Iz drugih medija

13.4.2020. u 18:30
Prikaza: 4868
|
Autor: Tomislav Stipić

Nije problem bahati pop nego njegov šef

Koga đava triba odnit, ovog popa ili novinarku?

root : Koga đava triba odnit, ovog popa ili novinarku?

Zakonik kanonskog prava kompleksan je dokument sačinjen od 1752 kanona (članaka) i popratnih dokumenata kojeg možemo laički shvatiti kao skup pravnih odredbi koje se odnose na pravno tumačenje unutar (zapadne) Katoličke crkve.

DONESEN je 1983. za vrijeme pape svetog Ivana Pavla II i dužni su ga se pridržavati svi pripadnici Katoličke crkve, i crkveni službenici i vjerni narod. Zakonik u sebi sadrži i odredbe o crkvenim kaznama za sve one koji se, iz bilo kojeg razloga, ne pridržavaju njegovih normi i izazivaju sablazan ili rade protivno crkvenom nauku.

Zakonik se ovih dana ironično poigrao sa splitsko – makarskim nadbiskupom i metropolitom splitske crkvene pokrajine, mons. dr. sc. Marinom Barišićem. Pred sam kraj kanonske službe biskupa, ovog 73-godišnjeg crkvenog prelata zadesila je teška sudbina koju svaki biskup želi izbjeći – suočavanjem sa sablažnjivim postupanjem svećenika iz vlastite nadbiskupije.

SLUČAJ DON GRUBIŠIĆA

Don Josip Delaš, župnik župe sv. Leopolda Bogdana Mandića na splitskoj Sirobuji na sam dan Uskrsa ponovno je sablaznio čitavu javnost svojim osebujnim navještanjem Krista, zazivajući đavla na novinare na sam blagdan Isusova uskrsnuća. Prethodno je na Cvjetnicu proklinjao hrvatske policajce koji su došli po prijavi i radili svoj posao.

Dana 7. travnja 2020. Zbor savjetnika splitskog nadbiskupa izdao je priopćenje u kojem se ograđuje od Delaševih izjava i postupaka. U tom priopćenju navode kako se Delaša opetovano opominjalo i upozoravalo da poštuje odluke civilnog Stožera, hrvatskih biskupa, vatikanske Kongregacije za bogoštovlje i stegu sakramenata.

Čak navode kako ga je pismeno upozorio upravo nadbiskup Barišić. Čudno je bilo u tom priopćenju istaknuti kako su crkvene mjere „medicinalnog" karaktera, odnosno takvog karaktera da se osoba obrati. Čudno stoga što kanon jasno propisuje što mjesni ordinarij (biskup) može učiniti ukoliko se službenik crkve ogluši na opomene svog nadređenog.

Prije malo više od osam godina, splitsko – makarski nadbiskup Marin Barišić vrlo se revno držao svoje biskupske vlasti i u Zakoniku kanonskog prava locirao kanone kojima je suspendirao svećenika Splitsko – makarske nadbiskupije don Ivana Grubišića. Grubišić se na par mjeseci ranije održanim parlamentarnim izborima kandidirao za mjesto u Saboru i glasovima birača prošao u Sabor.

KONGREGACIJA ZA KLER

Bez obzira što crkveni kanoni svećenicima brane aktivno bavljenje politikom u smislu prihvaćanja javnih službi (kanon 285) te izričito preporučuju „neka aktivno ne sudjeluju u radu političkih stranaka" (kanon 287), don Grubišić se oglušio na navedeno tumačenje i ustrajao na neposluhu. Odluku mjesnog ordinarija kasnije je potvrdila i vatikanska Kongregacija za kler.

Iako slučaj don Josipa Delaša nije sličnog karaktera, i nakon upozorenja mjesnog biskupa, on se nije „obratio" i prestao sa sablažnjivim djelovanjem. Zašto nadbiskup Marin Barišić nije posegnuo za nekom od disciplinskih normi koje je imao na raspolaganju nego se sakrio iza priopćenja Zbora savjetnika, ostaje nepoznanica.

Možda je mons. Barišić odbio postupati po Zakoniku kanonskog prava jer se i sam ne slaže s uputama Hrvatske biskupske konferencije koje su obustavile misna slavlja i pučke pobožnosti, ali ne smije to javno reći jer bi ugrozio još barem dvije godine biskupovanja (kad navrše 75 godina života, biskupi od pape traže razrješenje upravljanja biskupijom) ili ga don Delaš nečim drži u šaci pa se nadbiskup ne usudi zakonski djelovati.

Treći razlog mogao bi biti jeftina trgovina. Nadbiskup je u ovom slučaju pokazao licemjerje, jer za neposlušnost je opravdano kaznio don Grubišića koji je, nota bene, bio žestoki kritičar djelovanja Crkve u Hrvatskoj i najljući kritičar glavnog saveznika Crkve u Hrvatskoj, HDZ-a.

DIVLJAČKI NAPAD

No, oportuno je (ne)djelovao protiv don Delaša koji je postao ikona radikalnih vjernika i desno orijentiranih pojedinaca jer su mu u pomoć priskočili aktivisti sa šalom na kojem piše „Za dom spremni". Čak je i prof.dr.sc. Mladen Parlov, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu u desničarskoj emisiji „Bujica" izjavio kako nije uloga Crkve da bude podružnica Nacionalnog stožera".

Sasvim je sigurno da je i nadbiskup Barišić osluhnuo opće raspoloženje vlastitog stada, pa je procijenio kako nije oportuno kažnjavati one koji, na izvjestan način, predstavljaju javno mnijenje unutar Crkve. U svakom slučaju, nadbiskup je pokazao nedosljednost i otvorio pitanje dvostrukog vrednovanja neposlušnosti unutar Crkve.

