Iz drugih medija

21.4.2022. u 18:30
Prikaza: 2328
|
Autor: Anita Blažinović/In portal

Iva tvrdi: 'Pravilna podrška čini čuda!'

Njezina osobna priča i borba za druge ostavljaju bez teksta

root : Njezina osobna priča i borba za druge ostavljaju bez teksta

- Ako ćemo krenuti nabrajati probleme imat ćemo veliki popis. Što se tiče predškolskih sustava, situacija u našem gradu se dosta promijenila od kada naša djeca imaju podršku asistenata. Direktan upis u vrtić je našoj djeci zakonom propisan i to pravo se u našem gradu poštuje. - otkriva Iva Klarić.

SLAVONSKI BROD - Iva Klarić glavna je koordinatorica Udruge „Plavi cvijet" koja okuplja roditelje i osobe s poteškoćama šireg autističnog spektra iz Slavonskog Broda. U toj je ulozi nešto više od dvije godine, odnosno, od njezina samog osnutka. - piše In Portal čiji članak u nastavku prenosimo.

Nekoliko entuzijastičnih roditelja potaknutih od strane doktora Jugoslava Gojkovića(dječjeg psihijatra u slavonskobrodskoj Općoj bolnici) odlučilo je okupiti snage i zajedno pokušati pružiti sigurniju budućnost djeci. U vrijeme početka djelovanja udruge, Iva je bila u osobnoj borbi za ostvarenje prava na asistenta u predškolskoj ustanovi za svoje dijete te je imala želju okupiti sve roditelje s istom potrebom i tako je odlučeno da krene voditi i udrugu. Danas djeca s razvojnim teškoćama u Slavonskom Brodu imaju podršku asistenta u svim gradskim vrtićima - prva je to osvojena 'medalja' ove udruge.

- Udruga broji nešto više od stotinu članova. Mi, kao udruga, trudimo se konstantno pružati korisne usluge za našu djecu i korisnike. Trenutno provodimo projekt 'Igraj se sa mnom', u vlastitom aranžmanu. Ovaj projekt se provodi kroz subotnje igraonice za djecu koju vode educirani terapeuti. Projekt je zamišljen kao korisno utrošeno vrijeme za našu djecu i trenutak odmora za naše roditelje. Unazad godinu dana u ovaj projekt su se uključili učenici Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu kao volonteri.

Također provodimo projekt širenja svijesti o poremećaju iz spektra autizma pod pokroviteljstvom Grada Slavonskog Broda. U sklopu ovog projekta održan je Tjedan svjesnosti o autizmu te uskoro planiramo i edukativne radionice koje će se održavati u osnovnim školama Slavonskog Broda. Uz to, uskoro krećemo s rehabilitacijskim radionicama koje ćemo provoditi u suradnji s udrugom „Točkica", a pod pokroviteljstvom Brodsko-posavske županije - započinje Iva i kaže kako joj je kao predsjednici najveći izazov vrijeme, s obzirom na to da je i sama majka djeteta s poremećajem iz spektra autizma.

- Moj sin je još uvijek u predškolskoj ustanovi i moje obaveze prema njemu su goleme što onemogućuje moje ulaganje vremena u bilo što drugo, ali za ovakve stvari se uvijek nađe vremena. Ako ništa drugo, radimo po noći. Kada vidite koliko su roditelji ojačali od postojanja udruge, koliko se druže međusobno, uživaju, koliko su djeca zadovoljna - ne možete odustati. Dakako, uvijek postoje i dodatni problemi; slabo razumijevanje okoline i sustava, nedostatak sredstava, loša informiranost i povezanost i slično - istaknula je Iva.

- Udruga ovakvog profila je trebala postojati u našoj županiji prije 20 godina, no nažalost to nije tako. Problemi s kojima se suočavaju naši roditelji i djeca su specifični i u tome leži potreba za osnivanjem zasebne udruge. Naša djeca su osobe s invaliditetom i naše potrebe su specifične. Ako ćemo krenuti nabrajati probleme imat ćemo veliki popis. Što se tiče predškolskih sustava, situacija u našem gradu se dosta promijenila od kada naša djeca imaju podršku asistenata. Direktan upis u vrtić je našoj djeci zakonom propisan i to pravo se u našem gradu poštuje. No, problema ima.

Prvo i osnovno je nedovoljna stručna služba, prevelik broj djece u skupinama, a premalo odgajatelja i vječiti problem neobrazovanosti odgojitelja za rad s našom djecom. Na slične probleme nailazimo i u školama, s tim da i upis djece u redovne oblike obrazovanja prolazi uz mnogo problema. Nažalost, zbog manjka znanja i želje, našoj djeci se često ne omogućuje upisivanje u redovne oblike obrazovanja nego ih se odmah usmjerava prema školi za djecu s posebnim obrazovnim potrebama.

Da se razumijemo, mi smo uvjerenja da je škola za djecu s posebnim obrazovnim potrebama u našem gradu neophodna i zajedno sa stručnim kadrom škole borimo se za novu „Milan Amruš" školu, ali djeci se treba pružiti prilika integracije u jedan od redovnih oblika obrazovanja; pogotovo djeci čije mogućnosti pružaju priliku napretka u takvom vidu obrazovanja. Nažalost, pri upisu u osnovnu školu roditelji nailaze na mnoge probleme. Nadalje, veliki problem u našem gradu je zbrinjavanje odraslih osoba s dijagnozom poremećaja iz spektra autizma. Naime, u našoj županiji ne postoji ustanova koja adekvatno zbrinjava osobe s ovom dijagnozom.

