Politika : Uprava/Samouprava

7.11.2019. u 21:00
Prikaza: 1927
|
Autor: Željka Gavranović

U liječničkoj praksi

Spriječeno nezakonito bodovanje onih koji žele u privatnike

Brodsko-posavska županija : Spriječeno nezakonito bodovanje onih koji žele u privatnikeNa 16. sjednici Županijske skupštine vijećnici su glasovali za nezakonit Prijedlog Odluke(Foto: ŽG/SBplus)

Nadzorom zakonitosti Odluke donesene na sjednici Skupštine, utvrđeno je kako je iz nje potrebno u cijelosti izbaciti tri ključna članka koja bi itekako utjecala na poslovnu sudbinu velikog broja slavonskobrodskih liječnika u Domu zdravlja.

SLAVONSKI BROD - Krajem rujna SBplus objavio je članak naslova 'Slavonskobrodski liječnici danas konačno dobili odgovore', u kojemu smo problematizirali prelazak liječnika Doma zdravlja Slavonski Brod u 'privatnike', uz ostanak u ordinacijama, odnosno, prostorijama samog Doma u Borovskoj ulici.

No, nadzorom zakonitosti općih akata, Ured državne uprave u Brodsko-posavskoj županiji (op.a. koji samostalno djeluje još samo do siječnja, a potom postaje dio županijske Uprave), utvrdio je nepravilnosti te je srušio Odluku o broju ordinacija koje će djelatnost obavljati u okviru domova zdravlja, donesenu na 16. po redu sjednici Županijske skupštine.

Stoga je taj važan dokument kojeg su liječnici dugo čekali, poslan na 'popravni'. U 'Uputi' Ureda državne uprave stoji kako je u Odluci o broju ordinacija koje će djelatnost obavljati u okviru domova zdravlja, članke od 4. do 6. potrebno uskladiti s odredbama članka 268. Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji propisuje kako „zdravstveni radnici koji su u radnom odnosu u domu zdravlja najmanje godinu dana i koji ispunjavaju uvjete za obavljanje privatne prakse… mogu podnijeti zahtjev Ministarstvu za izdavanje rješenja o obavljanju privatne prakse u ordinaciji". Ukratko, samo je to mogao biti uvjet predaje dokumentacije za prelazak u privatnike, a ne dugi niz posebnih zahtjeva navedenih u prvotnoj Odluci. Pod 'usklađivanjem' je, zapravo, ured državne uprave, na pristojan način zatražio potpuno brisanje spornih članaka jer se takvo što nije smjelo naći u toj Odluci koja, kao takva, nije bila izrađena 'sukladno odredbama jedinstvenih metodološko-nomotehničkih pravila za izradu akata koje donosi Hrvatski sabor'.

Sporni su neobični uvjeti bodovanja za liječnike koji imaju prednost kao podnositelji zahtjeva za prelazak u privatnike - o čemu je pisao i SBplus. Dom zdravlja je, primjerice, planirao bodovati broj osiguranika u timu (čak pedeset bodova trebao je dobiti liječnički tim kojemu je taj broj ispod minimalnog broja osiguranih osoba); duljinu radnog staža u ordinaciji; područje rada tima (bodovno bi najviše bio nagrađen dosadašnji rad liječnika izvan sjedišta Doma zdravlja, u ruralnom području) te rad na jednoj ili više lokacija. Dodatne su bodove trebali dobiti i oni liječnici koji su hrvatski branitelji.

U prvoj su verziji Odluke, županijski vijećnici hvalili bodovne nagrade onima koji su dosad radili u ruralnim područjima. Ipak, nitko nije pojasnio kriterij prema kojemu je najviše bodova trebao dobiti liječnički tim s brojem osiguranika ispod minimalnog broja osiguranih soba (spomenuta stavka koja bi donosila 50 bodova, dok bi, usporedbe radi, za područje rada izvan sjedišta Doma zdravlja, u ruralnom području, timovi ostvarivali 40 bodova).

Nova je Odluka, u usporedbi sa starom, štura te ne pogoduje nikomu i zahtijeva minimalne uvjete za liječnike koji žele imati privatne prakse. Zadržan je, pritom, članak koji kaže: „Domovi zdravlja Brodsko-posavske županije, obvezni su u svim zdravstvenim djelatnostima na primarnoj razini, za koje je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti propisano da se mogu obavljati u organizacijskom obliku - ordinacije, osigurati 25 posto ordinacija od ukupnog broja" i, k tomu, je dodano kako domovi mogu za pojedine djelatnosti primarne razine, osigurati i veći postotak ordinacije, ako to nije pokriveno ordinacijama u privatnoj praksi.

