Iz drugih medija

18.12.2019. u 12:45
Prikaza: 8187
|
Autor: Telegram / SBplus

Zaustavili poduzetnika Marića

Vlada povukla odluku o prodaji zemljišta na ulazu u Sl. Brod

root : Vlada povukla odluku o prodaji zemljišta na ulazu u Sl. Brod

Dva Marića – bivši ministar i brodski poduzetnik – rodom su iz Gruda u Bosni i Hercegovini, a jako dobro znaju se i iz nogometnih krugova. Bivši ministar, naime, ranije je bio poznati prvoligaški i međunarodni nogometni sudac, a poduzetnik iz Slavonskog Broda, Dragan Marić, 14 godina bio je predsjednik tamošnjeg nogometnog kluba Marsonia.

HRVATSKA VLADA danas je izvan snage stavila svoju odluku od 4. srpnja kojom je namjeravala prodati državno zemljište u Brodskoj Varoši kraj Slavonskog Broda, kao i Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuditelja za kupnju te nekretnine, piše Telegram. Razlog: Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu dalo je negativno mišljenje o toj transakciji.

Telegram je prvi, samo dan nakon što je u srpnju Vlada dala zeleno svjetlo za prodaju 85,6 hektara zemljišta za 36,5 milijuna kuna tvrtki Marsonia Glas iz Slavonskog Broda, upozorio na krajnje neobičan podatak: Tvrtka koja je kanila kupiti vrijedno građevinskog zemljište za čak 36,5 milijuna kuna, u prošloj, 2018. godini, ostvarila je ukupni prihod od 11.875 kuna, a poslovnu godinu završila s gubitkom od 59.216 kuna.

Tadašnjem ministru državne imovine Goranu Mariću, koji će pod pritiskom afera ostavku dati 15. srpnja ove godine – dakle samo 10 dana nakon što je Vlada podržala prijedlog njegovog ministarstva da se zemljište na sumnjiv način proda tvrtki čiji je godišnji prihod bio na razini dvije hrvatske prosječen plaće – očito u tom poslu nije bilo ništa sumnjivog. Možda i zbog toga, što je poznavao vlasnika tvrtke Marsonia Glas, svog prezimenjaka i zemljaka Dragana Marića.

Priču razotkrio Telegram

Kao što je Telegram tada pisao, dva Marića – bivši ministar i brodski poduzetnik – rodom su iz Gruda u Bosni i Hercegovini, a jako dobro znaju se i iz nogometnih krugova. Bivši ministar, naime, ranije je bio poznati prvoligaški i međunarodni nogometni sudac, a poduzetnik iz Slavonskog Broda, Dragan Marić, 14 godina bio je predsjednik tamošnjeg nogometnog kluba Marsonia.

Nakon Telegramovog teksta i podatka kako je osnivač Marsonia glasa tvrtka Drinus, čiji je direktor Alen Marić, sin Dragana Marića, također gubitaš (u 2017. ta je tvrtka bila u minusu od 439.449,28 kuna, a 2018. godine gubitak se povećao na 493.678 kuna), za priču se zainteresira USKOK. Potkraj kolovoza, Telegram je iz izvora bliskih osječkom Uredu za sprječavanje korupcije i organiziranog kriminala, dobio neizravnu potvrdu da se za slučaj zainteresirao temeljem našeg napisa.

”USKOK postupa na temelju saznanja do kojih dolazi, a jedan od njih mogu biti i medijski natpisi koji upućuju na mogući kriminal”, rečeno je Telegramu. A na naš upit, početkom kolovoza ove godine iz Ministarstva državne imovine, na čijem čelu tada više nije bio Goran Marić, rečeno nam je kako je nacrt kupoprodajnog ugovora ”dostavljen nadležnom općinskom državnom odvjetništvu kako bi isto dalo mišljenje o pravnoj valjanosti pravnog posla kojim Republika Hrvatska otuđuje nekretnine iz svog vlasništva”. To mišljenje, danas se saznalo, bilo je negativno, pa je Vlada cijeli posao stavila izvan snage.

Što će reći USKOK?

