Iz drugih medija

27.7.2021. u 19:00
Prikaza: 9668
|
Autor: Drago Hedl / Telegram

Šoping u Zatonu, Požegi i Pleternici

Naveliko otkupljuje nekretnine nekad moćnog HDZ-ovca

root : Naveliko otkupljuje nekretnine nekad moćnog HDZ-ovca

Drago Hedl raspliće novu intrigantnu priču o poznatom vinaru i poduzetniku Josipu Galiću i tomu kako je za mali novac došao do vrijednih nekretnina propale tvrtke Franje Lucića.

EXPERTA Grupa iz Požege, tvrtka u vlasništvu HDZ-u bliskog slavonskog tajkuna Josipa Galića kojeg u nedavnom izvješću spominje OLAF (Europski ured za borbu protiv prijevara) vezano uz navodne malverzacije u izgradnji ogromne vinarije u Kutjevu, o čemu je krajem lipnja pisala Telegramova Ana Raić Knežević, naveliko otkupljuje brojne nekretnine iz stečajne mase propale tvrtke TOFRADO, koja je bila u vlasništvu bivšeg saborskog zastupnika i nekoć vodećeg HDZ-ovca u Požeško-slavonskoj županiji, Franje Lucića. - piše Drago Hedl za Telegram, čiji članak u cijelosti prenosimo.

Iako stečaj TOFRADO-a traje još od srpnja 2012., Experta Grupa počela je intenzivno kupovati imovinu propale tvrtke Franje Lucića unatrag dvije godine. Tako za značajne iznose dolazi do nekretnina velike vrijednosti, jer je Experta Grupa otkupila potraživanja Hypo Alpe Adria Banke, koja je to prenijela na H-ABDUCO, a ova potom cesijom s kraja 2016. potraživanje od 32.610.831,92 kune prepustila Adriatic Assetsu. Tako je požeška Experta Grupa postala razlučni vjerovnik i ima pravo prvokupa brojnih nekretnina TOFRADO-a.

Cijena otkupa potraživanja

Za koji je iznos Galićeva tvrtka otkupila prvotna potraživanja Hypo banke od 32,6 milijuna kuna nije poznato jer na Telegramov upit iz te je tvrtke odgovoreno kako to ”predstavlja poslovnu tajnu ugovornih strana”. To može biti za 50 posto vrijednosti, možda čak i nešto više, ali dvije osobe upućene u takvu vrst transakcija kažu za Telegram kako se kupnja takvih potraživanja može dobiti i za 30, 20 ili čak 10 posto stvarne vrijednosti.

Uzmimo, da bi lakše bilo pratiti tekst, moguću srednju vrijednost, da je Experta grupa potraživanje od 32,6 milijuna platila 30 posto stvarne vrijednosti. To bi značilo da je razlučni vjerovnik mogla postati za iznos nešto veći od 9,8 milijuna kuna, koliko bi u tom slučaju stvarno platila.

Zapamtimo taj iznos, tih 9,8 milijuna kuna, što je iznimno bitno da bi se shvatilo po kojoj su cijeni, moguće je, stvarno prodane nekretnine bivše Lucićeve tvrtke.

Uknjižili se na vrijedan 'pašnjak'

Krajem prošle godine sutkinja Trgovačkog suda u Osijeku, Stalne službe u Slavonskom Brodu, Mirna Vujčić, izdat će potvrdu Experta Grupi kojom će se ta tvrtka u vlasništvu Josipa Galića uknjižiti na zemljište veličine 776 metara četvornih u Vodicama, koja je ranije bila u posjedu Lucićevog TOFRADO-a. U rješenju piše kako je riječ o pašnjaku, no u stvarnosti se vjerojatnije radi o građevinskom zemljištu jer se na Geoportalu jasno vidi da se na okolnim parcelama slične veličine nalaze izgrađene vile.

