Iz drugih medija

29.3.2019. u 20:00
Prikaza: 1394
|
Autor: M.R.

Hrvati i ljudska prava

'Nikad nisam razmišljao da odem, ali sad sam tu stranac'

root : 'Nikad nisam razmišljao da odem, ali sad sam tu stranac'Ilustracija (fotografija nije izravno povezana s tekstom članka)(Foto: A.P./SBplus/arhiva)

Učestale su pojave negiranja zločinačkoga karaktera NDH, a neki i dalje pokušavaju opravdati pozdrav „Za dom spremni!“ pozitivnim konotacijama obrane u Domovinskom ratu. Raste broj uvreda i prijetnji Srbima, Rome nitko ne želi zaposliti, a DORH ne odgovara na pitanja o zločinima prema migrantima.

„NIKAD nisam razmišljao da odem, čak ni onda kad nisam imao što za jesti, a postojale su šanse da dobijem posao negdje dalje. Danas razmišljam da odem iz O. i Hrvatske jer se osjećam odbačeno. Sad sam i stvarno stranac, iako sam cijeli život proveo tu". To je tek djelić pisma koje je prošle godine pripadnik nacionalne manjine K.Š. iz O. uputio pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović, nakon što ga je netko od sugrađana zbog tamnije boje puti prijavio policiji, tvrdeći da je riječ o „migrantu", piše Jutarnji list čiji članak u cijelosti prenosimo.

To je tek jedna od 3.849 pritužbi koje su tijekom 2018. stigle u ured pučke pravobraniteljice. Godišnje izvješće o radu njezina tima u prošloj godini, danas je upućeno Saboru. U 2018. u kojoj je obilježena 70. godišnjica stupanja na snagu Opće deklaracije o ljudskim pravima, broj pritužbi pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović porastao za 8,6 posto u odnosu na godinu ranije. Najbrojnije su one zbog diskriminacije, 12 posto od njihova ukupnog broja, zatim one koje se odnose na kršenje radnih i službeničkih prava (11 posto), a na trećem mjestu su pritužbe na račun pravosuđa i zdravstvene skrbi (deset posto).

„Tijekom 2018. pokrenuti su brojni sudski postupci protiv novinara i medija što utječe na stupanj ostvarivanja medijskih sloboda, a netrepeljivost prema različitim skupinama i mišljenjima i dalje je prisutna u javnom prostoru. Učestale su pojave negiranja zločinačkoga karaktera NDH, a neki i dalje pokušavaju opravdati pozdrav „Za dom spremni!" pozitivnim konotacijama obrane u Domovinskom ratu..." stoji u izvješću. „Unatoč nedostatku radne snage" upozorava Vidović „građani ukazuju na brojne nepravilnosti pri zapošljavanju, sklapanje ugovora o radu na određeno, nezakonitost i neplaćeni prekovremeni rad, nedopuštene otkaze, nepravilnosti oko isplate plaća, ali i zlostavljanje na radu..."

Područje rada i zapošljavanja, navodi Vidović, najzastupljeniji su u pritužbama na diskriminaciju, a najčešća diskriminacijska osnova u pritužbama i dalje je etnička pripadnost odnosno nacionalno podrijetlo, pri čemu se osobito izdvajanju pripadnici romske i srpske nacionalne manjine te migranti. U Hrvatskoj, prema izvješću, živi 24.524 pripadnika romske manjine, a u prošloj godini za novac je radilo samo 21 posto Romkinja i 54 posto Roma.

Raste broj uvreda i prijetnji Srbima i srpskim institucijama - za razliku od 2014. kad je zabilježeno sedam slučajeva, u prošloj ih je godini zabilježeno čak 105. Nacionalne manjine i dalje su podzastupljene u državnoj upravi: u strukturi stanovništva ih je 7,67 posto stanovništva, a u državnoj upravi ih je svega 3,24 posto, dok ih je među sudcima svega 3,2 posto.

U godišnjem izvješću pučke pravobraniteljice, međutim, sve više se prostora posvećuje građanima diskriminiranim zbog siromaštva. Čak 20 posto građana živi u riziku od siromaštva, a kad je riječ o starijima od 65 godina, taj postotak se penje na 29 posto. Siromašnima je, ističe Vidović u izvješću otežan pristup pravosuđu jer u Hrvatskoj ne funkcionira besplatna pravna pomoć, ali i pristup zdravstvenoj zaštiti, pogotovo ako žive u ruralnim, prometno izoliranim područjima.