No, više od svega zanimljiv je razlog zbog kojeg je Općinsko državno odvjetništvu u Slavonskom Brodu 15. listopada ove godine Vladi dostavilo negativno mišljenje na nacrt ugovora o preprodaji 85,6 hektara zemljišta za 36,5 milijuna kuna tvrtki Marsonia Glas.

”Općinsko državno odvjetništvu u svom dopisu kojim se negativno očitovalo na dostavljeni Nacrt ugovora navodi da je razlog za takvim negativnim očitovanjem što iz priložene uplatnice nedvojbeno proizlazi da je nalog ponuditelja Marsonia Glas d.o.o. za uplatu jamčevine u iznosu od 1.825.000 kuna za kupnju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske zaprimljen na pregled u poslovnoj banci Agram banka d.d. dana 18. ožujka 2019. godine, te iz iste nije vidljivo da je predmetni nalog i izvršen do 18. ožujka 2019. godine u 10,00 sati”, stoji u obrazloženju odluke kojom je Vlada povukla svoju pet mjeseci staru odluku.

Stvarno je neobično da se tak sada primjećuje kako 1,82 milijuna kuna jamčevine nije uplaćeno do 18. ožujka ove godine, a Ministarstvo državne imovine, koje je pripremilo materijale za sjednicu Vlade 5. srpnja, kada je donesena odluka o prodaji zemljišta tvrtki sa smiješnim financijskim referencama, nije to primijetilo, pa su ministri u Vladi Andreja Plenkovićasložno podigli ruke da se vrijedno zemljište proda Marsonia Glasu. Osnovni uvjet za nacrt kupoprodajnog ugovora, naime, jest uplaćena jamčevina, a sada se ispostavilo da te jamčevine nije bilo. Nevjerojatan propust Ministarstva državne imovine, ili svjesno pogodovanje kupcu – pitanje je na koje bi odgovor trebao dati USKOK.

Zemljište kupila tvrtka s prihodom od 11.875 kuna

Ipak, čudno je da ODO Slavonski Brod nikakav problem nije vidio da bi zemljište procijenjeno na 36,5 milijuna kuna mogla kupiti tvrtka koja je prošle godina imala prihod od samo 11.875 kuna, već su se elegantno uhvatili podatka o jamčevini koja nije plaćena na vrijeme.

Kao što je Telegram tada pisao, za zemljište od 86,5 hektara tik uz autocestu A3 u neposrednoj blizini Slavonskog Broda bio je zainteresiran taj grad čiji su predstavnici uspostavili prve kontakte s koncernom Volkswagen i ponudili tu lokaciju kao moguće mjesto na kojem Nijemci, negdje u jugoistočnoj Europi, namjeravaju graditi novu tvornicu.

Dragan Marić, pak, medijima se hvalio kako će na 86,5 hektara izgraditi tvornicu stakla vrijednu vrtoglavih 325 milijuna eura, koja će zapošljavati oko 600 radnika. Kako je to namjeravao napraviti kada nije uspio na vrijeme uplatiti ni jamčevinu, vjerojatno je manja zagonetka od one kako je moguće da jedno ministarstvo, ono koje je do sredine srpnja vodio Goran Marić, ne primijeti da kupac za kojeg su se odlučili nije platio ni jamčevinu, pa je Vladi poturilo odluku da zemljište vrijedno 36,5 milijuna kuna proda upravo tvrtki čiji je godišnji prihod manji od 12 tisuća kuna.

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 28.2.2020. | 9:25

1

Nedavno je izašao članak o prodaji nekih gradskih prostora, ali nikada nisam vidio drugi članak koji bi rekao jesu li ti prostori prodani, kome i po kojoj cijeni. Možda mi je promaklo ili prodaja nije još došla na red? Zna li netko kakav je bio epilog te prodaje?
Stipe

Stipe

Komentirano: 28.2.2020. | 9:23

2

Mikanovka - znam da je to tebi malo prekomplicirano. Moj upis ima puno slova, brojki, interpunkcija. Znam da ništa nisi razumjela.
Mikanovka

