Iz drugih medija

12.4.2019. u 17:35
Prikaza: 1616
|
Autor: M.R.

Jezivi ritual franjevca

Za 'laku noć' obilazio sobe u kojima su bile djevojčice

root : Za 'laku noć' obilazio sobe u kojima su bile djevojčiceIlustracija (fotografija nije izravno povezana s tekstom članka)(Foto: France 24)

Poput drugih starijih djevojaka u domu, često se brinula za mlađu djecu. Jedne je večeri 2003. godine otišla u sobu u kojoj je spavalo dijete s poteškoćama u razvoju. Djevojčica je imala oko 14 godina. - Kad sam otvorila vrata, vidjela sam kako fratar Kornelije brzo izvlači ruku ispod jorgana. - opisala je jedna od svjedokinja.

KATOLIČKU crkvu, piše Jutarnji list, potresa vjerojatno najveći pedofilski skandal koji je ikad izbio na ovim prostorima. Više od godinu dana novinari tjednika Novosti istraživali su šokantne navode bivših štićenica Doma za djecu bez roditeljske skrbi 'Ivan Pavao II' u Čitluku i Vionici o seksualnom zlostavljanju u domu, a za koje optužuju franjevcaKornelija Kordića.

Prema njihovim svjedočanstvima, Kordić je maloljetne štićenice doma zlostavljao od 2001. do 2014. godine, a navodno je najviše vrebao djevojčice od 10 do 12 godina. Na meti ovog seksualnog predatora bila su i djeca s poteškoćama u razvoju.

Do 23 sata obilazio je ženske sobe, dječaci ga nisu zanimali. Svaka soba imala je dva do pet kreveta. Za 'laku noć' bi išao od kreveta do kreveta i zavlačio ruke pod pokrivač, dirajući intimne dijelove tijela", opisuje strašne scene bivša štićenica.

Kako pišu Novosti, o svemu su još prije devet godina pisanim putem obaviješteni biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić i Kordićev nadređeni franjevački provincijal Ivan Sesar, ali i Sveta stolica. No, postupak protiv Kordića nikad nije pokrenut, niti je sankcioniran na bilo koji način. Štoviše, Kornelije Kordić i dalje propovijeda i drži mise u crkvi Krista Kralja. Biskup Perić je Novostima izjavio kako nije imao ovlasti istraživati spomenutog svećenika jer je prijava kojom ga se optužuje bila anonimna.

Priča je na koncu završila tako što je Vatikanu poslano izvješće s prijavom i Kordićevim iskazom. Nitko od navedenih nije pritom obavijestio policiju, iako ih zakon Bosne i Hercegovine obvezuje na takvo postupanje. I tako je Crkva pokušala zataškati pedofilski skandal.

Inače, Kordić je jedan od upravitelja Doma za djecu 'Ivan Pavao II' i do današnjeg ga dana redovito posjećuje. Uz Kordića, dom vodi i njegova sestra, časna sestra Kornelija Kordić.

Kordić okrivio pohlepnu lažljivicu

Novinari Novosti uspjeli su prošle nedjelje doći do Kordića i suočiti ga s optužbama, no franjevac je sve negirao. Kaže da pretpostavlja tko je pošiljateljica anonimne prijave te da se radi o pohlepnoj lažljivici koja mu smješta jer joj nije dao financijsku podršku koju je tražila.

„Bilo je tu više od tristo djece. Bilo je svakakve djece. To su vam bila napuštena djeca bez roditelja, djeca iz razorenih obitelji, svakakva problematična djeca. Očekivala je, kao i mnoge druge, materijalno zbrinjavanje, da ih školujemo do fakulteta. Očekivale su svašta. Bilo je tu svega", govori Kordić.

Tijekom ovih godinu dana koliko je trajalo njihovo istraživanje, novinari Novosti razgovarali su s deset bivših štićenica doma, a danas su objavili svjedočanstva njih pet. Sve su potvrdile da je Kordić u brojnim prilikama dodirivao njih ili drugu djecu po intimnim dijelovima tijela.

Prva Kordićeva žrtva je u dom u Čitluku dovedena još sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća. Kaže kako je Kordić iz obližnjeg crkvenog doma gdje je živio svakodnevno dolazio u Dom za djecu. „Do 23 sata obilazio je ženske sobe, dječaci ga nisu zanimali. Svaka soba imala je dva do pet kreveta. Za 'laku noć' bi išao od kreveta do kreveta i zavlačio ruke pod pokrivač, dirajući intimne dijelove tijela", opisuje strašne scene bivša štićenica.

„Javnost mora znati za nasilje koje se sistematski i institucionalno prešućuje i podržava. Mi, djeca tog doma, zaslužujemo svoj glas."

