Iz drugih medija

5.1.2019. u 13:00
Prikaza: 4425
|
Autor: Ž.G.

Nema pravde za zlostavljane žene

Naš sustav nije u stanju zaštititi žrtve

root : Naš sustav nije u stanju zaštititi žrtveIlustracija (boravak žene u sigurnoj kući)(Foto: Telegram)

Prva presuda koju je donio sud u Strasbourgu odnosi se na slučaj u kojem Hrvatska nije od nasilnika zaštitila njegovu bivšu partnericu i njezinu novu obitelj. Naime, iako je bio osuđen na pet mjeseci zatvora, mjera obveznog psihijatrijskog liječenja nije mogla trajati duže.

UOČI Badnjaka u Kortini kraj Đakova 81-godišnji Jozo A. napao je svoju suprugu Ankicu (70) motornom pilom. Odrezao joj je dva prsta, a posjekao ju je i po glavi i vratu. Dan ranije zadarska policija uhitila je u Biogradu na moru 68-godišnjega muškarca, koji je pokušao ubiti godinu dana mlađu bivšu suprugu. Dok se vraćala iz crkve zaletio se u nju osobnim automobilom, te ju zatim napao nožem. U Solinu je 50-godišnjakinju, također prije par dana, pretukao muškarac s kojim je u vezi. Slomio joj je nos i nekoliko kralježaka. Kaznu od 15 dana zatvora dobio je 26-godišnjak koji je u Viškovu kraj Rijeke ošamario djevojku koja ga je odbila. Od siline udarca ona je pala na tlo.

Portal Telegram, čiji članak u cijelosti prenosimo, tako opisuje samo neke od slučajeva nasilja nad ženama koji su u posljednjih 15-ak dana zabilježeni u Hrvatskoj. Obiteljsko nasilje u fokusu je interesa znanstvene, stručne i opće javnosti u Hrvatskoj posljednjih 15-ak godina. Ističe to i izvanredna profesorica Marissabell Škorić s Katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta sveučilišta u Rijeci u svom znanstvenom radu prezentiranom nedavno u posljednjem "Hrvatskom ljetopisu za kaznene znanosti i praksu”. Naglašava kako u Hrvatskoj još uvijek nisu osigurani svi uvjeti za provedbu postojećih propisa za zaštitu žrtava obiteljskog nasilja, među njima i Istanbulske konvencije. Zakoni kaže i nisu tako loši, ali njihova provedba doista je upitna.

Tako primjerice ni tri godine nakon posljednjih izmjena Kaznenog zakona kojima je uveden nadzor nad provođenjem obveznog psihijatrijskog liječenja ili pak liječenja od ovisnosti, kao i nad psihosocijalnim tretmanom što je nužno kod obiteljskog nasilja, nisu donijeti podzakonski propisi na osnovu kojih bi se taj nadzor provodio. Stvari se dakle presporo mijenjaju, što, kako navodi ugledna profesorica, dokazuje i više presuda Europskog suda za ljudska prava u kojima je utvrđeno kako je Hrvatska kršila prava žrtava obiteljskog nasilja. Izvukli smo ih četiri.

1. Nasilnik koji je prijetio bivšoj partnerici nije adekvatno liječen

Prva presuda što ju je donio sud u Strasbourgu odnosi se na slučaj u kojem Hrvatska nije od nasilnika zaštitila njegovu bivšu partnericu i njezinu novu obitelj. Naime, iako je bio osuđen na pet mjeseci zatvora, mjera obveznog psihijatrijskog liječenja nije mogla trajati duže. Jednostavno, takve su zakonske odredbe u Hrvatskoj. Dakle, koliko osuđeniku traje kazna zatvora, toliko maksimalno može trajati i mjera obveznog psihijatrijskog liječenja. A nasilnik je, evidentno, imao puno težih psihičkih problema koji nisu mogli biti riješeni u tako kratkom roku.

