Iz drugih medija

24.2.2019. u 10:30
Prikaza: 911
|
Autor: Ž.G.

Otkad se otkrilo da tu 'leže' pare

Ustaše često pobolijevaju od duševnih boli

root : Ustaše često pobolijevaju od duševnih boliIlustracija: Pripadnici ustaša, 1943.(Foto: Pk-Foto / Profimedia, AKG, Jutarnji list)

Ustaše su vam kao male curice. Nemaju problema ako je tkogod poklao Srbe ili Židove, ali se strahovito nasekiraju ako im uputiš koju grubu riječ.

S vremena na vrijeme netko me tuži da sam mu pisanjem nanio duševne boli i ja se svaki put uzrujam zbog toga, piše Ante Tomić u svojoj kolumni za Jutarnji list - „Klasa optimist", čiji sadržaj u cijelosti prenosimo.

Otkad je duša postala materijalna, otkad je duša, da tako kažem, izašla na tržište, napokon su je počeli cijeniti i ozbiljni ljudi. Duševne boli nekad su, vidite, osjećali samo pjesnici. 

Pričao sam mnogo puta o tome, a ovo što slijedi dijelom sam kazao na splitskom Pričiginu prije dvije godine. Stanje je i tada bilo loše, a sada je upravo užasno. Svakodnevno čitamo potresna svjedočanstva rastrojenih Hrvatica i Hrvata. Tužbi je za duševnu bol tako mnogo da se uplašite da će ovo postati zemlja duševnih bolesnika. Morate se uzrujati kad to shvatite, a ja se uzrujam već i stoga što ne znam o čemu se radi, što je zakonodavac točno mislio kad je napisao duševna bol?

Što je njemu duša? Ta stvar, da je tako nazovemo iako nije stvar, različito se tumači. Na primjer, judeokršćanska tradicija je ekskluzivna, tu jedino čovjek ima dušu. Katolički teolozi jednom su se u prošlosti čak prepirali može li je i žena imati, ili duša pripada samo muškarcu. Na glasanju je samo s jednim glasom pobijedio stav da je, ajde, i žena ima.

Budisti su, s druge strane, velikodušniji i vjeruju da duša nastanjuje sva bića, seli se od jednoga do drugog, ide od moljca do štakora, od štakora do kokoši, od kokoši do majmuna, od majmuna do konja, od konja duša ide do savjetnika u Hrvatskim šumama i onda opet natrag u moljca, štakora, kokoš, majmuna... Duša se reciklira, prepravlja kao stari kaput za mlađe dijete. Sve se iskoristi. Budisti ništa ne bacaju.

Koja bi od ova dva koncepta duše, judeokršćanski ili budistički, uzelo naše zakonodavstvo? Ili možda ima nekakav treći, vjerski neopredijeljen, možda i ateistički pogled na dušu?

Zatim, kako zakon zamišlja da izgleda duša? Stoljećima je prevladavalo vjerovanje, zajedničko svim religijama, kako je duša nešto nematerijalno, nešto nevidljivo što stoji pored materije. Dok materija, naše tijelo, meso, kosti, crijeva, koža, čak i silikonske sise i čelični umjetni kuk, propada, trune i nestaje, duša je besmrtna i vječna. Duša je vjetar nad prerijom. Dakle, ako ja nekome pisanjem zadam duševnu bol, to je praktično zauvijek. Nikad ne prolazi, njega će to sve do Sudnjeg dana boljeti.

Drugi put tužio me osvjedočeni ustaša. Jedan koji Republiku Hrvatsku uredno zove Nezavisna Država Hrvatska jadao se da sam ga duševno ozlijedio jer sam napisao kako se on uzbuđuje hapšenjima i smaknućima političkih neprijatelja.