Imao je miljenice

Priznaje da nije sve djevojčice u domu zlostavljao, ali je imao miljenice, cure kojima je poklanjao najveću pozornost. „Nije ga smetalo prisustvo više djevojčica, samo je pazio da ga odrasli ne vide", tvrdi ona.

Ipak, uvjerena je da su o njegovom ponašanju znali svi odrasli koji su bili uključeni u rad doma. „Pojedine sestre, sablažnjene njegovim ponašanjem, nekoliko puta su nam savjetovale da bježimo kad ga vidimo. Sestra Kornelija, međutim, nije dala protiv brata. Kad je čula da ga nas nekoliko cura ogovara na taj način, a često smo o tome međusobno razgovarale, poludjela bi. Nije nam vjerovala", otkriva bivša štićenica.

Kordićev jezivi ritual prije spavanja potvrdila je i druga svjedokinja. „Javnost mora znati za nasilje koje se sistematski i institucionalno prešućuje i podržava. Mi, djeca tog doma, zaslužujemo svoj glas", poručuje.

O zlostavljanju u domu u Vionici progovorila je treća sugovornica Novosti. Iz tog vremena najviše se sjeća kako je nad njom i drugom djecom bludničio za vrijeme ljetnih praznika u Neumu.

„Od 1. srpnja do 5. kolovoza izmijenilo bi se u Neumu pet grupa po tjedan dana. U svakoj grupi bilo je petnaestak djece. Prva skupina su uvijek bile isključivo djevojke", prisjeća se.

'Uvlačio nam je ruke pod kostime'

„Znao je ulaziti u gaćicama u sobu. Jednom je takav legao pored mene i prijateljice. Dodirivao nas je dok nije zaspao", tvrdi u razgovoru za Novosti.

Sjeća se da im nije dao da se međusobno mažu uljem za zaštitu od sunca jer je to bila njegova zadaća. „Redovno je koristio te trenutke da nam uvlači ruke pod kostime. Mlađe je curice učio plivati", kaže svjedokinja.

Četvrta štićenica kaže kako je boravak u domu loše utjecao na nju jer je ondje trebala doživjeti ljubav, a ne probiranje koga će više ispipati.

Posljednja djevojka čije svjedočenje su objavile Novosti nije bila zlostavljana, ali je uhvatila Kordića na djelu.

Poput drugih starijih djevojaka u domu, često se brinula za mlađu djecu. Jedne je večeri 2003. godine otišla u sobu u kojoj je spavalo dijete s poteškoćama u razvoju. Djevojčica je imala oko 14 godina.

„Kad sam otvorila vrata, vidjela sam kako Kornelije brzo izvlači ruku ispod jorgana. Odgurnula sam ga iz sobe i rekla mu da ga više nikad ne želim vidjeti u sobama gdje spavaju djevojčice. Sjećam se da se tresao i da mi je rekao kako nije očekivao takvo ponašanje od tako kulturne djevojke", priča svjedokinja za Novosti.

Tvrdi da je često vrebao djecu s poteškoćama u razvoju, a danas joj je žao što nije odmah otišla novinarima ispričati o zlostavljanju kojem su bile izložene.

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
AculeusApis

AculeusApis

Komentirano: 13.4.2019. | 22:22

1

Eto i ovdje onih koji umanjuju i omalovažavaju svakom vidljivo odlučno djelovanje aktualnog pape.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 13.4.2019. | 19:29

2

Komenter je to prvog komentara, a ne samo(g) članka.
Kradezej_zna

Kradezej_zna

Komentirano: 13.4.2019. | 16:19

3

Bravo Stipići,komentar to je ono ko sveta voda nit pomaže nit odmaže.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 13.4.2019. | 14:54

4

S ovim bolnim i skandaloznim problemom još 2010. susreo se i u intervjuu za BBC progovorio papa Benedikt kada je izjavio kako je šokiran, ožalošćen te obećao pomoć, obeštećenje i zaštitu žrtva.a te najavio mjere za sprječavanje takvih pojava ubuduće.
Cmok

Cmok

Komentirano: 13.4.2019. | 11:08

5

A što to crkva je? Inkvizicija.
AculeusApis

AculeusApis

Komentirano: 13.4.2019. | 10:35

6

Eto zašto neki napadaju papu Franju pa i okrivljuju za ovakvih priča. Ući će u povijest sigurno jer je otvorio priče ispod tepiha u cilju i želji da crkvu ispravi i vrati onome što ona je.