Europski sud za ljudska prava utvrdio je kako mjera obveznog psihijatrijskog liječenja, odnosno njezino trajanje i provođenje, nisu bili dobro regulirani, što je dovelo u pitanje njezinu svrhu. I kada je na kraju pušten na slobodu uopće nije napravljena odgovarajuća ocjena njegovog stanja, odnosno procjena rizika da ponovi kazneno djelo.

Utvrđen je u tom slučaju još jedan ozbiljan propust hrvatskih vlasti. Nikada, naime, nije pretražen nasilnikov dom iako je prijetio svojoj bivšoj partnerici bombom. Zato je Europski sud u presudi istaknuo propuste u našem sustavu koji ne uspijeva ljude zaštititi od opasnih kriminalaca. Pri tom je i pravni okvir za to djelovanje bio loš. Nakon što je nasilnik izašao iz zatvor,a njegove su žrtve naprosto ponovno bile u strahu.

2. Osuđivan zbog nasilja prema ženi, no država nije provodila mjere

Europski sud za ljudska prava kaznio je Hrvatsku i zbog slučaja žene koja je u više navrata od 2004. do 2009. prijavljivala bivšeg supruga za nasilje. Protiv njega su doduše pokretani prekršajni postupci zbog nasilja u obitelji, kao i kazneni procesi zbog nasilničkog ponašanja u obitelji, zapuštanja i zlostavljanja djeteta, te prijetnje. Utvrđeno je da ovaj nasilnik ima i težak oblik PTSP-a.

Međutim, u trenutku kada je njegova žrtva podnosila tužbu sudu u Strasbourgu većina kazni i mjera što mu bile izrečene uopće nije bila izvršena. Među njima je bila i mjera psihijatrijskog liječenja što ju je dobio, jer je utvrđeno da njegovo zdravstveno stanje zahtijeva stalnu psihijatrijsku kontrolu i nadzor.

Zbog neprovođenja tih mjera protiv nasilnog muškarca država je ovoj ženi, zaključio je Europski sud za ljudska prava, povrijedila pravo na poštivanje privatnog života.

3. Djevojci koju je zlostavljao otac, nitko od nadležnih nije vjerovao

Sud u Strasbourgu 2015. donosi novu presudu protiv Hrvatske. Riječ je o slučaju djevojke koju je od 2008. do 2011. psihički i fizički zlostavljao otac. Psovao joj je, bio vulgaran prema njoj, nazivao ju pogrdnim imenima, govorio joj da više nikada neće vidjeti svoju majku.

Često ju je silio da jede hranu koju nije voljela, a kada bi to odbila, gurao joj je hranu u usta i razmazivao joj ju po licu. Prijetio joj je i fizičkim nasiljem. Slučaj je, podsjeća u znanstvenom radu profesorica Škorić, kulminirao 1. veljače 2011. kada ju je stisnuo za vrat i udario ju po licu, ozlijedivši joj oko. Nakon svega toga, kako je utvrđeno na sudu u Strasbourgu, hrvatske vlasti reagirale su samo na jedan incident i to onaj iz veljače 2011. godine. Uopće nije sagledana cijela situacija ovog obiteljskog nasilja.

Postupak koji je protiv oca ipak pokrenut trajao je četiri i pol godine, a ni tada nije pouzdano utvrđeno je li djevojci ozljede nanio otac. Pune dvije i pol godine u procesu se nije događalo baš ništa. Nakon toga uslijedio je novi zastoj jer sud nije bio opremljen video-vezom putem koje se ispituju žrtve nasilja. Zato djevojka nije mogla biti saslušana. Tek u siječnju 2016. otac je pravomoćno osuđen i to na novčanu kaznu od 3.766 kuna zbog nanošenja teške tjelesne ozljede svojoj kćerki.

4. Zbog promjene zakona, nasilje prema jednoj ženi nije dokazano

I presudom što ju je Europski sud za ljudska prava donio 2017. utvrđeno je da je država Hrvatska napravila propust, odnosno povrijedila pravo na poštivanje privatnog i obiteljskog života ženi koja je bila žrtva obiteljskog nasilja. Još 2007. ona je prijavila muža. Tvrdila je već tada da ju je više od dvije godine psihički i fizički zlostavljao. Na temelju njezine prijave u siječnju 2008. protiv nasilnog muža podignuta je optužnica. U dva navrata protiv njega su donijete nepravomoćne presude zbog nasilničkog ponašanja u obitelji. Dobio je uvjetnu kaznu od sedam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine.