Srećom, znanost je u ovome puno trezvenija. Ono što religija tradicionalno naziva dušom, a znanost je razvrstala na intelekt, emocije, nagone, volju, svjesno, podsvjesno, nesvjesno i štatijaznam šta sve drugo, po modernom je shvaćanju nastalo u evoluciji, razvilo se iz materije. To je nekakva kemija u mozgu, elektricitet među neuronima, komplicirano je za objasniti, većim dijelom još nije ni objašnjeno, ali svakako, jednom kad tijelo umre, i duša je gotova. Nema je više nigdje, ni u raju ni u paklu, nestala je zajedno s tijelom.

Hrvatski zakon je, vjerujem, skloniji prihvatiti ovo drugo. Jer, ako nekome zadate duševnu bol, a duša je besmrtna, onda je i bol, rekli smo već, beskrajna. Ali ako je duša materijalna, i bol je materijalna, ograničena, dade se izmjeriti. Duševna bol mjeri se obično u novčanim jedinicama Republike Hrvatske.

Otkad je duša postala materijalna, otkad je duša, da tako kažem, izašla na tržište, napokon su je počeli cijeniti i ozbiljni ljudi. Duševne boli nekad su, vidite, osjećali samo pjesnici. Od duševnih boli su patili propalice i besposličari kao što su Francesco Petrarca, Dobriša Cesarić i Leonard Cohen, ali otkad se otkrilo da tu ima para, da se lijepo zarađuje, duševne boli napadaju i vrijedne članove zajednice, ugledne i časne poput Tomislava Merčepa i Andrije Hebranga. Koji put se ugodno iznenadite, duševne boli imaju i neki za koje nikad ne biste rekli da imaju dušu.

Zapanjili biste se tko je sve zbog mene obolio na duši. Ne bih o imenima, moja mi odvjetnica nipošto ne preporučuje da ikoga imenujem, ali jednom mi je, na primjer, došao muškarac kojemu sam se rugao jer nije priznao svoje dijete. On ga je napravio, ali ga, eto, ne želi. I sad, zamislite, šupak koji je slomio srce jednoj maloj dvogodišnjoj djevojčici, mene je našao proganjati zbog duševne boli.

Donio i potvrdu nekakvog podmićenog neuropsihijatra da sam ga totalno uništio. Otkad sam ja napisao onaj članak, on više nije ista osoba. Krene ručati i iz čista se mira rasplače, suze mu padaju u bistru pileću juhu i presole je.

Ustaše su vam kao male curice. Nemaju problema ako je tkogod poklao Srbe ili Židove, ali se strahovito nasekiraju ako im uputiš koju grubu riječ.

To je meni također jedna zanimljiva stvar, kako ustanoviti da netko trpi duševne boli, ako je duša, kao što smo rekli, nevidljiva? Gdje pacijent doktoru pokaže da ga boli? Dijagnoza nije pouzdana jer se temelji na tjelesnim manifestacijama. Mi pretpostavljamo da nekoga boli duša zato što mu se tresu ruke, jer je izgubio san i apetit, ima duboke modre podočnjake i mokri u postelju, ali bi lako moglo biti i da njemu, šta ja znam, nedostaje vitamina C ili omega 3 masnih kiselina.

Drugi put tužio me osvjedočeni ustaša. Jedan koji Republiku Hrvatsku uredno zove Nezavisna Država Hrvatska jadao se da sam ga duševno ozlijedio jer sam napisao kako se on uzbuđuje hapšenjima i smaknućima političkih neprijatelja. Došao sam na sud objasniti kako ne razumijem što je gospodina točno uznemirilo budući da su hapšenja i smaknuća političkih neprijatelja bila dosta svakodnevna u njegovoj obožavanoj NDH. Dapače, režim se hvalio svojom okrutnošću za neistomišljenike. Ako on voli NDH, rekao sam, pretpostavljam da bi mu se svidjelo i streljanje komunista. Časna sutkinja moj argument ipak nije uvažila, već je tuženiku, za boli koje sam nanio njegovoj izmučenoj ustaškoj duši, velikodušno odmjerila petnaest tisuća odštete.

