Politika : Uprava/Samouprava

12.2.2020. u 18:30
Prikaza: 2309
|
Autor: Željka Gavranović

Na 'potpomognutim područjima'

Tko ima pravo na to da ga država stambeno 'zbrine'?

Brodsko-posavska županija : Tko ima pravo na to da ga država stambeno 'zbrine'?Ilustracija(Foto: Ž.G./SBplus/šibenski.)

Istražili smo postupak stambenog zbrinjavanja i karike u lancu odlučivanja o listi prvenstva koja će, (i) za područje Brodsko-posavske županije, biti poznata najkasnije u travnju ove godine.

SLAVONSKI BROD - Sredinom prosinca portal SBplus pisao je o Javnom pozivu Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, na koji su se građani mogli javiti tijekom siječnja.

Iako će nadležno upravno tijelo Brodsko-posavske županije, nakon bodovanja prijava za stambeno zbrinjavanje, na oglasnoj ploči i internetskoj stranici, objaviti liste prvenstva najkasnije do 15. ožujka pa još ne znamo koliko je prijavljenih iz ovog dijela Lijepe Naše, od Središnjeg smo ureda dobili korisne informacije o cijelom postupku stambenog zbrinjavanja pojedinih skupina građana.

- U postupku stambenog zbrinjavanja na potpomognutim područjima, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje provedbeno je i drugostupanjsko tijelo koje donosi Godišnji plan stambenog zbrinjavanja te realizira prava koja su utvrđena u rješenjima nadležnih upravnih tijela u županijama. Nadležno upravno tijelo u županiji, u konkretnom slučaju upravno tijelo Brodsko-posavske županije, prvostupanjsko je tijelo, dakle, tijelo koje zaprima prijave za stambeno zbrinjavanje u vremenskom razdoblju od 1. siječnja do 31. siječnja svake godine. Nakon zaprimanja prijava, a u skladu s Uredbom o kriterijima za bodovanje prijava za stambeno zbrinjavanje („Narodne novine", broj 14/2019), nadležno upravno tijelo u županiji boduje i rangira novo pristigle prijave zajedno sa svim neriješenim prijavama iz protekle godine. - za SBplus pojasnio je glasnogovornik Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Ivica Preskar, univ. spec. pol.

To koliko će ljudi biti moguće stambeno zbrinuti na području Brodsko-posavske županije, ovisi o broju raspoloživih stambenih jedinica ili sredstava za izgradnju novih.

- S obzirom na sveukupan broj prijava za stambeno zbrinjavanje na području cijele Republike Hrvatske, a u skladu s brojem slobodnih i useljivih stambenih jedinica u državnom vlasništvu te osiguranim sredstvima u državnom proračunu za isporuku građevinskih materijala u tekućoj godini, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje u svrhu realizacije izvršnih lista prvenstva, najkasnije do 15. travnja tekuće godine, na osnovu inicijalnog Godišnjeg plana stambenog zbrinjavanja dostavlja upravnim tijelima u županijama podatke o raspoloživom stambenom fondu (dakle, slobodnim stambenim jedinicama u državnom vlasništvu) te podatke o broju odobrenih paketa isporuka građevinskog materijala (ovisno o osiguranim sredstvima u državnom proračunu) za svaku pojedinu općinu ili grad na potpomognutim područjima. Godišnji plan stambenog zbrinjavanja objavljuje se na internetskoj stranici Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. - pojasnio je glasnogovornik Preskar.

No, čak i oni koji se nađu na listi prvenstva, novo mjesto za život ne moraju dobiti odmah, nego kada se za to ukaže prilika - sukladno, primjerice, broju članova obitelji ili drugim uvjetima koje je potrebno ispuniti.

- Za podnositelje prijava koji se nalaze na izvršnoj listi prvenstva bilo kojeg grada ili općine, nadležno upravo tijelo u županiji donosi rješenje o pravu na stambeno zbrinjavanje u trenutku koji ovisi o dva uvjeta. Prvi uvjet se odnosi na poziciju prijavljene obitelji na izvršnoj listi prvenstva, dok drugi uvjet ovisi o broju slobodnih i useljivih stambenih jedinica u državnom vlasništvu (koji površinom odgovara obitelji) na tom području, odnosno osiguranim sredstvima u državnom proračunu za isporuku darovanog građevnog materijala. Po pravomoćnosti prvostupanjskog rješenja, ovisno o modelu stambenog zbrinjavanja, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje sukladno utvrđenom pravu u prvostupanjskom rješenju ili daje u najam državnu imovinu korisnicima navedenim na rješenju ili započinje s procesom isporuke građevnog materijala.- pojasnili su iz Ureda.