Liječnici, dakle, o bodovanju više ne moraju brinuti, ali zahtjevu za 'Osnivanje privatne prakse u ordinaciji u osobno osiguranom prostoru', moraju priložiti opsežnu dokumentaciju. Pritom nikakvu ulogu u odlučivanju neće imati uvjeti koji su ranijom Odlukom bili postavljeni - najmanje godina dana rada u Domu zdravlja, uredno ispunjene obveze prema Domu, zaposlenje u punom radnom vremenu i slično.

Tako je Ured državne uprave spriječio nezakonito bodovanje u postupku selekcije ordinacija koje će djelatnost obavljati u okviru domova zdravlja (sve to vrijedi i za novogradiški Dom zdravlja Andrija Štampar). Nasreću, dva mjeseca prije nego što bude ukinut njegov sadašnji oblik jer svi takvi uredi u novoj godini prelaze pod ingerenciju županija te više neće imati ovlasti za poslovne slične ovom itekako dobro obavljenom.

Napomenimo kako je Skupština Brodsko-posavske županije poslušala upute Ureda državne uprave te je na 17. sjednici, održanoj u ponedjeljak, 4. studenog, usvojila novi Prijedlog takve Odluke. Usporedbe radi, STARU je Odluku moguće pročitati OVDJE, a NOVU 'srezanu' Odluku o broju ordinacija koje će djelatnost obavljati u okviru domova zdravlja OVDJE ili u privitku ovom članku.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nastavljeni pojedini projekti energetskih obnova

Iako je većina planiranog stopirana

Nastavljeni pojedini projekti energetskih obnova

27.4.2020. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija trenira strogoću nad građanima, a ne nad Dusparom

Revnosno provode suspektnu odluku

Županija trenira strogoću nad građanima, a ne nad Dusparom

24.4.2020. | 21:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čime je Robert prije tridesete zaslužio priznanje Županije?

Mladi pilot iz Slavonskog Broda

Čime je Robert prije tridesete zaslužio priznanje Županije?

22.4.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I županijski skupštinari glasovat će e-porukama

Nakon gradskih vijećnika

I županijski skupštinari glasovat će e-porukama

22.4.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan zabranio nova zapošljavanja i sve nepotrebne dotacije

17 točaka za financijsko preživljavanje

Župan zabranio nova zapošljavanja i sve nepotrebne dotacije

22.4.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija za potpore medijima izdvojila 700 tisuća kuna

U ovogodišnjem Proračunu

Županija za potpore medijima izdvojila 700 tisuća kuna

19.4.2020. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Preostaje jedino obilaziti gradilišta

U 'korona doba'

Preostaje jedino obilaziti gradilišta

7.4.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija brodsko-posavska strogo kontrolira propusnice

Za razliku od drugih

Policija brodsko-posavska strogo kontrolira propusnice

3.4.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Objavljene liste prvenstva za stambeno zbrinjavanje

Za područje Brodsko-posavske županije

Objavljene liste prvenstva za stambeno zbrinjavanje

13.3.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Djece u Slavonskom Brodu ima, poručuju iz vrtića

Jutros otvoren vrtić "Gita"

Djece u Slavonskom Brodu ima, poručuju iz vrtića

9.3.2020. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do kasno u noć uživali u koncertu Opće opasnosti

Obilježavajući Dan Općine

Do kasno u noć uživali u koncertu Opće opasnosti

16.2.2020. | 11:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ravnatelju Samardžiću novi četverogodišnji mandat?

Objavljen natječaj za radno mjesto

Ravnatelju Samardžiću novi četverogodišnji mandat?

13.2.2020. | 19:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ima pravo na to da ga država stambeno 'zbrine'?

Na 'potpomognutim područjima'

Tko ima pravo na to da ga država stambeno 'zbrine'?

12.2.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog širenja koronavirusa, sastanak i u Slavonskom Brodu

Mišljenje dali i brodski liječnici

Zbog širenja koronavirusa, sastanak i u Slavonskom Brodu

1.2.2020. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilika za nezaposlene žitelje Brodsko-posavske županije

Potpora za samozapošljavanje

Prilika za nezaposlene žitelje Brodsko-posavske županije

21.1.2020. | 15:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izabrani novi članovi upravnih vijeća bolnica

Donosimo njihova imena

Izabrani novi članovi upravnih vijeća bolnica

15.1.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Povećanim brojem stipendija potpomažu mlade ljude

U stjecanju visokog obrazovanja

Povećanim brojem stipendija potpomažu mlade ljude

10.1.2020. | 17:05