Iz drugih medija

25.6.2019. u 10:59
Prikaza: 757
|
Autor: SBplus

Izbor ili - ili

Katolici moraju odlučiti - jesu li za papu ili populiste

root : Katolici moraju odlučiti - jesu li za papu ili populistePapa Franjo(Foto: epa/aljazeera)

Prijeti raskol, a jedini način da se onspriječi jest, po Bannonu i njegovima, 'dijalog s populistima' u kojemu će Papa prihvatiti njihove teze i implementirati ih u nauk Katoličke crkve, 'na tragu njezine tradicije'.

ILI papa Frane, ili Steve Bannon. Katolici se moraju odlučiti ili za jednoga ili za drugoga, jer nikako ne idu zajedno – poručuje La Croix (Križ), najčitaniji katolički dnevnik u svijetu.

Autor toga analitičkog komentara je Robert Mickens, američki vatikanist koji izvješćuje iz Rima o Svetoj Stolici 30 godina, redoviti je komentator za CNN, BBC te australski ABC, radio je u Vatikanskom radiju, kolumnist je britanskog Tableta, te je – u ovom slučaju - glavni urednik La Croixova međunarodnog izdanja na engleskome. Dakle, i zato sve to navodimo, etablirani analitičar srednje katoličke struje, nikakav 'slobodan strijelac' s neke ostrašćene periferije, piše Inoslav Bešker za Jutarnji.hr čiji članak u cijelosti prenosimo.

- Među svim svjetskim političkim i društvenim vođama papa Frane stoji, sve usamljeniji, kao najmoćnija snaga zauzeta za mir i stabilnost u svijetu. Hvala Bogu i kardinalima koji su ga izabrali u ožujku 2013 – što je taj argentinski isusovac sadašnji biskup Rima - počinje Mickens svoju bespoštednu analizu.

Taj vatikanist, koji i u Rimu na Vatikan ipak gleda sa strane, jer nije ni na koji način ovisan o Kuriji, smatra sadašnje doba veoma opasnim po katolištvo, pa i po sâm katolički vjerski nauk, a shodno tome i po kršćanstvo u cjelini.

U doba kada se 'alternativni desni' (alt-right) populisti 'maskiraju kao kršćani' te zlorabe vjerske simbole da preplaše vjernike i natjeraju ih da prigrle rasizam, ksenofobiju, islamofobiju i ultranacionalizam – sve to u izrazitom protuslovlju s Evanđeljem – 'Frane je odigrao nenadomjestivu ulogu u sprečavanju opasne spirale u ekstremno eksplozivan sukob civilizacija', ocjenjuje Mickens u svome vjerojatno najangažiranijem tekstu u ovom pontifikatu. On je, naime, svjestan, i to priznaje, da 'istih takvih luđaka' ima i u ostalim strujama.

Verbalni ekstremizam

Na južnoslavenskom području imali smo prilike vidjeti u posljednjih 150-200 godina da niti jedan ekstremizam, niti jedan ubojički ili pak genocidan naboj, odnosno na tim osnovama sazdan zločinački pokret, nema ozbiljne šanse ako na nekoj suprotnoj strani ne izrasta njegov pandan, hraneći jedan drugoga ekstremnom frazom, pojedinačnim ubojstvima, napokon i masovnima, radi dugotrajnog i plodotvornog toka mržnje.

Mickens uočava odgovarajući mehanizam među ekstremnim strujama glavnih svjetskih religija. I razumije koliko je teško vođi opstati držeći se Objave kao pijan plota a ne prepustiti se valu barem verbalnog ekstremizma. Uostalom, ovih smo dana svjedoci kakvim su napadima izloženi carigradski ekumenski patrijarh Vartholomaíos, koga npr. u Srbiji otvoreno nazivaju heretikom, ili Al-Azharov veliki imam al-Tayyeb u Kairu, jer ne pada pod selafijski i vehabijski diktat nego se čak 'ukaljao prijateljstvom s Papom', koga pak katolički ekstremisti časte nazivom Antikrista.

- Neki drugi papa možda ne bi imao toliko hrabrosti, snage, odnosno duboke i izvorne vjere da se ustoboči protiv svega toga i ne dopusti sam sebi da ga kooptiraju u suverenistički pokret - konstatira Mickens.

Doduše, papa Frane nije bio kadar uvjeriti dovoljan broj katoličkih birača da odbace populiste, ali je – vjeruje vatikanist – uspio obuzdati dovoljno biskupa, kardinalâ i katoličkih vođa da ih ne podrže. 'A to nije mala stvar', smatra Mickens.

S druge je strane Steve Bannon, krojač Trumpove pobjede, bivši bankar koji, po Forbesu, ima gotovo 50 milijuna dolara, a uvjerava radništvo da je on protiv elita koje ga varaju i izrabljuju. S njim je u Breitbartu Thomas Williams, koji je, dok je još bio svećenik ozloglašenih Kristovih legionara, dobio dijete s kćerkom tadašnjeg američkog veleposlanika pri Svetoj Stolici. Onda Edward Pentin, vatikanist američkoga National Catholic Registera, u kojemu je nedavno Bannonu dao povelik prostor da se u intervju okomi na Papu.