Sve je više građana koji upozoravaju kako nemaju osnovne uvjete za život: stan, pristup vodi, energiji. Tako učiteljica, samohrana majka troje djece koja se bježeći pred nasilnim mužem, 2003. iz unutrašnjost preselila u gradić na moru i zaposlila u osnovnoj školi, piše pravobraniteljici. „Svih ovih godina nisam uspjela ostvariti pravo svoje djece na uzdržavanje, o svemu sam brinula sama. Promijenila sam devet podstanarskih stanova jer se sve malo pomalo pretvorilo u apartmane za najam gostima".

Posebno je dramatičan dio izvješća u kojem upozorava na ugroženost prava građana na zdravstvenu zaštitu, posebno siromašnijih. Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, ističe Vidović, propustio je jasno razdvojiti javno zdravstvo od privatnog, odnosno jasno odrediti pravila njihove suradnje. Liste čekanja i dalje se preduge: u 2018 je 24.675 žena na ultrazvuk dojke čekalo u prosijeku 327 dana, na magnetu rezonancu pacijenti su u prosijeku čekali 342 dana, a na artroskopiju ručnog zgloba čeka se čak 867 dana.

Hrvatskoj, upozorava Vidović nedostaje 118 timova obiteljske medicine, 59 timova u zaštiti žena, 51 tim za zaštitu zdravlja djece te čak 259 timova u dentalnoj zdravstvenoj zašiti. U općine Plaški ni nakon devet objavljenih natječaja nitko se nije javio za posao obiteljskog liječnika. Stanje bi se, upozorava, moglo dodatno pogoršati jer je čak 1.616 liječnika i 122 medicinske sestre svojim strukovnim komorama najavili odlazak u inozemstvo.

I u ovogodišnjem izvješću Vidović ukazuje na brojna svjedočenja ilegalnih migranta o policijskom nasilju koje trpe nakon ilegalnog prelaska hrvatske granice. Navodi potresna svjedočenja izbjeglica iz kombija na koji je policija u svibnju 2018. otvorila vatru kod Graničnog prijelaza Donji Srb. Tvrde kako su ih policajci nakon izvlačenja iz kombija oborili na tlo i desetak minuta mlatili palicama i nogama, uperivši u njih oružje. Prestali su tek kad su shvatili da je u kombiju dvoje prostrijeljene djece.

Međutim, ni nakon toga im nisu dopustili da obuku odjeću koju su imali u torbama već su ih pustili da se smrzavaju. Vidović navodi kako joj policija uporno onemogućava provođenje preventivne aktivnosti za sprječavanje mučenja i drugih okrutnih, ponižavajućih i neljudskih postupaka prema migrantima i otežava ispitne postupke povodom pritužbi ilegalnih migranata. U policijskim postajama u Cetingradu, Karlovcu, Donjem Lapcu, Dugoj Resi, Glini i Gvozdu uskraćen joj je pristup policijskim dokumentima i snimkama vezanim za postupanje policije prema ilegalnim migrantima.

Pravobraniteljica navodi da joj DORH, usprkos višekratnom traženju, nije dostavio obrazloženje odluke kojom odbacuje kaznenu prijavu protiv hrvatske policije zbog nasilja nad obitelji Madine Hussiny. DORH, tvrdi Vidović, nije dogovorio ni na vrlo detaljnu kaznenu prijavu podnesenu zbog nasilja policajaca prema trudnici i njezinoj obitelji, koje je policija vratila u BiH ostavljajući ih između dvaju minskih polja.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
joso87

joso87

Komentirano: 3.4.2019. | 22:35

1

Putuj igumane i ne brini za manastir!
PatakKlis

PatakKlis

Komentirano: 29.3.2019. | 21:19

2

Aludirate na to kako neki jos uvijek podrzavaju NDH u clanku koji apsolutno nema veze sa NDH . No kad vec spominjete to vi novinari i ovaj Vidovic , kao nelegalno,protuzakonito i kao cin kaznenog djela onda mi nije jasno da li ste toliko glupi ili se pravite glupi jer istovremeno vi podrzavate ILEGALNO ulazenje u zemlju . Legalan ulazak u svaku zemlju je preko granicnog prelaza uz kontrolu pogranicne policije ili carine. Sve ostalo je napad na integritet zemlje u koju nasilno ulazite . Da li su policajci trudnicu i njenu obitelj vratili sa legalnog granicnog prelaza ? To ste "slucajno" previdjeli !!???

