Iz drugih medija

30.6.2019. u 8:59
Prikaza: 282
|
Autor: SBplus

'Donjodravska obala' na sceni

Mnoge oduševilo scensko uprizorenje romana Drage Hedla

root : Mnoge oduševilo scensko uprizorenje romana Drage HedlaPrizor iz predstave(Foto: Vjekoslav Skledar/Telegram)

Uvijek je nezahvalno kockati se proročanstvima, ali usuđujem se i proričem ovoj hrabroj političkoj i performerskoj gesti, da će ući u antologije kao jedan od trajnih svjetionika naših prostora.

I nakon četiri sata marša kroz Hedlove i Svibenove ideale, ja sam gladno htio još. Jer, bitka za ranjenike nije gotova, piše Davor Špišić za Telegram, čiji tekst u cijelosti prenosimo. Na ovim prostorima nikada neće ni prestati. Previše je ranjenih i prezrenih na svijetu. O tome očajnički, žilavo i suvereno progovara „Doljnjodravska 11" – teatarska verzija izvrsnog romana „Donjodravska obala" Drage Hedla, praizvedena 28. lipnja u koprodukciji Osječkog ljeta kulture i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Pisati o „Doljnjodravskoj 11" nije nimalo jednostavno. Predstava zaslužuje najmanje onoliko truda koliko su u četveromjesečnom radu, a posebno u žestokom ambijentalnom finišu na obali Drave, iz sebe izrudarili svi njezini udarnici. Elem, kako to nije moguće, pokušat ću nemoguće: odužiti im se najbolje što umijem.

Roman koji je kod čitatelja pobudio identifikaciju

Kada se 2013. Drago Hedl vratio u literaturu i proizveo „Donjodravsku obalu", roman je po arhetipsko-dokumentarističkom ugođaju sjećanja dječaka Dade Keniga na olovne i sretne godine djetinjstva, odmah je pobudio identifikaciju u rukama brojnih oduševljenih čitatelja. I to bez obzira pripadaju li generaciji koja je u školu krenula početkom pedesetih godina 20. stoljeća (u vrijeme tvrdog ranog socijalizma tek izniklog iz krvi i pepela revolucije) ili je riječ o njihovoj djeci, unucima i praunucima.

Nivo identifikacije s osječkom folksdojčerskom radničkom porodicom i svim drugim licima iz minuciozne Hedlove galerije, naprosto se rađa zbog nagonske potrebe da se poistovjetimo sa slabijima, izranjenima, luzerima. Onima koji su skrajnuti u anonimnost bijede i zaboravljeni u jednom dvorištu srednjoeuropske kasabe nasukane na desnu obalu Drave. Nad njima Hedl lebdi precizno i nježno, poput wendersovskog anđela. Svi su oni željni mršavih iluzija. Spremni da u novom dobu, na novom horizontu proklamirane jednakosti, bratstva i slobode, napokon zaliječe rane na pjeskovitim dušama.

Ali kad režim poželi istresti svoje frustracije, uvijek se iskaljuje na najslabijima, pronalazi ih i u najzabačenijim zakucima zaboravljenih komšiluka. Grubo im pokazuje da ideologije preziru pravdu i da moćnici perverzno uživaju dok ponižavaju i gaze istinske ljude od mramora kao što je Dadin otac. One proletere koji nepokolebljivo vjeruju da se kruh i poštenje klešu rukama ogrezlim u rad, a ne u pohlepu i teror.

Redatelj je beskrajno poštovao autorovu naraciju

Redatelj Zlatko Sviben znalački i brižno je uronio u sva blaga Hedlove proze, beskrajno poštujući autorovu naraciju i dramaturgiju kronike. Svibenova dramatizacija je u montaži sceno-kino-romana (naslov predstave „Doljnjodravska" je koncipirao iz onodobnog kvartovskog slenga) u prvom nivou posvećena narativu bildungsromana, epskom nizanju obiteljske sage. Međutim, Sviben se odlučio za još jednu dimenziju pogona predstave.