Experta Grupa to je zemljište u stvarnosti platila 13.155 kuna koliko su bili troškovi sudskog postupka, dok će utvrđenu vrijednost zemljišta od 475.000 kuna 'prebiti' s iznosom otkupljenog potraživanja onih 32,6 milijuna kuna, a stvarno plaćenih, vjerojatno, tek 9,8 milijuna kuna.

Da bi bilo razumljivije, Experta Grupi, nakon što se uknjižila na zemljište u Vodicama i platila troškove sudskog postupka ostat će još više od 32 milijuna kuna s kojima će moći ”prebijati” kupnje drugih nekretnina u vlasništvu TOFRADO-a.

Kupnja još nekoliko nekretnina

Sredinom ožujka ove godine Experta Grupa upustit će se u daljnju kupnju nekretnina propale Lucićeve tvrtke. Također u Vodicama, kupit će još pet nekretnina, koje se vode kao pašnjaci veličine od 618 do 901 m², ili ukupno 3.813 metara četvornih. Svih pet čestica nalazi se u blizini one prve, koja je, kako smo rekli, u susjedstvu izgrađenih vila.

Za tih pet čestica Experta Grupa stvarno je platila samo 93.292 kune koliko su bili troškovi postupka, dok će procijenjenu vrijednost od 2,93 milijuna kuna ponovno prebiti onim kupljenim potraživanjem od 32,6 milijuna kuna. Ako se vratimo na računicu od maloprije, Experta Grupa nakon ove kupovine na raspolaganju za prebijanje ima još oko 29 milijuna kuna. Pa će kupovati i dalje.

Šoping u Zatonu, Požegi i Pleternici

Također u ožujku ove godine Experta Grupa kupit će i sedmu nekretninu u vlasništvu propalog TOFRADO-a, isto u Vodicama. Opet je riječ o pašnjaku, kako se ta nekretnina vodi u gruntovnici, a nalazi se u susjedstvu onih ranije kupljenih, uz koje se nalaze izgrađene kuće i vile s bazenima. Ta je parcela stvarno plaćena samo 13.810 kuna (koliki je trošak sudskog postupka) dok je 407.000 kuna ponovno prebijeno s onih 32,6 milijuna otkupljenog potraživanja, pa sada Experta Grupi za daljnje prebijanje ostaje nešto više od 28,5 milijuna kuna.

Mogli bismo nabrajati i dalje: s onih 32,6 milijuna kuna otkupljenih potraživanja (a stvarno plaćenih, recimo, 9,8 milijuna kuna) Experta Grupa prebila je iznos za kupljenu nekretninu TOFRADO-a, apartmane u Zatonu kraj Šibenika (praktično, dva velika stana s pripadajućim vrtom od 132 metra četvorna) u vrijednosti od 1,7 milijuna kuna. U Zatonu je Experta Grupa kupila i vinograd veličine 3.145 metara četvornih i 638.000 kuna, na koliko je procijenjen, također prebila s onih 32,6 milijuna kuna. Također u Zatonu, kraj Šibenika u listopadu prošle godine tvrtka Josipa Galića istom metodom je došla i do pašnjaka veličine 455 m², procijenjenog na 92.300 kuna.

Pomagali Luciću da imovina ostane na okupu?

Experta Grupa kupuje i velike nekretnine TOFRADO-a u Požegi i Pleternici, a s obzirom na dugogodišnju povezanost Josipa Galića i Franje Lucića, koja traje dok je potonji još bio gradonačelnik Pleternice, govorka se kako Experta Grupa zapravo pomaže Luciću da imovina njegove nekadašnje tvrtke TOFRADO, kolikogod je moguće više, ostane na okupu. Čak se govori kako Experta Grupa zapravo kupuje te nekretnine da bi one opet postale Lucićevo vlasništvo. Naravno, to je nemoguće dokazati, ali da su u prošlosti između dvojice moćnih ljudi iz Požeško-slavonske županije rađene i takve transakcije, poznato je.