Mikanovka

Komentirano: 27.2.2020. | 18:21

3

Stipe, ako se slučajno baviš kakvim biznisom, moja ti je topla preporuka da pod hitno promjeniš smjer, a isto to u slučaju da razmišljaš o ulaganju u nekakav biznis...propast ćeš uredno bez greške...
MARSONIA

MARSONIA

Komentirano: 27.2.2020. | 17:56

4

Kako to kako to
Janus

Janus

Komentirano: 22.12.2019. | 13:37

5

Ko što se i znalo, VW nikad nije ni razmišljao o Brodu, al eto, gradska uprava je rekla da je sve bilo dogovoreno, samo je zemljište falilo :) https://novac.jutarnji.hr/aktualno/konacno-pala-odluka-o-mjestu-gradnje-nove-tvornice-vw-a-vrijedne-13-milijarde-dolara/9771442/?utm_source=Linker.hr&utm_medium=widget&utm_campaign=razmjena%2bprometa
realansb

realansb

Komentirano: 19.12.2019. | 19:30

6

Ovdje nije toliko bitno da li je tvrtka gubitas/dobijas ili sto vec. Ovdje je bitno da su svi znali da je ovo muljaza u startu. Jedna ljiga prodaje drugoj ljigi nesto sto je tude vlasnistvo. Stvarno mi nije jasno da ne postoji odgovornost kod ovakvih katastrofalnih poteza, nemogu ni zamisliti koje su to muljaze bile u tom izmisljenom ministarstvu i nakon njegove ostavke to je to, niko nista...uzas...
Stipe

Stipe

Komentirano: 18.12.2019. | 18:59

7

Osnujem tvrtku s 200 milijuna kuna temeljnog kapitala u novcu. U XYZ godini mi se baš ne da raditi pa tvrtka uprihoduje 12000 kn. Isplatim jedinom zaposleniku tvrtke plaću od 6000kn bruto mjesečno = 72000 kn godišnje. Tvrtka i dalje ima na računu mrvicu manje od 200 milijuna kuna, ali je za tu godinu gubitaš - 60000 kn. Bez problema može kupiti što god hoće za 50, 100, 150, 199,9 milijuna kuna da nikome ne napravi nikakvu štetu. To što je gubitaš znači da ove godine neće platiti ništa poreza na dobit, a s obzirom na značajnu investiciju, možda će zbog velike amortizacije biti gubitaš i idućih 10 ili koliko godina godina :) Znači, nije bitno je li gubitaš ili dobitaš (tvrtke koje jako puno ulažu često znaju biti gubitaši), već je bitno koliko imaju kapitala ili kreditne potentnosti kako reče prki. Hoćš li raditi s tom ili bilo kojom drugom tvrtkom, ovisi o tvojoj osobnoj procjeni kao poduzetnika, mentalist. Jasno je da se ovdje radi o teškoj mulji, ali dobro prki kaže da vam ne sjedaju baš najbolje osnovni ekonomski pojmovi. Uspješni poduzetnici će radije kupiti tvrtku sa 500 000 kn gubitka, nego onu koja je na nuli. Pola milijuna kuna gubitka im omogućuje da u idućpoj godini (ili godinama) napravi pola milijuna kuna dobiti i da ne plati ništa poreza na dobit. Kupi li tvrtku koja je na nuli i iduće godine ima 500000 kn dobiti, bar će 60 000kn morati platiti poreza na dobit.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 18.12.2019. | 15:01

8

PRKYS , malo retorike što da si mu ti sporučio robu u PAN , tebi ne plati ne ,plati držav,i porez ,tvoju robu naplati i kupi zemljište ,da li bi onda isto zborio
prkys

prkys

Komentirano: 18.12.2019. | 13:15

9

Novinari se trebaju ekonomski educirati. Uopće nije bitno koliko je firma imala prihod/dobit i sl. prethodnih godina. Coca Cola danas da hoće napraviti tvornicu u RH preko svoje nove firme, istu će osnovati s 20.000 kn i ta firma može kupiti pola Zagreba ako će platiti. Dakle 0 prihoda u 2019-oj godini može kupiti što god hoće pod uvjetom da će platiti. A kako će platiti njihova briga. Banka će možda dati kredit, možda će Coca cola dokapitalizirati firmu, nebitno. Bitno je plaćanje u transakciji. Ako Marić plati nebitno je kakve prihode i gubitke je imao. Platio je i točka.
Taubek

Taubek

Komentirano: 18.12.2019. | 12:49

10

Brodskoj Varosi....o Bože!

