Iz drugih medija

21.8.2021. u 11:40
Prikaza: 4418
|
Autor: Nikola Patković / Jutarnji.hr

Pripremaju žalbu

Vinarija Galić mora vratiti 10 milijuna kuna EU sredstava

root : Vinarija Galić mora vratiti 10 milijuna kuna EU sredstava

Prvi je to put da je naložen povrat sredstava iz europskih fondova.

KUTJEVO - Vinarija Galić, u vlasništvu poduzetnika Josipa Galića iz Kutjeva, mora vratiti 10 milijuna kuna iz Vinske omotnice koji su joj putem Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi dodijeljeni za podizanje nove zgrade vinarije u Kutjevu vrijedne sedam milijuna eura, piše Jutarnji list čiji članak u cijelosti prenosimo. Odlučila je tako Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, koja ja temeljem preporuke Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) nedavno izdala odluku o poništenju odluke o odobrenju projekta i odluku o povratu sredstava isplaćene potpore u iznosu od 10,047.442,29 kuna.

Podsjetimo, OLAF je u svom nadzoru ustvrdio kako je, prema njihovu zaključku, pri izgradnji vinarije došlo do malverzacije i zloupotrebe u odabiru izvođača, odnosno podizvođača radova. U konkretnom slučaju, jedan od podizvođača građevinskih radova na vinskom podrumu bila je tvrtka Presoflex u vlasništvu Ine Galića, sina Josipa Galića.

Vinarija Galić je za izvođača radova, podsjetimo, angažirala jednu tvrtku, a ona je potom uzela pet podizvođača među kojima i tvrtku Galićeva sina, što u OLAF-u smatraju sukobom interesa obrazlažući to time da je "zakonodavnim okvirom korisnicima novca iz EU fondova zabranjeno za projekte za koje su dobili novac angažirati tvrtke s kojima ih vežu osobne ili poslovne veze".

Ovakva odluka Agencija izazvala je šok u Vinariji Galić, koja je pokrenula pravnu bitku kako bi je osporila jer je smatra nezakonitom. Iz Agencije su na naš upit o ovom slučaju odgovorili kako je odluka donesena "temeljem članka 33. stavak 2. Pravilnika o provedbi mjere Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014.-2018. koji propisuje da će Agencija za plaćanja zatražiti povrat sredstava ako se utvrdi da je korisnik postupao protivno odredbama Pravilnika i pravilima korištenja sredstava za mjeru Ulaganja, odnosno u slučaju utvrđene nepravilnosti".

Nova, moderna zgrada Vinarije Galić građena je od 2016. do 2018. i koštala je 7 milijuna eura.

Prošlo tri revizije

Navode i kako prilikom odobravanja projekta, kao ni tijekom kontrole njegove provedbe, Agencija nije znala da je na realizaciji projekta angažirana tvrtka u vlasništvu Galićeva sina, te da je korisnik sredstava u sve svoje obveze bio upućen temeljem odluke o odobrenju projekta.

Drugim riječima, Agencija nije bila u obvezi upozoriti korisnika da nešto radi protivno pravilniku. Iz Vinarije Galić odgovaraju kako je odluka Agencije kojom im je naložen povrat sredstava donesena temeljem novog Pravilnika zbog čega su uputili žalbu prema Agenciji i Ministarstvu poljoprivrede.

Ističu i kako su tri revizorska tijela tijekom nadzora dala zeleno svjetlo projektu, a među njima i "Agencija, koja je sada, nakon mišljenja OLAF-a, promijenila stav, pri čemu uopće ne navode što je točno povrijeđeno".

Po njima, riječ je o odluci koja predstavlja "pravnu nesigurnost za sve korisnike sredstava, sadašnje, ali očito i bivše, a Vinariji sada prijeti nenadoknadiva šteta i zaustavljanje razvojnog procesa".

Konzultantska tvrtka Vinariji Galić u ovom projektu bio je Core Consulting iz Zagreba, čiji direktor i suvlasnik Egon Mudrinić također ističe da je "OLAF u ovom slučaju provjeravao ono što nije propisano natječajem, pravilnikom i drugim odredbama".

- Podizvođači se nigdje ne navode i tu se postavlja pitanje do kuda to ide. To je njihova subjektivna procjena, koja nigdje nije definirana, a fondovi EU se na tome ne baziraju. Jasno je propisano što se smije, a što ne smije. Podizvođači se tu nigdje ne spominju, a u ovom slučaju jedan od pet podizvođača bila je tvrtka sina gospodina Galića. No, ono što je vrlo bitno jest da Agencija ima referentne cijene i, ako je tako, onda je nebitno tko uopće izvodi radove.

U redu da je Presoflex radio za neku cijenu koja je dva ili tri puta veća od referentne, ali ova cijena je bila najjeftinija - rekao je Mudrinić i usporedio to s mjerom za projekte konverzije vinograda, gdje se korisniku omogućava da te poslove za njega mogu raditi njegovi radnici.

- Dakle, korisnik praktički radi sam za sebe, i to je u redu, a ovo nije. Ne znam tko je to lud. To su dvostruka mjerila, jer ovdje imamo istu Vinsku omotnicu, isto referentne cijene, glavnog izvođača koji nije u sukobu interesa, a podizvođač, koji jest njegov sin, nije poslovno povezan s njim. I konačno, to nije bila nikakva prevara, nego tržišne, referentne cijene. U Pravilniku se nigdje ne spominje sukob interesa s podizvođačima. To su počeli isticati tek u naknadnim pravilnicima, nakon što je došao OLAF u istrage - veli Mudrinić.