No, viši sud je oba puta tu presudu ukinuo i vraćao predmet na ponovno suđenje smatrajući kako bi još neke činjenice trebalo utvrditi. Na kraju je Općinski sud u siječnju 2013. obustavio postupak protiv ovog čovjeka uz obrazloženje da je novi Kazneni zakon jednostavno ukinuo kazneno djelo nasilničkog ponašanja u obitelji.

Doduše, nasilje prema bliskim osobama i tim novim zakonom adekvatno je kažnjavano, ali nadležno državno odvjetništvo, kako je primijetio Europski sud za ljudska prava, nije prekvalificiralo optužnicu. Zato sud, bez da je razmotrio ima li u novom zakonu kaznenog djela kroz koje bi se mogao utvrditi kontinuitet ukinutog "nasilničkog ponašanja u obitelji”, optužnicu samo odbija. Zbog toga nasilje što ga je trpjela ova žena nikada nije utvrđeno, a postupanje države ocijenjeno je manjkavim, piše Telegram.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko suci porotnici koštaju sudove?

'Fikusi su barem ukras'

Koliko suci porotnici koštaju sudove?

31.5.2019. | 12:05
Telegram ima pouzdane podatke da je 15 od 36 sudaca porotnika Županijskog suda u Slavonskom Brodu također stranački angažirano ili da politički djeluju. - Ne bih ih čak usporedio ni s fikusom jer fikusi su bar ukras, imaju dekorativnu funkciju. Iako najsitniji i najbeznačajniji k
Telegram ima pouzdane podatke da je 15 od 36 sudaca porotnika Županijskog suda u Slavonskom Brodu također stranački angažirano ili da politički djeluju. - Ne bih ih čak usporedio ni s fikusom jer fikusi su bar ukras, imaju dekorativnu funkciju. Iako najsitniji i najbeznačajniji k
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nisam znao da ne smijem biti član stranke i sudac porotnik'

Mile Perković:

'Nisam znao da ne smijem biti član stranke i sudac porotnik'

28.5.2019. | 12:40
Perković, koji inače radi kao domar u zgradi Brodsko-posavske županije, ima vrlo živahan profil na Facebooku gdje objavljuje i slike s poznatim osobama koje su mu pozirale za zajedničke fotografije. Među njima je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja, za razliku o
Perković, koji inače radi kao domar u zgradi Brodsko-posavske županije, ima vrlo živahan profil na Facebooku gdje objavljuje i slike s poznatim osobama koje su mu pozirale za zajedničke fotografije. Među njima je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja, za razliku o
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatsku neće spasiti ni turizam ni doznake iz inozemstva

Većina se neće odreći svojih privilegija

Hrvatsku neće spasiti ni turizam ni doznake iz inozemstva

26.5.2019. | 15:50
Hrvatska većina parazitira: počevši od stanova koje su u Jugoslaviji 'kupili' uz pomoć inflacije - dakle na račun sljedećih generacija, bilo neradom u javnom sektoru, bilo radom u kvaziprivatnom sektoru nakačenom na javni, bilo sitnim ili krupnim privilegijama kroz poticaje, dopl
Hrvatska većina parazitira: počevši od stanova koje su u Jugoslaviji 'kupili' uz pomoć inflacije - dakle na račun sljedećih generacija, bilo neradom u javnom sektoru, bilo radom u kvaziprivatnom sektoru nakačenom na javni, bilo sitnim ili krupnim privilegijama kroz poticaje, dopl
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bit ćemo žedni pokraj vode?

Uskoro nećemo imati više što založiti

Bit ćemo žedni pokraj vode?

