Iz drugih medija

30.6.2019. u 8:59
Prikaza: 371
|
Autor: SBplus

'Donjodravska obala' na sceni

Mnoge oduševilo scensko uprizorenje romana Drage Hedla

root : Mnoge oduševilo scensko uprizorenje romana Drage HedlaPrizor iz predstave(Foto: Vjekoslav Skledar/Telegram)

Uvijek je nezahvalno kockati se proročanstvima, ali usuđujem se i proričem ovoj hrabroj političkoj i performerskoj gesti, da će ući u antologije kao jedan od trajnih svjetionika naših prostora.

I nakon četiri sata marša kroz Hedlove i Svibenove ideale, ja sam gladno htio još. Jer, bitka za ranjenike nije gotova, piše Davor Špišić za Telegram, čiji tekst u cijelosti prenosimo. Na ovim prostorima nikada neće ni prestati. Previše je ranjenih i prezrenih na svijetu. O tome očajnički, žilavo i suvereno progovara „Doljnjodravska 11" – teatarska verzija izvrsnog romana „Donjodravska obala" Drage Hedla, praizvedena 28. lipnja u koprodukciji Osječkog ljeta kulture i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Pisati o „Doljnjodravskoj 11" nije nimalo jednostavno. Predstava zaslužuje najmanje onoliko truda koliko su u četveromjesečnom radu, a posebno u žestokom ambijentalnom finišu na obali Drave, iz sebe izrudarili svi njezini udarnici. Elem, kako to nije moguće, pokušat ću nemoguće: odužiti im se najbolje što umijem.

Roman koji je kod čitatelja pobudio identifikaciju

Kada se 2013. Drago Hedl vratio u literaturu i proizveo „Donjodravsku obalu", roman je po arhetipsko-dokumentarističkom ugođaju sjećanja dječaka Dade Keniga na olovne i sretne godine djetinjstva, odmah je pobudio identifikaciju u rukama brojnih oduševljenih čitatelja. I to bez obzira pripadaju li generaciji koja je u školu krenula početkom pedesetih godina 20. stoljeća (u vrijeme tvrdog ranog socijalizma tek izniklog iz krvi i pepela revolucije) ili je riječ o njihovoj djeci, unucima i praunucima.

Nivo identifikacije s osječkom folksdojčerskom radničkom porodicom i svim drugim licima iz minuciozne Hedlove galerije, naprosto se rađa zbog nagonske potrebe da se poistovjetimo sa slabijima, izranjenima, luzerima. Onima koji su skrajnuti u anonimnost bijede i zaboravljeni u jednom dvorištu srednjoeuropske kasabe nasukane na desnu obalu Drave. Nad njima Hedl lebdi precizno i nježno, poput wendersovskog anđela. Svi su oni željni mršavih iluzija. Spremni da u novom dobu, na novom horizontu proklamirane jednakosti, bratstva i slobode, napokon zaliječe rane na pjeskovitim dušama.

Ali kad režim poželi istresti svoje frustracije, uvijek se iskaljuje na najslabijima, pronalazi ih i u najzabačenijim zakucima zaboravljenih komšiluka. Grubo im pokazuje da ideologije preziru pravdu i da moćnici perverzno uživaju dok ponižavaju i gaze istinske ljude od mramora kao što je Dadin otac. One proletere koji nepokolebljivo vjeruju da se kruh i poštenje klešu rukama ogrezlim u rad, a ne u pohlepu i teror.

Redatelj je beskrajno poštovao autorovu naraciju

Redatelj Zlatko Sviben znalački i brižno je uronio u sva blaga Hedlove proze, beskrajno poštujući autorovu naraciju i dramaturgiju kronike. Svibenova dramatizacija je u montaži sceno-kino-romana (naslov predstave „Doljnjodravska" je koncipirao iz onodobnog kvartovskog slenga) u prvom nivou posvećena narativu bildungsromana, epskom nizanju obiteljske sage. Međutim, Sviben se odlučio za još jednu dimenziju pogona predstave.

Sjajno uočivši Hedlov podtekst kojim se trpke sudbine poniženih itekako kopipejstaju u brojnim današnjim sudbinama, Sviben vrši i dramaturške obrate u pravocrtnosti sage. Čestim flashbackovskim upadima crno-bijelih filmskih clipova (izvrstan rad Josipa Grizbahera) upravo diverzira snovima o jednoj mogućoj a izjalovljenoj običnoj ljudskoj sreći. Napose te brejkove osjećamo kroz ulogu Pisca, odnosno, ostarjelog Dade iz sfere 21. stoljeća. U posvećenoj, toploj, melankoličnoj a gorkoj i rezigniranoj igri Darka Milasa, taj mudri i poraženi Dado jest demijurg i svjedok svih iznevjerenih šansi ovog ukletog prostora.