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ateisti su općenito uzorniji građani od vjernika

Statistika je neumoljiva:

Ateisti su općenito uzorniji građani od vjernika

15.9.2019. | 13:00
Kažete li da ste ateist, župnici i vjeroučitelji vas sažaljivo pogledaju. O, sirota budalo! O, slijepče! O, nerazumno dijete, ponavljaju oni tužnim glasom, uvjereni kako znaju nešto što vi ne znate. Doživljavaju vas moralno manjkavim, nejakim, inferiornim, glupim. Zbunjeno se izm
Kažete li da ste ateist, župnici i vjeroučitelji vas sažaljivo pogledaju. O, sirota budalo! O, slijepče! O, nerazumno dijete, ponavljaju oni tužnim glasom, uvjereni kako znaju nešto što vi ne znate. Doživljavaju vas moralno manjkavim, nejakim, inferiornim, glupim. Zbunjeno se izm
SBplus.hr, Slavonski Brod : Promjenama u Google pretrazi bit će istaknuti izvorni članci

'Informacije koje ne bi bile poznate'

Promjenama u Google pretrazi bit će istaknuti izvorni članci

13.9.2019. | 17:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izdegenečimo sve koji idu na cajke da nauče cijeniti slobodu

'Dok ne poplave od batina'

Izdegenečimo sve koji idu na cajke da nauče cijeniti slobodu

8.9.2019. | 15:55
Zabraniti jedan koncert zaista je najmanje što možemo napraviti za naše zaslužne i ugledne ratnike. Valjalo bi svakako zatvoriti i klubove i ugasiti radio stanice koje puštaju cajke, a njihove vlasnike i urednike poslati na mnogo godina u zatvor.
Zabraniti jedan koncert zaista je najmanje što možemo napraviti za naše zaslužne i ugledne ratnike. Valjalo bi svakako zatvoriti i klubove i ugasiti radio stanice koje puštaju cajke, a njihove vlasnike i urednike poslati na mnogo godina u zatvor.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ova prezimena izazivaju crvenilo, ali i salve smijeha

Nije ih lako nositi

Ova prezimena izazivaju crvenilo, ali i salve smijeha

28.8.2019. | 10:20
Promatramo li hrvatska prezimena, neizbježan je zaključak kako imamo petsto Papaka i preko pedeset Pičaka, dok Ustaša nema, Četnika ima 17, a Balija čak 555. Ne biste vjerovali, ali u Lijepoj su Našoj samo 83 Šupka.
Promatramo li hrvatska prezimena, neizbježan je zaključak kako imamo petsto Papaka i preko pedeset Pičaka, dok Ustaša nema, Četnika ima 17, a Balija čak 555. Ne biste vjerovali, ali u Lijepoj su Našoj samo 83 Šupka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Franjevci krenuli u novi biznis proizvodnje piva

'Svu zaradu usmjerit ćemo narodu župe'

Franjevci krenuli u novi biznis proizvodnje piva

26.8.2019. | 20:45
Fra Glavnik i njegova braća prije otprilike tri mjeseca, točnije na blagdan Svetog Antuna Padovanskog, javnosti su predstavili svoje pivo. Za vrijeme obilaska, otkrio je kako su htjeli stvoriti još jednu dodanu vrijednost svom stogodišnjem samostanu te su se za potrebe komercijal
Fra Glavnik i njegova braća prije otprilike tri mjeseca, točnije na blagdan Svetog Antuna Padovanskog, javnosti su predstavili svoje pivo. Za vrijeme obilaska, otkrio je kako su htjeli stvoriti još jednu dodanu vrijednost svom stogodišnjem samostanu te su se za potrebe komercijal
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besmisleni selfie stup ili kako HDZ opet puni svoje džepove

'Ajmo se na rivu slikat'

Besmisleni selfie stup ili kako HDZ opet puni svoje džepove

25.8.2019. | 11:20
Kome treba kamera od 70.000 kuna, visoka dva metra i zašarafljena za pod, kad svatko u džepu ima neusporedivo jeftiniju, lakšu i manju, s boljom optikom, dostupnu u svako vrijeme?
Kome treba kamera od 70.000 kuna, visoka dva metra i zašarafljena za pod, kad svatko u džepu ima neusporedivo jeftiniju, lakšu i manju, s boljom optikom, dostupnu u svako vrijeme?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mađarski motociklisti u nesreći zadobili više prijeloma

Teške ozljede nakon pada s motora

Mađarski motociklisti u nesreći zadobili više prijeloma

24.8.2019. | 17:00
Do slijetanja je najvjerojatnije došlo zbog klizavog kolnika nakon obilnih količina padavina tijekom dopodneva na tom području.
Do slijetanja je najvjerojatnije došlo zbog klizavog kolnika nakon obilnih količina padavina tijekom dopodneva na tom području.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kardinalu Pellu odbijena žalba na presudu za pedofiliju

Kriv za zlostavljanje maloljetnika

Kardinalu Pellu odbijena žalba na presudu za pedofiliju

21.8.2019. | 19:40
Pell je najviši dužnosnik Katoličke Crkve koji je ikada osuđen za seksualno zlostavljanje maloljetnika. U ožujku je proglašen krivim za napastovanje dva dječaka u katedrali Svetog Patricka dok je bio nadbiskup Melbournea krajem devedesetih.
Pell je najviši dužnosnik Katoličke Crkve koji je ikada osuđen za seksualno zlostavljanje maloljetnika. U ožujku je proglašen krivim za napastovanje dva dječaka u katedrali Svetog Patricka dok je bio nadbiskup Melbournea krajem devedesetih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoćemo li ostati bez omiljenog voća?