Stoga je čin isprike novinarki Dalmatinskog portala koju su divljački napali „vjernici" na najsvetiji kršćanski blagdan totalno nepotrebna. Da je djelovao sukladno svojim ovlastima, nadbiskup bi bio oslobođen neugodne potrebe ispričavati se za postupanje svog svećenika. Jer u tom slučaju, novinarka ne bi ni bila u situaciji izvještavati o održanoj misi.

Nepotrebna je, također i krajnje licemjerna nedjeljna osuda ministra Davora Božinovića. Kao da cijela javnost nije bila svjedokom najave don Delaša kako će misu održati i na Uskrs. Ostaje dapače nepoznato, zašto policija nije zaustavila okupljanje vjernika ako su i hrvatski biskupi donijeli odluku da se mise neće održavati, a Nacionalni stožer zabranio okupljanja? Isprike tipa „nismo mogli znati" naprosto ne stoje.

NAZVAO IH JUGOMILICIJOM

Međutim, kako i u nedosljednosti nadbiskupa Barišića, nedosljednost se pokazala i u (ne)postupanju policije. Pri tom ne mislim na policijske službenike koji samo rade svoj posao, već o naredbi „odozgo". Očito je i ovdje postupanje po zakonu postalo manje važno od političkog oportuniteta, jer kako bi to izgledalo da policija pod ravnanjem HDZ-ovog ministra policije rastjeruje vjernike i prekida misna slavlja.

Da ne govorimo o vrijeđanju policije od strane don Delaša koji je snage reda nazvao „jugomilicijom". Dok se za Facebook vrijeđanje policije izriču kazne, što je potpuno neprihvatljivo u zemlji koja baštini demokraciju, poistovjećivanje hrvatske policije, iz čijih su se sastava formirale prve oružane formacije u obrani zemlje od naleta Jugoslavenske narodne armije, s jugoslavenskom milicijom izaziva tek javno negodovanje i izostanak bilo kakve reakcije. O kakvoj jednakosti pred zakonom onda pričamo?

Nakon ovih nemilih scena jedno je jasno. I Crkva i HDZ u ovome imaju isti cilj. Zadržati isto stado. Nemali put do sada pokazalo se kako veliki broj pripadnika istog stada pokazuje nevjerojatan stupanj metamorfoze iz vjerničkog u biračko. To se posebno očituje na dan parlamentarnih izbora kada, po svjedočanstvu mnogobrojnih, zaokruživanju na izborima prethodi misno slavlje. Sve na veću slavu Božju, zna se.

 

 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Drug Tito bi i danas bio ponosan

O Lijepoj Našoj

Drug Tito bi i danas bio ponosan

12.6.2020. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Država lopovima ne uzima ukradeno jer je sama lopovska. Ili?

Nije bitno kako si postao bogat?

Država lopovima ne uzima ukradeno jer je sama lopovska. Ili?

6.6.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ona je poveznica između Pleternice i Madrida

Liječnica koja je zaslužila nagradu

Ona je poveznica između Pleternice i Madrida

4.6.2020. | 12:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za dom spremni!

Sud utvrdio kako nije kažnjivo

Za dom spremni!

4.6.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto država kasni s korona-naknadama poslodavcima?

'Prvi put kasnim s plaćom'

Zašto država kasni s korona-naknadama poslodavcima?

18.5.2020. | 19:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bivši učenik brodske Medicinske škole spasio bebu

Mladi heroj KB Dubrava

Bivši učenik brodske Medicinske škole spasio bebu

7.5.2020. | 15:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pravda je spora, ali dostižna

Hrvatsko pravosuđe dokazuje

Pravda je spora, ali dostižna

23.4.2020. | 19:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kad prestane sve ovo, zauzetije ćemo sudjelovati u misama'

Tiha proslava Cvjetnice

'Kad prestane sve ovo, zauzetije ćemo sudjelovati u misama'

5.4.2020. | 18:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodu uhićena petorica graničnih policajaca

Zbog sumnje na koruptivne aktivnosti

U Brodu uhićena petorica graničnih policajaca

6.3.2020. | 9:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvorenje EPK jučer je pohodilo preko 30 tisuća ljudi

Pogledajte video finale spektakla

Otvorenje EPK jučer je pohodilo preko 30 tisuća ljudi

2.2.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Jeftino je, dobijemo povrat poreza i počastimo se ćevapima"

Koliko Slavonci potroše u BiH?

"Jeftino je, dobijemo povrat poreza i počastimo se ćevapima"

30.1.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najpoznatiji kineski ustaša dobio izgon iz Hrvatske

Pjevao stihove koji potiču na mržnju

Najpoznatiji kineski ustaša dobio izgon iz Hrvatske

27.1.2020. | 21:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vjeroučitelj iz Cernika slavi ratne zločince i Hitlera

Čovjek biskupa Škvorčevića

Vjeroučitelj iz Cernika slavi ratne zločince i Hitlera

27.1.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vatikanska banka Bozaniću blokirala račun

Kardinal drži ogromnu svotu novca

Vatikanska banka Bozaniću blokirala račun

24.1.2020. | 15:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Derventi jutros na ulici pronađena jednomjesečna beba

Policija utoplila promrzlog dječačića

U Derventi jutros na ulici pronađena jednomjesečna beba

24.1.2020. | 12:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Spalit će hrpu našeg novca u Đuri Đakoviću'

Evo tko je što pisao:

'Spalit će hrpu našeg novca u Đuri Đakoviću'

23.1.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nije dovoljno da vam se gade korumpirani moćnici

Novi prilog tezi o korumpiranosti države

Nije dovoljno da vam se gade korumpirani moćnici

22.1.2020. | 19:00