Četiri preporuke OLAF-a

Inače, iz izvješća OLAF-a za 2020. godinu, u dijelu koji se odnosi na radnje koje su poduzela nacionalna pravosudna tijela nakon izdanih preporuka OLAF-a između 1. siječnja 2016. i 31. prosinca 2020., vidljivo je kako većina zemalja EU prihvaća manji broj njihovih preporuka, odnosno većinu odbacuje.

Jedino u slučaju Hrvatske, Francuske, Mađarske, Italije, Litve i Malte veći je broj prihvaćenih preporuka kojima se od korisnika traži povrat novca i temeljem kojih se protiv njih podižu optužnice pred redovnim sudovima u odnosu na odbačene. Prosjek EU je da se prihvaća tek 37 posto preporuka OLAF-a. U Hrvatskoj su u navedenom razdoblju od četiri preporuke prihvaćene tri, a jedna odbačena, dakle prihvaćeno je 75 posto.

„Kao da sad kazne nekoga jer nije imao masku 2016."
"Projekt Vinarije Galić realiziran je u razdoblju 2016.-2018. Agencija je u odlukama izrijekom navela da se na projekt primjenjuje stari pravilnik, koji je u to vrijeme bio na snazi.
Novi pravilnik donesen je naknadno i Agencija ga kroz ovu odluku želi retroaktivno primijeniti jer, prema starom pravilniku koji je bio na snazi u vrijeme odobrenja i realizacije projekta, Vinarija nije u prekršaju ni po jednoj stavci", tvrde iz Vinarije Galić.
Smatraju da je odluka Agencija kontradiktorna, "jer se u njoj više puta problematizira odnos s podizvođačem, iako se u tada važećim pravilnicima nigdje ne spominje odnos između korisnika i podizvođača. Naime, doseg pravila o sukobu interesa proširen je na podizvođače tek 2020.
Ispada da Agencija odlukom pokušava na projekt Vinarije Galić iz 2016. primijeniti pravila i standarde o sukobu interesa koji su uvedeni tek 2020., a i sama priznaje da se moraju primijeniti pravila iz starog pravilnika koji je bio na snazi do 2019. To je kao da se sada kažnjava građane za nenošenje maske tijekom 2016., iako je to pravilo stupilo na snagu tek 2020.".

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Jedrilice

Jedrilice

Komentirano: 22.8.2021. | 13:39

1

Kradezej zna.
MARSONIA

MARSONIA

Komentirano: 22.8.2021. | 10:05

2

Otkad hdzeovci vračaju pare NIKADA

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto DSV ne provjerava: Je li sudac Pavelić kriminalac?

Ili Hedl Kleveće, ili DSV mete pod tepih

Zašto DSV ne provjerava: Je li sudac Pavelić kriminalac?

25.1.2022. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne čini vam se. To više nisu isti proizvodi kao nekad.

Donosimo što se u njima promijenilo

Ne čini vam se. To više nisu isti proizvodi kao nekad.

24.1.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U čemu je točno razlika između pravog i lažnog svećenika?

Svi su Djedovi Mrazovi lažni

U čemu je točno razlika između pravog i lažnog svećenika?

23.1.2022. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Spušten prag i uvažen dio žalbi

Proširena lista stipendista

Spušten prag i uvažen dio žalbi

17.1.2022. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Njemačka više nije društvo jednakih šansi'

Radnička klasa sve siromašnija

'Njemačka više nije društvo jednakih šansi'

7.1.2022. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Anonimna većina ne osjeća se krivom'

U besramnom društvu

'Anonimna većina ne osjeća se krivom'

6.1.2022. | 18:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Da preimenujemo blagdan nevine dječice u Poglavnikovo?'

Ubojstvo koje se nikad nije dogodilo

'Da preimenujemo blagdan nevine dječice u Poglavnikovo?'

28.12.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : EK odobrila državnu potporu Đuri Đakoviću

Dobra vijest

EK odobrila državnu potporu Đuri Đakoviću

22.12.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Opljačka i potjera ljude pa im plaća da se vrate

Država kao zlostavljač

Opljačka i potjera ljude pa im plaća da se vrate

22.12.2021. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Je li domoljublje bitnije od čovjekoljublja?'

Književnik Ljubomir Anđelković:

'Je li domoljublje bitnije od čovjekoljublja?'

21.12.2021. | 10:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zdravko Ronko, Anton Kikaš i Jakov Sedlar

Daleko od lokalne politike

Zdravko Ronko, Anton Kikaš i Jakov Sedlar

15.12.2021. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bitno je što znaš, a ne koga znaš'

Čovjek koji funkciju shvaća ozbiljno:

'Bitno je što znaš, a ne koga znaš'

8.12.2021. | 9:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Predsjedniče, ne morate vi ići u tri pizde materine, ja ću'

Boris Dežulović Milanoviću:

'Predsjedniče, ne morate vi ići u tri pizde materine, ja ću'

7.12.2021. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Muškarac (33) vjerojatno preminuo zbog cjepiva

Hrvatska agencija za lijekove objavila:

Muškarac (33) vjerojatno preminuo zbog cjepiva

7.12.2021. | 16:38
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nove optužbe protiv suca Mirka Svirčevića

Mato Vidović za Telegram

Nove optužbe protiv suca Mirka Svirčevića

3.12.2021. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : ‘Dao sam novac poznatom sucu da mi odgodi odlazak u zatvor.'

Bombastična kaznena prijava:

‘Dao sam novac poznatom sucu da mi odgodi odlazak u zatvor.'

30.11.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Slavoniji se očekuje pravi bum

Stranci u 10 god. kupili 60.000 stanova

U Slavoniji se očekuje pravi bum

29.11.2021. | 11:31