Gljivica uništava proizvodnju

Hoćemo li ostati bez omiljenog voća?

20.8.2019. | 11:00
Banana je najpopularnije svjetsko voće i najvažniji izvozni adut niza zemalja. U Hrvatskoj je banana najtraženije voće odmah iza jabuke i naranče.
Banana je najpopularnije svjetsko voće i najvažniji izvozni adut niza zemalja. U Hrvatskoj je banana najtraženije voće odmah iza jabuke i naranče.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok mi zbrajamo goste, broj radnika u industriji brzo pada

Sunce i more

Dok mi zbrajamo goste, broj radnika u industriji brzo pada

17.8.2019. | 11:45
U industriji je nestalo 18,24 posto svih koji se na bilo koji način vode kao zaposleni, odnosno, svako peto radno mjesto za koje se plaćao neki oblik osiguranja.
U industriji je nestalo 18,24 posto svih koji se na bilo koji način vode kao zaposleni, odnosno, svako peto radno mjesto za koje se plaćao neki oblik osiguranja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prigrlile male izbjeglice kao svoju unučad

Bake su bake

Prigrlile male izbjeglice kao svoju unučad

17.8.2019. | 10:00
Komentar na fotografiju ostavio je i unuk jedne od baka: „Kada se sjetim da sam, prije 37 godina, sam sjedio na tom krilu, umotan u taj osmijeh, a sada sam kilometrima daleko i stariji, sretan sam jer mogu podijeliti iste emocije s djecom koju ne znam, ali koja zaslužuju isto ili
Komentar na fotografiju ostavio je i unuk jedne od baka: „Kada se sjetim da sam, prije 37 godina, sam sjedio na tom krilu, umotan u taj osmijeh, a sada sam kilometrima daleko i stariji, sretan sam jer mogu podijeliti iste emocije s djecom koju ne znam, ali koja zaslužuju isto ili
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sada ga još više cijenimo i svima nedostaje

Napredan i revolucionaran tip

Sada ga još više cijenimo i svima nedostaje

16.8.2019. | 12:30
'Volio bih da, kad dođem u Chicago i pustim pjesmu, tamošnji slušatelj kaže da im je pjesma super, samo su im riječi malo čudne. Volio bih kad bi se moje pjesme prevedene na engleski rado slušale u svijetu.'
'Volio bih da, kad dođem u Chicago i pustim pjesmu, tamošnji slušatelj kaže da im je pjesma super, samo su im riječi malo čudne. Volio bih kad bi se moje pjesme prevedene na engleski rado slušale u svijetu.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski osnovnoškolac prošao na NASA-inom natječaju

Pred njim je blistava budućnost

Brodski osnovnoškolac prošao na NASA-inom natječaju

15.8.2019. | 14:00
Trinaestogodišnji Brođanin osmislio je nanosatelit koji se svidio NASA-i koja će financirati njegovo lansiranje u svemir. Trebao bi omogućiti bržu internetsku vezu i mobilnu komunikaciju.
Trinaestogodišnji Brođanin osmislio je nanosatelit koji se svidio NASA-i koja će financirati njegovo lansiranje u svemir. Trebao bi omogućiti bržu internetsku vezu i mobilnu komunikaciju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi su mu se rugali, a sada jedini u Europi uzgaja ovo voće

Ljekovite banane

Svi su mu se rugali, a sada jedini u Europi uzgaja ovo voće

12.8.2019. | 11:58
Europsko tržište ima velike potrebe za takvim plodovima, a naša je velika prednost što ih potpuno zrele možemo dopremiti za razliku od prekooceanskih zemalja iz kojih sada dolaze
Europsko tržište ima velike potrebe za takvim plodovima, a naša je velika prednost što ih potpuno zrele možemo dopremiti za razliku od prekooceanskih zemalja iz kojih sada dolaze
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prometni redar koji nikome ne oprašta

Omražen među prekršiteljima

Prometni redar koji nikome ne oprašta

9.8.2019. | 10:40
Franjo je u pola godine utvrdio 465 prometnih prekršaja teških gotovo 162 tisuće kuna.
Franjo je u pola godine utvrdio 465 prometnih prekršaja teških gotovo 162 tisuće kuna.