelatnika i režijski troškovi kako bi bio rasterećen proračun. Tri konzorcija odradit će posao projektne dokumentacije. Nakon dovršetka dokumentacije, slijedi natječaj za izgradnju Centra. - dodao je Grgić.

Prema najoptimističnijim najavama, Centar bi s radom trebao krenuti do 2023. godine. Bit će to trinaesta godina otkad je Županijska skupština na 11. sjednici, održanoj dalekog 23. studenog 2010. godine, donijela Odluku o osnivanju trgovačkog društva. Županija je bila jedini osnivač i vlasnik društva, a otad su članice postale i Požeško-slavonska te Sisačko-moslavačka županija.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
domobran

domobran

Komentirano: 2.10.2019. | 21:19

1

Pet godina planiranja pa još pet dokumentiranja....
pista

pista

Komentirano: 2.10.2019. | 14:44

2

GADE MI SE TAKVI TIPOVI.ISTOVREMENO NASTAVNICI I MEDICINSKE SESTRE NA MINIMALCU.
Tetrapak

Tetrapak

Komentirano: 2.10.2019. | 9:41

3

Zbog ovakvih ljudi odlaze van , ovo normalan kad pogleda upita se di diže obitelj.
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 2.10.2019. | 7:09

4

"Realizacija aktivnosti nije ni do nas niti do županija, nego je bitna politička klima i stabilnost." Daj me nemoj, od 2013.g. molim podatak koliko je nova stiglo, koliko dopisa je napisano a koliki su troškovi? Zar ga nije sram baš ni malo? U 6, evo skoro i 7 godina, oni tek sad rade studiju i projektu dokumentaciju??? WTF?

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odlagalište će do kraja godine biti sanirano?

HSS traži i zatvaranje

Odlagalište će do kraja godine biti sanirano?

29.5.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Valentina četiri 'Da li vas je stid?' upućena županu

Još malo o Sveučilištu

Valentina četiri 'Da li vas je stid?' upućena županu

28.5.2020. | 14:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nastavljeni pojedini projekti energetskih obnova

Iako je većina planiranog stopirana

Nastavljeni pojedini projekti energetskih obnova

27.4.2020. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija trenira strogoću nad građanima, a ne nad Dusparom

Revnosno provode suspektnu odluku

Županija trenira strogoću nad građanima, a ne nad Dusparom

24.4.2020. | 21:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čime je Robert prije tridesete zaslužio priznanje Županije?

Mladi pilot iz Slavonskog Broda

Čime je Robert prije tridesete zaslužio priznanje Županije?

22.4.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I županijski skupštinari glasovat će e-porukama

Nakon gradskih vijećnika

I županijski skupštinari glasovat će e-porukama

22.4.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan zabranio nova zapošljavanja i sve nepotrebne dotacije

17 točaka za financijsko preživljavanje

Župan zabranio nova zapošljavanja i sve nepotrebne dotacije

22.4.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija za potpore medijima izdvojila 700 tisuća kuna

U ovogodišnjem Proračunu

Županija za potpore medijima izdvojila 700 tisuća kuna

19.4.2020. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Preostaje jedino obilaziti gradilišta

U 'korona doba'

Preostaje jedino obilaziti gradilišta

7.4.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija brodsko-posavska strogo kontrolira propusnice

Za razliku od drugih

Policija brodsko-posavska strogo kontrolira propusnice

3.4.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Objavljene liste prvenstva za stambeno zbrinjavanje

Za područje Brodsko-posavske županije

Objavljene liste prvenstva za stambeno zbrinjavanje

13.3.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Djece u Slavonskom Brodu ima, poručuju iz vrtića

Jutros otvoren vrtić "Gita"

Djece u Slavonskom Brodu ima, poručuju iz vrtića

9.3.2020. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do kasno u noć uživali u koncertu Opće opasnosti

Obilježavajući Dan Općine

Do kasno u noć uživali u koncertu Opće opasnosti

16.2.2020. | 11:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ravnatelju Samardžiću novi četverogodišnji mandat?

Objavljen natječaj za radno mjesto

Ravnatelju Samardžiću novi četverogodišnji mandat?

13.2.2020. | 19:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ima pravo na to da ga država stambeno 'zbrine'?

Na 'potpomognutim područjima'

Tko ima pravo na to da ga država stambeno 'zbrine'?

12.2.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog širenja koronavirusa, sastanak i u Slavonskom Brodu

Mišljenje dali i brodski liječnici

Zbog širenja koronavirusa, sastanak i u Slavonskom Brodu

1.2.2020. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilika za nezaposlene žitelje Brodsko-posavske županije

Potpora za samozapošljavanje

Prilika za nezaposlene žitelje Brodsko-posavske županije

21.1.2020. | 15:20