Sjajno uočivši Hedlov podtekst kojim se trpke sudbine poniženih itekako kopipejstaju u brojnim današnjim sudbinama, Sviben vrši i dramaturške obrate u pravocrtnosti sage. Čestim flashbackovskim upadima crno-bijelih filmskih clipova (izvrstan rad Josipa Grizbahera) upravo diverzira snovima o jednoj mogućoj a izjalovljenoj običnoj ljudskoj sreći. Napose te brejkove osjećamo kroz ulogu Pisca, odnosno, ostarjelog Dade iz sfere 21. stoljeća. U posvećenoj, toploj, melankoličnoj a gorkoj i rezigniranoj igri Darka Milasa, taj mudri i poraženi Dado jest demijurg i svjedok svih iznevjerenih šansi ovog ukletog prostora.

Hedlovi su likovi naseljeni na originalnu lokaciju

I genijalnom prostornom impostacijom Sviben je neorealističkim zagrljajem stao na stranu marginalnih mučaljivih heroja. Onih koji ne vrište s govornica moći nego se s dvorišnih barikada opiru iznevjerenoj revoluciji koja pohlepno proždire svoju djecu. Savršena je zamisao bila naseliti Hedlove pribjegare na originalnu lokaciju: ispred oronulog portala bivšeg Ribarskog doma (ondje gdje su mnogi od nas prvi put pijano smrvili čašu o zid i o vlastitu dušu), tamo gdje se fasada zaborava ljušti kao najsvetija freska.

Scenografkinja Saša Došen osmislila je tridesetmetarsku duguljastu scenu s bazičnim punktovima islužene krame. Koristeći topose scene na način kao što su jakobinski performansi na pariškom Marsovom polju, u nevinoj fazi Francuske revolucije, prikazivali poučne komade o bijedi izrabljenih. Vizualitetu čemera i olovnih potrošenih života snažno su pridonjeli kostimi Zdenke Lacine i svjetlosna dramaturgija Tomislava Kobije, a muzičku kompilaciju sletovskog zanosa i baladične intimne tuge orkestrirao je izbornik glazbe Igor Valeri.

Udarna četa glumaca, naprosto je fantastična

Što se tiče performerskih klesara, Sviben je izvukao europski jack-pot. Udarna četa glumaca, od prekaljenih veterana do studenata i neviđeno disciplinirane i razigrane djece, naprosto je fanatična. I fantastična. Pokretana željeznom voljom i vizijom tjelesne (odlična koreografija Katarine Arbanas) i duhovne žudnje za istinom, kakvu ovoga trenutka samo mašta može donijeti. Odavno nisam vidio masovniji spektakl, a pedesetak ih je na sceni, s toliko izražajnih plastičnih lica. Ponajprije porodica Kenig, iznurena glađu i hybrisom „krivih" krvnih zrnaca.

Kolektivna krivnja njemačkog naroda još jedna je važna tema Hedlova romana i ove predstave, i tako strašno zavija u današnjem ponavljanju matrice nad razapinjanjem srpskog naroda. Žilave kraljeve gerile, ljubavi i smisla na pustopoljinama besmisla, fenomenalno su skladali Vlasta Ramljak(potresna, lajava i snažna Omama), Ivana Soldo Čabraja (istinska vestalka pod srcem Majke), Antonio Jakupčević (Otac kao čelični idealist i ranjivi dječak) i senzacionalni mali veliki čovjek Vito Čičak (njegov Dado je čudo u djetinjim rukama). Vjekoslav Janković, Miroslav Čabraja, Vladimir Tintor, Davor Panić, Dina Vojnović, Aljoša Čepl, Mario Rade, Lino Brozić, Selena Andrić… i svi drugi, tvore kor tragedije, nostalgije i komedije do posljednjeg daha.

Predstava koja će ući u antologije

„Doljnodravska obala 11" idejno i estetski oblikovana je kao nesuzdržani agitprop, sav izložen i založen u obranu posljednjih atoma ponosa i ljudskosti. Onih odrednica u čovjeku koje se danas nemilice krčme, ismijavaju i gaze terorom oholosti. Gledajući ovu važnu umjetničku činjenicu, na pamet mi je palo da se Sviben ovom predstavom nesumnjivo vratio u fazu KPGT vizionarstva.

