Iz drugih medija

29.3.2019. u 20:00
Prikaza: 1293
|
Autor: M.R.

Hrvati i ljudska prava

'Nikad nisam razmišljao da odem, ali sad sam tu stranac'

root : 'Nikad nisam razmišljao da odem, ali sad sam tu stranac'Ilustracija (fotografija nije izravno povezana s tekstom članka)(Foto: A.P./SBplus/arhiva)

Učestale su pojave negiranja zločinačkoga karaktera NDH, a neki i dalje pokušavaju opravdati pozdrav „Za dom spremni!“ pozitivnim konotacijama obrane u Domovinskom ratu. Raste broj uvreda i prijetnji Srbima, Rome nitko ne želi zaposliti, a DORH ne odgovara na pitanja o zločinima prema migrantima.

„NIKAD nisam razmišljao da odem, čak ni onda kad nisam imao što za jesti, a postojale su šanse da dobijem posao negdje dalje. Danas razmišljam da odem iz O. i Hrvatske jer se osjećam odbačeno. Sad sam i stvarno stranac, iako sam cijeli život proveo tu". To je tek djelić pisma koje je prošle godine pripadnik nacionalne manjine K.Š. iz O. uputio pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović, nakon što ga je netko od sugrađana zbog tamnije boje puti prijavio policiji, tvrdeći da je riječ o „migrantu", piše Jutarnji list čiji članak u cijelosti prenosimo.

To je tek jedna od 3.849 pritužbi koje su tijekom 2018. stigle u ured pučke pravobraniteljice. Godišnje izvješće o radu njezina tima u prošloj godini, danas je upućeno Saboru. U 2018. u kojoj je obilježena 70. godišnjica stupanja na snagu Opće deklaracije o ljudskim pravima, broj pritužbi pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović porastao za 8,6 posto u odnosu na godinu ranije. Najbrojnije su one zbog diskriminacije, 12 posto od njihova ukupnog broja, zatim one koje se odnose na kršenje radnih i službeničkih prava (11 posto), a na trećem mjestu su pritužbe na račun pravosuđa i zdravstvene skrbi (deset posto).

„Tijekom 2018. pokrenuti su brojni sudski postupci protiv novinara i medija što utječe na stupanj ostvarivanja medijskih sloboda, a netrepeljivost prema različitim skupinama i mišljenjima i dalje je prisutna u javnom prostoru. Učestale su pojave negiranja zločinačkoga karaktera NDH, a neki i dalje pokušavaju opravdati pozdrav „Za dom spremni!" pozitivnim konotacijama obrane u Domovinskom ratu..." stoji u izvješću. „Unatoč nedostatku radne snage" upozorava Vidović „građani ukazuju na brojne nepravilnosti pri zapošljavanju, sklapanje ugovora o radu na određeno, nezakonitost i neplaćeni prekovremeni rad, nedopuštene otkaze, nepravilnosti oko isplate plaća, ali i zlostavljanje na radu..."

Područje rada i zapošljavanja, navodi Vidović, najzastupljeniji su u pritužbama na diskriminaciju, a najčešća diskriminacijska osnova u pritužbama i dalje je etnička pripadnost odnosno nacionalno podrijetlo, pri čemu se osobito izdvajanju pripadnici romske i srpske nacionalne manjine te migranti. U Hrvatskoj, prema izvješću, živi 24.524 pripadnika romske manjine, a u prošloj godini za novac je radilo samo 21 posto Romkinja i 54 posto Roma.

Raste broj uvreda i prijetnji Srbima i srpskim institucijama - za razliku od 2014. kad je zabilježeno sedam slučajeva, u prošloj ih je godini zabilježeno čak 105. Nacionalne manjine i dalje su podzastupljene u državnoj upravi: u strukturi stanovništva ih je 7,67 posto stanovništva, a u državnoj upravi ih je svega 3,24 posto, dok ih je među sudcima svega 3,2 posto.

U godišnjem izvješću pučke pravobraniteljice, međutim, sve više se prostora posvećuje građanima diskriminiranim zbog siromaštva. Čak 20 posto građana živi u riziku od siromaštva, a kad je riječ o starijima od 65 godina, taj postotak se penje na 29 posto. Siromašnima je, ističe Vidović u izvješću otežan pristup pravosuđu jer u Hrvatskoj ne funkcionira besplatna pravna pomoć, ali i pristup zdravstvenoj zaštiti, pogotovo ako žive u ruralnim, prometno izoliranim područjima.