25.5.2019. | 9:50
Četiri najveća hrvatska izvora, sada i službeno potvrđeno, više nisu u hrvatskim rukama.Ostali smo bez Lipika, Jamnice, Svetog Roka i Cetine.
Četiri najveća hrvatska izvora, sada i službeno potvrđeno, više nisu u hrvatskim rukama.Ostali smo bez Lipika, Jamnice, Svetog Roka i Cetine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bore se za Crkvu s manje hijerarhije, a ravnopravnim ženama

Pobuna katolkinja

Bore se za Crkvu s manje hijerarhije, a ravnopravnim ženama

24.5.2019. | 14:50
Tisuće i tisuće vjernica ne želi se pomiriti s tim. Bog sasvim sigurno nije rekao da je muškarac gospodar a žena sluškinja, taj su poredak stvorili ljudi i ljudi ga mogu razmontirati. Ovo je 2019. godina, ne želimo to više trpiti, poručile su.
Tisuće i tisuće vjernica ne želi se pomiriti s tim. Bog sasvim sigurno nije rekao da je muškarac gospodar a žena sluškinja, taj su poredak stvorili ljudi i ljudi ga mogu razmontirati. Ovo je 2019. godina, ne želimo to više trpiti, poručile su.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jerku Zovku sudili su članovi HDZ-a i HSP AS. Doslovno.

Kako je to moguće?

Jerku Zovku sudili su članovi HDZ-a i HSP AS. Doslovno.

24.5.2019. | 10:00
Članovi sudskog vijeća ne smiju imati veze s politikom. Ipak, svima su nam nekako promakli ovi u Slavonskom Brodu. Pronašli smo nekoliko sudaca porotnika koji su bili u strankama i na političkim funkcijama dok su sudili.
Članovi sudskog vijeća ne smiju imati veze s politikom. Ipak, svima su nam nekako promakli ovi u Slavonskom Brodu. Pronašli smo nekoliko sudaca porotnika koji su bili u strankama i na političkim funkcijama dok su sudili.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Vi vrijeđate osjećaje hrvatskog naroda'

Policija članovima Društva:

'Vi vrijeđate osjećaje hrvatskog naroda'

23.5.2019. | 12:15
Osim što im je rečeno da kumrovečkim skupom „vrijeđaju osjećaje hrvatskog naroda", čuli su i da „naročito vrijeđaju osjećaje hrvatskih branitelja", a neke braniteljske udruge navodno su čak i tražile zabranu skupa, premda javno ništa takvo nije objavljeno.
Osim što im je rečeno da kumrovečkim skupom „vrijeđaju osjećaje hrvatskog naroda", čuli su i da „naročito vrijeđaju osjećaje hrvatskih branitelja", a neke braniteljske udruge navodno su čak i tražile zabranu skupa, premda javno ništa takvo nije objavljeno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stiglo ozbiljno upozorenje u vezi korištenja LED žarulja

Najmlađi u najvećoj opasnosti

Stiglo ozbiljno upozorenje u vezi korištenja LED žarulja

22.5.2019. | 9:50
Žarulje koje dominiraju kućanstvima odgovorne su za probleme s vidom nakon 50-e, kompletno uništavaju kvalitetu sna, a posebno su na njih osjetljivi najmlađi.
Žarulje koje dominiraju kućanstvima odgovorne su za probleme s vidom nakon 50-e, kompletno uništavaju kvalitetu sna, a posebno su na njih osjetljivi najmlađi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Utrostručen broj registriranih birača u dijaspori

U tri godine

Utrostručen broj registriranih birača u dijaspori

21.5.2019. | 16:40
Građani više ne moraju odlaziti u diplomatska predstavništva i tražiti da ih registriraju u popis birača.
Građani više ne moraju odlaziti u diplomatska predstavništva i tražiti da ih registriraju u popis birača.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kažnjen 'junak' s Bleiburga

E, to se zove kazna!