Riječ je o najznačajnijem teatarskom i idejnom pokretu jugoslavenskih prostora ikad, koji je pod liderstvom Ljubiše Ristića i njegovom režijom „Oslobođenja Skoplja" Dušana Jovanovića, poniknuo 1978. u Zagrebu i gerilskom bitkom za svaki pedalj slobode, osvojio svijet. Sviben je baš neke od svojih najznačajnijih predstava radio u kapegeteovskim brigadama, ispekavši zanat revolucionarne empatije.

Uvijek je nezahvalno kockati se proročanstvima, ali usuđujem se i proričem ovoj hrabroj političkoj i performerskoj gesti, da će ući u antologije kao jedan od trajnih svjetionika naših prostora. Već sad je, po svom rođenju, dok su se prve čestice zore pomaljale iz rijeke, nataložila u nama šlepere pijeska vremena koje neumitno curi u satovima, i svaki put se iznova okreće. S novim nadama da će u tom pijesku jednom zasvjetlucati i biser pravde.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi ministri dali prve izjave

Uoči sastanka sa šefom

Novi ministri dali prve izjave

18.7.2019. | 15:25
Jedni su od šesnaeste u HDZ-u, drugi su se iz inozemstva vratili u devedesetima zbog domoljubnog zanosa, treći će nastaviti stopama prethodnika - to su novi ministri, a novinari su danas uhvatili prve njihove izjave,
Jedni su od šesnaeste u HDZ-u, drugi su se iz inozemstva vratili u devedesetima zbog domoljubnog zanosa, treći će nastaviti stopama prethodnika - to su novi ministri, a novinari su danas uhvatili prve njihove izjave,
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na pomolu je raskol Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića?

Sabor Neovisnih u Zadru ili Zagrebu

Na pomolu je raskol Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića?

16.7.2019. | 11:00
Istodobno bi se mogla održati dva sabora Neovisnih za Hrvatsku, što bi definitivno podijelilo stranku, slično onome kada je u rujnu 1993. Anto Đapić u Kutini sazvao izvanredni sabor Hrvatske stranke prava i kada je razvlašten dotadašnji predsjednik HSP-a, Dobroslav Paraga.
Istodobno bi se mogla održati dva sabora Neovisnih za Hrvatsku, što bi definitivno podijelilo stranku, slično onome kada je u rujnu 1993. Anto Đapić u Kutini sazvao izvanredni sabor Hrvatske stranke prava i kada je razvlašten dotadašnji predsjednik HSP-a, Dobroslav Paraga.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro bi cijena letova mogla skočiti za najmanje 10 posto

Kraj jeftinih putovanja zrakoplovom?

Uskoro bi cijena letova mogla skočiti za najmanje 10 posto

15.7.2019. | 11:45
Svijet je još nakon Drugog svjetskog rata sklopio dogovor da porez na gorivo koje pokreće avione neće postojati kako bi se komercijalizirali letovi zrakoplovom. Ipak, ovog je tjedna najavljeno uvođenje takozvanog eko-poreza na letovima.
Svijet je još nakon Drugog svjetskog rata sklopio dogovor da porez na gorivo koje pokreće avione neće postojati kako bi se komercijalizirali letovi zrakoplovom. Ipak, ovog je tjedna najavljeno uvođenje takozvanog eko-poreza na letovima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gdje su nestali blokirani i 42 milijarde kuna njihova duga?

Pro et contra

Gdje su nestali blokirani i 42 milijarde kuna njihova duga?