Sve je više građana koji upozoravaju kako nemaju osnovne uvjete za život: stan, pristup vodi, energiji. Tako učiteljica, samohrana majka troje djece koja se bježeći pred nasilnim mužem, 2003. iz unutrašnjost preselila u gradić na moru i zaposlila u osnovnoj školi, piše pravobraniteljici. „Svih ovih godina nisam uspjela ostvariti pravo svoje djece na uzdržavanje, o svemu sam brinula sama. Promijenila sam devet podstanarskih stanova jer se sve malo pomalo pretvorilo u apartmane za najam gostima".

Posebno je dramatičan dio izvješća u kojem upozorava na ugroženost prava građana na zdravstvenu zaštitu, posebno siromašnijih. Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, ističe Vidović, propustio je jasno razdvojiti javno zdravstvo od privatnog, odnosno jasno odrediti pravila njihove suradnje. Liste čekanja i dalje se preduge: u 2018 je 24.675 žena na ultrazvuk dojke čekalo u prosijeku 327 dana, na magnetu rezonancu pacijenti su u prosijeku čekali 342 dana, a na artroskopiju ručnog zgloba čeka se čak 867 dana.

Hrvatskoj, upozorava Vidović nedostaje 118 timova obiteljske medicine, 59 timova u zaštiti žena, 51 tim za zaštitu zdravlja djece te čak 259 timova u dentalnoj zdravstvenoj zašiti. U općine Plaški ni nakon devet objavljenih natječaja nitko se nije javio za posao obiteljskog liječnika. Stanje bi se, upozorava, moglo dodatno pogoršati jer je čak 1.616 liječnika i 122 medicinske sestre svojim strukovnim komorama najavili odlazak u inozemstvo.

I u ovogodišnjem izvješću Vidović ukazuje na brojna svjedočenja ilegalnih migranta o policijskom nasilju koje trpe nakon ilegalnog prelaska hrvatske granice. Navodi potresna svjedočenja izbjeglica iz kombija na koji je policija u svibnju 2018. otvorila vatru kod Graničnog prijelaza Donji Srb. Tvrde kako su ih policajci nakon izvlačenja iz kombija oborili na tlo i desetak minuta mlatili palicama i nogama, uperivši u njih oružje. Prestali su tek kad su shvatili da je u kombiju dvoje prostrijeljene djece.

Međutim, ni nakon toga im nisu dopustili da obuku odjeću koju su imali u torbama već su ih pustili da se smrzavaju. Vidović navodi kako joj policija uporno onemogućava provođenje preventivne aktivnosti za sprječavanje mučenja i drugih okrutnih, ponižavajućih i neljudskih postupaka prema migrantima i otežava ispitne postupke povodom pritužbi ilegalnih migranata. U policijskim postajama u Cetingradu, Karlovcu, Donjem Lapcu, Dugoj Resi, Glini i Gvozdu uskraćen joj je pristup policijskim dokumentima i snimkama vezanim za postupanje policije prema ilegalnim migrantima.

Pravobraniteljica navodi da joj DORH, usprkos višekratnom traženju, nije dostavio obrazloženje odluke kojom odbacuje kaznenu prijavu protiv hrvatske policije zbog nasilja nad obitelji Madine Hussiny. DORH, tvrdi Vidović, nije dogovorio ni na vrlo detaljnu kaznenu prijavu podnesenu zbog nasilja policajaca prema trudnici i njezinoj obitelji, koje je policija vratila u BiH ostavljajući ih između dvaju minskih polja.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
joso87

joso87

Komentirano: 3.4.2019. | 22:35

1

Putuj igumane i ne brini za manastir!
PatakKlis

PatakKlis

Komentirano: 29.3.2019. | 21:19

2

Aludirate na to kako neki jos uvijek podrzavaju NDH u clanku koji apsolutno nema veze sa NDH . No kad vec spominjete to vi novinari i ovaj Vidovic , kao nelegalno,protuzakonito i kao cin kaznenog djela onda mi nije jasno da li ste toliko glupi ili se pravite glupi jer istovremeno vi podrzavate ILEGALNO ulazenje u zemlju . Legalan ulazak u svaku zemlju je preko granicnog prelaza uz kontrolu pogranicne policije ili carine. Sve ostalo je napad na integritet zemlje u koju nasilno ulazite . Da li su policajci trudnicu i njenu obitelj vratili sa legalnog granicnog prelaza ? To ste "slucajno" previdjeli !!???