S te strane rugaju se Papi da se zauzima za dijalog, pa što ne dijalogizira s populistima koji ga, usput, zovu Zelenim, jer da je fiksiran na klimatske promjene, te dakako marksistom.

Tajni dogovor Bannon tvrdi da papa Frane ima tajne dogovore s Kineskom komunističkom partijom. Bannonova je pozicija da Papa, ne uviđajući koliko imiganti prijete judeokršćakom Zapadu, podržavanjem izrabljivanih, interesom za periferije, tajenjem 'četvrte fátimske tajne' (za koju je Benedikt XVI višeput rekao da je nema), poricanjem skorog smaka svijeta (čemu se također suprotstavio Benedikt XVI, dok Frane o tome ne želi ni govoriti), zapravo priprema raskol u Katoličkoj crkvi.

Prijeti raskol, a jedini način da se raskol spriječi jest, po Bannonu i njegovima, 'dijalog s populistima' u kojemu će Papa prihvatiti njihove teze i implementirati ih u nauk Katoličke crkve, 'na tragu njezine tradicije'.

Apostoli te populističke struje kruže Europom, na primjer kardinal Raymond Leo Burke.

Mickens smatra da je na istim pozicijama i ugarski primas, ostrogonski nadbiskup kardinal Péter Erdő, ali da je oprezniji u izjavama jer računa biti izabran za papu poslije Frane.

Veza s Trumpom

Trumpov čovjek u Vatikanu je, po istom izvoru, Newt Gingrich, bivši republikanski predsjednik Predstavničkog doma. On živi u Rimu, gdje mu je supruga Callista Gingrich američka veleposlanica pri Svetoj Stolici.

A Mickens, dobro upućen u američke veze pri Vatikanu i oko njega, s punim uvjerenjem tvrdi da sve konce vuče muž, izbliza izvješćujući Trumpa o Papi.

Katolicizam je najbolji kad nije ekskluzivan nego inkluzivan, kada prigrljuje razne struje, kada je i – i, piše Mickens. Ipak, on smatra da je sada izbor: ili – ili.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto država kasni s korona-naknadama poslodavcima?

'Prvi put kasnim s plaćom'

Zašto država kasni s korona-naknadama poslodavcima?

18.5.2020. | 19:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bivši učenik brodske Medicinske škole spasio bebu

Mladi heroj KB Dubrava

Bivši učenik brodske Medicinske škole spasio bebu

7.5.2020. | 15:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pravda je spora, ali dostižna

Hrvatsko pravosuđe dokazuje

Pravda je spora, ali dostižna

23.4.2020. | 19:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koga đava triba odnit, ovog popa ili novinarku?

Nije problem bahati pop nego njegov šef

Koga đava triba odnit, ovog popa ili novinarku?

13.4.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kad prestane sve ovo, zauzetije ćemo sudjelovati u misama'

Tiha proslava Cvjetnice

'Kad prestane sve ovo, zauzetije ćemo sudjelovati u misama'

5.4.2020. | 18:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodu uhićena petorica graničnih policajaca

Zbog sumnje na koruptivne aktivnosti

U Brodu uhićena petorica graničnih policajaca

6.3.2020. | 9:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvorenje EPK jučer je pohodilo preko 30 tisuća ljudi

Pogledajte video finale spektakla

Otvorenje EPK jučer je pohodilo preko 30 tisuća ljudi

2.2.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Jeftino je, dobijemo povrat poreza i počastimo se ćevapima"

Koliko Slavonci potroše u BiH?

"Jeftino je, dobijemo povrat poreza i počastimo se ćevapima"

30.1.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najpoznatiji kineski ustaša dobio izgon iz Hrvatske

Pjevao stihove koji potiču na mržnju

Najpoznatiji kineski ustaša dobio izgon iz Hrvatske

27.1.2020. | 21:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vjeroučitelj iz Cernika slavi ratne zločince i Hitlera

Čovjek biskupa Škvorčevića

Vjeroučitelj iz Cernika slavi ratne zločince i Hitlera

27.1.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vatikanska banka Bozaniću blokirala račun

Kardinal drži ogromnu svotu novca

Vatikanska banka Bozaniću blokirala račun

24.1.2020. | 15:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Derventi jutros na ulici pronađena jednomjesečna beba

Policija utoplila promrzlog dječačića

U Derventi jutros na ulici pronađena jednomjesečna beba

24.1.2020. | 12:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Spalit će hrpu našeg novca u Đuri Đakoviću'

Evo tko je što pisao:

'Spalit će hrpu našeg novca u Đuri Đakoviću'

23.1.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nije dovoljno da vam se gade korumpirani moćnici

Novi prilog tezi o korumpiranosti države

Nije dovoljno da vam se gade korumpirani moćnici

22.1.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I obitelj 'brodskog' ministra zarađuje od iznajmljivanja

Ministri vole 'prihod od rente'

I obitelj 'brodskog' ministra zarađuje od iznajmljivanja

20.1.2020. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnica najavila projekte vrijedne 350 milijuna kuna

Primjer uspješnog malog grada

Gradonačelnica najavila projekte vrijedne 350 milijuna kuna

20.1.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U komentarima je toliko očaja, tuge, razočaranosti i bijede

Umjesto suze u oku za domovinom:

U komentarima je toliko očaja, tuge, razočaranosti i bijede

19.1.2020. | 19:10