Vidite kako se od duševnih boli danas zarađuje. Nitko više zbog duševnih boli ne piše sonetne vijence. Samo pare, prijatelji moji!

Ustaše i inače neobično često pobolijevaju na duši. Ne biste vjerovali kako su oni duševni ljudi. Ustaše su vam kao male curice. Nemaju problema ako je tkogod poklao Srbe ili Židove, ali se strahovito nasekiraju ako im uputiš koju grubu riječ. Baš nekidan slušao sam svjedočenje supruge jednog našeg viđenijeg ustaše i lijepo se zaprepastio kako je on senzibilan. Majke mi, čak mi je u jednom momentu bilo drago kako sam ga razjebo, došlo mi je milo kako je on od jednog jedinog mog teksta propao. Žena je pričala kako je njezin voljeni bio blijed kao kreda, kako su mu ruke drhtale, kako mu je srce lupalo i noćima nije spavao, a ja sam se zavalio u stolici sve čekajući da čujem da je idiot na kraju umro.

Ali, šipak! Još je živ. Pati se siroče strahovito i patit će zacijelo sve dok njegova duša ne napusti ovo obličje i ponovno se uključi u vječni ciklus života. Spasit će se kad ponovno postane moljac, ili štakor, ili kokoš, ili majmun, ili konj... Ako mene pitate, sve mu je bolje nego biti ustaša.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Wotan

Wotan

Komentirano: 25.2.2019. | 12:09

1

Ante Tomić, aka estrogen na kvadrat, bi nekog nazivao curicama ? dođe mi da se nasmijem
Vilson

Vilson

Komentirano: 25.2.2019. | 11:10

2

Mora se priznati da naš Ante ima smisla za humor, ali suština njegovog djela je jako naopaka i zločesta. Udarati samo po crnoj, a ne i po crvenoj diktaturi, također poznatoj po svakodnevnim hapšenjima i još brojnijim uništavanjima svojih političkih protivnika, stvarno je nekorektno. Možda Ante zamišlja da još uvijek živi u svojoj obožavanoj Jugi, gdje je bilo veoma in tući po zločinima crnih, a svoje skrivati "kao zmija noge".

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kardinalu Pellu odbijena žalba na presudu za pedofiliju

Kriv za zlostavljanje maloljetnika

Kardinalu Pellu odbijena žalba na presudu za pedofiliju

21.8.2019. | 19:40
Pell je najviši dužnosnik Katoličke Crkve koji je ikada osuđen za seksualno zlostavljanje maloljetnika. U ožujku je proglašen krivim za napastovanje dva dječaka u katedrali Svetog Patricka dok je bio nadbiskup Melbournea krajem devedesetih.
Pell je najviši dužnosnik Katoličke Crkve koji je ikada osuđen za seksualno zlostavljanje maloljetnika. U ožujku je proglašen krivim za napastovanje dva dječaka u katedrali Svetog Patricka dok je bio nadbiskup Melbournea krajem devedesetih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoćemo li ostati bez omiljenog voća?

Gljivica uništava proizvodnju

Hoćemo li ostati bez omiljenog voća?

20.8.2019. | 11:00
Banana je najpopularnije svjetsko voće i najvažniji izvozni adut niza zemalja. U Hrvatskoj je banana najtraženije voće odmah iza jabuke i naranče.
Banana je najpopularnije svjetsko voće i najvažniji izvozni adut niza zemalja. U Hrvatskoj je banana najtraženije voće odmah iza jabuke i naranče.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok mi zbrajamo goste, broj radnika u industriji brzo pada

Sunce i more

Dok mi zbrajamo goste, broj radnika u industriji brzo pada

17.8.2019. | 11:45
U industriji je nestalo 18,24 posto svih koji se na bilo koji način vode kao zaposleni, odnosno, svako peto radno mjesto za koje se plaćao neki oblik osiguranja.
U industriji je nestalo 18,24 posto svih koji se na bilo koji način vode kao zaposleni, odnosno, svako peto radno mjesto za koje se plaćao neki oblik osiguranja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prigrlile male izbjeglice kao svoju unučad