Hedlovi su likovi naseljeni na originalnu lokaciju

I genijalnom prostornom impostacijom Sviben je neorealističkim zagrljajem stao na stranu marginalnih mučaljivih heroja. Onih koji ne vrište s govornica moći nego se s dvorišnih barikada opiru iznevjerenoj revoluciji koja pohlepno proždire svoju djecu. Savršena je zamisao bila naseliti Hedlove pribjegare na originalnu lokaciju: ispred oronulog portala bivšeg Ribarskog doma (ondje gdje su mnogi od nas prvi put pijano smrvili čašu o zid i o vlastitu dušu), tamo gdje se fasada zaborava ljušti kao najsvetija freska.

Scenografkinja Saša Došen osmislila je tridesetmetarsku duguljastu scenu s bazičnim punktovima islužene krame. Koristeći topose scene na način kao što su jakobinski performansi na pariškom Marsovom polju, u nevinoj fazi Francuske revolucije, prikazivali poučne komade o bijedi izrabljenih. Vizualitetu čemera i olovnih potrošenih života snažno su pridonjeli kostimi Zdenke Lacine i svjetlosna dramaturgija Tomislava Kobije, a muzičku kompilaciju sletovskog zanosa i baladične intimne tuge orkestrirao je izbornik glazbe Igor Valeri.

Udarna četa glumaca, naprosto je fantastična

Što se tiče performerskih klesara, Sviben je izvukao europski jack-pot. Udarna četa glumaca, od prekaljenih veterana do studenata i neviđeno disciplinirane i razigrane djece, naprosto je fanatična. I fantastična. Pokretana željeznom voljom i vizijom tjelesne (odlična koreografija Katarine Arbanas) i duhovne žudnje za istinom, kakvu ovoga trenutka samo mašta može donijeti. Odavno nisam vidio masovniji spektakl, a pedesetak ih je na sceni, s toliko izražajnih plastičnih lica. Ponajprije porodica Kenig, iznurena glađu i hybrisom „krivih" krvnih zrnaca.

Kolektivna krivnja njemačkog naroda još jedna je važna tema Hedlova romana i ove predstave, i tako strašno zavija u današnjem ponavljanju matrice nad razapinjanjem srpskog naroda. Žilave kraljeve gerile, ljubavi i smisla na pustopoljinama besmisla, fenomenalno su skladali Vlasta Ramljak(potresna, lajava i snažna Omama), Ivana Soldo Čabraja (istinska vestalka pod srcem Majke), Antonio Jakupčević (Otac kao čelični idealist i ranjivi dječak) i senzacionalni mali veliki čovjek Vito Čičak (njegov Dado je čudo u djetinjim rukama). Vjekoslav Janković, Miroslav Čabraja, Vladimir Tintor, Davor Panić, Dina Vojnović, Aljoša Čepl, Mario Rade, Lino Brozić, Selena Andrić… i svi drugi, tvore kor tragedije, nostalgije i komedije do posljednjeg daha.

Predstava koja će ući u antologije

„Doljnodravska obala 11" idejno i estetski oblikovana je kao nesuzdržani agitprop, sav izložen i založen u obranu posljednjih atoma ponosa i ljudskosti. Onih odrednica u čovjeku koje se danas nemilice krčme, ismijavaju i gaze terorom oholosti. Gledajući ovu važnu umjetničku činjenicu, na pamet mi je palo da se Sviben ovom predstavom nesumnjivo vratio u fazu KPGT vizionarstva.

Riječ je o najznačajnijem teatarskom i idejnom pokretu jugoslavenskih prostora ikad, koji je pod liderstvom Ljubiše Ristića i njegovom režijom „Oslobođenja Skoplja" Dušana Jovanovića, poniknuo 1978. u Zagrebu i gerilskom bitkom za svaki pedalj slobode, osvojio svijet. Sviben je baš neke od svojih najznačajnijih predstava radio u kapegeteovskim brigadama, ispekavši zanat revolucionarne empatije.

Uvijek je nezahvalno kockati se proročanstvima, ali usuđujem se i proričem ovoj hrabroj političkoj i performerskoj gesti, da će ući u antologije kao jedan od trajnih svjetionika naših prostora. Već sad je, po svom rođenju, dok su se prve čestice zore pomaljale iz rijeke, nataložila u nama šlepere pijeska vremena koje neumitno curi u satovima, i svaki put se iznova okreće. S novim nadama da će u tom pijesku jednom zasvjetlucati i biser pravde.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ateisti su općenito uzorniji građani od vjernika

Statistika je neumoljiva:

Ateisti su općenito uzorniji građani od vjernika

15.9.2019. | 13:00
Kažete li da ste ateist, župnici i vjeroučitelji vas sažaljivo pogledaju. O, sirota budalo! O, slijepče! O, nerazumno dijete, ponavljaju oni tužnim glasom, uvjereni kako znaju nešto što vi ne znate. Doživljavaju vas moralno manjkavim, nejakim, inferiornim, glupim. Zbunjeno se izm
Kažete li da ste ateist, župnici i vjeroučitelji vas sažaljivo pogledaju. O, sirota budalo! O, slijepče! O, nerazumno dijete, ponavljaju oni tužnim glasom, uvjereni kako znaju nešto što vi ne znate. Doživljavaju vas moralno manjkavim, nejakim, inferiornim, glupim. Zbunjeno se izm
SBplus.hr, Slavonski Brod : Promjenama u Google pretrazi bit će istaknuti izvorni članci

'Informacije koje ne bi bile poznate'

Promjenama u Google pretrazi bit će istaknuti izvorni članci

13.9.2019. | 17:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izdegenečimo sve koji idu na cajke da nauče cijeniti slobodu

'Dok ne poplave od batina'

Izdegenečimo sve koji idu na cajke da nauče cijeniti slobodu

8.9.2019. | 15:55
Zabraniti jedan koncert zaista je najmanje što možemo napraviti za naše zaslužne i ugledne ratnike. Valjalo bi svakako zatvoriti i klubove i ugasiti radio stanice koje puštaju cajke, a njihove vlasnike i urednike poslati na mnogo godina u zatvor.
Zabraniti jedan koncert zaista je najmanje što možemo napraviti za naše zaslužne i ugledne ratnike. Valjalo bi svakako zatvoriti i klubove i ugasiti radio stanice koje puštaju cajke, a njihove vlasnike i urednike poslati na mnogo godina u zatvor.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ova prezimena izazivaju crvenilo, ali i salve smijeha

Nije ih lako nositi

Ova prezimena izazivaju crvenilo, ali i salve smijeha

28.8.2019. | 10:20
Promatramo li hrvatska prezimena, neizbježan je zaključak kako imamo petsto Papaka i preko pedeset Pičaka, dok Ustaša nema, Četnika ima 17, a Balija čak 555. Ne biste vjerovali, ali u Lijepoj su Našoj samo 83 Šupka.
Promatramo li hrvatska prezimena, neizbježan je zaključak kako imamo petsto Papaka i preko pedeset Pičaka, dok Ustaša nema, Četnika ima 17, a Balija čak 555. Ne biste vjerovali, ali u Lijepoj su Našoj samo 83 Šupka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Franjevci krenuli u novi biznis proizvodnje piva

'Svu zaradu usmjerit ćemo narodu župe'

Franjevci krenuli u novi biznis proizvodnje piva

26.8.2019. | 20:45
Fra Glavnik i njegova braća prije otprilike tri mjeseca, točnije na blagdan Svetog Antuna Padovanskog, javnosti su predstavili svoje pivo. Za vrijeme obilaska, otkrio je kako su htjeli stvoriti još jednu dodanu vrijednost svom stogodišnjem samostanu te su se za potrebe komercijal
Fra Glavnik i njegova braća prije otprilike tri mjeseca, točnije na blagdan Svetog Antuna Padovanskog, javnosti su predstavili svoje pivo. Za vrijeme obilaska, otkrio je kako su htjeli stvoriti još jednu dodanu vrijednost svom stogodišnjem samostanu te su se za potrebe komercijal
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besmisleni selfie stup ili kako HDZ opet puni svoje džepove

'Ajmo se na rivu slikat'

Besmisleni selfie stup ili kako HDZ opet puni svoje džepove

25.8.2019. | 11:20
Kome treba kamera od 70.000 kuna, visoka dva metra i zašarafljena za pod, kad svatko u džepu ima neusporedivo jeftiniju, lakšu i manju, s boljom optikom, dostupnu u svako vrijeme?
Kome treba kamera od 70.000 kuna, visoka dva metra i zašarafljena za pod, kad svatko u džepu ima neusporedivo jeftiniju, lakšu i manju, s boljom optikom, dostupnu u svako vrijeme?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mađarski motociklisti u nesreći zadobili više prijeloma

Teške ozljede nakon pada s motora

Mađarski motociklisti u nesreći zadobili više prijeloma

24.8.2019. | 17:00
Do slijetanja je najvjerojatnije došlo zbog klizavog kolnika nakon obilnih količina padavina tijekom dopodneva na tom području.
Do slijetanja je najvjerojatnije došlo zbog klizavog kolnika nakon obilnih količina padavina tijekom dopodneva na tom području.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kardinalu Pellu odbijena žalba na presudu za pedofiliju

Kriv za zlostavljanje maloljetnika

Kardinalu Pellu odbijena žalba na presudu za pedofiliju

21.8.2019. | 19:40
Pell je najviši dužnosnik Katoličke Crkve koji je ikada osuđen za seksualno zlostavljanje maloljetnika. U ožujku je proglašen krivim za napastovanje dva dječaka u katedrali Svetog Patricka dok je bio nadbiskup Melbournea krajem devedesetih.
Pell je najviši dužnosnik Katoličke Crkve koji je ikada osuđen za seksualno zlostavljanje maloljetnika. U ožujku je proglašen krivim za napastovanje dva dječaka u katedrali Svetog Patricka dok je bio nadbiskup Melbournea krajem devedesetih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoćemo li ostati bez omiljenog voća?