Kažnjen 'junak' s Bleiburga

20.5.2019. | 17:55
Zagorac se malo šalio s desnom rukom i naci pozdravom, Austrijanci su ga tako kaznili da još uvijek umiru od smijeha
Zagorac se malo šalio s desnom rukom i naci pozdravom, Austrijanci su ga tako kaznili da još uvijek umiru od smijeha
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koruške vlasti inzistiraju da Bleiburg bude veganski

Ustaše s ćevapima neće dobro proći

Koruške vlasti inzistiraju da Bleiburg bude veganski

14.5.2019. | 13:40
Neovisni za Hrvatsku će ove godine svojim članovima i simpatizerima dijeliti sendviče s tofuom. Uhvate li kojeg ustašu s ćevapima, može se pozdraviti sa životom.
Neovisni za Hrvatsku će ove godine svojim članovima i simpatizerima dijeliti sendviče s tofuom. Uhvate li kojeg ustašu s ćevapima, može se pozdraviti sa životom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako su zbog europskih izbora opet ispuzali mrzitelji svega

Labirint politike

Kako su zbog europskih izbora opet ispuzali mrzitelji svega

8.5.2019. | 13:00
Ćirilica u Hrvatskoj izaziva patološku mržnju kod nacionalista koji nemaju pojma o svojoj povijesti, ali jednako tako i velikosrpske šoviniste jer im 'Hrvati kradu pismo'.
Ćirilica u Hrvatskoj izaziva patološku mržnju kod nacionalista koji nemaju pojma o svojoj povijesti, ali jednako tako i velikosrpske šoviniste jer im 'Hrvati kradu pismo'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dubinsko snimanje razotkrilo razmjere uhljebljivanja

Uprava HAC-a kreće u preustroj

Dubinsko snimanje razotkrilo razmjere uhljebljivanja

7.5.2019. | 10:10
Prema planovima, poslovno restrukturiranje HAC-a trajalo bi dvije i pol godine, a osim unutarnje reorganizacije tvrtke i rješavanja viška zaposlenih ovaj dio restrukturiranja uključuje i novi sustav elektroničke naplate cestarine, održavanje javnih cesta, upravljanje cestovnom im
Prema planovima, poslovno restrukturiranje HAC-a trajalo bi dvije i pol godine, a osim unutarnje reorganizacije tvrtke i rješavanja viška zaposlenih ovaj dio restrukturiranja uključuje i novi sustav elektroničke naplate cestarine, održavanje javnih cesta, upravljanje cestovnom im
SBplus.hr, Slavonski Brod : O suzama hrvatske predsjednice

Zašto je plakala? Što ju je slomilo?

O suzama hrvatske predsjednice

5.5.2019. | 11:50
Njezine suze izazivaju nelagodu. Kad je vidite kako isprekidano diše i brada joj drhti, kako joj se oči pune suzama, dođe vam loše. Ispuni vas bijes od te trećerazredne Antigone koja gledajući Vukovar patetično šapće: “Stoji grad”. A ona, primijetili ste možda, takve predstave st
Njezine suze izazivaju nelagodu. Kad je vidite kako isprekidano diše i brada joj drhti, kako joj se oči pune suzama, dođe vam loše. Ispuni vas bijes od te trećerazredne Antigone koja gledajući Vukovar patetično šapće: “Stoji grad”. A ona, primijetili ste možda, takve predstave st
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dječak pokupio sićušnu opasnost koja vreba i u Hrvatskoj

Žalio se na zujanje u ušima

Dječak pokupio sićušnu opasnost koja vreba i u Hrvatskoj

3.5.2019. | 15:00
Najprije su ga pitali je li se bavio nekim neuobičajenim aktivnostima, ičim što bi moglo pomoći rasvjetliti novonastalu situaciju. Glasno slušanje glazbe moglo je oštetiti dječakov sluh, pa čak i preglasno pojačana televizija. No 'problem' je bio u tome što je sluh ovog osnovnošk
Najprije su ga pitali je li se bavio nekim neuobičajenim aktivnostima, ičim što bi moglo pomoći rasvjetliti novonastalu situaciju. Glasno slušanje glazbe moglo je oštetiti dječakov sluh, pa čak i preglasno pojačana televizija. No 'problem' je bio u tome što je sluh ovog osnovnošk