Bake su bake

Prigrlile male izbjeglice kao svoju unučad

17.8.2019. | 10:00
Komentar na fotografiju ostavio je i unuk jedne od baka: „Kada se sjetim da sam, prije 37 godina, sam sjedio na tom krilu, umotan u taj osmijeh, a sada sam kilometrima daleko i stariji, sretan sam jer mogu podijeliti iste emocije s djecom koju ne znam, ali koja zaslužuju isto ili
Komentar na fotografiju ostavio je i unuk jedne od baka: „Kada se sjetim da sam, prije 37 godina, sam sjedio na tom krilu, umotan u taj osmijeh, a sada sam kilometrima daleko i stariji, sretan sam jer mogu podijeliti iste emocije s djecom koju ne znam, ali koja zaslužuju isto ili
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sada ga još više cijenimo i svima nedostaje

Napredan i revolucionaran tip

Sada ga još više cijenimo i svima nedostaje

16.8.2019. | 12:30
'Volio bih da, kad dođem u Chicago i pustim pjesmu, tamošnji slušatelj kaže da im je pjesma super, samo su im riječi malo čudne. Volio bih kad bi se moje pjesme prevedene na engleski rado slušale u svijetu.'
'Volio bih da, kad dođem u Chicago i pustim pjesmu, tamošnji slušatelj kaže da im je pjesma super, samo su im riječi malo čudne. Volio bih kad bi se moje pjesme prevedene na engleski rado slušale u svijetu.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski osnovnoškolac prošao na NASA-inom natječaju

Pred njim je blistava budućnost

Brodski osnovnoškolac prošao na NASA-inom natječaju

15.8.2019. | 14:00
Trinaestogodišnji Brođanin osmislio je nanosatelit koji se svidio NASA-i koja će financirati njegovo lansiranje u svemir. Trebao bi omogućiti bržu internetsku vezu i mobilnu komunikaciju.
Trinaestogodišnji Brođanin osmislio je nanosatelit koji se svidio NASA-i koja će financirati njegovo lansiranje u svemir. Trebao bi omogućiti bržu internetsku vezu i mobilnu komunikaciju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi su mu se rugali, a sada jedini u Europi uzgaja ovo voće

Ljekovite banane

Svi su mu se rugali, a sada jedini u Europi uzgaja ovo voće

12.8.2019. | 11:58
Europsko tržište ima velike potrebe za takvim plodovima, a naša je velika prednost što ih potpuno zrele možemo dopremiti za razliku od prekooceanskih zemalja iz kojih sada dolaze
Europsko tržište ima velike potrebe za takvim plodovima, a naša je velika prednost što ih potpuno zrele možemo dopremiti za razliku od prekooceanskih zemalja iz kojih sada dolaze
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prometni redar koji nikome ne oprašta

Omražen među prekršiteljima

Prometni redar koji nikome ne oprašta

9.8.2019. | 10:40
Franjo je u pola godine utvrdio 465 prometnih prekršaja teških gotovo 162 tisuće kuna.
Franjo je u pola godine utvrdio 465 prometnih prekršaja teških gotovo 162 tisuće kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nomen est omen'

Što znače imena 15 javnih osoba?

'Nomen est omen'

6.8.2019. | 9:55
Onomastičar dr. sc. Domagoj Vidović, hrvatski doktor za imena, analizira petnaest imena i prezimena hrvatskih javnih osoba.
Onomastičar dr. sc. Domagoj Vidović, hrvatski doktor za imena, analizira petnaest imena i prezimena hrvatskih javnih osoba.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ina im treba da imaju gdje uhljebljivati i krasti'

Zašto država želi obaviti kupovinu?