Također, već godinu dana borimo se uspostavljanje adekvatne dentalne skrbi za našu djecu u našem gradu i nadamo se da će ovaj napor uskoro uroditi plodom jer naša djeca u velikim bolovima čekaju i po mjesec ili dva dentalnu skrb u većim gradovima Lijepe Naše - navodi predsjednica Klarić.

Ova Udruga ima velike planove za nadolazeće godine.

- Prvi i osnovni problem kojeg sljedećeg želimo rješavati je pružanje besplatnih terapijskih usluga za našu djecu. Naime, djeci su potrebne redovne terapije (minimalno pet puta tjedno) te si mnogi roditelji ne mogu priuštiti redovne odlaske raznim terapeutima. Iz toga razloga, Udruga planira pružati besplatne terapijske usluge svojim članovima. Također bismo voljeli osnovati dnevni boravak za naše korisnike te uspostaviti terapijske postupke koji do sada nisu bili dostupni u našem gradu. Nadalje, u procesu smo pisanja projekta kojim ćemo potaknuti aktivno sudjelovanje očeva u rehabilitaciji djece; ovo će biti projekt s dva cilja; rehabilitacija korisnika i jačanje obitelji, pogotovo uloge očeva u rehabilitaciji - otkrila je Iva.

Za kraj poručuje:

- Voljela bih potaknuti sve koji imaju za to potrebu da se jave u udrugu, naša vrata su im širom otvorena. Ja znam koliko je težak put do prihvaćanja, no nevjerojatne se stvari dogode kada dobijete podršku osoba koje prolaze slično. Iz osobnog iskustva znam koliko su teški počeci, koliko umora, preispitivanja, neznanja, straha i krivnje se u roditelju javlja. No, pravilna podrška zaista čini čuda (iako se u početku to tako ne čini). Budite hrabri, volite svoju djecu i ostanite dostojanstveni. A za sve ostale, ja uvijek volim reći 'osmijeh umjesto pogleda nama puno znači'. Zato samo tražimo obilje strpljenja i puno razumijevanja. -

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zastupnik Prkačin degutantno vrijeđao SDP-ovku zbog izgleda

Video skandal u Saboru:

Zastupnik Prkačin degutantno vrijeđao SDP-ovku zbog izgleda

30.6.2022. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pokrenuli postupak protiv šefa brodskog Općinskog suda

Nakon dvogodišnje upornosti novinara

Pokrenuli postupak protiv šefa brodskog Općinskog suda

24.6.2022. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zaboravili ste brodski Uskrs bez vode? Mi nismo.

Kad se Država sprda sa svojim građanima

Zaboravili ste brodski Uskrs bez vode? Mi nismo.

23.6.2022. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što si bolji, to manje dobiješ

Beroš udjeljuje sredstva bolnicama

Što si bolji, to manje dobiješ

15.6.2022. | 13:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : U 26. tjednu trudnoće bebu operirali u majčinom stomaku

Danas mala Novogradiščanka puže, sjedi..

U 26. tjednu trudnoće bebu operirali u majčinom stomaku

9.6.2022. | 9:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : BiH kriminalci oslanjaju se na separatizam i mržnju

Njemački Bundestag tvrdi

BiH kriminalci oslanjaju se na separatizam i mržnju

4.6.2022. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Što god vi napravili smiješno vlast je uvijek korak ispred'

Hedl o svojim humoreskama za SBplus:

'Što god vi napravili smiješno vlast je uvijek korak ispred'

2.6.2022. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Spremni smo. Napokon imamo priliku progovoriti.'

Gradonačelnik komentirao optužnicu:

'Spremni smo. Napokon imamo priliku progovoriti.'

25.5.2022. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poduzetnik na više gradskih lokacija postavio jumbo plakate

Biskupija mu ne želi platiti radove

Poduzetnik na više gradskih lokacija postavio jumbo plakate

13.5.2022. | 11:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Amerika Europljane ne asimilira kao Indijance

Ipak je ovo 21. stoljeće

Amerika Europljane ne asimilira kao Indijance

11.5.2022. | 22:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dvije godine ne mogu provjeriti kako je sudac kupio stan

Penthouse platio 8000 kuna?

Dvije godine ne mogu provjeriti kako je sudac kupio stan

10.5.2022. | 11:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dovoditi partizane u vezu s JNA iz 1991. je besmisleno'

Povjesničar Hrvoje Klasić:

'Dovoditi partizane u vezu s JNA iz 1991. je besmisleno'

9.5.2022. | 12:13
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne piše se crno' hrvatskom gospodarstvu?

Uz inflaciju, udar na gospodarstvo,...

'Ne piše se crno' hrvatskom gospodarstvu?

29.4.2022. | 9:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne ispunite li naše zahtjeve, idemo u štrajk'

Novi problemi u školstvu:

'Ne ispunite li naše zahtjeve, idemo u štrajk'

26.4.2022. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz Ćorića, Vladu napušta i ministar Aladrović?

Evo tko bi ih mogao zamijeniti

Uz Ćorića, Vladu napušta i ministar Aladrović?

26.4.2022. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je odrastati kao gej u Požegi?

'Tata me ljetos zamolio za oprost'

Kako je odrastati kao gej u Požegi?

25.4.2022. | 12:00