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svima će nam izrasti - rogovi

Nema nam pomoći

Svima će nam izrasti - rogovi

24.6.2019. | 13:30
“Rogovi”, kažu istraživači, ne rastu s prednje strane glave, već na potiljku. Događa se to da korisnici mobitela običavaju zadubiti glavu unaprijed dok gledaju u zaslon uređaja.
“Rogovi”, kažu istraživači, ne rastu s prednje strane glave, već na potiljku. Događa se to da korisnici mobitela običavaju zadubiti glavu unaprijed dok gledaju u zaslon uređaja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dužnici (pre)umorni - polako odustaju od tužbi

Priča o 'švicarcu' i dalje traje

Dužnici (pre)umorni - polako odustaju od tužbi

24.6.2019. | 11:15
Dvije su strane kompleksne i dugotrajne priče - oštećeni koji tuže banke i ne žele odustati dok ne ishode pravdu i vrate svoj novac, ali i oni koji su već odustali, zasićeni trakavicom i umorni od borbe s “vjetrenjačama”.
Dvije su strane kompleksne i dugotrajne priče - oštećeni koji tuže banke i ne žele odustati dok ne ishode pravdu i vrate svoj novac, ali i oni koji su već odustali, zasićeni trakavicom i umorni od borbe s “vjetrenjačama”.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Da ja radim kao ministar, mogao bih u mirovinu s 95'

Ante Tomić:

'Da ja radim kao ministar, mogao bih u mirovinu s 95'

23.6.2019. | 10:15
I njegovateljicama se sviđao ministar Pavić, činio im se pristojan i mio s onim podbratkom i naočalama, i nisu shvaćale zašto ga napadaju zbog prijedloga da se u penziju ide sa 67 godina
I njegovateljicama se sviđao ministar Pavić, činio im se pristojan i mio s onim podbratkom i naočalama, i nisu shvaćale zašto ga napadaju zbog prijedloga da se u penziju ide sa 67 godina
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lošije je samo Bugarima

Životni standard

Lošije je samo Bugarima

21.6.2019. | 11:05
Prosječna potrošnja u Hrvatskoj bila je čak oko 37 posto, ili gotovo dvije petine manja od prosjeka EU. Manju potrošnju od Hrvata imali su samo Bugari, koji su lani trošili 44 posto manje od Unijina prosjeka.
Prosječna potrošnja u Hrvatskoj bila je čak oko 37 posto, ili gotovo dvije petine manja od prosjeka EU. Manju potrošnju od Hrvata imali su samo Bugari, koji su lani trošili 44 posto manje od Unijina prosjeka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko suci porotnici koštaju sudove?

'Fikusi su barem ukras'

Koliko suci porotnici koštaju sudove?

31.5.2019. | 12:05
Telegram ima pouzdane podatke da je 15 od 36 sudaca porotnika Županijskog suda u Slavonskom Brodu također stranački angažirano ili da politički djeluju. - Ne bih ih čak usporedio ni s fikusom jer fikusi su bar ukras, imaju dekorativnu funkciju. Iako najsitniji i najbeznačajniji k
Telegram ima pouzdane podatke da je 15 od 36 sudaca porotnika Županijskog suda u Slavonskom Brodu također stranački angažirano ili da politički djeluju. - Ne bih ih čak usporedio ni s fikusom jer fikusi su bar ukras, imaju dekorativnu funkciju. Iako najsitniji i najbeznačajniji k
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nisam znao da ne smijem biti član stranke i sudac porotnik'

Mile Perković:

'Nisam znao da ne smijem biti član stranke i sudac porotnik'

28.5.2019. | 12:40
Perković, koji inače radi kao domar u zgradi Brodsko-posavske županije, ima vrlo živahan profil na Facebooku gdje objavljuje i slike s poznatim osobama koje su mu pozirale za zajedničke fotografije. Među njima je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja, za razliku o
Perković, koji inače radi kao domar u zgradi Brodsko-posavske županije, ima vrlo živahan profil na Facebooku gdje objavljuje i slike s poznatim osobama koje su mu pozirale za zajedničke fotografije. Među njima je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja, za razliku o
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatsku neće spasiti ni turizam ni doznake iz inozemstva

Većina se neće odreći svojih privilegija

Hrvatsku neće spasiti ni turizam ni doznake iz inozemstva

26.5.2019. | 15:50
Hrvatska većina parazitira: počevši od stanova koje su u Jugoslaviji 'kupili' uz pomoć inflacije - dakle na račun sljedećih generacija, bilo neradom u javnom sektoru, bilo radom u kvaziprivatnom sektoru nakačenom na javni, bilo sitnim ili krupnim privilegijama kroz poticaje, dopl
Hrvatska većina parazitira: počevši od stanova koje su u Jugoslaviji 'kupili' uz pomoć inflacije - dakle na račun sljedećih generacija, bilo neradom u javnom sektoru, bilo radom u kvaziprivatnom sektoru nakačenom na javni, bilo sitnim ili krupnim privilegijama kroz poticaje, dopl
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bit ćemo žedni pokraj vode?

Uskoro nećemo imati više što založiti

Bit ćemo žedni pokraj vode?