13.7.2019. | 10:15
Vlada se pohvalila da je dug blokiranih sa 64,8 milijardi pao na 23,2. No, postavlja se pitanje nisu li vjerovnici počeli izvaninstitucionalno naplaćivati svoja potraživanja.
Vlada se pohvalila da je dug blokiranih sa 64,8 milijardi pao na 23,2. No, postavlja se pitanje nisu li vjerovnici počeli izvaninstitucionalno naplaćivati svoja potraživanja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Noga je smrskana i amputirana, ali ne i duh

On je životni pobjednik

Noga je smrskana i amputirana, ali ne i duh

10.7.2019. | 13:43
Dečku, dvometrašu, 15-godišnjaku, košarkašu, u kultnoj Dubravi, u njegovu kvartu, u samo jednoj sekundi promijenio se život. Baš ispred dvorane, na nogostupu, sa 100 km/h ga je zakucao u betonski stup neki automobil, dok je išao u - dućan.
Dečku, dvometrašu, 15-godišnjaku, košarkašu, u kultnoj Dubravi, u njegovu kvartu, u samo jednoj sekundi promijenio se život. Baš ispred dvorane, na nogostupu, sa 100 km/h ga je zakucao u betonski stup neki automobil, dok je išao u - dućan.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog klimatskih promjena sve čudniji prizori

Je li to konačno upozorenje svijetu?

Zbog klimatskih promjena sve čudniji prizori

9.7.2019. | 9:20
Tlo se nekada otapalo ljeti, a zamrzavalo u studenom i prosincu što se više ne događa. Biljke, životinje i mikroorganizmi zarobljeni milijunima godina u permafrostu sada ispuštaju ugljik dioksid i metan u atmosferu što ubrzava zagrijavanje planete. Znanstvenici procjenjuju da u p
Tlo se nekada otapalo ljeti, a zamrzavalo u studenom i prosincu što se više ne događa. Biljke, životinje i mikroorganizmi zarobljeni milijunima godina u permafrostu sada ispuštaju ugljik dioksid i metan u atmosferu što ubrzava zagrijavanje planete. Znanstvenici procjenjuju da u p
SBplus.hr, Slavonski Brod : Katolici moraju odlučiti - jesu li za papu ili populiste

Izbor ili - ili

Katolici moraju odlučiti - jesu li za papu ili populiste

25.6.2019. | 10:59
Prijeti raskol, a jedini način da se onspriječi jest, po Bannonu i njegovima, 'dijalog s populistima' u kojemu će Papa prihvatiti njihove teze i implementirati ih u nauk Katoličke crkve, 'na tragu njezine tradicije'.
Prijeti raskol, a jedini način da se onspriječi jest, po Bannonu i njegovima, 'dijalog s populistima' u kojemu će Papa prihvatiti njihove teze i implementirati ih u nauk Katoličke crkve, 'na tragu njezine tradicije'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svima će nam izrasti - rogovi

Nema nam pomoći

Svima će nam izrasti - rogovi

24.6.2019. | 13:30
“Rogovi”, kažu istraživači, ne rastu s prednje strane glave, već na potiljku. Događa se to da korisnici mobitela običavaju zadubiti glavu unaprijed dok gledaju u zaslon uređaja.
“Rogovi”, kažu istraživači, ne rastu s prednje strane glave, već na potiljku. Događa se to da korisnici mobitela običavaju zadubiti glavu unaprijed dok gledaju u zaslon uređaja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dužnici (pre)umorni - polako odustaju od tužbi

Priča o 'švicarcu' i dalje traje

Dužnici (pre)umorni - polako odustaju od tužbi

24.6.2019. | 11:15
Dvije su strane kompleksne i dugotrajne priče - oštećeni koji tuže banke i ne žele odustati dok ne ishode pravdu i vrate svoj novac, ali i oni koji su već odustali, zasićeni trakavicom i umorni od borbe s “vjetrenjačama”.
Dvije su strane kompleksne i dugotrajne priče - oštećeni koji tuže banke i ne žele odustati dok ne ishode pravdu i vrate svoj novac, ali i oni koji su već odustali, zasićeni trakavicom i umorni od borbe s “vjetrenjačama”.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Da ja radim kao ministar, mogao bih u mirovinu s 95'

Ante Tomić:

'Da ja radim kao ministar, mogao bih u mirovinu s 95'