'Ina im treba da imaju gdje uhljebljivati i krasti'

1.8.2019. | 18:00
Iako se cijeli svijet priprema za budućnost i za doba kada će fosilna goriva imati znatno manju ulogu nego danas, te kada će se cestama kretati električna vozila, Plenkovićeva vlada odlučila je nacionalizirati naftnu kompaniju.
Iako se cijeli svijet priprema za budućnost i za doba kada će fosilna goriva imati znatno manju ulogu nego danas, te kada će se cestama kretati električna vozila, Plenkovićeva vlada odlučila je nacionalizirati naftnu kompaniju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pljačkaju nas, kao i uvijek, isključivo naši'

Nevjerojatan tretman sezonskih radnika

'Pljačkaju nas, kao i uvijek, isključivo naši'

31.7.2019. | 16:25
U zoru, kad razvezu i zadnje pijance iz narodnjačkih klubova, ona i suprug dovuku se u periferijsku garsonijeru koju plaćaju tri tisuće mjesečno, sruše se na postelju i zaspu samo što zatvore oči. Ali samo nakratko. Nakon tri, četiri sata sna ponovno su u automobilu
U zoru, kad razvezu i zadnje pijance iz narodnjačkih klubova, ona i suprug dovuku se u periferijsku garsonijeru koju plaćaju tri tisuće mjesečno, sruše se na postelju i zaspu samo što zatvore oči. Ali samo nakratko. Nakon tri, četiri sata sna ponovno su u automobilu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vidjelica svoju luksuznu kuću iznajmljuje turististima

I to za cifru od koje 'boli glava'!

Vidjelica svoju luksuznu kuću iznajmljuje turististima

31.7.2019. | 11:05
Međugorska vidjelica svoju luksuznu kuću na Hvaru iznajmljuje turistima, i to za cifru od koje 'boli glava'! A uz njezino se ime vežu i hoteli u Međugorju...
Međugorska vidjelica svoju luksuznu kuću na Hvaru iznajmljuje turistima, i to za cifru od koje 'boli glava'! A uz njezino se ime vežu i hoteli u Međugorju...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Šta smo mi Afganistanu i šta je Afganistan nama?

Malotko se danas usudi pitati:

Šta smo mi Afganistanu i šta je Afganistan nama?

28.7.2019. | 12:10
Takav je dojam, ako mene pitate, ostavila i hrvatska predsjednica. Njezina žalost za ubijenim i ranjenima u Afganistanu činila se stvarna, po prilici, koliko i njezine dugačke guste trepavice.
Takav je dojam, ako mene pitate, ostavila i hrvatska predsjednica. Njezina žalost za ubijenim i ranjenima u Afganistanu činila se stvarna, po prilici, koliko i njezine dugačke guste trepavice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatski policajac priznao protjerivanje migranata

Telegram donosi šokantnu priču

Hrvatski policajac priznao protjerivanje migranata

25.7.2019. | 10:35
„Početkom 2017. vratio sam prvu grupu migranata. Naredbe sam dobivao od šefa smjene. Dakle, nazovem šefa, kažem da imamo grupu migranata. Često nam građani dojave kada vide migrante, a nekada bismo ih i sami našli na ulici. Šef smjene mi onda kaže da će me nazvati za 10 minuta. N
„Početkom 2017. vratio sam prvu grupu migranata. Naredbe sam dobivao od šefa smjene. Dakle, nazovem šefa, kažem da imamo grupu migranata. Često nam građani dojave kada vide migrante, a nekada bismo ih i sami našli na ulici. Šef smjene mi onda kaže da će me nazvati za 10 minuta. N
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako niste znali, otok Rab nalazi se u Slavoniji

Pravo lice Projekta 'Slavonija'

Ako niste znali, otok Rab nalazi se u Slavoniji

23.7.2019. | 9:50
Zašto bi to bilo neobično, kada se iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, novac daje za obnovu luksuznog hotela na Rabu, samo zbog toga što je tvrtka registrirana u Pleternici.
Zašto bi to bilo neobično, kada se iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, novac daje za obnovu luksuznog hotela na Rabu, samo zbog toga što je tvrtka registrirana u Pleternici.