Iz drugih medija

5.4.2020. u 18:10
Prikaza: 2559
|
Autor: Ž.G.

Tiha proslava Cvjetnice

'Kad prestane sve ovo, zauzetije ćemo sudjelovati u misama'

root : 'Kad prestane sve ovo, zauzetije ćemo sudjelovati u misama'Nadbiskup Đuro Hranić(Foto: Đakovačko-osječka nadbiskupija)

Braću svećenike nadbiskup je potaknuo na korištenje evangelizacijskih mogućnosti koje nude sredstva društvenoga priopćavanja. „Iskoristimo ih; od župnog listića, telefonskog poziva i poticaja, do ponude kateheza i molitvene građe te direktnog osobnog obraćanja preko župnih mrežnih stranica, Facebooka, YouTube-a i drugih prikladnih načina.

ĐAKOVO - „Izvanjske okolnosti ne dopuštaju nam, nažalost, doživjeti niti liturgijski odjek Isusovog svečanog dolaska u Jeruzalem, ni da na uobičajeni način svečano sa zborom i solistima pjevamo evanđeosko izvješće Isusove muke i smrti. Zato je ne samo tužna ljudska osuda Sina Božjega na smrt, nego su otužne i ove naše liturgije u praznim crkvama. Bolno je i svima nam teško pada ovo odustajanje od svečane liturgije vazmenog trodnevlja s vjernicima radi mjera 'socijalne distance'", rekao je nadbiskup Đuro Hranić, uvodeći misno slavlje u đakovačkoj katedrali na Cvjetnicu, Nedjelju muke Gospodnje, 5. travnja 2020. Uz nadbiskupa su koncelebrirali pomoćni biskup Ivan Ćurić te župnik đakovačke župe Svih svetih Tomislav Ćorluka, stoji u tekstu objavljenom na službenoj stranici Đakovačko-osječke nadbiskupije koji prenosimo u cijelosti.

„Dragi roditelji, ovaj je Uskrs po mnogočemu specifičan. I znajte da će se duboko u vašu djecu urezati ono što ćete im vi pokazati i posvjedočiti ovoga Uskrsa kao vjernici te da će ona to sa sobom zasigurno ponijeti u život. Vi ste njihovi prvi vjeroučitelji, svjedoci i učitelji molitve te prvi svjedoci kršćanske te bračne i obiteljske ljubavi. Prihvatite tu svoju zadaću i iskoristite mogućnost koja se stavlja pred vas."

Prije blagoslova maslinovih grančica, nadbiskup je pozvao: „Neka, draga braćo i sestre, i ovaj otužan Veliki tjedan i pojednostavljena liturgija bude oblik našeg vjerničkog te svećeničkog pastirskog sjedinjenja s Kristom raspetim i uskrslim; čin ljubavi nas svećenika prema vama našim župljanima i istodobno čin kršćanske odgovornosti svih nas vjernika jednih za druge. Donesimo odluku da ćemo, kad prestane ova pandemija, tim radosnije i zauzetije pripremati te sudjelovati u nedjeljnim euharistijskim slavljima, slaviti sakrament pomirenja te ostala zajednička molitvena slavlja."

Nakon navještaja Muke po Mateju, nadbiskup je u svojoj homiliji podsjetio kako je Isus svoju smrt prihvatio kao čin svojega povjerenja i predanja Ocu nebeskome te kao čin ljubavi prema grešnom čovječanstvu. Nasilje kojemu je bio izvrgnut, on je pretvorio u čin ljubavi i molitve za oproštenje čak i svojim progoniteljima. „Na križu se Sin Božji učinio grijehom, poistovjetio se s našom situacijom grešnih ljudi i sa smrću čovjeka grešnika. Križ i smrt zato razbijaju i uništavaju naše ideje o Bogu i primoravaju nas susresti se s Bogom koji je – jer ljubi – sposoban trpjeti i patiti. Križ je vrhunac milosrdne Božje ljubavi. Na križu je Bog pokazao koliko drži do čovjeka i koliko nas ljubi – do te mjere da je poslao svojega Sina da prođe kroz iskustvo smrti nas grešnika. Tim je bjelodano pokazao što on misli o nama ljudima, koliko mu je stalo do čovjeka i koja je mjera njegove ljubavi prema svakome od nas. Nije li to, draga braćo i sestre, i te kako snažna poruka i svakome od nas u ovoj situaciji kad prolazimo kroz iskustvo svoje ljudske krhkosti, nesigurnosti i ugroženosti našega zdravlja i života?!" upitao je nadbiskup Hranić.

Vjernike koji su, u televizijskom prijenostu, pratili misno slavlje nadbiskup je potaknuo govoreći: „Svakome od nas ponaosob u ovoj izvanrednoj situaciji raspeti Isus dolazi s pitanjem: 'Tko sam ja za tebe?' Koliko ti ja značim u tvom životu? Tko su za tebe oni s kojima sam se ja utjelovljenjem poistovjetio? I donose li ti moja muka, smrt i uskrsnuće neko svjetlo u život? Kažu li ti nešto o tvojoj svakodnevici, o tvojim životnim stavovima, prosudbama i izborima? Ili se kao Pilat pranjem ruku distanciraš od mene? Jesi li među onima koji su odlučili spasiti Barabu, a ne mene? Jesi li lešinar kojega žudnja za materijalnim, za novcem i profitom spušta čak na razinu profitira na mojoj krvlju i znojem natopljenoj haljini? Ili nemoćno plačeš poput žena, a nisi spreman, čak niti nevoljko kao Šimun Cirenac, podmetnuti svoja leđa te jednim dijelom puta ponijeti moj križ? Jesi li onaj koji je zatvorio moj grob kako bi sačuvao svoju doktrinu i svoj položaj te spriječio uskrsni prodor novoga života? Draga braćo i sestre, neka to budu pitanja koje će nas pratiti cijeli ovaj Veliki i sveti tjedan."