Na pitanje o tomu koje su kategorije žitelja Brodsko-posavske županije obuhvaćene ovom mjerom te koja je njezina svrha, iz Ureda su odgovorili sljedeće: „Zakonom o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima uređuju se kategorije korisnika koji mogu ostvariti pravo na stambeno zbrinjavanje, načini stambenog zbrinjavanja te uvjeti za ostvarivanje prava na stambeno zbrinjavanje, a cilj Zakona je poticanje povratka, ostanka i naseljavanja stanovništva na potpomognutim područjima i područjima koja se u smislu Zakona smatraju područjima posebne državne skrbi, što pridonosi demografskom i gospodarskom razvoju tih područja. Prava iz Zakona mogu ostvariti fizičke osobe koje prebivaju na područjima primjene Zakona ili se žele naseliti na područja primjene Zakona. Sukladno Zakonu o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, pravo na stambeno zbrinjavanje na područjima primjene Zakona može ostvariti stranka i članovi njezine obitelji koji žive u zajedničkom kućanstvu pod uvjetom da u vlasništvu ili suvlasništvu nemaju drugu useljivu obiteljsku kuću ili stan odgovarajuće stambene površine na području Republike Hrvatske ili na području drugih država u kojima borave ili ako isti nisu prodali, darovali ili na bilo koji drugi način otuđili u zadnjih 15 godina prije podnošenja prijave na listu prvenstva odnosno pokretanja postupka po službenoj dužnosti, ili da nisu stekli pravni položaj zaštićenog najmoprimca na području Republike Hrvatske i nisu ostvarili odgovarajuće pravo na stambeno zbrinjavanje po nekom drugom propisu ili nisu ostvarili drugo srodno pravo na području država u kojima borave i u kojima su boravili."

Po završetku cijelog postupka, SBplus izvijestit će čitatelje o broju predanih i odobrenih zahtjeva za stambeno zbrinjavanje na području Brodsko-posavske županije, kao i usporedbu s ostalim dijelovima Lijepe Naše.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija brodsko-posavska strogo kontrolira propusnice

Za razliku od drugih

Policija brodsko-posavska strogo kontrolira propusnice

3.4.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Objavljene liste prvenstva za stambeno zbrinjavanje

Za područje Brodsko-posavske županije

Objavljene liste prvenstva za stambeno zbrinjavanje

13.3.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Djece u Slavonskom Brodu ima, poručuju iz vrtića

Jutros otvoren vrtić "Gita"

Djece u Slavonskom Brodu ima, poručuju iz vrtića

9.3.2020. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do kasno u noć uživali u koncertu Opće opasnosti

Obilježavajući Dan Općine

Do kasno u noć uživali u koncertu Opće opasnosti

16.2.2020. | 11:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ravnatelju Samardžiću novi četverogodišnji mandat?

Objavljen natječaj za radno mjesto

Ravnatelju Samardžiću novi četverogodišnji mandat?

13.2.2020. | 19:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog širenja koronavirusa, sastanak i u Slavonskom Brodu

Mišljenje dali i brodski liječnici

Zbog širenja koronavirusa, sastanak i u Slavonskom Brodu

1.2.2020. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilika za nezaposlene žitelje Brodsko-posavske županije

Potpora za samozapošljavanje

Prilika za nezaposlene žitelje Brodsko-posavske županije

21.1.2020. | 15:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izabrani novi članovi upravnih vijeća bolnica

Donosimo njihova imena

Izabrani novi članovi upravnih vijeća bolnica

15.1.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Povećanim brojem stipendija potpomažu mlade ljude

U stjecanju visokog obrazovanja

Povećanim brojem stipendija potpomažu mlade ljude

10.1.2020. | 17:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Racionalizacija troškova ili koncentracija moći?

Što donose promjene?

Racionalizacija troškova ili koncentracija moći?

3.1.2020. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo tko je trenutno na čelu novoustrojenih odjela

Promjene u županijskoj upravi

Donosimo tko je trenutno na čelu novoustrojenih odjela

2.1.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte što su sve obećali učiniti u 2020. godini

Uprava 10-godišnjeg nepostojećeg Centra

Pogledajte što su sve obećali učiniti u 2020. godini

28.12.2019. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županijski Proračun povećan za čak 37 posto

Donosimo koliko je 'težak'

Županijski Proračun povećan za čak 37 posto

12.12.2019. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li županijski Proračun podnijeti nove zaposlenike?

Nedovoljno definiran izvor financiranja

Hoće li županijski Proračun podnijeti nove zaposlenike?

12.12.2019. | 11:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Velike promjene u proračunu i ustroju Brodsko-pos. županije

Pročelnik Ivan Lukić predstavio novine

Velike promjene u proračunu i ustroju Brodsko-pos. županije

10.12.2019. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska županijska Uprava povećat će se za 80-ak službenika

U tijeku veliki preustroj

Brodska županijska Uprava povećat će se za 80-ak službenika

8.12.2019. | 19:30