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ateisti su općenito uzorniji građani od vjernika

Statistika je neumoljiva:

Ateisti su općenito uzorniji građani od vjernika

15.9.2019. | 13:00
Kažete li da ste ateist, župnici i vjeroučitelji vas sažaljivo pogledaju. O, sirota budalo! O, slijepče! O, nerazumno dijete, ponavljaju oni tužnim glasom, uvjereni kako znaju nešto što vi ne znate. Doživljavaju vas moralno manjkavim, nejakim, inferiornim, glupim. Zbunjeno se izm
Kažete li da ste ateist, župnici i vjeroučitelji vas sažaljivo pogledaju. O, sirota budalo! O, slijepče! O, nerazumno dijete, ponavljaju oni tužnim glasom, uvjereni kako znaju nešto što vi ne znate. Doživljavaju vas moralno manjkavim, nejakim, inferiornim, glupim. Zbunjeno se izm
SBplus.hr, Slavonski Brod : Promjenama u Google pretrazi bit će istaknuti izvorni članci

'Informacije koje ne bi bile poznate'

Promjenama u Google pretrazi bit će istaknuti izvorni članci

13.9.2019. | 17:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izdegenečimo sve koji idu na cajke da nauče cijeniti slobodu

'Dok ne poplave od batina'

Izdegenečimo sve koji idu na cajke da nauče cijeniti slobodu

8.9.2019. | 15:55
Zabraniti jedan koncert zaista je najmanje što možemo napraviti za naše zaslužne i ugledne ratnike. Valjalo bi svakako zatvoriti i klubove i ugasiti radio stanice koje puštaju cajke, a njihove vlasnike i urednike poslati na mnogo godina u zatvor.
Zabraniti jedan koncert zaista je najmanje što možemo napraviti za naše zaslužne i ugledne ratnike. Valjalo bi svakako zatvoriti i klubove i ugasiti radio stanice koje puštaju cajke, a njihove vlasnike i urednike poslati na mnogo godina u zatvor.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ova prezimena izazivaju crvenilo, ali i salve smijeha

Nije ih lako nositi

Ova prezimena izazivaju crvenilo, ali i salve smijeha

28.8.2019. | 10:20
Promatramo li hrvatska prezimena, neizbježan je zaključak kako imamo petsto Papaka i preko pedeset Pičaka, dok Ustaša nema, Četnika ima 17, a Balija čak 555. Ne biste vjerovali, ali u Lijepoj su Našoj samo 83 Šupka.
Promatramo li hrvatska prezimena, neizbježan je zaključak kako imamo petsto Papaka i preko pedeset Pičaka, dok Ustaša nema, Četnika ima 17, a Balija čak 555. Ne biste vjerovali, ali u Lijepoj su Našoj samo 83 Šupka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Franjevci krenuli u novi biznis proizvodnje piva

'Svu zaradu usmjerit ćemo narodu župe'

Franjevci krenuli u novi biznis proizvodnje piva

26.8.2019. | 20:45
Fra Glavnik i njegova braća prije otprilike tri mjeseca, točnije na blagdan Svetog Antuna Padovanskog, javnosti su predstavili svoje pivo. Za vrijeme obilaska, otkrio je kako su htjeli stvoriti još jednu dodanu vrijednost svom stogodišnjem samostanu te su se za potrebe komercijal
Fra Glavnik i njegova braća prije otprilike tri mjeseca, točnije na blagdan Svetog Antuna Padovanskog, javnosti su predstavili svoje pivo. Za vrijeme obilaska, otkrio je kako su htjeli stvoriti još jednu dodanu vrijednost svom stogodišnjem samostanu te su se za potrebe komercijal
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besmisleni selfie stup ili kako HDZ opet puni svoje džepove

'Ajmo se na rivu slikat'

Besmisleni selfie stup ili kako HDZ opet puni svoje džepove

25.8.2019. | 11:20
Kome treba kamera od 70.000 kuna, visoka dva metra i zašarafljena za pod, kad svatko u džepu ima neusporedivo jeftiniju, lakšu i manju, s boljom optikom, dostupnu u svako vrijeme?
Kome treba kamera od 70.000 kuna, visoka dva metra i zašarafljena za pod, kad svatko u džepu ima neusporedivo jeftiniju, lakšu i manju, s boljom optikom, dostupnu u svako vrijeme?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mađarski motociklisti u nesreći zadobili više prijeloma

Teške ozljede nakon pada s motora

Mađarski motociklisti u nesreći zadobili više prijeloma

24.8.2019. | 17:00
Do slijetanja je najvjerojatnije došlo zbog klizavog kolnika nakon obilnih količina padavina tijekom dopodneva na tom području.
Do slijetanja je najvjerojatnije došlo zbog klizavog kolnika nakon obilnih količina padavina tijekom dopodneva na tom području.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kardinalu Pellu odbijena žalba na presudu za pedofiliju

Kriv za zlostavljanje maloljetnika

Kardinalu Pellu odbijena žalba na presudu za pedofiliju

21.8.2019. | 19:40
Pell je najviši dužnosnik Katoličke Crkve koji je ikada osuđen za seksualno zlostavljanje maloljetnika. U ožujku je proglašen krivim za napastovanje dva dječaka u katedrali Svetog Patricka dok je bio nadbiskup Melbournea krajem devedesetih.
Pell je najviši dužnosnik Katoličke Crkve koji je ikada osuđen za seksualno zlostavljanje maloljetnika. U ožujku je proglašen krivim za napastovanje dva dječaka u katedrali Svetog Patricka dok je bio nadbiskup Melbournea krajem devedesetih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoćemo li ostati bez omiljenog voća?