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : “Upravo smo čuli najskandalozniju izjavu u povijesti Sabora”

"Sudjelovao je u zločinačkom poduhvatu"

“Upravo smo čuli najskandalozniju izjavu u povijesti Sabora”

24.9.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Karolina Vidović Krišto 'raskrinkala brnjičare'

U Saboru i Hrvatskoj

Karolina Vidović Krišto 'raskrinkala brnjičare'

24.9.2020. | 7:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nepoznati detalji spornog natječaja u Novoj Gradiški

Izvor blizak V. Grgiću iznio informacije

Nepoznati detalji spornog natječaja u Novoj Gradiški

22.9.2020. | 21:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski sudac nije ponovno izabran za predsjednika Suda

Nakon istraživanja Drage Hedla

Brodski sudac nije ponovno izabran za predsjednika Suda

20.9.2020. | 23:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vjeronauk u školama postaje ono što je nekada bio Marksizam

Je li vrijeme da si Crkva prizna:

Vjeronauk u školama postaje ono što je nekada bio Marksizam

20.9.2020. | 11:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog konzumacije kokaina, u policiji završili i svećenici

Policija otkrila lanac dilera i kupaca

Zbog konzumacije kokaina, u policiji završili i svećenici

20.9.2020. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hedl: Ostao sam zatečen kad mi je ponudio novac

Suđenje Franji Luciću

Hedl: Ostao sam zatečen kad mi je ponudio novac

18.9.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novinari dobili Zlatni kurac

Revolucionarno protiv licemjera

Novinari dobili Zlatni kurac

16.9.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne ja ne smijem dobiti koronu imam slabo srce i loš imunitet

Sad kad imam hit što pokorit će svijet

Ne ja ne smijem dobiti koronu imam slabo srce i loš imunitet

13.9.2020. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako su otkrili pravu istinu o vjeronauku

Debakl ideološkog projekta

Kako su otkrili pravu istinu o vjeronauku

13.9.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz stranke izbacio 'neposlušne' kolege

Nakon 'puča' u Gradskom vijeću

Iz stranke izbacio 'neposlušne' kolege

10.9.2020. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani će preko mosta s manje cigareta, duhana i alkohola

Promjene od polovice listopada?

Brođani će preko mosta s manje cigareta, duhana i alkohola

1.9.2020. | 18:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako izgleda trezvena i stručna politička analiza

Upućeno građanima, a ne političarima

Ovako izgleda trezvena i stručna politička analiza

30.8.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od njih je najbolje učiti kako otjerati dug u zastaru

Gotovo 700 tisuća kuna manje u proračun

Od njih je najbolje učiti kako otjerati dug u zastaru

26.8.2020. | 20:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponovno važu već zapakirano meso kako bi povećali masu

Realnu težinu skrivaju novom naljepnicom

Ponovno važu već zapakirano meso kako bi povećali masu

26.8.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prebolio 'koronu' i sada daje plazmu za pomoć novooboljelima

U sebi nosi lijek za druge

Prebolio 'koronu' i sada daje plazmu za pomoć novooboljelima

22.8.2020. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priča o 'poduzetničkim potezima' braće Macan

Upoznajte braću iz Slavonskog Broda

Priča o 'poduzetničkim potezima' braće Macan

20.8.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nesputana mašta od obične žene napravila super biznis

O popularizaciji Velike Gospe

Nesputana mašta od obične žene napravila super biznis

15.8.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Solidarnost katoličkog klera s kolegama pedofilima

Umjesto moralnog autoriteta - nakaze

Solidarnost katoličkog klera s kolegama pedofilima

14.8.2020. | 20:40