Prije završnog blagoslova nadbiskup je istaknuo kako osobitu dimenziju crkvenosti u redovitim okolnostima, a tim više u ovim izvanrednim prilikama slavlja uskrsnih blagdana, na sebe trebaju preuzeti obitelji. „Dragi roditelji, ovaj je Uskrs po mnogočemu specifičan. I znajte da će se duboko u vašu djecu urezati ono što ćete im vi pokazati i posvjedočiti ovoga Uskrsa kao vjernici te da će ona to sa sobom zasigurno ponijeti u život. Vi ste njihovi prvi vjeroučitelji, svjedoci i učitelji molitve te prvi svjedoci kršćanske te bračne i obiteljske ljubavi. Prihvatite tu svoju zadaću i iskoristite mogućnost koja se stavlja pred vas", rekao je nadbiskup.

Braću svećenike nadbiskup je potaknuo na korištenje evangelizacijskih mogućnosti koje nude sredstva društvenoga priopćavanja. „Iskoristimo ih; od župnog listića, telefonskog poziva i poticaja, do ponude kateheza i molitvene građe te direktnog osobnog obraćanja preko župnih mrežnih stranica, Facebooka, YouTube-a i drugih prikladnih načina. Pomozite svojim župljanima i potičite ih u ostvarenju njihova krsnog identiteta i poslanja", rekao je nadbiskup, pozivajući sve vjernike na otkrivanje čudesnog i izvanrednog djelovanja Duha Svetoga, koji se očituje po darovima kreativnosti, inovativnosti, poduzetnosti, inteligencije, mudrosti, zdrave crkvenosti i ljubavi u svećeničkim i vjerničkim srcima.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto država kasni s korona-naknadama poslodavcima?

'Prvi put kasnim s plaćom'

Zašto država kasni s korona-naknadama poslodavcima?

18.5.2020. | 19:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bivši učenik brodske Medicinske škole spasio bebu

Mladi heroj KB Dubrava

Bivši učenik brodske Medicinske škole spasio bebu

7.5.2020. | 15:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pravda je spora, ali dostižna

Hrvatsko pravosuđe dokazuje

Pravda je spora, ali dostižna

23.4.2020. | 19:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koga đava triba odnit, ovog popa ili novinarku?

Nije problem bahati pop nego njegov šef

Koga đava triba odnit, ovog popa ili novinarku?

13.4.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodu uhićena petorica graničnih policajaca

Zbog sumnje na koruptivne aktivnosti

U Brodu uhićena petorica graničnih policajaca

6.3.2020. | 9:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvorenje EPK jučer je pohodilo preko 30 tisuća ljudi

Pogledajte video finale spektakla

Otvorenje EPK jučer je pohodilo preko 30 tisuća ljudi

2.2.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Jeftino je, dobijemo povrat poreza i počastimo se ćevapima"

Koliko Slavonci potroše u BiH?

"Jeftino je, dobijemo povrat poreza i počastimo se ćevapima"

30.1.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najpoznatiji kineski ustaša dobio izgon iz Hrvatske

Pjevao stihove koji potiču na mržnju

Najpoznatiji kineski ustaša dobio izgon iz Hrvatske

27.1.2020. | 21:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vjeroučitelj iz Cernika slavi ratne zločince i Hitlera

Čovjek biskupa Škvorčevića

Vjeroučitelj iz Cernika slavi ratne zločince i Hitlera

27.1.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vatikanska banka Bozaniću blokirala račun

Kardinal drži ogromnu svotu novca

Vatikanska banka Bozaniću blokirala račun

24.1.2020. | 15:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Derventi jutros na ulici pronađena jednomjesečna beba

Policija utoplila promrzlog dječačića

U Derventi jutros na ulici pronađena jednomjesečna beba

24.1.2020. | 12:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Spalit će hrpu našeg novca u Đuri Đakoviću'

Evo tko je što pisao:

'Spalit će hrpu našeg novca u Đuri Đakoviću'

23.1.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nije dovoljno da vam se gade korumpirani moćnici

Novi prilog tezi o korumpiranosti države

Nije dovoljno da vam se gade korumpirani moćnici

22.1.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I obitelj 'brodskog' ministra zarađuje od iznajmljivanja

Ministri vole 'prihod od rente'

I obitelj 'brodskog' ministra zarađuje od iznajmljivanja

20.1.2020. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnica najavila projekte vrijedne 350 milijuna kuna

Primjer uspješnog malog grada

Gradonačelnica najavila projekte vrijedne 350 milijuna kuna

20.1.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U komentarima je toliko očaja, tuge, razočaranosti i bijede

Umjesto suze u oku za domovinom:

U komentarima je toliko očaja, tuge, razočaranosti i bijede

19.1.2020. | 19:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako je vjerovati desnici, stiže komunizam

I to je podržalo više od milijun ljudi

Ako je vjerovati desnici, stiže komunizam

6.1.2020. | 15:15