Gljivica uništava proizvodnju

Hoćemo li ostati bez omiljenog voća?

20.8.2019. | 11:00
Banana je najpopularnije svjetsko voće i najvažniji izvozni adut niza zemalja. U Hrvatskoj je banana najtraženije voće odmah iza jabuke i naranče.
Banana je najpopularnije svjetsko voće i najvažniji izvozni adut niza zemalja. U Hrvatskoj je banana najtraženije voće odmah iza jabuke i naranče.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok mi zbrajamo goste, broj radnika u industriji brzo pada

Sunce i more

Dok mi zbrajamo goste, broj radnika u industriji brzo pada

17.8.2019. | 11:45
U industriji je nestalo 18,24 posto svih koji se na bilo koji način vode kao zaposleni, odnosno, svako peto radno mjesto za koje se plaćao neki oblik osiguranja.
U industriji je nestalo 18,24 posto svih koji se na bilo koji način vode kao zaposleni, odnosno, svako peto radno mjesto za koje se plaćao neki oblik osiguranja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prigrlile male izbjeglice kao svoju unučad

Bake su bake

Prigrlile male izbjeglice kao svoju unučad

17.8.2019. | 10:00
Komentar na fotografiju ostavio je i unuk jedne od baka: „Kada se sjetim da sam, prije 37 godina, sam sjedio na tom krilu, umotan u taj osmijeh, a sada sam kilometrima daleko i stariji, sretan sam jer mogu podijeliti iste emocije s djecom koju ne znam, ali koja zaslužuju isto ili
Komentar na fotografiju ostavio je i unuk jedne od baka: „Kada se sjetim da sam, prije 37 godina, sam sjedio na tom krilu, umotan u taj osmijeh, a sada sam kilometrima daleko i stariji, sretan sam jer mogu podijeliti iste emocije s djecom koju ne znam, ali koja zaslužuju isto ili
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sada ga još više cijenimo i svima nedostaje

Napredan i revolucionaran tip

Sada ga još više cijenimo i svima nedostaje

16.8.2019. | 12:30
'Volio bih da, kad dođem u Chicago i pustim pjesmu, tamošnji slušatelj kaže da im je pjesma super, samo su im riječi malo čudne. Volio bih kad bi se moje pjesme prevedene na engleski rado slušale u svijetu.'
'Volio bih da, kad dođem u Chicago i pustim pjesmu, tamošnji slušatelj kaže da im je pjesma super, samo su im riječi malo čudne. Volio bih kad bi se moje pjesme prevedene na engleski rado slušale u svijetu.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski osnovnoškolac prošao na NASA-inom natječaju

Pred njim je blistava budućnost

Brodski osnovnoškolac prošao na NASA-inom natječaju

15.8.2019. | 14:00
Trinaestogodišnji Brođanin osmislio je nanosatelit koji se svidio NASA-i koja će financirati njegovo lansiranje u svemir. Trebao bi omogućiti bržu internetsku vezu i mobilnu komunikaciju.
Trinaestogodišnji Brođanin osmislio je nanosatelit koji se svidio NASA-i koja će financirati njegovo lansiranje u svemir. Trebao bi omogućiti bržu internetsku vezu i mobilnu komunikaciju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi su mu se rugali, a sada jedini u Europi uzgaja ovo voće

Ljekovite banane

Svi su mu se rugali, a sada jedini u Europi uzgaja ovo voće

12.8.2019. | 11:58
Europsko tržište ima velike potrebe za takvim plodovima, a naša je velika prednost što ih potpuno zrele možemo dopremiti za razliku od prekooceanskih zemalja iz kojih sada dolaze
Europsko tržište ima velike potrebe za takvim plodovima, a naša je velika prednost što ih potpuno zrele možemo dopremiti za razliku od prekooceanskih zemalja iz kojih sada dolaze
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prometni redar koji nikome ne oprašta

Omražen među prekršiteljima

Prometni redar koji nikome ne oprašta

9.8.2019. | 10:40
Franjo je u pola godine utvrdio 465 prometnih prekršaja teških gotovo 162 tisuće kuna.
Franjo je u pola godine utvrdio 465 prometnih prekršaja teških gotovo 162 tisuće kuna.