Gljivica uništava proizvodnju

Hoćemo li ostati bez omiljenog voća?

20.8.2019. | 11:00
Banana je najpopularnije svjetsko voće i najvažniji izvozni adut niza zemalja. U Hrvatskoj je banana najtraženije voće odmah iza jabuke i naranče.
Banana je najpopularnije svjetsko voće i najvažniji izvozni adut niza zemalja. U Hrvatskoj je banana najtraženije voće odmah iza jabuke i naranče.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok mi zbrajamo goste, broj radnika u industriji brzo pada

Sunce i more

Dok mi zbrajamo goste, broj radnika u industriji brzo pada

17.8.2019. | 11:45
U industriji je nestalo 18,24 posto svih koji se na bilo koji način vode kao zaposleni, odnosno, svako peto radno mjesto za koje se plaćao neki oblik osiguranja.
U industriji je nestalo 18,24 posto svih koji se na bilo koji način vode kao zaposleni, odnosno, svako peto radno mjesto za koje se plaćao neki oblik osiguranja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prigrlile male izbjeglice kao svoju unučad

Bake su bake

Prigrlile male izbjeglice kao svoju unučad

17.8.2019. | 10:00
Komentar na fotografiju ostavio je i unuk jedne od baka: „Kada se sjetim da sam, prije 37 godina, sam sjedio na tom krilu, umotan u taj osmijeh, a sada sam kilometrima daleko i stariji, sretan sam jer mogu podijeliti iste emocije s djecom koju ne znam, ali koja zaslužuju isto ili
Komentar na fotografiju ostavio je i unuk jedne od baka: „Kada se sjetim da sam, prije 37 godina, sam sjedio na tom krilu, umotan u taj osmijeh, a sada sam kilometrima daleko i stariji, sretan sam jer mogu podijeliti iste emocije s djecom koju ne znam, ali koja zaslužuju isto ili
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sada ga još više cijenimo i svima nedostaje

Napredan i revolucionaran tip

Sada ga još više cijenimo i svima nedostaje

16.8.2019. | 12:30
'Volio bih da, kad dođem u Chicago i pustim pjesmu, tamošnji slušatelj kaže da im je pjesma super, samo su im riječi malo čudne. Volio bih kad bi se moje pjesme prevedene na engleski rado slušale u svijetu.'
'Volio bih da, kad dođem u Chicago i pustim pjesmu, tamošnji slušatelj kaže da im je pjesma super, samo su im riječi malo čudne. Volio bih kad bi se moje pjesme prevedene na engleski rado slušale u svijetu.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski osnovnoškolac prošao na NASA-inom natječaju

Pred njim je blistava budućnost

Brodski osnovnoškolac prošao na NASA-inom natječaju

15.8.2019. | 14:00
Trinaestogodišnji Brođanin osmislio je nanosatelit koji se svidio NASA-i koja će financirati njegovo lansiranje u svemir. Trebao bi omogućiti bržu internetsku vezu i mobilnu komunikaciju.
Trinaestogodišnji Brođanin osmislio je nanosatelit koji se svidio NASA-i koja će financirati njegovo lansiranje u svemir. Trebao bi omogućiti bržu internetsku vezu i mobilnu komunikaciju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi su mu se rugali, a sada jedini u Europi uzgaja ovo voće

Ljekovite banane

Svi su mu se rugali, a sada jedini u Europi uzgaja ovo voće

12.8.2019. | 11:58
Europsko tržište ima velike potrebe za takvim plodovima, a naša je velika prednost što ih potpuno zrele možemo dopremiti za razliku od prekooceanskih zemalja iz kojih sada dolaze
Europsko tržište ima velike potrebe za takvim plodovima, a naša je velika prednost što ih potpuno zrele možemo dopremiti za razliku od prekooceanskih zemalja iz kojih sada dolaze
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prometni redar koji nikome ne oprašta

Omražen među prekršiteljima

Prometni redar koji nikome ne oprašta

9.8.2019. | 10:40
Franjo je u pola godine utvrdio 465 prometnih prekršaja teških gotovo 162 tisuće kuna.
Franjo je u pola godine utvrdio 465 prometnih prekršaja teških gotovo 162 tisuće kuna.