23.6.2019. | 10:15
I njegovateljicama se sviđao ministar Pavić, činio im se pristojan i mio s onim podbratkom i naočalama, i nisu shvaćale zašto ga napadaju zbog prijedloga da se u penziju ide sa 67 godina
I njegovateljicama se sviđao ministar Pavić, činio im se pristojan i mio s onim podbratkom i naočalama, i nisu shvaćale zašto ga napadaju zbog prijedloga da se u penziju ide sa 67 godina
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lošije je samo Bugarima

Životni standard

Lošije je samo Bugarima

21.6.2019. | 11:05
Prosječna potrošnja u Hrvatskoj bila je čak oko 37 posto, ili gotovo dvije petine manja od prosjeka EU. Manju potrošnju od Hrvata imali su samo Bugari, koji su lani trošili 44 posto manje od Unijina prosjeka.
Prosječna potrošnja u Hrvatskoj bila je čak oko 37 posto, ili gotovo dvije petine manja od prosjeka EU. Manju potrošnju od Hrvata imali su samo Bugari, koji su lani trošili 44 posto manje od Unijina prosjeka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko suci porotnici koštaju sudove?

'Fikusi su barem ukras'

Koliko suci porotnici koštaju sudove?

31.5.2019. | 12:05
Telegram ima pouzdane podatke da je 15 od 36 sudaca porotnika Županijskog suda u Slavonskom Brodu također stranački angažirano ili da politički djeluju. - Ne bih ih čak usporedio ni s fikusom jer fikusi su bar ukras, imaju dekorativnu funkciju. Iako najsitniji i najbeznačajniji k
Telegram ima pouzdane podatke da je 15 od 36 sudaca porotnika Županijskog suda u Slavonskom Brodu također stranački angažirano ili da politički djeluju. - Ne bih ih čak usporedio ni s fikusom jer fikusi su bar ukras, imaju dekorativnu funkciju. Iako najsitniji i najbeznačajniji k
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nisam znao da ne smijem biti član stranke i sudac porotnik'

Mile Perković:

'Nisam znao da ne smijem biti član stranke i sudac porotnik'

28.5.2019. | 12:40
Perković, koji inače radi kao domar u zgradi Brodsko-posavske županije, ima vrlo živahan profil na Facebooku gdje objavljuje i slike s poznatim osobama koje su mu pozirale za zajedničke fotografije. Među njima je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja, za razliku o
Perković, koji inače radi kao domar u zgradi Brodsko-posavske županije, ima vrlo živahan profil na Facebooku gdje objavljuje i slike s poznatim osobama koje su mu pozirale za zajedničke fotografije. Među njima je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja, za razliku o
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatsku neće spasiti ni turizam ni doznake iz inozemstva

Većina se neće odreći svojih privilegija

Hrvatsku neće spasiti ni turizam ni doznake iz inozemstva

26.5.2019. | 15:50
Hrvatska većina parazitira: počevši od stanova koje su u Jugoslaviji 'kupili' uz pomoć inflacije - dakle na račun sljedećih generacija, bilo neradom u javnom sektoru, bilo radom u kvaziprivatnom sektoru nakačenom na javni, bilo sitnim ili krupnim privilegijama kroz poticaje, dopl
Hrvatska većina parazitira: počevši od stanova koje su u Jugoslaviji 'kupili' uz pomoć inflacije - dakle na račun sljedećih generacija, bilo neradom u javnom sektoru, bilo radom u kvaziprivatnom sektoru nakačenom na javni, bilo sitnim ili krupnim privilegijama kroz poticaje, dopl
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bit ćemo žedni pokraj vode?

Uskoro nećemo imati više što založiti

Bit ćemo žedni pokraj vode?

25.5.2019. | 9:50
Četiri najveća hrvatska izvora, sada i službeno potvrđeno, više nisu u hrvatskim rukama.Ostali smo bez Lipika, Jamnice, Svetog Roka i Cetine.
Četiri najveća hrvatska izvora, sada i službeno potvrđeno, više nisu u hrvatskim rukama.Ostali smo bez Lipika, Jamnice, Svetog Roka i Cetine.