25.5.2019. | 9:50
Četiri najveća hrvatska izvora, sada i službeno potvrđeno, više nisu u hrvatskim rukama.Ostali smo bez Lipika, Jamnice, Svetog Roka i Cetine.
Četiri najveća hrvatska izvora, sada i službeno potvrđeno, više nisu u hrvatskim rukama.Ostali smo bez Lipika, Jamnice, Svetog Roka i Cetine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bore se za Crkvu s manje hijerarhije, a ravnopravnim ženama

Pobuna katolkinja

Bore se za Crkvu s manje hijerarhije, a ravnopravnim ženama

24.5.2019. | 14:50
Tisuće i tisuće vjernica ne želi se pomiriti s tim. Bog sasvim sigurno nije rekao da je muškarac gospodar a žena sluškinja, taj su poredak stvorili ljudi i ljudi ga mogu razmontirati. Ovo je 2019. godina, ne želimo to više trpiti, poručile su.
Tisuće i tisuće vjernica ne želi se pomiriti s tim. Bog sasvim sigurno nije rekao da je muškarac gospodar a žena sluškinja, taj su poredak stvorili ljudi i ljudi ga mogu razmontirati. Ovo je 2019. godina, ne želimo to više trpiti, poručile su.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jerku Zovku sudili su članovi HDZ-a i HSP AS. Doslovno.

Kako je to moguće?

Jerku Zovku sudili su članovi HDZ-a i HSP AS. Doslovno.

24.5.2019. | 10:00
Članovi sudskog vijeća ne smiju imati veze s politikom. Ipak, svima su nam nekako promakli ovi u Slavonskom Brodu. Pronašli smo nekoliko sudaca porotnika koji su bili u strankama i na političkim funkcijama dok su sudili.
Članovi sudskog vijeća ne smiju imati veze s politikom. Ipak, svima su nam nekako promakli ovi u Slavonskom Brodu. Pronašli smo nekoliko sudaca porotnika koji su bili u strankama i na političkim funkcijama dok su sudili.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Vi vrijeđate osjećaje hrvatskog naroda'

Policija članovima Društva:

'Vi vrijeđate osjećaje hrvatskog naroda'

23.5.2019. | 12:15
Osim što im je rečeno da kumrovečkim skupom „vrijeđaju osjećaje hrvatskog naroda", čuli su i da „naročito vrijeđaju osjećaje hrvatskih branitelja", a neke braniteljske udruge navodno su čak i tražile zabranu skupa, premda javno ništa takvo nije objavljeno.
Osim što im je rečeno da kumrovečkim skupom „vrijeđaju osjećaje hrvatskog naroda", čuli su i da „naročito vrijeđaju osjećaje hrvatskih branitelja", a neke braniteljske udruge navodno su čak i tražile zabranu skupa, premda javno ništa takvo nije objavljeno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stiglo ozbiljno upozorenje u vezi korištenja LED žarulja

Najmlađi u najvećoj opasnosti

Stiglo ozbiljno upozorenje u vezi korištenja LED žarulja

22.5.2019. | 9:50
Žarulje koje dominiraju kućanstvima odgovorne su za probleme s vidom nakon 50-e, kompletno uništavaju kvalitetu sna, a posebno su na njih osjetljivi najmlađi.
Žarulje koje dominiraju kućanstvima odgovorne su za probleme s vidom nakon 50-e, kompletno uništavaju kvalitetu sna, a posebno su na njih osjetljivi najmlađi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Utrostručen broj registriranih birača u dijaspori

U tri godine

Utrostručen broj registriranih birača u dijaspori

21.5.2019. | 16:40
Građani više ne moraju odlaziti u diplomatska predstavništva i tražiti da ih registriraju u popis birača.
Građani više ne moraju odlaziti u diplomatska predstavništva i tražiti da ih registriraju u popis birača.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kažnjen 'junak' s Bleiburga

E, to se zove kazna!

Kažnjen 'junak' s Bleiburga

20.5.2019. | 17:55
Zagorac se malo šalio s desnom rukom i naci pozdravom, Austrijanci su ga tako kaznili da još uvijek umiru od smijeha
Zagorac se malo šalio s desnom rukom i naci pozdravom, Austrijanci su ga tako kaznili da još uvijek umiru od smijeha
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koruške vlasti inzistiraju da Bleiburg bude veganski

Ustaše s ćevapima neće dobro proći

Koruške vlasti inzistiraju da Bleiburg bude veganski

14.5.2019. | 13:40
Neovisni za Hrvatsku će ove godine svojim članovima i simpatizerima dijeliti sendviče s tofuom. Uhvate li kojeg ustašu s ćevapima, može se pozdraviti sa životom.
Neovisni za Hrvatsku će ove godine svojim članovima i simpatizerima dijeliti sendviče s tofuom. Uhvate li kojeg ustašu s ćevapima, može se pozdraviti sa životom.