Telegram je o jednoj takvoj pisao još početkom studenoga 2017. godine. TOFRADO trgovina (jedina preostala tvrtka nekadašnje obiteljske poslovne imperije Lucić) na neobičan je način – da bi mogla ostvariti državna bespovratna sredstva od milijun eura – došla u posjed šest hektara zemlje u Industrijskoj zoni u Pleternici. Ta je zona podignuta u vrijeme dok je Franjo Lucić bio gradonačelnik Pleternice i u nju je uložen ogroman novac. Nije se baš pokazala uspješnim projektom, pa je 2017. ondje obitelj Lucić, točnije TOFRADO trgovina, na šest hektara posadila luk.

Glavna djelatnost poslovanje nekretninama

TOFRADO trgovina gruntovno se uknjižila na tu česticu (2874/1 u Katastarskoj općini Pleternica) 7. lipnja 2017. Do siječnja 2010. bila je u vlasništvu Grada Pleternice (tada je gradonačelnik bio Franjo Lucić), a nastala je objedinjavanjem otkupljene zemlje malih posjednika s ciljem da se formira gospodarska zona. Do čestice vodi asfaltna cesta, voda, kanalizacija i plin pa ju je kupila tvrtka Paulana proizvodnja iz Zagreba koja je ondje namjeravala graditi tvornicu automobilskih sjedala.

Ali iz neznanih razloga predomislili su se pa je u prosincu 2011. vraćena Gradu Pleternici. Nakon toga, sredinom sljedeće godine, to zemljište kupuje tvrtka Galon, u vlasništvu Josipa Galića. U međuvremenu je tvrtka Galon propala i brisana je iz Sudskog registra, pa zemljište u travnju 2016. preuzima jedna iz niza Galićevih tvrtki, Experta Grupa. I gle čuda, u svibnju 2017. godine, nekoć gradsko zemljište, nakon što je promijenilo nekoliko vlasnika, dolazi u ruke obitelji Lucić: TOFRADO trgovina kupuje ga od Experta Grupe za 1.680.000 kuna.

U odgovor na Telegramov upit, u kojem su pravdajući se poslovnom tajnom odbili reći koliko su platili otkup duga od 32,6 milijuna kuna, iz Experta grupe su rekli kako je njihova glavna djelatnost poslovanje nekretninama. Nadalje objašnjavaju kako je u okviru te djelatnosti jedan od načina na koji to društvo dolazi u posjed nekretnina – stjecanje kroz postupak otkupa potraživanja. Bit će, naravno, zanimljivo promatrati hoće li kao i u slučaju onog zemljišta na kojem je Lucić sadio luk, neke od nekretnina koje je od propalog TOFRADO-a za male novce kupila Experta grupa, ponovno doći u ruke obitelji Lucić. 

Pripisak
Iz dobro informiranog izvora, SBplus je dobio kratki komentar ovog članka, kojeg prenosimo u cijelosti: „Čitam vrlo dobar tekst na Telegramu. No ništa nije slučajno, a ni po slovu zakona. Sve je dogovorno i ni jedna tvrtka - ni Lucićeva ni Galićeva - nije "propala" već su sve one planski odvedene 'u propast'. I nije 'vjerojatnih', nego stvarnih 9,8 milijuna kuna. Ono što je rađeno sa zemljištem u Pleternici uz pomoć tadašnje gradonačelnice Jozić, isto je rađeno i u Požegi, samo preko Neferovića. Na taj način, vjerojatno, i taj je omastio brkove.
Mislim da u tekstu nedostaje odgovor na pitanje: otkud tolike nekretnine na moru u Vodicama?
A stvar je vrlo, vrlo jednostavna. Cijeli kredit za zapošljavanje branitelja otišao je za kupnju zemljišta i gradnju apartmana u Srimu kod Vodica, o čemu su, službeno, kaznenom prijavom, informirana i tijela progona. I to s priloženom dokumentacijom.
Očekivano, sve je pokrila prašina hrvatskih institucija koje ne rade svoj posao.


Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Zuja_zakon

Zuja_zakon

Komentirano: 28.7.2021. | 8:52

1

Toooooooo careeeeeee, Kradezejovac ima se moze se, https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/mjesecno-uprihodi-skoro-50-tisuca-kuna-josip-dakic-najplaceniji-je-saborski-zastupnik-1781665/?
MARSONIA

MARSONIA

Komentirano: 28.7.2021. | 7:57

2

Adz zna se može se
Gondola

Gondola

Komentirano: 27.7.2021. | 21:52

3

Kako došlo tako i otišlo.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto DSV ne provjerava: Je li sudac Pavelić kriminalac?

Ili Hedl Kleveće, ili DSV mete pod tepih

Zašto DSV ne provjerava: Je li sudac Pavelić kriminalac?

25.1.2022. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne čini vam se. To više nisu isti proizvodi kao nekad.

Donosimo što se u njima promijenilo

Ne čini vam se. To više nisu isti proizvodi kao nekad.

24.1.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U čemu je točno razlika između pravog i lažnog svećenika?

Svi su Djedovi Mrazovi lažni

U čemu je točno razlika između pravog i lažnog svećenika?

23.1.2022. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Spušten prag i uvažen dio žalbi

Proširena lista stipendista

Spušten prag i uvažen dio žalbi

17.1.2022. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Njemačka više nije društvo jednakih šansi'

Radnička klasa sve siromašnija

'Njemačka više nije društvo jednakih šansi'

7.1.2022. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Anonimna većina ne osjeća se krivom'

U besramnom društvu

'Anonimna većina ne osjeća se krivom'

6.1.2022. | 18:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Da preimenujemo blagdan nevine dječice u Poglavnikovo?'

Ubojstvo koje se nikad nije dogodilo

'Da preimenujemo blagdan nevine dječice u Poglavnikovo?'

28.12.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : EK odobrila državnu potporu Đuri Đakoviću

Dobra vijest

EK odobrila državnu potporu Đuri Đakoviću

22.12.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Opljačka i potjera ljude pa im plaća da se vrate

Država kao zlostavljač

Opljačka i potjera ljude pa im plaća da se vrate

22.12.2021. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Je li domoljublje bitnije od čovjekoljublja?'

Književnik Ljubomir Anđelković:

'Je li domoljublje bitnije od čovjekoljublja?'

21.12.2021. | 10:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zdravko Ronko, Anton Kikaš i Jakov Sedlar

Daleko od lokalne politike

Zdravko Ronko, Anton Kikaš i Jakov Sedlar

15.12.2021. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bitno je što znaš, a ne koga znaš'

Čovjek koji funkciju shvaća ozbiljno:

'Bitno je što znaš, a ne koga znaš'

8.12.2021. | 9:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Predsjedniče, ne morate vi ići u tri pizde materine, ja ću'

Boris Dežulović Milanoviću:

'Predsjedniče, ne morate vi ići u tri pizde materine, ja ću'

7.12.2021. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Muškarac (33) vjerojatno preminuo zbog cjepiva

Hrvatska agencija za lijekove objavila:

Muškarac (33) vjerojatno preminuo zbog cjepiva

7.12.2021. | 16:38
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nove optužbe protiv suca Mirka Svirčevića

Mato Vidović za Telegram

Nove optužbe protiv suca Mirka Svirčevića

3.12.2021. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : ‘Dao sam novac poznatom sucu da mi odgodi odlazak u zatvor.'

Bombastična kaznena prijava:

‘Dao sam novac poznatom sucu da mi odgodi odlazak u zatvor.'

30.11.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Slavoniji se očekuje pravi bum

Stranci u 10 god. kupili 60.000 stanova

U Slavoniji se očekuje pravi bum

29.11.2021. | 11:31